12 octombrie 2010

Criza dă peste cap economia şi bugetul Câmpinei

În urmă cu mai bine de un an, autorităţile locale spuneau că efectele crizei nu se fac simţite la Câmpina şi că veniturile la bugetul local nu au de suferit. Astăzi, situaţia este mult mai grea, criza economică făcând ravagii printre firme şi salariaţi. Iar după ce s-a mândrit, în ultimii 20 de ani, că este una dintre puţinele localităţi din ţară care nu au pierdut nici una dintre societăţile mari şi importante, adevărate tradiţii în economie şi nu numai, Câmpina se vede acum în situaţia de a se înclina în faţa efectelor dramatice ale crizei.


51 de societăţi câmpinene sunt în lichidare sau reorganizare
Poate cea mai gravă problemă este cea privind situaţia a 51 de societăţi comerciale din Câmpina, care au intrat de la începutul acestui an în lichidare sau reorganizare. Sunt societăţi care au întâmpinat mari probleme în derularea afacerilor, iar cele mai multe dintre ele au apelat şi la concedieri, dar se află şi pe lista restanţierilor la bugetul local. Pe lista celor 51 de societăţi se regăsesc şi nume importante, de tradiţie în economia câmpineană, printre care Turnătoria Centrală Orion (în reorganizare) sau Fabrica de Ciorapi Elca (în lichidare). După cum se ştie, nici Rafinăria „Steaua Română” nu se simte prea bine, mai bine de jumătate dintre salariaţii de aici îngroşând numărul şomerilor. 
Problemele societăţilor câmpinene influenţează serios veniturile la bugetul local. După cum a declarat directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Câmpina, Gheorghe Ecaterinescu, „gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale de la agenţii economici a fost, la 30 septembrie 2010 - ultimul termen de plată a obligaţiilor fiscale - de numai 75,65%”. Din cauza situaţiei în care se află cele 51 de societăţi, veniturile la bugetul local sunt mai reduse decât cele prognozate cu peste 15 miliarde lei vechi. Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor de la populaţie este, de asemenea, de numai 75%, “un procent nesatisfăcător, având în vedere inclusiv campania pe care am organizat-o pe plan local pentru colectarea datoriilor de la cetăţeni”, după cum a afirmat Gheorghe Ecaterinescu.

6,1%, rata şomajului
La sfârşitul lunii septembrie, la Câmpina erau înregistraţi 1.540 şomeri, din care 855 indemnizaţi (476 femei şi 379 bărbaţi) şi 685 neindemnizaţi (316 femei şi 369 bărbaţi). Conform datelor furnizate de ALOFM, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului a crescut de la 6 la 6,1%. Nici în localităţile limitrofe Câmpinei nu se stă mai bine la acest indicator, lucru normal având în vedere că mulţi dintre cetăţenii din comunele vecine lucrau în Câmpina: Breaza – 5,6%; Băneşti – 6,6%; Brebu – 8%; Cornu – 3,7%; Măgureni – 5,5%; Poiana Câmpina – 6,7%; Proviţa de Jos – 7,7%; Proviţa de Sus – 6,5%; Şotrile – 7,9%; Telega – 7,8%; Valea Doftanei – 6,8%. 
La nivelul întregului judeţ, rata şomajului a fost de 10,02% la finalul lunii septembrie. 

Cuvântul care înţeapă

Corespondenţă de la Paris

Ultimele zile le-am petrecut într-un marş forţat prin Europa (peste 5000 km în cinci zile), cu destinaţia Paris, una dintre capitalele lumii, pe care mi-am propus să le văd în această viaţă.
Indiscutabil, Parisul este impresionant! Mizerabil pe margini, în cartierele locuite de negrii, absolut superb în centrul istoric, boem pe malul Senei ori la cafenelele supraaglomerate, Parisul respiră un aer al contrastelor. E greu să nu întorci privirea după pariziencele autentice, cu glezna fină şi tot la fel de greu este să nu te ţii de nas în metroul ticsit de „imigranţi“, mai mult sau mai puţin coloraţi. Am văzut, însă, atât de puţine lucruri în oraşul luminii, evident, din lipsă de timp, încât nu voi avea îndrăzneala să continuu naraţiunea în semn de respect pentru cele nevăzute.
Am să trec, însă, în registrul de acum obişnuit al acestei rubrici şi am să vă povestesc o scurtă secvenţă derulată în timpul şederii mele la Paris. Printre toate cele pe care am vrut să le văd a fost şi turnul Eiffel. Odată ajuns în pântecul mastodontului de oţel, mă pregăteam, alături de fiul meu (am uitat să vă spun că am fost împreună în această călătorie), să admir priveliştea din jur, când am simţit telefonul vibrând în borsetă. Curiozitatea m-a împins să văd cine este. Pe ecran apărea un apel cu număr ascuns. Am răspuns oarecum iritat, pentru că eram deranjat de un anonim într-un moment de relativă introspecţie. La capătul celălalt, o voce de bărbat a început să mă înjure cu simţ de răspundere. Singura frază pe care pot să o redau este următoarea: „Ce ai cu Tiseanu mă’ golanule, nu vezi ce primar bun este?!“ Monologul simpatizantului cretin al lui Tiseanu a ţinut preţ de 3-4 minute, timp în care nu am avut nicio reacţie. Înainte de a-i închide telefonul, l-am anunţat că acest apel îl va costa dublu, pentru că sunt plecat din ţară. Vocea i s-a oprit brusc, iar eu m-am simţit oarecum răzbunat. 
Mai târziu, la o terasă cu aer boem, în faţa unei cafenele, am zărit pe un avizier o copertă de carte. Era vorba despre volumul Mathesis - Bucuriile simple de Constantin Noica. Gândul că în lume există un imperiu  al marilor spirite mi-a dat putere să sper că ele vor continua să ne salveze de specimene precum anonimul simpatizant al lui Tiseanu.
Florin FRĂŢILĂ

Evacuarea Fundaţiei „Dr. Dinu“ s-a amânat!

În urmă cu mai bine de zece zile, la sediul Fundaţiei „Dr. Dinu” de pe B-dul Culturii au sosit executorul judecătoresc şi reprezentanţi ai Primăriei Câmpina, pentru a pune în aplicare o sentinţă judecătorească definitivă, prin care fundaţia de aici şi şcoala postliceală care funcţionează sub patronajul acestei fundaţii trebuie să elibereze spaţiul, în caz contrar riscând evacuarea. La precedenta acţiune, despre care v-am relatat pe larg în ediţia noastră trecută, după o inspecţie a întregii clădiri şi o sumară inventariere a bunurilor, s-a stabilit să se acorde un termen de zece zile. Termenul acordat – şi acceptat de ambele părţi – avea scopul de a lămuri definitiv lucrurile. Pe de o parte, reprezentanţii Primăriei Câmpina solicitaseră imperativ eliberarea spaţiului, pe de altă parte, reprezentanţii fundaţiei au invocat existenţa unui document depus la instanţa de judecată şi prin care se contesta executarea silită.
Termenul acordat iniţial a expirat ieri, luni, dar executorul judecătoresc, împreună cu reprezentanţii Primăriei, au notificat conducerea Fundaţiei „Dr. Dinu“, precizând un nou termen până la care spaţiul din clădirea de pe Bulevardul Culturii trebuie eliberată. Potrivit unor surse judiciare, Fundaţia „Dr. Dinu“ nu a contestat în instanţă executarea judecătorească, la dosar neexistând decât o cerere prin care avocatul acestei fundaţii anunţă intenţia de a contesta actul juridic prin care administraţia locală doreşte eliberarea spaţiului.
Cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare situaţia va fi tranşată, iar dacă reprezentanţii fundaţiei nu vor găsi nicio altă soluţie, riscă să se trezească în stradă cu întreaga aparatură.

Aşa arată modernizarea iluminatului public la Câmpina!


Din această vară, administraţia câmpineană a început - pe bani grei - un amplu proces de modernizarea a iluminatului public. Lucrarea este cu siguranţă necesară, dar felul în care a fost pusă în practică ar putea conduce la o rivalitate acerbă între Câmpina şi... Caracal. Pentru că, spre exemplu, pe B-dul Nicolae Bălcescu, vis-a-vis de Căminul Petrol, a răsărit un stâlp de iluminat public exact în mijlocul trotuarului. Halal modernizare!

Saşa, medaliat la Festivalul Umoristic de la Vaslui


În week-endul recent încheiat, Ştefan Alexandru Saşa a participat laFestivalul Umoristic „Constantin Tănase“ de la Vaslui. Aceasta este, poate, cea mai importantă acţiune de acest gen, la ediţia din acest an, a XXI-a, sărbătorindu-se şi 40 de ani de la prima ediţie. Câmpineanul Ştefan Alexandru Saşa a participat la secţiunea „Manuscris“, unde a prezentat 20 de pagini cuprinzând literatură umoristică, rondeluri şi parodii. La secţiunea la care a participat, Saşa a fost răsplătit cu o diplomă şi o medalie a festivalului.

Alexandru Matei, singurul candidat pentru un nou mandat de manager la Spitalului Municipal

După ce a fost amânat într-o primă fază, examenul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Municipal Câmpina va avea loc pe 1 noiembrie. Până în momentul de faţă, singurul candidat cert este actualul manager interimar, dr. Alexandru Matei. La un moment dat s-au mai vehiculat două candidaturi – dr. Călin Tiu şi dr. Dan Nica, dar cum nici unul dintre ei nu are sprijin din partea principalului partid aflat la guvernare, este foarte puţin probabil că se vor mai înscrie la concurs, deşi amândoi şi-ar dori să ocupe acest post.

Ziua Şcolii Centrale, marcată printr-un... marş prin centrul Câmpinei


În ziua în care cadrele didactice din întreaga ţară protestau la Bucureşti, la Câmpina, profesorii şi învăţătorii de la Şcoala Centrală, alături de elevii lor, dar şi de o mascotă, mărşăluiau. Dar nu era o formă de protest, ci una de... bucurie! S-a marcat astfel Ziua Şcolii Centrale, instituţie care a împlinit trei ani de existenţă. În pofida frigului de afară şi a vântului care bătea prin buzunarele cadrelor didactice, elevi şi profesori, deopotrivă, au mărşăluit pe străzile Câmpinei, atrăgând atenţia tuturor trecătorilor. 

„Casa cu Grifoni” a intrat în reparaţii


Încă din toamna anului trecut, după mai multe ploi consistente, mai multe încăperi de la primul etaj al „Casei de Grifoni” au fost afectate de infiltraţii. În primăvară, topirea zăpezii de pe acoperiş a acutizat problemele. Deşi sunt foarte multe societăţi, inclusiv controlate de consilieri locali, care se înghesuie la lucrările de reparaţii la şcoli, pentru această lucrare nu s-a oferit nimeni. După ce toată vara, cabinetele de la primul etaj al sediului Primăriei Câmpina, exact acolo unde îşi au birourile primarul, viceprimarul şi unul dintre consilierii personali ai edilului şef, au stat cu pereţii „umflaţi” de la infiltraţii, de puţin timp, „Casa cu Grifoni” a intrat în reparaţii, acestea trebuind să se execute cu maximă atenţie, păstrându-se intacte toate elementele care fac din această clădire reprezentativă a Câmpinei un monument istoric.

Georgică Lupchian infirmă teoriile lui Isaac Newton

În domeniul ştiinţei, evenimentul câmpinean al săptămânii trecute s-a derulat la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati”. Invitat cu ocazia „Zilei Mondiale a Educaţiei” la Câmpina de către subsemnatul, inventatorul braşovean Georgică Lupchian, profesor la facultatea de Mecanică a Universităţii din Braşov, a uimit audienţa cu expunerile sale. În faţa a peste 100 de persoane, elevi, profesori, mass media, pastori români sau chiar americani (Stan Huguley şi John Thomas, din Alabama), inginerul de sub Tâmpa a uimit publicul cu cele 23 de aparate expuse. 
Georgică Lupchian, cunoscut în România ca „omul care învârte Pământul” a demonstrat celor prezenţi în amfiteatrul colegiului că Pământul este susţinut de o axa port planetă invizibilă „Steaua Polară-Polul Nord şi Steaua - Polul Sud”, acel fir care „ţine atârnat Pământul suspendat pe nimic” aşa cum spune Biblia în cartea Iov (26:7). „Cei doi poli şi cele două stele, prin magnetismul creat între ele, imprimă Pământului atât mişcarea de rotaţie cât şi pe cea de revoluţie” a subliniat Lupchian, care nu numai că a demonstrat ideile sale teoretic, ci şi practic, prin invenţiile care i-au adus medalia de argint la Salonul de Inventică de la Geneva (Elveţia, 1998). 
În timpul prelegerilor, inventatorul braşovean a precizat că proiectul său „Axele port-planetă”, vine să infirme ipotezele elaborate de Isaac Newton (încă din 1687), care spunea că Pământul se mişcă datorită inerţiei şi atracţiei gravitaţionale, fără însă să poată demonstra cine i-a dat impulsul pentru deplasare. Spre deosebire de Newton, care spunea că „inerţia e dată pur şi simplu de Dumnezeu”, Lupchian a demonstrat cu un aparat inventat de dânsul, că cele două mişcări telurice se datorează Stelei Polare, care în axa sa invizibilă cu polul Nord magnetic (ce are o înclinare mai mare de 230) nu numai că „învârte Pământul, dar îl ţine şi suspendat în Univers”. Inventatorul a demonstrat cu un alt aparat că în conformitate cu legea inerţiei şi gravitaţiei elaborată de Newton, orbita pe care se deplasează Pământul s-ar micşora în timp apropiindu-se de Soare, impactul cu acesta fiind inevitabil. „Axele port planetă, a menţionat protagonistul evenimentului, păstrează matematic distanţa dintre Soare şi Pământ sau dintre Soare şi celelalte planete, de mii sau milioane de ani”. Despre „sindromul 2012”, inginerul braşovean crede că alinierea planetelor nu va schimba echilibrul Universului. „Acelaşi eveniment a avut loc şi în martie 1982, când nivelul apei nu a urcat cu 20-30 metri, cum menţionau unii, ci cu numai 0,004 mm” a mai precizat Lupchian, care crede în echilibrul Universului.
Aparatul pentru demonstrarea mişcării de rotaţie şi de revoluţie a Pământului este unic în lume şi are acreditare MECI de 12 ani. Prin intermediul acestuia, profesorii pot explica elevilor nu numai noţiuni de Geografie, ci şi de Astronomie, Fizică, Chimie sau chiar Religie. Unul dintre proiectele la care G. Lupchian lucrează de ceva vreme este un aparat prin care inventatorul demonstrează că atracţia gravitaţională ar putea genera o electricitate foarte ieftină.
Împletind ştiinţa cu religia, Georgică Lupchian, care călătoreşte cu aparatele sale prin multe şcoli din România, elucidează unele enigme ale Universului. Invenţiile sale, de domeniul „Discovery”, am avea curajul să spunem, sunt rodul muncii a peste 25 de ani, timp în care inginerul braşovean a reuşit să demonteze ideologii care puneau în opoziţie religia şi ştiinţa. Strădania sa a fost încununată cu multe premii şi medalii. La noi şi în străinătate. 
 Nicolae GEANTĂ

Petiţie pentru menţinerea Unităţii de Jandarmi

Senatorul Georgică Severin a formulat o interpelare la adresa ministrului de Interne Traian Igaş, alăturând şi o petiţie semnată de peste 200 de persoane, prin care solicita să nu se desfiinţeze Centrul de Pregătire al Jandarmeriei din Câmpina. Cele 16 hectare pe care se întinde acum acest centru par să fi intrat în vizorul cuiva cu influenţă în actul decizional, iar Severin a mărturist că sunt şanse destul de mici de a se rezolva ceva. „Sper ca noul ministru să ia o măsură, măcar pentru că această unitate este un simbol, este unitatea eroilor de la Otopeni din 1989. Dacă o desfiinţează, se ating, practic, de un simbol al Revoluţiei Române!”.
Dacă ministrul Traian Igaş nu va interveni în decizia luată de şefii Jandarmeriei, Unitatea de Jandarmi de la Câmpina va fi desfiinţată, urmând să rămână aici o singură catedră.

Rafinăria,la un pas de... fier vechi!

Tot mai multe voci susţin că în Câmpina ar fi venit un enigmatic investitor elveţian, care ar fi avut mai multe runde de discuţii pentru achiziţionarea Rafinăriei „Steaua Română”. În paralel, firmele care se ocupă cu fierul vechi se pregătesc deja să gestioneze cantităţile impresionante de la rafinărie. Scenariul pare a fi unul simplu – elveţianul cumpără rafinăria, după care va vinde toate utilajele la fier vechi şi va încerca o cât mai bună valorificare a terenului. Cum modelul a fost deja experimentat de patronii Rafinăriei, atunci când au distrus Fabrica de hârtie din Buşteni, se pare că niciodată nu iese fum fără foc şi că, foarte probabil, de centenara rafinărie câmpineană se va alege praful! 

După o tăcere mult prea lungă

Cu senatorul Severin cap de coloană,
social-democraţii au ieşit la atac!


La prima conferinţă de presă organizată la PSD Câmpina după venirea senatorului Georgică Severin în rândurile acestei formaţiuni politice au fost prezenţi, pe lângă Severin, evident, preşedintele Ion Dragomir, vicepreşedintele Mihaela Neagu Petrovici şi fostul deputat Victor Bercăroiu. Cu senatorul Severin cap de coloană, social-democraţii au ieşit la un atac fără precedent de la ultimele alegeri încoace. Sub o formă sau alta, au fost luaţi la rând pedeliştii, cu primar cu tot, liberalii, dar au existat şi alte „ţinte”, fiind destul de puţine referirile directe la activitatea PSD şi la activitatea parlamentară a senatorului proaspăt înscris în organizaţie.

„Administraţia locală a aruncat 4 miliarde lei vechi la gunoi”
Victor Bercăroiu a fost cel care a adus în discuţie un subiect foarte delicat pentru administraţia locală – modernizarea Căii Dacia. „Am văzut că se reia licitaţia. Totuşi, cine e vinovat pentru timpul pierdut? Ce interese sunt şi pentru cine se reia licitaţia? Probabil că toate procedurile vor întârzia lucrările, care vor dura probabil un an, poate chiar un an şi jumătate. Dar nu se poate să nu existe nici un vinovat pentru această situaţie jenantă în care a fost pusă Câmpina!”
Întrebările sunt bune, dar poate social-democraţii ar trebui să dea şi răspunsuri... Aşa că au fost întrebaţi cine sunt vinovaţii, în opinia lor. Victor Bercăroiu: „Poate a fost greşit întocmit caietul de sarcini, poate şi cei de la ADR, de la Călăraşi, care au coordonat aceste proceduri, au partea lor de vină, dar nu se poate să impui criteriul duratei de execuţie şi să se ajungă la situaţia de a se promite realizarea unei lucrări de peste 250 miliarde lei vechi în patru luni, doar pentru a se câştiga lucrarea! E posibil să existe şi o vină a primarului, dar eu cel puţin nu am toate datele pentru a mă pronunţa cu certitudine”. Ion Dragomir: „Eu am fost preşedinte al comisiei de licitaţie. Însă, întrebarea mea este că, dacă reluarea licitaţiei este justificată, de ce se solicită şi refacerea proiectului? Noul proiect va avea mai mult metal? Cert este că un proiect, cel iniţial, care a costat aproximativ 4 miliarde lei vechi, este, practic, aruncat la gunoi”. Aluzia la „mai mult metal” se referă la implicarea firmei MetalGlass, controlată de Florin Anghel, lucru despre care se vorbeşte tot mai mult pe plan local, dar numai la capitolul „neoficialelor”. 

Legea pensiilor, „o catastrofă”!
După atacul destul de voalat la primarul Horia Tiseanu şi deputatul PDL Florin Anghel, nu au fost iertaţi nici parlamentarii democrat-liberali, în frunte cu şefa Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Motivul – frauda de la votul Legii Pensiilor. „Curtea Constituţională a consfinţit cea mai mare fraudă din istoria României. De altfel, democrat-liberalii nu au contestat nici un moment frauda, ci au venit mereu doar cu argumente puerile, de genul „înregistrarea video nu e o probă” sau „aşa aţi făcut şi voi altădată” sau „legea asta e parte a acordului cu FMI, aşa că nu contează cum s-a votat”. Dar o fraudă mai veche nu justifică şi nu exclude responsabilitatea acestei fraude. Democrat-liberalii încearcă mereu distragerea atenţiei de la subiectul acestei fraude, dar dincolo de toate, modul de calcul al punctului de pensie este o catastrofă. Şi mai grav este că un guvern care se pretinde de dreapta, merge spre un egalitarism şi o distrugere a elitelor, ambele înfiorătoare”, a spus senatorul Georgică Severin.

Liberalii, o ţintă mai mică
„PNL are o problemă în exprimarea ideilor şi înţelegerea unor declaraţii. Eu am spus foarte clar că mi s-a oferit, de către un vicepreşedinte al PNL de la nivel naţional, posibilitatea de a dizolva organizaţia de la Câmpina, iar eu am refuzat. Cred că au reacţionat disproporţionat şi nu au înţeles exact mesajul pe care eu l-am transmis”, a ţinut să clarifice o problemă mai veche senatorul Georgică Severin, care a mai făcut o completare scurtă: „Probabil că domnii de la PNL sunt mai preocupaţi de afacerile pe care le fac cu administraţia locală...”. 
Au mai fost şi alte subiecte abordate de social-democraţii câmpineni. Astfel, organizaţia locală se mândreşte cu ocuparea a două funcţii de vicepreşedinţi la nivel judeţean, prin Ion Dragomir şi Georgică Severin, iar şase reprezentanţi ai filialei câmpinene vor participa la congresul de la jumătatea acestei luni. Apoi, Ion Dragomir a mai vorbit despre reabilitarea unor străzi, fiind amintite Bulevardul Culturii şi Strada Maramureş, pe care – practic – şi le-a trecut astfel în portofoliul său electoral de promisiuni îndeplinite. Nu în cele din urmă, senatorul Severin a vorbit despre un proiect de lege la care este coiniţiator, proiect prin care se propune reducerea cotei unice de impozitare de 16% la 10%, dar – a recunoscut senatorul – „proiectul nu cred că va trece, pentru că Guvernul nu acceptă nimic din ce poate afecta încasarea de bani”. 

Ecouri la... festival

PNL şi PSD critică dur administraţia locală pentru modul
în care s-a organizat festivalul „Serbările Toamnei”

Ediţia din acest an a „Serbărilor Toamnei” de la Câmpina s-a încheiat cu un recital bine primit de public - al lui Horia Brenciu şi cu un foc de artificii, care chiar dacă a fost mai scurt, „mai de criză”, a fost spectaculos. Cele două zile de festival, care au costat de la bugetul local peste un miliard de lei vechi, au fost aspru criticate de reprezentanţii PNL şi PSD.Virgil Guran a vorbit despre „modelul Sinaia”
„Am afirmat în mai multe rânduri că bugetul local trebuie gestionat cu mult simţ de răspundere, aşa cum ţi-ai gestiona propria afacere sau bugetul propriei familii, având grijă de fiecare cheltuială. Din păcate, în România, de cele mai multe ori, bugetul local este gestionat doar în interesul propriu al unor grupuri, fără a se ţine cont că sunt bani strânşi de la toţi oamenii din Câmpina pentru a se face ceva bun pentru acest oraş. Este frumos să se sărbătorească zilele oraşului, doar că un bun manager ştie să atragă şi fonduri din afara bugetului, atât prin închirierea spaţiilor pentru comerţ stradal, cât şi prin atragerea unor sponsori puternici, gen Bergenbier, Timişoreana sau Pepsi, aşa cum am văzut că se poate la recentul festival de la Sinaia, unde primarul de acolo şi-a asigurat peste 90% din costurile acelui festival, mult mai mari decât cele de la Câmpina, prin chirii şi sponsorizări”, a declarat preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran. Acesta consideră că un primar trebuie să aibă o relaţie bună şi cu oamenii de afaceri locali, nu numai cu cei care sunt adepţii politicii partidului din care provine primarul. „Şi mă gândesc la acest lucru ţinând cont că, în cei 14 ani de când se află în fruntea administraţiei locale, ca viceprimar şi acum ca primar, Horia Tiseanu nu a adunat niciodată oamenii de afaceri locali pentru o discuţie într-un cadru larg. Probabil de teama reproşurilor, pentru că, pentru el, importanţi sunt doar clienţii de partid. Sper ca, lăsând la o parte animozităţile politice, să înţeleagă şi cei care conduc oraşul esenţialul: bugetul local este al oraşului, nu al lor, iar actul de conducere presupune un management performant, nu o împărţire a banilor doar pentru a atrage voturi”.

Social-democraţii spun că festivalul a fost un kitsch 
“Pentru Câmpina, caracterul de iarmaroc al festivalului nu pică deloc bine. A fost un kitsch. Speram să se dea dovadă de mai multă imaginaţie, să avem standuri aranjate, spectacole frumoase, să avem şi produse specifice toamnei, la preţuri bune, speram să fie ceva deosebit. Dar am avut un festival de o calitate net inferioară celor din anii precedenţi”, a afirmat Mihaela Neagu Petrovici, consilier local şi vicepreşedinte al PSD Câmpina. Aceasta s-a arătat foarte dezamăgită de „prezentarea” care li s-a făcut oficialităţilor locale de către DJ-ul angajat de organizatori. „O mare eroare încă de la început. Primarul a fost prezentat pe scenă ca fiind stăpânul oraşului. Şi nu l-a corectat nimeni pe prezentator, ba chiar unii s-au simţit mândri. Primarul este alesul cetăţenilor, gospodarul oraşului, în nici un caz stăpânul oraşului. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că au fost prezentate doar câteva dintre oficialităţile de pe scenă, primarul şi câţiva consilieri, ceilalţi fiind complet ignoraţi”, a mai spus Mihaela Neagu Petrovici. Şi a continuat: „Caracterul retro din ultimii ani al festivalului a lipsit aproape complet, cele două-trei maşini de epocă şi câteva fete stinghere îmbrăcate în costume de epocă nefiind băgate în seamă de nimeni”. La rândul său, senatorul Georgică Severin a precizat: „Prima ediţie a fost cea mai reuşită, celelalte fiind doar copii din ce în ce mai palide, deşi s-au adus mereu firme celebre... de care nu a auzit nimeni, pentru organizare. S-a văzut lipsa de viziune a organizatorilor. S-ar putea găsi sponsori, dar relaţia mediului de afaceri cu administraţia locală în ultimii doi ani a fost ca şi inexistentă”.

Şi, totuşi...
Aşa cum scriam şi în ediţia noastră precedentă, ediţia din acest an a festivalului de la Câmpina a avut şi bune şi rele. Nu vom relua ideile expuse anterior. Dincolo de disputele locale, există câteva lucruri de care, poate, ar trebui să se ţină cont la ediţiile viitoare. În primul rând, festivalul ar trebui programat în primul week-end din septembrie, atunci când ziua este mai lungă, seara mai călduroasă, iar omului îi este aminte să se plimbe şi să stea la o terasă. În al doilea rând, poate nu ar fi rău dacă ar fi promovate mai mult valorile locale, de la formaţii mai cunoscute până la ansambluri sau grupuri de solişti de la şcolile câmpinene. Pentru că sunt mulţi copii talentaţi în Câmpina! Pe de altă parte, ideea sponsorizărilor nu este deloc rea, păcat că se practică doar în campaniile electorale. Cert este că festivalul trebuie continuat. Este singura acţiune de acest gen pe care o are Câmpina. Poate că politicienii ar trebui să se aşeze la o masă şi să cadă de acord asupra aspectelor financiare şi de... comunicare, aşa cum s-a întâmplat în cazul proiectului privind modernizarea centrului municipiului. Apoi, poate firma organizatoare va fi aleasă cu mai mare atenţie şi va fi liberă să creeze.

O profesie periculoasă – muzeografia

Trei reprize pentru Castelul Iulia Hasdeu. Primo tempo (3)


Merg mai departe cu spicuirea referatului din 22 Octombrie 1979, înaintat de mine secretarului Comitetului Judeţean de partid al judeţului Prahova, Ion Traian Ştefănescu, şi altora, în privinţa inginerului Ştefan Haşdeu, pretinsul succesor al lui B.P.Hasdeu – despre a cărui moştenire este vorba. De cuius successione agitur. Într-o carte de doctorat, despre Amurgul demiurgului : ultimii ani de viaţă ai lui B.P.Hasdeu, apărută la Editura Saeculum Vizual din Bucureşti, în 2007, în care sunt copiate şi documente din studiul meu Vechi încercări de constituire a Muzeului Hasdeu [I] şi II, fără să se menţioneze „modestul apud” – cum i-a învăţat pe toţi cercetătorii, B.P.Hasdeu, dacă tot ne ocupăm de el, afară de d-l I. Oprişan (l-am supărat foc, spunându-i-o în treacăt în cartea mea Şi totuşi, când s-a născut B.B.Hasdeu?, Editura Verva, Câmpina, 1998) şi, per consecutio, de emula acestuia – autoarea spune că De Cujus este „Pseudonimul lui B.P.Hasdeu”! Adică, B.P.Hasdeu mai semnase, în timpul vieţii, cu două cuvinte însemnând româneşte „Mortul” sau „Decedatul” sau „Defunctul”. Vai de capul lui !... Tot acolo mai citim că Ervin Haşdeu şi Ştefan Haşdeu erau fraţi! Cu astfel de ştiinţă nu ne miră că Primăria Câmpina era să piardă, mai anii trecuţi, Castelul Iulia Hasdeu. Noroc cu ingeniozitatea D-lui avocat Constantin Pănoiu. 

În pas de defilare!

Dalina Bărcăneşti – CSM Câmpina 2-4 (0-1)

Adrian Vintilă
Sâmbătă după-amiază, la Bărcăneşti, CSM Câmpina s-a pregătit pentru o confruntare dificilă, adversarul anunţându-se ca unul dintre principalii pretendenţi la lupta pentru promovare. A fost un meci care a demonstrat că de la dorinţă la putinţă e cale lungă, pentru că elevii lui Robert Opatchi au dominat cu autoritate partida, de la un capăt la celălalt, dând dovadă nu numai de o pregătire superioară la toate capitolele, dar şi de o maturitate în joc peste ceea ce se întâlneşte la acest nivel. După ce au deschis scorul încă din prima repriză, prin Negreanu, câmpinenii – chiar dacă nu au putut conta pe serviciile „căpitanului” Budileanu, bolnav - s-au dezlănţuit după pauză, atunci când s-a văzut diferenţa de pregătire din punct de vedere fizic. Rapid, câmpinenii au urcat scorul la 3-0, spre nedumerirea, dar şi dezamăgirea suporterilor echipei gazdă, prin golurile lui Gânju şi Hromei. La acest scor, după ce au efectuat şi mai multe înlocuiri, câmpinenii s-au relaxat, prilej pentru jucătorii de la Dalina Bărcăneşti să revină în joc, prin două goluri marcate în numai patru minute. Dar reuşita demnă de generic TV a lui Vintilă, şut superb de la 20m, a închis jocul şi tabela, consfinţind o victorie mai justă şi mai clară decât o arată scorul final. Partida a fost arbitrată de Ovidiu Oprea, ajutat de Alexandru Chivu, Stelian Mălăroiu, în vreme ce observator a fost Constantin Safta.
Antrenorul Robert Opatchi a utilizat în partida de la Bărcăneşti următoarea formulă: C. Cosmineanu – Beju, Gânju, Burchi, Grigoraş – Dârstaru, L. Cosmineanu, Vintilă, Mancu – Negreanu, Hromei. Au mai jucat: Negoiasă, Zidaru, R. Stoica.
Etapa viitoare, duminică, 17 octombrie, de la ora 11.00, pe stadionul „Poiana”, CSM Câmpina va întâlni formaţia AFC II Filipeşti, dar până atunci, miercuri după-amiază, de la ora 15.00, la Cornu, în Cupa României, CSM va întâlni formaţia locală CS Cornu.

„Promovarea” echipei  Carpaţi Sinaia a afectat serios clasamentul
Promovarea peste rând, după criterii greu de înţeles şi care, oricum, nu au nici o legătură cu realitatea din teren, a echipei Carpaţi Sinaia a afectat grav şi ierarhia din Seria „Vest” a Ligii B Prahova. Din păcate, printre formaţiile afectate de această măsură se numără şi CSM Câmpina, care a pierdut primul loc în clasament tocmai prin acest mod.
Astfel, Carpaţi Sinaia a disputat în Liga B Prahova şase partide, singura formaţie care contează în lupta pentru promovare şi care învinsese formaţia sinăiană fiind CSM Câmpina. Cum rezultatele echipei din Sinaia au fost anulate, marea perdantă este CSM Câmpina, căreia i-au fost anulate trei puncte importante, pe care Gânju & Co le obţinuseră pe teren.

Juniorii CSM-ului ne-au oferit, din nou, una caldă, una rece!

Deja s-au adunat mai multe etape, unele chiar consecutive, în care cele două grupe de juniori ale CSM-ului înregistrează rezultate diferite – unii victorie, ceilalţi înfrângere. A fost şi cazul etapei din acest week-end.

Juniori C
Conpet Ploieşti – CSM Câmpina 1-2
Partida a avut loc duminică, pe terenul II de la Strejnic, iar echipa antrenată de Robert Opatchi a dat dovadă de o mai bună aşezare tactică în teren, s-a dovedit mai lucidă în faţa porţii adverse şi a avut o posesie net superioară. Doar neşansa, ratările şi intervenţiile incredibile ale goal-keeper-ului advers au privat gruparea câmpineană de o victorie mult mai concludentă. Golurile CSM-ului au fost marcate de Matache şi Pâslan.
Antrenorul Robert Opatchi i-a folosit pe Iscru – Roşca, Matache, Apostolescu, Dascălu – Grigore, Neacşu, Ţiţei, Postolache – Pâslan, Chivu. Au mai jucat: Banu, Hăbeanu.
Partida a fost arbitrată de un trio feminin, Cristina Maniţiu – Mădălina Crăciun, Alina Grigore.
Etapa viitoare, CSM Câmpina va întâlni pe teren propriu formaţia AFC Brebu.

Juniori D
CSM Câmpina – Petrolul 95 I Ploieşti 0-6
Trupa celor mai mici juniori ai CSM-ului, condusă de Robert Stoica, a primit pe teren propriu vizita celei mai bune echipe a seriei, campioana naţională en-titre, o grupare care se pregăteşte împreună de câţiva ani buni. În aceste condiţii, misiunea elevilor lui Robert Stoica a fost una şi mai grea. Diferenţa evidentă dintre cele două echipe, dar şi o serie de greşeli individuale au dus la o înfrângere usturătoare: 0-6. Robert Stoica a trimis în teren, în faţa campioanei naţionale en-titre pe: Stoica – Julan, Logojan, Banu, Burchi – Catrina, Râşnoveanu, R. Constantin, Şoldan – Iatan, Ţânţaru. Au mai jucat Stancu şi Badea. Partida a fost arbitrată de Alexandru Ene – Mihai Coman şi Alexandru Grosu.
Etapa viitoare, juniorii „mici” ai CSM Câmpina vor juca în deplasare în faţa formaţiei secunde a clubului Petrolul 95 Ploieşti.

La debut, s-au înclinat în faţa celei mai valoroase echipe din serie

AS Erigill Proviţa de Sus – HC Activ Ploieşti 17 – 27

Primul meci pe teren propriu pentru echipa AS Erigill Proviţa de Sus, în noua ediţie a campionatului feminin judeţean de junioare, a avut loc în compania celei mai valoroase echipe din judeţ, HC Activ Ploieşti. După ce învinseseră în primul meci cu 58 - 5 pe CS Ceptura, ploieştencele au venit la Câmpina pregătite pentru a face faţă unui meci mult mai greu. Şi, într-adevăr, elevele lui Mihai Burlacu au dat o replică bună ploieştencelor, chiar dacă diferenţa din final, de 10 goluri, ar putea părea destul de mare, dar ea nu reflectă cu justeţe desfăşurarea de forţe din teren.

Formaţia AS Erigill Proviţa de Sus a avut în partida de la Câmpina următoarea componenţă: Theodora Groşescu, Teodora Bucur, Andra Postelnicu, Sorina Duricu, Ioana Chilom, Sabrina Stoica, Ioana Goran, Denisa Toma, Loredana Duţă, Ruxandra Horjea, Elena Nechifor, Ramona Ciobotaru, Andreea Apostol, Gabriela Ciobanu şi Ruxandra Mărăcine. Antrenor: Mihai Burlacu.
În continuare, jucătoarele formaţiei din Proviţa de Sus vor avea de susţinut două partide consecutive în deplasare, pe 16 octombrie în faţa formaţiei Grup Şcolar 1 Mai I Ploieşti, iar pe 23 octombrie - în faţa echipei secunde a aceluiaşi club, următoarea dispută pe teren propriu fiind tocmai pe 30 octombrie, cu CS Ceptura.

Primarul Elena Cosmoiu a fost alături de fete
Jovială, mereu pusă pe glume, Elena Cosmoiu, primarul comunei Proviţa de Sus, a venit  la Sala "Grigorescu" îmbrăcată sport - un trening Nike cu sigla clubului Dinamo şi un tricou roşu al aceleiaşi formaţii. Elena Cosmoiu s-a fotografiat alături de fetele lui Mihai Burlacu şi le-a încurajat pe întreaga durată a jocului. Poate ar mai trebui menţionat că publicul câmpinean nu s-a prea înghesuit să asiste la acest spectacol sportiv, printre puţinii spectatori remarcându-se profesorii Tiberiu Pătran şi Dan Bujor.

„Săptămâna sportului pentru toţi”

Zilele trecute, Fundaţia "Zamolxes" din Câmpina a derulat un proiect foarte interesant, "Săptămâna sportului pentru toţi". Echipele mai multor unităţi de învăţământ s-au întrecut în două discipline sportive - fotbal şi baschet. Întrecerile de baschet s-au derulat la sala de sport a Colegiului Naţional "Nicolae Grigorescu", iar cele de fotbal la terenul artificial din incinta ştrandului de la Casa Tineretului. Proiectul s-a derulat cu sprijinul Consiliului Local Câmpina, iar câştigătorilor li s-au oferit premii şi diplome. 

Ultima întâlnire din acest an cu echitaţia

De joi până duminică, la Baza Hipică de pe Muscel,
sunteţi aşteptaţi la un nou concurs de echitaţie,
ultimul al sezonului la Câmpina

Clubul Sportiv Sport Horse din Câmpina (www.sporthorse.ro), una dintre cele mai importante baze hipice din sudul României, împreună cu Primaria Municipiului Câmpina si Federaţiei Ecvestre Române, organizează în perioada 14 – 17 octombrie, la Câmpina, FINALELE NATIONALE de SARITURI PESTE OBSTACOLE pentru caii de 5 ani, 6 ani, respectiv 7 ani, FINALA NATIONALA de CONCURS COMPLET 2*, si CUPA AMAZOANELOR la FORTA.
În plus faţă de ediţia de anul trecut, această ediţie aduce nou probele de Concurs Complet (Dresaj, Obstacole si Cross), precum si Proba de Forta destinata doar fetelor, respectiv Cupa Amazoanelor la Forta 
“Anul acesta la Campina au fost organizate 5 competitii Nationale si una Internationala, pozitionand Baza Hipica Sport Horse ca fiind cel mai mare organizator de competitii ecvestre in anul 2010. Acesta este un salt faţă de anul trecut, mai ales pentru că pe viitor ne dorim sa mentinem acest statut, iar prin nivelul competitiilor sa cresca atat din punct de vedere al participarii sportivilor cat si din punctul de vedere al vizibilitatii acestui sport nobil”, a declarat Lt. Col. Rez Gheorghe Nicolae, antrenor si vicepresedinte al Clubului Sport. 
Pentru acest nou concurs şi-au anunţat participarea un număr important de cluburi de echitaţie din întreaga ţară, la care se vor adăuga sportivii clubului câmpinean. Şi poate ar mai fi de remarcat că Ioana Rus, concurentă la categoria copii şi legitimată la CS Sport Horse Câmpina, a câştigat recent medalia de bronz a Balcaniadei de la Plovdiv (Bulgaria), cel mai un rezultat pentru echitaţia câmpineană în scurta dar prolifica sa istorie.

Mugurel Drăgănescu a arbitrat în Danemarca

Singurul arbitru prahovean din prima ligă, Mugurel Drăgănescu, care locuieşte la Breaza şi este şeful Agenţiei Câmpina a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, a arbitrat, în etapa a doua a grupelor Europa League, în Danemarca. Drăgănescu a făcut parte din brigada condusă de bucureşteanul Alexandru Deaconu, alături de asistenţii Adrian Vidan, din Bucureşti, şi Sebastian Gheorghe, din Suceava, precum şi arbitrii adiţionali Augustus Constantin, din Rm. Vâlcea, şi Istvan Kovacs, din Carei. Ei au condus partida Odense BK – VfB Stuttgart, scor 1-2, pentru germani evoluând şi atacantul român Marica, în ultima parte a reprizei secunde. Arbitrii români au locuit la un hotel cochet şi au vizitat centrul oraşului, unde au intrat în cea mai mare catedrală din Odense. Românii au primit mici suveniruri din partea conducătorilor formaţiei VfB Stuttgart - un tricou, un pix şi două insigne.