26 octombrie 2010

Preţul... accesului

Kaufland sponsorizează Spitalul Municipal
cu 200.000 euro


De mai multă vreme, Kaufland se chinuie să treacă de toate etapele birocratice pentru a construi un supermarket – alţii spun chiar un mall – în Câmpina, pe un teren care a aparţinut societăţii IRA. Cea mai mare problemă de care s-au lovit cei de la Kaufland, în relaţia cu administraţia locală, a fost cea a asigurării accesului din B-dul Nicolae Bălcescu, dar despre toate controversele am scris la momentul respectiv. Ei bine, cele două părţi au căzut la pace, accesul la viitorul complex comercial urmând să se facă printr-o bandă de preselecţie. Într-un fel, preţul accesului în viitorul centru comercial dinspre centru este... o sponsorizare de 200.000 euro, pe care firma Kaufland o face. Administraţia locală a stabilit şi „destinatarul” acestei sponsorizări – Spitalul Municipal. 

Consiliul de Administraţie şi primarul Horia Tiseanu au stabilit priorităţile
Recent a avut loc o întâlnire între managerul Spitalului Municipal, Consiliul de Administraţie al acestei unităţi medicale şi primarul Horia Tiseanu. Cu acest prilej s-au trecut în revistă nevoile instituţiei, stabilindu-se priorităţile spre care se vor îndrepta banii de la Kaufland.
„În întâlnirea pe care am avut-o cu Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal am stabilit nevoile de reparaţii curente şi dotările urgente de care are nevoie Spitalul Municipal şi care vor fi realizate din această sponsorizare. Cu acest prilej am constatat că sunt secţii care arată mai bine, cum este cazul Pediatriei, Neonatologiei sau Chirurgiei, unde s-au făcut investiţii, marea majoritate tot din sponsorizări. La modul concret, s-a stabilit că priorităţile pentru fiecare secţie şi etaj în parte sunt: reparaţiile la instalaţiile sanitare şi înlocuirea unor obiecte de mobilier, la etajul al cincilea, la Secţia de Pediatrie.  La Boli Interne - înlocuirea geamurilor cu termopane, zugrăveli, reparaţii uşi şi, mai ales, reabilitarea instalaţiei sanitare, care este într-o stare jalnică. La Chirurgie nu va fi nevoie de prea multe intervenţii, doar nişte zugrăveli şi igienizări, dar nu de prea mare importanţă. La Ginecologie trebuie înlocuite geamurile cu ferestre tip termopan. Acolo unde s-a mutat deja Secţia ORL de la Poiana s-au făcut lucrările necesare şi este în curs de amenajare spaţiul pentru Secţia de Urologie, aici find necesare nişte obiecte de mobilier noi. Se impune izolarea termică pentru a preveni igrasia la etajul întâi, la secţia de Terapie Intensivă, în vreme ce la parter, la Secţia de Radiologie, este nevoie de înlocuirea geamurilor cu ferestre termopan şi modernizarea grupurilor sanitare. La toate acestea se mai adaugă necesitatea schimbării instalaţiei de încălzire, practic a caloriferelor care sunt în mare parte colmatate şi nu mai fac faţă cerinţelor, iar în perspectivă va fi nevoie şi de realizarea unui rezervor pentru apă, astfel încât spitalul să nu rămână fără apă atunci când se opreşte în localitate se produce vreo avarie sau au loc lucrări de schimbare a conductelor", a afirmat primarul Horia Tiseanu.
Edilul-şef a mai vorbit despre deschiderea pe care a văzut-o la conducerea spitalului pentru rezolvarea cât mai multor probleme cu banii din această sponsorizare, dar şi despre faptul că sponsorizarea nu va acoperi toate aceste investiţii. În aceste condiţii, unele lucrări vor fi finanţate de la bugetul local, în cursul anului viitor.

Viitorul centru comercial Kaufland
va avea două intrări

În noile condiţii, la proxima şedinţă a Consiliului Local se va aproba un plan urbanistic de detaliu privind modalitatea de acces în viitorul centru comercial. „Vor exista două intrări, una prin Strada Sălaj, iar o alta, cu o bandă de preselecţie, prin B-dul Nicolae Bălcescu. Eu am convingerea că treptat, odată cu modernizarea tuturor străzilor din zona Autogării, principala cale de acces la acest centru comercial va fi prin Strada Sălaj”, a spus primarul Horia Tiseanu. 


Parcare nouă la Spitalul Voila

Vorbind despre lucrările necesare la Spitalul Municipal Câmpina, primarul Horia Tiseanu a făcut câteva precizări legate şi de Spitalul de Psihiatrie Voila. „Aici realizează, undeva pe partea stângă, o parcare pentru personalul spitalului, dar şi pentru cei care vin în vizită la pacienţi, astfel încât să nu mai fie blocate aleile de acces la pavilioanele spitalului. Recent, a fost aici un control de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a constatat că maşini ale angajaţilor spitalului sau ale vizitatorilor blocau aceste căi de acces. Nu este o investiţie foarte mare, dar este importantă şi este executată de angajaţii Atelierului de Reparaţii Străzi din cadrul Primariei”, a menţionat primarul Horia Tiseanu.

Cuvântul care înţeapă

Chirurgul paraziţilor

De multă vreme încerc să evit, cu o rigoare planificată, comentariile pe marginea înlăturării medicului chirurg Călin Tiu de la conducerea Spitalului Municipal  Câmpina. Am preferat mai întâi să desluşesc cu atenţie mecanismul arbitrarului prin care dr. Tiu a fost evacuat, la comanda activiştilor de partid, pe criterii şi exigenţe extra-profesionale. Într-un final mi-a fost lesne să înţeleg că în vremea domniei paraziţilor poţi fi marginalizat foarte uşor dacă îţi faci meseria şi nu te laşi contaminat de servilism, păstrându-ţi onorabilitatea, fără să te fi murdărit.
Atât cât a putut rezista la conducerea Spitalului Municipal, Călin Tiu a reuşit să aducă puţină normalitate în această instituţie, după o lungă perioadă în care anumiţi slugoi de partid au fost în stare să-şi dea şi scaunul de sub fund pentru o mână de euro. Doctorul Tiu a dezvăluit contracte oneroase, a echilibrat, pe cât a fost posibil, balanţa cheltuielilor exorbitante angajate de predecesorii săi şi multe alte lucruri, pe care nu le mai enumăr aici. Călin Tiu cred că a vrut să facă o grădină dintr-un maidan de buruieni, aşa cum a demonstrat că se poate cu clinica Medis, care în câţiva ani a ajuns un brand naţional. Călin Tiu a vrut să-şi facă meseria, dar a fost luat peste picior de un sistem condus de oameni bolnavi. Nemernicii au văzut că poate face treabă şi atunci şi-au zis că trebuie călcat pe bătături. În cele din urmă l-au înlăturat şi au adus o altă autoritate, incapabilă să sară peste propria-i umbră. Acum la Spitalul Municipal este linişte. Nimeni nu mai întreabă de dosarele ajunse de multă vreme la Parchet, nimeni nu mai cere controlul Curţii de Conturi, însă în cabinete, pe secţii, în sălile de operaţie şi de primiri urgenţe există materie primă pentru un deceniu de furie. 
Autoexilat în propria-i meserie, Călin Tiu îşi continuă cariera între sala de operaţii, clinica privată pe care o conduce, simpozioanele naţionale şi internaţionale, partidele de golf şi familie. La cârma Spitalului Municipal n-a fost bun.
Cel care a fost pentru scurtă vreme chirurgul paraziţilor care au căpuşat prima instituţie ce  apară sănătatea câmpinenilor ne-a lăsat în aşteptarea inevitabilei „demisii a organelor”, aşa cum plastic definea Emil Cioran bătrâneţea. Pe mai departe nu ne rămâne decât să retrăim tot mai acut senzaţiile de umilinţă, stupoare şi furie neputincioasă.

P.S. Scandalul iscat în jurul hotărârii de Consiliu în urma căreia a fost aprobată extinderea magazinului „La Bigu’ Mic“ a adus din nou în prim plan numele consilierului  PDL Marian Nistor. Iniţiator al proiectului de hotărâre, Marian Nistor este suspectat de mai mulţi membrii ai Asociaţiei de Proprietari 943, care au de suferit de pe urma deciziei Consiliul Local, că ar avea anumite interese de afaceri cu proprietarii Bigului Mic. Câţiva dintre  ei mi-au adus şi ceva dovezi, însă eu cred că este vorba doar despre un ordin politic pe care Nistor a trebuit să-l execute. Argumentul este acela că Nistor este suficient de şiret astfel încât să nu pice într-o asemenea capcană.

Ziua Armatei, sărbătorită la Câmpina şi prin avansări în grad


25 octombrie este - după al doilea război mondial - data la care, în mod tradiţional, se sărbătoreşte Ziua Armatei. Şi anul acesta, la Câmpina manifestările desfăşurate la Monumentul Soldatului Necunoscut au avut parte de aproximativ acelaşi ritual - intonarea imnului naţional, ceremonial religios, o alocuţiune a colonelului (r) Marian Dulă, din partea Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, precum şi depunerea de coroane de flori.
Spre deosebire de anii anteriori, ieri s-a dat citire şi unui ordin al ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, privind avansarea în grad a mai multor ofiţeri. Astfel, a devenit general (cu o stea) Ion Ciurea, iar la gradul de colonel au fost înaintaţi - printre alţii - şi Viorel Bondoc, Lucian Cercel (ambii şi consilieri locali), precum şi Lucian Draghia, fost salariat al Primăriei Câmpina.

De ce nu se ocupă postul de consilier local lăsat liber de Alin Moldoveanu, de aproape jumătate de an?

În luna mai a acestui an, pe scena politico-administrativă locală se producea o schimbare extrem de interesantă – consilierul local Alin Moldoveanu, care intrase în CL pe listele PNDC, dar care trecuse la PDL, beneficiind de un vid legislativ şi de o justiţie... oarbă, demisiona din Consiliul Local pentru a deveni... consilier personal al primarului Horia Tiseanu. Imediat şi-a luat în primire funcţia şi biroul din Primărie şi a pornit la o asiduuă muncă de teren, pe care mulţi au considerat-o – şi o mai consideră încă –avanpremiera unei campanii electorale extrem de puternice.
A fost opţiunea lui Alin Moldoveanu de renunţa la Consiliul Local. Numai că, locul său din nu poate rămâne vacant la nesfârşit! Deşi au trecut aproape şase luni de atunci, pare că nimeni nu are nici un gând să facă demersurile pentru ocuparea acestui post. De vreo două şedinţe încoace, consilierul Horaţiu Zăgan a tot încercat să atragă atenţia asupra acestui aspect, dar a fost total ignorat, astfel încât acesta a trecut la ironizarea situaţiei... Glumele sale – de cele mai multe ori extrem de inspirate – nu rezolvă, însă, situaţia.


Întreaga tevatură este favorizată de un vid legislativ. Consilierii PNDC au plecat la PDL într-un moment în care fostul partid al lui Florin Anghel nu mai exista din punct de vedere juridic. Ulterior, o altă instanţă a decis că partidul există. De aici a început o adevărată nebunie. Conform prevederilor legale în vigoare, PNDC ar trebui să desemneze dintre ceilalţi candidaţi de la alegerile locale un nou consilier. Dar nici unul dintre cei care se aflau atunci pe listă nu se mai află în PNDC-ul actual, care nu mai are nici o legătură cu ce era în vremea lui Florin Anghel. 
În aceste condiţii, am considerat oportun să vedem care sunt părerile liderilor principalelor partide din Câmpina asupra acestei situaţii inedite.
Horaţiu Zăgan, vicepreşedinte PSD Câmpina, consilier local: “Eu am tot ridicat această problemă cu zâmbetul pe buze, dar e o treabă foarte serioasă şi foarte gravă. De aproape şase luni, Consiliul Local Câmpina funcţionează cu un consilier mai puţin pentru că aşa vrea cineva. Nimeni nu mi-a dat nici un răspuns până acum. Motiv pentru care noi vrem să verificăm dacă poate face şi altcineva, cu excepţia primarului, un proiect de înlocuire a consilierului care a demisionat. Trebuie să vedem care e modalitatea legală şi care este situaţia exactă a PNDC. Din punctul meu de vedere, echipa de la PNDC joacă la mai multe capete până în ultima clipă. E adevărat, nu decid ei, consilierii locali veniţi de la PNDC, ci şeful lor, Florin Anghel!”
Georgică Severin, vicepreşedinte PSD Prahova, senator: “Eu am văzut clar adeziunile scrise ale consilierilor ex-PNDC la PD-L. Echipa de la PNDC e ca o trupă paramilitară care merge unde e nevoie, unde e trimisă. Starea asta de incertitudine e alimentată intenţionat, pentru ca aceşti oameni să facă pasul, la nevoie, spre UNPR sau în funcţie de alte socoteli ale celui care îi conduce”.
Enache Dragomir, vicepreşedinte PNL Câmpina, consilier local: “Nu e normal ca de jumătate de an să funcţionăm cu un consilier mai puţin. Nu s-a mai pomenit aşa ceva! S-a încercat o discuţie la diverse, la una dintre ultimele şedinţe ale Consiliului, dar cine ar fi putut da un răspuns nu a zis absolut nimic. Eu bănuiesc că locul e ţinut liber pentru a fi obiect de negociere politică într-un viitor apropiat”.
Virgil Guran, preşedinte PNL Câmpina: “Poate că ar trebui regândit întregul sistem de reprezentare la nivel local. Iar localităţi mici, gen Talea, să fie incluse în comune mai mari. La nivel naţional, din 3.300 de localităţi, ar trebui să rămână maximum 2.500. Aceasta este părerea mea. Atunci s-ar realiza o economie importantă la buget şi ar fi o mai bună reprezentativitate locală”.
Horia Tiseanu, preşedinte PDL, primarul municipiului: “Pentru mine, atât ca primar, cât şi ca preşedinte de partid, nu a reprezentat o prioritate înlocuirea lui Alin Moldoveanu în CL. În primul rând pentru că PDL are o majoritate stabilă, care susţine proiectele administraţiei… Totuşi, această situaţie nu trebuie să mai dureze mult, dar trebuie văzut cu exactitate cum stau lucrurile din punct de vedere juridic, dacă PNDC mai există sau nu. E adevărat că toţi consilierii de la PNDC au adeziuni la PD-L. În opinia mea este un vid legislativ pentru această situaţie, dar urmează ca împreună cu juriştii Primăriei şi cei ai Prefecturii să facem demersurile legale necesare”.

Pesediştii câmpineni au vorbit despre Congresul partidului, moţiunea de cenzură şi votul de la Camera Deputaţilor

Obişnuita conferinţă de presă a PSD Câmpina i-a adus în faţa reprezentanţilor mass-media pe senatorul Georgică Severin, pe fostul deputat Victor Bercăroiu şi pe fostul consilier local Ion Mircea. Cei trei au abordat câteva subiecte de pe agenda politică a momentului – congresul PSD, moţiunea de cenzură şi votul abracadabrant din Camera Deputaţilor.

„Congresul PSD şi-a atins scopul”
Victor Bercăroiu a vorbit despre Congresul PSD, pe care l-a catalogat ca „unul mai liniştit, pentru că nu s-a desfăşurat sub presiunea alegerilor”. În opinia lui Bercăroiu, „Congresul şi-a atins scopul, de prezentare a unui program detaliat de guvernare, cu măsuri structurate pentru fiecare etapă, dovedind astfel că sunt soluţii pentru scoaterea României din această criză profundă. Dacă va trebuit să trecem iarna cu actuala guvernare, lucrurile ar putea fi dramatice. Dincolo de toate, am mai remarcat la acest congres anvergura de lider a lui Victor Ponta, care a crescut foarte mult în ultima vreme, ca om politic”.

„Trecerea moţiunii de cenzură depinde de tactica PDL”
„Este prima moţiune pe care o semnez, dar nu şi prima pe care o votez”, a spus senatorul Georgică Severin. Actualul parlamentar PSD este, însă, destul de sceptic în privinţa şanselor de reuşită ale moţiunii, spre deosebire de entuziasmul liderilor de la nivel naţional. „Trecerea moţiunii de cenzură depinde de tactica PDL. Dacă parlamentarii săi nu vor fi lăsaţi să voteze, cred că sunt foarte puţini cei care vor avea curajul să se ridice şi în văzul tuturor, împotriva recomandărilor partidului, să voteze. Eu am trecut prin aşa ceva şi ştiu foarte bine ce înseamnă. Nu e deloc uşor... Nu sunt foarte optimist nici în ceea ce priveşte posibilitatea ca parlamentarii UDMR să voteze această moţiune, ei fiind mai interesaţi de trecerea legii educaţiei în varianta propusă de Guvern pentru asumarea răspunderii. În fine, mai există o a treia variantă, extrem de puţin probabilă, ca şi o parte din PDL să voteze moţiunea, dar nu cred că Băsescu ar putea găsi un alt prim ministru mai docil decât Emil Boc”, a mai spus Severin.

„Votul de la Camera Deputaţilor a demonstrat necesitatea existenţei unui sistem bicameral”
În fine, social-democraţii câmpinenii au abordat şi subiectul ultimului vot abracadabrant din Camera Deputaţilor, prin care inclusiv parlamentarii PDL, dar chiar şi miniştrii importanţi au aprobat scăderea TVA pentru alimente la 5%, neimpozitarea pensiilor până la 2.000 lei şi altele. „În Senat, nu ne venea să credem când am auzit ce s-a întâmplat la Cameră. S- a demonstrat că la Camera Deputaţilor este doar o maşină de vot, dar s-a demonstrat şi necesitatea existenţei unui sistem bicameral, care să poată îndrepta astfel de situaţii”, a spus senatorul Georgică Severin.

Lac de Verde a găzduit prima ediţie a Cupei Medis la golf

Sâmbătă, 23 octombrie, în milocul unui peisaj de vis pus în valoare de o zi absolut superbă de toamnă, a avut loc la Breaza prima ediţie a Cupei Medis la golf, eveniment sportiv organizat de Fundaţia Medis, Federaţia Română de Golf şi Clubul de Golf „Lac de Verde“.
Competiţia organizată în sistemul de joc stableford pentru categoriile ladies şi gentlemen hcp 0 - 18/ hcp > 18 s-a bucurat de o participare numeroasă a jucătorilor profesionişti din ţară şi din străinătate. 
În dubla sa calitate de organizator al evenimentului, dar şi de jucător profesionist al acestui sport nobil, medicul chirurg Călin Tiu a declarat la sfârşitul întrecerii: „Golful este o mai veche pasiune de-a mea. Este un sport care îmi încarcă bateriile după zile şi nopţi obositoare la spital şi la clinica Medis. Astăzi a fost o primă ediţie a Cupei Medis şi cred că a fost destul de reuşită. Îmi doresc să fac o tradiţie din organizarea acestei competiţii. Poate aşa vom reuşi să aducem mai mulţi oameni lângă acest sport, aşa cum am văzut în alte ţări. Unii spun că este un sport costisitor, însă nu e deloc aşa. În comparaţie cu alte discipline, este vorba despre o cheltuială iniţială, după care rămâne pasiunea“.
Prezent la competiţie, secretarul Federaţiei Române de Golf, Mircea Asanache a declarat la rândul său: „Îi mulţumesc dlui. Tiu pentru iniţiativă şi îl felicit în acelaşi timp. Este un om cu totul deosebit şi un jucător de golf talentat. Sper să ne reîntâlnim şi la următoarele ediţii ale Cupei Medis la golf, pentru că azi s-a mai făcut un pas pentru promovarea acestui sport destul de puţin popular la noi. Începând de la anul, Federaţia Română de Golf va iniţia un gen de program „Goful pentru toţi“, prin intermediul căruia dorim să atragem câţi mai mulţi oameni în practicarea acestui sport şi mai ales copii. Golful nu este un sport exclusivist, aşa cum greşit a fost perceput la noi“.
Cupa Medis la golf s-a încheiat cu festivitatea de premiere a câştigătorilor competiţiei, sponsorizată de Fundaţia Medis.

3.302 câmpineni vor primi ajutoare alimentare de la UE

Primăria Câmpina participă la Programul European pentru ajutorarea persoanelor defavorizate, desfăşurat şi la nivelul judeţului Prahova, program prin care se distribuie gratuit alimente din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene. La Câmpina, vor beneficia de aceste ajutoare 3.302 persoane – 952 şomeri, 660 de pensionari cu venituri sub 400 lei lunar şi 1.264 persoane cu handicap grav şi accentuat.
La nivelul Primăriei Câmpina s-au primit 46.228 kg făină, 11.887,2 kg paste făinoase, 4.622 kg biscuiţi, 23.114 kg mălai şi 3.302 kg zahăr. Până în momentul de faţă nu a sosit încă laptele praf, iar autorităţile locale au vorbit chiar de posibilitatea de a se începe împărţirea produselor săptămâna viitoare fără a exista printre acestea şi laptele praf, produs care ar urma să fie distribuit ulterior.
Oricum, fiecare beneficiar al acestor ajutoare va primi 1,4 kg de biscuiţi, 3,6 kg de paste făinoase, 14 kg de făină, 7 kg de mălai, 1 kg de zahăr şi 1 kg de lapte praf.

Automobilul şi terenurile reduc numărul beneficiarilor ajutorului de încălzire

Familiile care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri şi au venituri nete lunare pe membru de familie de până la 615 lei beneficiază, pentru iarna care bate la uşă, de ajutor pentru încălzire. Cererile pentru acordarea acestui ajutor se depun la Centrul de Informare al Cetăţeanului din cadrul Primăriei Câmpina, pentru cei care utilizează lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri pentru încălzirea locuinţei, şi la sediul Poliţiei Comunitare, pentru cei care folosesc gazele naturale. Operaţiunea a început în data de 18 octombrie şi se va încheia la 11 noiembrie (pentru cei care se încălzesc cu gaze) şi la 23 noiembrie (pentru cei care se încălzesc cu lemne). 
Spre deosebire de anii anteriori, de această dată, s-au introdus prin lege noi criterii care vor restrânge numărul beneficiarilor acestor ajutoare. Nu vor putea beneficia de ajutor de încălzire cei care deţin autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 cmc, care deţin mai multe locuinţe ori terenuri în suprafaţă mai mare de 1.000 mp. 
„Legea ne obligă să facem şi anchete sociale, pentru minimum 15% dintre cei care au depus cereri. Deşi nu prea avem personal care să facă astfel de anchete, vom trage la sorţi dintre toţi cei care au depus cereri pentru acordarea acestui ajutor şi vom realiza anchetele impuse de lege. Eu consider, însă, că numărul celor care vor beneficia de acest ajutor în iarna care vine va fi mai mic faţă de alţi ani, tocmai din cauza suplimentării condiţiilor pe care trebui să le îndeplinească solicitanţii. Şi probabil că existenţa unei maşini cu o capacitate mai mare de 1.600 cmc va fi cea care va cerne viitorii beneficiari ai ajutorului de încălzire”, a explicat secretarul municipiului Câmpina, Paul Moldoveanu.

Evacuarea sediului Fundaţiei „Dr. Dinu” s-a amânat din nou!

La începutul săptămânii trecute, la sediul Fundaţiei „Dr. Dinu” de pe B-dul Culturii s-au prezentat din nou executorul judecătoresc şi reprezentanţii Primăriei Câmpina. De această dată, ei erau hotărâţi să demareze eliberarea spaţiului, în acest sens aducând şi un camion şi mai mulţi angajaţi de la Atelierul Reparaţii Străzi al Primăriei, pentru a realiza evacuarea. Oficialii administraţiei locale şi executorul judecătoresc aveau două soluţii – fie ridicau pur şi simplu toate bunurile inventariate anterior, pe care trebuiau să le depoziteze într-un spaţiu corespunzător, fie puneau sigiliul pe clădire, cu bunurile existente în interior, urmând ca fostul de acum chiriaş să le ridice la o dată ulterioară, iar pentru întregul interval de timp să plătească o nouă chirie. Realitatea a demonstrat că a mai existat şi o a treia variantă – Adrian Dinu, preşedintele Fundaţiei „Dr. Dinu” a venit cu un document de la Judecătoria Câmpina care atesta existenţa pe rolul acestei instanţe a unei cereri privind contestarea executării silite. Primul termen al acestui nou proces este 29 octombrie, iar până la soluţionarea acestei cauze, procedura de evacuare se suspendă sine die.
În faţa acestei situaţii, Iulian Anton, şeful Biroului Juridic din Primăria Câmpina, a declarat: “Este legală contestarea executării, dar pe fond sentinţa prin care fundaţia trebuie să elibereze spaţiul rămâne definitivă. Pentru că este o sentinţă definitivă şi inatacabilă. Contestaţia nu face decât să amâne deznodământul. În mod normal, această contestaţie ar trebui să se soluţioneze la primul termen“.
La rândul său, dr. Adrian Dinu, preşedintele Fundaţiei “Dr. Dinu” a precizat: “În acest imobil funcţionează două entităţi juridice diferite – cabinetul medical individual şi fundaţia sub patronajul căreia îşi desfăşoară activitatea şcoala postliceală sanitară. În 2007, când ne-a acţionat în instanţă pentru evacuarea spaţiului, Primăria a folosit ca pretext intenţia de mutare a Grădiniţei 9 în acest spaţiu. Acum nu mai există acest motiv, pentru că situaţia grădiniţei s-a rezolvat. Şi oricum, spaţiul acesta nu e pretabil pentru o grădiniţă, pentru că, ani la rând, aici s-a desfăşurat activitate de radiologie. Eu am făcut nenumărate cereri pentru a mi se vinde acest spaţiu, pe care tatăl meu l-a folosit încă din 1975 şi pe care eu îl folosesc de mulţi ani. Aici am cabinetul medical, iar toate cabinetele din Câmpina au fost vândute medicilor, numai mie nu mi se permite acest lucru. N-aş vrea să pun toate acestea pe seama faptului că în Câmpina există două şcoli postliceale sanitate – «Dr. Dinu» şi «Amus», la această din urmă primarul Horia Tiseanu fiind membru!” 

„Leganza” Primăriei a ajuns la Mihart!

De mai multă vreme, administraţia locală tot încearcă să scape de autoturismul Daewoo Leganza, PH-11-PMC, care a fost la un moment dat maşina primarului. S-au organizat nenumărate licitaţii, dar nu s-a prezentat nimeni. În cele din urmă, la ultima licitaţie organizată în acest scop, maşina a fost adjudecată de una dintre firmele lui Cătălin Mihart, fostul asfaltator favorit al administraţiei locale. Acesta a plătit ceva mai mult de 100 milioane lei vechi pentru luxul de a se plimba cu fosta limuzină a primarului. O maşină frumoasă, spaţioasă, dar care consumă foarte mult. 

Din 2 decembrie începe recensământul agricol

Începând cu data de 2 decembrie se va efectua un nou recensământ general agricol, prin înregistrarea suprafeţelor agricole utilizate, a efectivelor de animale pe specii, a maşinilor şi a echipamentelor agricole, a persoanelor care desfăşoară activităţi agricole, a metodelor de producţie agricolă. Scopul recensământului este acela de a se strânge date care vor permite, ulterior, elaborarea de noi reglementări în politicile guvernamentale din domeniul dezvoltării rurale. Recensământul se va derula până pe 31 ianuarie anul viitor şi se va realiza prin interviuri la domiciliul respondenţilor. 

Câmpina ar putea deveni o regiune metropolitană

Am relatat în ediţiile noastre anterioare despre un proiect de lege privind o reorganizare teritorială a unităţilor administrative din ţară. Proiectul respectiv, aflat acum în stadiul de dezbatere, menţionează posibilitatea ca un municipiu să aibă minimum 50.000 locuitori, ceea ce ar însemnă că al doilea municipiu al judeţului îşi va pierde acest statut, dobândit prin decret în toamna anului 1994, în mandatul primarului Mihai Stănescu.
Acelaşi proiect de lege face referire şi la o altă posibilitate, care pare mult mai atractivă pentru actualul Executiv câmpinean – crearea unei zone regionale sau metropolitane. Conform acestei variante, Câmpina ar urma să devină capitala regiunii cu acelaşi nume, în care ar fi incluse şapte dintre actualele comune limitrofe.
Această variantă are, la rândul ei, avantaje şi dezavantaje. Pe de o parte, va fi avantajul de a avea noi terenuri la dispoziţie, suprafaţa actuală a Câmpinei fiind sufocată din acest puncte de vedere, dar şi de a atrage la bugetul local veniturile actuale ale comunelor din jur. Pe de altă parte, bugetul întreg, cuprinzând actualele bugete ale Câmpinei şi ale celor şapte localităţi limitrofe, ar trebui împărţit echilibrat, ceea ce ar duce inevitabil la o scădere a investiţiilor pe raza actuală a Câmpinei. De asemenea, creşterea numărului de locuitori ar plasa Câmpina într-o altă schemă pentru atragerea unor viitoare finanţări europene. Fiecare localitate ar urma să-şi menţină o parte din autonomie, va avea  structuri proprii de conducere, dar deciziile mari, importante, se vor lua la Câmpina, unde va funcţiona un fel de Consiliu Regional, în fruntea căruia va fi un guvernator.

15 salariaţi ai Spitalului Municipal, peste normativul impus de minister

Ministerul Sănătăţii a emis un normativ de personal care se aplică în toate unităţile medicale din ţară. Conform acestuia, la nivelul Spitalului Municipal există un surplus de personal. „15 salariaţi de la bucătărie, contabilitate şi din personalul auxiliar de la Spitalul Municipal nu se mai regăsesc în noile normative de personal aprobate de Ministerul Sănătăţii. Se caută soluţii pentru redistribuirea lor, dacă nu – cu părere de rău – unele dintre aceste persoane vor trebui disponibilizate. Oricum, Spitalul Municipal avea un exces de personal la aceste compartimente. Pe de altă parte, la capitolul cadre medicale – medici şi asistente – spitalul are deficit de personal. Se vor angaja doar un medic rezident şi 8,5 asistente, pentru că aşa a stabilit ministerul”, a explicat primarul Horia Tiseanu. 

S-a bătut în cuie delimitarea cadastrală

În cursul acestei luni au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii Primăriei Câmpina şi cei ai localităţilor limitrofe pentru a se stabili limitele administrative ale localităţilor. Acesta date au fost solicitate de Agenţia Naţională de Cartografie şi Publicitate pentru realizarea, la nivel naţional, a unui Registru Electronic al Limitelor Unităţilor Administrativ Teritoriale, aplicaţie care va fi pusă la dispoziţie, în mod gratuit, tuturor primăriilor şi prefecturilor.
În urma întâlnirilor s-au încheiat minute cu toate localităţile învecinate, respectiv Brebu, Telega, Băneşti, Poiana Câmpina şi Cornu şi s-au înaintat suporturile magnetice la Oficiul de Cadastru, urmând ca până la 1 noiembrie 2010 să se semneze procesele verbale de vecinătate cu comisiile de delimitare cadastrală de la nivelul fiecărei localităţi.
Din cauza situării sale geografice, pe o terasă între apele Prahovei, Doftanei şi Câmpiniţei, Câmpina nu are foarte mari probleme în realizarea acestei delimitări şi nici nu-şi poate creşte suprafaţa prin tot felul de artificii. De altfel, după stabilirea acestor delimitări, Câmpina şi-a păstrat suprafaţa de 2.423 hectare. 

Investiţiile se... pregătesc pentru iarnă

Odată cu scăderea temperaturilor şi apropierea iernii, lucrările de investiţii derulate în Câmpina se pregătesc fie de finalizare, fie de conservare până la primăvară. 
În aceste condiţii, în cursul acestei săptămâni va fi convocată comisia pentru recepţia lucrărilor de modernizare a străzilor Luceafărului, Andrei Mureşan, Sulfinei, Lacului, Stânjeneilor şi Panduri. Pentru sensul giratoriu de la intersecţia B-dului Carol I cu străzile Oituz şi Pictor Nicolae Grigorescu au fost executate lucrările de deviere a reţelelor electrice, a fost repoziţionat stâlpul electric din zona Pieţei Fibec şi se lucrează la breteaua de acces din Strada Pictor Grigorescu, dar şi la lărgirea intersecţiei. De asemenea, se lucrează la alimentarea cu gaze şi apă şi la execuţia canalizării la blocurile ANL din Strada Ecaterina Teodoroiu, dar şi la sistematizarea drumului şi a parcării din cartierul Erupţiei, zona blocurilor ANL. În fine, dar nu în ultimul rând, s-au contractat lucrările pentru utilităţi la bazinul didactic de înot din incinta Căminului Petrol. 

După 84 de ani, Coiful de aur revine în Prahova

În ediţia din 18 mai 2010,  publicam articolul „Adevărul despre coiful de aur de la Coţofeneşti”, însoţit de declaraţia olografă a profesorului Ştefan Gh. Marinescu. Astăzi, stimulaţi de expoziţia „Comorile dacilor” organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României, ne-am întâlnit, pentru prima dată, cu celebrul coif de aur de la Coţofeneşti, înconjurat de alte piese din aur, de o frumuseţe şi valoare inegalabile.
„Expoziţia îşi propune să permită publicului larg din Ploieşti şi judeţul Prahova să ia contact direct cu unele dintre cele mai importante creaţii ale artei metalului preţios din lumea tracică a epocii bronzului, primei epoci a fierului şi din perioada geto-dacică (...). Publicul prahovean are ocazia să admire la el acasă unele din cele mai importante tezaure ale patrimoniului cultural naţional şi european“ - a declarat dr. Ernest Oberlander - Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
„Expoziţia – precizează arheolog Marinela Peneş în prefaţa lucrării „Comorile dacilor”, vol. II – reprezintă omagiul instituţiilor organizatoare adus urmaşilor «celor mai viteji şi mai drepţi dintre traci», celor care îi cinstesc şi preţuiesc pe făuritorii istoriei şi civilizaţiei româneşti”.
Informaţii extrem de interesante, prezentate cu talent şi multă dăruire, ne-a oferit d-na Marinela Peneş, director adjunct al Muzeului, atât în cadrul expoziţiei, cât şi interviul care urmează.
- Recent, iubitorii de istorie autentică au primit cu viu interes un nou volum, „Comorile dacilor II – Capodopere ale artei aurului din România din epoca bronzului până în epoca Geto-Dacică”. Cum s-a născut acest proiect?
- Instituţia noastră este, în peisajul muzeal, o instituţie de referinţă, emblematică pentru activităţile ştiinţifice şi cultural-educative pe care le desfăşoară în cele 15 muzee din subordine. În anul 2009, ideea realizării unei expoziţii – trezoreze, pe care ne-o doream excepţională şi spectaculoasă, s-a materializat prin rezolvarea, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, a primei expoziţii a „Comorilor dacilor”. Dorind să aducem în atenţia publicului prahovean valorile inestimabile ale României (adăpostite până acum de Muzeul Naţional de Istorie), am organizat o expoziţie care s-a dovedit a fi deosebită, apreciată şi mediatizată, mai ales că în centrul expoziţiei - care conţinea 42 de piese de aur şi argint – erau şi patru brăţări dacice, recuperate din străinătate. Cu această ocazie a apărut primul Catalog al expoziţiei „Comorile dacilor”. Cel de-al doilea Catalog este rezultatul unei noi expoziţii, cu aceeaşi denumire. 
- Realizarea unui astfel de catalog, în condiţiile crizei economico-financiare, este un lucru admirabil…
- Mulţumim pentru apreciere şi voi completa că orice expoziţie – mai ales la acest nivel – trebuie să aibă un Catalog bine întocmit. Catalogul de expoziţie – Ploieşti: 14 octombrie – 1 noiembrie 2010 are 60 de pagini, cu prezentarea fiecărui tezaur, scrise de colegii arheologi de la Bucureşti şi cu descrierea fiecărei piese din expoziţie, precum şi cu înregistrarea acestuia. Publicul ascultă prezentarea informaţiilor, vede etichetele pieselor şi întors acasă cu valoroasa lucrare, poate să aprofundeze studiul respectiv.
- Când a fost finalizat proiectul? („Bun de tipar“)
- ... Ca orice instituţie care se respectă, în paralel cu sarcinile de serviciu, s-a realizat şi Catalogul de expoziţie.
- În sala de expunere a muzeului tronează unul dintre cele mai importante obiecte de studiu din catalog, coiful de aur de la Coţofeneşti. Cine a avut remarcabila inspiraţie a expunerii lui?
- Colectivul de realizatori al proiectului a fost compus din conducerea celor două instituţii: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeul Naţional de Istorie.
- Întrucât dl. dr. Ernest Oberlander a analizat în Catalogul „Comorile dacilor“ numai primul comentariu apărut pe internet la articolul „Adevărul despre coiful de aur de la Coţofeneşti“  (fără a ţine cont de bibliografia menţionată în articolul respectiv), vă rugăm să faceţi câteva aprecieri şi asupra celui de-al doilea comentariu. 
- ... Coiful de aur revine, pentru prima dată de la descoperire, la Ploieşti, beneficiari fiind vizitatorii din judeţul Prahova. Abordaţi pe dl. Oberlander pentru a clarifica problematica referitoare la contextul descoperirii Coifului din punct de vedere al documentelor vremii şi al declaraţiilor ulterioare, eventual al legendelor despre aceste aspecte...
- Ce proiecte v-aţi propus pentru perioada următoare?
- Vom continua proiectul „Comorile dacilor” cu ediţia a III-a a expoziţiei şi a catalogului, cu aducerea unor exponate excepţionale care n-au fost etalate niciodată la Ploieşti. În perioada 14 – 31 octombrie, publicul prahovean poate admira piese excepţionale şi spectaculoase precum bijuterii, aplice, arme şi vase din aur, provenite din tezaure descoperite în România, dar mai ales coiful dacic de la Poiana Coţofeneşti, judeţul Prahova. 
 Theodor MARINESCU

O profesie periculoasă – muzeografia

Trei reprize pentru Castelul Iulia Hasdeu. Primo tempo (4)


Continui referatul meu, din 22 Octombrie 1979, adresat autorităţilor vremii, continuând scrisoarea lui Alexandru Haşdeu (Hizdeu) – tatăl lui Petriceicu Haşdeu – către vărul său Ştefan Haşdeu (Hizdeu), bunicul pretendentului Ştefan Haşdeu.
„Deci te rog, dragul meu Ştefan, imediat scrie epistolia şi către bunica Teifel, ca să scoată din cap Luizei acest prost roman; asemenea să scri[i] şi Luizei serios, ca frate mai în vârstă, că nu învoeşti la legătura nepotrivită. Am să expediez o epistolă separată lui Munsger sfătuindu-l ca să nu gândească la căsătorie, şi să se îngrijească mai bine de indescifrabil .... avere fiindcă de căsătorit, se poate şi la etatea de 37 de ani când va fi ajuns ceva şi va avea ceva sigur. Sper că atunci şi Luiza se va deştepta, şi mai un an doi poate să aştepte şi am să-i găsesc o partidă onorabilă şi cinstită.” 

CSM Câmpina a învins la Ariceşti şi a trecut pe primul loc

Viitorul Ariceşti – CSM Câmpina 0-2

Duminică la prânz, în cadrul meciurilor contând pentru Liga B Prahova, CSM Câmpina s-a deplasat la Ariceşti, unde a întâlnit formaţia locală Viitorul.
Partida s-a dovedit a fi la discreţia câmpinenilor, care au dominat jocul cu autoritate, impunându-se la toate capitolele – tehnic, tactic, fizic. Golurile câmpinenilor au fost realizate de Mugurel Negreanu, care – în ultima vreme – rămăsese oarecum dator fanilor CSM-ului. 
Important este că, după această etapă, CSM Câmpina a trecut pe primul loc al clasamentului Seriei „Vest”, după ce liderul Intersport Filipeştii de Târg s-a împiedicat la CS Băneşti II, acolo unde a fost înfrânt cu scorul de 3-1. Astfel, CSM Câmpina revine pe prima treaptă a clasamentului, acolo unde îi este locul şi unde speră să rămână până la finalul campionatului, iar dacă nu ar fi fost accidentul „regulamentar” generat de retragerea formaţiei Carpaţi Sinaia, acum, CSM-ul ar fi avut un avans de 4 puncte faţă de ocupanta locului secund.
Antrenorul Robert Opatchi a trimis pe terenul de Ariceşti următorul „11”: C. Cosmineanu – Bej, Gânju, Burchi, Grigoraş – Dârstaru, Stan, Budileanu, Necula – Negreanu, Vintilă. Au mai jucat: Hromei, C. Cosmineanu, Negoiasă şi Zidaru.
Partida a fost arbitrată de Gabriel Cojanu (Văleni), asistat de Mădălin Ionescu (Urlaţi) şi Cătălin Popovici (Ploieşti), observator fiind Virgil Dridea (Ploieşti).
Etapa viitoare, duminică, 31 octombrie, de la ora 11.00, pe stadionul ”Poiana”, din postura de lider, CSM Câmpina va primi vizita formaţiei AS Tg. Vechi.

Schimbare pe banca tehnică a echipei CS Băneşti

Zilele trecute, la CS Băneşti au avut loc o serie de modificări la nivelul conducerii tehnice a acestei formaţii. Astfel, antrenorul Cristian Dumitru a fost înlocuit de Ionică Burchi. Amândoi şi-au legat numele în perioade de timp diferite de clubul fanion al fotbalului câmpinean, FCM Câmpina. Ionică Burchi continuă să fie şi jucător al formaţiei CS Baloteşti, care activează în Liga a III-a, Seria a III-a, în vreme ce Cristi Dumitru a fost cooptat în staff-ul tehnic al formaţiei CSM Câmpina.

Două victorii spectaculoase

Juniori C
CSO Plopeni – CSM Câmpina 1-3
Trupa juniorilor mari ai CSM Câmpina, antrenată de Robert Opatchi, a jucat sâmbătă, în deplasare, la Lilieşti, cu formaţia CSO Plopeni. Câmpinenii s-au impus de o manieră categorică, cu scorul de 3-1, prin golurile marcate de Banu, Chivu şi Ţiţei.
CSM Câmpina a jucat la Lilieşti în formula: Iscru – Roşca, Matache, Andrei, Pâslan – Ţiţei, Neacşu, Voicu, Chivu – Grigore, Ciocodeică. Au mai jucat: Banu, Popa, Postolache, Dascălu.
Etapa viitoare, pe teren propriu, CSM Câmpina va primi replica formaţiei Chimia II Brazi.


Juniori D
CSM Câmpina – Petrolul 95 III Ploieşti 5-2
A treia întâlnire cu o gruparea reprezentând clubul Petrolul 95 Ploieşti a adus – în sfârşit – victoria pentru CSM Câmpina, antrenorul Robert Stoica dorindu-şi ca până la finalul turului să nu obţină decât victorii. În partida de sâmbătă, golurile CSM-ului au fost semnate de Ţânţaru (2), Burchi, Iatan şi Râşnoveanu.
Antrenorul Robert Stoica i-a trimis în teren pe: Stoica – Julan, Logojan, Banu, Burchi – Râşnoveanu, R. Constantin, Şoldan, Tache – Iatan, Ţânţaru. Au mai jucat: Frăţilă, Iosif.
Etapa viitoare, CSM Câmpina va întâlni formaţia Petrolul Ploieşti, în deplasare.

Spectacol jalnic


Unirea Câmpina - CS Păuleşti 1-0 

Sâmbătă, de la ora 11.00, a avut loc meciul Unirea Câmpina - CS Păuleşti. Chiar dacă s-au aflat faţă în faţă echipele clasate pe locurile 3 şi 6 din eşalonul de elită al fotbalului prahovean, evoluţia celor două echipe a fost una penibilă, plictisitoare, cu extrem de puţine faze la cele două porţi... Pentru cei care au văzut meciul, aproape că nici nu a mai contat că, în cele din urmă, câmpinenii şi-au apropiat victoria la limită, cu 1-0, dar a fost o victorie fără strălucire.

Arbitrii au fost la examene

La mijlocul săptămânii trecute au avut loc examenele pentru promovarea în loturile naţionale de arbitri. Din judeţul Prahova s-au înscris în lupta pentru promovare într-un eşalon superior numeroşi cavaleri ai fluierului (şi ai fanioanelor).
Iată numele acestor arbitri, cu precizarea pentru ce eşalon concurează fiecare.
Liga I, asistenţi - Ciprian Geambazu (Buşteni)
Liga a II-a, arbitri - Andrei Antonie (Breaza), Haralambie Ion (Bucov), Florin Ionescu, Ovidiu Oprea (Ploieşti)
Liga a II-a, asistenţi - Roxana Bănăseanu (Câmpina, în foto), Gabriel Banu, Adrian Niţă, Robert Nuţu, Emil Mateescu, Cătălin Popovici (Ploieşti)
Liga a III-a, arbitri - Alin Gheorghe (Ploieşti), Răzvan Ioana (Poiana Câmpina), Valentin Marinică (Cornu), Răzvan Radu (Ploieşti)
Liga a III-a, asistenţi - Bogdan Banu, Bogdan Bucur, Alexandru Chivu, Irinel Georgescu, Ionuţ Necula, Mihai Vasile, Louis Oprescu (Ploieşti), Ştefan Călăraşu (Câmpina), Daniel Bunea, Romulus Sprânceană (Buşteni), Ionuţ Gheorghe (Păuleşti), Ionel Gheonea (Urlaţi).

Italianul care a vrut să preia formaţia Tricolorul Breaza a fost asasinat!

În urmă cu mai multă vreme, prin intermediul lui Jonathan Fischoff, care fusese preparator fizic la FCM Câmpina, la Breaza şi-au făcut apariţia nişte italieni, în frunte cu Giuseppe Crinti, care vroiau să preia formaţia Tricolorul Breaza.  În cele din urmă, italienii nu s-au înţeles cu Constantin Anghelache, după ce eşuaseră negocierile şi cu Gloria Bistriţa a lui Jean Pădureanu, iar ulterior, aveau să eşueze şi cu diriguitorii de la FC Bihor. Ei bine, italianul Giuseppe Crinti a fost găsit împuşcat în cap, zilele trecute, la Roma, presa vorbind despre o reglare de conturi de tip mafiot.