02 noiembrie 2010

Un elev a fost atacat cu cuţitul în toaleta liceului Petrol

Dacă până acum auzeam pe ici, pe colo, că securitatea elevilor în şcolile câmpinene şi mai cu seamă în licee lasă de dorit, iată că zvonurile prind contur şi încep să apară incidentele grave. În urmă cu o săptămână, un elev al Colegiului Tehnic „Constantin Istrati“ din Câmpina (fost Petrol) a fost înţepat cu un cuţit în fesă de o persoană necunoscută. Autorităţile nu s-au grăbit să facă public acest caz deosebit de grav, aşa cum nici până în acest moment nu se grăbesc să ofere detalii cu privire la cum a fost posibil să se ajungă până aici. Surse din cadrul colegiului care au dorit să îşi păstreze anonimatul ne-au declarat că agresiunea s-a produs pe fondul unei slabe colabărări între conducerea liceului şi autorităţile locale, în condiţiile în care, evident, de multă vreme elevii nu sunt în siguranţă, atât în interiorul instituţiei, cât şi în exterior, în imediata apropiere a acesteia. 


Incidentul a produs panică în rândul multor părinţi care se tem să îşi mai trimită copiii la şcoală. Prima reacţie a autorităţilor locale a fost aceea de a organiza o conferinţă de presă la sfârşitul săptămânii trecute, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Primăriei, ai Poliţiei municipale, ai Poliţiei Comunitare şi ai firmelor private de pază, prin intermediul căreia au vrut să transmită opiniei publice că se vor lua măsuri de aici înainte pentru prevenirea unor astfel de incidente. Nicio vorbă însă despre cazul de la Colegiul „Constantin Istrati“.
Măsurile de orice fel sunt binevenite, însă ele nu par deloc concrete, în condiţia în care nu este foarte clar cine se va ocupa de securitatea elevilor. Poliţia Comunitară nu mai are efective, iar firmele de pază private vor trebui plătite pentru astfel de servicii. Doamne fereşte de un caz  mai grav! Poate că atunci administraţia locală va lua urgent măsurile care se cuvin. 

Cuvântul care înţeapă

Impresii de Halloween

Cuvântul scris şi exprimarea în limba română par a fi două pietre de moară atârnate la gâtul tinerilor din ziua de azi. Fie că sunt responsabili cu timpul liber, elevi de liceu, studenţi ori licenţiaţi, tinerii se întrec în a demonstra că sunt adepţii forumismului insomniac (ai discuţiilor pe internet) generator prin excelenţă al deprinderilor rudimentare în folosirea limbii materne. Din păcate, modelul lor existenţial, cu mici excepţii, este cel al societăţii diletantiste, al inculturii nonşalante afişate la tot pasul, de la cel mai mic la cel mai înalt nivel. Din toată nebunia din jurul lor au învăţat doar că banii sunt un fel de atestat de personalitate, iar pentru mulţi dintre ei asta este de ajuns. 
Sâmbătă, 30 octombrie, am avut ocazia să stau mai mult timp în jurul unei comunităţi de tineri, la o petrecere de Halloween organizată de către un partid politic într-un club din Câmpina. Mi-a plăcut că cei mai mulţi dintre ei ştiu să se distreze. Mi-a plăcut veselia lor molipsitoare şi inspiraţia cu care şi-au ales costumele, însă m-am întristat când i-am observat puşi în situaţia de a-şi exprima gândurile la probele concursului de Miss şi Mister. Cu mici excepţii, băieţii şi fetele au legat cu greu două propoziţii simple. Îi priveam şi mă gândeam că ei sunt generaţia de mâine, care într-un fel sau altul va trebui să reprezinte societatea românească. Mă gândeam că ignoranţa lor ne va costa alte decenii de singurătate într-o lume dominată de performanţă. Spre dimineaţă am plecat de acolo hărţuit de imaginile unei seri interesante, în care am întâlnit viaţa reală şi parcă mai motivat pentru a pune umărul în sprijinul oricărui demers de a schimba ceva din mentalitatea românescă.

P.S. Sunt profund indignat pentru că autorităţile locale, oricare ar fi ele, au ţinut sub preş cazul în care un copil a fost atacat cu cuţitul în şcoala în care învaţă. Cu doar o zi înaintea întâlnirii de la Primărie de vineri, 8 octombrie, în care autorităţile s-au hotărât să ia oarecare măsuri în urma incidentului, a fost o şedinţă de Consiliu Local. Eu nu am auzit să se fi discutat ceva despre această situaţie fără precedent, cu toate că aleşii locali erau la curent cu evenimentele. Ei au găsit, în schimb, de cuviinţă să se bălăcărească pentru interesele lor meschine. Mai este oare ceva de înţeles din tot ceea ce ni se întâmplă? 
Florin FRĂŢILĂ

Consiliul local va acorda o bursă de 200 RON lunar primilor 28 de liceeni din clasa a XII-a

Consilierii PDL Elena Albu şi Marian Dulă s-au gândit că ar fi bine să stimuleze performanţa şcolară pentru elevii din clasa a XII-a. De ce tocmai pentru cei din anul terminal al liceului, care au drept de vot? Greu de spus! Cert este că proiectul depus de cei doi a fost aprobat în unanimitate în Consiliul Local, cu amendamentele consilierilor Gheorghe Tudor (PSD), care a propus, fără sorţi de izbândă, ca şi profesorii acestor elevi să primească aceeaşi bursă lunară şi Dragomir Enache (PNL) care a ţinut să se asigure că elevii nu vor fi înştiinţaţi că un anumit partid le-a dat bursele, ci tot Consiliul Local. 
Primarul Horia Tiseanu a reacţionat la amendamentul liberalului, asigurându-l că în toate liceele câmpinene vor fi distribuite pliante în care vor fi expuse condiţiile şi punctajul pe care trebuie să le îndeplinească elevii şi că bursele vor fi date în urma votului tuturor consilierilor locali. 
Aşadar, începând chiar din această lună, 28 de liceeni din clasele a XII-a cu rezultate bune la învăţătură şi disciplină vor primi câte 200 RON în fiecare lună, până la terminarea anului şcolar. Numărul de burse pentru fiecare liceu s-a stabilit în funcţie de numărul de clase, după cum urmează: Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu“ - 5 burse, Colegiul Tehnic „Constantin Istrati“ - 10 burse, Grupul Şcolar Forestier - 5 burse, Grupul Şcolar Energetic - 7 burse; Grupul Şcolar Industrial Construcţii Maşini - 1 bursă.

Bercăroiu vrea centru de afaceri in piaţă

Pedeliştii îi dau proiectul peste cap

Victor Bercăroiu
Unul dintre proiectele mai interesante, introdus în ultimul moment pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de săptămâna trecută, a fost cel cu privire la aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu necesar obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru un centru de afaceri (spaţii birouri şi servicii), o iniţiativă privată a SC Mercantis Big SA Câmpina, societate controlată de fostul deputat PSD Victor Bercăroiu. Construcţia ar urma să se realizeze în zona pieţei, lângă viitorul corp 2 al Pieţei Centrale, în locul actualelor barăci cu produse alimentare şi ar fi destinată pentru tot felul de activităţi, exclusiv comerţ, ar avea patru etaje, aspect ultramodern şi parcare subterană. Graba cu care a fost introdus pe ordinea de zi în ultimul moment poate fi explicată de faptul că Mercantis Big doreşte să atragă fonduri europene pentru realizarea centrului, aproximativ 700.000 euro, iar dosarul pentru obţinerea finanţării ar trebui depus în cel mult două săptămâni. 
Planul lui Victor Bercăroiu a fost însă dat peste cap de unii consilieri locali care au găsit inadvertenţe în schiţa propusă. Astfel, consilierul PDL Marian Nistor, fost şi actual director al Pieţei Centrale, a vorbit despre faptul că o asemenea construcţie nu pică deloc bine lângă viitorul corp 2 al pieţei, care va fi construit la doar câţiva metri. În susţinerea sa a sărit şi consilierul PDL Elena Albu, care a declarat că îi displace arhitectura construcţiei. La rândul său, primarul Horia Tiseanu nu s-a arătat nici el încântat de proiect, dar a declarat că nu intervine în votul consilierilor. 
Prezent în sala de şedinţe pentru a-şi susţine proiectul, Victor Bercăroiu a cerut aleşilor locali să sprijine o afacere care va crea cel puţin 50 de noi locuri de muncă şi va fi făcută din fonduri europene. La vot însă proiectul nu a fost aprobat, doar 8 dintre consilieri fiind pentru. 
Interesant este faptul că, cu voturile consilierilor PSD Horaţiu Zăgan şi Ion Dragomir, care au lipsit de la şedinţă, proiectul ar fi fost aprobat. 
La finalul şedinţei, supărat de rezultatul votului, Victor Bercăroiu a plecat acuzându-i pe consilieri că au votat în urma unor presiuni politice. 

Gheorghe Tudor a sancţionat „obrăznicia pedeliştilor“

Dovada cea mai bună că în Consiliul Local totul se face la mica înţelegere, în funcţie de interesul grupurilor de partid, este decizia fără precedent a consilierului PSD Gheorghe Tudor de a sancţiona „obrăznicia pedeliştilor“ prin retragerea, în scris, a votului favorabil acordat de acesta unui proiect de hotărâre discutat în aceeaşi şedinţă a Consiliului Local, înaintea celui propus de Victor Bercăroiu. Supărat că PDL-iştii i-au dat peste nas lui Bercăroiu, Tudor şi-a amintit că a votat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru un magazin de pe strada Kogălniceanu, care funcţionează de ani de zile. „Am să-mi retrag în scris votul pentru acest proiect. Spuneţi-mi doamna Albu, dăm acum autorizaţie de construcţie pentru un magazin care funcţionează de atâţia ani? Aici nu vedeţi nimic în neregulă?“ a ţinut să-i reproşeze Tudor celei care cu puţin timp înainte îşi exprimase dezacordul pentru proiectul lui Bercăroiu. 
Văzând că se încing spiritele, primarul Horia Tiseanu a încercat să aplaneze conflictul cerându-i arhitectului şef Didona Căliman să verifice dacă acea societate funcţionează cu sau fără autorizaţie şi eventual să-i aplice o amendă. 

A fost semnat contractul de finanţare pentru cursurile destinate şomerilor

Miercuri, 27 octombrie, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia din Călăraşi, primarul Horia Tiseanu a semnat contractul de finanţare a investiţiei “Sprijin pentru Integrare şi Incluziune”. Este vorba despre proiectul european câştigat de Primăria Câmpina, în parteneriat cu Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Fondurile nerambursabile obţinute prin acest proiect (2 milioane de lei) vor fi folosite strict pentru organizarea de cursuri de calificare şi recalificare pentru şomeri. Proiectul a fost realizat după ce s-a aflat că nu se mai alocă fonduri guvernamentale pentru astfel de acţiuni. 
168 de şomeri câmpineni se pot înscrie la aceste cursuri, pentru meseriile: asfaltator, dulgher, operator PC şi îngrijitor la domiciliu. Această din urmă meserie a fost inclusă de curând în nomenclator şi presupune, după cum reiese şi din denumire, îngrijirea copiilor sau bătrânilor la domiciliul acestora. 

Consilul Local preia Tabăra Şcolară Voila

Consiliului Local a votat proiectul de hotărâre referitor la preluarea Taberei Şcolare Voila. Concret, consilierii locali şi-au dat  acordul pentru începerea demersurilor în vederea preluării acestui obiectiv. Iar prima solicitare va fi făcută la Ministerul Educaţiei, instituţie care administrează în prezent tabăra. “Dorim ca tabăra să intre în administrarea Consiliului Local şi am purtat mai multe discuţii în acest sens cu directorul DJTS Prahova. Dacă o preluăm, o să-i păstrăm destinaţia actuală, de tabără şcolară… Suntem conştienţi că va trebui să investim bani în reabilitarea şi modernizarea ei, dar merită şi o putem reda apoi circuitului turistic”, a declarat primarul Horia Tiseanu. 
Tabăra de la Voila poate fi preluată numai prin hotărâre de Guvern, după acordul Consiliului Local. În prezent, tabăra arată jalnic. De mulţi ani, nu s-a mai investit nici un ban în reabilitarea clădirilor şi terenurilor de aici. Tabăra Voila a fost administrată ani la rând de Ministerul Educaţiei, prin Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport. În 2004, au fost încheiate contracte de colaborare (fără licitaţie) cu anumite firme pentru întreţinerea şi modernizarea mai multor tabere din Prahova, printre care şi cea de la Voila. În 2007, noua conducere a DJTS a făcut tot posibilul să ia tabăra înapoi. 
Directorul de atunci, câmpineanca Bogdana Ţiţei, declara că nici statul român şi nici autorităţile locale nu au nimic de câştigat din colaborarea cu firmele respective, care nu plăteau nimic pentru folosirea taberelor. Au fost reziliate contractele pentru unele tabere din judeţ, Voila, Telega şi Cheia revenind atunci în administrarea DJTS. 

A fost aprobat PUD-ul pentru Kaufland

Comisia de avizare a municipalităţii câmpinene a aprobat planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru accesul la viitorul complex comercial Kaufland. Cu alte cuvinte, după o aşteptare lungă şi destul de tensionată, concernul Kaufland poate construi magazinul, fără să se mai gândească la problema accesului. Principala cale de acces va fi din Bulevardul Nicolae Bălcescu, unde se va realiza o bandă de preselecţie. Autorităţile locale speră, totuşi, ca “grosul” clienţilor să intre la Kaufland prin Strada Sălaj. 
“Sper ca soluţia cu banda de preselecţie să nu ne creeze probleme în trafic. Probabil că mulţi clienţi vor prefera… o scurtătură, pe străzile Ecaterina Teodoroiu şi Orizontului, care sunt reabilitate şi se circulă bine, cu intrare la Kaufland prin spate, pe Strada Sălaj. Cred că o mare parte a traficului se va realiza pe acolo”, a declarat primarul Horia Tiseanu.
Reamintim că, la începutul acestui an, discuţiile dintre conducerea Kaufland şi reprezentanţii administraţiei publice locale au intrat într-un impas tocmai din cauza accesului la magazin. Reprezentanţii Kaufland doreau ca intrarea în centrul comercial să se facă printr-un sens giratoriu, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, Primăria nefiind de acord cu poziţionarea acestuia şi recomandând realizarea sensului giratoriu în zona troiţei de la intrarea în cartierul Slobozia. Până la urmă, Kaufland a acceptat realizarea unei benzi de preselecţie pe Bulevardul Bălcescu în locul sensului giratoriu dorit iniţial.

Comisarul şpăgar de la Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr“ a fost trimis în judecată

Zilele trecute, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut public comunicatul care anunţa trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a comisarului de poliţie Gabriel Munteanu, profesor de educaţie fizică la catedra de educaţie fizică şi autoapărare din cadrul Şcolii de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr“. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă în formă continuată şi luare de mită. 
Vă reamintim că în luna august, în calitatea sa de membru al comisiei de examinare pentru verificarea aptitudinilor fizice, comisarul Gabriel Munteanu a pretins, a acceptat promisiuni şi a primit sume de bani de până la 600 de euro pentru un candidat şi alte foloase materiale de la un număr de 9 candidaţi, pentru ca aceştia să promoveze în mod fraudulos probele sportive, lăsând să se creadă că are influenţă pe lângă colegii săi, membrii ai altor comisii de examinare. DNA precizează că odată cu finalizarea anchetei, rechizitoriul a fost trimis la instanţă, spre judecare. 

Fundaţia Zamolxes derulează un nou proiect

În perioada 2-9 noiembrie, Fundaţia Zamolxes derulează la Câmpina proiectul “Descoperim Europa prin arte şi meşteşuguri”, destinat tinerilor şi finanţat de Comisia Europeană. Proiectul va reuni 35 de tineri din şapte ţări (Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Turcia, Ungaria şi România). Pe parcursul a şapte zile, ei vor avea oportunitatea să-şi dezvolte abilităţi specifice artei meşteşugăreşti, spiritul de solidaritate, toleranţă şi înţelegere, prin implicarea în diferite activităţi specifice educaţiei nonformale. Se vor organiza ateliere de lucru cu diferite teme: decoraţiuni prin tehnica origami, împletituri, pictură pe piatră etc. Duminică, 7 noiembrie, de la ora 17.00, în sala mică a Casei Tineretului, vor fi organizate un spectacol artistic şi o expoziţie cu vânzare a obiectelor realizate de tineri.

A început vaccinarea antigripală

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns în Prahova la începutul acestei săptămâni. Este vorba despre 42.000 de flacoane, reprezentând aproximativ 35% din necesarul la nivel de judeţ. 
Vaccinarea a început de luni, 1 noiembrie, iar primele categorii imunizate sunt copiii cu boli cronice, copiii instituţionalizaţi, apoi personalul medical din spitale şi ambulatorii. În final, dozele vor ajunge şi la cabinetele medicilor de familie. În Prahova necesarul este de aproximativ 123.000 de doze de vaccin antigripal, pentru 45.200 de bolnavi cu afecţiuni cronice, 1.580 de gravide, 6.750 de persoane care lucrează în spitale şi 1.525 pentru persoane care lucrează în sistemul asistenţei sociale. Potrivit DSP, vaccinul de anul acesta va cuprinde şi tulpini din virusul pandemic de gripă porcină.

Telega în sărbătoare

Anul acesta, târgul de toamnă organizat în comuna Telega coincide cu evenimentul ce marchează 100 de ani de existenţă a şcolii cu clasele I – VIII de pe Valea Telegii. Cu această ocazie, administraţia locală a pregătit un spectacol, iar la eveniment sunt aşteptaţi membrii ai Consiliului Judeţean, primari din comunele vecine, cât şi toţi iubitorii unor astfel de sărbători. 
Târgul de toamnă se va desfăşura pe o perioadă de trei zile, începând de sâmbătă, 6 octombrie,  până luni seară.

Tinerii liberali au petrecut în seara de Halloween

Sâmbătă, 30 octombrie, tinerii liberali şi-au dat întâlnire într-un club din Câmpina pentru a sărbători cum se cuvine seara de Halloween. Costumaţi în fel de fel de personaje de poveste, de la prinţese până la vampiri sângeroşi şi cu chef de distracţie, fetele şi băieţii s-au întrecut pe ringul de dans, dar şi la concursul de Miss şi Mister Halloween.
Organizatorii petrecerii, membrii ai organizaţiei PNL Câmpina, Alina Filippidis, Daniel Ioniţă şi Virgil Guran, i-au recompensat pe cei mai buni dintre concurenţi cu diplome şi premii haioase. Distracţia s-a spart cu greu după miezul nopţii, cu regretul de a fi fost foarte scurtă. 

O profesie periculoasă – muzeografia.

Trei reprize pentru Castelul Iulia Hasdeu. Primo tempo (5)

„«Nu este adevărat» – a sărit cu o «nota informaţie» Ştefan Haşdeu – «o informaţie complet eronate. Impozitul a fost achitat până în anul 1944 – 23 august. Toate chitanţele au fost depuse în dosarul Tribunalul fost Regiunea Ploeşti.»” (Ar fi trebuit să observ atunci că nota informaţie putea fi mai târzie, după desfiinţarea Regiunii şi revenirea la Judeţul Prahova. Mea culpa. Recunoscându-mi eroarea, revin la referatul din 22 Octombrie 1979.) „Lui Ştefan Haşdeu îi putem întoarce propriile-i cuvinte, precizând şi noi, după «Notă de plată impozitelor efectuate de către Asociaţia B.P.Haşdeu din Câmpina, pers[oană] juridică – după imobilul Castelul I. Haşdeu şi teren – care date a[u] fost extrase din dosarul asociaţiei, din actele originale [...] Conf. cu originalul Ing. [Ştefan] Haşdeu», că Ateneul Hasdeu a fost cel care a achitat impozitele în calitatea sa de proptietar – cum se va vedea imediat – şi nu Ştefan Haşdeu, care nu exercitase niciun fel de proprietate asupra moştenirii lui B.P.Hasdeu.

CSM face spectacol şi îşi consolidează poziţia de lider

Duminică, 31 octombrie, în faţa a cel puţin 500 de spectatori, CSM Câmpina a făcut instrucţie cu AS Târgşoru Vechi, o echipă destul de solidă şi bine aşezată în teren, care în prima repriză a deschis scorul şi a arătat că îşi merită locul la mijlocul clasamentului. Până la pauză, elevii lui Opaţchi au reuşit să egaleze prin golul lui Vintilă şi să-şi creeze 4-5 ocazii de gol, însă fără efect pe tabela de marcaj. Repriza a doua a fost un adevărat spectacol, în care câmpinenii au marcat de şase ori prin Negreanu - de trei ori şi Hromei, Nedelcu şi Burchi câte o dată. Greul însă de abia acum începe, când CSM va întâlni celelalte pretendente la şefia clasamentului, perioadă care coincide şi cu plecarea antrenorului Opaţchi în SUA, călătorie programată cu mult timp înainte. Pe toată perioada absenţei acestuia, echipa va fi pregătită de secundul Robert Stoica, un  antrenor de perspectivă, care a înregistrat deja mari progrese la centrul de copii şi juniori al clubului.
Juniori
Sâmbătă, cele două formaţii de juniori ale CSM Câmpina au jucat atât în deplasare cât şi acasă. Astfel, la juniori C, CSM Câmpina a învins Chimia II Brazi cu scorul de 4-2, iar la juniori D, Petrolul Ploieşti a întrecut formaţia antrenată de Robert Stoica cu 2-0.