09 noiembrie 2010

Cel mai mare proiect european pentru Câmpina este... un proiect „făcut doar din birou”!

Principalul scop al intrării Câmpinei în asocierea cu HidroPrahova a fost promisiunea atragerii unor fonduri europene consistente, pe care municipalitatea nu le-ar fi putut obţine de una singură. Cu aceste fonduri se vor realiza investiţii importante: modernizarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare, extinderea acesteia din urmă şi reabilitarea totală a staţiei de epurare. Obiective care au determinat acceptarea asocierii. În ultima vreme, lucrurile s-au precipitat, apropiindu-se de finalizare unele termene în cadrul acestui amplu program cu finanţare europeană. Iar de aici au început să apară şi problemele...


ADI dă bătăi de cap municipalităţii
Aţi auzit de ADI? Nu? Nici o problemă, multă lume nu a auzit. ADI este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, iar secretarul municipiului Câmpina, Paul Moldoveanu, nu s-a ferit să spună că „avem mari probleme cu ADI. Oamenii de acolo parcă sunt de pe altă planetă!”
De unde această supărare a reprezentanţilor administraţiei locale pe „nevinovata” ADI? Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, împreună cu proiectantul lucrării de reabilitare a canalizării, care se va realiza prin HidroPrahova, au făcut numeroase greşeli în actele atât de necesare pentru demararea lucrărilor.
„Există o listă de străzi care vor intra în acest proiect de reabilitare şi modernizare a canalizării din Câmpina, o lucrare grandioasă de 13 milioane euro. Din păcate, am constatat că lista de străzi este întocmită greşit, existând străzi unde s-au efectuat deja lucrări de înlocuire a reţelei de canalizare”, a precizat primarul Horia Tiseanu.
La rândul său, consilierul Elvis Arghir a revenit asupra unei probleme mai vechi pentru administraţia locală – necesitatea înlocuirii şi a reţelei de alimentare cu apă. Explicaţia i-a fost oferită de Paul Moldoveanu: „Aceasta este doar o primă etapă a unui program mai larg de modernizare a reţelelor, în care ne axăm pe partea de canalizare. În etapa a doua, începând cu anul 2013, va fi abordată şi modernizarea reţelelor de apă”.

De ce s-a greşit?
Problema erorilor din lista străzilor unde se va extinde sau reabilita canalizarea a fost redeschisă de consilierul Horaţiu Zăgan, în cadrul săptămânalei conferinţe de presă a filialei locale a PSD. „Am participat ieri (n.r. – joi), la o şedinţă a Comisiei de Buget-Finanţe a Consiliului Local, cu membri ai Executivului şi cu reprezentanţi ai HidroPrahova, dar şi ai proiectantului viitoarei lucrări de modernizare a reţelei de canalizare. Va trebui să aprobăm într-o şedinţă extraordinară, cât de curând, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici, dar sunt numeroase probleme cu această listă a străzilor. Noi nu ne vom opune, pentru că este important să facem paşii necesari pentru atragerea celor peste 8 milioane euro pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de canalizare, dar este clar că este un studiu făcut doar din birou, fără nici o consultare cu reprezentanţii administraţiei locale. Aşa se face că apar străzi care sunt deja canalizate, altele care sunt în curs de canalizare şi mai sunt şi alte inadvertenţe tehnice cum ar fi că intră în acest program de extindere a canalizării străzi care nu pot fi legate de alte reţele deja existente”, a spus Horaţiu Zăgan.
Fostul primar şi actualul consilier local Gheorghe Tudor şi-a completat mai tânărul coleg: „Este nevoie de mai multă determinare din partea Primăriei. Trebuia desemnat un om care să se ocupe de această lucrare, care să ţină legătura cu toţi cei implicaţi în proiect, pentru că nu putem lăsa la mâna altora ceva ce ne interesează cel mai mult doar pe noi. 

Şi spun acest lucru, pentru că, deşi suntem un municipiu cu pretenţii, doar aproximativ 40% din totalul străzilor sunt canalizate. Atrag atenţia asupra unei stări care pare să existe în Primărie, pentru că – din păcate – am constatat că şi în cazul modernizării Căii Dacia, lucrurile au stat cam la fel, astfel încât suntem nevoiţi să reluăm licitaţia”.

Ce urmează?
Reprezentantului firmei care a proiectat această lucrare, ILF Consulting Engineers, i s-a pus în vedere ca până la şedinţa Consiliului Local să soluţioneze această problemă legată de greşelile din listă. Cel mai probabil, însă, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici vor fi votaţi în actualele configuraţii, pentru că întregul proiect se află deja pe masa Ministerului Finanţelor, în forma actuală, aşteptându-se doar hotărârea Consiliului Local Câmpina. Pentru a nu se mai pierde timp inutil şi pentru a nu fi periclitată finanţarea acestei importante lucrări, totul va trece aşa cum este acum, urmând ca înaintea realizării proiectului tehnic propriu-zis să se facă modificările corespunzătoare, împreună cu reprezentanţii administraţiei locale şi conform cu situaţia reală din teren. Totuşi, parcă era mai corect şi mai bine dacă se făceau lucrurile aşa cum trebuie de la bun început.

Modernizarea canalizării, în cifre
Extindere reţea de canalizare – 25,5 km – valoare eligibilă 7.273.425 euro
Reabilitare reţea de canalizare – 1,72 km – valoare eligibilă 796.806 euro
Total valoare eligibilă – 8.070.231 euro
Contribuţia de la bugetul local pentru acest proiect, eşalonată:
2010 – 3.848 euro
2011 – 39.715 euro
2012 – 42.188 euro
2013 – 65.969 euro
Total – 151.720 euro

Cuvântul care înţeapă

Hidoşenia prezentului

Ţara asta a noastră nu mai este un loc unde să poţi trăi cu fruntea sus din niciun punct de vedere. Cred că am ajuns la periferia lumii şi ne trăim ultimele clipe de decenţă. Am sperat până mai ieri că în pivniţa prăfuită a acestei societăţi putrede mai există o minimă rezervă de oameni întregi la minte, care îşi doresc să schimbe hidoşenia prezentului. M-am înşelat! Iată şi câteva argumente.
Un elev a fost atacat cu cuţitul în incinta Liceului Petrol, iar autorităţile se comportă ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Mai mult decât atat, directorul şcolii respective se arată mai degrabă preocupat de ceea ce se scrie în presă, decât de gravitatea cazului în sine. 
Un consilier local PSD se joacă de-a votul în „parlamentul local“ doar pentru a le da peste nas PDL-iştilor, care la rândul lor au respins un proiect propus de fostul deputat PSD Victor Bercăroiu. Nimeni nu pare deranjat de un astfel de joc al intereselor pe care aleşii locali nu mai au nici măcar decenţa de a-l ascunde sub masă.
Postul de manager al Spitalului Municipal a fost ocupat de actualul manager în urma unui concurs la care a participat doar el, chiar dacă la Parchetul General zac dosare în care acelaşi manager general are de dat multe explicaţii. Şi asta li se pare normal politrucilor din conducerea oraşului. 
Senatorul Georgică Severin ne anunţă senin într-o conferinţă de presă că a votat în favoarea majorării bugetului la Senat, în timp ce românii strâng tot mai mult cureaua într-o situaţie de criză fără precedent.
Tiseanu ameninţă cu ieşirea din Hidro Prahova, în timp ce PSD-ul local, condus de viceprimar, vrea fonduri europene pentru aceeaşi instituţie. 
Cabinetul medical al doctorului Dinu şi şcoala postliceală sanitară care-i poartă numele sunt pe cale de a fi scoase în stradă pentru că aceluiaşi primar Tiseanu i-a venit strălucita idee de a face în clădirea respectivă un muzeu al oraşului. 
În spitalul de acum părăsit de la Poiana Câmpina se fură ca în codru, iar secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal a fost realmente desfiinţată şi mutată la Ploieşti fără nicio explicaţie logică. 
Clădirea Primăriei a intrat în reparaţii capitale după ce în urmă cu câţiva ani s-au cheltuit sume impresionante pentru reabilitarea ei.
Tinerii liberali s-au simţit ofensaţi pentru că i-am trimis să mai pună mâna pe cartea de limba română şi ca drept răsplată mi-am primit porţia de morală pentru aşa o idee demoralizatoare. 
Argumentele de acest tip pot continua, din păcate, la nesfârşit. Ele se produc în fiecare zi cu aceeaşi intensitate şi izvorăsc din creierele unor oameni deformaţi, sub talpa cărora societatea românească moare puţin câte puţin.

P.S. 1 Am auzit tot felul de comentarii în urma dispariţiei fizice a lui Adrian Păunescu. Şi pro şi contra. Eu cred că omul care a scris versul „Cine are părinţi pe pământ, nu în gând“ a fost un mare spirit. Restul nu mai contează.
P.S. 2 Ce credeţi că face domnul primar Tiseanu după o zi istovitoare de muncă, aşa, mai pe înserat, după ce inspectează asfaltul turnat de firma agreată, Cast? Navighează pe internet şi comentează pe blogurile şi site-urile publicaţiilor locale. Aşa, că să nu mai zică lumea asta rea că nu are şi el opinie şi că are vocaţie de subaltern. 
Florin FRĂŢILĂ

Senatorul Georgică Severin a comentat ultimele evenimente politice naţionale

Conferinţa de presă a PSD Câmpina i-a prilejuit senatorului Georgică Severin mai multe comentarii legate de evenimentele politice naţionale. Fie că a fost vorba de decizia Curţii Constituţionale privind declararea ca neconstituţional a modului de adoptarea a Legii Educaţiei, fie că a fost vorba de relaţia dintre PSD şi PNL, senatorul câmpinean a comentat pe larg principalele evoluţii de pe scena politică naţională.

„Lucrurile nu sunt foarte clare în privinţa deciziei Curţii Constituţionale”
Primul subiect abordat de senatorul Georgică Severin a fost cel al deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a declarat neconstituţională intenţia Guvernului de a-şi angaja răspunderea pe Legea Educaţiei, în condiţiile în care aceasta se afla în plin proces legislativ. „Decizia Curţii Constituţionale este una de salutat, dar lucrurile nu sunt foarte clare până nu apare motivaţia. Tocmai din acest motiv nici nu a fost retrasă încă moţiunea depusă în momentul angajării răspunderii, pentru că riscam ca, în momentul retragerii moţiunii, legea să intre imediat în vigoare în varianta propusă de Guvern. Este un moment extrem de delicat, dar nu cred că se vor produce lucruri spectaculoase”, a spus Georgică Severin. Senatorul câmpinean a fost completat de Florea Radu, fostul preşedinte al social-democraţilor câmpineni, prezent după foarte mult timp la o conferinţă de presă a formaţiunii politice din care face parte: „Mie mi se pare foarte greu de înţeles cum o astfel de decizie este luată de Curtea Constituţională cu scorul de 5-4. Acolo ar trebui ca toate deciziile să se ia prin consens sau sub o altă formulă care să nu mai alimenteze speculaţiile că orice decizie a Curţii Constituţionale este una eminamente politică”.
Oricum, până la lămurirea lucrurilor, după părerea senatorului Severin, o victimă colaterală ar putea fi democrat-liberalul Mihail Hârdău, care ar putea fi retras de PDL din funcţia de preşedinte al Comisiei de Învăţământ a Senatului, pentru că... s-a bucurat la aflarea verdictului Curţii, ceea ce i-ar fi deranjat foarte tare pe unii colegi de partid, dar mai ales pe cei de la UDMR. 

„Relaţia PSD – PNL cunoaşte o îmbunătăţire radicală”
Senatorul Georgică Severin (care din a doua parte a săptămânii trecute este şi unul dintre purtătorii de cuvânt ai departamentelor PSD, alături de Lia Olguţa Vasilescu) s-a referit şi la colaborarea dintre PSD şi PNL. „Relaţia dintre PSD şi PNL cunoaşte o îmbunătăţire radicală în ultima vreme, iar acţiunile noastre devin tot mai concertate împotriva puterii”.
Interesant este că tocmai a doua zi după aceste declaraţii ale senatorului Severin, liderul PNL Crin Antonescu lansa un atac dur la adresa PSD şi a lui Victor Ponta, la o întâlnire a Ligii aleşilor liberali. Despre PSD, Crin Antonescu a spus că „a contribuit la aducerea la putere, pentru al doilea mandat, a lui Traian Băsescu”, iar la Ponta s-a referit ca la cel care „a fost şeful Corpului de Control al primului ministru Adrian Năstase, calitate din care nu a prins pe nimeni, nici măcar pe Traian Băsescu!”

Despre Adrian Păunescu şi Horia Tiseanu, la un loc...
Conferinţa de presă a PSD a fost deschisă de senatorul Georgică Severin care a spus: „Sper că sunt în asentimentul colegilor mei să transmitem familiei Păunescu condoleanţe şi, în acelaşi timp, să-i urăm primarului Câmpinei, a cărui zi de naştere este astăzi, „La mulţi ani!”, mai mult succes şi mai multă voinţa proprie în ceea ce face!”

„Da, am votat mărirea bugetului Senatului...”
„Dar consider că am avut argumente serioase pentru a face acest lucru”, a spus senatorul Severin, care a detaliat: „În anul 2009, faţă de 2008, bugetul Senatului a fost mai mic cu 60%, atunci când, din motive electorale, conducerea Senatului a fost mai economă decât Papa. În 2010 s-a mai adăugat o reducere de 20%. Sunt multe facturi restante, sunt multe lumini stinse şi nu vreau să vă spun ce frig e în Senat. La comisii, lucrurile sunt şi mai dramatice, spre exemplu, la comisia din care fac parte am venit fiecare de acasă cu un top de hârtie. Nu se poate nici chiar aşa! De asemenea, au fost probleme cu salariile angajaţilor, aleile de la intrarea în Senat arată mai rău decât străzile din Câmpina. În plus anul viitor, prin Senat va fi organizată Adunarea Parlamentară NATO, aici regăsindu-se cea mai mare parte a creşterii bugetului. Prin această mărire încercăm să revenim la o stare de funcţionalitate, nu de normalitate. În plus, nimeni nu a avut curiozitatea să facă un calcul simplu: împărţind bugetul fiecărei Camere la numărul de parlamentari din respectiva Cameră, veţi constata că la Camera Deputaţilor valoarea per parlamentar este dublă faţă de Senat. Dar acest lucru nu mai vrea să-l vadă nimeni, pentru că s-a repornit campania de discreditare a Senatului, iar Băsescu şi-a adus aminte brusc că e mai bine cu un Parlament unicameral”. 

UNPR a trecut la racolări. Primii vizaţi sunt pedeliştii

Privit ca un partid de buzunar al preşedintelui Traian Băsescu, UNPR îşi face tot mai simţită prezenţa şi la Câmpina. Nu neapărat prin media, pentru că nu a fost organizată nici măcar o conferinţă de presă până acum, ci prin diverse gesturi sau acţiuni. Mai întâi, UNPR a solicitat, prin preşedintele organizaţiai locale, Auraş Chivu, un sediu de la Primărie, dar reprezentanţii acesteia au ridicat din umeri, lipsa spaţiilor fiind una cronică în Câmpina. Apoi, după ce s-a întărit cu Ciprian Murariu, fost membru al PC, atât Chivu, cât şi Murariu devenind şi vicepreşedinţi la nivel judeţean ai UNPR, s-a trecut la racolări.
Cei mai alarmaţi s-au dovedit a fi democrat-liberalii, acolo unde cei de la UNPR par să fi acţionat la pont, apelându-i direct pe reprezentanţii PDL în secţiile de votare. De unde ar fi putut avea Auraş Chivu, cel care a candidat la Consiliul Local, în anul 2008, de pe locul 17 al PNDC, e greu de spus, chiar dacă majoritatea bănuielilor par a se îndrepta spre Alin Moldoveanu şi penedeciştii lui Anghel. Cu atât mai mult, cu cât la PSD şi PNL nu există semnale similare. Deocamdată...
Unii spun că este doar o chestiune de timp trecerea foştilor penedecişti în frunte cu Florin Anghel sau doar cu „locotenentul” său Alin Moldoveanu la UNPR; alţii susţin că în politică – mai ales în cea românească – nu se ştie de astăzi pe mâine, vehiculându-se şi unele negocieri care ar avea loc între Anghel şi Partidul Conservator. 

Artificiu pentru o palidă consolare financiară a angajaţilor administraţiei locale

Consiliul Local a aprobat un nou Acord şi un nou Contract Colectiv de Muncă la nivelul aparatului de specialitate al primarului municipiului Câmpina. Poate părea doar o formalitate sau un act strict procedural, dar primarul Horia Tiseanu le-a precizat consilierilor locali că, practic, este doar un artificiu pentru a încerca o minimă ameliorare a veniturilor – serios subţiate – ale angajaţilor din administraţia locală. „Reducerea medie a veniturilor angajaţilor din Primăria Câmpina este de aproximativ 60% şi s-au ajuns la venituri de patru, cinci sau şase sute de lei lunar, chiar pentru angajaţi cu studii superioare. La nivelul Poliţiei Comunitare, situaţia este şi mai dramatică, veniturile multor agenţi fiind cu puţin peste 400 lei. Oamenii nu mai sunt foarte motivaţi să lucreze, iar noul contract colectiv de muncă vine să acorde un minim sprijin financiar care, din păcate, nu va fi mai mult de câteva zeci de lei”, a spus Horia Tiseanu.

Adrian Păunescu la Câmpina

Vineri dimineaţă, întreaga naţiune a primit cutremurată vestea dispariţiei fizice a poetului Adrian Păunescu. Hulit de unii, considerat poet naţional de alţii, Adrian Păunescu rămâne în mod incontestabil una dintre marile valori ale civilizaţiei româneşti. 
Dincolo de faptul arhicunoscut că avea o vilă la Breaza, care este încă denumită de localnici „Vila Păunescu“, deşi poetul nu mai are demult nicio legătzră cu imobilul propriu-zis, am încercat să căutăm în arhive mărturii ale trecerii lui Adrian Păunescu prin Câmpina. Nu au fost foarte multe, dar ele sunt puternice, aşa cum era şi personalitatea marelui poet.


Cenaclul Flacăra, la începutul anilor ‘80
Printre cele peste 1600 de reprezentaţii ale Cenaclului Flacăra între septembrie 1973 şi iunie 1985, se numără şi o prezenţă la Câmpina. Aceasta s-a produs undeva la începutul anilor ‘80, atunci când stadionul Poiana a fost arhiplin, nefăcând faţă cererii masive a tuturor celor care doreau să urmărească pe viu electrizanta evoluţie a lui Adrian Păunescu şi a mai tinerilor săi colegi.  

Lansare de carte în 1997
Pe 5 februarie 1997, Casa Cărţii din Câmpina găzduia lansarea cărţii „Infracţiunea de a fi“ de Adrian Păunescu. 
În presa vremii am găsit o serie de referiri la acest eveniment. Astfel, chiar în ziarul „Vremea“, condus de Adrian Păunescu, a apărut următorul material: 
„În ziua de 5 februarie 1997, la Câmpina, a avut loc o nouă lansare a volumului de poezii «Infracţiunea de a fi» de Adrian Păunescu. «Casa Cărţii» arhiplină (circa 200 de oameni) a găzduit, vreme de o oră şi jumătate, dialogul poetului cu iubitorii poeziei sale, dar şi cu cei veniţi să se afirme prin întrebări incomode. Editura Libra (Ion şi Daniela Tomescu) şi Ion Mircea au organizat excelent manifestarea, încheiată cu autografe şi cu o întâmplare de muzică şi poezie a Cenaclului «Totuşi iubirea». Poetul a recitat din versurile sale, cedând apoi microfonul Tatianei Stepa, Anei-Maria Păunescu şi lui Andrei Păunescu, pentru câteva cântecele reprezentative din repertoriul cenaclului. Seara, la şedinţa de lucru a cenaclului, desfăşurată la Grupul Şcolar de Petrol şi Gaze, au participat, pe lângă membrii echipei lui Adrian Păunescu, 20 de intelectuali localnici, printre care părintele Valeriu Andreescu, care a şi cântat“.
Despre acelaşi eveniment au mai apărut ample materiale în paginile ziarelor locale „Jurnalul de Prahova“ şi „Telegraful de Prahova“.  În acesta din urmă, sub semnătura lui Tiberiu Stanciu, se precizează: 
„Despre volumul «Infracţiunea de a fi», autorul spune că este «o carte scrisă în mare parte în anul 1996, de cel care nu a încetat să vibreze poetic», «o carte a tinereţii la maturitate sau a maturităţii nedoritoare să cedeze şi să devină previzibilă», «o carte armă, a slăbiciunilor omeneşti şi a încăpăţânării de a le învinge, prin acest autovaccin total care este poezia». La 24 decembrie 1996 a avut loc la Bucureşti prima lansare a acestui volum, iar Câmpina, care este «o brazdă unde se poate semăna spirit», este cel de-al doilea oraş care beneficiază de ultima sa operă. Cum era de aşteptat, Adrian Păunescu a recitat o poezie din volum, «Ţara noastră fără conţinut», poezie scrisă în august 1996, la Băile Herculane. Micuţa Ana-Maria, acompaniată la chitară de fratele său Andrei, a interpretat un cântec, bineînţeles pe versurile lui Adrian Păunescu. Grupul care l-a însoţit pe scriitor a dat glas celebrului «Doamne, ocroteşte-i pe români!», după care poetul a răspuns cu dezinvoltură la întrebări“.

Prezent la înmormântarea doctorului Florea Dinu
Ultima prezenţă a lui Adrian Păunescu la un eveniment public la Câmpina a fost în anul 2000, la înmormântarea bunului său prieten, doctorul Florea Dinu. Atunci, la căpătâiul celui dispărut, Păunescu a ţinut un vibrant şi emoţionant discurs.
După 10 ani, la înmormântarea lui Adrian Păunescu, a fost prezent şi câmpineanul Adrian Dinu, fiul doctorului Florea Dinu. 

Autorul incidentului de la „Petrol” este un elev problemă al liceului

Viorica Iancu,
directorul Colegiului Tehnic "Constantin Istrati"

S-au făcut investigaţii în cazul agresiunii de la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” (fost Liceu „Petrol”) semnalate în ediţia noastră precedentă şi suntem în măsură să vă prezentăm o serie de concluzii. Astfel, potrivit directorului instituţiei, Viorica Iancu, „nu s-a pus nici un moment problema că nu s-ar fi ştiut cine este agresorul. Nu a fost vorba de o persoană străină, ci de un elev din Floreşti, care este în clasa a IX-a la noi şi cu care am mai avut probleme. A rămas fără mamă de la două săptămâni, a fost crescut de tatăl său, care nu a avut timp să se ocupe de educaţia sa, muncind de dimineaţă până seara. Noi am mai avut probleme cu el şi chiar am stabilit, împreună şi cu Poliţia, că poate ar trebui direcţionat spre un program special, condus de un psiholog. De asemenea, doresc să-i asigur pe toţi, elevi şi părinţi, deopotrivă, că nu se pune problema siguranţei în instituţia noastră. Avem camere de supraveghere, avem contract cu o firmă de pază, care vine în câteva minute ori de câte ori există vreo problemă şi colaborăm foarte bine cu Poliţia şi cu celelalte autorităţi locale”. 

Câmpina se mai împrumută cu 4 milioane lei

Pentru că gradul de îndatorare al bugetului local este încă la o cotă rezonabilă, dar şi pentru a fructifica o „chichiţ” legislativ-bancară, primarul Horia Tiseanu a iniţiat un proiect prin care municipalitatea se împrumută cu încă 4 milioane lei. Acest nou împrumut va avea o maturitate de 10 ani, o perioadă de graţie şi de valabilitate a tragerii de 3 ani. De această dată, motivul invocat de edilul-şef pentru împrumut este asigurarea cofinanţării pentru modernizarea Căii Dacia. Împrumuturile pentru cofinanţarea proiectelor europene au prioritate la Comisia de autorizare a împrumuturilor, constituită pe lângă Ministerul de Finanţe, pe când, dacă ar fi solicitat bani pentru alte tipuri de lucrări, municipalitatea ar fi fost pusă pe o listă foarte lungă de aşteptare şi poate ar fi durat ani buni să obţină un credit.
Consilierii locali au aprobat fără nici o discuţie iniţiativa primarului, iar cele 4 milioane de lei destinaţi iniţial pentru a asigura cofinanţarea acestui proiect european vor fi redistribuiţi către alte investiţii locale.

Scădere importantă a numărului câmpinenilor care au depus cereri pentru ajutorul de încălzire

Anul trecut, au beneficiat de ajutor de încălzire peste 4.500 de familii şi persoane singure din Câmpina. Acum, condiţiile s-au înăsprit considerabil şi nu vor mai putea beneficia de acest ajutor cei care au mijloace de transport precum microbuz, autobuz sau autoturisme care depăşesc 1.600 cmc; remorci, şalupe, bărci cu motor, iahturi; utilaje agricole şi de prelucrare agricolă (tractoare, combină, presă de ulei, moară de cereale); o casă de vacanţă sau alte imobile, pe lângă locuinţa de domiciliu; utilaje de prelucrat lemnul (gatere); depozite bancare de peste 3.000 lei; terenuri intravilane de peste 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală; terenuri arabile, fâneţe, vii, livezi, terenuri forestiere, păşuni; animale (peste 3 bovine, peste 5 porcine, peste 20 de oi sau capre, peste 15 familii de albine). În aceste condiţii, autorităţile locale s-au aşteptat la o reducere a numărului solicitanţilor ajutorului de încălzire. Iar previziunile membrilor Executivului par să se regăsească în cifrele preliminare. Până la finalul săptămânii trecute, cu aproximativ o săptămână înaintea termenului limită de 11 noiembrie, au depus cereri 2.500 persoane. Este posibil ca săptămâna aceasta să fie aglomeraţie la ghişee, deoarece mulţi cetăţeni lasă rezolvarea problemei pe ultima sută de metri. Dar chiar şi aşa, vor mult mai puţini beneficiari. “Noile condiţii impuse prin lege triază beneficiarii. Vor fi mai puţini câmpineni care vor primi ajutor pentru încălzire. Persoanele care deţin maşini ce depăşesc 1.600 cmc sau terenuri nu se mai pot încadra în prevederile legale chiar dacă au venituri sub 615 lei pe membru de familie. Şi în Câmpina avem multe astfel de cazuri. În plus, mai sunt şi anchetele sociale făcute prin sondaj, la 15% dintre beneficiari, aşa cum prevede legea”, a declarat secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu. 

Procesul Dinu vs Primărie reloaded

Aşa cum era de aşteptat, primul termen în procesul privind suspendarea executării Fundaţiei „Dr. Dinu” a însemnat şi prima amânare. Reprezentanţii fundaţiei amintite au invocat lipsa de apărare, iar instanţa a decis un nou termen – 19 noiembrie.

Contrabandă cu ţigări, depistată la Câmpina

Lucrătorii de la Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpina au reuşit să îl depisteze în flagrant pe V. S., de 36 de ani, din Câmpina, care comercializa în zona pieţei ţigări netimbrate, marca „Walton”. Tânărul vindea pachetul de ţigări la preţul de 7,5 lei şi le-a declarat poliţiştilor că le achiziţiona la preţul de 6 lei din zona Bucur Obor, din Capitală. Surprins în flagrant, bărbatul a fost percheziţionat, i-a fost verificat şi autoturismul, fiind confiscate 189 pachete de ţigări, în valoare de aproximativ 3.000 lei. V. S. este cercetat în stare de libertate, are antecedente penale şi riscă pedeapsa cu închisoarea pentru evaziune fiscală şi contrabandă.

Trei poşete furate în trei ore

În cursul aceleiaşi zile, în decurs de numai trei ore, trei doamne din zona diferite ale Câmpinei au reclamat la Poliţie că li s-au furat poşetele! Trei poşete în trei ore! Autorul veritabilului record este un câmpinean – Nicolae I., de 24 de ani, care fusese eliberat din penitenciar în luna august a acestui an şi care este cercetat deja în alte două dosare penale, tot pentru furt. Tânărul a fost imediat găsit de poliţiştii câmpineni şi a fost reţinut 24 de ore, fiind apoi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina cu propunerea de arestare preventivă.

Evazionist cercetat

Poliţiştii de la Biroul de Investigare a Fraudelor din Câmpina l-au depistat pe Ion M., de 54 de ani, din Băneşti, care – în calitate de administrator al unei societăţi comerciale specializată în comerţul cu materiale de construcţii – nu a înregistrat în contabilitate mai multe operaţiuni, aducând un prejudiciu bugetului de stat de 84.000 lei. Suma în cauză reprezintă impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată. Împotriva bărbatului din Băneşti a fost declanşată urmărirea penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Colegiul „Nicolae Grigorescu“ a câştigat Memorialul „Mihai Pastor“

Luni dimineaţă, după ora 9.00, la sala de sport a Grupului Şcolar Energetic din Câmpina a început ediţia a XVI-a a Memorialului "Mihai Pastor" la baschet pentru elevi din ciclul liceal. S-au înscris cinci echipe în competiţia masculină - Colegiul Naţional "Nicolae Grigorescu", Colegiul Tehnic "Constantin Istrati", Grupul Şcolar Energetic, Grupul Şcolar Forestier şi grupul Şcolar Construcţii de Maşini. Turneul a început cu un meci preliminar între echipele Colegiului "Istrati" şi Grupului Şcolar Construcţii de Maşini, învingătoarea urmând a se califica în semifinale, acolo unde echipele Colegiului "Grigorescu" şi Grupului Şcolar Energetic sunt capi de serie.


În întrecerea feminină s-au înscris trei echipe - Colegiul Naţional "Nicolae Grigorescu", Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" şi Grupul Şcolar Energetic, partidele derulându-se în sistem turneu, fiecare cu fiecare.
La festivitatea de deschidere au fost prezenţi apropiaţi ai lui Mihai Pastor, inclusiv soţia acestuia, directorului Grupului Şcolar Energetic, prof. Stan Sârbu, alţi prieteni ai lui Mihai Pastor - printre care Ion Mircea - dar şi oficialităţi, în frunte cu Mihai Dulă, preşedintele Comisiei de Sport din cadrul Consiliului Local, organism care a contribuit la susţinerea acestei manifestări cu suma de 4.000 lei.

Rezultatele întrecerii feminine
Energetic - Petrol 14-5
Grigorescu - Energetic 22-7
Grigorescu - Petrol 36-14
Rezultatele întrecerii masculine
Meci preliminar
Petrol - Mecanică II 6-19
Semifinale
Mecanică II - Grigorescu 19-38
Energetic - Forestier 19-10
Finala mică
Mecanică II - Forestier 14-18
Finala
Grigorescu - Energetic 53-16
Echipa Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu“ a câştigat marele trofeu în cadrul ediţiei a XVI-a a Memorialului „Mihai Pastor“ la baschet, după ce a învins atât în întrecerea feminină, cât şi în cea masculină.

O profesie periculoasă – muzeografia

Trei reprize pentru Castelul Iulia Hasdeu. Primo tempo (6)


Încheiam, săptămâna trecută, că Ştefan Haşdeu a revenit cu diligenţele sale pe lângă notarul şef din Câmpina, „la o dată neprecizată: «întru cât îndeplinirea formelor de succesiunea subsemnatul are urgent nevoie – vă rog să-mi comunicaţi de urgenţa cele ce v’am cerut – urmând ca în baza legilor în vigoarea voi transfera aceasta cauza la notariatul de stat Alba Iulia unde mă găsesc în delegaţie oficiale dela Minister», pentru ca, la 28 Februarie 1956, să cheme notariatul «telefonic dela Ploieşti», adăugând la surt timp încă o scrisoare: «Prin prezenta fac revenirea şi vă rog să comunicaţi cu prima poşta cele ce v’am cerut oficial, pentru acest scop v’am plătit şi respunsul solicitat». Fostul căpitan în rezervă executa foc automat.
În şedinţa publică din 30 Martie 1956, de la Notariatul Câmpina, «interogat Hajdeu Ştefan ce rudă este cu defunctul, susţine că este nepot de sânge şi punându-i-se în vedere că aceasta nu este un grad legal de rudenie, cere un termen pentru a dovedi filiaţiunea cum şi masa succesorală». Termen fixat la 10 Aprilie.

Un pas important în... marşul pentru promovare

Cetatea Coada Izvorului - CSM Câmpina 0-2

CSM Câmpina nu a avut deloc o deplasare uşoară în faţa formaţiei clasată pe locul al patrulea din Seria Vest a Ligii B Prahova, Cetatea Coada Izvorului. Totuşi, câmpinenii s-au impus mai clar decât o arată scorul final, după un joc pe care l-au controlat din punct de vedere tactic şi fizic, cu o disciplină în joc superioadă adversarului. Chiar dacă nu au avut parte de prezenţa pe banca tehnică a antrenorului Robert Opatchi, plecat pentru trei săptămâni în Statele Unite, câmpinenii au jucat dezinvolt, şi-au creat numeroase ocazii de poartă şi au ascultat sfaturile tehnico-tactice ale cuplului de antrenori de ocazie – Cristian Preda „Mendo” şi Virgil Guran. Din numeroasele ocazii, câmpinenii au fructificat numai două, prin „căpitanul” Budileanu şi Mancu, dar au mai avut un gol anulat şi o lovitură de pedeapsă neacordată, ca să amintim doar două dintre cele mai evidente situaţii care ar fi dus la conturarea unei victorii mult mai clare.
La Coada Izvorului, acolo unde şi-a consolidat poziţia de lider al seriei, CSM Câmpina s-a prezentat în formula: C. Cosmineanu – Bej, Gânju, Burchi, Grigoraş, Mancu, Budileanu, Dârstaru, Necula, Negreanu, Vintilă. Au mai jucat: L. Cosmineanu, Negoiasă, Zidaru.
Etapa viitoare, duminică, 14 noiembrie, pe stadionul „Poiana”, CSM Câmpina va primi replica formaţiei Precizia Breaza.

„Important este că am învins”
Virgil Guran, preşedintele CSM Câmpina: „Pot să vă spun, mai mult glumind, că am debutat şi ca antrenor, alături de Cristi Preda Mendo, după ce Robert Opatchi a plecat pentru trei săptămâni în Statele Unite. A fost un meci destul de greu, mai ales că jucătorii formaţiei gazdă au apelat la durităţi, în special atunci când nu au mai putut face faţă din punct de vedere fizic duelurilor. În plus, după părerea mea, am jucat şi contra arbitrului, care ne-a anulat un gol perfect valabil, nu ne-a acordat o lovitură de pedeapsă, iar la orice fault al nostru scotea cartonaşul galben, în vreme ce jucătorii de la gazde nu numai că ne-au lovit, dar chiar l-au şi înjurat pe arbitru. Nu ştiu dacă acest arbitru, Haralambie, are ceva cu noi sau doar aceasta îi este valoarea... Revenind la jocul propriu-zis, pot să mai adaug că cel mai important lucru este că am învins şi că nu s-a pus nici un moment problema învingătorului. Este o victorie importantă, care ne consolidează poziţia de lider, iar un joc precum cel de astăzi îmi dă convingerea că vom promova”.

Cupa României, faza judeţeană

CSM Câmpina, învingătoare fără joc

Miercuri după-amiază, la Valea Doftanei ar fi trebuit să se dispute partida dintre CS Valea Doftanei şi CSM Câmpina, contând pentru faza judeţeană a Cupei României. În cele din urmă, partida nu a mai avut loc, conducerea clubului din Valea Doftanei trimiţând o adresă la forul organizator prin care anunţă că are mulţi jucători indisponibili pentru această partidă. Concluzia - CSM Câmpina a câştigat la "masa verde" această partidă şi s-a calificat implicit pentru turul următor al fazei judeţene a Cupei României.

Juniorii CSM Câmpina s-au calificat în finala Cupei „Hagi”

Grupa de juniori născuţi în anul 1999 a clubului CSM Câmpina, antrenată de Robert Stoica, a disputat mai multe partide în cadrul unui turneu de calificare pentru finala fazei judeţene a Cupei „Hagi”.
În cadrul acestui turneu, CSM Câmpina a reuşit trei victorii din tot atâtea partide: 7-0 cu Conpet Ploieşti, 2-0 cu Petrolul 95 Ploieşti şi 2-1, în finala acestui turneu, cu Astra Ploieşti, obţinându-şi astfel dreptul de a se prezenta în finala fazei judeţene a acestei competiţii juvenile, alături de alte trei echipe, câştigătoare ale unor turnee similare.
Această performanţă vine să confirme interesul deosebit al grupării CSM Câmpina pentru creşterea de copii şi juniori, prin care se continuă tradiţia de peste 15 ani a clubului Coruna. Finala fazei judeţene a Cupei „Hagi” pentru grupe de juniori născuţi în anul 1999 va avea loc, cel mai probabil, în a doua jumătate a acestei săptămâni. 

O victorie grea şi o înfrângere la scor

Cele două partide de juniori ale grupelor clubului CSM Câmpina, înscrise în competiţia juvenilă prahoveană, au adus o victorie grea, muncită, a juniorilor mici ai lui Robert Stoica, şi o înfrângere severă a grupei mari pregătită de Robert Opatchi.

Juniori C
Astra I Ploieşti – CSM Câmpina 5-0
Înfrângere grea, cea mai categorică, suferită de gruparea câmpineană în acest sezon, în faţa unei echipe extrem de valoroase şi omogene, care joacă de mult timp în actuala formulă. Dar înfrângerea rămâne înfrângere, iar elevii lui Robert Opatchi vor avea timp până la primăvară să digere această ruşinoasă şi usturătoare înfrângere.
În partida desfăşurată pe stadionul „Prahova”, Opatchi i-a folosit pe: Iscru – Roşca, Matache, Pâslan, Chivu, Ţiţei, Voicu, Neacşu, Andrei, Banu, Grigore. Au mai jucat: Popa, Postolache, Hăbeanu, Dascălu, Apostolescu..

Juniori D
CSM Câmpina – Chimia II Vadu Săpat 2-1
Trupa de „mânji” a lui Robert Stoica nu a avut o partidă uşoară în faţa formaţiei Chimia II Vadu Săpat. Catrina şi Burchi, ultimul din lovitură de pedeapsă, au fost autorii celor două goluri care au adus patru puncte în vistieria CSM-ului.
Antrenorul Robert Stoica a utilizat următoarea formulă: Staicu – Julan, Logojan, Burchi, Banu, Şoldan, Catrina, Râşnoveanu, R. Constantin, Iatan, Ţânţaru. Au mai jucat: Iosif, Frăţilă şi Badea.

AS Erigil Proviţa de Sus a încheiat turul pe locul al patrulea


Formaţia de handbal feminin AS Erigil Proviţa de Sus a încheiat prima parte a campionatului judeţean de juniori II cu o frumoasă victorie. Elevele lui Mihai Burlacu au învins cu scorul de 37-5 formaţia CS Ceptura, astfel încât a încheiat turul pe locul 4.
Returul acestei ediţii a campionatului judeţean de handbal pentru juniori II se reia în ultima parte a acestei luni, mai precis pe 20 noiembrie, atunci când formaţia AS Erigil Proviţa de Sus va întâlni echipa clubului CSM Ploieşti. Partida va avea loc în sala de sport a Colegiului Naţional "Nicolae Grigorescu" din Câmpina.

Două zile, handbalul a fost la putere în Câmpina

Handbalul este un sport destul de puţin cunoscut şi practicat la Câmpina, dar care începe treptat-treptat să prindă mai mult teren, nu numai prin faptul că aici au loc partidele de pe teren propriu ale formaţiei de junioare Erigil Proviţa de Sus, dar şi pentru că, periodic, au loc etape ale Olimpiadei şcolare sportive.
Aşa s-a întâmplat şi în a doua parte a săptămânii trecute, când în sala de sport a Colegiului Naţional "Nicolae Grigorescu" au avut loc partide contând pentru grupele Olimpiadei şcolare sportive. În prima zi, s-au întrecut băieţii, partidele aducând în tribune numeroşi spectatori, mai ales elevi care şi-au susţinut colegii şi prietenii. La capătul zilei de jocuri s-au înregistrat următoarele rezultate:
ASA Colegiul "Cantemir" Breaza - AS Energetic Câmpina 17-11
AS "Aurel Vlaicu" Breaza - AS Ştiinţa Colegiul "Grigorescu" Câmpina 6-21
AS Energetic Câmpina - AS Ştiinţa Câmpina 14-26
ASA Breaza - AS "Vlaicu" Breaza 18-8
AS "Vlaicu" Breaza - AS Energetic Câmpina 9-10
AS Ştiinţa Câmpina - ASA Breaza 18-20
Clasament:
1. ASA Colegiul "Cantemir" Breaza - 6 puncte
2. AS Ştiinţa Colegiul "Grigorescu" Câmpina - 4 puncte
3. AS Energetic Câmpina - 2 puncte
4. AS "Aurel Vlaicu" Breaza - 0 puncte
În ziua următoare au avut loc meciurile din cadrul competiţiei feminine. Tribunele au fost din nou pline, iar în apropierea mesei oficiale l-am regăsit şi pe Mihai Burlacu, antrenorul formaţiei AS Erigil Proviţa de Sus, care are mai multe jucătoare care sunt eleve la Colegiul "Grigorescu", cea mai bună ele dovedindu-se Sorina Duricu, ovaţionată la scena deschisă pentru numeroasele goluri marcate. Iată şi rezultatele înregistrate:
AS Altius Colegiul "Cantacuzino" Sinaia - AS "Aurel Vlaicu" Breaza 9-2
AS Altius Sinaia - AS Ştiinţa Colegiul "Nicolae Grigorescu" Câmpina 6-10
AS "Vlaicu" Breaza - AS Ştiinţa Câmpina 7-16
Clasament:
1. AS Ştiinţa Colegiul "Nicolae Grigorescu" Câmpina 4 puncte
2. AS "Aurel Vlaicu" Breaza 2 puncte
3. AS Altius "Aurel Vlaicu" Breaza 0 puncte