01 februarie 2011

Lichidarea CPGC, „visul urât” al primarului Tiseanu


În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local, răspunzând unei întrebări venite din partea consilierului Florin Marcu, primarul Horia Tiseanu  a prezentat pe larg situaţia actuală a acestui mult prea lung proces de lichidare a CPGC. Expozeul edilului-şef a oferit numeroase surprize, dar şi remarci extrem de tăioase: „Ceea ce se întâmplă cu lichidarea Companiei Publice este un vis urât. Ne-am trezit că s-a scos la licitaţie terenul şi sediul CPGC, acolo unde se află acum şi Direcţia Economică! Ce s-a întâmplat? Domnul lichidator (n.n. – Paul Tifigiu), pe care cu onoare nu-l recomand nimănui, pentru că nu i-am dat bani pentru plata drepturilor salariale ale unor foşti angajaţi ai CPGC, a scos la licitaţie exact terenul şi clădirea unde s-a aflat sediul Companiei. Nu vorbesc despre faptul că noi nu suntem de acord cu plata acestor drepturi salariale, care oricum ar fi de vreo două miliarde lei vechi, dar de aici şi până la scoaterea la licitaţie tocmai a acestor imobile mi se pare cale lungă. Există o vidanjă care a costat 8 miliarde lei vechi şi pentru care exista o ofertă de două miliarde lei vechi, există terenurile de la staţia de pe Strada Petrolistului, de ce s-a ajuns tocmai la sediu?! Îmi scapă dacă există vreun interes, dar nu trebuie să uităm că terenul şi clădirea unde a fost sediul CPGC sunt evaluate la 38 miliarde lei vechi. Să scoţi la licitaţie pentru a recupera două miliarde, o clădire şi terenul aferent evaluate la 38 de miliarde, nu ştiu dacă este tocmai corect. Am să vă propun să alocăm suma de 2,6 miliarde lei vechi pentru ca sediul şi terenul aferent să rămână în patrimoniul local. Aştept cu mare căldură încetarea activităţii lichidatorului, să ne lase cu acest gen de măsuri care mai de care mai excentrice, care nu au nici o legătură cu interesul localităţii”.

Cuvântul care înţeapă

Majorarea taxelor locale cu 20% sau mortul din spinarea noastră

Este normal să măreşti taxele şi impozitele locale cu 20% într-o perioadă de profundă criză financiară, în toiul unei ierni aspre care înghite foarte mult combustibil pentru încălzire, când foarte mulţi cetăţeni au rămas fără un loc de muncă, iar ca o bomboană pe colivă, preţurile la toate produsele de bază explodează de la o zi la alta?
Iată o întrebare pe care o primesc aproape zilnic de la oameni din diverse medii sociale şi o temă peste care autorităţile locale au trecut foarte rapid, aruncând vreo două argumente absolut infantile din punctul meu de vedere: „Am mărit taxele şi impozitele locale pentru că este criză şi în plus de asta nu le-am mai modificat de câţiva ani” spunea primarul Tiseanu nu cu mult timp în urmă, încercând să-şi justifice demersul.
O mai mare aberaţie ca asta nici c-am auzit până acum. Să măreşti taxele pentru că este criză!!! Cu o astfel de gândire de tip Vanghelie, primarul Tiseanu şi sfătuitorii lui şi-au dat examenul de diletantism în fruntea unei administraţii care nu ştie decât să strângă biruri pentru a avea (în multe cazuri) ce cheltui după ureche, fără niciun fel de strategie pe termen mediu sau lung (asta este o altă temă pe marginea căreia merită discutat foarte serios). Ce poate fi mai frumos decât să stai în spatele unui birou, să aştepţi bani de la nişte fraieri de contribuabili, care mai stau şi la rând pentru asta, iar tu să-i împarţi în stânga şi-n dreapta din vârful pixului?!
Revenind la argumentul pentru care administraţia Tiseanu a mai umflat cu 20% povara de pe umerii contribuabililor, şi anume că „este criză”, am să fac o scurtă paranteză şi am să vă reamintesc că edilul nostru şef spunea în urmă cu un an (la sfârşitul lui 2009) că în Câmpina nu este criză şi că bugetul local nu va avea de suferit. Atunci poate că-l lovise valul de energie pozitivă venit dinspre şeful său de partid, Boc, care la rându-i, pe vremea aceea, scotea pe gură tot astfel de aberaţii.
Aşadar, mărim taxele pentru că este criză! Sincer, nu mă prea pricep la finanţe, însă trebuie să fii de-a dreptul găgăuţă să susţii o astfel de măsură de împovărare a contribuabilului într-o perioadă în care veniturile lui scad dramatic. Este clar că în urma acestei decizii vor fi tot mai puţini cei care vor reuşi să îşi achite obligaţiile. Calculul lor a fost, însă, altul. Unul care este, de fapt, proba indiferenţei acestor politruci faţă de oameni şi anume „să scoatem mai mulţi bani de la cei care mai pot plăti, astfel încât să acoperim pierderea pricinuită de rău-platnici şi astfel bugetul de cheltuieli al oraşului să rămână aproximativ la nivelul unui an normal, neafectat de criză”. Pentru ei, bugetul de cheltuieli este mult mai important decat starea de inconfort a cetăţeanului, care în foarte multe cazuri a ajuns, cum spuneam, într-o situaţie dramatică.
Bugetul de cheltuieli al administraţiei locale este, de fapt, ceea ce ar trebui să se dea înapoi cetăţeanului, însă o mare parte din el reprezintă gândirea bolnavă a unor exchibiţionişti politici (de exemplu: miliarde cheltuite pe studii de fezabilitate care nu au fost folosite niciodată, pe spectacole şi balcoane înflorite etc)., iar o altă parte îl reprezintă aportul unor băieţi deştepţi la bunul mers al unor companii agreate în sfera politicului (aici nu vă mai dau exemple, pentru că ele sunt de notorietate). Bineînţeles că multe zeci de miliarde din bugetul local au destinaţii speciale (învăţământ, sănătate, asistenţă socială., ordine publică), care trebuie onorate, însă această zonă nu intră în discuţia noastră.

Primarul Tiseanu promite înlocuirea lui Alin Moldoveanu din Consiliul Local

Din luna mai a anului trecut, după ce Alin Moldoveanu şi-a dat demisia din Consiliul Local pentru a deveni consilier personal al primarului Horia Tiseanu, Consiliul Local a funcţionat doar cu 18 consilieri. În ciuda numeroaselor întrebări pe această temă, venite mai ales din tabăra PSD şi PNL, nimeni nu a oferit niciodată vreun răspuns pe această temă. Până la şedinţa de la finalul lunii ianuarie...
Un proiect banal, care prevedea înlocuirea în Comisia pentru licitaţii publice a lui Alin Moldoveanu cu Monica Clinciu, i-a prilejuit liberalului Dragomir Enache lansarea unei noi întrebări: „Îl înlocuim în comisie, dar în Consiliu?” Surpriza a venit din partea primarului Horia Tiseanu, care a răspuns destul de prompt: „Referitor la locul liber din Consiliul Local, promit ca luna viitoare să vin cu un proiect de ocupare a locului vacant!”
Acum, cel mai probabil, mai ales după satisfacţia de pe chipul edilului din momentul anunţului, va fi vorba de un consilier din tabăra PDL. Chiar dacă Alin Moldoveanu a intrat în Consiliul Local din partea PNDC, nici unul dintre cei aflaţi în vara lui 2008 pe lista de consilieri a acestei formaţiuni politice nu mai este viabil pentru ocuparea locului vacantat. Candidaţii de atunci fie s-au lăsat de politică, fie au trecut la alte partide, fie nu sunt recunoscuţi de actuala conducere a PNDC. În aceste condiţii, este foarte probabil să se găsească o „chichiţă” care să permită PDL să desemneze noul consilier. Pe lista acestei formaţiuni politice din anul 2008, următoarele nume care ar putea ocupa acest post ar fi: Gheorghe Nedelcu, Adrian Hurhui sau Alexandru Cârstian. Dar ne putem aştepta şi la surprize...

S-au semnat contractele pentru cele două centrale termice licitate şi deja modernizate

- în al doisprezecelea ceas -

Pe 25 ianuarie expira termenul de 180 de zile pentru semnarea contractelor de achiziţionare prin licitaţie publică a celor două foste centrale termice, de pe străzile Orizontului şi B.P. Hasdeu. Ei bine, cele două contracte s-au semnat în ceasul al doisprezecelea, unul dintre ele chiar marţi, 25 ianuarie. Iar autorităţile locale consideră că, gata, au rezolvat problema, legea a fost respectată, iar banii încasaţi.
Senatorul Georgică Severin a fost unul dintre cei care au reacţionat: „Solicit oficial conducerii Primăriei şi Direcţiei Economice să ia toate măsurile pentru recuperarea prejudiciului! Practic, cele două firme au beneficiat de un credit fără dobândă din partea Primăriei. Pentru perioada în care au folosit spaţiile respective, pe care le-au modernizat, fără a avea încheiate contractele, consider că trebuie să se calculeze sumele cu care a fost prejudiciat bugetul local, iar cei vinovaţi să răspundă! Doar în acest mod se va demonstra că nu există conexiuni între reprezentanţii acestor firme şi oameni importanţi din Primărie. În plus, dacă nu se iau măsuri, ne vom adresa Curţii de Conturi pentru a se verifica această situaţie”.
În replică, primarul Horia Tiseanu a comentat: „Nu înţeleg despre ce prejudiciu este vorba şi nu ştiu dacă trebuie neapărat găsiţi nişte vinovaţi. Cred că trebuie văzută partea bună a lucrurilor – s-au modernizat nişte spaţii părăsite, în care poate stăteau cine ştie ce aurolaci, unde colcăiau şobolanii, s-au făcut deci nişte investiţii şi eu consider că acesta este lucrul care ar trebui să ne interseze cel mai mult”.

Magazinele lui Patriciu au ajuns şi la Poiana Câmpina

În acest an, reţeaua de magazine Mic.ro se extinde puternic, intenţia Grupului Mercadia, deţinătorul acestui lanţ de magazine, fiind ca reţeaua naţională să cuprindă 17 magazine noi, în care se vor investi 1,7 milioane euro, iar în câţiva ani să se ajungă la 2.000 de magazine în întreaga ţară. Grupul Mercadia este controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, iar recent, un magazin Mic.ro a apărut şi la Poiana Câmpina (foto), la parterul unui bloc din centrul localităţii. Este un spaţiu care a aparţinut cooperaţiei şi care a fost achiziţionat şi modernizat la finele anului trecut. După cum au anunţat oficial reprezentanţii Grupului Mercadia, în Prahova, primele magazine care vor fi inaugurate în 2011 vor fi cele de la Câmpina, Azuga şi Predeal, plus alte trei în Ploieşti. 

O delegaţie olandeză a vizitat Primăria Câmpina

O delegaţie olandeză a vizitat, la mijlocul săptămânii trecute, Primăria Câmpina pentru a face publică intenţia unor firme din această ţară de a participa la licitaţiile care vor fi organizate pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a sistemelor de apă şi canalizare. Delegaţia a fost formată din manageri, consultanţi, proiectanţi şi ingineri, toţi specializaţi în domeniul reţelelor de alimentare cu apă potabilă şi a celor de canalizare. Aceştia reprezintă firme cu tradiţie în domeniu, iar portofoliul lor este impresionant. Olandezii au aflat despre investiţia amplă care se va derula în mai multe localităţi din judeţ prin intermediul HidroPrahova şi care este finanţată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Într-o primă fază, Câmpina primeşte 8 milioane de euro pentru extinderea reţelei de canalizare cu 25,5 km şi pentru reabilitarea reţelei de canalizare deja exitente, pe 1,72 km. Contribuţia locală la această investiţie este de 151.720 euro (2% din valoarea cheltuielilor eligibile), sumă care se va plăti eşalonat, până în 2013.
Olandezii au stat trei zile în România, de miercuri până vineri, chiar în prima zi venind la Câmpina, după care au mai avut întâlniri la Consiliul Judeţean Prahova şi la Bucureşti, la sediile autorităţilor implicate în derularea acestei investiţii din judeţul nostru.
Ca o pată de culoare, aşa cum se procedează în astfel de situaţii protocolare, între membrii delegaţiei olandeze şi reprezentanţii Primăriei Câmpina a avut loc şi un schimb de obiecte promoţionale. Iar membrii Executivului câmpinean s-au distrat pe cinste atunci când au constatat că toate obiectele oferite de olandezi erau... portocalii. Bineînţeles, fără legătură cu PDL-ul autohton, această fiind culoarea naţională a Olandei, care a dat şi supranumele echipei naţionale de fotbal de „portocala mecanică”. 

Etnobotanicele au fost interzise în Câmpina

Celebrele produse ale „magazinelor de vise”, substanţele etnobotanice, au fost interzise şi la Câmpina, printr-o hotărâre a Consiliului Local, adoptată la finele lunii ianuarie. Proiectul a fost iniţiat de primarul Horia Tiseanu, la recomandarea Poliţiei Municipale şi a Consiliului Judeţean, şi prevede interzicerea „importului, exportului, comercializării, depozitării, fabricării, distribuţiei, deţinerii, consumului, oferirii, transmiterii, achiziţionării şi producerii substanţelor, plantelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotropende orice fel”. Amenda pentru nerespectarea acestei hotărâri este cuprinsă între 1.500 şi 2.500 lei.
În cadrul discuţiilor, primarul Horia Tiseanu a ţinut să mai adauge că şi Câmpina s-a confruntat cu problema „magazinelor de vise”: „Etnobotanice s-a vândut şi în Câmpina, într-un magazin de pe Strada Toma Ionescu, care, din fericire, nu mai funcţionează. Pentru sănătatea copiilor noştri, sperăm să nici nu mai apară astfel de tentaţii”.
La finalul şedinţei, consilierul Marian Nistor a revenit la acest subiect solicitând ca „hotărârea să fie comunicată şi Spitalului Municipal, iar celor care vin la spital urmare a consumului unor astfel de substanţe, la cererea de externare să li se ataşeze direct amenda”.

S-a mai instituit un bir local: taxa de divorţ!


Monica Clinciu

Consilierul Monica Clinciu a venit cu o propunere în faţa colegilor săi pentru instituirea unei noi taxe – cea pentru desfacerea căsătoriei prin divorţ pe cale administrativă. Deşi prezentat pe un ton foarte serios de Monica Clinciu, care a şi propus un cuantum de 500 lei, pentru că „notarii au o taxă de 500 lei, dar la care se adaugă TVA”, proiectul a stârnit numeroase comentarii, unele ironice, altele de-a dreptul sarcastice. Astfel, Elvis Arghir a afirmat că el ştia că „statul sprijină familia”, Dragomir Enache a propus „400 lei, ca să fie mai atractiv să vină lumea la noi”, iar Marian Dulă a supralicitat propunând ca „pentru divorţuri, să fie inclusă şi o fotografie gratuită la Castelul Hasdeu”. Marian Nistor s-a arătat interesat dacă „taxa se aplică şi la divorţul între partide”, dar Ion Dragomir a revenit la un ton ceva mai serios şi a punctat: „Ideea a fost să se poată despărţi şi cei care n-au nimic de împărţit, dar nici nu au bani pentru un proces de divorţ. Nu o să ne pricopsim din 10-15 dosare pe an, dar le făceam un bine celor care nu au bani nici să se despartă şi aşa cum la Ploieşti taxa este de 100 lei, puteam şi noi să propunem o sumă similară”. Ironiile au continuat, Horaţiu Zăgan afirmân: „Le-am luat şi etnobotanicele, măcar să nu le mai luăm bani mulţi pentru divorţ!” În cele din urmă, s-a votat cu 10 „pentru” cuantumul de 500 lei şi cu o singură abţinere (Gena Preda) întreg proiectul. 

Societatea Mercantis ameninţă Consiliul Local cu instanţa

Victor Bercăroiu
Fiecare consilier local a primit în mapa sa cu documente, pentru şedinţa de la finalul lunii trecute, o copie a plângerii prealabile înaintate de societatea câmpineană Mercantis. Reamintim că societatea în cauză (condusă de fostul deputat PSD Victor Bercăroiu) solicitase anterior Consiliului Local aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru edificarea unui centru de afaceri în zona Pieţei Centrale, pe un teren care aparţine Mercantis. Dacă în primă instanţă, în şedinţa de la finalul lunii octombrie 2010, consilierii puterii s-au opus invocând că este necesară realizarea unor modificări arhitecturale ale proiectului, după o lună, proiectul a fost respins de aceiaşi consilieri, fără nici o explicaţie, deşi societatea realizase toate modificările cerute în primă instanţă.
În plângerea prealabilă, după ce se prezintă întreaga poveste şi se insistă asupra existenţei tuturor avizelor şi documentelor legale pentru votarea proiectului în Consiliul Local, se mai adaugă că „refuzul recunoaşterii dreptului nostru la aprobarea PUD-ului este expresia unui abuz de drept”. De asemenea, se solicită adoptarea unei hotărâri prin care se aprobe Planul Urbanistic de Detaliu necesar pentru derularea acestei investiţii.
La şedinţa de luna trecută, consilierul Elena Albu a fost singura care a adus în discuţie această plângere şi a solicitat Executivului organizarea unei întâlniri, atât cu conducerea societăţii Mercantis, cât şi cu arhitecţii şi proiectanţii, pentru „a privi problema unitar şi astfel toată lumea să aibă de câştigat”.

Fostul primar Romul Remus Micu a primit titlul de „Cetăţean de onoare al Câmpinei”

Prima şedinţă a Consiliului Local din anul 2011 a început cu un moment emoţionant – decernarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Câmpina” fostului primar Romul Remus Micu. În decembrie, Micu a împlinit 77 de ani şi a fost primarul Câmpinei între anii 1996 şi 2000, pentru ca în mandatul următor (2000 – 2004) să deţină funcţia de consilier local.
Discursurile au fost emoţionante, pentru că, pe de o parte, actualul edil-şef, Horia Tiseanu, a avut numai cuvinte de laudă, făcând tandem cu Micu la conducerea Primăriei în primul mandat de viceprimar al lui Tiseanu, iar pe de altă parte, Romul Remus Micu, vizibil emoţionat, a ţinut o adevărată lecţie nu numai de administraţie, ci şi de omenie. Cele mai interesante aspecte dezvăluite de Micu – şi care ar trebui să însemne ceva pentru actualii aleşi locali – au fost acelea că fostul primar avea, când a intrat în Primărie, o indemnizaţie de 475.000 lei, iar în perioada mandatului său a realizat lucrări de peste 10 miliarde lei – dar, atenţie – fără a cheltui nici un leu de la bugetul local, ci doar prin sponsorizări.

Consilierii au aprobat ajustarea preţului la gunoi

Operatorul de salubritate din Câmpina a solicitat Consiliului Local o nouă ajustare a tarifului practicat pentru populaţie. Practic, firma în cauză solicita o mărire a tarifului de la 6,85 lei (fără TVA) la 7,30 lei (fără TVA). Iar în susţinerea acestei majorări au fost aduse mai multe argumente – creşterea continuă a preţului combustibililor, a taxei percepută la Rampa de la Boldeşti-Scăieni, dar şi inflaţia de peste 15%, conform datelor oficiale de la Institutul Naţional de Statistică.
Consilierul Elena Albu a fost cea care a părut de la început împotriva acceptării majorării la cota solicitată de firma Floricon. Iar argumentele sale au fost când tăioase („firma în cauză nu aleargă după contracte ca alţii”), când... mieroase („apelăm la înţelegerea domnului Constantinescu”). Şi Elena Albu a avut până la urmă câştig de cauză, reducând ajustarea la 7,20 lei, fără TVA. Pentru un câmpinean, reducerea de la 7,3 lei (cât a cerut Floricon) la 7,2 lei (cât a aprobat CL) este nesemnificativă. Pentru operatorul de salubritate este, însă, importantă. 

Câmpinenii nu s-au înghesuit să voteze lucrarea care va sta la baza modernizării zonei centrale

De la mijlocul lunii decembrie a anului trecut şi până ieri, în ultima zi a lunii ianuarie, câmpinenii au avut ocazia să voteze una dintre cele şase lucrări desemnate să reprezinte soluţia arhitecturală pentru viitorul centru al municipiului Câmpina. Reamintim că, la concursul organizat de administraţia locală, trebuia să se găsească cea mai bună soluţie pentru zona centrală, reperele fiind un pasaj subteran pentru traficul auto şi transformarea centrului într-o zonă pietonală.
Pe parcursul celor aproximativ 45 de zile cât s-a desfăşurat scrutinul popular, numărul celor interesaţi a fost foarte mic – 272, cu numai câteva ore înaintea închiderii votului.
„Da, din păcate un număr destul de mic de câmpineni au venit să-şi exprime opţiunea privind viitorul centrului localităţii noastre. Dar nici nu avem ce face, pentru că nu putem obliga oamenii să vină să voteze. Important este că – aşa cum am promis – acest vot va desemna lucrarea câştigătoare”, a afirmat primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu.

PSD şi PNL strâng rândurile înainte de semnarea Alianţei

La finele acestei săptămâni sunt anunţate mai multe acţiuni simultane, la PSD, PNL şi PC, pentru aprobarea viitoarei alianţe a opoziţiei, al cărui principal scop este înlăturarea actualei puteri.

„Sunt optimist”
„Sunt optimist în privinţa viitorului acestei alianţe”, a spus senatorul PSD Georgică Severin. Şi a mai adăugat că „deja s-a stabilit că vor fi candidaturi comune pentru preşedinţii consiliilor judeţene şi pentru primăriile din municipiile reşedinţă de judeţ. Este una dintre măsurile pe care o încercăm pentru a contracara iniţiativa puterii de a modifica legea electorală, în sensul alegerii primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene dintr-un singur tur. O astfel de modificare legislativă o consider un nou derapaj de la democraţie, pentru că va scădea semnificativ reprezentativitatea aleşilor locali”.

„Alianţa Opoziţiei trebuie să păstreze identitatea partidelor care o compun”
La rândul său, preşedintele PNL Câmpina, Virgil Guran, a declarat pe marginea aceluiaşi subiect: „Săptămâna trecută au fost din nou întâlniri la vârf ale reprezentanţilor partidelor, vineri fiind programată o ultimă rundă de negocieri, înaintea datei de 5 februarie, dată la care se va produce alianţa propriu-zisă. La acea dată este programată Delegaţia Permanentă Naţională a PNL în care se va hotărî modul de realizare a alianţei. Eu sunt membru al acestui organism şi voi participa la întâlnirea din 5 februarie, iar în funcţie de ultimele negocieri voi decide dacă votez în favoarea sau împotriva acestei alianţe. Susţin că cele două partide trebuie să aibă o poziţie comună împotriva actualei guvernări antidemocratice, dar trebuie să aibă identitatea sa, liderii săi şi să-şi susţină propriile idei doctrinare. Într-adevăr, pentru a contracara mârşăvia modificării legii electorale – şi mă refer la intenţia de a se alege primarul dintr-un singur tur de scrutin – poate este necesar să se creeze această alianţă, iar la nivel local să existe un candidat comun. Trebuie să se reţină că această ordonanţă prin care se modifică legea electorală este un atac grav la democraţie şi ne va duce înapoi, dacă mai putem spune că din punct de vedere al democraţiei mai avem unde să mergem înapoi. Şi spun acest lucru având în vedere şi ceea ce s-a întâmplat cu preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, cel care a fost la un pas de infarct când a fost arestat. Nu ştiu exact dacă acest om a greşit sau nu, dar metodele folosite, cel puţin mie, îmi sunt binecunoscute, pentru că s-a încercat şi cu mine o astfel de procedură, dar spre norocul meu nu s-a reuşit. Între timp, cred că procurorul Daniel Morar, care lucrează de atunci în tandem cu Băsescu, a găsit metode mult mai eficiente. Eu, care sunt un „nebun” şi nu pot să-mi ţin gura, încep să mă întreb tot mai des dacă este logic să te lupţi cu acest sistem neocomunist sau instinctul de conservare este mai important şi mai puternic?! Spun acest lucru pentru că văd că populaţia nu are reacţie şi chiar dacă mai există oameni care au curaj, marea majoritatea a semenilor rămâne insensibilă, iar poporul nostru acceptă sărăcia şi mizeria în care suntem târâţi fără să comenteze”.

Senatorul Severin: „Se pregăteşte fraudarea viitoarelor alegeri!”

Senatorul PSD Georgică Severin a susţinut o nouă conferinţă de presă, la care principalul subiect de discuţie a fost „scandalul pensiilor militare”, motiv pentru care alături de parlamentarul social-democrat s-au aflat doi ofiţeri în rezervă – Eugen Sârmă şi Bogdan Cristian Ionescu.
Până la acest subiect, senatorul Georgică Severin a făcut o serie de comentarii generale: „Prin existenţa în Câmpina a Şcolii de Poliţie, dar şi a unor foste unităţi militare, numărul pensionarilor militari din localitatea noastră este destul de mare. Respectul preşedintelui faţă de justiţie şi de separaţia puterilor în stat a fost dat de declaraţiile de la tribuna unui coş de la intrarea în Selgros Bucureşti. Nici ministrul Oprea nu şi-a ţinut promisiunea şi asistăm la o manipulare profesionistă din ce în ce mai intensă. Unul dintre cele mai dramatice aspecte ale manipulării este lipsa banilor. O spun cu toată responsabilitatea că bani există, dovadă fiind cele 4 milioane euro care vor intra pe mâna clientelei politice pentru a se pregăti fraudarea viitoarelor alegeri!”

Doar două exemple...
Cazurile ofiţerilor în rezervă prezenţi la conferinţa senatorului PSD Georgică Severin sunt doar două exemple dintr-un şir mult mai lung al pensionarilor militari afectaţi de recalculare. Eugen Sârmă, fost comandant al Bazei de Tehnică Militară de la „Ciuperceasca”, şi Bogdan Cristian Ionescu, fost şef al Catedrei de Educaţie Fizică la Şcoala de Poliţie, şi-au prezentat cazurile concrete, cu acte şi documente justificative. Astfel, Eugen Sârmă a primit în ianuarie o pensie mai mică decât în luna anterioară cu 56,4%, în vreme ce, pentru Bogdan Cristian Ionescu, scăderea în cifre absolute a fost de la 2.858 lei la... 1.209 lei.

Din nou despre cei trei consilieri-colonei ai PDL
La precedenta conferinţă de presă, senatorul Georgică Severin le solicitase în mod expres celor trei colonei în rezervă, consilieri locali din partea PDL, Viorel Bondoc, Lucian Cercel şi Marian Dulă, demisia „în semn de solidaritatea cu camarazii lor cărora le-au fost înjumătăţite pensiile”.
După reacţiile acestora, acum, Georgică Severin a spus: „În privinţa celor trei colonei, consilieri locali ai PDL, am văzut răspunsurile acestora în presă. Eu nu le-am cerut decât un gest de onoare. Concluzia lor a fost că nu se rezolvă problema dacă-şi pierd ei sinecurile. Acum, aştept părerea câmpinenilor, eventual la următoarele alegeri, după ce aceşti consilieri au demonstrat că au aceeaşi „onoare” ca şi ministrul Oprea, cu deosebirea că ei nu şi-au obţinut „stelele” la fel ca Oprea, adică numărând izmene şi chiloţi. Nu-i înţeleg cum poţi să reprezinţi în teritoriu guvernul criminal şi să te faci de râs în faţa camarazilor tăi, dar poate militarii vor ştii la viitoarele alegeri ce au de făcut”.

Fabrică de procesare a gunoiului la Câmpina?

Un om de afaceri ploieştean a venit la Câmpina cu o ofertă interesantă pentru administraţia locală – construirea unei fabrici moderne de procesare a gunoaielor. „Am purtat o primă discuţie cu acest investitor. Este o ideea foarte interesantă şi eu cred că se poate realiza. Noi am avea două condiţii, să finanţeze construcţia fabricii şi să aibă tarife de procesare mai mici decât cele care ne sunt percepute de rampa ecologică de la Boldeşti-Scăieni”, a declarat primarul Horia Tiseanu la ultima şedinţă a Consiliului Local. Primarul a mai spus că procesarea gunoaielor reprezintă un concept modern, foarte puţin folosit în Europa, dar aplicat la scară largă în SUA. Este o alternativă ecologică la depozitarea gunoaielor la rampă, prin procesare rezultând un combustibil biodiesel.

Porumbeii, din nou vedete la Casa Tineretului

Asociaţia Columbofilă Profesionistă Prahova a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Casei Tineretului, o expoziţie de porumbei. Sâmbătă dimineaţă a avut loc deschiderea oficială, iar în cursul serii au fost acordate premii cluburilor şi crescătorilor individuali. Au fost expuşi aproximativ 200 de porumbei din toate categoriile. Asociaţia Columbofilă Profesionistă a fost înfiinţată în 2009 şi cuprinde 14 cluburi din judeţ, în total peste 900 de membri. Printre columbofilii pasionaţi din Câmpina, care îşi vor aduce porumbeii la expoziţia din week-end, se numără şi consilierii locali Lucian Cercel şi Elvis Arghir.
Dincolo de interesul specialiştilor, crescători de porumbei, expoziţia s-a bucurat de succes în rândul copiilor, care s-au arătat entuziasmaţi de speciile deosebite de porumbei şi au „gângurit” minute în şir lângă cuştile acestora.

11 câmpineni, cercetaţi pentru furt

Poliţiştii câmpineni au efectuat mai multe percheziţii la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea unui furt dintr-o firmă. La sfârşitul anului trecut, persoane necunoscute au pătruns în incinta sediului unei societăţi comerciale câmpinene, de unde au sustras mai multe maşini de cusut, motoare electrice şi articole de îmbrăcăminte, prejudiciul fiind de aproximativ 25.000 lei. Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite mai multe obiecte de îmbrăcăminte care fuseseră sustrase din incinta societăţii respective. Prin extinderea cercetărilor, poliţiştii câmpineni au reuşit să identifice suspecţii în acest caz. Este vorba de 11 persoane, femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 15 şi 26 de ani, toţi domiciliaţi în municipiul Câmpina. Persoanele în cauză sunt cercetate în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

O profesie periculoasă – muzeografia

Trei reprize pentru Castelul Iulia Hasdeu. Secundo tempo (8)

Ca să scape de o muncă ce-i da oarecare bătae de cap, Doljan are o replică năucitoare: „Nu se mai întoarce roata, tovarăşe secretar!”
Ion Traian Ştefănescu a rămas interzis. Câteva momente cât veşnicia. S-o fi gândit el, fost prim-secretar al CC al UTC, ministru al Tineretului şi membru al Comitetului Central al PCR, viitor primvicepreşedinte al Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste şi viitor prim-secretar al Comitetului Judeţean PCR Sălaj şi al Comitetului Judeţean Dolj (ultimul din istoria Craiovei) – om foarte perspicace în descifrarea intenţiilor dinastice ale geniului Carpaţilor, încât a cultivat o prietenie notorie cu Nicu Ceauşescu şi a inventat, în susţinerea candidaturii lui Nicolae Ceauşescu la cârma partidului, în preajma Congresului XIII, din Noembrie 1984, unanimitatea (mă rog, o inventase în urmă cu o sută de ani trecută fix I.L.Caragiale, în Scrisoarea pierdută, dar acolo, prin Ploeştii literari, era ficţiune, pe când la Zalău şi în restul Sălajului... tot ficţiune, desigur, deşi era raportată ca realitate) transferând o ficţiune, din imaginarul beletristic în vulgarul terestru, inventând, de asemenea, „mineriada” avant la lettre, prin trimiterea trenului cu muncitori olteni înarmaţi cu cozi de topor şi cozi de lopată la Timişoara, în Decembrie 1989, pentru apărarea cuceririlor proletariatului – s-o fi gândit el să-i răspundă: „Dar, dacă? Dacă roata Istoriei se-ntoarce?” (Cum dealtfel, peste aproape 9 ani numai, s-a şi întors.) Sau, l-o fi ros suspiciunea? „Uite ce gândeşte fondantă (sau stafidă) ăsta despre mine, că eu mă gândesc că socialismul s-ar putea duce dracului şi că, în această perspectivă, ar fi mai bine ca noi să punem lucrurile la punct şi din punct de vedere juridic.” Căci, în acele timpuri, suspiciunea, ca şi furtul, era sport naţional. La toate nivelele. A făcut un rever cu mâna – cum făcea şi Ceauşescu, de se dărîmau case şi străzi întregi – şi Doljan, care cunoştea gestul, a ieşit. „Să-i duci şi Tamarei Dobrin un rezumat de două pagini, pentru că ea n-o să citească atât”, m-a concediat şi pe mine Ştefănescu (nu şi de la Muzeu, cum ar fi vrut unii).

Conferinţe şi lecturi publice

  • „Eminescu şi sfidările criticii”
  • „Elegii de pe strada mea”

Florin Dochia şi Christian Crăciun
  Aniversarea celor 161 de ani de la naşterea celui mai mare poet naţional, „Luceafărul poeziei româneşti”, Mihai Eminescu, a constituit un bun prilej de reluare a activităţii Cercului Literar „Geo Bogza” din Câmpina, anul 2011 debutând cu deschiderea unui ciclu de conferinţe („Eminescu şi sfidările criticii”, susţinut de prof.dr. Christian Crăciun), precum şi o serie de lecturi publice.
În cadrul Ciclului de lecturi, poetul Florin Dochia a prezentat recent secvenţe din cartea proprie, „Elegii de pe strada mea”. Activitatea a fost onorată de iubitori ai culturii naţionale şi universale: prof.dr. Constantin Trandafir, prof.dr. Christian Crăciun, etnologul Gherasim Rusu Togan, profesorii Alexandru Blank, Iulian Moreanu, scriitorii Serghie Bucur, Ştefan Al. Saşa, Mariana Dârmon, Constanţa Coman ş.a.
Pe fondul discret al Simfoniei a IX-a de Beethoven, amfitrionul Florin Dochia a oferit spectatorilor, într-o lectură impecabilă, versuri alese din volumul său (Elegia [E] 29 - „Concert pentru violoncel”); E 31 - „Somn în bibliotecă”; E 32 - „Fecioare despletite” ş.a.), fiecare „piesă” fiind însoţită de ropote de aplauze. Mai mult, invitaţii au solicitat şi audierea Elegiei 23 - „Antract cardiac”, din care spicuim: „Împachetez să mă mut. Pun nişte cearşafuri albe/ peste fotolii, peste amintirile proaspete,/ peste datoriile vechi, trag draperiile;/ împăturesc desenele neterminate şi le/ strecor într-un buzunar ascuns”.
Paralel cu „definirea” elegiei, ca specie a poeziei lirice caracteristică prin exprimarea unui sentiment de tristeţe, de regret, de uşoară melancolie sau de durere, lectorii au ţinut să sublinieze diversitatea acesteia, în elegii erotice, filozofice, religioase, patriotice etc. De exemplu, poeta Constanţa Coman, în intervenţia sa, a recitat un alt gen de elegie, apreciată de asistenţă.
Încântaţi de calitatea remarcabilă a elegiilor prezentate, cenacliştii au ţinut să facă aprecieri, interpretări şi propuneri interesante. „Această întâlnire de lecturi este puţin atipică. Poezia este o stachetă de la care trebuie să urcăm” (Constantin Trandafir); „O imagine care se topeşte într-o altă imagine. Te fură foarte uşor” (Christian Crăciun); „Trece cu uşurinţă dintr-o experienţă poetică în alta” (Gherasim Rusu Togan); „Eu nu am talent la scris, dar am talent la ascultat” (Alexandru Blank).
O serată literară, pregătită cu minuţiozitate, a fost răsplătită cu numeroase aplauze.
Theodor MARINESCU

Anuarul istoricilor câmpineni

Treptat, treptat, depăşind vicisitudinile vremurilor, Câmpina reintră în „lumea bună” a cercetării ştiinţifice. Astfel, în cadrul Colocviului dedicat Zilei Câmpinei, a fost lansată lucrarea Anuarul Societăţii Naţionale de Ştiinţe Istorice din România - filiala Câmpina (SNSIR - FC), 2010, coordonator prof. dr. Gheorghe Râncu.
Comunicările/ articolele, păstrând sobrietatea colocvială, sunt redactate îngrijit (conceptual, metodic şi ştiinţific), demonstrând o bună şi amplă documentare.
Fin cercetător al „fenomenului istoric”, cu o amplă experienţă redacţională, prof. dr. Gheorghe Râncu şi-a pus amprenta compoziţională asupra cărţii, selecţionând minuţios materialele, pe care le-a grupat în capitolele: „Scurt istoric al Filialei Câmpina a SNSIR”; „Istoria locală”; „Istoria românilor” şi „Anexe”.
Dintr-un „Scurt istoric” aflăm că SNSIR a luat fiinţă la 9 iunie 1949, la iniţiativa unui grup de academicieni şi profesori universitari; Filiala Prahova a SNSIR s-a constituit în anul 1950, la îndemnul prof. Nicolae Simache, iar subfiliala Câmpina s-a organizat în anul 1951, sub conducerea prof. Marcela Fera Măciuceanu. În anul 1988, prof. Gheorghe Râncu a fost ales preşedintele subfilialei Câmpina, iar din 2007, la conducerea subfilialei au fost cooptaţi şi prof. Viorica Vâlcu şi Ionică Furdui.
Cartea se încheie cu „Componenţa subfilialei Câmpina” a SNSIR, în perioada 1979-1988, după 1993, precum şi cu fotografii-document de la organizarea, la Câmpina, a Consiliului Naţional al SSIR din 29-30 mai 2009.
Prin varietatea şi complexitatea problematicii abordate, Anuarul... constituie un îndrumar pentru iubitorii de istorie locală şi naţională a României. (Theodor MARINESCU)

Cartea de aur

Moto: „Toţi românii sunt datori să depună semnul lor de amintire şi recunoştinţă pe mormântul fiecăruia dintre eroii lor” (A.D. Xenopol)
Sub egida filialei locale a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” şi a Societăţii de Ştiinţe Istorice, recent, a avut loc la Casa Tineretului, lansarea Cărţii de aur a eroilor municipiului Câmpina, autori prof. Gheorghe Moroianu şi col. (r) Marian Dulă.
Activitatea, dedicată Zilei Câmpinei, a fost onorată de prezenţa oficialităţilor locale, a cadrelor didactice, de reprezentanţi ai armatei, poliţiei, jandarmeriei, de elevi şi iubitori ai tradiţiilor şi meleagurilor noastre strămoşeşti.
Cartea reprezintă un pios omagiu adus memoriei miilor de eroi care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi independenţa naţională, precum şi a sutelor de eroi câmpineni care au căzut la datorie.
Capitolele cărţii sunt bine alese şi argumentate, pe baza probelor din teren sau din documentele oficiale. Din păcate, Administraţia Cimitirului Câmpina nu dispune de evidenţele numelui şi a numărului eroilor înmormântaţi în timpul celor două războaie mondiale, ceea ce i-a determinat pe cei doi cercetători să recurgă la studierea amănunţită a însemnelor de căpătâi din Cimitirul Eroilor. Remarcabilă este, de asemenea, valorificarea diferitelor documente (tabelele eroilor români şi străini, de la preotul Costică Dumitru, materiale inedite de la Parohia „Sf. Nicolae”, documente privind eroii de la Otopeni), care au dat un plus de valoare lucrării.
„Avem convingerea - au subliniat autorii - că această lucrare va contribui la educarea tinerei generaţii în spiritul patriotismului, a respectului şi a recunoştinţei faţă de sacrificiul înaintaşilor, care prin jertfa lor au contribuit la făurirea unei Românii libere şi independente”. (Theodor MARINESCU)

Victorie confortabilă

CS Cornu – CSM Câmpina 2-4

Al doilea meci amical pentru CSM Câmpina în actuala stagiune de pregătire precompetiţională a avut loc la Cornu. Aici, în faţa colegei de eşalon şi serie, CS Cornu, pe care, de altfel, a învins-o şi în campionat, tot la Cornu, CSM s-a impus cu scorul de 4-2, prin golurile marcate de Hromei, R. Stoica, Negreanu şi Ilioiu. În schimb, trebuie menţionat că jucătorii formaţiei gazdă au ratat două lovituri de pedeapsă, ambele just acordate de arbitrul Andrei Antonie.
La Cornu, antrenorul Robert Opatchi a rulat întregul lot pe care l-a avut la dispoziţie, urmând ca, după prestaţia din această întâlnire amicală, să stabilească efectivul care va urca de luni la Pensiunea „Veveriţa” din Valea Doftanei, pentru un stagiu de pregătire centralizată. Astfel, de luni până vineri, Gânju & Co îşi vor încărca bateriile, pentru ca sâmbăta viitoare să dispute un nou meci amical, la Băneşti, în faţa formaţiei CS Băneşti, care evoluează în Liga A Prahova.

Continuă selecţiile
 
În paralel cu activitatea primei echipe a CSM-ului, antrenorii derulează un amplu program de selecţie a copiilor care doresc să practice „sportul-rege”. Astfel, în fiecare miercuri de la ora 18,00 şi în fiecare vineri de la ora 19,00, la sala de sport a Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu” sunt aşteptaţi toţi copiii interesaţi, pentru cei selecţionaţi CSM Câmpina asigurând gratuit tot ceea ce este necesar pentru buna desfăşurare a activităţii.

Unirea se întăreşte

După primele două jocuri de verificare din noul an, Unirea Câmpina are la activ două victorii, importante cel puţin din punct de vedere al moralului – în faţa formaţiilor Avântul Măgureni şi Tricolorul Breaza. După ce s-au întărit cu Manu şi Şerban, doi tineri jucători proveniţi din lotul lărgit al Astrei Ploieşti, elevii lui Marius Plănceanu vor continua seria antrenamentelor la baza sportivă unde îşi dispută şi partidele oficiale de pe teren propriu, urmând ca săptămâna viitoare să intre în cantonament la hotelul de la Casa Tineretului. 

Handbalistele de la Erigill Proviţa de Sus au plecat în cantonament la Sighişoara

După o binemeritată vacanţă de iarnă, handbalistele de la Erigill Proviţa de Sus şi-au reluat pregătirile, iar duminică au plecat la Sighişoara pentru un scurt stagiu de pregătire centralizată. În afara pregătirii fizice, tinerele jucătoare de la formaţia din Proviţa de Sus vor susţine aproape în fiecare zi câte un meci amical - luni, la Mediaş, marţi, la Tg. Mureş, miercuri şi joi, la Sighişoara, de fiecare dată în compania formaţiilor cluburilor sportive şcolare din localităţile respective.
Elevele antrenorului Mihai Burlacu se vor întoarce vineri de la Sighişoara, urmând a-şi continua pregătirile în vederea reluării sezonului competiţional. Până la acel moment, AS Erigill Proviţa de Sus va organiza o nouă ediţie a Cupei de Iarnă, la care Mihai Burlacu anunţă încă de pe acum surprize importante. Dar asupra acestora, vom reveni.