15 martie 2011

O elevă s-a aruncat de la etajul I, încercând să se sinucidă

Grupul Şcolar Construcţii de Maşini – sau Mecanică 2 – din cartierul Turnătoriei. Joi, ora prânzului... La fereastra deschisă de la primul etaj al unuia dintre corpurile de clădire al acestei instituţii de învăţământ este agitaţie. Trecătorii observă mai mulţi elevi, care fac gălăgie... „Aşa-s copiii ăştia zvăpăiaţi”, or fi gândit trecătorii. Câteva clipe mai târziu, larma elevilor s-a transformat în urlete de disperare. O elevă s-a aruncat de la fereastră!
Imediat este apelat serviciul de urgenţă 112, iar echipaje de la Ambulanţă, Poliţia Municipală şi Poliţia Locală au sosit la faţa locului. Eleva dă semne de viaţă... I se acordă primul ajutor şi este transportată la Camera Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Câmpina. Nu numai că a supravieţuit, dar – conform declaraţiei medicului Adriana Nicorescu, de la Serviciul Medical de Urgenţă – „eleva are doar un traumatism la gamba dreaptă şi un traumatism cranian minor, fiind în afara oricărui pericol”.
În timp ce eleva este transportată la Spitalul Municipal, la Grupul Şcolar de Construcţii de Maşini se fac primele investigaţii. Conducerea instituţiei este extrem de nervoasă, probabil pentrru că eleva era în timpul orelor de curs, când ar trebui să fie sub supravegherea cadrelor didactice, şi-şi varsă oful pe jurnaliştii prezenţi la faţa locului. Din primele cercetări s-a stabilit că eleva are 15 ani şi provine dintr-o familie cu mari probleme, acesta fiind şi motivul principal pentru care fata a încercat să se sinucidă. De altfel, colegii săi au relatat că, în dimineaţa aceleiaşi zile, încercase să-şi taie venele, dar a fost oprită la timp. Cercetările Poliţiei continuă.

Cuvântul care înţeapă

Mesaj din Japonia

Abrupt şi dramatic, vocea unei românce stabilite în Japonia a răzbătut pentru câteva clipe, zilele trecute, într-o emisiune a unui post naţional de televiziune, cu un mesaj absolut halucinant. Întrebată dacă mai are de gând să se întoarcă în România după dezastrul provocat de seismul de 9 grade care a zguduit acel îndepărtat colţ de lume, compatrioata noastră a răspuns: „Oricât de mare ar fi dezastrul aici, tot este mai bine decât în România!”
În primul moment am crezut că nu aud bine ori că persoana respectivă a rămas şocată în urma grozăviilor văzute şi trăite şi nu mai ştie ce spune. Am realizat însă curând că dreptatea era de partea ei, iar uimirea mea nejustificată. Raţionamentul pe care s-a bazat, descalificând ţara în care s-a născut de o asemenea manieră, era simplu: un dezastru natural poate destabiliza pentru o vreme o ţară civilizată ca Japonia, însă nu o poate arunca în urmă cu 100 de ani, acolo unde se află România zilelor noastre.
Mesajul româncei din Japonia este, de fapt, din punctul meu de vedere, radiografia perfectă a unei Românii zdruncinate de clanurile de politicieni şantajabili, care de 21 de ani nu urmăresc decât căpătuiala şi traficul de influenţă. Probabil că, în nesimţirea lor, aceşti veşnici nenoriciţi nu vor înţelege nimic din mesajul transmis de la capătul lumii de o româncă.

Panică la curtea slugilor?

Vă spuneam săptămâna trecută despre faptul că ziarul pe care îl conduc a împlinit 12 ani de existenţă pe piaţa media locală şi odată cu acest eveniment am luat decizia de a transforma rubrica de faţă, periodic, într-un supliment de atitudine care speram să fie bine primit de cititori. Cele 10.000 de exemplare pe care le-am trimis în toate zonele oraşului, direct la cititori, au creat mai întâi surprindere şi mai apoi sute de reacţii pozitive. Sincer, nu mă aşteptam la un asemenea impact într-un timp atât de scurt şi la atâtea mesaje de sprijin pentru susţinerea demersului nostru jurnalistic. În cele mai multe dintre reacţiile cetăţenilor am fost felicitaţi pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume şi îndemnaţi să nu ne lăsăm pe mai departe. Aşadar, oamenii mai au aşteptări, ei cred în continuare în dreptate şi normalitate, ceea ce îmi dă speranţa că societatea noastră dispune de anumite mecanisme ale însănătoşirii. Le mulţumesc tuturor şi îi chem să reacţioneze alături de noi  împotriva realităţilor hidoase româneşti, la capătul cărora se întrevede normalitatea. Numai aşa vom afla, împreună, cine suntem cu adevărat şi ce ne rezervă viitorul.
De cealaltă parte, la curtea slugilor au început să apară semne de nervozitate.... 
(citeşte continuarea pe www.cuvantulcareinteapa.blogspot.com)

„Furtul, aroganţa şi tupeul actualei puteri sunt fără precedent!”

consideră senatorul PSD Georgică Severin

Senatorul PSD Georgică Severin a susţinut o nouă conferinţă de presă în care a criticat dur actuala putere şi a prezentat pe larg moţiunea de cenzură depusă de USL împotriva Guvernului Boc, moţiune care va fi dezbătută în cursul acestei săptămâni. Severin a făcut o paralelă între actuala guvernare şi cele precedente. „Actualul guvern are o singură filosofie – tăierile. De oriunde, oricând şi oricum. Astfel, a mărit costurile traiului zilnic pentru populaţie la un nivel fără precedent. Situaţia generală este agravată de faptul că tăierile sunt dublate de sporirea sumelor alocate clientelei politice PDL. Şi ţin să dau un singur exemplu – anveloparea blocurilor, care a devenit o afacere de partid, prin care se alimentează cu bani partidul de guvernământ în perspectiva alegerilor. Ţin să le transmit şi celor care se află la conducerea Câmpinei că vom fi foarte atenţi atunci când vor demara aceste lucrări. Din păcate, trăim vremuri în care furtul, aroganţa şi tupeul actualei puteri sunt fără precedent! Dau tunuri după tunuri de milioane de euro şi ne scuipă în ochi, sfidându-ne, aşa cum nu a mai făcut nici o putere din România până acum. Corupţia nu s-a născut acum, dar nivelul actual este unul fără precedent, alarmant de grav”, a spus senatorul Georgică Severin.

 „Disponibilizările din MAI ar putea afecta şi Şcoala de Poliţie”Referindu-se la prevederile noului Cod al Muncii, asumat de Guvernul Boc, senatorul Georgică Severin a spus că „se elimină orice posibilitate de acordare a unor compensaţii pentru bugetarii care vor fi concediaţi colectiv. De altfel, dispare chiar şi această noţiune, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că se pregătesc noi disponibilizări. La Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a şi anunţat că vor fi 9.000-10.000 de disponibilizaţi, iar aceste disponibilizări, în opinia mea, ar putea afecta şi Şcoala de Poliţie din Câmpina. Nu am nici o informaţie certă în acest sens, dar cred că este posibil acest lucru”.

„Mai curând se face autostrada suspendată a lui Oprescu decât pasajul subteran al lui Tiseanu”Fostul primar al Câmpinei, Gheorghe Tudor, prezent alături de colegul său de partid şi din Consiliul Local, Horaţiu Zăgan, la conferinţa de presă a senatorului PSD Georgică Severin, s-a arătat deranjat, printre altele, de faptul că lucrarea de canalizare pe Strada B.P. Hasdeu este ţinută în sertar. „Acum ceva timp am vorbit cu primarul Tiseanu despre acest subiect şi mi-a spus că nu vrea să-şi strice imaginea cu săpături prin centrul Câmpinei! Nu se poate aşa ceva!”, a spus fostul primar. În aceste condiţii, a apărut firesc întrebarea ce se va întâmpla cu proiectul de modernizare a zonei centrale, care presupune şi un pasaj subteran, unde este de... săpat! Răspunsul a venit prompt din partea senatorului Severin: „Mai curând se face autostrada suspendată a lui Oprescu decât pasajul subteran al lui Tiseanu!” (E.S.)

Gheorghe Tudor, nemulţumit de curăţenie şi de proiectele „ţinute la sertar”
Gheorghe Tudor a ţinut să vorbească despre două probleme importante ale urbei – curăţenia şi proiectele mai vechi, care nu se pun în practică. „A fost o iarnă grea şi a fost nevoie de o cantitate mare de nisip şi sare. Dar acum, zăpada a trecut şi a rămas nisipul, care s-a transformat în praf şi crează o stare de disconfort şi un aspect neplăcut pentru centrul localităţii. Am vorbit cu Florin Constantinescu, directorul societăţii de salubritate, şi mi-a promis că se va rezolva această problemă. Totuşi, cred că ar trebui să se implice şi administraţia mai eficient, poate ar trebui chiar să cumpărăm nişte utilaje, pentru că acum noi facem curăţenia tot cu mătura şi lopata!”, a afirmat Gheorghe Tudor.
Un alt aspect adus în discuţie de fostul primar a fost cel al unor proiecte mai vechi: „Am cheltuit nişte bani, sume chiar importante pentru studii de fezabilitate, pentru proiecte, iar acum, toate acestea zac într-un sertar, probabil pe la Primărie. Un exemplu ar fi Casa Căsătoriilor. Din acest motiv am dărâmat Grădina de Vară, dar nu se face nimic şi suntem tot la stadiul de oficiere a căsătoriilor în holul Primăriei şi să stropim cu şampanie pereţii din hol. De asemenea, alte exemple mai sunt reabilitarea zonei Fântâna cu Cireşi şi canalizarea de pe Strada B.P. Hasdeu. Am ajuns la concluzia că nu se vrea, este doar rea voinţă!”

Virgil Guran atacă dur decizia administraţiei Tiseanu de a sprijini doar o singură echipă!

După decizia Consiliului Local, majoritar PDL, de a deveni membru fondator al FC Unirea Câmpina, preşedintele CSM Câmpina, Virgil Guran, a organizat o conferinţă de presă, în care a criticat dur „alegerea” administraţiei locale. Din capul locului, Virgil Guran a precizat că nu a deschis acest „front de luptă” cu cei de la Unirea – „pe mulţi dintre ei i-am avut jucători la echipele pe care le-am patronat, dar nu pot fi de acord cu decizia administraţiei Tiseanu”.
„Nu s-a dorit decât să ni se dea nouă o lecţie. Au văzut că avem un proiect frumos, viabil, că lumea vine în număr din ce în ce mai mare alături de noi şi au luat această decizie. Ceea ce noi facem din banii noştri, ei fac din bani publici! Nu este deloc corect! Nu înţeleg care au fost argumentele care au stat la baza acestei decizii din partea Consiliului Local. Iar în Câmpina nu este numai fotbal şi cred că ar fi fost corect ca din bani publici să se aloce sume mai mici, dar tuturor… Au uitat că se lăudau că vor sprijini motocrosul, de exemplu, în campania electorală, iar imediat după ce au câştigat alegerile au distrus totul! De când Primăria este condusă de Horia Tiseanu nu s-a făcut nimic pentru fotbal, iar acum, subit, cu un an înaintea alegerilor locale, l-a lovit dragostea de acest sport. Este evident că este o chestiune strict politică, iar gestul lor este unul strict politic şi electoral. În aceste condiţii, considerăm că nu se poate susţine un dialog cu primarul Horia Tiseanu pe tema sportului – de altfel, şi-a dovedit incapacitatea pe orice ală temă – şi anunţăm oficial că le lăsăm lor privilegiul să realizeze acea bază sportivă pe terenul pe care ni-l dăduseră nouă. Noi renunţăm la proiect, momentan. Dacă ei sunt atât de implicaţi în fenomenul sportiv, îi lăsăm pe ei să-l facă. Dar, n-o să-l facă, tot noi îl vom face după ce vom veni la putere!” – a precizat Virgil Guran.

CSM Câmpina a depus cerere de finanţare prin Legea 350
În acelaşi timp, preşedintele CSM Câmpina, Virgil Guran, a mai anunţat că „am depus la Consiliul Local o cerere de finanţare a activităţii în baza Legii 350. Am întocmit un proiect şi chiar sunt curios care va fi reacţia administraţiei Tiseanu, pentru că ei nu conştientizează că nu sunt banii lui Tiseanu, ci sunt banii tuturor câmpinenilor, iar ei sunt aleşi acolo doar pentru a-i administra cât mai bine în folosul întregii comunităţi şi nu pentru a dispune de ei după bunul plac. Aşteptăm să vedem care va fi răspunsul administraţiei locale”.

Principele Radu şi-a lansat cartea „Provizoratul istoric” şi la Câmpina

La librăria „Diverta” din centrul municipiului Câmpina, joi, la orele prânzului, Alteţa Sa, Principele Radu şi-a lansat volumul „Provizoratul istoric”. Spaţiul s-a dovedit neîncăpător pentru toţi cei care au dorit să ia parte la acest eveniment – de la oficialităţi locale, consilierii Marian Dulă, Elvis Arghir, Dragomir Enache, la directorul Bibliotecii Municipale „Dr. CI Istrati”, Liliana Ene, care a făcut şi oficiile de gazdă, la profesori şi chiar simpatizanţi ai Casei Regale.
Descrisă chiar de autor ca „singura carte critică pe care am scris-o până acum”, „Provizoratul istoric” face o radiografie interesantă a funcţionalităţii instituţiilor statului, fiind în acelaşi timp o continuare a altor două volume scrise de Principele Radu „Europa din noi” şi „Biblioteca în flăcări”. Un exemplar al volumului „Provizoratul istoric” costă 27,95 lei.

Femeile liberale din Câmpina le-au dus cadouri copiilor de la Centrul AISI

Miercuri, 9 martie, de Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici, Organizaţia de Femei a PNL Câmpina a oferit cadouri unor copii. Este vorba despre copiii de la Centrul AISI, de la Casa Tineretului, în general, copii sărmani, proveniţi din familii cu mari probleme materiale şi care rar primesc daruri, din păcate.
Rodica Papuc şi colegele sale liberale au oferit copiilor câte un ghiozdan, câteva rechizite, fructe şi mai multe dulciuri, gestul fiind mai degrabă unul de suflet. Copiii de aici s-au arătat deosebit de încântaţi de cadourile primite şi au dorit să nu se lase mai prejos, oferindu-le oaspeţilor câteva mici cadouri – produse confecţionate chiar de ei.

Democrat-liberalii au oferit flori de 8 Martie

Pe 8 Martie, de Ziua Femeii, bărbaţii din PDL au ieşit pe stradă, cu braţele pline de garoafe, pe care le-au împărţit doamnelor şi domnişoarelor pe care le-au întâlnit pe stradă. Democrat-liberalii au achiziţionat o mie de fire de garoafe, iar la acţiunea devenită tradiţională au participat primarul Horia Tiseanu (împreună cu fiul său) şi consilierii locali Viorel Bondoc, Marian Dulă, Daniel Telegescu, Lucian Cercel şi Gheorghe Sandu.
Chiar dacă aveau sau nu motive de bucurie în viaţa de zi cu zi, femeile care au primit flori de la democrat-liberali s-au arătat încântate şi au mulţumit pentru gestul simbolic.

Lecturi publice la Casa de Cultură

Iniţiate la începutul anului 2011 de către Cercul Literar „Geo Bogza” al Casei Municipale de Cultură, LECTURILE PUBLICE câştigă din ce în ce mai multă audienţă în rândul câmpinenilor, contrazicând ideea că „tinerii nu par a fi interesaţi de astfel de activităţi”.
În acest sens, joi, 10 martie 2011, în sala „Constantin Radu” a Casei de Cultură, a avut loc Festivalul „Primăvara Poeţilor”, în cadrul căruia două tinere talente şi-au prezentat propriile poeme: Cătălina Grigore („Când pe la 432 nu mai ai somn...”, „Existenţă insolubilă”, „Nopţi albe”, „Ciclu infinit”) şi Andrada Chioveanu („Sufletul dimineţii”, „1 Martie”, „Dorinţa”, „Îmi doresc să pot visa”).
Mentorul activităţii, poetul Florin Dochia, a făcut unele precizări legate de cadrul organizatoric al lecturilor publice, lecţia de poezie, note critice, testare („Numiţi primele trei nume de poeţi care vă vin în minte” etc.) şi a punctat: „Două lecturi, două vârste, două viziuni diferite asupra poeziei. A scrie poezie cu rimă înseamnă a respecta nişte reguli precise. Poezia nu este o copie a realităţii” (v. A. Chioveanu). În schimb, Cătălina Grigore „are o poezie contemporană, o poezie matură, o poezie care depăşeşte nebuniile firii”. Alte opinii: „Cătălina Grigore are o poezie mult prea matură pentru vârsta ei. Tendinţa de a încheia cu un fel de morală, de fabulă, este de evitat; la Andrada Chioveanu poezia cu rimă este foarte grea. Poezia trebuie să ascundă emoţia. În poezie lucrurile nu trebuie spuse direct” (Christian Crăciun). „Mie mi-au plăcut poeziile. O sensibilitate care promite foarte mult. Atenţie la ineditul expresiei” (Gherasim Rusu Togan). „Profesorul de română trebuie să-l îndrume pe elev la început de carieră” (Alexandru Blank).
Un moment deosebit l-a constituit lansarea - cu prilejul aniversării celor 12 ani de la apariţia primului număr al ziarului „Oglinda de azi” - a suplimentului acestuia, „Cuvântul care înţeapă”, realizator Florin Severius Frăţilă, fiecare cenaclist primind câte un exemplar.
O altă surpriză plăcută a fost oferită de scriitorul Florin Dochia care, din mulţimea poemelor de origine niponă (Haibun, Haiga, Tanka, Kioka, Senryu, Tanrenga) a ales un set de haiku-uri din manuscrisele sale.
Serata literară s-a încheiat cu excelentele „Note de călătorie” prezentate impecabil de profesorul Alexandru Blank.
Theodor MARINESCU

Debut greoi

CS Valea Doftanei - CSM Câmpina  0-1 (0-0)

La adăpostul diferenţei mari din clasament, dar şi cu vestea bună în subconştient că principala urmăritoare, Intersport Filipeştii de Târg pierduse pe teren propriu sâmbătă după-amiază, în faţa formaţiei Precizia Breaza, echipierii CSM-ului au început foarte slab partida cu CS Valea Doftanei. Chiar dacă au jucat pe terenul „Petrol” – la solicitarea celor din Valea Doftanei, pentru că terenul lor este impracticabil – câmpinenii au abordat partida de parcă ar fi jucat în deplasare.


Cu Ilioiu şi Burchi suspendaţi, CSM-ul nu a avut clarviziunea pentru a-şi asigura un meci uşor, pe măsura diferenţei evidente dintre loturile celor două combatante. Elevii lui Robert Opatchi pot invoca în mod cert şi calitatea precarea a suprafeţei de joc, una care i-a avantajat pe jucătorii din Valea Doftanei, care s-au mulţumit să se apare pe parcursul tuturor celor 90 de minute şi să degajeze cât mai departe orice minge care ajungea în apropierea buturilor sale.
Câmpinenii s-au angrenat în jocul lor, au aglomerat jocul acolo unde terenul şi aşa suferea destul de mult şi s-au văzut în imposibilitatea de a-şi demonstra superioritatea tehnică.
Şi când toată lumea aproape că era gata să fie de acord că nu se poate înscrie nici un gol la cum se desfăşurau ostilităţile în teren, arbitrul Valentin Dumitru acordă o lovitură liberă pentru CSM de la vreo 30 metri de poarta adversă. Mugurel Negreanu ia mingea şi nu mai intră în nici o combinaţie cu vreun coechipier, ci şutează direct, mingea prinde... noroiul din faţa porţii şi se opreşte în plasă. Era minutul 83 şi jocul, practic, se încheiase, CSM-ul trecându-şi în cont cele trei puncte, care o distanţează şi mai mult de principala contracandidată la promovare, Intersport Filipeştii de Târg, pe care, de altfel, o va întâlni etapa viitoare, pe teren propriu, la stadionul „Poiana”.

CS Valea Doftanei: Mărgărit – Moroianu (60 Creţu), Marius Manea, Ungureanu, Popa – I. Bârsan, Comărniceanu, Dedu, Pintea – Cojocaru (76 Marian Manea), Ad. Bârsan. Rezerve: Bârligă, G. Spiridon, Batu, I. Petre, Apostol. Antrenor: Adrian Spiridon.
CSM Câmpina: Cosmineanu – Bej (33 Tuchilă), G. Radu, Gânju, L. Georgescu – Ad. Vintilă (71 R. Stoica), Budileanu, Motoroiu (57 Dârstaru), Necula (46 Negoiasă) – Negreanu, Hromei. Rezerve: Marinică, Grigoraş, Burlacu. Antrenor: Robert Opatchi.
Arbitri: Valentin Dumitru (Gherghiţa) – Bogdan Bucur, Irinel Georgescu (Ploieşti)
Observator: Ioan Pavel (Comarnic).

Etapa a XVI-a. Duminică, 20 martie, ora 11.00

CS Cornu – CS Valea Doftanei (3-1)
CSM Câmpina – Intersport Filipeşti (1-4)
Cetatea Coada Izvorului – Unirea C. Colţ (3-1)
AS Tg. Vechi – Gloria Ologeni (1-1)
Viitorul Ariceşti – Prahova Nedelea (0-1)
Dalina Bărcăneşti – Tricolorul Varniţa (2-0)
Precizia Breaza şi AFC II Filipeşti stau.
În paranteză, rezultatele din tur.

Competiţie şcolară de rugby tag la sala „Grigorescu”

Vineri, la sala de sport a Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu” din Câmpina a avut loc finala judeţeană a competiţiei şcolare de rugby tag. Este o disciplină mai nouă, de promovare a rugby-ului, practic, o adaptare pentru sală. Echipele sunt mixte, iar la competiţie au participat formaţii din ciclul gimnazial de la Şcoala Generală Telega, Şcoala Generală Măgureni, Şcoala Generală Valea Doftanei, Şcoala Centrală Câmpina şi Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” Câmpina.

Două medalii de bronz pentru atleţii lui Pavel

La mijlocul acestei săptămâni, la Bucureşti au avut loc Campionatele Naţionale de Atletism, pentru aruncări lungi. În întrecerea juniorilor, secţia de sport de la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati”, condusă de Nicolae Pavel, era aşteptată să obţină rezultate notabile. Chiar dacă nu au putut miza pe cel mai bine clasat atlet câmpinean în aceste probe, Ionuţ Iorga, accidentat, antrenorii Nicolae Pavel şi Mihaela Marin au reuşit să aducă în lumina podiumului alţi doi atleţi. Este vorba de Constantin Gaiţă, locul 3 la aruncarea suliţei, juniori I, cu 58,03m, nou record personal, şi Ana Badea, locul 3 la aruncarea suliţei, juniori II, cu 33,04m.

CNNG, locul al treilea la baschet masculin

Echipa masculină a Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu” a  participat la faza finală a etapei judeţene a Olimpiadei sportive şcolare la baschet masculin, pentru echipe din ciclul liceal. CNNG s-a clasat finalmente pe locul al treilea, într-o competiţie la care au mai fost prezente echipe reprezentând Colegiul „IL Caragiale” Ploieşti, Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, Colegiul „Mihai Viteazul” Ploieşti şi Liceul „Nichita Stănescu” Ploieşti.