05 aprilie 2011

Meciul anului

CSM Câmpina – Unirea Câmpina
astăzi, 5 aprilie, ora 17.00, stadionul „Poiana”
 

CSM şi Unirea se vor confrunta în Cupa României
Soarta a făcut ca primul meci între echipele câmpinene CSM şi Unirea să fie unul oficial, eliminatoriu, învingătorul calificându-se în sferturile de finală ale fazei judeţene a Cupei României.
În ediţie precedentă v-am prezentat o scurtă avanpremieră din perspectiva celor doi antrenori, Robert Opatchi (CSM) şi Marius Pălănceanu (Unirea). Interesant este că ambii au evoluat în tinereţea lor pentru... Poiana, astfel că vor avea ocazia să se afle faţă în faţă pe arena unde au cunoscut consacrarea, dar de pe băncile tehnice, de această dată. Cu siguranţă, orgoliile vor fi foarte mari, fiecare dintre cele două combatante încercând să demonstreze că este cea mai bună din Câmpina. Dincolo de aceste ambiţii şi de miza în sine a partidei, jucătorii, antrenorii şi conducerile celor două echipe vor mai avea un test de trecut – fair-play-ul. Va fi foarte interesant de urmărit dacă fiecare dintre cele două echipe, prin reprezentanţii săi, va ştii să-şi înfrâneze orgoliul, pentru a rezulta un spectacol sportiv agreabil, în care câştigători să fie spectatorii!
Va fi o confruntare foarte interesantă pentru că jucătorii se cunosc foarte bine între ei, la fel şi antrenorii şi conducătorii. Chiar dacă politicul nu ar trebui să se amestece în sport, cu siguranţă partida de marţi după-amiază va avea şi o conotaţie politică. Pe de o parte, la CSM Câmpina, preşedinte al clubului este liderul liberal local, Virgil Guran, care în iarna acestui an a reuşit să-l aducă pe Crin Antonescu la Câmpina şi să-l numească membru de onoare al clubului, iar de cealaltă parte, recenta iniţiativa a Consiliului Local, majoritar PDL, de a deveni membru fondator al clubului Unirea, a separat şi mai clar apele. Practic, se poate spune că se va înfrunta, din punct de vedere politic, clubul Opoziţiei (CSM) şi clubul Puterii (Unirea). Va fi interesant de urmărit şi din acest punct de vedere cine va câştiga.
Dincolo de toate disputele, orgoliile şi amibiţiile, partida ar trebui să se joace exclusiv în iarbă, între cei 22 de jucători, iar tribunele stadionului „Poiana” să fie pline, ca-n vremurile bune ale clubului Poiana.
Declarativ, conducerile celor două cluburi vor spectacol

Conducerile celor două cluburi de fotbal din Câmpina susţin că vor un spectacol sportiv şi tribune pline.
Virgil Guran, preşedinte CSM Câmpina: „Sper ca jucătorii şi conducătorii ambelor echipe să lase la o parte orice orgoliu şi orice ambiţie şi să fie un joc care să se dispute doar pe teren şi într-un total spirit de fair-play, astfel încât să oferim unui număr cât mai mare de spectatori, sper eu, un spectacol sportiv de neuitat. Cred că este foarte important ca ambiţiile şi orgoliile să nu degenereze şi să se ajungă la durităţi, din care vor avea de suferit tot jucătorii, principalii actori ai oricărui meci de fotbal. În plus, fiecare dintre cele două echipe are nişte obiective de îndeplinit în campionat, mult mai importante decât cele din cupă, şi ar fi păcat să avem jucători accidentaţi, care să devină indisponibili pentru o perioadă mai lungă de timp. Totuşi, trebuie să recunosc, îmi doresc victoria şi un parcurs cât mai bun în Cupa României”.
Mărgărit Ciobotaru „Mara”, unul dintre acţionarii clubului Unirea Câmpina: „Sper să fie un joc frumos. Vom avea parte de un teren bun, sper că şi de o vreme prielnică, astfel încât să vină şi mulţi spectatori, care vor contribui la întregirea unui spectacol, pe care să-l ofere cele două echipe din teren. Sunt convins că vor fi orgolii, vor fi pasiuni, fiecare va dori să demonstreze celuilalt că este mai bun, dar cel mai important lucru este ca toate acestea să se încadreze în limitele sportivităţii, ale fair-play-ului şi să demonstrăm tuturor că derby-ul Câmpinei va fi un adevărat spectacol, care să facă cinste fotbalului câmpinean”.

Partida va fi arbitrată de Ionuţ Neagu
Pentru derby-ul Câmpinei, Comisia Judeţeană de Arbitri a delegat o brigadă de nivelul Ligii a II-a, formată din Iouţ Neagu, din Poienarii Apostoli, care va fi asistat de Valentin Dumitru, din Gherghiţa, şi Eduard Crângaşu, din Ploieşti, retrogradat în prima parte a acestui sezon din Liga I. De asemenea, ca opbservator a fost desemnat un fost arbitru, tot de la nivelul actualei ligi secunde, Mihail Ionescu, din Ploieşti.

Dubiile viceprimarului Ion Dragomir
Cu numai câteva zile înaintea acestui meci, în cadrul şedinţei Consiliului Local s-au aprobat şi reprezentanţii administraţiei locale în Consiliul Director de la FC Unirea. Este vorba de primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Ion Dragomir şi consilierul Daniel Telegescu. Cu umor şi autoironie, viceprimarul Ion Dragomir şi-a prezentat public marea dilemă: „Eu acum nu ştiu cu cine să ţin marţi. Pe de o parte, ca preşedinte al PSD, fiind în alianţă cu PNL, ar trebui să ţin cu CSM-ul, dar sunt şi în acest organism al FC Unirea, din partea administraţiei publice, şi ar trebui să ţin cu Unirea... Nu ştiu ce voi face...”

Fondatorii clubului Unirea şi-au prezentat planurile

Ieri, la sediul Primăriei, a avut loc o conferinţă de presă la care au fost prezenţi reprezentanţii adminstraţiei locale în comitetul director al FC Unirea Câmpina (primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Ion Dragomir şi consilierul Daniel Telegescu) şi acţionarii grupării (Mărgărit Ciobotaru, Bogdan Mănescu şi Dan Enescu), alături de antrenorul echipei, Marius Pălănceanu. A fost prezentată succint activitatea echipei de până acum, precum şi ceea ce se intenţionează de acum încolo, odată cu decizia Consiliului Local de a deveni membru fondator al noii structuri sportive. 
 

„Din punct de vedere politic, au apărut tot felul de discuţii privind această asociere. În trecut, Consiliul Local şi Primăria au sprijinit sportul, în general, şi fotbalul, în particular, şi vă readuc aminte în primul meu mandat de primar a existat un sprijin financiar masiv pentru FCM Câmpina, fosta Poiana. Din păcate, unele neînţelegeri apărute la un moment dat au dus la întreruperea colaborării, dar pentru că fotbalul este un sport iubit în Câmpina, Consiliul Local a decis reluarea tradiţiei prin sprijinirea echipei cel mai bine clasate într-o competiţie”, a spus primarul Horia Tiseanu. La rândul său, viceprimarul Ion Dragomir a adăugat: „Sper ca politica FC Unirea să nu se schimbe după asociere, adică să înceapă să ia, nu să dea. Pe lângă dragostea lor pentru fotbal, cu sprijinul financiar al Consiliului Local, ne dorim să se poată vorbi de performanţă adevărată”.

Cuvântul care înţeapă

Ne jupuiţi cu taxele? Vrem să vedem pentru ce!

Nu am făcut o obsesie pentru mărirea taxelor şi impozitelor locale cu 20%, însă această decizie a „alianţei” aflate la putere în administraţia locală a deschis o adevărată cutie a Pandorei în societatea câmpineană. Evident că primul impuls al celor nemulţumiţi (care am aflat că sunt de ordinul miilor) de această decizie negândită (ca să nu spun nesimţită) a fost acela de a se întreba în ce măsură banii din bugetul local sunt cheltuiţi cu folos şi mai cu seamă corect. Decizia de a pune presiune pe contribuabili într-o perioadă de criză ar fi trebuit susţinută de un motiv foarte serios, cum ar fi, de exemplu, acela că banii din bugetul local nu sunt de ajuns pentru serviciile publice de strictă necesitate. I-aţi auzit d-voastră pe conducătorii urbei plângându-se de aşa ceva? Bineînţeles că nu. Nu am făcut un calcul (promit să îl fac în curând), însă cred că bugetul local al anului în curs ar fi ajuns pentru cheltuieile de strictă necesitate, fără să fie nevoie de majorarea taxelor şi impozitelor locale cu un procent atât de mare.
De fapt, cheia acestei jupuieli publice stă în altă parte. Anul 2011 este unul preelectoral, în care cei aflaţi la putere trebuie să bifeze puncte la capitolul imagine publică, iar pentru asta le trebuie bani publici. O parte din aceşti bani nu puteau să vină decât din suplimentarea taxelor, pentru că, după cum bine ştim, aleşii noştri sunt aproape incapabili să aducă fonduri extrabugetare (sunt vreo două excepţii, cu fonduri europene, pentru care ei nu au nici un merit).
Dar să vedem care a fost planul şi cum înţeleg ei să cheltuiască aceşti bani.
(Citeşte continuarea pe www.cuvantulcareinteapa.blogspot.com)

Editorial

FLUIERĂTURI, APLAUZE, LACRIMI...
   
Deci nesimţirea (este singurul cuvînt potrivit) dlui. Severin este sancţionată în PE prin fluierături, pe cînd la Bucureşti şedinţa de partid care ar fi trebuit să fie de demitere (la noi s-a inventat fatalul eufemism suspendare)  s-a încheiat, halucinant, cu aplauze şi lacrimi. În Austria procuratura începuse deja cercetarile, la noi politicianul corupt era aplaudat ca un erou... Finis. Orice comenatriu devine superfluu. La fel şi în cazul Petcu, la fel şi în cazul Păsat etc. Suspect însă este cît de repede s-a lăsat tăcerea peste acest caz, important nu numai pentru cohorta de foşti activişti ASC, PCR, FDUS care conduc azi România, ci şi pentru starea de imoralism a vieţii noastre publice. S-a căutat rapid trecerea la alte subiecte pe televiziunile de haită şi tomberon. Un simptom mi se pare, înainte de toate, relevant. Suntem o societate fără anticorpi, care nu-şi respinge pur şi simplu elementele dăunătoare. Faptul că o judecătoare poate susţine că dl. Petcu nu reprezintă un pericol social pentru că are studii superioare şi copii ţine nu numai de o antologie a gândirii de tip Gîgă, ci de indigenţa morală a unei populaţii fără criterii. Încă odată, a te lăsa garantat de Vanghelie este în sine un semn că nu ai ce căuta în viaţa publică. Şi toată această „realitate românească” se află acum şi abundent scăldată în sos de Wikileaks. Pentru odată, vedem o oarecare derută în reacţia mediilor politico-jurnalistice care nu au ştiut să se plaseze faţă de aceste dezvăluiri. Din nou: lacrimi, aplauze sau huiduieli. Ceea ce mi se pare demn de subliniat este tocmai asemănarea de esenţă dintre percepţia lucidă internă şi cea externă: Geoană apare tot ca prostănac, Iliescu tot ca omul ruşilor, Antonescu tot un om pe care nu te poţi baza, Băsescu o forţă brutală uneori dar om de încredere (greu de găsit la noi exemplare din această specie) etc. Şi mai răzbate o chestie interesantă, de care un politician serios ar trebui să ţină seama: importanţa strategică a României. Sigur că forţele incomodate de scanarea din radiograme au început o insidioasă campanie de anti-americanism. Ar fi cea mai proastă dintre strategiile pe care le-am putea adopta, şi personal cred că puseurile de politică anti-americană care răzbat foarte adesea dinspre birourile de la Strasbourg şi Bruxelles sunt cea mai grea piatră de moară care opreşte conglomeratul amorf numit UE să funcţioneze ca o maşină germană. Cînd preşedintele nostru a vorbit despre „marele licurici”, mulţi s-au grăbit să-l acuze. Aceiaşi, îi huiduie acum pe americani. Una peste alta, imaginea din aceste telegrame este o portretizare destul de exactă a ceea ce este România ultimului deceniu. Mă întorc la cazul Severin – Vanghelie. Pentru că despre acest binom este vorba. Cînd emblematicul analfabet al partidului declară „voi fi alături de toate neregulile”, fără să vrea propune viitorul slogan politic al PSD. Partidul care n-a sancţionat niciodată vreo persoană coruptă din rîndurile sale susţine acum că are soluţiile miracol pentru scoaterea ţării din criză. În fapt, Severin l-a înfundat mai profund decît ar fi putut să o facă zece Băsescu. Severin ameninţă voalat că de se va întoarce pre mulţi va popi şi dînsul. Sigur că la viitoarele alegeri un electorat spălat pe creier îl poate vota majoritar, aşa cum i-a votat pe Jiji, Eba şi Norica (altă persoană penală „uitată” la PE). Şi acest caz ne arată, cum scriu cu încăpăţînare aici, că nu politicienii  sau justiţia sunt problema nr. 1 a României, ci electoratul foarte slab educat şi cu un spirit civic la cota zero. Aplauzele admirative la „autosuspendarea” lui Severin nu sunt altceva decît palme pe obrazul nostru.

Uite cine acţionează în instanţă municipalitatea!

După ce a ieşit la pensie, fostul referent sportiv al Casei Tineretului, Mihai Pascu, şi-a fondat propriul club sportiv şi a acţionat în instanţă municipalitatea solicitând bani şi punerea la dispoziţie a unor terenuri!

Mai mulţi consilieri locali au fost aşteptaţi la şedinţa Consiliului Local de fostul referent sportiv al Casei Tineretului, Mihai Pascu, de la care au primit câte o hârtie. Era vorba de un memoriu, care avea ataşat o... citaţie! Consilierul PIN, Luminiţa Dumitrescu, a deschis subiectul la „Diverse”, întrebând despre ce e vorba şi ce e de făcut?!
Siungura reacţie, dar una extrem de vehementă, a venit din partea primarului Horia Tiseanu: „Mihai Pascu a solicitat mai multe lucruri pentru clubul său privat, pe care l-a creat după ce a ieşit la pensie, că atâta vreme cât a lucrat la Casa Tineretului, ca referent sportiv, n-a făcut nimic pentru sportul câmpinean. Astfel, ne-a solicitat să-i punem la dispoziţie bazinul de înot şi o parte din terenurile din incinta ştrandului de la Casa Tineretului, precum şi o sumă de bani pentru susţinerea activităţii clubului. Mi s-a părut total deplasat gestul său, după ce mulţi ani a funcţionat semilegal la Casa Tineretului, antrenând nişte sportivi deşi el era plătit din bani publici pentru cu totul altceva. Nu există cadrul legal pentru ceea ce ne-a solicitat, astfel că noi i-am răspuns să întocmească un proiect pe baza Legii 350, aşa cum fac toate celelalte cluburi sportive din Câmpina, iar el a găsit de cuviinţă să ne acţioneze în instanţă. După părerea mea, este o acţiune inutilă, la fel ca multe altele pe care le-a avut cât a lucrat la Casa Tineretului... Eu am fost foarte nemulţumit de activitatea lui şi, vă spun sincer, deşi poate nu ar trebui, m-am bucurat când a ieşit la pensie. Şi vă dau un singur exemplu: Casa Tineretului trebuia să administreze baza sportiva de la Petrol, dar nu s-a întâmplat practic acest lucru, pentru că domnul Pascu, cel care trebuia să se ocupe de acest lucru, avea alte activităţi. După ce n-a făcut nimic pentru sportul câmpinean, cât a fost angajat al Casei Tineretului, acum vine cu asemenea pretenţii, total deplasate...”
Mihai Pascu, care a avut performanţe remarcabile în plan sportiv, dar care, ca manager sportiv, nu a demonstrat încă nimic, a intrat pe un tărâm minat. A crezut că dacă va acţiona administraţia locală în instanţă va rezolva ceva. Prima lovitură a venit chiar de la instanţa căreia i s-a adresat şi care a fixat primul termen pentru... luna noiembrie a acestui an. În ritmul acesta, Mihai Pascu nu va putea vedea niciodată vreun sprijin de la administraţia locală. Mai mult, nici legea nu e de partea sa, un club privat putând primi finanţare de la bugetul local doar pe baza unui proiect care să respecte cerinţele Legii 350.

Aproape de final!

Reprezentanţii Fundaţiei „Dr. Dinu” au solicitat şi au primit un nou termen, ultimul, pentru eliberarea definitivă a spaţiului de pe Bd. Culturii

31 martie, ora 14.00, era termenul până la care Fundaţia „Dr. Dinu” trebuia să elibereze spaţiul de pe Bulevardul Culturii, unde a funcţionat din anul 1975. Reprezentanţii Fundaţiei nu au reuşit să finalizeze evacuarea spaţiului, în ciuda faptului că s-a lucrat intens. „Ne-am dat toată bunăvoinţa, am dus cea mai mare parte a bunurilor, le-am înghesuit prin vreo două garaje... Mi s-a rupt sufletul pentru multe dintre lucrurile de aici, care însemnau mai mult decât o viaţă de om, pentru că era vorba de viaţa şi memoria tatălui meu, dar şi de toată viaţa mea. Nu ne-am putut încadra în termenul fixat de executorul judecătoresc, dar am discutat cu reprezentanţii Primăriei şi le-am solicitat o nouă amânare pentru a încheia noi, fără circ şi tărăboi, eliberarea spaţiului”, ne-a declarat dr. Adrian Dinu, preşedintele Fundaţiei.
Şi s-a găsit înţelegerea necesară. Şeful Biroului Juridic din cadrul Primăriei Câmpina, Iulian Anton, ne-a precizat că „împreună cu executorul judecătoresc ne-am deplasat la faţa locului, am constatat buna credinţă a reprezentanţilor fundaţiei, care, într-adevăr, au eliberat deja cea mai mare parte a spaţiilor din imobilul respectiv, şi – după o consultare telefonică şi cu primarul Horia Tiseanu – am fost de acord să-i prelungim termenul până la care trebuie să elibereze complet spaţiul până luni, 11 aprilie”.
Cel mai probabil, atunci se va pune capăt şi acestei telenovele. Următorul pas va aparţine municipalităţii, care va trebui să ia o decizie în privinţa folosirii acestui spaţiu.

Consiliul Local a instituit noi facilităţi pentru transportul pensionarilor

Consiliul Local a decis, în şedinţa de joi, să mărească plafonul veniturilor minime pentru acordarea de tichete de transport gratuit pentru pensionari, precum şi să acorde bilete subvenţionate persoanele cu handicap grav sau accentuat, dar şi asistenţilor personali ai acestora. Până acum, se subvenţionau cu 2 lei/călătorie biletele pentru veteranii de război şi văduvele veteranilor, persoanele cu dizabilităţi, foştii deţinuţi politici şi persoanele deportate, pensionarii de peste 70 de ani, cu o singură pensie în familie, mai mică de 400 lei. Acum, vor beneficia de 10 bilete gratuite pe lună pensionarii de peste 70 de ani, care au un venit lunar net pe membru de familie mai mic de 500 lei. Iniţiatorul proiectului, primarul Horia Tiseanu, le-a explicat consilierilor locali că „după aprobarea hotărârii referitoare la subvenţionarea biletelor, în ianuarie 2011, la audienţe au venit multe persoane care nu mai îndeplineau criteriile stabilite de noi, dar care aveau, totuşi, venituri foarte reduse. De aceea, am considerat că trebuie să modificăm vechea hotărâre, să ridicăm plafonul pentru pensionari şi să clarificăm situaţia privind persoanele cu dizabilităţi”.
De la bugetul local a fost alocată suma de 216.000 lei pentru subvenţionarea biletelor de călătorie în acest an.

Premieră naţională la... Scorţeni

Uniunea Social Liberală a anunţat o premieră naţională pentru alegerile parţiale de la Scorţeni, programate pentru 1 mai: această comună va fi prima localitate din ţară în care USL va avea un candidat comun. PSD, PNL şi PC au decis să-l susţină pe liberalul Iulian Brabu, cel care în ultimul mandat a îndeplinit funcţia de viceprimar, iar din august 2010, după condamnarea fostului primar Gheorghe Bâzgă, a condus ca interimar Primăria Scorţeni. Principalul său contracandidat va fi Mihai Neacşu, de la PDL.

Va fi sau nu cazino la Casa Tineretului? Administraţia locală zice că nu!

Mai mult de o oră au dezbătut consilierii locali câmpineni proiectul privind concesionarea hotelului şi foaierului de la Casa Tineretului. Deşi, la nivel declarativ, s-a exclus din start varianta de a se permite organizarea în acest spaţiu a vreunui cazinou sau a altui tip de sală de jocuri de noroc, discuţiile au fost extrem de aprinse, cu multe argumente pro şi contra concesiunii, fiind evident că prin toate măsurile impuse s-a încercat limitarea puterilor viitorului concesionar.
Hotelul şi foaierul Casei Tineretului au fost evaluate la 3.340.00 lei, adică peste 33 miliarde lei vechi sau aproape 800.000 euro. Pe lângă această valoare, ar fi nevoie de investiţii de 1,2 milioane euro, din care un milion pentru hotel şi 200.000 de euro pentru foaier. Cele 30 de camere ale hotelului vor trebui modernizate substanţial şi aduse de la o stea la două şi chiar trei stele. În fine, consilierii au aprobat că viitorul concesionar va trebui să achite o redevenţă anuală de 39.761,9 euro (la care se adaugă TVA), pentru o perioadă de 25 de ani. De asemenea, s-a mai impus ca în termen de 12 luni de la semnarea contractului de concesiune să obţină autorizaţia de construire, iar în alte 15 luni să obţină certificatul de clasificare pentru două şi trei stele. Nici personalul nu a fost uitat, viitorul concesionar având obligaţia să păstreze actualul personal cel puţin trei luni.
 
Adrian Piţigoi a vrut o comisie cu reprezentanţi ai tuturor partidelor
Consiliul Local a aprobat şi componenţa comisiei care va evalua ofertele: Horia Tiseanu, Ion Dragomir, consilierul Viorel Bondoc, Mihaela Ionete din cadrul Primăriei şi un reprezentant de la Direcţia de Finanţe. Consilierul Adrian Piţigoi a venit cu o altă propunere: „Pentru a asigura o transparenţă totală, având în vedere şi importanţa acestui proiect, eu vă propun o comisie din care să facă parte reprezentanţi ai tuturor partidelor aflate în Consiliul Local”. Propunerea nu a fost acceptată de colegii săi.

„Planurile Casei Tineretului au dispărut din arhivele Primăriei!”
Primarul Horia Tiseanu a avut un punct de vedere ceva mai amplu, explicând cel mai bine situaţia: „M-am gândit foarte mult la acest proiect. În esenţa, problema se reduce astfel: dacă acceptăm să-l concesionăm avem singura şansă de a putea asigura o investiţie aici, care să ridice rangul acestui hotel. Este o investiţie foarte mare, iar plata redevenţei trebuie să ţină cont şi de valoarea investiţiei, astfel încât şi viitorul câştigător al acestui proiect să poată avea un câştig. Dacă nu veţi aproba acest proiect, rămâne hotelul de la Casa Tineretului aşa cum e! Oricum, sunt multe lucruri care ar trebui spuse aici. S-a vorbit mult despre acest foaier, dar nimeni nu vorbeşte de ieşirea de pe partea opusă a sălii de spectacole a Casei Tineretului, acolo unde funcţionează fără probleme Club Live. Apoi, mi s-a părut interesant că planurile Casei Tineretului au dispărut din arhivele Primăriei. Pur şi simplu! Şi nu ştie nimeni de ele... Nu în ultimul rând, trebuie să spun că nu ştiu de ce nu s-a făcut nimic până acum pentru acest hotel, pentru că, recunosc, acesta este adevărul, dar dacă acum avem această posibilitate ar trebui s-o fructificăm!”

Cum s-a votat?
În cele din urmă s-a trecut şi la vot. Cei 18 consilieri prezenţi au votat: 14 „pentru”, iar patru s-au abţinut (Mihaela Neagu Petrovici, Luminiţa Dumitrescu, Adrian Piţigoi, Dragomir Enache).

Munca la negru explică diferenţele mari dintre valoarea unor lucrări în SF-uri şi cea din realitate

Pentru că la ultima şedinţă a Consiliului Local au fost numeroase proiecte legate de aprobarea unor indicatori tehnico-economici rezultaţi din celebrele studii de fezabilitate, dar şi pentru că tocmai pe marginea acestor studii a fost atacat de liderul liberalilor câmpinene, Virgil Guran, primarul Horia Tiseanu a profitat de ocazie pentru a explica unele lucruri. Este greu de presupus că a vrut să se ajungă la concluzia la care s-a ajuns, dar aşa a explicat Tiseanu diferenţele, uneori mari, dintre valorile rezultate pentru o lucrare din SF-uri şi valorile cu care vin firmele: „Pentru că au existat multe discuţii pe tema valorii acestor studii de fezabilitate, poate ar trebui clarificată odată pentru totdeauna această problemă. Firmele care realizează studiile de fezabilitate, care au câştigat o licitaţie pe site-ul specializat în achiziţii publice, efectuează calculele în baza cărora ajunge la valoarea indicatorilor tehnico-economici după o schemă bine stabilită. Astfel, se au în vedere o serie întreagă de factori: preţul materialelor de construcţie, preţul diferitelor alte materiale care, eventual, intră în componenţa produsului final respectiv, dar şi costurile cu munca. Toate sunt calculate minuţios şi rezultă o anumită valoare. Acum, firmele care se înscriu la licitaţii, din dorinţa de a câştiga aceste lucrări, îşi reduc la maximum costurile cu munca, singurul criteriu la care patronii firmelor pot umbla, având în vedere costurile pe piaţă ale materialelor de construcţie şi ale celorlalte materiale care intră în componenţa produsului final. Practic, unii dintre ei, trebuie s-o spunem, mai mizează şi pe folosirea la negru a unor muncitori, astfel încât ei îşi permit să vină la licitaţie cu un preţ mai mic decât cel rezultat din studiu. Cam aceasta ar fi explicaţie şi nici măcar nu e mare filosofie...”
„S-o spunem dechis, se lucrează încă foarte mult la negru, fără a se plăti taxe şi impozite către stat”, a punctat consilierul Horaţiu Zăgan, iar primarul Tiseanu a dat aprobator din cap.

În această săptămână, încep reparaţiile la străzi

Viceprimarul Ion Dragomir a anunţat că de la începutul acestei săptămâni vor începe reparaţiile pe o serie întreagă de străzi din municipiul Câmpina. „De luni (n.r. – 4 aprilie) vor începe reparaţiile la covorul asfaltic pe străzile Orizontului şi Ecaterina Teodoroiu, urmând ca apoi şi alte străzi să intre în programul de reparaţii”, le-a spus viceprimarul Ion Dragomir consilierilor locali, în cadrul şedinţei de la sfârşitul lunii martie. Declaraţia sa a venit după ce mai mulţi consilieri au atras Executivului asupra gropilor din carosabil pe mai multe segmente de drum, iar Gena Preda a insistat, ca de obicei, ca „lucrările să înceapă din cartierul Voila”.

„Capcane” la acordul pentru deşeuri?!

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local se afla şi un punct referitor la aprobarea unui acord privind modul de implementare al proiectului „Sistem de management intregrat al deşeurilor în judeţul Prahova”. Iniţiatorul, primarul Horia Tiseanu, a anunţat chiar de la bun început că-l retrage de pe ordinea de zi, iar la final a oferit şi câteva explicaţii pentru acest gest: „Cred că sunt nişte capcane cu acest proiect, iar punctul care îmi ridică cele mai multe semne de întrebare este cel referit la un viitor tarif unic pentru ridicarea şi colectarea deşeurilor. Aş vrea să analizăm atent şi să nu repetăm greşeală din asocierea cu HidroPrahova. Şi mai sunt şi alte semne de întrebare... De exemplu, nu apare nicăieri rampa de transfer de la Câmpina, iar după cum ştiţi noi deja am acordat un spaţiu operatorului de salubritate pentru realizarea a unei asemenea rampe. Am constatat că nu există concordanţe între proiectele noastre şi ale lor şi să ştiţi că noi nu suntem singurii nemulţumiţi de activitatea acestei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, mai ales în privinţa deşeurilor, capitol la care şi primarii din Sinaia şi Azuga şi-au manifestat nemulţumirile lor. Nu ne obligă nimeni la această asociere, iar dacă noi vom ajunge la concluzia că nu ne convine ceva, putem oricând să ieşim din această formă de colaborare. Repet, nu vreau să repetăm greşeala pe care am făcut cu HidroPrahova şi spun acest lucru pentru că până acum nu am văzut nici un leu de la ei pentru investiţii în Câmpina. Noi am cotizat de fiecare dată când ni s-a cerut, ba pentru mărirea capitalului, ba pentru tot felul de alte lucruri, dar nu s-a întors încă nici un leu pentru Câmpina! Acest gen de colaborare generează şi alte probleme. Astfel, Strada Crişuri, din cartierul Câmpiniţa, a rămas nemodernizată de doi ani pentru că am aşteptat investiţia în canalizare din partea HidroPrahova”.

Dublă aniversare în Jandarmeria câmpineană

Sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie înseamnă pentru Jandarmeria din Câmpina un dublu prilej de aniversare. Pe de o parte, pe 31 martie se aniversează ziua Unităţii de Jandarmi, care anul acesta a împlinit 55 de ani, iar pe 3 aprilie este Ziua Jandarmeriei Române, împlinindu-se 166 de ani de la înfiinţarea acestei arme.
Anul acesta, jandarmii din Câmpina au menţinut tradiţia anilor trecuţi. Printre cele mai vizibile acţiuni s-a numărat Ziua Porţilor Deschise, care a avut loc miercuri, 30 martie, prilej cu care Unitatea de Jandarmi a fost vizitată de mai multe serii de elevi de la unităţile de învăţământ din localitate. Copiii au fost atraşi cel mai mult de expoziţia de armament şi de mica demonstraţie care le-a fost prezentată.
Vineri, 1 aprilie, seria manifestărilor dedicate acestei duble aniversări s-a încheiat cu sărbătorirea Zilei Jandarmeriei. În prezenţa oficialităţilor locale şi a unor reprezentanţi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, s-a oficiat o scurtă slujbă religioasă şi s-au depus câteva coroane de flori, mulr mai puţine decât în anii trecuţi.

„Echipele verzi”, în acţiune!

Sâmbătă, în Câmpina s-a derulat o nouă companie de plantare a peste 100 de puieţi de copaci din diverse specii – tuia, tei, salcie, stejar roşu şi mesteacăn. Această campanie se desfăşoară în baza unui parteneriat încheiat între administraţia locală şi „echipele verzi” – formate din copii de la şcolile şi grădiniţele din Câmpina. Copacii au fost plantaţi în zonele unităţilor de învăţământ, în Cartierul Tinerilor (Erupţiei) şi Parcul Progresului. Primarul Horia Tiseanu a trecut pe la fiecare dintre unităţile de învăţământ unde se derula această campanie, le-a vorbit elevilor despre importanţa menţinerii unui echilibru din punct de vedere ecologic şi le-a oferit copiilor câte o diplomă şi un mic premiu... dulce.

Simpozion de Ziua Sănătăţii

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, Asociaţia Mutuală AMUS France-Roumanie (Şcoala Postliceală „Louis Pasteur”) şi Casa de Cultură „Geo Bogza” organizează joi, 7 aprilie, la ora 16.00, în sala “Constantin Radu” a Casei de Cultură, sesiunea de comunicări „Sănătatea voastră, datoria noastră”. Tematica: „Infarctul miocardic” şi „Anemiile”. Coordonatorii evenimentului sunt: dr. Bicuţi  Florentina, dr. Caraboi Liviu, as.med. Bulearcă Elena, as. med. Pietriceanu Romulus.

Festivalul Primăvara Poeţilor - Nichita Stănescu

Joi, 31 martie, Cercul Literar „Geo Bogza” al Casei municipale de Cultură a fost gazda Festivalului Primăvara Poeţilor - NICHITA STĂNESCU, recital de poezie, care a cuprins: o proiecţie în lectura autorului, parodii de Ştefan Al. Saşa şi o expoziţie de manuscrise (facsimile). Amfitrionul Florin Dochia, mentorul festivalului, a motivat importanţa evenimentului - cinstirea renumitului poet prahovean Nichita Stănescu (n. 31 martie 1933 la Ploieşti), care ar fi împlinit, chiar în ziua manifestării, 78 de ani.
În prima parte a programului, cenacliştii au urmărit o proiecţie în care Nichita Stănescu acorda un interviu şi recita un set din poeziile sale, urmată de un recital al solistului Nicu Alifantis.
Parodia, ca specie literară, dar şi modalitate estetică a criticii, cunoscută încă din antichitate („Batrahomiomahia” lui Homer - o parodie a Iliadei), a fost folosită excelent de Ştefan Al. Saşa. Înclinat spre acest gen de parafrazare spirituală a unei opere literare, autorul s-a oprit asupra poetului „necuvintelor”: NICHITA STĂNESCU*) - N-ai să pleci - „N-ai să pleci şi n-ai să trişti/ N-ai să patruzeci jurişti/ N-ai să torni nimic în sticle/ N-ai să Veronica Micle(...)” (aplauze) sau Lecţia de înot - „Prima dată îţi aduni mâinile,/ după aceea plonjezi pe fundul apei,/ astupi nările,/ închizi respiraţia./ Îţi ordoni drastic:/ acum voi înota/ Pe urmă spui:/ Înot./ Şi asta e înotul (...)” (aplauze prelungite). Spectatorii, încântaţi, au solicitat şi alte parodii realizate de Ştefan Al. Saşa.
În ultima parte a seratei literare, odată cu studierea expoziţiei de manuscrise, invitaţii au primit ultimele numere din săptămânalul „Oglinda de azi” şi primul număr al „Revistei Noi”, pe anul 2011, însoţit de aprecieri stimulatoare ale redactorului-şef, Florin Dochia, la adresa colaboratorilor.
Theodor MARINESCU
*) Ştefan Al. Saşa, Parodii, Ed. Libertas, Ploieşti, 2009, 92 p. Lucrare premiată la Concursul de creaţie literară „Nichita Stănescu”, ediţia 2009.

O profesie periculoasă – muzeografia.

Trei reprize pentru Castelul Iulia Hasdeu. Ultima repriză (7)

Şi o să ai publicul tău! Fericit să te aibă şi să te asculte. Chiar a declarat cineva – în gura mare a boxelor de la o Sărbătoare a celor 2 Iulii, de se cutremura Castelul Iulia Hasdeu – şi a şi scris-o, că este fericit că este contemporan cu Jenica Tabacu. Fie fericit mai departe! (Cu toată invidia, nu fac parte din acest public.) Câţi n-or fi ascultat-o buşbé, rostind ea ceea ce scrie şi în articol, anume că „Muzeul Memorial B.P. Hasdeu a fost inaugurat chiar în incinta edificiului”! Chiar în incinta edificiului!!! Chiar?!
Eu, uite! recunosc că am învăţat şi latineşte şi franţuzeşte şi că sunt, vorba lui Nichita Stănescu, poliglot de limba română. Mai adaug că ştiu şi fiecare colţişor al Castelului Iulia Hasdeu. Dar tot nu pricep unde este „incinta edificiului”. Vorba lui Gorgibus, tatăl şi unchiul preţioaselor ridicole: „Encore un coup, je n’entends rien à toutes ces balivernes” („Vă spun încă o dată că nu pricep nimic din toate palavrele astea”; traducerile lui Alexandru Balaci). Ca să mă luminez, apelez la două dicţionare. Şi citesc: „INCINTĂ, incinte, s.f. 1. Spaţiu (mare) închis în interiorul unei construcţii. 2. Suprafaţă de teren înconjurată din toate părţile de construcţii, de amenajări. – Din fr. enceinte.” (DEX, 1975); „incintă, incinte f. 1. Spaţiu închis în interiorul unei construcţii. 2. suprafaţă de teren înconjurată de construcţii. [Din fr. enceinte].” (DUI, 5, 2010). Şi constat că, dacă propoziţia cu incinta, din Al cui este Castelul Julia Hasdeu?, este adevărată, atunci ar fi să fie o chestiune de viitor!

Repetiţie pentru cupă

CSM Câmpina – Unirea Cocorăştii Colţ 4-0 (3-0)
Cu numai două zile înaintea mult aşteptatei partide cu Unirea Câmpina, din cadrul optimilor de finală ale fazei judeţene a Cupei României, CSM Câmpina a întâlnit pe teren propriu o altă formaţie cu numele Unirea, dar din Cocorăştii Colţ. A fost un adevărat galop de sănătate pentru elevii lui Robert Opatchi, care au învins de o manieră mai concludentă decât o arată scorul final, 4-0. Practic, câmpinenii au făcut din adversarii lor tot ce au vrut, au reuşit să aibă o posesie de aproximativ 90%, iar pe lângă cele patru goluri marcate au mai avut alte câteva mari ocazii de gol.

Primul gol a venit după numai 7 minute de joc, atunci când George Radu a trimis o frumoasă lovitură de cap, din 6 metri, după o lovitură de la colţ de pe partea stângă. Echipierii CSM-ului continuă atacurile, cravaşaţi de pe margine de Robert Opatchi, iar până la pauză mai înscriu de două ori, prin Dârstaru. Reuşita de 2-0 a venit în minutul 22, atunci când Dârstaru a şutat plasat, cu latul, de la 16 metri, mingea intrând în plasă după ce a lovit stâlpul din stânga porţii adverse, iar în minutul 42, acelaşi Dârstaru a dus scorul la unul de fortfait, cu un şut superb la vinclu, de la marginea suprafeţei de pedeapsă.
După pauză, băieţii lui Opatchi au mai redus turaţia motoarelor şi s-au făcut mai multe înlocuiri, în vederea menajării unor jucători pentru partida de marţi. În ciuda schimbărilor şi a tempoului mult mai scăzut, dar bazat pe o posesie cvasi-totală a balonului, câmpinenii au mai punctat o dată şi pe tabela de marcaj, tot prin fundaşul George Radu, în minutul 54, acesta înscriind printr-un şut puternic de la 14 metri lateral dreapta, direct în vinclu, la colţul lung, după o prelungită fază de atac a formaţiei câmpinene.
Marcatori: G. Radu (7, 54), Dârstaru (22, 42)
CSM Câmpina: Cosmineanu (56 Marinică) – Bej (46 Gânju), G. Radu, Burchi, Georgescu – Dârstaru, Ilioiu (cpt), Budileanu, Motoroiu – Vintilă (63 Tuchilă), Hromei (46 Negoiasa). Rezerve neutilizate: Grigoraş, Necula, R. Stoica. Antrenor: Robert Opatchi.
Etapa viitoare, CSM Câmpina va juca în deplasare cu Gloria Ologeni, în cea mai lungă deplasare pe care o au de efectuat în acets campionat. În tur, pe „Poiana”, CSM s-a impus în faţa Gloriei Ologeni cu 9-1, golurile fiind marcate de Hromei, Cristache, Budileanu şi Negreanu, fiecare câte două reuşite, şi Grigoraş.
Au revenit majoretele
Spre bucuria tuturor celor prezenţi la meciurile de pe teren propriu ale CSM Câmpina, au revenit şi majoretele. Pregătite din punct de vedere tehnic şi fizic de prof. Mihaela Marin şi susţinute puternic de Antonela Negoiasa, fetele din trupa de majorete au încântat asistenţa cu dansurile lor, atât înainte de joc, cât şi în pauza dintre cele două reprize. De asemenea, şi pe parcursul jocului au încercat să învioreze atmosfera, agitându-şi pampoanele pe ritmurile imnului CSM.
Adversarii de marţi au fost în spionaj
Aşa cum Robert Opatchi şi mare parte a echipierilor CSM-ului au fost prezenţi marţi şi sâmbătă la meciurile susţinute pe teren propriu de Unirea Câmpina, duminică a fost rândul celor de la Unirea să asiste la un meci al CSM-ului. Au venit în număr mare, cu conducere, acţionari, antrenori şi jucători, semn că şi Unirea – la fel ca şi CSM-ul – acordă mare atenţie mult aşteptatei partide de marţi din Cupa României.
 Virgil Guran: „A fost o repetiţie reuşită”
Imediat după fluierul final care a consfinţit victoria CSM-ului cu 4-0, preşedintele grupării câmpinene, Virgil Guran, a declarat: „A fost o repetiţie reuşită, mai ales în prima repriză, când am jucat cu motoarele turate la maxim. În ciuda scorului categoric, care ne apropie şi mai mult de promovare, totuşi, sunt puţin îngrijorat de faptul că repriza secundă am lăsat-o prea moale, cred că au fost inclusiv probleme de concentrare, că aşa suntem noi românii, după ce ne vedem cu sacii în căruţă, în cazul de faţă cu victoria asigurată.Acum, sper ca marţi să avem parte de tribune pline şi de un spectacol sportiv deosebit”.

Ploaie + Dero = victorie pentru Unirea

Unirea Câmpina – Dero Ploieşti 4-1 (1-0)
Unirea a început greu jocul cu Dero Ploieşti, resimţind absenţa a nu mai puţin de cinci  titulari. A fost nevoie să înceapă ploaia, care i-a înmuiat pe cei de la Dero (deh, apă cu dero, combinaţie fatală!), iar în ultimul minut al primei reprize, Basma a deschis scorul cu un şut puternic din apropiere. Repriza secundă s-a jucat altceva. Deşi au stat mai mult „la cutie”, preferând să paseze cu precădere doar în jumătatea proprie, câmpinenii şi-au scos adversarul la joc şi golurile au început să curgă: 2-0, minutul 48, Coman, cu capul, din plonjon, după o centrare excelentă de pe partea stângă a lui Ciobotaru; 2-1, minutul 53, oaspeţii transformând o lovitură de pedeapsă, după un fault hazardat al lui Tibi Ionescu ieşit imprudent dintre buturi; 3-1 min. 87, Burlacu, după o acţiune solitară şi o pătrunere frontală; 4-1, Ciobotaru, a reluat din apropire, după o recuperare, cursă şi centrare de la Jantea.
Antrenorii Marius Pălănceanu şi Daniel Corcodel i-au folosit pe T. Ionescu - Coman, Neagu, Dragomir, Stoica - B. Ionică (46 Ungureanu), Basma, Constantinescu (70 Jantea), Burlacu (90+2 Luca) - Căpraru (62 Nichifor), Ciobotaru.

A contat doar repriza secundă...

Unirea Câmpina – Tricolorul Breaza 2-2 (0-0)
Pe o vreme destul de dificilă, cu o ploaie persistentă, partida dintre Unirea Câmpina şi Tricolorul Breaza nu a contat decât în repriza a doua. Înainte de pauză, Burlacu a dezmorţit tribuna în minutul 14, cu un şut de la vreo 22 metri lateral stânga, care a trecut la o palmă de vinclu, în vreme ce în cele două minute de prelungiri ale primei reprize, Nichifor a expediat o lovitură de cap care l-a pus la grea încercare pe portarul advers, iar Basma a expediat mingea în transversală. Cele două mari ocazii aveau să prefaţeze o repriză secundă mult mai tensionată, care a încălzit asistenţa.
Pe fondul dominării gazdelor, brezenii au deschis scorul în minutul 53 prin Botea, introdus la pauză, dar bucuria lor avea să dureze doar un minut, Zbârcea egalând cu un şut din interiorul suprafeţei de pedeapsă. În minutul 68, acelaşi Zbârcea ratează o lovitură de pedeapsă, pentru ca, în minutul următor, şutul lui Turiac să fie respins în faţă de Tiberiu Ionescu, iar Loga readuce oaspeţii în avantaj. Câmpinenii nu cedează după o asemenea lovitură psihologică şi revin după numai 5 minte, egalând cu un lob superb al lui Nichifor. Şi au mai presat până la final, dar golul nu a mai venit, cele două formaţii împărţindu-şi astfel punctele.
Unirea: T. Ionescu - Gratie, Neagu, Basma - Coman, Burlacu, Ţigănuş, Constantinescu (77 Dragomir), Ungureanu - Zbârcea (83 Căpraru), Nichifor. Rezerve neutilizate: Pălănceanu - Flaidăr, Luca, B. Ionică, Fl. Stoica. Antrenori: Marius Pălănceanu, Daniel Corcodel.
Tricolorul: Şandru - A. Stoica, Sterea, Olteanu, Ciochină - Stanciu (85 Vintilă), Turiac (81 Negotei), Cojocaru, Şerbănescu - Luga, Bucur (46 Botea). Rezerve neutilizate: Butuza - Ad. Pavel, Al. Pavel, Boroş. Antrenori: Florin Stăncioiu, Costin Plăvache.
Marcatori: Zbârcea (54), Nichifor (74)/ Botea (53), Loga (69).
Cartonaşe galbene: Zbârcea (41), Gratie (58), Ţigănuş (73)/ Loga (32), Sterea (51), Şerbănescu (71), Negotei (90+1).
Arbitri: Ovidiu Oprea - Ionel Gheonea, Bogdan Banu.
Observator: Vasile Aurelian.

Simultan de şah cu maestrul Florin Bohâlţea

Sâmbătă, 2 aprilie, la sediul organizaţiei PNL Câmpina, s-a desfăşurat un simultan de şah susţinut de elevi de la unităţile de învăţământ din oraş, respectiv Colegiul „N. Grigorescu”, Şcoala Generală nr. 7, Şcoala Generală nr. 1, Şcoala Centrală, Şcoala Înv. Ion Mateescu Poiana Câmpina şi de maestrul Florin Bohâlţea, participant la finala Campionatului Naţional de Şah desfăşurat în luna februarie la Sărata Monteoru.
Florin Bohâlţea a fost majoritar învingător, excepţie făcând trei elevi, care au reuşit să obţină remiza. Aceştia sunt: Orăşanu Sabin (Şc. Generală nr. 1), Mustăţea Eduard (Şc. Generală nr. 7), Tudose Leonard (Gr. Şc. Energetic).
Competiţia s-a bucurat de mult entuziasm, cu atât mai mult cu cât celor prezenţi le-au fost oferite dulciuri şi răcoritoare de către gazde, respectiv de către organizaţia PNL Câmpina.
Arbitru şi organizator al manifestării a fost dl. Ion Nicolae.