21 iunie 2011

Oamenii de afaceri din opoziţie, ţinta controalelor comandate de putere

Cui vor fi date cele 17 hectare ale Unităţii de Jandarmi?
Unitatea de Jandarmi din Câmpina a fost închisă de către actualii guvernanţi în urmă cu câteva luni. Acţiunea a fost realizată rapid şi cât mai departe de ochii presei, diriguitorii MAI reuşind să termine cu această unitate înainte ca mulţi localnici să-şi dea seama de acest lucru. În actualele condiţii, s-a pus problema pe mâinile cui va ajunge spaţiul generos în care a funcţionat această unitate de elită a Jandarmeriei Române. Problema revine în actualitate, căci la ultima sa întâlnire cu presa locală, liderul liberal Virgil Guran s-a întrebat retoric: „Cui vor fi date cele 17 hectare ale Unităţii de Jandarmi?” Tot Guran a explicat jurnaliştilor prezenţi că este vorba despre un teren deosebit, cu o suprafaţă impresionantă ce ar trebui destinată unor activităţi de industrie grea, mai ales că, potrivit normelor Uniunii Europene, în interiorul oraşelor nu trebuie să se mai desfăşoare activităţi industriale de mare amploare. În opinia liderului liberal, locul cu pricina ar trebui folosit în activităţi economice nepoluante. „Sunt curios dacă acest teren va fi folosit pentru activităţi economice nepoluante sau va fi atribuit unui apropiat politic al actualei puteri”. Guran nu admite ca acest teren să nu fie folosit în interesul comunităţii locale, doar pentru că guvernanţii portocalii i-ar putea găsi o altă destinaţie printr-un act normativ central. „Primarul Horia Tiseanu nu are nicio scuză dacă oraşul va pierde acest teren, şi nici nu ar avea dreptul să invoce faptul că nu ar putea trece peste o hotărâre de Guvern, ce ar hotărî soarta terenului contrar intereselor câmpinenilor. Eu nu înţeleg cum de Emanoil Savin, primarul Buşteniului, un oraş de cinci ori mai mic decât Câmpina, merge la Guvern când vrea el şi obţine ce vrea el, iar un primar de municipiu nu poate face acest lucru. Oare primarul chiar nu ştie drumul până la Bucureşti, la Palatul Victoria?”, a mai declarat Virgil Guran în cadrul aceleiaşi întâlniri.

„Nedeschiderea bazinului de înot înseamnă un prost management al primarului”
Impasul în care s-a ajuns în administrarea bazinului de înot didactic (care a făcut atâtea valuri în presă, dar niciunul la modul propriu), nu este cauzat de legislaţia restrictivă din domeniul bugetar, care blochează angajările slujbaşilor din instituţiile publice. Ea este, de fapt, o realitate nefericită care demonstrează managementul defectuos pe care municipalitatea l-a aplicat în cazul acestui obiectiv investiţional. Am intrat, de câteva săptămâni, în anotimpul estival, iar de această deosebită investiţie, din cauza inexistenţei unui administrator al ei, nu se pot bucura câmpinenii. Nici preşcolarii şi elevii, pentru care, zice-se, a fost creat bazinul. Nici localnicii adulţi. „Nedarea în folosinţă, nici până în ziua de azi, a bazinului, este o chestiune de management. De management defectuos al primarului, care putea să-i găsească bazinului, de la începuturile construcţiei sale, o soluţie logică pentru a fi administrat corespunzător imediat după finalizarea sa. La ultima şedinţă a Consiliului Local, am hotărât, împreună cu colegii noştri din USL, să votăm contractul de administrare a bazinului pentru ca acesta să fie redat cât mai grabnic în folosinţa câmpinenilor. Mai ales că au fost aprobate şi amendamentele noastre, iar viitorul administrator al bazei sportive va fi obligat să plătească o parte din utilităţi. Sincer să fiu, eu nu cred că se va reuşi o activitate didactică pentru învăţarea înotului de către cei mici, adică realizarea scopului pentru care a fost construit bazinul”.

Liberalii au înaintat primarului listele cu semnăturile a 5.000 de localnici nemulţumiţi de majorarea impozitelor locale
Celebrele liste cu semnăturile câmpinenilor nemulţumiţi de majorarea, din acest an, a taxelor şi impozitelor locale cu 20%, au fost predate, recent, primarului Horia Tiseanu. Acţiunea de strângere a acestor semnături a fost demarată, acum două luni, de conducerea PNL Câmpina. „Am depus listele la Primărie şi aşteptăm acum reacţia primarului. Noi cunoaştem legile şi ştim că, în acest an, nu se mai poate reveni la vechile taxe şi impozite. Sperăm însă ca revenirea la vechile valori de impunere fiscală să se facă în 2012, când acest lucru este posibil. Primarul oraşului nu se pricepe la economie. De fapt, a şi declarat, cândva, că Primăria nu se poate implica în problemele economice ale oraşului, ceea ce este un lucru fals. Prin mărirea taxelor şi impozitelor locale, mai ales pe timp de criză, se măresc necontrolat preţurile produselor şi serviciilor oferite populaţiei de către agenţii economici. Ceea ce are ca efect reducerea nivelului de trai al câmpinenilor, cu consecinţa diminării consumului - motorul dezvoltării economice”. În susţinerea ideilor sale, Virgil Guran a dat exemplul unei ţări din UE puternic afectată de actuala criză economică internaţională. Este vorba despre Spania, unde rata şomajului depăşeşte 20%. Într-un oraş spaniol de cinci ori mai mare decât Câmpina, Castellon, impozitele pe maşini sunt mai mici de zece ori decât la Câmpina.

Afacerile reprezentanţilor opoziţiei sunt controlate la sânge de actuala putere
Omul de afaceri câmpinean Virgil Guran, patronul firmei care produce apa Talea şi principalul acţionar al CSM Câmpina, acuză puterea actuală că a început o campanie de intimidare şi persecutare a oamenilor de afaceri care fac parte din partidele de opoziţie. Afacerile celor amintiţi mai devreme sunt controlate la sânge pentru a se găsi cea mai mică neregulă şi cel mai mic pretext în vederea închiderii firmelor conduse de reprezentanţi ai opoziţiei. „Am primit semnale că organele competente ale statului au primit ordin de la actuala putere să controleze la sânge firmele oamenilor de afaceri din PNL şi PSD. Totul pentru a încerca să închidă aceste firme. Pe când societăţile comerciale ale celor de la putere nu le controlează nimeni. Aşa cum a procedat preşedintele Crin Antonescu, fac şi eu un apel, pe această cale, către organele de control. Să se gândească, înainte de a asculta ordinele abuzive primite, că mai au un an de stat la putere cei care sunt acum în fruntea statului. După aceea, când PDL nu va mai fi la cârma ţării, vor da socoteală toţi cei care au săvârşit abuzuri; atât cei care le-au comandat, cât şi cei care le-au executat”. Prin această campanie de distrugere economică a reprezentanţilor opoziţiei, actuala putere face un mare deserviciu economiei naţionale. Şi asta deoarece, în opinia lui Guran, firmele multor patroni care nu sunt din PDL, UDMR şi UNPR, nu fac afaceri cu statul, nu trăiesc din bani publici, deci funcţionează pe baze economice sănătoase, respectând regulile economiei de piaţă şi adaptându-se cererii şi ofertei existente, în orice moment, în economia românească. „Marea majoritate a firmelor unor reprezentanţi ai opoziţiei funcţionează legal şi normal şi nu sunt susţinute politic în scopul de a primi lucrări pe bani publici. Este ştiut că orice afacere cu bani publici aduce cele mai mari profituri. Dacă sunt omorâte firmele noastre, care funcţionează normal şi îşi plătesc toate contribuţiile, înseamnă că, în curând va fi omorât şi statul”, consideră liderul liberal.

Cuvântul care înţeapă

Filozofia de cartier a lui EpiCur din Slobozia

Epicur (filozof grec a cărui înţelepciune a lăsat lumii teoria distingerii adevărului de fals) clasa plăcerile în trei grupe: în prima, le aşeza pe cele pe care trebuie să le favorizezi; în a doua, pe cele pe care trebuie să le admiţi; în a treia, pe cele de care trebuie să fugi.
Cea mai nouă plăcere a mea, care se încadrează, deigur, în grupa celor de care trebuie să fugi, este să citesc, după lăsarea serii, mesajele scrise de „filozoful” nostru din cartierul Slobozia, Horia Tiseanu - un fel de EpiCur al zilelor noastre -, pe blogurile şi site-urile publicaţiilor locale.
Este o adevărată delectare să-i descifrezi comentariile la adresa celor care îl critică şi să-i observi „filozofia” de cartier, care se aseamănă, în opinia mea, cu îndemnul aşezat de Dante pe poarta infernului: „Lăsaţi orice speranţă, voi care intraţi!”
După ce săptămâna trecută, la conferinţa de presă a PDL, mai avea puţin şi se urca pe masă să strige în gura mare ce mogul mincinos sunt eu, zilele trecute, Epicur al nostru, „filozoful” asfaltangiu din Slobozia, a intrat pe net şi a început să trăncăne tot felul de istorioare deocheate despre liderul local al PNL, Virgil Guran, atitudine care, din punctul meu de vedere, este nedemnă de funcţia de primar al oraşului cu cei mai mulţi intelectuali (cel puţin acesta era renumele Câmpinei până nu de mult) şi, în plus de asta, care ne arată intensitatea senzaţiilor instalate în iţarii electorali ai unui om care simte că-i fuge scaunul de sub fund.
Reproduc în continuare mesajul semnat de primarul Tiseanu pe site-ul campinaph.ro, care este de fapt un comentariu la cele spuse pertinent de Guran în conferinţa de presă organizată vineri, 17 iunie, de PNL Câmpina: (citeşte continuarea pe www.cuvantulcareinteapa.blogspot.com)

Editorial

„…DAR SĂ NU SE SCHIMBE NIMICA”
   
    Reforma administrativă este, orice s-ar spune, o necesitate. Ea trebuia făcută imediat după anii 90, chiar am scris atunci despre asta. Acum, cînd imense reţele locale de interese transpartinice s-au consolidat, ea este aproape imposibilă. Dacă ea ar fi făcută la modul ultra-radical pe care îl propune PDL-ul (vorba vine, doar o minusculă parte din el), efectul pe termen mediu ar fi extraordinar. O radiografie teribilă a precarităţii  intelectuale a dezbaterii noastre publice ne-o dă însă tocmai această temă. Opoziţia susţine senin două teze riguros incompatibile: 1. Împărţirea e proastă pentru că vine de la Băsescu şi e făcută să-i sprijine interesele electorale şi 2. Vom cîştiga 7 din cele 8 judeţe (magister Mazăre dixit). Atunci nu mai înţelegi de ce se opune USL-ul. Cînd a fost vorba de un referendum pentru Bucureşti, opoziţia a incriminat pe bună dreptate idiotismul întrebărilor. Acum, ce vedem, ea propune referendumuri locale cu următoarea întrebare: sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului dumneavoastră? E ca şi cum te-ar întreba: sunteţi de acord să vi se taie o mînă?

De la 1 iulie, direcţiile de finanţe vor fi comasate

Începând cu 1 iulie, din cele 19 direcţii de finanţe care funcţionează în judeţul nostru, vor rămâne cel mult 8 şi asta pentru că a venit, se pare, rândul lor să fie comasate. Astfel, administraţiile financiare din Comarnic şi Breaza se vor uni cu cea din Câmpina, oraşul Buşteni le va „găzdui” pe cele din Sinaia şi Azuga, iar oraşului Băicoi i se vor alipi direcţiile din Plopeni şi Floreşti. Angajaţii direcţiilor comasate vor fi redistribuiţi la direcţiile zonale.

Unanimitate şi frăţietate în legislativul câmpinean, la votarea contractului de administrare a bazinului de înot

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local privind aprobarea contractului de administrare a bazinului de înot s-a desfăşurat în mod paşnic, în totală contradicţie cu şedinţa ordinară din săptămâna precedentă, când consilierii opoziţiei (PSD + PNL) au părăsit întrunirea, nemulţumiţi de faptul că avea să se voteze cu majoritate simplă de voturi (precum dorea PDL, în temeiul unui articol al Legii administraţiei publice locale), iar nu cu 2/3 din voturile consilierilor în funcţie, cum prevede legea amintită, la acelaşi articol, pentru hotărâri privind patrimoniul localităţilor. Atât reprezentanţii puterii (PDL + PIN), cât şi cei ai opoziţiei locale s-au aşezat cuminţi în bănci, au afişat o mimă senină, au fost calmi şi nu s-au contrat reciproc niciun pic pe tot parcursul dezbaterilor. De parcă nu avusese loc o mare supărare între ei, cu câteva zile înainte, atunci când fuseseră aprobate contractul de asociere cu o firmă privată, Regulamentul de funcţionare al bazei sportive, caietul de sarcini şi tarifele. De fapt, contractul, aprobat în unanimitate de aleşi (s-a votat tot cu majoritate simplă), prevede exploatarea şi întreţinerea bazei sportive formate atât din bazinul de înot didactic, cât şi din terenurile de tenis de câmp din apropiere (tariful de închiriere a acestora din urmă este 20 lei/oră). Pentru desfăşurarea selecţiei de oferte, ce va avea loc pe 24 iunie, acest contract de administrare mai lipsea. La începutul şedinţei, viceprimarul Ion Dragomir a precizat că “noi nu suntem împotriva asocierii, dar vrem ca lucrurile să fie clare şi corecte pentru toată lumea. Săptămâna trecută, nu eram porniţi să picăm proiectele referitoare la bazin, dar aveam şi noi nişte amendamente de făcut, pe care le consideram de bun-simţ, aşa cum avem şi acum, în cazul acestui contract. Modul în care s-a schimbat temeiul legal şi s-a decis aprobarea prin majoritate simplă ne-a făcut să părăsim sala.” Toate amendamentele (în marea lor majoritate, de natură tehnică), propuse, în timpul discuţiilor, atât de cei de la putere, cât şi de consilierii opoziţiei, au trecut fără probleme. Atmosfera a fost una aproape cordială, aleşii câmpinenilor fiind de nerecunoscut, în comparaţie cu atitudinea avută la precedenta lor adunare. De parcă i-ar fi atins pe toţi Zâna Măseluţă cu bagheta magică pe creştet pentru a le băga în minţi concordia şi buna înţelegere. Cel mai important amendament a fost făcut de Ion Dragomir, care a dorit să se menţioneze expres că “asociatul trebuie să achite Primăriei procente din contravaloarea utilităţilor” şi să se renunţe la formularea iniţială, din caietul de sarcini: “Asociatul trebuie să achite Primăriei minimum 10 % din utilităţi”. De fapt, toate modificările aduse caietului de sarcini în şedinţa boicotată de opoziţie au fost cuprinse în contractul de administrare votat acum cu unanimitate.

Cheltuielile anuale cu utilităţile bazinului de înot ajung la 500.000 lei

Tarifele nu au, nici ele, valori prea mici

Revenim, aşa cum v-am promis, cu detalii despre administrarea bazinului de înot didactic, care a declanşat, săptămânile trecute, un adevărat scandal în Consiliul Local. În şedinţa cu pricina, la îndemnul viceprimarului Ion Dragomir, consilierii opoziţiei (PSD şi PNL) au părăsit sala, supăraţi pe modul în care ar fi urmat să se voteze: cu majoritate plus unu din numărul consilierilor (o majoritate confortabilă pentru PDL), şi nu cu 2/3 din voturi, aşa cum prevede Legea 215 pentru orice asociere ce implică patrimoniul unei localităţi. După ce au rămas singuri în sală, de teamă ca electoratul să nu aprecieze acţiunea opoziţiei şi să blameze puterea locală pentru inconsecvenţele sale, manevrele de culise şi modul abuziv în care a impus sistemul de votare, consilierii PDL şi aliaţii lor au mai introdus un criteriu de selecţie, plata parţială a utilităţilor de către viitorul administrator, precum şi obligaţia ca acesta din urmă să aibă minimum doi ani de activitate. La conferinţa de presă a PSD, a două zi după şedinţa extraordinară, viceprimarul (liderul PSD Câmpina), a reluat motivele pentru care PSD a părăsit lucrările şedinţei, precizând că plecarea consilierilor opoziţiei a fost benefică, căci în caz contrar, pedeliştii nu ar fi plusat şi nu ar fi introdus criteriul privind suportarea de către administrator a unei cote din plata utilităţilor. Conform calculelor sale, “cheltuielile cu utilităţile s-ar ridica undeva la 47.000 lei pe lună, iar această sumă enormă, diminuată cu 10% (conform ultimului criteriu introdus), ar trebui plătită de Primărie.” El a dezvăluit, de asemenea, că “selecţia de oferte este o mascaradă, căci bazinul va fi încredinţat unei firme din Piteşti, care mai administrează şi alte baze sportive şi este agreată de conducerea centrală a PDL. Primarul Horia Tiseanu, deşi gândeşte ca mine, a fost obligat să accepte dorinţa altora, din conducerea partidului său.” De altfel, primarul Horia Tiseanu, în dorinţa de a elimina orice suspiciune în legătură cu favorizarea de către PDL a unei firme locale de partid, pomenise în şedinţa boicotată de opoziţie că “un om de afaceri din afara oraşului şi-a arătat intenţia de a administra bazinul”, fără a da şi alte amănunte. Tarifele aprobate nu sunt pentru toate buzunarele, dar acest lucru poate fi benefic pentru păstrarea curăţeniei şi a unui climat de linişte şi bună dispoziţie, după ora 15.00, când bazinul va fi deschis publicului larg. În intervalul de timp 9.00 – 15.00, piscina este destinată scopului pentru care a fost construită, fiind rezervată orelor de înot (iniţiere şi perfecţionare) pentru preşcolarii şi elevii câmpineni. Pentru adulţi, costul unui bilet de intrare este 20 de lei/zi, iar al unui abonament lunar (o intrare pe zi), 200 de lei. Un abonament anual se ridică la 1800 de lei. Abonamentul lunar pentru doi părinţi plus un copil (pentru fiecare alt copil, se suplimentează cu 50 de lei) este de 400 lei. Adulţii pot opta şi pentru abonamente cu 10 intrări, care costă 100 lei/pers. De interes poate fi taxa pentru bazin-competiţie (600 lei/oră), precum şi cea pentru un culoar de bazin (100 lei/oră). La achiziţionarea biletelor de intrare, precum şi a abonamentelor, elevii sub 18 ani, preşcolarii, pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi beneficiază de o reducere de 50%.

“Preşedintele ţării vrea să se răzbune, cu orice preţ, pe poliţişti şi pe parlamentari”

consideră senatorul Georgică Severin
Recent, senatorul câmpinean Georgică Severin a aruncat noi săgeţi spre preşedintele Traian Băsescu. Senatorul îi cunoaşte destul de bine pe liderii naţionali PDL, deoarece, la alegerile parlamentare din 2008, a fost ales pe listele acestui partid, părăsindu-i pe “portocalii” la sfârşitul anului trecut. După ce, mulţi ani, s-a declarat un susţinător fervent al preşedintelui României, astăzi a devenit un critic acerb al acestuia, precum şi al guvernului Boc. La ultima sa întâlnire cu presa locală, parlamentarul social-democrat şi-a exprimat opinia că “preşedintele Traian Băsescu vrea să se răzbune, cu orice preţ, pe  poliţiştii care au avut curajul să protesteze împotriva reducerilor salariale abuzive, aruncându-şi caschetele în curtea Palatului Cotroceni şi strigându-i preşedintelui vorbe grele. E mai mult decât evidentă această ură împotriva poliţiştilor, căci toate tunurile preşedintelui sunt îndreptate, în ultima vreme, pe Ministerul de Interne. Motivul că avem cei mai mulţi poliţişti la mia de locuitori e o minciună, calculul statistic al guvernanţilor îi include nu doar pe poliţişti, ci şi pe cei de la ISU, pe jandarmi, pompieri, ceea ce nu se face în Occident.” Parlamentarul l-a criticat dur pe Băsescu şi pentru că vrea să distrugă actualul sistem parlamentar bicameral, fiindcă “de fapt, preşedintele urăşte Parlamentul şi vrea să se răzbune, în acest fel, pe cei 322 de parlamentari care i-au decis suspendarea temporară, în 2007. Nu poţi reforma statul având ca model doar ideile bolnave ale preşedintelui Băsescu, deoarece o astfel de reformă trebuie făcută în urma unor dezbateri publice în care să se analizeze mai multe variante, nu doar una, şi aceea făcută din răzbunare. Reforma dorită de o singură minte, cea a preşedintelui, nu este perfectibilă, ci de-a dreptul imperfectă.” Severin consideră, totodată, că reforma administrativă (pentru care guvernul Boc îşi va angaja răspunderea), născută în mintea preşedintelui Băsescu nu are niciun fundament, ci doar scopul de a destrăma alianţa Uniunea Social Liberală în teritoriu. Şi aceasta deoarece de-abia ce se închegaseră alianţe la nivelul judeţelor, reuşindu-se, în anumite cazuri, depăşirea unor animozităţi în relaţiile dintre anumiţi lideri judeţeni ai principalelor partide din USL, că reorganizarea administrativă a ţării în opt judeţe va necesita noi alegeri ale noilor filiale judeţene social-democrate şi liberale, cu posibila naştere a noi disensiuni cauzate de orgoliile politice ale unor actuali lideri judeţeni ce-şi vor pierde funcţiile. Prin acest tertip, Băsescu încearcă spargerea unităţii USL, principala forţă a Opoziţiei şi, conform tuturor sondajelor, câştigătoarea viitoarelor alegeri parlamentare din 2012. “Minciunile premierului Boc, trompeta preşedintelui Băsescu, au fost demontate de purtătorul de cuvânt al UE, care a dat asigurări că primirea fondurilor europene de dezvoltare de către România nu este condiţionată de reorganizarea teritorială pe regiuni a ţării, cum a susţinut recent Emil Boc. “Dorinţa lui Băsescu de a se face reorganizarea administrativ-teritorială până la alegerile parlamentare din 2012 nu are decât scopul de a instaura haos pentru a favoriza turismul electoral, la care PDL se pricepe atât de bine şi cu care vrea să câştige alegerile viitoare”, a mai afirmat Georgică Severin.

Catolicii câmpineni l-au sărbătorit pe patronul lor spiritual, Sf. Anton de Padova

Slujba de hram a fost oficiată de păstorul Arhidiecezei de Bucureşti

Săptămâna trecută, la biserica romano-catolică din Câmpina (cea mai mare şi mai veche din oraş, dar nu singura, căci de câţiva ani, pe Muscel, există o bisericuţă a călugăriţelor augustiniene), s-a desfăşurat un eveniment deosebit, prilej de mare bucurie pentru adepţii celui mai răspândit cult creştin din lume. Credincioşii catolici din Câmpina au umplut până la refuz, ca în fiecare an, Biserica “Sf. Anton de Padova” pentru a-l sărbători pe patronul spiritual al acestui lăcaş de cult. Sfântul Anton de Padova, unul dintre cei mai mari sfinţi romano-catolici, este celebrat întotdeauna pe 13 iunie, care a coincis, anul acesta, cu a doua zi de Rusalii. A fost o pură coincidenţă, generată de data sărbătoririi Paştelui, ştiut fiind că Rusaliile (Coborârea Sf. Duh pe pământ), a treia mare sărbătoare a creştinilor (după Paşte şi Crăciun), are şi ea dată fixă: la 50 de zile după Învierea Domnului. Această coincidenţă fericită, poate şi alte motive întemeiate, l-au determinat probabil pe ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti, să vină la Câmpina pentru a oficia slujba de hram a bisericii construite în 1906 de inginerul petrolist german Anton Raky. Sosirea neaşteptată şi bine venită a păstorului Arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti (un motiv în plus de bucurie pentru catolicii câmpineni) a adăugat mult fast sărbătoririi Sf. Anton de Padova, la slujba oficiată de arhiepiscopul Ioan Robu participând un sobor de şapte preoţi (dintre care unul greco-catolic), ajutaţi de şapte copii-ministranţi. Preotul predicator a subliniat, în cuvântul său, importanţa revenirii la valorile tradiţionale creştine, care au făcut ca Biserica să dăinuie peste milenii şi care astăzi se regăsesc în tot mai puţine familii creştine. Au fost evocate viaţa şi activitatea Sf. Anton de Padova, botezat la naştere Ferdinand, care, deşi s-a năcut într-o familie bogată de nobili din Lisabona, în 1195, a renunţat la plăcerile efemere ale vieţii pământeşti dedicându-se, cu toată dragostea şi fiinţa sa, slujirii Domnului. Sfântul Anton este sfântul universal (mulţi ortodocşi participă la slujba de hram), iar această popularitate i-a adus-o tocmai faima minunilor sale. El este considerat un mare făcător de minuni, ajutorul săracilor şi găsitorul lucrurilor pierdute, acest ultim atribut fiindu-i acordat pentru că, spre deosebire de alţi sfinţi, mângâie şi ajută pe aceia care, din vina sau fără vina lor, au pierdut lucruri scumpe sau folositoare şi vor să le găsească. În a doua jumătate a slujbei, copiii prezenţi au primit o binecuvântare specială, iar crinii din mâinile ridicate ale enoriaşilor au fost sfinţiţi. Petalele acestor crini sfinţiţi, după ce ajung în stare uscată, sunt strânse cu grijă, deoarece se crede că ajută la alinarea bolilor şi potolirea stihiilor naturii.