28 mai 2013

Imaginea săptămânii

Sursa foto: Facebook
Ieri, în jurul orei 16.00, un şofer teribilist a intrat, cu o viteză ameţitoare, în două autovehicule parcate în zona centrală a municipiului, reuşind “performanţa” de a le ridica de la sol.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime, ci doar avarierea gravă a maşinilor implicate.
Din câte se pare, autorul nu este la prima ispravă de acest gen, fiind cunoscut ca un împătimit al vitezei pe drumurile publice.

Liceele câmpinene au pregătit oferte educaţionale dintre cele mai variate

Mai puţin de o lună a mai rămas până la începerea examenelor de admitere în licee. Cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia pe 14 iunie, urmând ca primul examen să fie susţinut de candidaţi pe 25 iunie. Admiterea se va face computerizat, ţinându-se cont de media fiecărui elev la evaluarea naţională, precum şi de media obţinută în clasele V-VIII. Calendarul evaluării naţionale pentru admiterea la liceu în acest an este următorul: 14 iunie 2013, Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a; 17-19 iunie 2013, Înscrierea la îEvaluarea Naţională; 25 iunie 2013, Limba şi literatura română - probă scrisă; 26 iunie 2013, Limba şi literatura maternă - probă scrisă; 27 iunie 2013, Matematica - probă scrisă; 29 iunie 2013, Afişarea rezultatelor (până la ora 16); 29 iunie 2013, Depunerea contestaţiilor (orele 16 - 20); 30 iunie-2 iulie, 2013 Rezolvarea contestaţiilor; 3 iulie 2013, Afişarea rezultatelor finale după contestaţii. Liceele câmpinene vin cu oferte din ce în ce mai diversificate. Vom încerca o sinteză a acestor oferte, în cele ce urmează.

Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”
Cel mai titrat liceu câmpinean vine, şi în acest an, cu o ofertă educaţională bogată pentru absolvenţii ciclului gimnazial. Şase clase de liceu sunt pregătite pentru candidaţi: două de “matematică-informatică”, una de “ştiinţe ale naturii”, două de “ştiinţe sociale” şi una de “filologie”. Clasa a IX-a A va fi de matematică-informatică, având engleza şi franceza ca limbi străine principale sau secundare, alături de cele secundare numărându-se şi germana. Clasa a IX-a B va fi de matematică-informatică+informatică intensiv, cu aceleaşi combinaţii de limbi străine ca şi la clasa precedentă. Clasa a IX-a C va avea profilul “ştiinţe ale naturii”, cu aceleaşi limbi străine. Clasa a IX-a D va fi de “ştiinţe sociale”, la fel ca şi clasa a IX-a E, ultima deosebindu-se prin faptul că elevii săi vor face franceză intensiv. În fine, clasa a IX-a F va avea profil de filologie (cu engleza studiată intensiv).

Colegiul Tehnic “Constantin Istrati”
Referitor la oferta educaţională a liceului, Luminiţa Jugănaru, profesor de ştiinţe socio-umane, actualul director al Colegiul Tehnic “Constantin Istrati” (fostul Petrol), ne-a declarat următoarele: “Pentru anul 2013-2014, colegiul nostru a pregătit şapte clase a IX-a. Pentru profilul Teoretic, am făcut o clasă de matematică-informatică. Pentru profilul Servicii am propus două clase cu calificările tehnician activităţi economice şi tehnician în gastronomie. La “Resurse naturale şi protecţia mediului” am făcut o clasă de tehnician în industrie alimentară, iar la profilul Tehnic am propus trei clase, după cum urmează: una pentru tehnician mecanic întreţinere şi reparaţii, a doua pentru tehnician instalaţii electrice, iar a treia pentru tehnician instalator pentru construcţii. Noi am promovat această ofertă în diverse moduri şi sperăm că am convins cât mai mulţi absolvenţi de gimnaziu că liceul nostru le poate oferi educaţia şi pregătirea profesională de care au nevoie în viaţă. Mulţi elevi de clasa a VIII-a ne-au vizitat colegiul, în ultima vreme, şi s-au declarat impresionaţi de cele văzute la noi, de clasele, laboratoarele şi dotările noastre.”
 
Colegiul Tehnic Energetic
La Colegiul Tehnic Energetic sunt două filiere (teoretică şi tehnologică), având împreună trei profiluri: real, servicii şi tehnic. La profilul Real este o singură clasă cu 28 de elevi şi cu specializarea matematică-informatică. Trebuie să menţionăm aici că toate clasele de liceu au fiecare câte 28 de elevi. La profilul Servicii, există o clasă cu specializarea Turism şi alimentaţie. La profilul Tehnic sunt, în total, cinci clase. Două clase pentru domeniul Electronică şi automatizări, iar alte trei, pentru domeniul Electric. Corespunzător fiecărui profil se vor distribui locuri pentru elevii romi absolvenţi ai clasei a VIII-a. Aceştia vor participa la o admitere separată, exclusiv pentru locurile alocate. Se propune ca romilor să le fie alocate patru locuri (câte unu pentru fiecare domeniu sau specializare).

Liceul Tehnologic Mecanic
Poate cea mai bogată şi mai diversificată ofertă educaţională o are, anul acesta, Liceul Tehnologic Mecanic, singurul liceu câmpinean care are  clase a IX-a cu cursuri de zi, cursuri serale şi cursuri cu frecvenţă redusă. Pentru cursuri de zi sunt pregătite trei clase cu trei specializări (tehnician mecatronist, tehnician mecanic pentru întreţinere-reparaţii şi tehnician transporturi). Pentru cursurile serale sunt două clase a IX-a care oferă două calificări: tehnician mecanic pentru întreţinere-reparaţii şi tehnician prelucrări mecanice. Aceleaşi două clase/specializări sunt rezervate celor care vor să-şi completeze studiile liceale prin cursuri serale. Cursurile cu frecvenţă redusă pot fi urmate doar de cei care vor să urmeze filiera Teoretică, profil Real, specializarea Ştiinţe ale naturii. Ei vor face cursuri trei-patru săptămâni pe semestru, la această perioadă adăugându-se cea a evaluărilor. Liceul are şi o formă specială de învăţământ, prin programul “A două şansă”. El este dedicat persoanelor cu vârsta peste 14 ani care, din motive socale, nu au finalizat învăţământul gimnazial, astfel încât aceştia să îşi poată completa şi finaliza educaţia de bază din cadrul învăţământului obligatoriu, precum şi pregătirea pentru obţinerea unei calificări profesionale într-un anumit domeniu. În anul şcolar 2013-2014, în cadrul învăţământului profesional cu durata de doi ani, Liceul Tehnologic Mecanic are propuse două clase a X-a cu calificările “mecanic auto” şi “tinichigiu vopsitor auto”, calificări care asigură şi obţinerea permisului de conducere pentru categoriile B şi C. Programul se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinşi în învăţământul liceal care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat care îţi oferă posibilitatea de a te califica intr-o meserie încă de pe băncile şcolii şi de a obţine astfel mai repede un loc de muncă plătit. Finalitatea programului constă în dobândirea unui certificat de calificare profesională recunoscut şi la nivel european, cu care te poţi angaja imediat după terminarea studiilor în România, dar şi în Uniunea Europeană.
 
Colegiul Tehnic Forestier
În ciclul inferior de liceu (clasa a IX-a), Colegiul Tehnic Forestier are şase clase cu un total de 168 de locuri (28 de locuri pe clasă). La filiera Teoretică, profil Real, există o clasă de ştiinţe ale naturii. La filiera Tehnologică, sunt trei profiluri. Pentru profilul Tehnic au fost pregătite două clase cu specializarea “tehnician designer mobilă şi amenajări interioare”. La profilul Resurse naturale şi protecţia mediului este o singură clasă cu specializarea “tehnician în silvicultură şi exploatări forestiere”. În fine, profilul Servicii este reprezentat de specializarea “tehnician în activităţi economice”, pentru care au fost propuse două clase. A.N.

Editorial

GLUMIŢE
   
        Există alternativă la această putere politică? Cu siguranţă, mai multe, mult mai bune? Există alternativă la actualul electorat? Mi-e teamă că aici răspunsul e simplu: nu. Cu aceste cuvinte îmi încheiam articolul precedent şi de la ele plec azi. Reacţiile la arestarea infractorului Gigi Becali (identice cu cele de la eliberarea infractorului Adrian Năstase – precizez că epitetul comun ambilor nu este al meu, ci al bietei justiţii) arată clar de ce o democraţie funcţională este momentan imposibilă în România. Continîndu-şi marşul triumfal de gibonizare a populaţiei, televiziunile l-au inventat pe Becali pentru ca acum să facă din acest arogant idiot o victimă. Nici măcar nu este clar a cui, dacă în cazul Năstase se putea vorbi de o implicaţie politică, acum „abyssus abyssum invocat” (golul cheamă golul, ca să traduc pe înţelesul adepţilor lui Jiji). Cu alte cuvinte, nulitatea personajului cheamă nulitatea închinătorilor săi şi viceversa. Acestui tip uman i se adresează cu precădere politicienii noştri. Am urmărit stupefiat schimbul de replici între cei doi lideri ai ţării, Ponta şi Antonescu, la congresul UDMR. Cei doi se dădeau de ceasul morţii să pară cît mai „haioşi” mai „pontoşi” mai „spontani”, mai dezinhibaţi. I-aş fi preferat mai serioşi şi mai competenţi. De unde oare impresia asta a politicianului român (nu numai, e boală generală, dar în alte locuri e compensată de educaţie) că trebuie să se ia de brăcinari cu burtă-verzimea, că trebuie să fie, cu orice preţ, „spiritual”? N-ar fi mai bine să fie tehnic, adică pur şi simplu foarte bine pregătit? Este boala „democraţiei” de mahala, care vînează doar voturi, dezinteresîndu-se total de calitatea acestora. Este, apoi, şi o chestiune de context. Congresul UDMR chiar nu era în nici un fel cadrul potrivit pentru glume, sunt mult prea serioase opţiunile politice ale prietenilor noştri vicleni şi insidioşi pentru a le trata cu autohtona băşcălie. Aici este de propus o nuanţă, observată de moralişti, între băşcălie şi spirit este distanţa dintre căruţă şi Mercedes. Gluma autentică ridică, băşcălia coboară, maculează ceea ce atinge. Închipuindu-şi că sunt spirituali, politicienii noştri cotizează doar masiv la băşcălia noastră naţională care scufundă totul în derizoriu. Mai este şi o chestie de dozaj. Sunt adevărate antologii cu vorbe memorabile de spirit spuse de marii noştri oameni politici într-o împrejurare sau alta. Dar era o vorbă spusă odată. Nu cascade de glumiţe revărsate de la tribuna nu ştiu cărui congres ca la o masă de birt. Ştiu un fost ministru, acum şeful unei mari congregaţii patronale, care are obiceiul mîrlănesc de a tutui în studioul de televiziune pe toată lumea. M-am bucurat cînd cineva a avut curajul să-l pună la punct şi să-i ceară folosirea politicosului plural. Această „popularitate” nu este altceva decît proastă creştere. Democraţia n-ar trebui să excludă politeţea, dimpotrivă. Democraţia nu înseamnă a adopta limbajul „canaliei din uliţi” (Eminescu) ci a lucra tu, ca elită, pentru binele „uliţei”. Este o diferenţă majoră pe care limbajul nostru politic nu şi-a asumat-o. Un politician vechi şi hîrşit a realizat, cînd încă Becali era un nimeni absolut, potenţialul său de acaparare electorală, a hrănit ani şi ani televiziunile cu imaginile ciobanului, făcînd din el un brand care reprezintă, din păcate, perfect nivelul electoratului autohton. Glumiţele prin care oamenii „subţiri” gen Ponta, doctorul Oprescu, muzicianul Voicu vor să fie de partea vulgului nu ţin loc nici de viziune politică, nici de ştiinţă economică şi socială. De aceea tipii greţos de serioşi gen Ciorbea, Boc, Stolojan nu au imagine bună în media noastră, pe cînd glumeţii ăştia, orice ar spune şi ar face sunt excelent prizaţi de către publicul otevizat şi becalizat. Două lucruri n-ai voie să fii ca să reuşeşti în politica românească: 1. femeie frumoasă (şi inteligentă e o circumstanţă agravantă) şi 2. tînăr cult, educat, cu excelentă carieră academică. Nu avem electorat pentru asemenea opţiuni. Viaţa noastră politică este o băşcălie cu mici, ciorbă de burtă şi bere.
P.S. Şi teza de doctorat a dlui. Ponta este o glumă, ca şi „argumentaţia” unei instanţe că nu se poate dovedi plagiatul pentru că, fiind scrise cu corpuri de literă diferite cele două lucrări, nu se poate măsura procentul de text împrumutat. Risum teneatis?
Christian CRĂCIUN     

Reziduurile unui puţ de sondă vechi de 100 de ani au ieşit între blocurile de la IRA

Câmpina are o poluare istorică vizibilă (Lacul Peştelui, batalele cu reziduuri petroliere), dar şi una invizibilă (puţurile de sonde în care mai zac încă, uitate şi îngropate, reziduuri petroliere, resturi ale uriaşelor zăcăminte de ţiţei de altădată ce au dus faima oraşului nostru în toată lumea). Unde puţurile de sonde ale primei capitale a “aurului negru” din România nu au fost astupate corespunzător, resturile de ţiţei şi gaze de sondă ies la suprafaţă şi astăzi, prin te miri ce locuri. Aşa s-a întâmplat, pe la începutul săptămânii trecute, între blocurile de la IRA. Mai exact, în faţa blocului 4 de lângă gardul stadionului Rafinăria. Aici, un spaţiu verde a fost brusc inundat de un lichid neagru şi urât mirositor; cu miros de sulf. Oamenii s-au speriat nu atât de apariţia apei negre, cât de persistenţa mirosului de gaze. Au săpat în jurul băltocii o groapă, în care au putut observa cum se strange şi mai mult lichid negru şi urât mirositor. Au fost anunţate autorităţile locale şi reprezentanţii Petrom, Conpet, ISU Prahova etc. Până la urmă, după ce Conpet şi-a declinat orice responsabilitate, cei de la Petrom, studiind şi cercetând mai amănunţit hărţile din dotare, şi-au dat seama că este vorba despre un puţ de sondă ce le aparţinea, datând de prin 1920, care nu a fost astupat corespunzător sau a cărui astupare a fost afectată în timp de diferite calamităţi naturale. Oamenii de la Petrom au intervenit, într-un târziu, acoperind şi împrejmuind perimetrul gropii cu scânduri şi cu un gard având la colţuri plăcute de avertizare care interzic fumatul. Locuitorii blocurilor învecinate au fost asiguraţi că nu exsită nici pericol de explozie, nici de erupţie a unor resturi de ţiţei, zăcământul în cauză fiind secat. În următoarele zile, cei de la Petrom au promis că vor rezolva problema şi că vor astupa puţul cu câteva zeci de metri cubi de beton, suficient pentru a nu se mai produce astfel de evenimente, care, chiar dacă nu reprezintă un pericol public, sunt dătătoare de mari emoţii locuitorilor zonei imediat învecinate. A.N.

Ajutoare importante pentru Spitalul Municipal de la o fundaţie olandeză

În ultimele săptămâni, Spitalul Municipal Câmpina (SMC) a primit sponsorizări importante de la o fundaţie olandeză denumită “Stichting Central Hospital Campina”. Nu trebuie să ştii olandeză pentru a-ţi da seama că numele fundaţiei sună cunoscut pentru un câmpinean. Preşedintele fundaţiei, Peter Zantman, este bun prieten cu medicul chirurg Călin Tiu, actual şi fost manager al celei mai mari unităţi spitaliceşti din nordul judeţului. Tocmai pentru a evidenţia relaţia strânsă pe care o are cu SMC şi conducerea sa, olandezul a dat numele fundaţiei sale după numele spitalului câmpinean. În ultimii 20 de ani, Peter Zantman a trimis de multe ori către spitalul nostru materiale sanitare si echipamente medicale. De la începutul lunii mai, SMC a primit de la fundaţia olandeză amintită două sponsorizări. Prima şi cea mai importantă o reprezintă  ambulanţa modernă, având toate dotările necesare unor intervenţii medicale eficiente, cu care spitalul îşi va putea transporta pacienţii în cele mai bune condiţii. Ambulanţa şi toate echipamentele sale medicale valorează aproximativ 50.000 de euro, sumă pe care conducerea spitalului nu ar fi putut s-o aloce unei asemenea achiziţii. “Aveam mare nevoie de aşa ceva, pentru că noul contract-cadru permite spitalelor să-şi transporte şi singure pacientii între unitati, în acest fel reducându-se cheltuielile de transport. Este singura ambulanţă pe care o avem la spital”, a declarat presei managerul Călin Tiu. Un lucru absolut remarcabil este defibrilatorul  aflat în dotarea ambulanţei, un aparat de importanţă vitală în anumite situaţii, cu ajutorul căruia se pot resuscita adesea persoanele aflate în stop cardiac. A doua sponsorizare, primită după alte două săptămâni, o reprezintă doi baloţi uriaşi conţinând materiale sanitare şi, în special, consumabile foarte necesare în orice spital: feşe, leucoplast, mănuşi chirurgicale, bandaje şi tot felul de alte produse utile îngrijirii pacienţilor de către personalul sanitar. A.N.

Scrisoare către părinţi

Stimată Doamnă,
Stimate Domn,

Scrisoarea pe care v-o adresăm, semnată atât de autorităţile locale cât şi de parlamentarii care reprezintă Câmpina, este rezultatul observaţiilor noastre asupra unui fenomen grav, ce pune în pericol viitorul şi chiar viaţa copiilor şi tinerilor noştri.
Recent, o elevă foarte bună la învăţătură, care a obţinut Medalia de Argint la Olimpiada Naţională de Matematică, a murit stupid, în urma unei căderi de la etajul trei al unei vile din Buşteni. Rezultatele autopsiei au arătat o alcoolemie de 0,9!
Ziariştii au tratat subiectul ca pe un fapt senzaţional, fără a încerca să evidenţieze opinia potrivit căreia consumul de alcool şi fumatul au devenit pentru mulţi elevi obiceiuri pe care nu se sfiesc să le practice, deseori, chiar în incinta şcolilor şi a liceelor.
Trebuie să ştiţi că anual, în Europa, peste 55000 de tineri mor ca urmare a supraconsumului de alcool! Aceste evenimente tragice ne arată că fenomenul despre care vorbim a devenit o reală problemă de sănătate publică.
Părinţii trebuie să aibă control şi autoritate asupra copiilor, iar şcoala trebuie să-şi joace rolul de ascensor social, prin actul de educaţie şi printr-un mediu securizant de care orice elev are nevoie.
Formarea unei păreri sănătoase despre un stil de viaţă corect nu se realizează dintr-o dată şi nici cu ton ridicat. Atât părintele, cât şi învăţătorul, mai târziu, dirigintele şi corpul profesoral, trebuie să manifeste răbdare şi deschidere către abordarea acestui subiect. Mai mult decât atât, familia şi şcoala trebuie să ofere modele de urmat. Copiii sunt receptivi la ceea ce există în jurul lor. Când în familia unui copil este dezordine, iar şcoala nu-l protejează, riscul de a derapa spre consumul de alcool şi fumat este imens şi apare ca o dorinţă de răzbunare pe părinţi, pe profesori.  De aici până la absenteism şi abandonul şcolar nu este o cale lungă, dacă familia şi şcoala nu intervin pentru a stopa şi a găsi soluţii de rezolvare a problemei.
Părinţii sunt obligaţi să-şi însoţească copiii în evoluţia lor, implicit prin a-i ajuta să-şi formeze o opinie clară, tranşantă, despre consumul de alcool şi fumat, care pot să le afecteze sănătatea şi chiar să le pună în pericol viaţa. Dialogul părinte-copil pe acest subiect trebuie să aibă loc începând încă din primul an de şcoală, astfel încât la contactul cu colegii, mai târziu, în diferite grupuri şi ocazii, acesta să fie pregătit să spună “nu”, sesizând răul. Cu siguranţă, multor părinţi nu le place să vorbească despre alcool şi droguri, cu gândul că “niciodată nu se va întâmpla acest lucru cu copilul meu”. Trebuie să ştie părinţii că, deşi nu sunt sănătoase, nici legale, experienţele consumului acestor substanţe sunt des întâlnite la copii şi la tineri, în general. În ultimii ani, fenomenul a cunoscut o amploare deosebită, el producându-se la vârste din ce în ce mai fragede.
Ceea ce este trist este faptul că nu doar copiii provenind din familii cu probleme recurg la astfel de practici, ci, uneori, chiar şi aceia care învaţă bine şi sunt modele în şcoala lor. De ce încearcă să consume substanţele toxice pentru dezvoltarea lor? Din nevoia de a se integra într-un grup, din curiozitate, spun specialiştii.
Mesajul nostru către familie şi şcoală are un singur obiectiv: protejarea copiilor şi tinerilor împotriva acestui flagel prin măsuri de prevenire şi soluţii de ieşire din criză acolo unde este cazul. Şi aveţi în vedere faptul că prima măsură este aceea ca familia şi şcoala să ofere modele de urmat! Dacă părintele sau dascălul fumător îşi aprinde ţigara în faţa copilului, acesta din urmă nu va înţelege motivul pentru care lui i se  interzice să facă acelaşi lucru.
Implicarea familiei prin dialog cu copilul şi supravegherea lui şi a anturajului său, iar a şcolii, prin comunicare în cadrul orelor de dirigenţie şi în campanii anti-alcool, anti-fumat şi anti-droguri, în colaborare cu forurile de specialitate (Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Poliţia de Proximitate-Câmpina, Poliţia Locală din Câmpina, Inspectoratul de Învăţământ Prahova, Primăria şi Consiliul Local Câmpina), inclusiv cu fundaţii şi asociaţii de profil sunt n e c e s a r e astăzi mai mult ca oricând pentru a nu lăsa să se mai producă drame imposibil de reparat!
Ne exprimăm deschis dorinţa de a colabora şi de a sprijini eforturile dumneavoastră în combaterea consumului de alcool şi droguri prin programe strategice de prevenire, mergând în întâmpinarea tinerilor şi încercând să răspundem întrebărilor lor astfel încât să-i călăuzim pe un drum bun. În acest sens, rugăm conducerile instituţiilor de învăţământ câmpinene să transmită Primăriei municipiului Câmpina,  o dare de seamă care să includă:
-    numărul de elevi şcolarizaţi;
-    situaţia privind cazurile depistate sau suspectate a exista;
-    tematica orelor de dirigenţie pe ani de studii;
-    măsurile care au fost luate şi cele care urmează a fi puse în aplicare;
-    frecvenţa întâlnirilor cu Comitetul de părinţi sau cu părinţii individual/ şedinţe;
-    modul în care are loc consilierea psihologică a elevilor;
-    modul în care sunt supravegheaţi elevii în şcoală/liceu;
-    dacă instituţia a solicitat şi găzduit campanii pentru combaterea acestui fenomen.
Asigurându-vă, încă o dată, de sprijinul nostru, cu speranţa că vom conlucra pentru binele copiilor noştri, vă rugăm să primiţi expresia profundei noastre consideraţii.
 
Din partea Parlamentului României: senator Georgică Severin, deputat Virgil Guran
Din partea Primăriei muncipiului Câmpina: primar Horia Laurenţiu Tiseanu, viceprimar Ion Dragomir
Din partea Consiliului local Câmpina: Elena Albu, Marian Nistor, Horaţiu Zăgan, Dragomir Enache, Adrian Piţigoi, Daniel Ioniţă, Mihaela Petrovici, Luminiţa Dumitrescu, Monica Clinciu, Gena Preda, Gheorghe Tudor, Rodica Papuc, Viorica Stănică, Viorel Bondoc, Florin Frăţilă, Mihai Tifigiu, Marian Dulă, Daniel Telegescu

Liberalii câmpineni au sărbătorit 138 de ani de la înfiinţarea PNL

Partidul Naţional Liberal (PNL), este unul din principalele partide politice din România, care a avut un rol crucial în modernizarea ţării. În fapt, astăzi, PNL este singurul partid istoric parlamentar, cu o reală influenţă pe eşichierul politicii naţionale. El a fost înfiinţat sub acest nume în data de 24 mai 1875. Din cele 87 de cabinete ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali. Vineri, 24 mai 2013, la sediul PNL Câmpina, câţiva seniori liberali (deputatul Virgil Guran şi consilierii municipali Daniel Ioniţă, Florin Frăţilă şi Dragomir Enache), invitaţi de mai mulţi tineri liberali, s-au strâns pentru a sărbători aniversarea partidului. Consilierul municipal Florin Frăţilă, îndrumătorul organizaţiei de tineret a PNL Câmpina, ne-a declarat că “scopul întâlnirii noastre nu este unul festivist, deşi am venit să ne bucurăm cu toţii de această aniversare: 138 de ani de la înfiinţarea PNL, singurul partid istoric din Parlamentul României. Nu ne aflăm în mijlocul unei mari petreceri, ci, mai corect spus, în mijlocul unei petreceri de familie, a familiei liberalilor câmpineni. Iniţiativa organizării acestei întâlniri a aparţinut tinerilor din organizaţia de tineret a PNL Câmpina, pe care nu i-am putut refuza, mai ales gândindu-ne la lunga şi glorioasa istorie cu care este încărcat PNL, a  cărui existenţă ar merita sărbătorită în fiecare an.” Preşedintele organizaţiei liberalilor câmpineni, Virgil Guran, căruia i-am solicitat o scurtă declaraţie, ne-a spus următoarele: “De ziua PNL, tineretul liberal a avut iniţiativa de a organiza această întâlnire la sediul partidului nostru. Ne-am întâlnit aici, am băut o bere împreună, ne simţim bine, aproape ca într-o familie. Vrem să socializăm cu tinerii noştri, pe care îi pregătim pentru a face politică în interes naţional şi în spirit liberal. Un spirit al libertăţii de gândire şi de acţiune. Ne-am întâlnit ca să ne gândim ce mai avem de făcut în viitor, în aşa fel încât să încercăm, cel puţin să încercăm, să ne ridicăm, cât de cât, la nivelul celor care au fondat acest partid şi care au făcut România Mare”. L-am rugat şi pe seniorul partidului, consilierul municipal Dragomir Enache să ne spună câteva cuvinte, iar acesta ne-a declarat: “Trăim vremuri grele, în care este din ce în ce mai greu să acţionezi în spirit liberal. Liberalismul este o stare de spirit, capabilă să descătuşeze energiile individului şi să-l facă să acţioneze pentru binele său, dar şi al societăţii în care trăieşte. “Prin noi înşine” suna deviza liberalilor de acum 100 de ani, care a rezistat multă vreme în decursul istoriei, şi care ar trebui să fie valabilă şi astăzi. Din păcate, astăzi, lipsa capitalului autohton ne face să apelăm tot mai mult la capitalul străin, care nu ne-a adus dezvoltarea dorită, dovadă fiind puţinele privatizări reuşite din economia românească. Cardinalul Richelieu spunea că politica este arta de a face posibil ceea ce este necesar. Cam aşa mi-ar plăcea şi mie să fac politică, în Câmpina, ca liberal vechi de 20 de ani. Dar condiţiile din ţară s-au deteriorat atât de mult, încât este greu să mai faci viabil acest deziderat politic. Un vechi prieten al meu îmi spunea că “românului, după ce că nu are, nici nu-i mai trebuie”. După mine, România s-ar putea dezvolta mai repede în spirit liberal, prin forţe proprii, prin iniţiativele micilor şi marilor întreprinzători români, dar lipsa capitalului românesc împiedică acest lucru. Prietenul meu pensionar tocmai asta vrea să spună prin vorba lui, că degeaba i s-au înapoiat toate proprietăţile confiscate de comunişti, pentru că nu are banii necesari ca să le reabiliteze, să le facă aşa cum le-au avut cândva părinţii lui. Aşa că, după ce că nu are (bani), nici nu-i mai trebuie (proprietăţi). Cam asta este situaţia individului liberal. Situaţia se regăseşte şi la nivel macroeconomic, din lipsa capitalului autohton capabil să dezvolte mai rapid şi mai durabil această ţară.” A.N.

O zi la picnic, cu copiii de la Centrul de plasament «Sf. Filofteia» din Câmpina

Sâmbătă, 18 mai, o echipă de 16 voluntari din cadrul OMV Petrom, Fundaţiei Romanian Angel Appeal şi Asociaţiei Caraiman Câmpina a organizat o iesire la picnic, cu jocuri şi activităţi antrenante, pentru copiii din centrul de plasament « Sf. Filofteia » din Câmpina. 
30 de copii, cu vârste cuprinse între 5 – 16 ani, de la Centrul de plasament, au fost angrenaţi în activităţi de orientare, căutare de “comori” şi jocuri de echipă şi au pregătit, împreună cu voluntarii, sandvici-uri delicioase cu care s-au delectat pe parcursul  unei zile pline de provocări.
Activitatea face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat “Pregătire pentru viaţa independentă”, demarat la începutul acestui an şi desfăşurat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu OMV Petrom şi DGASPC Prahova, cu sprijinul echipei Complexului de Servicii Comunitare « Sf. Filofteia » din Câmpina şi cu participarea Asociaţiei Caraiman Câmpina.
În primele luni, cei 30 de copii beneficiari ai proiectului au fost şi sunt provocaţi să exploreze, prin  activităţi, jocuri şi concursuri, aspecte legate de viaţa independentă în afara institutiei (valori asociate vieţii în comunitate, abilităţi necesare traiului în afara instituţiei, reguli de comunicare şi relaţionare, cunoştinţe necesare etc). Iar la finalul programului, copiii vor merge într-o tabără de vară, de 5 zile, organizată într-o zonă de munte, care le va oferi ocazia să aplice cunoştinţele dobândite şi să-şi exerseze deprinderile formate în cadrul proiectului. Fondurile puse la dispoziţie pentru acest proiect au fost strânse de angajaţi şi parteneri OMV Petrom, în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri realizat în decembrie 2012.
Din luna februarie şi până în prezent, angajaţi ai Fundaţiei Romanian Angel Appeal (psihologi, sociologi, traineri etc.) implicaţi voluntar în proiectul “Pregătire pentru viaţa independentă”, au desfăşurat 3 sesiuni de trainig cu copiii de la Complexul « Sf. Filofteia » din Câmpina, având ca teme Comunicarea şi lucrul în echipă, O zi în afara instituţiei (activităţi, interacţiuni, responsabilităţi) şi Modalităţi de a face faţă presiunii celor din jur.
Şi ziua de sâmbătă, 18 mai, a fost la fel de interesanta şi instructivă pentru cei 30 de copii de la Complexul de Servicii Comunitare « Sf. Filofteia » din Câmpina, beneficiari ai proiectului.

Calendarul manifestărilor cultural-artistice şi sportive pe luna iunie, întocmit de comisia de cultură a Consiliului Local

Manifestări Ziua copiilor – 1 iunie, spectacol in aer liber, Casa Tineretului
Concurs de Teatru pentru Copii şi Tineri (Ediţia a IV-a) - 4-10 iunie,Biblioteca Municipală
Cupa “Municipiului Câmpina” la baschet, elevi gimnaziu - 3 iunie, Casa Tineretului
Concurs interscolar „Festivalul artistic al elevilor din licee” - 6 iunie, Casa Tineretului
Spectacol pentru copii susţinut de actorii Teatrului „Ţăndărică” Bucureşti - 7 iunie, Casa Municipală de Cultură
Spectacol de teatru „Bădăranii” – Teatru proiect, 10 iunie, Casa Municipală de Cultură
Lansare de carte „Stare de lectură” – Florin Dochia, 14 iunie, Casa Municipală de Cultură
Vernisajul expoziţiei de pictură Aurel Grigorescu - 15 iunie, Casa Municipală de Cultură
Ziua Drapelului Naţional - 26 iunie, Biblioteca Municipală
Festivalul folcloric «Hora Prahoveană» - 29 – 30 iunie, Casa Municipală de Cultură

La Casa de Cultură, a treia ediţie a expoziţiei Artfoyer

Vineri după-amiază, în foaierul Casei de Cultură “Geo Bogza”, a fost vernisată o interesantă expoziţie de artă, aflată la a treia ediţie. Cum evenimentul s-a desfăşurat în foaierul celei mai vechi instituţii de cultură a oraşului, ea însăşi un “foyer” (focar, în franceză) al culturii câmpinene de o jumătate de veac, organizatorii au botezat lăudabila întreprindere “Artfoyer”. În cadrul acestui eveniment important, au expus 12 artişti plastici din zona Câmpina, toţi membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România. Câmpinenii vor putea admira, timp de trei săptămâni, zeci de lucrări interesante de pictură, de sculptură (în lemn şi în metal), dar şi de tapiserie. “Tapiseria” reprezintă o ţesătură făcută manual sau la maşină (dar nu industrial), fiind o compoziţie artistică unicat, pe când “tapiţeria”, cu care se confundă adesea, se referă la o ţesătură produsă în serie, industrial. Aşadar, avem tapiserii la expoziţii artistice (sau în casele oamenilor, dar tot ca opere de artă), aşa cum avem tapiţerii la scaune şi canapele etc. Ca o coincidenţă stranie, artiştii expozanţi au fost şase sculptori (Alfred Dumitriu, Vlad Dumitriu, Gabriel Sitaru, Marius Stroe, Ştefania Stroe, Viorel Popa) şi şase pictori (Lidia Nicolae, Carmen Bălan, Corneliu Cubleşan, Cristina Oprişenescu, Daniela Rândaşu, Elisabeta Stănciulescu). Critica de specialitate a avut cuvinte elogioase pentru lucrările expuse, dintre care s-au evidenţiat ceva mai mult, atât prin calitate, cât şi prin diversitate, lucrările de sculptură. Dintre sculpturile expuse, au atras parcă ceva mai mult lucrările semnate de Alfred Dumitriu, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori prahoveni. “Al treilea salon de primăvară Artfoyer reuneşte 12 artişti din zona Câmpina. Avem în mod egal şase sculptori şi şase pictori. Aşa s-a potrivit. Sunt expuse 14 sculpturi, nouă tablouri şi două tapiserii. Expoziţia, care a fost deschisă prin câteva alocuţiuni, va dura până pe 14 iunie. Lucrările pot fi cumpărate la nişte preţuri rezonabile, considerăm noi. Graţie finanţării de 4000 de lei primite de la Consiliul Local, am putut să realizăm nişte cataloage cu o prezentare grafică deosebită, care să ilusteze cât mai bine toate lucrările expuse. Lucrările sunt de foarte bună calitate, critica de specialitate opinând că este cel mai bun salon de până acum. Cele 14 sculpturi au fost cele mai apreciate de critici, în domeniul sculpturii Câmpina fiind bine reprezentată chiar la nivel naţional”, ne-a declarat, în finalul primei zile a expoziţiei, directorul Casei de Cultură, scriitorul şi criticul literar Florin Dochia. A.N.

Apariţie editorială: “Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS: control şi propagandă”

„A călători este o misiune” (Jean-Marie Goulemot). Secolul XX, fiind unul al ideologiilor şi al sistemelor totalitare, nu avea cum să nu influenţeze (şi) literatura de călătorie. Regimurile de extremă-dreapta au fost mult mai puţin interesate de promovarea unei imagini idilice. Lui Hitler nu-i păsa de cucerirea inimilor francezilor sau ale englezilor, în timp ce cu totul altfel au stat lucrurile cu regimul sovietic. “Uniunea Sovietică era şi avea să rămână foarte preocupată de imaginea sa în străinătate chiar şi sub Stalin”(Anne Applebaum “Gulagul. O istorie”) Nenumarate legiuni de simpatizanţi pro-comunişti, tovarăşi de drum, cu sau fără carnet de partid, s-au pus în slujba Cauzei, vizitând o Uniune Sovietică supusă uneia din cele mai crunte dictaturi cunoscute de istorie. Călătoria în URSS se aseamănă cu pelerinajul religios din Evul Mediu, însă ia forma unui pelerinaj ideologic ateu care-i căleşte pe pelerini, le întăreşte de obicei credinţa în superioritatea sistemului totalitar. Odată întorşi acasă ei se transformă în apostoli ai viitorului luminos.  Sistemul primirii tovarăşilor de drum din Occident, care a fost pus la punct în perioada interbelică, a fost extrem de folositor pentru maşinăria propagandistică pro-comunistă din ţările ocupate de către Armata Roşie după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a oferi populaţiilor cucerite versiuni oficiale ale raiului sovietic expuse chiar de către intelectualii din aceste țări care s-au pus la dispoziţia noii ordini politice. În cazul României, îi avem pe Geo Bogza sau pe George Călinescu. Se dorea oferirea unui miraj, construirea acelei Fata Morgana după care merita să alergi. Chiar dacă la nesfârşit! Fiind de regulă convinşi încă dinainte de a pune piciorul în Raiul communist, au lăsat marturii edificatoare, cauţionând implicit (uneori chiar explicit) crimele staliniste. Puţini dintre ei s-au răsculat, devenind apostaţi, preferând să spună adevarul  „Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” Ioan 8.32. Aceasta este povestea lor...
Lansarea cărţii va avea loc la 1 iunie 2013, la ora 14, în cadrul Târgului de Carte Bookfest, la standul Editurii Vremea, în prezenţa sociologului Mirel Bănică, teologului Mihail Neamţu şi istoricului Alin Ciupală. Lansarea cărţii va avea loc şi la Biblioteca Municipală Câmpina în data de 7 iunie 2013, ora 14.
Volumul a apărut cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpina, Consiliului Local al Municipiului Câmpina (prin Comisia de Cultura)  precum şi cu susţinerea SC Elstar Group SRL Câmpina şi S.C. PENALTY SRL Câmpina.