24 iunie 2014

Războiul din PNL Prahova a atins un punct culminant prin dizolvarea biroului PNL Câmpina

Războiul dus de liderul filialei PNL Prahova, deputatul Mircea Roşca (susţinător necondiţionat al lui Crin Antonescu şi al fuziunii PNL cu PDL), împotriva parlamentarilor şi liderilor liberali de la Ploieşti şi Câmpina (care se opun acestei fuziuni şi aderării partidului la Partidul Popular European), a atins un punct culminant peste care cu greu se mai poate trece, în opinia noastră, mai ales că nici «frondiştilor» nu le convine să piardă susţinerea partidului. Ne e greu să credem că va exista o escaladare a tensiunilor dintre deputatul Mircea Roşca, pe de o parte, şi deputaţii Nicolae Alexandri şi Virgil Guran, de cealaltă parte, ultimii doi fiind preşedinţii demişi săptămâna trecută din fruntea organizaţiilor liberale din Ploieşti şi Câmpina. 


Pentru rezulatate slabe în alegeri, luni 16 iunie, Delegaţia Permanentă a PNL Prahova (Biroul Judeţean, preşedinţii de organizaţii, consilierii municipali şi judeţeni, primarii şi viceprimarii), au decis decapitarea conducerii PNL Ploieşti în frunte cu liderul ei, Nae Alexandri,  precum şi fuziunea cu PDL şi aderarea la PPE, cel mai mare partid european, un amalgam de partide de centru, de centru-dreapta şi de dreapta, printre care se numără şi partidele conservatoare ale Europei (Partidul Conservator din Marea Britanie, de exemplu). De ce ar fi PSD-ul de azi (şi aliatul de ieri al liberalilor), un duşman mai periculos decât PDL-ul de ieri (şi aliatul de azi al liberalilor)? La această întrebare hamletiană numai Crin Antonescu şi apropiaţii săi ar putea să răspundă. Pe de altă parte, nu ar fi rău să avem un partid puternic pe partea dreaptă a eşichierului politic românesc, care să constituie o reală contrapondere la PSD, singurul mare partid al stângii, astfel încât să avem şi noi un sistem politic cu două mari partide (ca la americani, englezi etc), variantă în care se presupune că vor înceta guvernările de coaliţie generatoare de instabilităţi politice cauzate de exacerbarea orgoliilor politicienilor noştri de tot păcatul. La trei zile după demiterea lui Nae Alexandri, a urmat decapitarea liderului PNL Câmpina, Virgil Guran, şi a celor din conducerea acestei organizaţii, care a făcut o figură deloc plăcută la alegerile europarlamentare din mai, ocupând locul IV, după independentul Mircea Diaconu şi la mare distanţă de organizaţiile PSD şi PDL. 

Virgil Guran e consolat
Conflictul din PNL Prahova credem că şi-a atins apogeul şi pentru că deputatul Virgil Guran nu ni se mai pare chiar atât de înverşunat împotriva lui Mircea Roşca.  Cum vă spuneam, joi, 19 iunie, Delegaţia Permanentă a PNL Prahova a decis dizolvarea Biroului Permanent Local al PNL Câmpina, demiterea preşedintelui Virgil Guran şi numirea consilierului local Dragomir Enache ca preşedinte interimar până la viitoarele alegeri pentru şefia organizaţiei liberale municipale, care se vor organiza, cel mai probabil, anul viitor. Virgil Guran susține că demiterea sa din fruntea PNL Câmpina nu este legală, așa că “voi contesta prin toate căile posibile această decizie abuzivă hotărâtă de Mircea Roşca, deoarece ea a venit deja în momentul în care majoritatea membrilor BPL de la Câmpina îşi depuseseră demisiile în semn de protest  faţă de modul dictatorial de a conduce al lui Mircea Roşca. În consecinţă, nu mai aveau cum să dizolve organizaţia. Eu le-am comunicat decizia de la Campina, însă conducerea filialei nu a vrut să ţină cont de ea”. 


L-am întrebat pe Virgil Guran dacă, în urma rezultatelor obţinute la europarlamentare, nu era normal să-şi dea demisia, dar acesta a negat cu hotărâre oportunitatea unei demisii personale, “întrucât am obţinut rezultate bune pe Colegiul Câmpina, pe care l-am coordonat, cu o medie peste cea naţională, iar în Câmpina fenomenul Mircea Diaconu s-a manifestat puternic, la fel ca în toate oraşele în care o bună parte din electori au pregătire şi studii superioare. Intelectualii câmpineni au votat în bună parte cu Diaconu, iar cu 6-7% din voturile acestor intelectuali de dreapta, PNL Câmpina ar fi obţinut un rezultat bun. Nu mă voi înscrie în asociaţia lui Tăriceanu şi nu cred că voi mai candida la viitoarele alegeri interne din PNL Câmpina, deşi nu-i exclusă total această variantă. Nu mă afectează demiterea mea, pentru că este cea mai mică funcţie politică pe care o deţin, iar plecarea mea din fruntea organizaţiei îmi va da prilejul să-mi desfăşor mai bine activitatea de parlamentar şi să lupt mai bine pentru apărarea intereselor electoratului din Colegiul 2 Câmpina. S-a încercat demiterea mea, luni, dar nu s-a reuşit, iar joi a fost demis Biroul PNL Câmpina, pentru că era singura modalitate în care Mircea Roşca putea scăpa de un om incomod, care are curajul să spună ce nu e bine în ţara asta. Nu ştiu cum va fi fuziunea cu PDL, probabil aceasta se va face cum va fi mai interesant pentru liderii naţionali ai PNL şi PDL. Nu ştiu dacă este mai bine să trecem la PPE. Cred că este bine acolo unde se reuşeşte revigorarea economiei, pentru că numai o economie sănătoasă poate consolida democraţia şi statul de drept.” 
Preşedintele interimar, consilierul municipal Dragomir Enache, a mai condus PNL Câmpina în perioada 2002 - 2008, fiind înlocuit chiar de Virgil Guran. Ironia sorţii face ca rocada la conducerea organizaţiei liberalilor câmpineni să se întâmple acum în sens invers. (A.N.) 

“PNL Câmpina şi-a pierdut oamenii cu personalitate”
- afirmă Mircea Roşca, preşedintele PNL Prahova

- De ce aţi desfiinţat organizaţiile PNL din Ploieşti şi din Câmpina?
- Pentru rezultatele foarte slabe, în contrast total cu rezultatele judeţului Prahova, unde, în afară de cele două organizaţii, PNL a obţinut 24%. În cele două, obţinând mult sub media pe ţară, adica 9-10%. Cu toate astea, PNL Prahova a atins locul 14 din cele 48 de filiale, obţinând 17%. Dacă cei din Ploieşti şi Câmpina ar fi muncit la fel ca cei din judeţ, procentul pe tot judeţul s-ar fi încadrat în primele trei pe ţară. PNL şi-a propus să fie unul dintre cele mai importate partide din judeţul nostru şi nu cred că putem continua cu organizaţii care au obţinut 9-10%, cu lideri care nu consideră deloc o dramă rezultatul lor. Eu vreau lângă mine oameni care gândesc pozitiv şi care luptă cu toate puterile pentru  valorile partidului nostru.


- Cum comentaţi afirmaţiile deputatului Virgil Guran, potrivit cărora aveţi un stil dictatorial şi l-aţi demis pentru că vă este frică de el?
- Aceste afirmaţii nu pot decât să-mi provoace râsul. E ca şi cum preşedintelui Americii, Obama, i-ar fi frică că îi iau eu locul. Stil dictatorial – nici pe departe. Am luat o măsură corectă faţă de colegii noştri din judeţ, care au muncit, şi faţă de perspectiva pe care trebuie să o aibă partidul nostru. Atunci când Delegaţia Permanentă, formată din primari, viceprimari, consilieri locali, preşedinţi de organizaţii, dă un vot covârşitor (140 la 16) nu pot să interpretez decât ca un semnal puternic de schimbare. PNL are nevoie de oameni hotărâţi, credibili, iar dl. Guran cred că a pierdut acest examen de mult. El nu mai are credibilitate în faţa colegilor şi a electoratului din Câmpina.
Organizaţia din municipiul Câmpina şi-a pierdut oamenii cu personalitate. Organizaţia PNL Câmpina avea oameni valoroşi, cu un nivel ridicat de educaţie şi cultură, întreprinzători, oameni cu iniţiativă, iar noi trebuie să facem tot posibilul să îi aducem înapoi. Intr-un context de construcţie sunt sigur că vor veni şi alţi oameni de valoare în partidul nostru. Virgil Guran este dator faţă de colegii liberali şi faţă de electoratul din Câmpina, care i-a oferit un vot de încredere când a candidat pentru Parlamentul României şi cred că trebuie să găsească rapid o soluţie pentru a se revanşa faţă de oameni. Când obţii numai 900 de voturi, în contextul în care vorbeşti despre principii şi valori liberale, în mod normal trebuie să-ţi dai demisia de onoare. Din păcate, nu a făcut-o.
Legat de relaţia mea cu dl. Guran – îl respect şi îl voi susţine în continuare în tot ceea ce va întreprinde. Cert este că la câteva examene a luat nota 4, asta pentru că se pricepe mult mai bine la alte lucruri decât la cele ce ţin de relaţia interumană, de responsabilitatea pe care trebuie să o ai faţă de electoratul care te-a susţinut. Sunt sigur că vom găsi alte soluţii pentru ca dl. Guran să se exprime la adevărata sa valoare.
- Fuziunea cu PDL şi aderarea la PPE nu afectează identitatea liberală a partidului?
- Nu afectează cu nimic identitatea liberală a partidului. Această teorie este susţinută de PSD şi fac apel la cititorii dvs. ca atunci când vor auzi vorbindu-se de pierderea identităţii partidului, să fie convinşi că acei oameni sunt pesedisti sau liberali mascaţi. ALDE este singura familie politică europeană care ne-a primit in interiorul ei in anii 90, de aceea la acel moment PNL a decis să facă parte din această familie. Dar trebuie să ştiţi că ALDE are o doctrină de centru-stânga, în timp ce PPE are o doctrină de centru-dreapta. Prin aderarea PNL-ului la PPE se intăreşte segmentul doctrinar al partidului. PSD-ul este ingrijorat din cauza faptului că, prin aderarea noastră la PPE, oferim garanţia că alegerile prezidenţiale vor fi o reuşită, intrucât suntem sustinuţi de persoane serioase, care vor lupta pentru români şi pentru România. Aderarea la PPE este o negociere reuşită pe care liberalii vizionari ai partidului şi-o doreau de prin 2003. Atunci, Traian Băsescu, a furat startul şi a fugit din Internaţionala Socialistă in PPE, de atunci beneficiind de o susţinere puternică, care din păcate, nu a fost mereu in interesul românilor. Noi pregătim acum un proiect serios: unificarea dreptei, iar familia popularilor europeni, cea care va conduce Europa in perioada următoare, va fi un sprijin in tot ce vom intreprinde: un nou preşedinte de dreapta. In incheiere aş vrea să vă spun ca intermediarii tăricenişti, stângişti nu vor reuşi să rupă nimic din PNL. Singuri vor rămâne in opoziţie, incepând cu ianuarie 2015. PNL işi va păstra atât identitatea cât şi doctrina, dar mai ales numele. Suntem aici şi aşteptam oameni de valoare care să ni se alăture. Vă spun că nu vor mai exista înfrânări!

Doreii de la firma Concivic lovesc din nou: încă un mal surpat, încă un copac dărâmat

Scriam în numărul trecut al publicaţiei noastre despre neregulile în lanţ petrecute acum două săptămâni pe şantierele firmei de construcţii Concivic din Slobozia, care a luat în subantrepriză lucrările programului de modernizare a reţelelor de apă-canal din municipiul noastru, program european gestionat de operatorul regional Hidro Prahova. Licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor a fost câştigată de firma Cast SRL Băneşti, care este antreprenorul general al celei mai importante investiţii publice din Câmpina de după 1989. De la Uniunea Europeană, pentru reabilitarea infrastructurii amintite, vom primi circa opt milioane de euro, bani cu care se vor reabilita canalizările pluvial şi menajere de pe aproximativ 70 de străzi. Cea mai mare dintre neregulile despre care v-am vorbit a fost un accident de muncă soldat cu rănirea gravă a unui muncitor, pe strada Crişuri, care a fost prins într-o groapă adâncă de aproximativ 1,5 metri adâncime, după ce pământul de pe maluri s-a surpat peste el. 


Cu puţin timp înainte de acest accident de muncă, lângă Poşta Mică, tot la nişte lucrări executate de Concivic (canalizarea de pe tronsonul Bulevardului Carol I situat între străzile Sondei şi Toma Ionescu), s-a prabuşit un mal (neasigurat, în ciuda ploilor din zilele precedente), plus o bună parte a trotuarului alăturat. Odată cu trotuarul şi bordurile aferente s-a prăbuşit şi un castan, care, din fericire, nu a prins pe nimeni sub el. În seara zilei precedente, un muncitor de la Concivic a spart cu cupa excavatorului său vechea conductă de apă, foarte ruginită, incidentul lăsând fără apă potabilă mai multe blocuri din zonă. La o săptămână distanţă, tot în zona din vecinătatea Poştei Mici, în timpul lucrărilor, s-a mai surpat un mal, a mai căzut un copac, stâlpul de electricitate fiind salvat în ultimul moment de la prăbuşire. Toate aceste incidente le-am pus pe seama unei necorespunzătoare organizări de şantier, din cauza căreia malurile respective nu au fost asigurate cum trebuie. Se pare că adevărul este pe undeva pe la mijloc. Cei de la Civic nu s-au omorât probabil să-şi organizeze ca lumea şantierele, dar şi structura terenului din zona reabilitată pe Bulevardul Carol I este foarte afectată de mulţimea de ţevi şi branşamente ruginite, de cămine vechi în care sunt deversate deşeurile menajere de la blocuri, cămine care sunt ca nişte fose septic separate, nefiind racordate la magistrala canalizării menajere a bulevardului. 


“În presa de la Câmpina şi de la Ploieşti, am avut parte numai de articole negative, în care noi, cei de la Civic, eram criticaţi apru pentru neregulile întâmplate. Poate că am avut şi noi o parte de vină, dar nimeni nu ştie în ce condiţii grele trebuie să lucrăm. Nu trebuie să fii mare specialist ca să ştii că o reparaţie este uneori mult mai dificilă decât o lucrare nouă. Nu avem de-a face doar cu conducte de apă foarte corodate (conducta de apă care s-a fisurat acum două săptămâni era atât de veche şi de ruginită, încât oricum s-ar fi rupt în scurt timp, poate că a fost mai bine aşa, înlocuirea ei cu una nouă, că tot erau săpăturile făcute), dar şi cu cămine de ape menajere nelegate la reţea, deci cu deşeuri menajere care s-au scurs în sol şi i-au slăbit foarte tare rezistenţa. Bunăoară la ultimul mal surpat, din cauza căruia s-a prabuşit încă un copac şi era să cadă stâlpul de electricitate, toată treaba s-a intâmplat, pentru că a trebuit să evităm un cămin de gaze (legea nu ne permite să ne apropiem prea mult de el), toate acestea în condiţiile în care avem de-a face cu un sol foarte slab, format nu din pământ viu, bine tasat în mod natural, ci numai din pietriş de la precedentele lucrări la această infrastructură”, este punctul de vedere al lui Paul Bejan, coordonatorului lucrărilor executate de firma Concivic. A.N. 

Consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnici pentru sensul giratoriu de la Troiţă

Consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnico – economici pentru realizarea obiectivului de investiţii  “Sens giratoriu intersecție Bulevardul Nicolae Bălcescu - Calea Daciei”. Este o investiţie publică importantă, asteptată cu mult interes, mai ales în condiţiile în care amenajarea în apropierea intersecţiei a unei mari benzinării impune o mai bună fluidizare a traficului în zonă. Mulţumiţi de fluidizarea circulaţiei rutiere prin sensul giratoriu din vecinătatea Complexului Fibec, primul sens giratoriu al oraşului, aleşii noştri au ales, încă de la începutul anului, atunci când a fost aprobat bugetul pe 2014, repetarea acestei soluţii.  Consiliul Local a decis atunci finanţarea investiţiei cu 300.000 de lei. Al doilea sens giratoriu al municipiului va fi amenajat într-o zonă în suprafaţă totală de peste 7700 de metri pătraţi în mijlocul căreia se afla cândva o troiţă, mărginită de patru artere de circulaţie: Bulevardul Nicolae Bălcescu, Calea Daciei, Aleea Clopoţei şi strada Câmpului. 


Analizându-se traseul existent, a reieşit că zona carosabila este într-o stare de viabilitate satisfăcătoare, neexistând afectări de structură rutieră, dar este necesară optimizarea fluxurilor de circulaţie pentru a fi asigurată fluenţa şi siguranţa traficului auto şi a celui pietonal. Modernizarea intersecţiei ar avea un impact deosebit de util, întrucât s-ar realiza mai multe deziderate. În afară de sistematizarea intersecţiei la standarde europene (asigurarea scurgerilor apelor pluviale de pe carosabil; legături facile cu străzile laterale; realizarea unei căi de circulaţie civilizate pentru riverani prin crearea unui confort corespunzător pentru participanţii la trafic, în condiţii de siguranţă a circulaţiei), se va optimiza capacitatea de circulaţie, se vor crea condiţii de rulare corespunzătoare, reducându-se astfel uzura mijloacelor de transport, iar în plus, se vor micşora semnificativ noxele şi poluarea sonoră. Valoarea totală a investiţiei este de peste 1,2 milioane de lei, iar lucrările ar trebui să dureze două luni. Insula centrală va avea un diametru de 12 metri, iar lăţimea părţii carosabile inelare se va situa în intervalul 4,5 – 9 metri. Vor exista, de asemenea, insule de dirijare, marcaje orizontale, semnalizare verticală şi o iluminare corespunzătoare. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, se vor putea demara procedurile de achiziţie publică, licitaţia de adjudecare a investiţiei etc. Dacă totul va merge normal, al doilea sens giratoriu ar putea fi realizat până la sfârşitul acestui an. A.N. 

În fosta Unitate de Radare se va ridica un complex sportiv după anul 2015

În aprilie 2014, prin HCL consilierii municipali îşi exprimau intenţia de a prelua, în numele municipalităţii, clădirile şi terenul care au aparţinut fostei Unităţi de Radare de pe dealul Muscel, denumit în contabilitatea ministerului imobilul 1608. MAN a decis să cedeze Câmpinei terenul după mulţi ani de intervenţii ale primarului Horia Tiseanu pe lângă reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Singura condiţie impusă de diriguitorii MAN este ca terenul să nu rămână neutilizat. Aproape un deceniu au făcut demersuri pe lângă forurile centrale competente reprezentanţii primăriei câmpinene. Abia la sfârşitul lunii martie, la sediul executivului local a sosit o adresă de la Ministerul Apărării prin care se comunica acordul cu privire la transferul către Câmpina al fostei Unităţi de Radare, ministerul de resort cerând totodată şi   emiterea în regim de urgenţă a unei hotărâri a Consiliului Local pentru preluarea obiectiv menţionat, cu precizarea investiţiei care se va realiza în respectiva locaţie. 


Discuţiile consilierilor pe marginea proiectului de hotărâre au fost multe, iar variantele privind preluarea acestui imobilul, la fel de numeroase, fiindcă terenurile şi clădirea fostei Unităţi de Radare sunt în prezent grevate de sarcini, în condiţiile în care MAN a închiriat acum câţiva ani imobilul unei societăţi locale. Administratorul acestei firme, prezent în sala de şedinţe, a informat consilierii despre sumele investite în construcţia unei ferme zootehnice (peste un miliard de lei vechi, după declaraţia chiriaşului), ca şi despre faptul că acel contract de închiriere expiră în anul 2021. Paul Moldoveanu, secretarul municipiului, l-a contrazis, afirmând că terenul fostei unităţi militare este închiriat până în noiembrie 2015. S-a hotărât ca pe acel teren să se construiască un complex sportiv. Ulterior acelei şedinţe, MAN a comunicat Primăriei că este necesară completarea HCL nr.56/2014 care să reglementeze situaţia imobilului la finalizarea contractului de închiriere, precum şi posibilitatea acordării unui termen de graţie, în condiţiile în care nu se mai intenţionează prelungirea acestui contract. Solicitarea ministerului este întemeiată pe faptul că între acesta şi o persoană fizică autorizată este încheiat un contract pe o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea de prelungire, cu acordul părţilor, pentru o nouă perioadă, în condiţiile în care chiriaşul şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite în contractul iniţial, iar imobilul este în continuare disponibil. Pentru a respecta întocmai punctul de vederea exprimat de M.Ap.N. primarul Horia Tiseanu a întocmit un nou proiect de hotărâre privind preluarea imobilului nr.1608 de către Câmpina, propunând, de asemenea, revocarea H.C.L. nr. 56/2014. Edilul-şef al municipiului a cerut reglementarea situaţiei imobilului la finalizarea contractului de închiriere, precum şi posibilitatea acordării unui termen de graţie, în condiţiile în care nu se mai intenționează prelungirea acestui contract. Concret, Horia Tiseanu a supus votului un proiect de hotărâre prin care se dă chiriaşilor posibilitatea de a mai rămâne în acel spaţiu până la sfârşitul lui 2015. “Se aprobă preluarea contractului de închiriere, aflat in derulare de către MAN pentru imobilul 1608 Câmpina, până la finalizarea acestuia, respectiv 1 mai 2015, şi se acordă un termen de graţie chiriaşului, până la 31 decembrie 2015 pentru eliberarea amplasamentului”, se stipulează în noua hotărâre, conform căreia, municipalitatea e obiligată să construiască acel complex sportiv-cultural în maximum şase ani, în caz contrar domeniul revenind în administrarea statului. A.N.

Spectacol extraordinar de muzică şi dansuri greceşti

Casa de Cultură „Geo Bogza” organizează vineri, 27 iunie, ora 19,00

SPECTACOL EXTRAORDINAR DE MUZICĂ ŞI DANSURI GRECEŞTIIONUŢ GALANI – BAND

ANSAMBLUL KYMATA AL COMUNITĂŢII ELENE PRAHOVA – MEMBRU AL CONSILIULUI INTERNAŢIONAL AL DANSULUI UNESCO

YANNIS & APPOLON BAND

Biletele se găsesc la casieria Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”.

Bibliotecă stradală cu bani privaţi – ultima realizare a primarului Alin Moldoveanu

Despre realizările edilitare din prima jumătate a mandatului primarului Alin Moldoveanu nimeni nu se îndoieşte că au rupt gura târgului numit comuna Poiana Câmpina. Iar în cazul în care nu au rupt-o, sigur au făcut-o să zâmbească admirativ. Credem că este greu să găseşti azi un localnic, cât de cârcotaş ar fi el, care să conteste faptul că în doi ani de mandat, edilul poienarilor a realizat cât alţi primari într-un singur mandat. Două parcuri de dimensiuni considerabile, asfaltarea unor străzi foarte dificile din punct de vedere tehnic, cu pantă de 45 de grade, spectacole de teatru pentru copii, competiţii sportive de masă, spectacole muzicale de anvergură cu prilejul unor sărbători populare, şi lista ar putea continua.  


Ultima realizare a primarului comunei este un proiect de culturalizare în masă, unic la nivel naţional. Este vorba despre “Biblioteca stradală a comunei”, o bibliotecă amplasată pe domeniul public, în vecinătatea stadionului, în mijlocul naturii, printre copacii părculeţului de la intrarea în comună. Practic, biblioteca stradală este o cutie cu mai multe rafturi pline cu cărţi, închisă cu o uşă cu geam, locul unde orice persoană, fie ea copil sau adult, poate împrumuta o carte pe care, după ce o citeşte, o aduce înapoi, eventual, împreună cu alte cărţi pe care persoana în cauză doreşte să le doneze acestei mici biblioteci publice. Americanii, cei care au lansat pentru prima dată în lume acest concept, l-au denumit little free library (biblioteca stradală). Little Free Library este o mişcare non-profit care a luat naştere în Statele Unite ale Americii, mai exact în Hudson, Wisconsin. Această mişcare culturală a iubitorilor de carte presupune construirea în aer liber a unor cutii închise cu uşi transparente, care să constituie “adăposturi” pentru cărţi. Bibliotecile stradale sunt localizate în parcuri, staţii, grădini publice şi alte locuri preferate de locuitorii oraşelor. Cititorii vor avea posibilitatea să împrumute cărţi şi să contribuie la îmbogăţirea fondului de carte, aducând cărţi noi . Scopul acestui proiect este de a scoate cărţile de pe rafturile bibliotecilor clasice, din încăperi închise, pentru a le aduce cât mai aproape de oameni. Proiectul s-a născut, de asemenea, din dorinţa de a le oferi utilizatorilor posibilitatea de a lectura cărţile de la bibliotecă într-un cadru natural, unde aceştia să poată îmbina cultura cu libertatea de a lua o carte de pe raft fără să fie supuşi unor restricţii. Pentru cititorii împătimiţi este un lucru obişnuit să zăbovească ore în şir, aproape zilnic, printre rafturile cu cărţi ale bibliotecilor, dar sunt oameni instruiţi şi cu dragoste de lectură care pur şi simplu nu-şi găsesc timp să ajungă în biblioteci, deşi ar dori acest lucru. Lor li se adresează, în primul rând, curentul Little Free Library. Proiectul implementat de administraţia comunei Poiana Câmpina este, totuşi, o premieră naţională prin faptul că aici s-a amenajat o bibliotecă stradală fără bani publici, cărţile fiind donate în exclusivitate de o societate privată. A.N.

Atitudinea NU dăunează grav sănătăţii!

Viaţa sănătoasă şi practicanţii ei

Vizitând alene standurile editurilor care au expus la ultima ediţie a Târgului de Carte Bookfest, inhalând aerul rarefiat şi grav al culturii dar şi puţin sufocant al pavilioanelor labirintice, am remarcat revărsarea cărţilor tratând viaţa sănătoasă, fără vicii (prea vizibile) care se concentrau asupra unor problematici înalte, cum să mănânci sănătos, cât şi unde să faci mişcare, pentru a nu-ţi supune sistemul arterial si cardiac la o presiune prea mare, cum să scapi de viciile cele mai vizibile şi dăunătoare (fumatul, băutul berii în cantităţi necorespunzatoare, ronţăitul chipsurilor) etc. Editurile atacă această vastă problematică pentru că ştiu din start de existenţa unui segment important, în creştere, din rândul populaţiei urbane din România, branşat la marile tendinţe ale lumii occidentale de astăzi: traiul sanatos. De aceea au apărut atât la nivel naţional cât si local, preoţii noii religii: traiul sănătos. 


Despre conceptul de trai sănătos. O groază de emisuni de pe la mai toate televiziunile se concentrează asupra acestui subiect în timp ce altele devarsă asupra naţiunii zoaiele mondene, de o vulgaritate din ce în ce mai abjectă pentru că, să fim serioşi, nimeni nu mai încearcă măcar să se ghideze după celebrul dicton latin mens sana in corpore sano. Corpul este cel care trebuie să fie sănătos, exfoliat, adus în limitele perfecţiunii şi parametrilor standard, în timp ce spiritul trebuie să fie ţinut în lesa corpului săntos precum un căţel bine dresat. De aceea nu este nici o contradcţie între emisiunile mondene despre stilul de viaţă sănătos pe care mai toate divele silicoante şi retuşate (uneori pe bani publici iar aici remarc o ipocrizie a DNA şi „autorităţilor competente” pentru că este perfect normal ca publicul să plătească pentru operaţiile estetice ale vipurilor pe care tot el le absoarbe lacom la televizor) îl promovează agresiv şi mizeria celorlaltor emisiuni din Planeta Mondenă românească. Mai ales divele din Valahia sunt adeptele a tot felul de diete care mai de care mai şugubeţe, care în principiu se învârt în jurul atracţiei faţă de legume şi fructe. A fi vegetarian este marea modă care-ţi va sigura un trai îndelungat şi îndestulător şi care va salva planeta “Tot mai multe persoane din showbiz-ul românesc au ales să renunţe în ultima vreme la consumul de carne, devenind astfel vegetarieni sau alegând o alimentaţie raw-vegan. Printre aceste vedete se numără şi Anca Ţurcaşiu, Andreea Raicu, Sore, Costi Ioniţă şi Olivia Steer. Trăim în vremuri în care mâncarea ca la ţară, cea sănătoasă fără e-uri, a dispărut. În prezent, pericolelele din farfurie pândesc la fiecare înghiţitură şi până şi cei mai preocupaţi de un stil de viaţă cât mai sănătos nu ştiu cu adevărat ce mănancă. Într-un top al toxicităţii alimentelor care formează baza hranei omeneşti, carnea ar conduce detasat, fiind hrana cu cele mai nefaste efecte pe termen lung asupra organismului» (Sursa: http://spynews.ro/monden/de-aceea-ati-renuntat-la-carnita-uite-din-ce-motiv-unele-vedete-din-romania-au-devenit-vegetariene-2291.html - un fel de Dilema veche a publicaţiilor mondene care urmăresc vipurile autohtone şi-n gaură de şarpe) Observam stilul apolcaliptic adoptat de publicaţia mondenă care avertizează semidoct şi încrezut „Sa fii vegetarian implică o schimbare totală în stilul de viaţă şi a alimentaţie, de aceea e de recomandat să consultaţi un specialist înainte să luaţi o decizie auspra organismului vostru.” Evident, numai inţiaţiilor (dar şi oamenilor cu un nivel de viaţă peste media obisnuita din Romania caci a fii vegetarian nu este deloc nici simplu si nici ieftin) li se poate deschide uşa acestei împliniri. Trecem peste faptul că dietele vegetariene nu au fost invetate ieri-alaltăieri nici în Occident şi nici la noi, „reţetele vegetariene” însoţind practica creştină a postului de sute de ani, fiind precizate şi  regăsite atât în Vechiul Testament cât şi în Noul Testament, obiceiuri spirituale extrem de importante atât pentru Biserica Romano-Catolică dar şi pentru cele ortodoxe (mai puţin pentru cele protestante). Însă ce deosebire: dacă credincioşii postesc din motive spirituale, omul nou este vegetarian pentru sine însuşi, dragostea de Dumnezeu şi Isus Hristor fiind înlocuită cu venerarea propriului organism „care se simte mult mai bine de când a adoptat vegetarismul sau veganismul” O carte apărută în traducerea românească edictează fără dubii „Eşti ceea ce mănânci” Alta „Antioxidanţii, reţetă pentru viaţă” cu explicatia „Cum să foloseşti puterea antioxidanţilor pentru a preveni apariţia bolilor şi a rămâne sănătos toată viaţa” Culmea aberaţiei este data de cartea „TU.Ghid de funcţionare. Ed.a III-a,revăzută şi adăugită” cu subtitlul „Cunoaste-ţi corpul,pentru a rămâne tânăr şi sănătos” etc. Forma fara fond, la ea acasa.
Aceasta tendinţă cunoaşte multe forme de exprimare: de la mersul zilinic la sala de fitness (a doua casă, întrebarea standard din mondenistan tu cât timp petreci la sală? se subînţege, cu cât mai mult cu atât mai sănătos are acel vip stilul de viaţă), pedalatul pe bicilctele mountain-bike sau semicursiere în echipament de luptă complet (cască ţuguiată, după cum aveau soldaţii britanici în cele două războaie mondiale, costum, ochelari fumurii, fire în urechi) parcă anume pentru a se dosebit de ceilalţi biciclisti amatori şi profani, pâna la forme extreme si novatoare precum kangoojumping, o ţopăială ordonată, înşurubată în pantofi de sport special conceputi cu un fel de arcuri de plastic care permit salturi de cangur pe ritmuri de muzică (Da, ultima aspiraţie a omului a ajuns să fie aceea de a imita mişcările cangurului australian!). Fenomenul se dezvoltă, căpătând valenţe nebănuite căci imaginaţia omului postmodern aparent nu are limite. 
Despre preoţii traiului sănătos. Sunt complet convinşi de superioritatea stilului lor de viaţă, atât de convinşi încât uneori se bat să facă prozeliţi. Ai impresia că fiecare preot al traiului sănătos trebuie neapărat să converteasă alţi zece la noua religie, poate şi pentru a-şi creşte cota importanţei în rândul sectei. Este convins că duce lupta cea bună a traiului sănatos, pentru a parafraza din Noul Testament. Este sigur că există doar o singură viaţă, cea de aici, de pe pământ iar pentru prelugirea cu orice preţ a ei, fie şi cu cinci zile (ca şi cum ar exista o lege imanentă care edictează : trăieşti sănătos şi în loc să mori la 60 de ani în mod sigur vei muri la 75 sau 85) reprezintă ţelul suprem şi ultim. Ceea ce este dincolo nici nu mai contează atât timp cât corpul, odată mort, evident, nu va mai fi niciodată sănătos şi în formă! De aceea despre spirit nici nu mai are sens să discutam având în vedere că el este dresat să suporte toanele corpului sănătos. Nu mai putem păstra o măsură şi parcă dăm cu oiştea în gard dintr-o extremă în alta, ori băgăm junkfood şi shaorme peste kebaburi ajungând obezi ori trecem în extrema cealaltă, devenind vegetarieni, vegani sau mai ştiu eu ce năzbâtie la modă prin Occident, ne petrecem toată viaţa în mişcare, pentru mişcare, căutând transa mistică a vieţii perfecte şi sănătoase. Uneori această alergarea obsesivă după corpul sănătos perfect ascunde şi traversarea unui gol sufletesc dar şi o mare frică firească, până la urmă, aceea de necunoscut. Corpul este aici, îl locuim, îl cunoaştem, ştim ce-i face plăcere şi ce nu-i provoacă durere, este previzibil. Însă viaţa sănătoasă presupune nu numai îngrijirea cu mare atenţie a corpului ci şi dezvoltarea spiritului. Dar când consumăm atât de multă energie pentru a ne disciplina corpul, cât timp ne mai rămâne ne ramane pentru a consolida mansarda? Care pare uneori cuprinsă de multe pânze de păianjeni. 
Codruţ CONSTANTINESCU