29 iulie 2014

Grave inundaţii în Prahova

Noaptea trecută, mai multe localităţile prahovene au fost lovite crunt de puternice viituri. Pagubele materiale raportate la ISU Prahova de Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă sunt următoarele:

Poiana Câmpina:
- două locuinţe inundate;
- trei autoturisme surprinse de viitură, unul fiind avariat;
sursa foto: www.facebook.com/eusebiu.zidaru

Proviţa de Jos:
- un beci şi trei curţi inundate;
- 4 animale moarte;
- 6 autoturisme avariate (fără victime);
- 5 podeţe distruse complet sau avariate;
- 7 poduri colmatate de aluviuni şi arbori rupţi de viitură, din care podul din punctul Sitari, sat Drăgăneasa este avariat în proporţie de 80%;
- DC 121 din satul Piatra, acoperit de aluviuni, pe anumite sectoare;
- DS 5025, parţial avariat, zona Valea Drăgănesii – Pod Vale;
- DS 5302, avariat în punctul Ţiloana;
- DS 864 – parţial avariat, zona Vâlceaua Sărată;
- DS 2716, parţial avariat, zona Iuda;
- două construcţii parţial afectate de viitură;
- a fost inundată o suprafaţă agricolă de aproximativ 10 ha;

Proviţa de Sus:
- 2 autoturisme avariate;
- un copac căzut pe o punte pietonală;

Măgureni: probleme privind alimentarea cu energie electrică – 427 consumatori afectaţi , 8 puncte de transformare, doi stâlpi de medie tensiune căzuţi peste râul Proviţa;
Comarnic - o locuinţă, un beci şi două curţi inundate;
Breaza – trei curţi şi două locuinţe inundate;
Sinaia – o curte inundată.

Fost goalkeeper al CSM Câmpina, Florin Marinică a găsit şi returnat proprietarului aproximativ 10.000 de euro şi mai multe carduri bancare

Zilele trecute, gestul unui tânăr câmpinean de a returna proprietarului o borsetă cu 8.500 de euro uitată într-o benzinărie din Braşov, a făcut rapid înconjurul mediilor virtuale. Florin George Marinică (22 ani), student în anul I la Universitatea „Transilvania” din Braşov – Facultatea de Inginerie Mecanică, lucrează pentru a se putea întreţine în şcoală într-o benzinărie din oraşul de sub Tâmpa. 


În timpul serviciului, a găsit o borsetă care conţinea 8.500 de euro, 511 dolari şi 700 de lei, precum şi trei carduri bancare, alături de care se afla o hârtie pe care erau scrise codurile PIN ale cardurilor respective. Fără să stea pe gânduri, tânărul a sunat la Poliţie şi a predat borseta poliţiştilor, iar aceştia, la rândul lor, au restituit-o proprietarului, un cetăţean din Bucureşti ce îşi alimentase autoturismul la benzinăria unde lucrează Marinică. 

Buna credinţă a câmpineanului n-a rămas nerăsplătită. Proprietarul bunurilor uitate i-a mulţumit şi i-a oferit o recompensă financiară, iar Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov i-a dăruit o plachetă cu inscripţia „În semn de apreciere pentru spiritul civic manifestat în apărarea valorilor comunităţii braşovene”. La rândul său, Florin George Marinică a declarat presei: „Am procedat aşa cum este normal. Cred că oricine în locul meu ar fi făcut la fel”. 
Şi, ca un element de noutate, în CV-ul bunului samaritean poate fi reţinut şi faptul că a activat timp de trei sezoane în lotul de fotbal al CSM Câmpina (fostă Coruna Câmpina), apărând cu succes buturile formaţiei câmpinene în liga judeţeană. 

Editorial

COMBINAŢII DE N LUAŢI CÎTE DOI

Să recapitulăm: PDL, ex-partidul preşedintelui, dispare de pe scena politică lăsîndu-se fagocitat de fostul său duşman declarat, acum prieten, PNL. Uitate  sunt şi alianţa toxică a PNL-ului cu PSD-ul şi lovitura de stat din 2012 şi suspendările preşedintelui. Înainte de asta, a fost nevoie ca ambele partide să-şi devoreze paşnic din foştii lideri. Liberalii locali s-au supărat pe mine cînd am scris că Antonescu distruge PNL-ul şi că nu are nici o şansă de a deveni candidat la preşedinţie. Iată că, din păcate, am avut dreptate în ambele diagnostice: vedem PNL nu întărit, ci slăbit, dezbinat interior, de o alianţă nefirească cu partidul cu care a polemizat intens în ultimii ani, (dacă ar fi rămas în toţi aceşti ani alături de PDL şi nu s-ar fi lipit de stînga retrogradă de sorginte Iliescu-Năstase-Hrebenciuc-Dragnea plus Voiculescu, unde ar fi fost azi societatea noastră?) iar dl. Antonescu s-a păcălit, rămînînd complet în afara jocului de putere. Alte aberaţii gen Tăriceanu sau Cataramă nu merită privite decît ca numere de clovnerie în circul nostru naţional. De partea cealaltă, dl. Blaga şi-a atins scopul: a distrus partidul, topindu-l ca zahărul în ceai în această alianţă contra naturii. Cînd în primăvara lui 2013 preşedintele Băsescu rostea acel celebru „adio PDL”, soarta partidului era pecetluită. Într-un moment în care se putea „rupe pisica”, declanşînd o reformă radicală a societăţii, convenţia PDL adoptase linia politicianismului populist şi căldicel, ostracizînd aripa reformistă. PDL murea oricum, putea alege să moară glorios, rupînd definitiv cu tarele trecutului şi nu prin compromitere şi ridicol.


Faptul că Monica Macovei nici nu a fost lăsată să vorbească acum la congresul de priveghi, nici nu e lăsată să participe la cursa pentru nominalizările la prezidenţiale spune, în sine, totul. Combinaţia e însă ceva mai complicată… Înaintea fenomenului uroboros descris mai sus, a mai fost însă unul, mai mic: dl. Mihai Răzvan Ungureanu şi-a împachetat, la rîndu-i, forţa civică în cutia PDL-ului, care a intrat în cutia, mai mare, a PNL-ului. Adică exact partidul care a avut un rol fundamental în căderea guvernului Ungureanu. PSD-ul ţipă: „trădare!”, dar tot jocul e doar pentru peluza de chibiţi. În plus, la congresul de schimbare a numelor nu au participat tocmai liderii importanţi: Boc şi Antonescu. E şi ăsta un indiciu. Cine să mai înţeleagă ceva în cadrilul acesta în care prietenii de ieri devin adversarii de azi şi viceversa? De fapt, doar viteza caruselului derutează, ca într-un număr de scamatorie politică. Dacă însă te uiţi fix la mîinile scamatorului, vezi direct rezultatul. Lovitura de stat pusă la cale în vara lui 2012 a reuşit abia acum, în modul cel mai pufos. Alianţa ce s-a ivit acum este, în fond, o lovitură dinspre dreapta dată preşedintelui Băsescu, obişnuit să primească doar dinspre stînga. E reuşita finală a îngropării direcţiei reformiste, victoria partidului unic, cu două feţe de ochii lumii, de putere şi de opoziţie, ca în mafiocraţiile sudamericane. Opoziţia reală a murit, trăiască partidul unic! Sigur că politicienii noştri, complet lipsiţi de principii, (inutil balast!) n-au nici o problemă de a lăuda azi ceea ce blamau ieri. Pe de altă parte, s-a terminat şi epoca Băsescu, fără ca obiectivele ei principale să fie atinse. El mizează în continuare, iraţional, pe Elena Udrea, un politician peste media naţională cu mult, dar căruia oricum nu e cazul să-i oferim o pălărie prea mare. Rearanjarea tuturor pieselor de pe eşichier, în poziţiile cele mai ciudate, va face să avem o toamnă plină de surprize. O vom lua din nou de la zero. Poate chiar în altă direcţie… Cîţiva mai săraci cu duhul (vezi cazul nu ştiu cărui parlamentar PSD mai slobod la gură) chiar desenează viitorul: desfiinţarea DNA şi ANI, eliberarea celor arestaţi pentru corupţie, imunitate absolută pentru politicieni de a face orice fel de afacere. Într-o Europă lipsită de coloană vertebrală şi, aş spune, de carismă, România priveşte spre viitor cu ochii legaţi.
P.S. Dl. Ponta pare excedat de chestiunea plagiatului. Spune că, fie şi dacă ar fi fost inculpat penal, s-ar fi prescris vina. Falsă punere a problemei. Care, aşa cum scriam cu ceva vreme în urmă, nu e în primul rînd juridică, ci morală. La vina morală nu există prescriere, şi asta numai în cazul în care îţi ceri iertare. Ceea ce omul nostru nu a făcut niciodată. Antropologii spun că există două feluri de civilizaţii: ale vinei şi ale ruşinii. Personal, dl. Ponta n-a acces încă în civilizaţia ruşinii. El lucrează de zor la pregătirea viitoarei ere a României: era baronatului biruitor la oraşe şi sate. 
Christian CRĂCIUN

Dispozitivul “Reo Ambulator”, o altă dotare importantă a Centrului Medical SanConfind, cel mai mare spital privat din judeţ

Continuăm interviul acordat în exclusivitate revistei Oglinda de către dl. Ioan Simion, preşedintele SC Confind SRL, care a avut, acum câţiva ani, ideea înfiinţării celei mai importante societăţi medicale din judeţul nostru, SC Centrul Medical SanConfind. Scopul acesteia este înfiinţarea unui impozant şi modern spital privat, echipat şi dotat la standarde europene, un spital de referinţă pentru judeţul Prahova, care va fi inaugurat, parţial, în câteva luni. Prima secţie dată în folosinţă va fi “Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic şi de Recuperare Medicală”. Interviul privind descrierea şi dotările celui mai mare spital privat prahovean continuă astăzi cu partea a treia.

- Ne-aţi vorbit, în numărul trecut, despre minunatele avantaje ale robotului medical “Reo Go”. Ne puteţi spune câte ceva şi despre celelalte dotări ale Spitalului SanConfind?
- Astăzi, voi continua “dezvăluirile” prin prezentarea celui de-al doilea dispozitiv robotizat de recuperare cu care va fi dotată “Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic şi de Recuperare Medicală” a Spitalului SanConfind. Dispozitivul se numeşte “Reo Ambulator” şi este un dispozitiv robotizat pentru recuperarea mersului ce integrează cele mai noi module create pentru îmbunătăţirea eficienţei terapiei recuperatorii sau pentru a implica şi mai mult pacientul în timpul acesteia. Astfel, s-a reuşit accelerarea procesului recuperatoriu transformând şedinţa terapeutică într-o sesiune plăcută şi antrenantă pentru pacient (mai ales în cazul copiilor). Dispozitivul are un modul pentru analiza mersului şi crearea unor tipare de mers pentru pacienţi. Un alt modul rezolvă antrenarea activă în timpul şedinţei, conducând la implicarea mai profundă a pacientului în cadrul procesului terapeutic. Un al treilea modul transpune pacientul într-un mediu familial, cu imagini reale din mediul înconjurător. 
- S-ar zice că terapia prin “Reo Ambulator” este chiar mai prietenoasă decât cea prin dispozitivul robotizat “Reo Go”…
- Ambele sunt foarte importante şi la fel de prietenoase şi de interactive în relaţia cu pacientul. Avantajele dispozitivului robotizat “Reo Ambulator” sunt multiple: timp scăzut de instalare a pacientului în aparat (circa cinci minute); timp scăzut de schimbare a modulului de la adulţi la copii (cinci minute); sistem de stabilizare a şoldurilor în timpul mersului; posibilitatea de a face tratamente într-o stare de completă imponderabilitate prin preluarea întregii greutăţi a pacientului; posibilitatea de a face tratamente în trei direcţii (înainte, în lateral, înapoi), beneficiind de sprijinul liftului de pacient şi al barelor paralele ataşabile benzii de alergare; posibilitatea antrenării atât a membrelor inferioare, cât şi a membrelor superioare; software dedicat ce permite setarea tuturor funcţiilor terapeutice, formarea de baze de date pentru pacienţi, generarea de rapoarte complexe etc; sistem complex de autodiagnosticare tehnică şi suport online oferit de firma producătoare; senzori la nivelul benzii de alergare; două regimuri folosite în procesul de recuperare: pasiv (cu picioare robotice care iniţiază sau ghidează mişcarea) şi activ (pentru stadiile mai avansate); parametrii de lucru pentru o şedinţă se personalizează, rezultând o terapie mai eficientă. 

- Cât de flexibil la nevoile pacientului este dispozitivul “Reo Ambulator”?
- “Reo Ambulator” a fost conceput ca un sistem cu adevărat flexibil în ceea ce priveşte dimensiunile pacientului. Pacienţi cu aproape orice dimensiuni corporale pot utiliza cu uşurinţă sistemul datorită următoarelor caracteristici: un set de hamuri care pot susţine un pacient de 90-200 cm, ceea ce permite cu uşurinţă utilizarea pediatrică şi pentru adulţi; aparatul suportă până la 150 kg; picioarele robotice sunt reglabile în funcţie de lăţimea pelviană a pacientului în intervalul 30-70 cm; picioarele robotice sunt uşor de reglat pentru copii, ele putând fi scoase în cazul pacienţilor deplasabili fără ajutor extern; banda de mers (largă de 70 cm), permite accesul uşor al unui scaun cu rotile; amortizoarele integrate în banda de mers creează un mediu confortabil pe o suprafaţă dură. 
- Cine este producătorul acestui robot medical de excepţie?
- Ca şi “Reo Go”, dispozitivul medical robotizat “Reo Ambulator” este conceput şi realizat de firma Motorika din SUA.


- Ce caracteristici tehnice are acest dispozitiv?
Aparatul este relativ mare: are greutatea de 800 kg, lungimea e de 2430 mm, lăţimea de 1120 mm, înalţimea e reglabilă (1240 – 2460 mm), lăţimea şi lungimea benzii de mers sunt de 700 mm şi, respectiv, 1300 mm. Există două viteze ale benzii: o viteză de la 0 la 10 km/h, fără picioare robotice, şi o viteză de la 0 la 3,5 km/h, cu picioare robotice. Dimensiunea ecranului este de 40 inch. De asemenea, “Reo Ambulator” are un suport reglabil pentru  mâini, roţi integrate, internet. 


- Ce fel de software foloseşte robotul “Reo Ambulator”?
- “Reo Ambulator” are în spate un software de management al terapiei versatil şi uşor de folosit, proiectat pentru a optimiza rezultatele în fiecare şedinţă şi pentru fiecare pacient. Setările pot fi oricând personalizate de către kinetoterapeut. Exerciţiile sunt concepute pentru a îmbunătăţi: mersul, echilibrul, susţinerea greutăţii, viteza, precizia mişcărilor. 
- După cum se vede, acest robot medical, care poate mări considerabil viteza de recuperare a mersului, are numai avantaje. Totuşi, are şi dezavantaje?
Da, unul singur – preţul!

Viol pe malul râului Doftana

Duminică, 27 iulie, tânăra Denisa Adriana R., din Câmpina, a trăit clipe de coşmar după ce a fost luată cu forţa şi dusă pe malul râului Doftana, unde sub ameninţarea cuţitului a fost obligată să întreţină raporturi sexuale.

Printr-un apel la 112, iubitul tinerei, martor în acest caz, a informat poliţiştii asupra locului şi a condiţiilor în care s-a produs incidentul, astfel că agresorul a fost prins la scurt timp după săvârşirea faptei. Acesta este din Câmpina, se numeşte Claudiu Robert Faur (zis Van Damme) şi în cursul zilei de ieri urma să fie prezentat Judecătoriei Câmpina cu propunerea de arestare preventivă. El riscă ani buni de închisoare, putând fi acuzat de  viol, lipsire de libertate și vătămare corporală. 

Tentativă de evadare şi focuri de armă la Centrul de Detenţie Câmpina

Săptămâna trecută, doi indivizi certaţi cu legea au reuşit să fugă de sub escorta poliţiştilor chiar din curtea Centrului de Detenţie din Câmpina. Bărbaţii în vârstă de 22 şi 27 de ani, condamnaţi pentru furt şi respectiv nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, au profitat de un moment de neatenţie din partea gardienilor în momentul în care au fost scoşi din arest pentru a fi duşi la penitenciar. Poliţiştii au fost nevoiţi să alerge după ei şi să tragă mai multe focuri de avertisment în aer.


Incidentul va fi anchetat de către organele competente din Ministerul de Interne, iar în urma verificărilor se va stabili dacă agenţii sub privirile cărora s-a petrecut evenimentul vor fi cercetaţi disciplinar pentru neglijenţă. 

Asociaţiile şi cluburile câmpinene au primit şi anul acesta finanţare de la bugetul local

Chiar dacă mai târziu decât în alţi ani, asociaţiile şi cluburile câmpinene au primit şi anul acesta finanţare de la bugetul local, conform Legii 350/ 2005. Comisia instituită de Consiliul Local în acest sens a avut de evaluat 28 de proiecte, din care doar 19 au fost aprobate, 8 respinse şi unul a fost retras. Suma alocată de Consiliul Local pentru finanţarea proiectelor sportive, culturale şi educative depuse de ONG-urile câmpinene a fost de 145.000 RON.
Publicăm în continuare lista cu sumele alocate pe domenii:Educaţie şi cultură: 60.000 lei
- Asociaţia “Pro Câmpina” – suma aprobată 5.000 lei (suma solicitată – 12.600 lei)
- Asociaţia părinţilor elevilor de la Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu” – 5.000 lei (suma solicitată 9.330 lei)
- Asociaţia “Irma – Culoarea, pasiunea mea” – 5.000 lei (suma solicitată 8.991 lei)
- Fundaţia Zamolxex – 10.000 lei (suma solicitată – 12.400 lei)
- Asociaţia de părinţi de la Şcoala Gimnazială “Al.I. Cuza” – 5.000 lei (suma solicitată 13.500 lei)
- Asociaţia “TATA verde” – 5.000 lei (suma solicitată 10.000 lei)
- Asociaţia părinţilor elevilor de la Colegiul Tehnic Forestier – 6.500 lei (suma solicitată 10.800 lei)
- Asociaţia Culturală “Arta pentru tineri” – 6.500 lei (suma solicitată 30.000 lei)
- Asociaţia “Inima sfântă a lui Iisus” – 12.000 lei (suma solicitată 18.900 lei)
Au fost respinse 3 proiecte ale Asociaţiei “Carmartsit″ (suma solicitată 9.450 lei), Asociaţiei “Delfin – educaţie şi cultură pentru tineret” (suma solicitată 15.000 lei) şi Asociaţiei Frizzly (suma solicitată 8.100 lei).

Sportul de performanţă: 50.000 lei
- Asociaţia Clubul Sportiv HCM Câmpina – suma aprobată 15.000 lei (suma solicitată 70.000 lei)
- Asociaţia Club Sportiv H.M. Junior – 12.000 lei (suma solicitată 29.700 lei)
- Asociaţia Clubul Sportiv Petro Energio Câmpina – 5.000 lei (suma solicitată 75.768 lei)
- Clubul Sportiv Kamikaze – 5.000 lei (suma solicitată 19.350 lei)
- Clubul de Motocros Britmar – 5.000 lei (suma solicitată 21.250 lei)
- Clubul de Motocros Lido – 8.000 lei (suma solicitată 25.500 lei)

Sportul pentru toţi: 35.000 lei
- Asociaţia Eco Alpin Sport Club Caraiman – 10.000 lei (solicitată şi aprobată)
- Asociaţia “Delfin – educaţie şi cultură pentru tineret” – 7.000 lei (suma solicitată 10.000 lei)
- Clubul Sportiv Barracuda – 10.000 lei (suma solicitată 44.094 lei)
- Asociaţia Frizzly – 8.000 lei (suma solicitată 8.100 lei)
Au fost respinse 5 proiecte ale Asociaţiei Clubul Sportiv GRC Câmpina (suma solicitată 21.600 lei), Asociaţiei Sportive “Ştiinţa” (suma solicitată 9.600 lei), Fundaţiei Zamolxex (suma solicitată 11.500 lei), Asociaţiei Club Sportiv “Roata de foc” (suma solicitată 13.545 lei), Asociaţiei “Inima sfântă a lui Iisus” (suma solicitată 13.500 lei). Din partea CSM Câmpina s-a primit o adresă de renunţare la solicitarea de finanţare, ca urmare a desfiinţării echipei de fotbal.

Tabără de vară în Alsacia pentru elevii şi dascălii câmpineni

Mai mulţi elevi de la Colegiul Tehnic Forestier şi Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” au participat în perioada 7 – 22 iulie la o tabără de vară în Alsacia – Franţa, la invitaţia unei şcoli similare din Strasbourg. 


Pe lângă vizita la Parlamentul European din Strasbourg, la Paris şi la Mausoleul Mauthausen de lângă Linz (Austria), elevii au participat şi la diverse ateliere de lucru specifice zonei şi activităţilor de tabără.
În Alsacia, tinerii au fost însoţiţi de profesorii Alice Gârbăcea, Daniela Şovăială, Felicia Turosu, Vali Şerban, precum şi de consilierii locali Gena Preda şi Marian Dulă. 

Viceprimarul din Brebu, declarat incompatibil

Gabriel Briscan, viceprimarul comunei Brebu, a fost declarat, recent, incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit inspectorilor ANI, Briscan se află în incompatibilitate începând cu data de 27 iunie 2012, întrucât a deţinut simultan cu funcţia de viceprimar şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 87 din Legea nr. 161/ 2003. 
Viceprimarul PSD a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele de identificare, precum şi drepturile de care beneficiază pentru a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare în apărarea sa. E.S.

Reţeaua naţională de gaze a ajuns şi la Telega

Prima etapă a parteneriatului între Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria Telega, referitor la racordarea comunei în reţeaua naţională de gaze s-a încheiat. Săptămâna aceasta vor fi racordate la gaze primele şase gospodării din localitate, pentru care au fost deja emise autorizaţiile de branşare şi câteva instituţii publice printre care Şcoala Generală nr.1, Grădiniţa nr. 1, Căminul Cultural „Nicolae Bălcescu” şi sediul Primăriei Telega. 

Finalizarea acestei etape reprezintă un prim pas al programului Consiliului Judeţean Prahova privind îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor judeţului şi atragerea de investitori. 

La 82 de ani, inventatorul Justin Capră lucrează la o maşină de mic litraj

Inventatotrul octogenar Justin Capră s-a recuperat bine după operaţia pe care a suferit-o recent la picior în urma unei crize de diabet. El a început să lucreze din nou la proiectele sale, alături de tineri pasionaţi de tehnică, unul dintre proiecte fiind maşina care consumă foarte puţin carburant: 1 litru la 100 de km. 
La 82 de ani, Capră îşi petrece aproape toată ziua în garajul de la Filipeşti de Pădure, în ciuda lipsurilor materiale şi a problemelor de sănătate de care uită atunci când concepe, proiectează şi lucrează. Îşi acceptă cu modestie situaţia şi nu cere nimic de la nimeni. 


Primăria comunei Filipeşti de Pădure intenţionează să-l declare cetăţean de onoare în semn de recunoştinţă pentru toată activitatea de cercetare. Un titlu în plus, ce nu îi va fi însă de mare ajutor inventatorului. 

Guvernul propune amenzi grase pentru transportul ilicit de persoane

Şoferii care iau în maşină persoane care fac autostopul ar putea fi sancţionaţi cu amendă de până la 5.000 RON, se precizează într-un proiect de ordonanţă lansat zilele trecute în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. Potrivit noului proiect de ordonanţă, persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism în afara regimului de taxi sau închiriere autorizată, ar putea fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 RON. Mai concret, şoferii care vor transporta autostopişti ar putea intra sub incidenţa legii.


Ministerul Transporturilor justifică iniţierea acestui proiect de act normativ din cauza existenţei unor masive practici ilicite în activitatea de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt ce afectează în mare măsură atât transportul local, cât şi transportul judeţean autorizat de persoane. 

Primăria Câmpina reacţionează oficial în cazul lucrărilor de reparaţii nereuşite de la Muzeul Hasdeu

COMUNICAT DE PRESĂ

“Restaurare terase şi hidroizolaţii Castelul Julia Hasdeu”

Licitaţia pentru lucrarea de investiţii “Restaurare terase şi hidroizolaţii Castelul Iulia Hasdeu” a fost publicată, la începutul anului 2013, pe site-ul de achiziţii publice SEAP şi s-a desfăşurat, în totalitate, conform procedurilor legale.
Lucrarea a fost atribuită către SC Bautech General Construct SRL, care a îndeplinit toate condiţiile impuse prin caietul de sarcini, inclusiv dovada că dispune de personal de specialitate, în domeniul restaurării monumentelor istorice.
Preţul contractului este de 458.907 lei (fără TVA), iar lucrările au constat în : desfacere pavaje din dale de beton prefabricat şi balustradele de piatră şi de metal ale teraselor, realizarea noilor straturi, reabilitarea teraselor, refacere rosturi, refacere umplutură din balast, montare hidroizolaţie din material flexibil, restaurare şi montare balustrade din piatră.
Ordinul de începere al lucrării a fost dat în data de 17 iunie 2013, lucrarea desfăşurându-se conform graficului de lucru.

În data de 17 octombrie 2013 a fost încheiată o notă de constare, premărgătoare recepţiei la terminarea lucrărilor, care cuprindea, printre altele şi obligativitatea schimbării, de către constructor, a luminatoarelor, cu unele din sticlă acrilică, lucrare realizată abia în luna decembrie 2013.
Lucrările au fost finalizate în luna ianuarie 2014, când a fost semnat, fără obiecţiuni, procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, menţionându-se că urmărirea în timp a calităţii lucrării se va face de către dirigintele de şantier, pe perioada garanţiei de bună execuţie.
Din luna februarie 2014 au apărut continuu infiltraţii, care au dus la degradarea zugrăvelilor interioare de pe tavan, fapt ce a fost făcut cunoscut atât constructorului, cât şi dirigintelui de şantier prin adresele nr.2849/4.02, 10.214/9.05, 13.553/23.06, 15.289/27.06. 2014.
Lucrările de remediere a defectelor ascunse la evacuările de la terase, precum şi reparaţiile interioare, sunt suportate în totalitate de către constructor, deoarece aceste intervenţii fac parte din garanţia de bună execuţie a contractului.
Datorită reapariţiilor petelor interioare, prin nota de constatare din data 16.07.2014, s-a hotărât că sunt necesari a fi executaţi următorii paşi: măsurarea umidităţii tencuielilor, cu un aparat atestat, inundarea teraselor timp de 48 de ore, măsurarea valorilor umiditaţii cu acelaşi aparat şi compararea diferenţelor valorice de măsură.
Astfel, dacă vor apărea diferenţe, se vor lua măsuri de refacere a hidroizolaţiei în zona respectivă. Ulterior, în funcţie de rezultate, se vor lua măsuri de remediere, date de proiectant, diriginte de şantier şi însuşite de constructor.
Menţionăm faptul că acest obiectiv de investiţii este în perioada de garanţie de 2 ani de zile, termen în care se notifică firmei constructoare deficienţele constatate în vederea remedierii acestora, pe cheltuiala ei.

PRIMAR, Ing.Tiseanu Horia-Laurenţiu
DIRECTOR EXECUTIV, ing. Eliza Oprescu

Lansare de carte

„Cimitirul din Epoca Bronzului de la Câmpina”

Eveniment cultural la Parohia Sf. Nicolae din Slobozia. Marţi 22 iulie, arheologul Alin Frânculeasa a lansat volumul de specialitate „Cimitirul din Epoca Bronzului de la Câmpina”. Lucrarea prezintă în detaliu mormintele descoperite în situl arheologic din cartierul Slobozia (Câmpina), dar şi studii asupra acestora. Cu o grafică de excepţie, cartea este împărţită, conform declaraţiilor autorului, în trei capitole: „Primul este o descriere clasică arheologică, al doilea o analiză antropologică cu detalii a tuturor mormintelor şi al treilea cuprinde trei studii pluridisciplinare legate de chihlimbar, sticlă şi investigaţia geofizică” – a declarat Frânculeasa.
Conform specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie a României, prezenţi la manifestare, volumul lansat de Frânculeasa nu este doar un raport de săpătură, clasic, ci un adevărat reper pentru epoca bronzului şi arheologia preistorică.


În expunerile sale, autorul a mai afirmat că „cimitirul descoperit nu poate fi departe de aşezarea umană din epoca respectivă”, lăsând să se înţeleagă că în timpul următor se doreşte descoperirea acesteia. 
Printre colaboratorii evidenţiaţi în timpul descoperirilor, Frânculeasa a ţinut să-l menţioneze special pe părintele Petru Moga, pentru înţelegerea de care a dat dovadă pe tot parcursul lucrărilor arheologice din curtea Parohiei Sf. Nicolae.