12 august 2014

Medicii din Austria oferă “o nouă şansă” pentru pacienţii din Prahova

GRAL Medical, în parteneriat cu AKH Viena, pune la dispoziţia pacienţilor din Piteşti, Rm. Vâlcea, Focşani, Sibiu, Craiova şi Ploieşti consultaţii de second opinion în ONCOLOGIE prin sistemul inovativ de telemedicină.
Pacienții intrați deja în campania organizata de Gral Medical, se află in prezent sub monitorizarea echipei medicale din cadrul Spitalului OncoFort. O parte dintre pacienți au efectuat primii paşi pentru tratamentul cancerului, iar ceilalți efectuează investigațiile de diagnosticare şi control recomandate de către Prof. Dr. Thomas Brodowicz. La consultații au venit pacienți cu o cazuistică diversificată, de la simpla prevenție pentru pacienții cu antecedente de cancer în familie, până la cazuri complexe de cancer cu recidivă și-n faze avansate ale bolii.
Renumitul oncolog austriac oferă consultaţii oncologice prin sistem de telemedicină, o premiera pe segmentul oncologic in Romania. Pentru second opinion se oferă o “nouă şansă” pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, iar pentru consultaţiile de prevenţie se stabileşte o riscogramă sau o  conduita sănătoasă pe viitor pentru persoanele predispuse la boli grave (ex: antecedente de cancer în familie).
Consultațiile de telemedicină, implică o echipă medicală de suport impresionantă. Alături de pacient se află medicul specialist Gral Medical, care poate oferi informații rapide din dosarul medical, întocmit și tradus anterior.  Pe cealaltă parte a conexiunii, echipa din București este coordonată de medicul austriac și i se alătură un medic oncolog, care facilitează traducerea conversaţiei, managerul pacientului care arhivează fișa medicală și asistenta medicului austriac.
“Sunt încântat de faptul că mulţi români sunt deschişi la telemedicină, exact ca-n Austria, şi că acest sistem poate să ofere pacienţilor rapiditate şi eficienţă în diagnosticul oncologic. Pacienţii vor putea evita drumurile costisitoare până în capitală, iar lupta contra cancerului va fi mult mai facilă” - ne-a declarat renumitul medic oncolog austriac.
Programările pentru luna în curs se efectuează în ordinea cererilor primite de la pacienţi. Campania de second opinion în oncologie prin telemedicină oferă preţuri cu 70% mai mici până la sfârşitul lunii august, comparativ cu preţurile practicate în capitală.

Detalii şi programări la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00 sau online pe www.gralmedical.ro

Clinica Gral Medical Ploieşti (Str. Cuza Voda nr. 6, Bl. A8 Omnia)
Telefon: 0244-597.753, 0244-516.331

Concivic şi Hidro Prahova au intrat în vizorul autorităţilor câmpinene

Ritmul de lucru şi neregulile găsite la lucrările de canalizare vor face obiectul unor sesizări la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi la Autoritatea de Management POS Mediu

Obligată de evoluţia nefavorabilă a lucrărilor de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare din Câmpina, administraţia locală a susţinut zilele trecute prima conferinţă de presă pe această temă, pentru a lămuri o serie întreagă de nereguli constatate în derularea proiectului finanţat, în cea mai mare parte, din fonduri europene. 
Alături de primarul Horia Tiseanu, la conferinţa de presă au mai participat viceprimarul Ion Dragomir şi şeful ADPP, Felicia Olteanu, care au prezentat rând pe rând aspectele negative din activitatea firmei Concivic din Slobozia, societatea care a subcontractat şi execută lucrările sub îndrumarea celor de la Hidro Prahova.


Principalele acuze ale administraţiei câmpinene se referă la faptul că nu s-au respectat graficele de lucru stabilite, nu s-au făcut sprijiniri de maluri pentru a se evita surparea acestora şi implicit distrugerea mai multor copaci, cămine de vizitat utilităţi, stâlpi de iluminat şi că în genere se lucrează fără respectarea unor tehnologii standard, ceea ce în cazul tronsonului de pe B-dul Carol I a dus la înfundarea reţelei de canalizare.
O altă categorie de acuze se referă la faptul că ritmul de lucru al societăţii ialomiţene generează întârzieri mari în graficul prevăzut iniţial, 1,2 km realizaţi în cinci luni, adică sub 5% din lucrările prevăzute în proiect.
Faţă de toate acestea, administraţia locală îşi arată îngrijorarea şi susţine că nerespectarea graficului de lucrări şi a proiectului de finanţare de către constructor poate avea drept consecinţă imposibilitatea finalizării lucrării în termenul stabilit, toamna lui 2015 şi chiar pericolul retragerii fondurilor europene.


Ca un prim set de măsuri, executivul a anunţat că va sesiza Inspectoratul de Stat în Construcţii în vederea prezentării proceselor verbale privind calitatea acestei lucrări, va sesiza Autoritatea de Management POS Mediu privind desfăşurarea şi executarea neconformă a lucrării şi va interzice începerea lucrărilor pe alte străzi, până la finalizarea celor începute. 
La finalul conferinţei de presă, primarul Horia Tiseanu a avertizat Concivic, Hidro Prahova şi Consiliul Judeţean că administraţia câmpineană nu va tolera întârzierea şi executarea necorespunzătoare a lucrărilor şi că va sesiza toate instituţiile abilitate pentru a se pune lucrurile la punct. 

Editorial

CRIMA DE PROSTIE

Există împrejurări istorice în care prostia e o crimă. Mă refer la prostia naţională. Care apare în anumite circumstanţe ca o epidemie, ca un pojar care pustieşte totul. Așa mor națiunile. Cu imbecili analfabeți care ies în stradă, agresîndu-i pe cei care nu sunt de acord cu ei. Este extremismul în floare. Unul dintre cei mai dăunători paraziţi ai economiei şi mentalului naţional a fost arestat. Un om care încorpora (caz unic pînă acum la noi, în sine o treime a maleficului: potentat economic, politic dar şi media). Verdictul juridic este incontestabil, un proces tergiversat atîția ani a dezvăluit modul de lucru comun cu al multor îmbogățiți ai tranziției. În cazul de față a diferit numai scara și forța împricinatului. Omul a avut însă la dispoziție ceea ce alții nu au avut. O forță de manipulare bine garnisită cu indivizi cinici, lipsiți de orice scrupul, capabili de orice mîșăvie, niște rakeți media, roboți ai ordinelor primite de la boss. Profesionist, omul și-a dat seama că nu poate avea șanse decît manipulînd marea massă acefală și prizonieră a drogului informațional de pe Antenă. 


Ceea ce s-a văzut duminică seara, a fost un replay al gospodinelor de ambe sexe care îi aplaudau pe mineri în 1990. În mod bizar, specia nu pare a fi dispărut pare că, după 25 de ani, sunt aceiași oameni, cu aceleași mentalități, cu aceleași rudimente de gîndire. Combustibil ideal pentru distrugerea țării. Pentru ucrainizarea ei. Știți pe cutare proprietar de butic sau de depozit care, sub amenințarea unui control, dă foc coșmeliei ca să ardă actele doveditoare… La alt palier, Voiculescu dă foc țării ca să scape. Piromanii urlă în fiecare seară pe ecran. În Ponta, condamnatul nu are încredere, cine poate avea încredere în el? Atunci apelează la soluția extremă. Toți cei care încearcă să-i lumineze pe oameni, să le prezinte un alt punct de vedere, sunt socotiți dușmani, puși pe liste negre amenințați în direct sau pe bloguri unde nu există nici un fel de răspundere juridică. Perfect apărați de un CNA unde domnește o sinistră doamnă care pare construită de însuși Voiculescu, într-atît îi reproduce de fidel interesele (ne se declara ea, entuziastă, sclava Antenei 3?), oamenii de acolo lucrează de zor la montarea de dinamită. Asta fac seară de seară. Probabil că unui străin îi vine greu să priceapă că într-o țară cu zeci de canale de televiziune unde (deși greu) poți vedea totuși puncte de vedere diferite, atîția oameni pot avea gîndirea arestată de o mînă de macaci urlători. Nu e, totuși, greu de explicat: este doar capătul unui lung proces de spălare a creierelor, desfășurat profesionist, care a început la Gherla, Sighet, Pitești, Jilava, Canal, Aiud, a continuat cu înfometarea anilor 80 și filmele „patriotico-istorice” ale Direcției de propagandă (știu, îi zicea altfel, lucra sub diferite nume proprii, dar asta era în esență) și a atins un punct culminant în marele spectacol regizat în decembrie 89. De ce dna Andronescu este nelipsită în studiourile din Băneasa? Pentru că spălarea creierelor se desfășoară prin distrugerea învățămîntului (care înseamnă învățarea gîndirii critice, a procesării informației) care furnizează carne de tun incitării la ură animalică. Eu văd o strînsă legătură între mitingul de ieri și propunerea unei a treia sesiuni de bac sau a cursurilor de facultate pentru cei care nu au luat bacul. Astfel de oameni au nevoie să fie conduși de unul ca Voiculescu și distrați de vulgaritățile lui Badea. Știți care e partea bună? Că nu le-a ieșit pasența. Antena 3 e aici, dar România e în altă parte! Nu vor reuși să-i dea foc!
P.S. Dl. Mang, plagiator dovedit juridic, măsluitor de voturi la urnă, fost rector la una din uzinele de diplome pentru activul de politruci, este acum membru în organismul de acreditare al Universităților. Și toată lumea dă din umeri, nu li se pare o incompatibilitate strigătoare la cer. În regimul Ponta (mare admirator al Antenei, ceea ce ilustrează nivelul său cultural) nimic nu este ceea ce pare a fi. Abia aștept să-l avem președinte pe acest om care îi reprezintă perfect pe cei ce scriau pe postere într-o limbă română specifică celor cu 2 clase. Elementare. 
Christian CRĂCIUN      

Restricţii de trafic la ieşirea din Câmpina spre Lunca Cornului

COMUNICAT DE PRESĂ

În vederea realizării obiectivului de investiţii „Reparaţii carosabil Bulevardul Carol I, tronson strada Siretului-Lunca Cornului”, conform Contractului de lucru nr.16740/ 01.08.2014, încheiat între Primăria Municipiului Câmpina şi S.C. CAST S.R.L., circulaţia rutieră pe bulevardul Carol I, tronsonul cuprins între strada Siretului şi podul de la Lunca Cornului, va fi închisă în perioada 13.08.2014 - 14.08.2014. Circulaţia rutieră va fi întreruptă pentru înlăturarea prăbuşirii drumului, care s-a accentuat în urma ploilor abundente căzute în ultima perioadă.


În acest sens, conducătorilor auto le adresăm rugămintea de a utiliza traseele alternative de circulaţie, precum Calea Daciei sau strada Podului (cu respectarea restricţiilor de circulaţie în vigoare).
Vă aducem la cunoştinţă că termenul de execuţie al acestui obiectiv de investiţii este de trei luni, începând cu data de 07.08.2014, pe parcursul lucrărilor impunându-se restricţii ale traficului rutier.
Cerem scuze participanţilor la trafic şi locuitorilor din zona afectată pentru inconvenientele inevitabile şi îi rugăm să se conformeze noilor reglementări de circulaţie.
Primar, Horia Laurenţiu TISEANU

Educaţia rămâne o prioritate pentru aleşii locali

În ultima şedinţă de Consiliu local de joi, 31 iulie, aleşii au votat în unanimitate alocarea unor sume de bani din bugetul public pentru susţinerea burselor de performanţă în liceele câmpinene.
Astfel, şi anul acesta, elevii cu rezultate deosebite la învăţătură şi disciplină aflaţi în ultimul an de studiu vor primi burse în valoare de 200 de lei lunar în perioada octombrie 2014 - iunie 2015. În total, este vorba de 30 de burse, repartizate la patru dintre cele cinci licee câmpinene: Colegiul Naţional “N. Grigorescu” - 12 burse; Liceul Tehnologic Energetic - 7 burse; Colegiul Tehnic Forestier - 6 burse; Colegiul Tehnic “C-tin Istrati” - 5 burse. 

Nominalizarea elevilor care primesc aceste burse se face de către o comisie formată din patru consilieri locali şi directorii instituţiilor de învăţământ, după o metodologie ce ţine cont de anumite criterii stabilite în Consiliul Local.  

Ministerul de Interne acceptă şi poliţişti de 1,60 m înălţime

Printr-un recent ordin emis de ministrul Internelor, Gabriel Oprea, a fost modificat criteriul de înălţime ce le va permite şi candidaţilor mai scunzi de 1,70 m să se înscrie la şcolile de poliţie. Astfel, începând de anul acesta, tinerii ce visează să îmbrace haina de poliţist, cu înălţimea de minimum 1,65 m la bărbaţi şi 1,60 m la femei, se pot prezenta la admitere, atât în Câmpina, cât şi la Cluj Napoca, fără emoţii. 


O altă noutate a ordinului ministerial este aceea că de anul acesta copiii personalului militar inapt sau decedat în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu pot intra la şcolile de poliţie din Câmpina, Cluj Napoca sau Oradea fără să mai susţină proba de verificare a cunoştinţelor.

Fuziunea PNL - PDL generează permutări în administraţia prahoveană

Recenta fuziune între PNL şi PDL generează aproape zilnic demisii în structurile politice venite din partea aleşilor locali şi judeţeni ai celor două partide. Nemulţumiţi ori dornici de putere, o parte dintre liberali şi pedelişti se regrupează sub noi drapele, în slujba cărora formează alte majorităţi ce nu mai reflectă sub niciun aspect votul popular.
Dar ce importanţă mai are voinţa cetăţeanului într-o societate feudală condusă de clanuri?!


În ultimele zile, consilierii judeţeni Radu Ionescu (PDL) şi Simona David (PNL) s-au înscris în UNPR, peste 100 de liberali ploieşteni au trecut la PNR-ul lui Tăriceanu, viceprimarul din Păuleşti, împreună cu doi consilieri (toţi membri PNL până mai ieri) s-au înscris în UNPR, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Sebastian Danielescu (PNL) şi-a pierdut funcţia în urma noilor înţelegeri între PSD şi PLR şi probabil vor mai urma şi alte surprize. 
La Câmpina, situaţia este încă destul de calmă. Poate doar în PNL sunt aşteptate anumite modificări printre aleşii locali, având în vedere că fostul preşedinte, Virgil Guran, lucrează la înfiinţarea filialei locale a PLR, noul partid la care a aderat.

Ansamblul “Ghiocelul”, ambasadorul şcolii câmpinene de dans popular şi al tradiţiilor româneşti în Turcia

Săptămâna trecută, ansamblul folcloric “Ghiocelul”, ce activează de ani buni în cadrul Casei de Cultură “Geo Bogza”, a reprezentat cu succes şcoala câmpineană de dans popular şi tradiţiile româneşti printre alte naţiuni sosite în acelaşi scop la festivalul localităţii Gelibolu din Turcia.
Apreciat de toţi participanţii şi aplaudat la scenă deschisă după fiecare reprezentaţie, “Ghiocelul” a primit din partea autorităţilor turce, ca un cec în alb, invitaţie necondiţionată în fiecare an la acest schimb cultural. Mai mult decât atât, dialogul dintre autorităţile turce şi cele române prezente în delegaţia câmpineană (consilierii municipali Dragomir Enache şi Florin Frăţilă) a continuat şi în cadrul unor întâlniri oficiale, unde au avut loc discuţii de principiu pe marginea unor viitoare colaborări culturale şi chiar economice, prin intermediul Consulatului român de la Edirne. 


În ciuda condiţiilor de cazare şi masă precare (specifice, în general, unor astfel de schimburi culturale), oficialii români au avut numai cuvinte de laudă la adresa omologilor turci: “Am avut şansa să cunoaştem oameni deosebiţi din administraţia turcă. Pe lângă schimbul cultural în care delegaţia câmpineană a fost foarte apreciată, graţie talentului acestor tineri minunaţi din ansamblul «Ghiocelul», am fost invitaţi şi la o serie de întâlniri oficiale cu edilii turci, în urma cărora s-ar putea stabili legături culturale şi economice mai strânse pe viitor. Sigur că asta depinde de hotărârile care se vor lua la nivel administrativ aici, la Câmpina. Atât eu, cât şi colegul meu, Dragomir Enache, vom propune edililor noştri reluarea discuţiilor cu autorităţile turce într-un cadru instituţional. Ar fi păcat să nu folosim orice ocazie pentru a ne lărgi orizontul de comunicare cu naţiunile lumii” - a declarat Florin Frăţilă, preşedintele Comisiei de cultură din Consiliul local.

Două zile de film la Câmpina

La sfârşitul acestei săptămâni, în zilele de 15 şi 16 august, la Câmpina va fi organizat pentru prima dată un festival de scurtmetraje digitale, oferit de Asociaţia Tata Verde, în colaborare cu administraţia locală. Proiectul a fost finanţat de la bugetul public, în baza Legii 350/2005. 


Proiecțiile vor putea fi urmărite în patru locații, atent alese, fiind spaţii în care tinerii aleg să petreacă timpul liber împreună cu prietenii.
Aceste locaţii sunt: Ice Factory, Coffe Shop, Millia şi Club Live. 
Evenimentul, programat a se desfăşura între orele 21,30 - 23,00, își propune să aducă în atenția publicului tânăr tot ceea ce este nou din domeniul digital, filme, new media, grafică și concerte de muzică, scurt metraje.
Vineri, 15 august, în Club Live, după proiecţii, va cânta trupa bucureşteană The Crossroads.
Demn de menţionat este şi faptul că intrarea va fi liberă.

Cupa PRO Câmpina, Vacanţa pe Biciclete

Dovada vie a faptului că societatea civilă câmpineană face paşi importanţi în ultimii ani pentru a sprijini activităţile culturale, educative, sportive şi sociale ale oraşului este apariţia tot mai frecventă a manifestărilor organizate cu succes de ONG-urile locale. De la concerte de jazz, spectacole de teatru/ film şi până la activităţi sportive, organizaţiile non-guvernamentale oferă soluţii tuturor iubitorilor de cultură şi sport pentru petrecerea timpului liber.


Un astfel de exemplu poate fi considerat şi proiectul “Vacanţa pe Biciclete” susţinut de Asociaţia Pro Câmpina, cu sprijinul administraţiei locale.
Sâmbătă, pe o vreme superbă, în zona platoului Muscel, peste 70 de adolescenţi şi copii s-au înscris în cursa bicicliştilor, un adevărat galop de sănătate, care a ţinut mai bine de şase ore. Startul competiţiei a fost dat de Corina Ungureanu, care a răspuns de fiecare dată afirmativ invitaţiilor venite din partea Asociaţiei Pro Câmpina. 


Bucurie, emoţie şi chiar supărare printre micii competitori ce nu s-au clasat la finish-ul curselor după cum le era dorinţa. Misiune grea pentru organizatorii voluntari, care la festivitatea de premiere au oferit diplome fiecărui participant, indiferent de locul stabilit în ierarhia concursului. Pe categorii de vârstă, rezultatele ediţiei a II-a a competiţiei Vacanţa pe Biciclete au fost următoarele:

Băieți 6 ani: LOCUL 1 - Marin David Ioan; LOCUL 2 - Luca Stoian Ganciu; LOCUL 3 - Florea Ianis
Fete 6-8 ani: LOCUL 1 - Bulat Gabriela 7,34; LOCUL 2 - Bujoreanu Alessia 7,44; LOCUL 3 - Dârlău Rebeca 8,29
Băieți 6-8 ani: LOCUL 1 - Bădilă Liviu 7,20; LOCUL 2 - Enescu Andrei 7,36; LOCUL 3 - Enescu Ștefan 7,48
Fete 8-10 ani: LOCUL 1 - Senes Iana 8,31; LOCUL 2 - Lăzăroaia Ana 8,59; LOCUL 3 - Neață Serena 9,00
Băieți 8-10 ani: LOCUL 1 - Toader Alin 6,53; LOCUL 2 - Pavel Sergiu Dan 7,44; LOCUL 3 - Bunea Victor 8,08
Fete 10-12 ani: LOCUL 1 - Duca Daria 9,52; LOCUL 2 - Bunea Maria 12,34; 
Băieți 10-12 ani: LOCUL 1 - Enoae Tudor Ioan 9,10; LOCUL 2 - Toader David 9,14; LOCUL 3 - Prodan Eduard 9,33
Fete 12-14 ani: LOCUL 1 -  Chiriacopol Maria 11,30
Băieți 12-14 ani: LOCUL 1 - Grosu Radu 8,47; LOCUL 2 - Bratosin Radu Daniel 9,47; LOCUL 3 - Dumitrache Silviu 9,49

Călător prin lume

Nopţi albe la Sankt Petersburg (I)

Astăzi vom merge spre nord pentru a petrece câteva nopţi albe într-un oraş cu peste 8.000 de monumente arhitectonice, fostă capitală a Rusiei până în 1918 - Sankt Petersburg. Alegem “nopţile albe” - un fenomen unic, când noaptea nu mai este stăpână şi este înlocuită cu o înserare de pe la noi, ceea ce dă acestei metropole cu peste 4.600.000 de locuitori, un farmec aparte.
Şi vizita nu poate începe decât din locul de naştere al oraşului, fortăreaţa Petru şi Pavel, situată pe o mică insulă. Aici, în 1703, ţarul Petru I - Petru cel Mare, dă numele de Sankt Petersburg fortăreţei pe care o construise în delta fluviului Neva, pe un teren mlăştinos, prima construcţie din cărămidă şi piatră a noului oraş. Petru, care era un mare vizionar, visa la o capitală modernă, asemănătoare cu oraşele pe care le văzuse într-o călătorie prin Austria, Spania, Anglia, Olanda şi Franţa între 1697 - 1698. Nimic nu a fost prea mult pentru acest mare om, atât la propriu (avea o înălţime de peste 1,80 m), cât şi la figurat. A adus peste 20.000 de oameni, apoi alţi 40.000 de ţărani, prizonieri suedezi sau ostaşi. Pentru a supraveghea lucrările, îşi construieşte o casă modestă din lemn, pe malul Nevei, casă ce poate fi văzută şi astăzi. Un an mai târziu, în 1704, doi arhitecţi, Trezzini şi Leblond, sosesc aici şi sub conducerea ţarului construiesc străzi lungi, drepte şi canale după acelaşi principiu. Puţin mai târziu, Petru cel Mare decide transformarea insulei Vasilievski în centrul oraşului, cu o reţea de canale asemănătoare celor văzute de Petru I în Olanda, la Amsterdam. În 1713 el mută capitala Rusiei de la Moscova aici, dar după moartea sa, în 1725, capitala e mutată înapoi la Moscova, pentru a reveni în 1732 şi să rămână aici până în 1918. Opera acestui mare învăţat va fi continuată de Ecaterina cea Mare (1761 - 1796), care va face din Sankt Petersburg un mare oraş imperial, cu lucrări unice.
Dar să ne întoarcem la fortăreaţa Petru şi Pavel şi să facem o scurtă plimbare pe străzile ei pietruite. Intrarea se face prin Poarta Sf. Petru, care are deasupra ei vulturul bicefal cu emblema Rusiei. Vedem străzile ce au adăpostit reşedinţa comandantului fortăreţei, depozitul de pulbere, dar şi clădirile ce au servit drept închisoare pentru opozanţii regimului ţarist după 1712. Fără îndoială, cea mai impozantă clădire este Catedrala Sf. Petru şi Pavel, cea care domină insula, atât prin înălţimea ei de 122 metri, cât şi prin frumuseţe. Aceasta are forma unei corăbii din sec. XVIII, iar în vârf se află un înger ce ţine în mână o cruce. 


În interior se pot vedea 32 de morminte, începând cu cel al lui Petru cel Mare şi al altor ţari, până la Alexandru al III-lea. Mormintele sunt acoperite cu marmură albă de Carrara, având fiecare câte o cruce aurită. Singurele morminte diferite sunt unul roz, al lui Alexandru al II-lea şi unul verde, al soţiei sale.
Ne îndreptăm spre ieşire şi trecând peste podul Sf. Ion, ne întoarcem în oraş, oprindu-ne pentru câteva minute lângă celebrul crucişător Aurora, cel care a dat semnalul Revoluţiei din octombrie 1917, revoluţie ce va pune capăt ţarismului şi va schimba viaţa lumii.
Mergem mai departe, trecând pe lângă o statuie ce îl reprezintă pe Petru I, socotită cel mai iubit monument al oraşului. Statuia ecvestră, ridicată la ordinul Ecaterinei a II-a drept preţuire pentru Petru cel Mare, este cunoscută şi sub numele de “Călăreţul de Aramă”, după un poem scris de marele poet rus Aleksandr Puşkin. Ea îl înfăţişează pe Petru purtând pe cap laurii, ca un împărat roman, în timp ce armăsarul său striveşte sub copite un şarpe. Întreg grupul statuar este impresionant, numai blocul de granit ce formează piedestalul cântărind 1600 tone. În imediata apropiere a statuii se află un parc, unde în mod tradiţional, noile cupluri de căsătoriţi vin să se fotografieze cu rudele şi prietenii.


Încet, încet, paşii ne poartă spre Piaţa Sf. Isac, spre minunea lumii ce se cheamă Catedrala Sf. Isac. În mijlocul pieţei se află o statuie a lui Nicolae I, construită între 1856 - 1859, înconjurată de patru figuri feminine reprezentând virtuţi creştine: Credinţa, cu o cruce în mână, Înţelepciunea, cu o oglindă în mână, Dreptatea, ţinând o balanţă şi Puterea, cu o lance şi un scut. Suntem însă hipnotizaţi de Catedrala Sf. Isac, o minune a arhitecturii, a patra catedrală a lumii, după cele din Roma, Londra şi Florenţa. Catedrala poartă numele patronului spiritual al lui Petru cel Mare şi a fost construită între 1818 - 1858 după planurile arhitectului Auguste Montferrand. Înaltă de 101,5 metri, de formă dreptunghică, având o suprafaţă interioară de 4000 de metri pătraţi, catedrala poate adăposti peste 12.000 de persoane. Cele patru laturi sunt susţinute de coloane din granit roşu, înalte de 17 metri. Întregul interior este o combinaţie de marmuri de diferite culori, malachit, mozaicuri aurii, iar fresca ce împodobeşte cupola centrală are 2680 de metri pătraţi. Cei mai buni artişti ai timpului şi-au dat mâna pentru a construi ceea ce trebuia să fie cea mai grozavă catedrală a Imperiului. Şi au reuşit. 
Timpul se scurge parcă mai repede decât de obicei şi noi ne grăbim spre artera principală a oraşului - Nevski Prospect. Un furnicar de oameni ne întâmpină în timp ce păşim pe acest bulevard lung de peste 5 km. Este locul magazinelor de lux, al băncilor, birourilor, al firmelor de asigurări, centrul comercial şi financiar al Sankt Petersburgului. Toate clădirile sunt, mai mult sau mai puţin, de aceeaşi înălţime aici, pentru că la momentul construcţiei lor exista o lege ce nu permitea construcţia caselor din piatră mai înalte decât Palatul de Iarnă. (Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu clădirile Parisului, ce nu puteau fi mai înalte decât Luvrul).
Bulevardul este flancat şi de alte opere de artă, cum ar fi Catedrala Kazan, ce adăposteşte o icoană făcătoare de minuni, icoana sfântă din Kazan a Fecioarei Maria, una dintre cele mai preţioase relicve ale Bisericii Ortodoxe Ruse. Mareşalul Kutuzov, învingătorul lui Napoleon în 1812, este îngropat aici. Bulevardul traversează numeroase poduri peste zecile de canale ale oraşului, dar cel mai frumos mi s-a părut Podul Anichov, unul dintre primele poduri construite din lemn de Petru I în 1715 şi care era intrarea oficială în Sankt Petersburg. În 1841, un pod din granit a fost construit şi i s-a adăugat un ansamblu sculptural format din patru cai, numit “Îmblânzirea cailor”. Doi cai din bronz au fost trimişi de ţarul Nicolae I regelui Prusiei drept cadou şi au fost înclocuiţi cu modele pictate din gips, iar în 1848 au fost create două noi grupe de cai, pentru locurile rămase libere pe pod. Grupurile statuare, de o expresivitate deosebită, reprezintă diferitele etape ale îmblânzirii cailor. 
Continui plimbarea pe Nevski Prospect când privirea îmi este atrasă, undeva în dreapta, de biserica multicoloră a Reînvierii sau a Mântuitorului Însângerat, cu cupolele sale ce amintesc de Biserica Vasili Blajeni din Piaţa Roşie din Moscova. Biserica, de un colorit fantastic, a fost construită pe locul în care Împăratul Alexandru al II-lea a fost asasinat în 1881. 


Construcţia bisericii a durat 24 de ani şi a fost terminată în 1907. Are 81 de metri înălţime şi o suprafaţă de 1642 metri pătraţi. În interiorul ei nu există nicio pictură. Pereţii sunt aproape în întregime acoperiţi cu mozaicuri, cu o suprafaţă totală de 6560 metri pătraţi. Exteriorul bisericii, cu cupolele sale spiralate, este de asemenea acoperit cu mozaicuri, iar cupolele cu emailuri multicolore şi ţigle colorate. Toate acestea alcătuiesc o colecţie unică, fără egal în lume. Însuşi Dumnezeu pare s-o fi ocrotit în timpul blocadei oraşului (1941 - 1944), când o bombă a căzut pe una dintre cupole, dar nu a explodat, fiind dezamorsată abia în 1961.
S-a făcut târziu şi este timpul să ne întoarcem la hotel, pregătindu-ne pentru evenimentul de la miezul nopţii, când vom fi înapoi pe malul Nevei, pentru spectacolul ridicării podurilor, parte integrantă a nopţilor albe în Sankt Petersburg.
Alex. Blanck
În nr. viitor: Nopţi albe la Sankt Petersburg (II)