17 februarie 2015

Întrebări pentru domnul Iohannis

Vă scriu din rândul dascălilor, Domnule Președinte, tagma din care ați făcut parte până să vă convertiți în politician. Tagmă din care face parte și doamna Carmen, cu care împărțiți dormitorul. 
Suntem câteva sute de mii de dascăli în țara asta care ne-am pus speranțele în dvs., fiind sătui de domnii Ponta, Boc, Tăriceanu și companiile lor. Căci cabinetele Boc 1, 2, 3, Ponta 1, 2, 3, 4 (și câte vor mai fi) au distrus aproape total învățământul din România! Aici nu e vorba că au tăiat salariile cu 1/4 (căci le-au restituit parțial, pierzând prin proces; nicio țară din UE n-a băgat mâna în portofelul profesorilor, nici măcar Grecia, ce era falimentară!), nici că de ani de zile nu au mai adăugat nimic la lefurile personalului didactic (în timp ce salariul minim garantat a crescut de la 600 lei la 975 lei între 2009-2015, profesorii debutanții, cu studii superioare, fiind similari la leafă cu necalificații!), ci de faptul că în criză, Domnule Iohannis, politicienii au mărit numărul de angajați în administrația publică (a se citi nepotism, pilăraie), le-au crescut lefurile cu 50% în ultimii 10 ani și au scăzut numărul de dascăli comasând școlile din România! Au închis școlile și au cumpărat microbuze galbene! A propos, DNA-ul când verifică și tărășenia asta?


Domnule Președinte, dvs. știți că orice sat din țara asta, fără biserică și fără școală, e condamnat la autodistrugere? Dvs. știți că, în 2004, România avea 343.000 de salariați în preuniversitar, iar în 2014 numai 295.473? Că în acest timp aparatul administrativ a crescut de la 180.515 la 222.494? Că deși FMI-ul a cerut să se scadă numărul de bugetari, guvernele din ultimul deceniu le-au umflat rândurile, de la 823.393 la 846.894? Au aruncat profesorii pe ușă și au gonflat personalul din primării, prefecturi și ministere! Acum, în plină eră a informatizării, când câteva info-chioșcuri pot suplini un batalion de secretare care stau cu laptopul lângă calorifer, sorbind cafeluța și dând like-uri pe Facebook (să mă ierte doamnele din administrație care muncesc de le sar capacele, nu dânsele sunt în vizor!).
În timpul ăsta profesorii sunt terorizați de bande de infractori la transportul în comun, fac navete la câteva școli, prin frig, prin ploi, nu au nici măcar un computer SH în clasă (nu de-alea noi, pentru care a băgat mâna sub tejghea doamna Andronescu & liota și acum stă dârdâind la mititica), au scaune rupte, catedre jerpelite, table de pe vremea comuniștilor, manuale nereeditate din 2004! Cum să predai în 2015 după statistici din 2000-2002? Sau nu contează? Tot în timpul ăsta profesorii s-au pricopsit în licee cu vreo 40 de comisii și comitete, la care trebuie să întocmească cca 400 de documente!!! Birocrație de care râd și Marx și Lenin! S-a înfiinţat inclusiv o comisie "anti-corupție", căci s-au temut băieții deştepți, politrucii, că nu vor putea vedea vilele lor de pachetele de cafea ale profesorilor! 
Șțiți cât câștigă pe oră un profesor debutant în țara care o conduceți, domnule Iohannis? 7,08 lei (1,59 €). Dar unul cu gradul I și 25 de ani vechime? 14 lei (3,14 €). Asta la brut, pentru că dacă punem netul rămân doar 9,7 lei! Ghinion, nu? Știți că în România un profesor cu doctorat și 20 de ani vechime câștigă într-o lună cât câştigă în 4 ore (!) un profesor fără doctorat din Luxemburg? Sau cât în 14 ore (!) un profesor din Polonia? Ore, Domnule Iohannis, ore, nu zile!
Am crezut că ne veți sprijini la buget, Domnule Președinte. Din 2015 era obligatoriu, prin Lege, ca învățământul să obțină 6% din PIB, însă doctorul Ponta a decis 3,5 % și l-ați aprobat! Știți ce înseamnă 3,5 % din PIB în 2015, în comparație cu același procent în 2007? Mult mai puțin, Domnule Președinte, căci din 2007 încoace PIB-ul a crescut cu peste 10%, iar investițiile în educație s-au diminuat cu 40%. Și DNA-ul nu pe profesori i-a încălecat!
Știți care e reculul, domnule Iohannis? Profesorii buni fug din învățământ, promovabilitatea la bacalaureat scade, competența în facultăți se stinge, coboară ștachetele, profesionalismul. În curând nu vom mai avea universități nici în top 1000, nu doar în top 500. Medicii, inginerii, profesorii, economiștitii de mâine ne vor face praf și pe noi și pe copiii noștri! A propos, aveți curajul să circulați pe autostradă cu o mașină reparată de un mecanic fără cunoştinţe solide de mecanică? Ori să fiți  operat de un doctor nepregătit? Dacă se continuă așa, acolo vom ajunge! 
Ieșiți din palatul de cleștar, domnule Iohannis! Fiți activ, jucător, arătați că vă pasă! Altfel, veți avea soarta domnului Constantinescu, veți deveni anonim. Aţi fost ales să rupeți ghinionul României! Investiți în școli, altfel veți fi obligat să investiți în DNA şi să suplimentați numărul pușcăriilor!

Nicolae.Geantă

8 comentarii:

 1. Domnu profesor Geanta, ridicati niste probleme in care nu aveti dreptate. De ce nu iau bacul elevii? Stiti de ce? Daca profesorii iau numai note intre 5 si 7 cum sa ia elevul note mai mari? Cine sa le educe daca nici profesorii nu sunt educati. Spre informarea dumneavoastra si nu numai, cititi ce spune Ministerul de Invatamant: http://www.ziare.com/scoala/profesori/rezultate-titularizare-2014-peste-jumatate-din-profesori-au-picat-examenul-1313009

  RăspundețiȘtergere
 2. Alaturi de aceste efecte adaugam pe urmatoarele:
  a. Unii profesori s-au adaptat, santajand prin diverse mijloace ca elevii sa faca meditatie cu ei, altfel ii lasa corijenti sau le scad mediile radical.
  b. Altii cer de la obraz cadouri de ziua lor, de 1 si 8 martie, la deschiderea sau la inchiderea anului scolar, de ziua lor de nume, etc.
  c. Altii isi asigura comisionul de la edituri obligand elevii sa cumpere carti lunar, altfel ii fac de doi lei in fata clasei.
  Iata si alte efecte ale caroro valuri ajung direct in portofelul parintilor si in carnetele elevilor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 4. Constantin Dumitrache20 februarie 2015, 20:37

  D-le profesor, cred ca aveți dreptate si că știți foarte bine ce spuneți, având în vedere că sunteti parte a sistemului de învăîământ. Si cei doi comentatori au dreptate, deși observațiile domniilor lor, după opinia mea, nu sunt definitorii pentru starea învățământului. Ceea ce știu bine este că asupra acestui subiect, dl Iohannis s-a pronunțat încă din campania electorală. Ca profesor și soț de profesoară, știe și cei bine, si cei rău ăn domeniul în care a activat ani de zile. Personal, inclin să cred ca dacă lucrurile nu merg prea bine, aceasta se datorează unui complex de factori. Mă gîndesc că dl Iohannis, în a cărui onestitate continui să cred, va reuni mințile cele mai luminate ale neamului pentru a găsi soluțiile adecvate. Soluția nu este a unuia sau a altuia, (chiar dacă ar fi Spiru Haret!), intr-o țară care este profund divizata de orgolii, parvenitism și permanente contestații

  RăspundețiȘtergere
 5. Constantin Dumitrache20 februarie 2015, 20:42

  Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 6. nu mi vie sa cred cad stra care predicate incurajandu ne aveti asteptari de la noul presedinte hulindu pe alti,eu stiam ca traim vremurile din urma si ca daca traim bine sau mai putin bine asta atarna doar de D zeu,oricum eu una niciodata nu am sa va ascult ceva,D zeu sa va vorbeasca frate Geanta!

  RăspundețiȘtergere
 7. Parca spune in Biblie "Blestemat este omul care se increde in om..."..
  La ce va asteptati de la un politician? politicienii sunt prefacuti si mincinosi....
  eu ma asteptam si la chestia asta..asa ca nu ma mai mira...

  RăspundețiȘtergere
 8. Aveti deptate. Sotul meu, dupa 13 ani de invatamant, timp in care si-a luat gradele, a facut un master si un postuniversitar, a hotarat sa emigreze in Canada, nu pentru ca nu-i era drag sa fie profesor, ci pentru ca nu a vazut nici o perspectiva sa fie mai bine. Noi suntem din Zalau iar in 2012 am fost si eu o buna bucata de timp la Campina, atunci cand Tenaris a cumparat sectia de prajini de pompare de la Camerun. E frumos la voi, dar si aici ne place.

  RăspundețiȘtergere