29 ianuarie 2015

Fără venituri şi fără un acoperiş deasupra capului, o familie se zbate să ia viaţa de la capăt

Familia Andreescu, formată din soţii Dorel şi Mihaela, băiatul lor Bogdan, în vârstă de 21 de ani şi bunica Elisabeta, trăieşte de o bună bucată de vreme la limita supravieţuirii.
Necazul lor a început atunci când Dorel şi Mihaela, care locuiau împreună cu fiul lor în Bucureşti, într-o garsonieră închiriată din cartierul Militari, pentru care aveau un contract valabil până în luna aprilie 2014, au fost anunţaţi de proprietar în luna februarie că trebuie să părăsească locuinţa, întrucât aceasta urmează să fie vândută.
Vestea, venită în scurt, i-a luat pe nepregătite şi, neavând la cine să apeleze, şi-au făcut bagajele şi la sfârşitul lunii februarie 2014 au venit la Câmpina, unde bunica Elisabeta locuia, tot cu chirie, într-un apartament.
S-au descurcat cum au putut până în luna noiembrie, când gravele probleme de sănătate, care l-au ţinut pe Dorel internat în repetate rânduri, au atras după ele conecedierea acestuia de la Radet Bucureşti, unde lucra de 35 de ani. 
Cum sursa unui venit sigur dispăruse, se bazau acum pe cei 500 de lei ai soţiei, pensionată pe caz de boală şi pe pensia buncii Elisabeta. Cum veniturile nu erau suficiente, nu a durat mult până când au început problemele şi familia Andreescu a rămas restantă la plata utilităţilor. 
Apartamentul din Câmpina, în care locuiau, este proprietatea unui domn stabilit în Canada, care a împuternicit o rudă să se ocupe de administrarea acestuia. Deşi familia Andreescu a încercat să-i explice femeii, ruda proprietarului, situaţia nefericită prin care trece, nu a găsit  înţelegere. I-au propus acesteia plata datoriilor eşalonat, însă această variantă nu a fost acceptată, la decizie contribuind şi preşedintele asociaţiei de proprietari, care a refuzat să le înlesnească plata în rate. Astfel că la jumătatea lunii decembrie 2014, când toată lumea se pregătea de venirea sărbătorilor, familia Andreescu era avertizată că dacă nu-şi achită datoriile, va fi dată afară din casă. 
La începutul lui 2015 au fost vizitaţi de administratorul apartamentului şi de preşedintele asociaţiei de proprietari şi înştiinţaţi că trebuie să să părăsească locuinţa până la data de 7 ianuarie, indiferent dacă îşi plătesc sau nu datoriile. 
Ger afară, ger în suflete... Familia Andreescu îşi face din nou bagajele şi părăseşte apartamentul. Televizorul, computerul băiatului, actele personale ale familiei şi alte bunuri au fost duse de Dorel la o cunoştinţă, coleg de navetă, care s-a arătat dispus să le ţină până când aceştia vor găsi un loc în care să se stabilească.
Pe 7 ianuarie au părăsit apartamentul. De atunci şi până în prezent au dormit fiecare pe unde a găsit. Bunica dintr-o casă în alta, Dorel prin spital, iar Mihaela şi Bogdan într-o cămăruţă pentru care plătesc o chirie nu foarte mare. 
Când i-am întâlnit pe Dorel şi pe bunica Elisabeta erau nemâncaţi de două zile. Bunica plângea întruna, iar bărbatul, desfigurat de disperare, avea tensiunea foarte mare şi era în pragul unui nou atac de panică.  „Simt că nu mai pot! Nu ştim ce să mai facem, la cine să mai apelăm ca să ieşim din acest impas!” – repetă încontinuu bătrâna. 


La necazul lor s-a mai adăugat unul: pe sistem nervos, băiatul a intrat în depresie şi s-a îmbolnăvit de psoriazis.
Ca şi cum destinul acestei familii ar fi intrat într-o zodie neagră,  problemele au continuat. În tot acest timp scurs de la începutul anului, Dorel a căutat o soluţie de a-şi aduce familia sub acelaşi acoperiş. Pe 15 ianuarie, şi-a contactat fostul coleg de serviciu, spunându-i că doreşte să-şi recupereze bunurile lăsate în grijă. A primit încuviinţarea de a merge să le ridice de la locuinţa acestuia, unde se afla o mătuşă, întrucât omul nu se afla acasă. 
Culmea ironiei avea s-o afle Dorel în momentul în care, ajuns la apartamentul colegului, a fost întâmpinat la uşă de aceeaşi doamnă care se ocupa de administrarea apartamentului din care fuseseră evacuaţi. Însoţită şi de această dată de preşedintele asociaţiei, femeia a refuzat să-i înapoieze lui Dorel bunurile până când acesta nu îşi plăteşte datoriile. 
În ziua următoare, Dorel l-a contactat din nou telefonic pe colegul său, însă acesta nu i-a mai răspuns: „Mi-a trimis doar două mesaje, care se refereau la faptul că atâta timp cât nu îmi achit datoriile, nu voi primi niciun bun. În aceeaşi zi, am mers la Poliţie şi am depus o plângere împotriva lui. Pe 21 ianuarie, în urma plângerii, am fost chemaţi eu, mama, doamna S. şi preşedintele asociaţiei pentru declaraţii” – ne-a povestit Dorel. În urma audierii, la care colegul lui Dorel nu s-a prezentat, s-a stabilit că acesta este obligat să returneze bunurile familiei Andreescu. În acelaşi timp, părţile au ajuns la o înţelegere, astfel încât plata datoriei să se facă imediat ce  aceştia intră în posesia unor bani. 
Pentru ca acest lucru să se întâmple, Dorel şi fiul său au nevoie urgent de un loc de muncă şi de un acoperiş deasupra capului. 
Familia Andreescu nu este prima şi din păcate nici ultima care, printr-un concurs nefericit de împrejurări, rămâne pe drumuri. Stă în puterea noastră să punem umărul şi să-i ajutăm cum putem să-şi găsească liniştea şi să ia viaţa de la capăt.