10 martie 2015

Un “8 Martie Altfel", dedicat femeilor active

De 8 martie, marea majoritate a femeilor vor să petreacă într-un cadru festiv, îmbrăcate în ţinute elegante, coafate, să danseze şi să se răsfeţe cu meniuri care de care mai rafinate.
Există însă şi reprezentante ale sexului frumos care vor să iasă din tipare şi să sărbătorească Ziua Internaţională a Femeii în mod diferit. 
Din acest punct de vedere, Câmpina se poate lăuda cu femei care preţuiesc momentele unice, care sunt active şi care caută direcţii şi activităţi care să le pună în valoare nu numai feminitatea, ci şi complexitatea caracterului, femei care prin natura lor sunt deschise provocărilor. 


O astfel de provocare lăudabilă a fost lansată de către Irinel Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei PRO Câmpina, care în colaborare cu Primăria Municipiului Câmpina, le-a propus doamnelor şi domnişoarelor un “8 Martie Altfel". 


Acesta a fost chiar numele evenimentului desfăşurat duminică, 8 martie, care a adunat laolaltă femei de toate vârstele, pentru care plăcerea de a se afla în aer liber şi de a face sport a fost mai presus decât clasica ieşire la restaurant. Şi cum ziua de 8 martie a fost una splendidă şi din punct de vedere al condiţiilor meteo, provocarea la mişcare s-a dovedit a fi venit într-un moment cum nu se poate mai potrivit. 


“Triatlonul lejer care s-a desfăşurat în Câmpina cu ocazia zilei de 8 martie a fost un succes. Evenimentul a delectat doamnele şi domnişoarele participante prin diversitatea activităţilor efectuate şi prin atmosfera plăcută în care acestea s-au derulat. "8 Martie Altfel" face parte din proiectul asociaţiei, derulat în parteneriat cu primăria, "Prin sport alături de oameni". Membrele şi invitatele Clubului Femina, care activează în cadrul asociaţiei, s-au întâlnit în a doua parte a dimineţii în Parcul de la Soldat, unde s-au bucurat de prezenţa unor reprezentanţi ai Primăriei Câmpina, ai Poliţiei Rutiere şi ai Poliţiei Locale de la care au primit instrucţiuni în ceea ce priveşte circulaţia cu bicicleta a adulţilor şi a copiilor pe drumurile publice, precum şi flori şi felicitări dedicate femeii active. Sub îndrumarea poliţiilor rutiere şi locale au făcut, pe biciclete, un mic tur al oraşului, urmat de alergare pe terenul sintetic de la fostele cămine Petrol şi de o oră de înot la Bazinul Didactic. În final, cine a dorit, a participat la un bine meritat prânz, pe cont propriu, la care au avut loc discuţii şi s-au făcut planuri pentru viitoarele întâlniri. Anul trecut, de Ziua Femeii, activitatea s-a numit "8 Martie pe roţi" şi a constat într-o deplasare cu bicicletele până pe Platoul Muscel şi înapoi. Aşadar, nu este prima dată când Club Femina Câmpina organizează un 8 martie activ!  Mulţumim poliţiei locale şi primăriei pentru sprijinul acordat” – ne-a declarat Iulia Dupu, secretarul Asociaţiei PRO Câmpina.
Andreea Ştefan

Baza de Tratament a Spitalului SanConfind din Poiana Câmpina va fi inaugurată pe 16 aprilie

Ieri s-a făcut recepția tehnică a Bazei de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic și de Recuperare Medicală din cadrul Centrului Medical SanConfind Poiana Câmpina. Este vorba, în principal, despre clădirea cilindrică având un acoperiș-cupolă care a fost adăugată la imobilul fostului Spital Poiana Câmpina (imobil în care a funcționat, decenii întregi, secția externă a Spitalului Municipal Câmpina). Imobilul care a găzduit vechiul spital, modernizat și el din temelii de către arhitectul francez Christian Tanascaux, este și el de nerecunoscut prin noua sa arhitectură și urmează a fi terminat peste doi-trei ani. Baza de Tratament, prin dotările ei ultraperformante și de ultimă generație, este considerată cea mai importantă secție a viitorului Spital SanConfind, un fel de Perla Coroanei pentru cea mai importantă unitate spitalicească în regim privat din județul Prahova. 


Recepția lucrării s-a realizat în prezența reprezentanților Confind SRL – finanțatorul Centrului Medical SanConfind, a reprezentanților firmei franceze de arhitectură, a reprezentanților antreprenorului - general (Edilconst SA) și ai celorlalte firme care au executat lucrări în diferitele etape ale acestei impresionante investiții, precum și ai unor reprezentanți ISU. Recepția a privit mai mult partea tehnică a construcției (structura de rezistență, compartimentare, sisteme de circulație a apei sărate, de ventilație, de alarmare etc). 


Datorită numeroaselor și performantelor dotări cu care va fi înzestrată Baza de Tratament, inaugurarea acesteia se va face luna viitoare, pe 16 aprilie. Această primă secție a Spitalului SanConfind va avea o structură de invidiat, demnă de un spital cu adevărat european. Sunt prevăzute, de asemenea, spații rezervate pacienților care doresc masaj, împachetări cu nămol de Techirghiol sau cu parafină, saună uscată şi umedă, săli pentru balneohidroterapie cu apă sărată de la vechile izvoare ale comunei Poiana Câmpina, precum şi spații speciale unde funcționează dispozitive ultramoderne pentru recuperarea robotizată a membrelor superioare și inferioare (la copii şi adulţi). Printre dotările excepționale am aminti, de asemenea, sistemul de geamuri termoizolante tripan (cu trei straturi de geam, pentru a reduce la maximum pierderile de căldură), dar și sistemele speciale pentru recuperarea căldurii din aerul uzat eliminat din clădire.

Apă sărată ca la Marea Moartă
”Spitalul SanConfind este o investiție curajoasă și foarte importantă, cum în puține locuri din România mai putem întâlni azi. Această primă secție a spitalului, căreia îi facem acum recepția, este mai mult decât o simplă secție, căci Baza de Tratament  reprezintă un sector cu totul și cu totul special și performant. Punctele sale forte sunt apa foarte sărată (captată din vechile izvoare ale comunei) și nămolul de Techirghiol, adus și păstrat în condiții speciale. O apă cu atâta salinitate (aproape 300 g/l) nu se găsește decât la Marea Moartă, în Israel”, a subliniat, în alocuțiunea sa de la începutul întâlnirii, arhitectul Christian Tanascaux. ”Noi nu inaugurăm astăzi Spitalul SanConfind, ci facem numai recepția la terminarea lucrărilor pentru zona de balneo. E o chestie pur tehnică  această recepție a clădirii noi, adăgate la vechea clădire a Spitalului Poiana Câmpina.  Ne-am hotărât să facem inaugurarea spitalului pe data de 16 aprilie. Indiferent ce se întâmplă, le-am scris constructorilor, fiecăruia în parte i-am scris, să termine tot ce mai este de făcut pentru ca, pe 16 aprilie 2015, să putem inaugura parțial spitalul prin darea în funcțiune a acestei baze de tratament. Cine nu poate respectă acest termen va fi dat afară,” a declarat Ioan Simion, președintele Confind SRL, finanțatorul Spitalului SanConfind. 


Sala Bazinelor, atracția Bazei de Tratament 
Conducerea spitalului a achiziționat pentru Baza de Tratament materiale, aparate, dispozitive și echipamente dintre cele mai moderne și mai performante, de la cei mai buni producători mondiali de aparatură medicală, dintre care am aminti: Chatanooga (SUA), Motorika (Israel), Somethy (Franța),  Deutsche Steinzeug (Germania), Philips (Olanda) etc. Sala Bazinelor, cu o formă cilindrică și un acoperiș-cupolă, are trei bazine alimentate cu apă foarte sărată ce prezintă o mineralizare totală de excepție (321 g/l) și este captată din vechile izvoare ale comunei Poiana Câmpina, care era, acum un secol, o celebră stațiune balneară. Prin Baza de Tratament (BT) a Spitalului SanConfind, comuna și-ar putea recăpăta faima de odinioară. La capătul bazinului pentru adulți, de 9x4 metri, există o macara pivotantă pentru accesul facil în bazin al persoanelor cu deficiențe locomotorii. În spațiile din jurul Sălii Bazinelor se pot face băi de nămol, băi cu apă sărată, băi de plante, băi cu dioxid de carbon și bule, duș subacval. Pacienții pot beneficia de băi de nămol în căzi cu apă sărată încălzită, la care se adaugă 10-12 kg de nămol. Concentraţia de nămol se poate modifica în funcţie de prescripţia medicului balneolog. Băile sunt urmate de duşuri calde şi odihnă de circa o oră. În zona dușurilor din Sala Bazinelor s-au executat finisaje HT de top (gresie, faianță), fabricate de concernul german Deutsche Steinzeug, cel mai bun producător mondial în domeniu, cu un permanent efect antibacterian și de autocurățare (asigură o curățenie activă garantată toată viața). Cei suferinzi pot face hidrokinetoterapie în cadă-treflă și în cele trei bazine cu apă sărată: bazinul pentru adulți și cel pentru mers în contracurent (ambele cu adâncimea de 1,2 m), și bazinul pentru copii (0,5 m adâncime). Pacienții au la dispoziție halate, prosoape, papuci, dar și ochelari de protecție, pentru a nu le intra apa sărată în ochi. Există patru vestiare (pentru bărbați, femei, persoane cu dizabilități și VIP-uri) dotate cu dulapuri și toate cele necesare. Tâmplăria este una cu totul specială, rezistentă la umiditate. În multiplele procese hidroterapeutice de recuperare se folosesc jeturi subacvale la diferite adâncimi, cu viteze şi presiuni reglabile. De asemenea, Baza de Tratament (BT) are căzi cu apă sărată caldă şi nămol de Techirghiol, precum și căzi special concepute pentru “duş subacval”. Extrem de relaxantă este hidroterapia sub dușul Vichy. Foarte benefică este detoxifierea în sauna uscată și în sauna umedă. Există aer condiționat în toată clădirea, procesat în mai multe CTA-uri. Fizioterapie și roboți medicali de înaltă performanță
Procedurile de fizioterapie ce se vor aplica aici sunt foarte numeroase. Unele dintre ele (aplicații de unde-șoc extracorporale, metoda deep-oscillation prin atracție electrostatică și frecare) sunt mai rar întâlnite. Pacienții care vor trece pragul Bazei pot beneficia de magnetoterapie, ultrasunete, laserterapie, unde scurte, terapie combinată (ultrasunete și curenți de joasă frecvență). terapia TEKAR, crioterapie. Pentru sănătatea lor vor lucra și aparatele de electroterapie prin curenți galvanici  și curenți de joasă și medie frecvență (TENS, diadinamici, cu impulsuri rectangulare sau exponențiale, faradici, Trabert, HUFFSCHMIDT, interferențiali etc). Aparatul pentru terapia durerii cu unde de șoc, de la un cunoscut producător american, folosește undele de șoc pe două canale, cu posibilitatea cuplării simultane a doi aplicatori. Unda de șoc crează presiune asupra țesuturilor afectate, ceea ce duce la creșterea permeabilității celulare, stimulând microcirculația și metabolismul celular, grăbind astfel vindecarea. Pot fi tratate în acest fel durerile de genunchi, durerile de șold, de umăr, de cot și de spate, pintenii calcaneeni (”ciocurile”), întârzierile sau lipsa de consolidare osoasă, leziunile tegumentare cronice (ulcere varicoase). Foarte performantă este aparatura medicală robotizată pentru recuperarea  deficitelor membrelor superioare și inferioare (pacienti cu AVC, paraplegii, tetraplegii și alte afecțiuni neurologice). Nu va lipsi, desigur, masajul terapeutic (sedativ, decontracturant, tonifiant, de drenaj limfatic).

Milenara acupunctură, binefăcătoare și astăzi
Un alt punct forte al Bazei de Tratament îl reprezintă acupunctura - inserția de ace foarte subțiri în anumite puncte de pe corp, cu scopul final de a elibera căile prin care curge energia vitală a organismului. Acele pot fi îndoite, încinse sau chiar puse la curent electric slab. Sute de boli se pot trata prin acupunctură. În funție de gravitatea afecțiunii, după cel puțin 15 ședinte, pacienții vor putea simți efectele benefice ale miraculoaselor terapii din medicina tradițională chineză, aplicate de un cunoscut medic specialist chinez, care va sosi la sfârșitul acestei luni direct din China.

Baza de Tratament – o oază de sănătate
”Baza de Tratament a Spitalului SanConfind reprezintă un reper important al balneologiei și medicinei de recuperare din România. Cu ajutorul apei foarte sărate captate dintr-un vechi  izvor de la marginea comunei, al nămolului sapropelic de Techirghiol,  cu ajutorul roboților medicali ultraperformați și al terapiilor medicinei tradiționale chineze, încercăm să fim o oază de sănătate într-o lume marcată tot mai mult de maladii și suferințe”, consideră Ioan Simion, președintele Confind SRL.

Editorial. AGONIA EUROPEI

Într-o carte de convorbiri cu tînărul Ioan Pintea, Primejdia mărturisirii, întîlnirile avînd loc prin 1988, părintele Nicolae Steinhardt are un adevărat eseu dialogic cu titlul de mai sus. Eseu în care critică hipnoza Occidentului în fața lui Gorbaciov și o face din perspectiva celui care știe, care a simțit pe propria-i piele care este adevărul comunismului. El face un inventar istoric al cedărilor euro-americane în fața rușilor: „Congresul american face pentru ruși mult mai mult decît un întreg arsenal de bombe atomice…”. „Dacă cumva ar dori s-o facă vor cuceri Europa în 24 de ore, pentru că atît Germania, cît și Franța, cît și celelalte țări se vor preda rușilor integral”. Se vor preda fără luptă, „prin telefon” spune bătrînul avva. Dacă ar vedea astăzi cum își rîde Putin de „negocierile” cu Eur-America, și-ar întări de o sută de ori cuvintele. Acum cîteva zile, Herta Müller, și ea dintre cei ce știu și spun cu voce tare ce înseamnă comunismul, rostește aceeași idee: „Die Welt: De ce nu se va opri? Și va primi ceea ce vrea? Herta Muller: Da, pentru ca Occidentul este neputincios și mai și strigă în gura mare că e neputincios. Sigur că nu se poate pune capăt agresiunii sale cu mijloace militare, dar nu trebuie să o și spui mereu. Oamenii din Europa de Est, care au trăit ocupația sovietică, știu că dictatorii de teapa lui Putin nu reacționează decît la forță”
Aici ne aflăm: agonia Occidentului stă în abdicarea de la valorile lui, apologia comodității și îmbuibării, disponibilitatea lașă la orice compromis. Își strigă în gura mare impotența, cum foarte plastic spune scriitoarea laureată Nobel. Acum cîteva săptămîni o ridicolă manifestație cu mulți șefi de state în centrul Parisului a încercat să exprime o așa zisă solidaritate cu ziariștii asasinați. La puțină vreme, 21 de creștini au fost decapitați în văzul lumii de oamenii Statului Islamic. De astă dată nu s-a auzit niciun suspin de solidaritate, nici un „ je suis chrétien”. Tăcere totală. Un alt simptom al aceleași agonii îndelungi a valorilor Europei. Acum buldozerele distrug situl arheologic de la Nimrod și muzeele cu artă asiriană. Iar „corecții politic” anti- colonialism nu suflă o vorbă că singurele valori ale acestor culturi vor rămîne totuși cele de la Louvru sau British Museum. Sunt proteste ca niște ciripituri ale UNESCO, pentru că tiermondismul și anticapitalismul își arată falimentul de ideologii complice la crime umane și culturale. 


Venerabilul Neagu Djuvara are chiar o întreagă lucrare, greu de citit și de aceea puțin comentată la noi față de meritele ei și față de altele mai „scandaloase” ale autorului, în care,  încercînd să descopere anumite legități ale istoriei, vorbește despre inexorabilul sfîrșit al civilizației occidentale. La care se pare că suntem martori. Drept este că democrația are prin chiar esența ei „defectul” că nu se poate impune cu forța.  Suntem deja, spun specialiștii, (deși presa noastră nu prea aduce vorba despre asta, preocupată mai mult de Eurovision și de sutienul nu știu cărei doamne) în plin „război hibrid”. Paradoxal, România ar putea avea de cîștigat, pentru că ea redevine o miză: prin gurile Dunării, Marea Neagră și prin Republica Moldova. Dar poate și pierde totul: pentru că lașitatea și cupiditatea politicienilor noștri sunt chiar mai mari decît cele ale occidentalilor. 2015 va aduce, cred, surprinzătoare mutări pe scena politică internă. Herta Müller are din nou dreptate în interviul citat: de la tiranie nu se trece direct și automat la democrație, există o fază intermediară, după care abia se alege, se poate reveni la un regim autoritar sau stabiliza o democrație autentică. Este exact situația țării noastre, aflată încă într-o pre-democrație extrem de vulnerabilă și intern și extern. Unii spun că situația noastră este asemănătoare cu cea din preajma primului război mondial. Există însă o deosebire fundamentală: nu mai avem o elită conducătoare cultă, inteligentă și capabilă să pună mai presus de orice interesul țării, așa cum avut atunci. După cum nici Europa sau America nu mai au asemenea conducători. Prietenii mă acuză că sunt defetist. Ar fi bine… dar dacă sunt numai realist? Faptul că oameni bine văzători în circumstanțe, nerobiți ideologic, fără să se știe între ei cînd au emis aceste diagnostice, spun practic același lucru despre agonia unui continent în care s-a născut civilizația modernă, are de ce să ne pună pe gînduri. Poate că telefonul de capitulare a și fost dat….
Christian CRĂCIUN

Păsări de pradă în Piaţa Centrală

Oraşul nostru se poate lăuda cu o piaţă deosebită, curată, aerisită, luminoasă, în care se comercializează marfă de cea mai bună calitate. În faţa pieţei s-a format treptat un fel de agoră câmpineană. Întocmai vechilor greci, care se strângeau în centrul oraşului ca să discute problemele cetăţii Atena, şi la noi, zilnic, pe bănci sau grupaţi, în picioare, în diverse mici cenacluri, o seamnă de câmpineni, mai ales vârstnici, discută cu înflăcărare subictele politice care sunt la ordinea zilei. Auzi în piaţă analize mai pasionale decât cele de la tv. Tot aici se organizează periodic şi târguri de bunătăţi sau de artizanat care atrag multă lume. Probabil că în prezent e locul cel mai animat al oraşului, în care câmpinenii vin nu numai pentru cumpărături, dar şi ca să stea de vorbă. 


De mai mulţi ani însă au apărut în zonă şi nişte indivizi supărători, adevăraţi profesionişti ai tapatului, care abordează un stil menit să te pună în dificultate. Unii dintre ei, cu mult aplomb, îţi întind mâna, iar tu, din reflex, răspunzi la salut. Mai apoi, cu o mină foarte optimistă şi veselă încep o conversaţie de parcă te-ar cunoaşte de când lumea. Nedumerit, nu ştii ce să crezi, până când în final îţi solicită un împrumut, o sumă destul de importantă, pe care dacă eziţi începe să o reducă simţitor. Nu te lasă în pace până nu pleacă cu ceva în buzunar. Alţii, mult mai rafinaţi, te abordează cu un salut politicos, o adevărată reverenţă, au informaţii despre tine destul de amănunţite, te apreciază la superlativ pentru carieră, activităţi, chiar şi înfăţişare, făcându-ţi complimente pentru cât de bine arăţi, iar dacă în final vede că nu marşezi, solicită cu o bine jucată timiditate o oarecare sumă pe care, după ce o primeşte, te copleşeşte cu mulţumiri. Dacă lucrul acesta s-ar întâmpla o dată, de două ori pe lună, nu ar fi prea deranjat, dar el se repetă zilnic. Uneori, îmi este teamă să mai trec prin piaţă, pentru că aceste personaje, ca nişte păsări de pradă, se năpustesc asupra ta nelăsându-ţi nicio scăpare. Până la urmă, aş accepta din când în când să-i ajut, dacă aş şti că cer bani pentru o nevoie presantă, dar din nefericire, cum îşi fac plinul, se şi înfundă într-o crâşmă.
Nu aş vrea să se înţeleagă că mă refer la acei bieţi cerşetori care, loviţi de handicap, de boală sau de bătrâneţe, cer cu umilinţă un mic ajutor. Mă refer la acei tapeuri de meserie, care atunci când sunt refuzaţi devin insolenţi şi agresivi. 
Pentru exemplificare, redau un episod petrecut cu o vreme în urmă, când la Carrefour se puteau cumpăra preparate calde la un geam deschis spre piaţă. Îmi făceam ca de obicei cumpărăturile, când un tip aşezat pe bancă, lângă geam, pe care nu-l cunoşteam, m-a abordat strigându-mi: “Aline, ia-mi un sandviş cald!”. De regulă  satisfac aceste cereri, dar în acest caz m-a deranjat tonul individului,  care era pur şi simplu un obraznic, drept pentru care l-am refuzat. Mi-am luat cumpărăturile şi plecând am auzit cum striga în urma mea: “Să-ţi stea în gât!” Relatând episodul unei distinse doamne, aceasta, încercând să mă consoleze, mi-a povestit un banc. În fiecare zi, un cetăţean ieşit la plimbare dădea unui personaj asemănător celui amintit de mine, o sută de lei. Într-una din zile, i-a dat numai zece lei şi l-a anunţat că de aici înainte, deoarece i-a reuşit copilul la facultate, trebuie să facă economii şi nu-i va mai putea da mai mult. Răspunsul, care a venit prompt, a fost: “Vrei să-ţi întreţii copilul pe banii mei!” 
Acesta este şi comportamentul profesioniştilor la tapat care îşi fac veacul în Piaţa noastră publică, obraznici, agresivi, care consideră un drept al lor să primească pomană în loc să se ducă la muncă. Sunt convins că dacă le-aş solicita să vină să grebleze sau să facă curăţenie în grădina mea s-ar socoti profund jigniţi, asemenea personajului din bancul amintit.
Alin CIUPALĂ

Sub presiunea măsurilor UE, Rafinăria “Steaua Română” trebuie să rezolve problema batalelor până la sfârşitul anului

La începutul săptămânii trecute Garda de Mediu Prahova a prezentat, în cadrul Colegiului Prefectural, sinteza activităţii pe 2014. Cu această ocazie au fost aduse în discuţie şi rafinăriile din judeţ care nu au finalizat toate măsurile impuse de Uniunea Europeană în privinţa protecţiei mediului.


Din cele cinci rafinării aflate sub incidenţa prevederilor Directivei 96 a Consiliului Europei, aflate sub monitorizare, patru nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate: Petrotel Lukoil, Rafinăria “Astra Română”, Rompetrol Rafinare şi “Steaua Română”.
Rafinăria câmpineană “Steaua Română SA” este în insolvenţă încă din anul 2013, oprind temporar activitatea de rafinare din anul 2009. Perioada de tranziţie de care beneficiază societatea este până la 31.12.2015, atunci când, pe lângă o altă serie de măsuri pe care trebuie să le îndeplinească, va trebui să rezolve şi problema batalelor, la care până la această dată nu au fost demarate niciun fel de lucrări. 

Decizie pacifistă în cazul Gabrielei Barbu: 10% oprire din salariu, timp de o lună, pentru atingerea prestigiului instituţiei primăriei

La sfârşitul lunii ianuarie, printr-o scrisoare deschisă înmânată presei şi consilierilor locali, Gabriela Barbu, şeful unui compartiment din serviciul public al administraţiei locale, făcea dezvăluiri incendiare din culisele activităţii sale şi prezenta motivele în urma cărora a ajuns într-o relaţie tensionată cu primarul Horia Tiseanu. “După cum ştiţi, sau poate nu, această situaţie (relaţia profesională dintre Gabi Barbu şi Horia Tiseanu - n.r.) s-a schimbat radical atunci când am primit solicitări de informaţii de la DLAF - departamentul de Luptă Antifraudă, pe baza unei sesizări de încălcare a legalităţii în cadrul proiectului «Modernizare Calea Dacia». (...) Cu mare generozitate dl primar mi-a oferit ajutorul si sprijinul financiar in angajarea unui avocat care sa ne reprezinte pe amandoi in eventualitatea ca dosarul va ajunge la DNA. Am refuzat acest ajutor si i-am spus ca nu am experienta si nu cunosc regulile foarte bine, dar mie mi se pare ca nu avem aceeiasi motivatie pentru faptele noastre: eu am executat ordine, impotriva vointei mele,  chiar daca l-am avertizat de nenumarate ori ca modul in care s-a schimbat solutia de construire  la pasajul Calea Dacia nu este corecta, ca exista riscul ca finantarea sa fie retrasa pentru intreg proiectul , iar dansul a dat dispozitie sa se intocmesca documentele asa cum s-au intocmit. Chiar in aceste conditii a insistat sa mergem impreuna la avocat poate imi voi schimba parerea. La sfarsitul intalnirii mi-a cerut sa semnez o imputernicire pentru reprezentare la Dlaf, iar cand am refuzat m-a amenintat din nou ; “eu nu plec singur si sa nu te gandesti ca voi veti scapa “ si m-a acuzat ca l-am insotit doar ca sa vad ce strategie are” - spunea, printre altele, la acea vreme, Gabriela Barbu.


Luat prin surprindere de reacţia publică a subalternei sale, primarul Horia Tiseanu a reacţionat la rându-i cu un comunicat de presă prin care lăsa să se înţeleagă că divergenţele cu autorităţile statului în ceea ce priveşte proiectul «Modernizare Calea Dacia» se vor rezolva pe cale administrativă şi că nu are cunoştinţă de vreo anchetă “care să aibă obiect atragerea răspunderii unor persoane din cadrul Primăriei”.
Ulterior, primarul a dat dispoziţie, printr-o notă internă, ca Gabriela Barbu să fie judecată de Comisia de Disciplină din cadrul Primăriei Câmpina pentru că “a transmis (către presă şi consilierii locali - n.r.) un material scris, nedatat şi nesemnat, referitor la Compartimentul programe de finanţare, relaţii internaţionale şi protocol şi în special cu privire la încercarea de a obţine fonduri europene”. În aceeaşi notă internă, primarul Horia Tiseanu le mai cerea membrilor comisiei “să ţineţi cont de criticile şi acuzaţiile aduse de Gabriela Barbu conducătorului ierarhic superior (...) şi să-mi comunicaţi măsurile legale şi eventualele sancţiuni administrative”.
În data de 26 februarie, cele două părţi, Horia Tiseanu şi Gabriela Barbu - prin avocatul ei, au fost audiate de Comisia de Disciplină, iar săptămâna trecută, joi 5 martie, comisia a dat verdictul. Aflată la prima abatare disciplinară, Gabriela Barbu a fost sancţionată prin diminuarea cu 10% a salariului de bază, timp de o lună, pentru că a adus atingere prestigiului instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea.
Aşadar, ceea ce se anunţa un mare deranj în Primăria Câmpina s-a încheiat printr-o măsură pacifistă ce destine momentan atmosfera tot mai încărcată din administraţia publică locală. 

Secţia de Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal Câmpina a fost modernizată

Secţia de Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal Câmpina a fost inaugurată miercuri, 4 martie, după câteva luni de zile în decursul cărora a fost modernizată şi renovată complet cu fonduri provenite exclusiv din bugetul spitalului. La momentul festiv au participat primarul Horia Tiseanu, managerul Călin Tiu, directorul medical Elena Dumitrescu şi directorul economic Eugenia Burchiu. După tăierea simbolică a panglicii inaugurale a urmat o vizită prin saloanele şi cabinetele secţiei. Secţia de Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal Câmpina are în dotare 90 de paturi repartizate în 19 saloane. Manageriatul are în vedere modernizarea în viitor şi a altor secţii ale unităţii. 
În aceeaşi zi a avut loc şi o conferinţă de presă organizată de conducerea spitalului şi de primarul municipiului Câmpina, privind proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Câmpina”, conferinţă prin care s-a anunţat începerea lucrărilor de renovare a Policlinicii Municipale, printr-o investiţie finanţată în cea mai mare parte din fonduri europene.
Andreea Ştefan

ANI l-a declarat incompatibil pe consilierul municipal Marian Nistor

Săptămâna trecută, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat faptul că Marian Nistor se află în incompatibilitate încă din anul 2008, întrucât a ocupat simultan atât funcţia de consilier local, cât şi pe aceea de director al Serviciului Public de Administrare şi Exploatare a Pieţei Centrale.


ANI invocă încălcarea Legii nr. 161/ 2003, potrivit căreia funcţia de consilier local este incompatibilă cu statutul de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al Consiliului Local.
După aflarea veştii, Marian Nistor a declarat că va ataca decizia ANI la Instanţa de Contencios Administrativ. Dacă va pierde procesul, Nistor se pare că va trebui, conform legii, să returneze toate indemnizaţiile încasate în perioada de incompatibilitate şi să nu mai candideze la o funcţie publică pentru o perioadă de minim 3 ani. 

Mărţişor cultural pentru câmpinence

Teatru, flori şi o avalanşă de zâmbete. Acestea au fost ingredientele principale ale serii de vineri, 6 martie, o seară specială, dedicată tuturor doamnelor şi domnişoarelor din municipiul Câmpina. Un cadou oferit, ca în fiecare an, de către administraţia locală. Mai exact, o piesă de teatru, pentru care s-au pus la dispoziţie reprezentantelor sexului frumos 750 de invitaţii gratuite.


Încă de la intrarea în foaierul din incinta Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”, câmpinencele au fost întâmpinate de către o parte din membri Comisiei de Sănătate, Cultură, Învăţământ, Culte şi Tineret, Sport şi Turism din cadrul Consiliului Local. Marian Dulă, Daniel Telegescu şi Florin Frăţilă au oferit câte o floare tuturor femeilor, venite la spectacol într-un număr foarte mare. 
Mărţişorul cultural de anul acesta a purtat numele „Descurcă-lume”, un spectacol muzical, susţinut de Teatrul “Toma Caragiu” Ploieşti, în regia lui Eugene Nacht-Stroe, după o scenografie de Ovidiu Pascal, muzica Eugene Nacht-Stroe, iar coregrafia semnată de Marcela Ţimiraş. 
Textul spectacolului este o adaptare realizată de Eugene Nacht-Stroe după piesa „Firfirică” scrisă de Stroe şi Vasilache, celebrul cuplu al anilor '30. 
Cei prezenţi în sală s-au putut delecta cu interpretările remarcabile ale actorilor de la Teatrul de Revistă Majestic: George Liviu Frîncu, Mirel Maneru, Ion Radu Burlan, Dana Vulc, Manuela Alionte Frîncu, Rodica Alexandru, Mihaela Duţu, Marian Despina, Petty Musa şi Gabi Sandu. Seara s-a încheiat în ropote de aplauze. (Andreea Ştefan)

Mihai Boroiu, artist plastic: “Aşteptarea în sine este o artă pe care mă străduiesc s-o stăpânesc”

Dezvăluie lumii ideile sale, gândurile, sentimentele. Scrie prin culoare poveşti din viaţa sa şi sculptează imagini ale sufletului său. Lucrările artistului plastic Mihai Boroiu sunt ADN-ul limbajului spiritual al acestuia. Încărcat de frumos, cu o sensibilitate remarcabilă, pictorul dăruieşte neîncetat pasionaţilor şi iubitorilor de artă posibilitatea de a călători în lumea de poveste a naturii şi traduce viaţa prin tuşele de pensulă într-un mod senzaţional de interpretare a acestora. Pentru a afla mai multe despre arta şi artistul plastic Mihai Boroiu, l-am provocat să ne răspundă la câteva întrebări. 


- Când şi cum aţi devenit pictor?
- Probabil din neputinţa de a achiziţiona lucrări. La un an după ce am terminat facultatea, în 1984, coleg fiind cu un profesor de desen, cochetând cu mărunţişuri, stând în atelierul său, am simţit ca pot pune culoare şi pot să-mi petrec altfel timpul. Cam acestea au fost începuturile... În decursul anilor, am perseverat, dar  în primul rând a fost o provocare.
- Ce înseamnă culoarea pentru dumneavoastră?
- Culoarea este o stare şi starea este dispoziţia oricărei zile pe care o ai. Oricât ai încerca să marchezi starea, culoarea va spune în ce ape te sclazi. Culoarea pătrunde sufletul.
- De ce sunteţi atât de pasionat de pictură?
- Sunt pentru că dorinţa de a pune pe o pânză sau pe un carton un pastel te provoacă să fii pasionat. Pasiunea există, dar povestea este că nici măcar 10% din pasiune nu poţi arăta. Aceasta se materializează, de aici şi provocarea. Ideile vin, cauţi să surprinzi şi din acest motiv fiecare lucrare are misterul şi satisfacţia realizării în sine. De fiecare dată arăţi ceea ce simţi.


- Natura este Cheia Sol în lucrările dumneavoastră. Care sunt elementele “vinovate” pentru muzicalitatea acestora?
- Sunt legate de copilărie. Mi-a plăcut să hoinăresc şi de aceea natura este atelierul lucrului. Este propriul meu atelier.
- Ce artist vă inspiră?
- De la Piliuţă, la Mihai Bandac, David Sava, cel de la care am început să fur meserie, 2000 de ani de Istoria Artei... Fiecare lucrare te inspiră.
- Dacă ar fi să puneţi arta dumneavoastră într-un dialog cu lucrările unor mari pictori, pe cine aţi alege?
- Niciodată nu am încercat să pun în balanţă ceea ce fac cu ceea ce au realizat maeştri penelului. Fiecare suntem unici. Avem un cântar propriu al valorilor noastre. Încerc să folosesc cântarul meu cu propriile-mi greutăţi.
- Întâmpinaţi şi momente mai dificile atunci când creaţi? 
- Cel mai greu este să ai răbdare, să aştepţi să vadă oamenii ceea ce lucrezi. Dar şi aşteptarea în sine este o artă pe care mă străduiesc s-o stăpânesc.
- Universul artei este fără margini, iar artistul este un călător neobosit… Ce v-a determinat să poposiţi şi pe tărâmul sculpturii?
- Probabil în aceeaşi dorinţă de a mă manifesta, indiferent că este culoare, lemn sau piatră. Felul în care te exprimi defineşte dorinţa de a te cunoaşte pe tine însuţi. Suntem nişte seminţe şi dacă suntem puse la încolţit, încolţim.


- Ce alte pasiuni aveţi?
- În tinereţe era sportul de performanţă pe care l-am practicat... Sunt pasionat de muzică, de dans, tot ca modalităţi de expresie a creaţiei.
- “An-o-timp” este numele expoziţiei aflate în foaierul mare al Casei Municipale de Cultură “Geo Bogza”. Care este esenţa acesteia?
- N-am plecat de la ideea anotimpului, ci de la anotimpul unei stări. Al copilăriei, al iubirilor trecute, al grădinii bunicii, al grădinii părăsite. Sunt anotimpurile unor idei. Expoziţia va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii martie şi este cu vânzare. Vânzarea este necesară, dar nu obligatorie. O expoziţie este cu public, nu este un centru comercial.
- Cum vă petreceţi timpul liber?
- Tot timpul meu este timp liber. Eu sunt mereu legat de o idee, iar ceea ce fac nu este muncă, este plăcere. Şi atunci când nu am ce face ştiu ce am de făcut! Timpul liber mi-a permis să lucrez şi în piatră şi în lemn.
- Care dintre lucrările dumneavostră vă place cel mai mult?
- Cea pe care nu am făcut-o încă.
Andreea Ştefan