28 iunie 2016

Război pe viață și pe moarte între asociații firmei care administrează Băile Telega

Băile Telega (cele din vecinătatea centrului comunei, adică din jurul Lacului 1, cum se mai spune), ademenesc privirile lacome ale unor investitori fără scrupule, afaceriști cu mulți bani ce caută prin toate mijloacele falimentarea și lichidarea firmei Oaky SRL, cea care, în 2002, a închiriat lacul și împrejurimile, iar în 2003, a concesionat baza de tratament de la primăria comunei pe o perioadă de 49 de ani. Administratorul actualelor băi (de fapt, al firmei Oaky), Virginia Cacarumbas, o femeie extrem de energică și inimoasă (în ciuda celor 73 de ani ai săi), ne-a prezentat, într-o discuție recentă, războiul pe care îl duce, de ani de zile, cu asociatul său, un reputat medic stomatolog din București, deținător al unei averi impresionante, care, conform spuselor sale, ”dorește să mă aducă în sapă de lemn, să desființeze firma în care, culmea, este și el asociat, deci ar trebui să lupte pentru dezvoltarea ei. Acest Morel Rosenthal, pe care eu l-am primit în firmă în 2009 doar pentru că a împrumutat Oaky cu 150.000 de euro, fiindcă am avut nevoie urgentă de bani pentru remedierea situației bazei după alunecările din același an, vrea să mă înlăture ca pe o măsea stricată, deși amândoi avem pachete egale de acțiuni, fiecare câte 50%, iar eu am investit în această stațiune toți banii mei, toată energia și sănătatea din ultimii 14 ani ai mei de viață”.


Firma Oaky a fost cumpărată de grupul Hexi Pharma
”Morel Rosenthal a dorit să conducă singur, cu o mână de fier ruginit, afacerea de la Băile Telega, care fusese a mea, dar devenise a noastră, pretinzând ca toate finanțele firmei să treacă prin mâinile sale. Nici administrator nu dorea să aibă firma. L-am lăsat o vreme să conducă așa cum voia, i-am suportat toate toanele și abuzurile, dar la un moment dat nu am mai rezistat și i-am spus că așa nu se mai poate. Eu îî cerusem să împrumute Oaky cu 150.000 de euro, iar în schimb a primit jumătate din activele firmei, care la vremea aceea se ridicau la aproape 580.000 de euro. La câteva zile după ce am semnat documentele prin care Morel ajunsese posesorul a jumătate din firmă, mi-a spus că vrea să mă dea afară din Oaky. Se purta atât de urât cu mine, că uneori mă și lovea. În 2011, nu am mai putut să suport abuzurile sale și am încercat să-l despăgubesc ca să-l determin să plece din firmă. Nu am putut. Omul este foarte bogat, are peste 20 de apartamente, un munte într-o stațiune, o mulțime de magazine, plus un mare centru stomatologic în București. Mi-a spus la un moment dat: doamna Gina, poți să-mi dai banii înapoi, dar eu tot în firmă rămân. Din 2010 până în 2012, a stat aici zi de zi, câte 16 ore zilnic, timp în care a făcut numai scandal și numai nenorociri. În final, m-a lăsat cu peste 18.000 de lei datorii la ANAF. Acest fapt m-a făcut și mai mult să încerc să scap de el, dar nu am găsit nicio soluție în acest sens”, ne mai spune interlocutoarea noastră. Datoria firmei Oaky Service Com SRL se mărea considerabil de la o lună la alta. Timpul se scurgea ca un calvar pentru doamna Gina, sfâșiată între datoria către ANAF, care îi paraliza toate gândurile, și neputința de a dezvolta băile după dorințele și puterile sale, fiecare acțiune întreprinsă pentru mulțumirea turiștilor fiind umbrită de imaginea întunecată a acestei datorii care îi împovăra și paraliza toate simțurile. La un moment dat, pe bună dreptate, ANAF, în 2014, a scos la licitație și hotelul de la stradă, și cele 16 căsuțe din incinta băilor. La primele două licitații nu s-a prezentat nimeni. La a treia strigare,  o societate din grupul Hexi Pharma, cel cu scandalul dezinfectanților diluați, de fapt, un ong pe nume Asociația Hexi Medical Farma, cumpără cu 35.000 de lei, la jumătate din prețul evaluării inițiale a bazei, complexul turistic amenajat pe plaja din jurul lacului întins pe 900 de mp și adânc de peste 180 de metri. Directorul acestei asociații este Miron Panaitescu, un apropiat al lui Dan Condrea, patronul de tristă amintire al companiei Hexi Pharma.

O colaborare redă viața Băilor Telega
Cumpărarea Băilor Telega de către Hexi Medical Farma a fost de bun augur, deoarece noul proprietar încheie cu firma Oaky un contract de colaborare care a permis funcționarea în continuare a băilor. ”Deși la început mi s-a părut că în spatele lui Miron Panaitescu stă tot Morel Rosenthal, ulterior dl Miron mi-a spulberat gândurile negre, deoarece nu m-a deranjat, ba chiar a încheiat un contract de colaborare cu mine. Pe la finalul anului trecut m-a sunat și mi-a spus că a făcut un accident rutier cu victime și că trebuie să intre la închisoare o vreme, iar deocamdată îmi lasă mie toate căsuțele în folosință gratuită, urmând ca să am grijă de ele, iar după ce-o ieși din închisoare, să amenajeze ceva aici pentru binele oamenilor. Practic, m-a lăsat să-mi desfășor în continuare activitatea, ba chiar mi-a băgat current electric, fiindcă eu am funcționat o vreme cu ajutorul unor generatoare”, ne spune dna Gina. 


Morel cere lichidarea firmei care administrează Băile
Morel Rosenthal, actionar al firmei Oaky, a cerut în instanță procedura simplificată a insolvenței în cazul firmei sale, fără posibilitatea etapei de reorganizare judiciară, care ar fi dat o șansă societății Oaky SRL ca în trei ani să încerce să se redreseze. Virginia Cacarumbas s-a opus, bineînțeles, iar la fond instanța nu i-a admis în totalitate acțiunea lui Morel, ceea ce i-a permis dnei Gina să facă apel, cu un prim termen în august, acest an. ”Cu primul lichidator ales de instanță, o doamnă serioasă, am colaborat foarte bine, i-am arătat toate actele care dovedeau că sunt în regulă cu toată activitatea mea de aici. Practic, eu funcționez doar trei luni pe an, dar în restul anului tot am cheltuieli cu conservarea amenajărilor existente. Ulterior, a fost numit un al doilea lichidator, o doamnă apropiată de Morel, pe numele ei Cizmaru, care a început să-mi facă șicane. Mi-a concediat șapte oameni și a început să facă tot felul de demersuri, ca și cum n-ar fi pe rol apelul în acest proces, apel care suspendă activitatea executorului până la soluționarea definitive și irevocabilă a dosarului, căci este posibil ca instanța de apel să-mi dea mie dreptate. Nici contabilă nu mai voia în firmă dna Cizmaru. Văzând că vrea să-mi oprească activitatea, am făcut contestație. Nimeni nu mă poate obliga să-mi desfășor activitatea, fiindcă nimeni nu poate închide o firmă în mod abuziv. În paralel cu procesul principal, mai sunt pe rol alte opt contestații ale mele. Doaman Cizmaru s-a dus la primăria Telega să ceară rezilierea concesiunii. Ar fi un mare abuz, dacă mi s-ar lua concesiunea, deoarece sunt cu plățile la zi, chiar și dl primar a recunoscut acest lucru, deși la început a avut intenția să-mi rezilieze concesiunea. Situația este încurcată, dar eu o să lupt pănă nu voi mai putea cu acest Morel și cu grupul infracțional pe care l-a creat ca să mă distrugă fără niciun temei legal, nu mai vorbesc despre moralitate. Iar dacă mă vor pune la pământ, mă voi ridica de jos, mă voi scutura de praf și mă voi ruga lui Dumnezeu să mă îmbărbăteze, după care iar mă voi lupta cu ei. Mor, dar nu mă predau. Sunt dispusă să îmi vând tot ce mai am ca avere, un apartament, două terenuri, ca să salvez această afacere la care țin foarte mult. E afacerea mea de suflet, pentru că în ea mi-am lăsat tot sufletul meu. Și încă mai am destul suflet ca să investesc în Băile Telega și să-i fac fericiți sau măcar mulțumiți pe turiștii care vin aici.  Am destule șanse, căci acuzațiile ce mi se aduc nu sunt reale. Nici tabelul cu creditorii mei nu este corect întocmit, deoarece am mult mai puțini creditori decât ar părea la prima vedere. Dacă nu îmi voi câștiga dreptatea în România, sunt hotărâtă să ajung până la CEDO, dacă numai acolo o voi putea găsi. Nu mor caii când vor câinii, și nici Virginia Cacarumbas când vrea Morel Rosenthal". 


Când spui Telega te gândeşti la sarea din măruntaiele pământurilor sale. Când spui Băile Telega te gândeşti la oaza de sănătate reprezentată de vechiul lac sărat din centrul comunei, a cărui apă are o salinitate rar întâlnită şi proprietăţi curative recunoscute în întreaga ţară şi peste graniţele ei. Din nefericire, când spui Băile Telega gândul îţi fuge, de asemenea, la numeroasele alunecările de teren care se întâmplă periodic în jurul lacului. Odată cu pământul pare că a început să o ia la vale și afacerea firmei Oaky, care administreză ministațiunea. Numai că administratorul societății Oaky, Gina Cacarumbas, este hotărâtă să oprească prăbușirea firmei sale, așa cum a oprit și în primăvara lui 2009 alunecarea terenului din jurul lacului. 

Editorial. O REMEMORARE NECESARĂ ȘI O PREDICȚIE

Pe 3 iulie 2012 a început ceea ce s-a numit o încercare de „lovitură de stat legală”, prin care un grup de politicieni dintr-o alianță toxică a încercat să acapareze toate instituțiile statului. Ca și revolta din decembrie 1989, fenomenul intră, prin originalitatea lui, în manualele de politologie. S-a experimentat o modalitate de a da o lovitură de stat prin mijloace „legale”, cum spune cel mai sagace comentator al evenimentelor de atunci. Cum memoria noastră publică este precară, nimeni nu-și va pune problema zilele acestea să stabilească legătura între evenimentele de atunci și cele de acum. România de azi este o dictatură a unei șlehte transpartinice de politicieni, oameni de presă, plutocrați, totul în sos de servicii secrete. Nici o posibilitate de opoziție. Acum vedem rolul paradoxal democratic pe care l-a constituit Băsescu, ca singura opoziție (nu discut acum motivațiile și metodele) la această nouă nomenklatura. 
Îmi amintesc că în vara aceea, a unei campanii acerbe în ajunul referendumului de suspendare, eram într-un sat de o sărăcie lucie pierdut undeva în România. Satul era împînzit de afișe înfățișînd o sărmană bătrînă care îl acuza pe „dictatorul” Băsescu (exact așa!) că i-a luat pensia, lăsînd-o muritoare de foame. Le-am atras atenția unora că afișul reprezenta nu doar o minciună propagandistică ordinară, ci o contradicție în sine: dacă țara ar fi fost condusă de un dictator, acel afiș n-ar fi putut exista. Ați auzit în istorie de vreun dictator demis prin referendum? Dar sigur că Ponta și cioclul liberalismului, Antonescu (alianța toxică și penală sub care se destramă România și azi, în lipsa unei alternative liberale autentice), sub ghidajul malefic al lui Voiculescu, nu se încurcau cu asemenea finețuri logico-politice. Adaug că nu exista nici un afiș pro Băsescu, ci numai puzderie din acestea. Ce legătură au toate acestea cu vara lui 2016? Una evidentă, lipsit de elementul de echilibru pe care îl constituia un președinte tare în cerbice, Parlamentul penal își face mendrele, votează la grămadă privilegii pentru aleși, măriri de salarii și pensii, dezincriminarea conflictului de interese, totul într-o absolută nepăsare față de interesul public, banul public și viitorul țării. Suntem, repet, într-o dictatură parlamentară fără fisură. 


Președintele se ascunde, presa tace, societatea civilă e moartă. Vreo două-trei sute de apucați abia s-au adunat să protesteze împotriva acestor abuzuri strigătoare la cer. Ia să fi fost vreo 300.000… altfel ar fi stat lucrurile! Sau trei milioane, în toate orașele țării! Vreau să spun că dictatura celor 500 nu e cu nimic preferabilă uneia a unei singure persoane. Oligarhia, ca și tirania, se opun democrației. Uitați-vă cum s-au debarasat de Zgonea (altminteri un slujitor fidel, lipsit de scrupule și îndestul de abil al Sistemului), atunci cînd, pesemne, acesta a împiedicat anumite jocuri. În modul cel mai ilegal cu putință, după un tipar brevetat în 2012, schimbînd peste noapte legi și regulamente; dar cine să-l apere pe Zgonea, el însuși arhitect al atîtor malversațiuni legislative de-a lungul vremii? Vă închipuiți cumva această șleahtă în stare să apere România în fața unei agresiuni externe sau s-o ghideze într-o (foarte probabilă) situație de criză economică majoră? Citiți observațiile, punerile la punct, pe care Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea i le adresează lui Ponta, față de minciunile cu care acesta atacă guvernul Cioloș (aflu acum că Parlamentul l-a chemat la raport pe dl. Ghinea. Normal!). Aveți o mostră clară despre cinismul și mitomania patologică prin care acest personaj profund dăunător, exemplar perfect al „omului nou” post-comunist, încearcă să păstreze prim-planul  vieții publice. 
Acum predicția… Urmăriți-i cu atenție pe unii de la noi care, bucurîndu-se de Brexit, propun organizarea și pe Dîmbovița a unui asemenea referendum. Sunt ori proști, ori agenți de influență putiniană, ori amîndouă. Nu-i vorbă, aici un referendum care nu ar conveni mafiei politice ar fi cu ușurință ignorat. Avem cel puțin două exemple. Nu idolatrizez democrația, sistem ce-și arată, pe zi ce trece din (post)istoria noastră, ridurile tot mai adînci.  Dar cleptocrația bucureșteană nu are nimic de-a face cu o democrație, fie ea și îmbătrînită, este doar o parodie sinistră a unor proceduri și scheme, nimic din substanța unei reale participări a demosului la procesul decizional. Și asta pentru că „poporul” român de azi este o fantasmă, o închipuire a unor idealiști incurabili, o plasmă fără consistență, luînd forma vasului (postului Tv) în care este închis. Singura realitate națională e alianța dintre minciună și furt. Astea au o concretețe indestructibilă. Ce se va întîmpla în evidenta criză care se apropie? Lipsită de elementele care dau coerență identității sufletului național, România se va destrăma ca o cîrpă putredă. Aveți altă impresie cînd vă uitați la emisiunile cu politicieni?
Christian CRĂCIUN

Următorii patru ani, vom merge cu Horia Tiseanu primar și Adrian Pițigoi viceprimar

Vineri, 24 iunie, în sala de spectacole a Casei Tineretului, a avut loc ședința de validare a membrilor noului Consiliu Local, a primarului Horia Tiseanu (reales pentru un al patrulea mandat), precum și de alegerea a noului viceprimar (cu votul majorității consilierilor în funcție). La eveniment au fost prezenți prefectul judetului, Cosmin Georgescu, și liderii județeni ai PSD (Bogdan Todader) și ai PMP (Cătălina Bozianu). Era vorba, practic, de o a doua validare, prevăzută și ea de legislația în vigoare, după validarea făcută de Biroul Electoral Local și de Biroul Electoral Central, în urma numărării voturilor valabil exprimate la scrutinul din 5 iunie 2016. Dintre cei 19 consilieri aleși de către electoratul câmpinean la scrutinul amintit, trei au lipsit, din diverse motive. Mihaela Petrovici, deoarece era plecată în străinătate, Călin Tiu, întrucât a renunțat la mandatul de consilier local, preferând funcția de manager-general  al Spitalului Municipal, iar Marian Nistor, pentru că a preferat poziția de consilier județean (a candidat cu succes și la Consiliul Județean), renunțând la funcția de consilier municipal. După ce în locul ultimilor doi pomeniți mai sus au intrat în Consiliul Local Câmpina candidații îndreptățiți să-i înlocuiască de pe listele locale ale PSD și respective PNL, s-a urmat procedura legală de validare a celor 19 membri ai legislativului municipal. Lucrările ”ședinței de ungere” a celor 19 aleși (dintre care unii au fost unși pentru a doua, a treia sau a patra oară - fără să mai punem la socoteală ungerea cu toate alifiile din celebra vorbă populară), au fost conduse de către decanul de vârstă al consilierilor aleși de către câmpineni, Dragomir Enache, secondat de cei mai tineri și mai proaspeți consilieri: Andrei Duran și Corina Topală. Depunerea jurământului de către aleși echivalează cu începerea oficială a mandatului 2016 – 2020. 


Cele mai multe locuri în Consiliul Local le ocupă PNL (opt reprezentanți: Elena Albu, Monica Clinciu, Corina Topală, Dragomir Enache, Florin Frațilă, Marian Dulă, Adrian Dochia și Viorel Bondoc). Cum reprezentanții PNL nu puteau forma singuri o majoritate, liberalii s-au aliat la Câmpina cu PMP (doi aleși: Adrian Pițigoi și Robert Minea). Opoziția, cel puțin deocamdată, la prima vedere, va fi alcătuită din PSD (șapte consilieri: Mihaela Petrovici, Livia Lupu, Anda Lorena Frâncu, Constantin Cândea, Ion Dragomir, Andrei Duran, Ioan Petrescu) și ALDE (doi aleși: Daniel Ioniță și Gabriel Dima). Alianțele și taberele se pot schimba între timp, căci nu de puține ori majoritatea în miniparlamentul câmpinean era la finalul unui mandat alta decât cea de la începutul mandatului respectiv. 


Imediat dupa ce au fost validați consilierii ce vor alcătui viitorul legislativ local, Horia Tiseanu a depus și el jurământul. Primarul nou ales a mulțumit familiei pentru înțelegere și ajutor, a mai mulțumit colegilor din PNL și alegătorilor săi pe care a promis că nu îi va dezamăgi. ”Vreau sa vă asigur că voi fi primarul tutoror câmpinenilor. Sper ca noii consilieri să rețină jurământul depus, să facă totul pentru binele câmpinenilor și să lase deoparte disputele politicianiste”, a mai declarat Tiseanu. 
Atmosfera nu a fost prea solemnă, din sală auzindu-se mai multe voci care cereau celor de la prezidiu ba să nu permită unor consilieri să facă parte dintr-o comisie de validare a voturilor, ba să fie citite mai rar componențele comisiilor de specialitate ș.a. Atmosfera ședinței a fost presărată și cu alte pete de culoare: primarul Horia Tiseanu a propus primul ca Adrian Pițigoi să fie viceprimar, deși nu avea voie, fiindcă primarul nu face parte din legislativul local, ci conduce doar executivul municipal. Atât de mult și l-a dorit Tiseanu pe Pițigoi, bucuros că nu mai este în cărți Ion Dragomir, fostul viceprimar, cu care s-a avut ”la cuțite”, încât nu a mai ținut cont că el nu este ales în Consiliul Local, chiar dacă este primul dintre aleși. Ulterior, Adrian Pițigoi a fost propus de către consilierul Elena Albu, din partea PNL. 
Votarea vicprimarului a fost boicotată de ALDE. Până să se încheie procedura votului secret, Daniel Ioniță, liderul local ALDE, candidat teoretic la funcția de viceprimar și un constant adversar al lui Horia Tiseanu în mandatul precedent, a anunțat că cei doi consilieri ALDE nu participă la vot, deoarece ”am ajuns să avem un candidat unic, ca pe vremea comunismului, votat de toată lumea, cum se întâmpla cândva la Marea Adunare Națională. Eu, ca și presedinte ALDE Câmpina, alături de colegul meu din consiliu, am decis sa nu participăm la acest vot, căci considerăm că este unul ca pe timpul comuniștilor, cu o singură persoană candidat”.  


În final, Adrian Pițigoi a fost ales cu 16 voturi, cea ce înseamnă că pe lângă cei opt peneliști și doi pemepiști, au votat și șase pesediști. Pițigoi a promis și el că va face totul pentru a sluji interesele câmpinenilor și pentru a asigura buna funcționare a Consiliului Local. Pentru că a susținut candidatura viceprimarului agreat de primar, PSD a primit șefia Comisiei de Administrație publică locală. Se pare că actualul viceprimar se va înțelege bine cu primarul în mandatul acesta, deși au mai fost cazuri când primii doi demnitari ai orașului s-au pupat la început de mandat și au devenit dușmani pe parcurs. Cel mai bun exemplu este cel din 2012, de la ședința de început a precedentului mandat, atunci când Tiseanu şi Dragomir şi-au declarat amândoi disponibilitatea pentru dialog, comunicare şi colaborare. Ba chiar s-au şi pupat, mai spre sfârşitul şedinţei. 
În final, au fost alese următoarele comisii de specialitate cu conducerile lor:   
Comisia nr. 1 – Buget, finanțe, administrarea domeniului public și privat, programe de finanțare europeană, agricultură: Elena Albu (PNL) – președinte, Livia Lupu (PSD) – secretar, Adrian Dochia (PNL), Viorel Bondoc (PNL), Anda Lorena Frâncu (PSD)
Comisia nr. 2 – Administrație publică locală, juridic, relații cu publicul, servicii și comerț, muncă și probleme sociale, drepturile omului și problemele minorităților, spațiu locativ, pază și ordine, familie și protecția copilului: Constantin Cândea (PSD) – președinte, Ioan Petrescu (PSD) – secretar, Mihaela Petrovici (PSD), Daniel Ioniță (ALDE), Robert Minea (PMP)
Comisia nr. 3 – Amenajarea teritoriului, urbanism, ecologie și protecția mediului: Monica Clinciu (PNL) – președinte, Enache Dragomir (PNL) – secretar, Adrian Pițigoi (PMP), Andrei Duran (PSD), Ion Dragomir (PSD)
Comisia nr. 4 – Cultură, sănătate, învățământ, culte și tineret, sport și turism: Florin Frățilă (PNL) – președinte, Gabriel Dima (ALDE) – secretar, Adrian Dochia (PNL), Marian Dulă (PNL), Corina Topală (PNL). 

Liberalii cer prefectului să se delimiteze de aşa-numitul “Proiect PH-EXIT”

Ieri după-amiază, am intrat în posesia unei scrisori deschise adresate prefectului de către liberalii prahoveni, prin care i se cere reprezentantului Guvernului să se delimiteze de proiectul PHexit. Concret, peneliştii îi solicită prefectului să ia măsurile necesare, astfel încât alegerea conducerii Consiliului Judeţean Prahova, reprogramată a doua oară pentru miercuri, 29 iunie, să se desfăşoare cu asigurarea secretă a votului. Redăm în continuare mesajul integral semnat  de co-preşedinţii PNL Prahova. „Domnule Prefect,
Suntem îngrijoraţi de Proiectul PHEXIT al Alianţei PSD-ALDE-PMP constituite la nivelul judeţului Prahova în vederea obţinerii puterii locale cu orice mijloace, inclusiv prin încălcarea legii. Mai precis, este vorba de încălcarea prevederilor legale privind votul secret la alegerea conducerii Consiliului Judeţean Prahova şi a viceprimarilor din mai multe localităţi din judeţ, inclusiv Ploieşti, prin obligarea consilierilor să prezinte buletinele de vot şefilor de partid, înainte de introducerea buletinelor în urne. În opinia noastră, asemenea practici conduc la exit-ul judeţului Prahova de pe traiectoria asumată de România în UE, şi nu numai, privind respectarea legii şi funcţionarea statului de drept.
Având în vedere că, în conformitate cu art. 19 a Legii nr. 340/2004, prefectul judeţului asigura aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a celorlalte acte normative, vă solicităm să luaţi toate măsurile necesare ca alegerea conducerii Consiliului Judeţean Prahova, reprogramată pentru miercuri, 29 iunie 2016, să se desfăşoare cu asigurarea secretului votului. Acest lucru presupune ca reprezentanţii partidelor să nu aibă posibilitatea să îi verifice pe consilieri cum au votat între cabina de vot şi urnă, aşa cum deja s-a întâmplat la alegerea viceprimarilor din Ploieşti şi din alte localităţi ale judeţului Prahova.
În acest context, vă reamintim că clauzele stabilite în art.101 din Legea nr. 215 privind secretul votului pentru conducerea Consiliului Judeţean au un caracter imperativ, iar nerespectarea legii atrage nulitatea votului. Consilierii judeţeni ai PNL, care au fost mandataţi prin vot de peste 100 de mii de prahoveni, nu pot să fie părtaşi la proiectul PHEXIT al Alianţei PSD-ALDE-PMP de fraudare a alegrilor pentru conducerea Consiliului Judeţean Prahova. Trebuie să dăm un semnal că au trecut vremurile în care politicienii din Prahova călcau legea în picioare pentru a-şi vedea de propriile lor interese. Tocmai de aceea, vă cerem să vă îndepliniţi atribuţiile legale, să vă implicaţi în organizarea legală a alegerilor pentru conducerea Consiliului Judeţean Prahova şi astfel să puneţi capăt Proiectului PHEXIT.
Iulian Dumitrescu, co-preşedinte PNL Prahova
George Ionescu, co-preşedinte PNL Prahova„

Validarea Consiliului Județean Prahova, amânată din nou

Validarea Consiliului Județean Prahova a fost amânată pentru a doua oară, după ce nici în ședința de duminică, 26 iunie 2016, consilierii aleși ai Partidului Național Liberal nu s-au prezentat la întrunirea convocată de prefectul județului, Cosmin Georgescu. Pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru ședință, prefectul a anunțat o a treia convocare a consilierilor județeni aleși în scrutinul din 5 iunie pentru miercuri, 29 iunie. Potrivit legislației în vigoare, dacă nici miercuri nu se vor prezenta liberalii la ședința de constituire, aleșii de pe primele 15 locuri vor fi înlocuiți cu următorii 15 (aflați acum pe lista supleanților). Dacă nici aceștia nu se vor prezenta, va fi organizat un nou scrutin pentru alegerea Consiliului Județean Prahova.


Liderul județean al PSD, Bogdan Toader, consideră că liberalii fac un abuz prin neprezentarea la a doua ședință de constituire a Consiliului Județean Prahova, dar își exprimă speranța că reprezentanții PNL vor veni la a treia ședință de constituire a legislativului județean, ”pentru ca toată lumea să își facă treaba pentru care a fost aleasă în acest consiliu”. O validare cu cântec a avut loc și în Consiliul Local Ploiești, unde primarul liberal va avea o majoritate potrivnică.
Liberalii boicotează validarea Consiliului Județean și alegerea președintelui acestui for, deoarece sunt nemulţumiţi de alegerea viceprimarilor la Ploieşti. Menționăm că ploieștenii au ales un primar PNL, pe Adrian Dobre, dar în Consiliul Local Ploiești majoritatea este formată din PSD și ALDE. În urma acestei alianțe, ALDE a obținut funcțiile de viceprimar. Liberalii contestă alegerea viceprimarilor ALDE, deoarece consideră că aceștia au fost aleși cu încălcarea legislației. 

Dr. Călin Tiu, medic primar chirurg: „M-am decis pentru medicină în ultima secundă, dar din momentul acela mi-am asumat-o în mod foarte serios”

Călin Tiu a văzut lumina zilei la Câmpina, în prima lună a  anotimpului în care natura reînvie. Deloc întâmplător, am putea spune, dacă ne gândim că menirea domniei sale s-a dovedit  a fi aceea de a readuce oamenii la viaţă. În prezent manager al Spitalului Municipal Câmpina şi preşedinte al Fundaţiei Medis, Călin Tiu este medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale şi are competenţe în ecografie, endoscopie şi chirurgie laparoscopică, motiv pentru care a devenit un nume extrem de respectat în lumea medicală naţională şi internaţională. Permanent însetat de cunoaştere, se implică în diverse programe de cercetare şi are grijă să nu-şi neglijeze pasiunile, care nu sunt deloc puţine. 

La Simpozionul de Focused  Ultrasound, organizat in Baden Baden, Germania
- D-voastră v-aţi ales profesia de medic sau a fost invers?
- Cred că profesia de medic este cea care m-a format în timp şi continuă să mă modeleze. Am avut o copilărie şi o adolescenţă pline de vise şi de provocări şi îmi doream să mă îndrept spre mult mai multe direcţii profesionale decât este omeneşte posibil. Şi, cumva, această nelinişte mă urmăreşte încă, pentru că mă regăsesc într-o persoană foarte activă şi cu interese în domenii diferite.
- Ce alte ţinte profesionale vă doreaţi să atingeţi?
- Mi-ar fi plăcut, de exemplu, să fiu vulcanolog. Citeam cărţi de vulcanologie şi aveam senzaţia că şi înţeleg. În clasa a XII-a, pregăteam la cercul de fizică lucrări de seismologie cu care eram invitat la conferinţele elevilor sau chiar la înregistrări pentru Radio România. Mi-ar fi plăcut să urmez calea Literelor. Mă preocupa limba română ca structură gramaticală şi de asemenea, în egală măsură, literatura. Rămân în continuare într-un mare respect pentru limba română corect folosită. Am avut chiar o perioadă în care am scris proză scurtă cu publicare în revistele tineretului de până în ‘89, în Bucureşti, am activat în cenacluri literare. Pe de altă parte, m-ar fi interesat să dezvolt mai mult o preocupare spre tainele plutirii şi ale zborului şi am încercat cu câţiva colegi, la fel de nepricepuţi ca şi mine, să înjghebăm un motoplanor cu motor de Mobră. Din fericire, nu l-am lansat spre cer niciodată şi am rămas cu toţii întregi. Deci au fost foarte multe tentaţii. Nu pot spune că m-am născut şi am crescut cu un crez pentru activitatea medicală.
- Când v-aţi decis să urmaţi totuşi calea medicinei?
- M-am decis pe ultima sută de metri, pentru că eram purtat de această nălucă polivalentă şi deja eram în clasa a XII-a. Aveam în faţa un examen greu, oricare ar fi fost acela, şi trebuia să mă decid. Au fost şi elemente de context specifice timpului respectiv care m-au determinat să iau tot felul de hotărâri, pentru că nu vedeam, totuşi, în exprimarea jurnalistică o profesie stabilă din punctul de vedere al concepţiilor personale. Erau încă vremurile de până în ‘89 şi, cumva, scrisul părea aservit în momentul în care devenea profesie. M-am interesat la Institutul de Seismologie de atunci şi condiţiile de dotare erau foarte slabe şi, practic, se cam plutea într-o atmosferă fără zare... Oricum, pe final de listă am găsit medicina şi n-am mai putut să o elimin, pentru că medicina, într-adevăr, părea inatacabilă de către capriciile politice sau ale vremii. M-am decis pentru medicină în ultima secundă, dar din momentul acela mi-am asumat-o în mod foarte serios. De aceea spuneam, simt cum asupra mea, ani de zile, profesia a lucrat foarte mult, pentru că sunt anumite cerinţe, anumite solicitări la care trebuie să te expui. Prin exerciţiu repetat ajungi să capeţi un tip de disciplină profesioanlă, un tip de profil moral şi lucrurile acestea sunt fireşti, probabil sunt specifice fiecărei profesii în parte.
- De ce aţi ales chirurgia?
- Probabil pentru că nu am răbdare foarte multă să aştept rezultate pe termen lung. În chirurgie, chiar dacă sunt şi pacienţi problemă pe care-i porţi în minte sau cu care interferezi din timp în timp, ani de zile, de regulă, decizia, atitudinea, intervenţia trebuie să fie promte şi rezultatele se văd mai repede decât în alte profesii medicale.
- Cum s-a desfăşurat prima operaţie?
- Prima... prima nu mai ştiu care a fost, pentru că intri treptat... Iniţial eşti tolerat să te uiţi de pe margine, după aceea eşti tolerat să te apropii să te uiţi peste umărul chirurgilor... Dar ajungi încet, încet, în sală. Primele participări în echipa operatorie sunt de genul că ţii de o valvă, ţii un depărtător, dai o pensă la mână. Iar prima ta intervenţie cap-coadă, aproape că nu mai contează când se întâmplă, pentru că şi aceea este foarte strict supravegheată de un mentor. Nici nu mai ştii, de fapt, dacă pacientul acela merge bine pentru că tu eşti destul de talentat sau pentru că mentorul a fost acolo, cu ochii în mâinile tale. Deci, e greu de definit exact noţiunea de prima intervenţie chirurgicală. Dar pot să vă spun clar că la una dintre primele am leşinat în sală. Eram în anul IV la Chirurgie, la Cantacuzino şi eram al treilea operator la o amputaţie de membru pelvin. În momentul în care am rămas cu partea decupată în braţe, m-am dus spre podea cu tot cu pachet. De aceea spuneam că multe aspecte de personalitate, de conduită, de curaj, de caracter se formează picătură cu picătură şi profesia te împinge de la spate. Evident că atunci când am operat prima oară o amputaţie de membru pelvin şi am fost mâna întâi nu mi-am mai permis să leşin în sală, pentru că adrenalina şi concentrarea erau la alt nivel.
- Care au fost mentorii dumneavoastră?
- Noţiunea de mentor, de mentoring, rămâne una extrem de modernă în spaţiul chirurgical. Meseria de chirurg este un pic diferită de alte specialităţi medicale pentru că se bazează foarte mult pe practică. În contextul acesta ai nevoie de nişte modele, de nişte oameni de la care să înveţi efectiv gesturi, atitudini, să înveţi cât timp poţi să-ţi acorzi pentru a lua o hotărâre atunci când secundele bat împotriva interesului pacientului. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le înveţi şi asta numai lucrând cu cineva în care să ai încredere. În conceptul larg de mentori trebuie să te gândeşti că de cele mai multe ori mentorul este unul pe care ţi-l înfige soarta în faţă. Nu eşti totdeauna în situaţia de lux de a ţi-l alege. Şi  dacă totuşi ţi l-ai ales şi dacă ajungi repede la concluzia că acela este omul de la care tu vrei să înveţi, că el este cel pe care care vrei să-l copiezi în cât mai mare măsură, în momentul respectiv ai o şansă de care trebuie să fii conştient şi pe care trebuie să o fructifici. Există o imagine de mentor foarte cuprinzătoare, foarte largă, o imagine ca o icoană. Mentorul meu e un sfânt mare care zâmbeşte dintr-un tablou, dar este un tablou polimorf, pentru că

”Nașterea este o întreagă epopee, care încă mai are multe necunoscute”

consideră medicul primar obstetrician-ginecolog Răzvan Mateescu, doctor în științe medicale

Obstetrica, arta de a moși, este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul și asistența medicală specializată a femeii pe perioada sarcinii, a nașterii și a lăuziei. Fiind o știință a nașterii ”puilor de oameni”, deci responsabilă de perpetuarea speciei umane pe această planetă, este de înțeles importanța ei încă de la începuturile omenirii. Ginecologia (din vechiul cuvânt grecesc gynaikos = femeie), este o ramură a științelor medicale care se ocupă cu funcțiile și cu bolile aparatului genital feminin. Pe 4 iulie 2016, Ambulatoriul de specialitate al Centrului Medical SanConfind  (Policlinica spitalului), se va îmbogăți cu o nouă specialitate medicală: obstetrica-ginecologia. În Cabinetul de obstetrică-ginecologie SanConfind se vor acorda consultații complexe (dispensarizarea sarcinii cu efectuarea întregii game de investigații clinice și paraclinice a gravidității, screeningul pentru diferite tipuri de cancer, intervenții de mică chirurgie ginecologică). Vor acorda consultații doi medici cu îndelungată experiență. În prima săptămână de funcționare a acestui cabinet, adică în perioada 4 – 10 iulie 2016, consultațiile vor fi gratuite. Am stat de vorbă cu unul dintre cei doi medici, medicul primar Răzvan Mateescu, doctor în medicină, unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu din România, de la care am aflat multe lucruri despre această importantă specialitate medicală. 

- Domnule doctor, nu mai e mult până pe 4 iulie, drept pentru care vă urez de pe  acum bine ați venit în echipa SanConfind. Vă rog să vă prezentați în câteva cuvinte cititorilor acestei reviste.
- Sunt medic primar de obstetrică-ginecologie din 1991, iar până acum două săptămâni, am fost timp de 20 de ani medic șef de secție la Spitalul Universitar de Urgență Elias din Bucuresti. Am făcut Facultatea de medicină generală în București. Din anul VI am fost medic intern, prin concurs, la specialitățile chirurgicale, având norocul să lucrez la Spitalul Fundeni cu excepționalul chirurg Prof. Dan Setlacec. Am obținut prin concurs post de obstetrică-ginecologie la Spitalul Caritas, iar rezidențiatul l-am făcut la Spitalul Polizu, sub îndrumarea directă a Prof. Dan Alessandrescu, care a fost mentorul meu, de care m-am atașat sufletește și căruia îi port o veșnică recunoștință. Tot ce am învățat de la Profesorul Alessandrescu mi-a folosit în întreaga mea carieră. După ce am luat examenul de medic specialist (clasificat pe primul loc), am lucrat la Spitalul Caritas timp de cinci ani. Din 1986, am lucrat la Maternitatea Spitalului Elias. Examenul de medic primar l-am luat cu media 10. În 1999, am devenit Doctor in medicină – Magna cum laudae, iar în 2004, am fost decorat de Președintele României cu Ordinul Sanitar în grad de cavaler. Și de ce acum la SanConfind?, vă veți întreba probabil. Am fost impresionat și încântat de proiectul domnului Ioan Simion, care dorește să arate că se poate și altfel, că românii pot beneficia de o asistență sanitară de nivel european. Și nu în ultimul rând, am fost atras de personalitatea extraordinară a domnului Ioan Simion.
- Ce ar trebui să știe o viitoare mămică despre perioada gravidității. Cum trebuie să se îngrijească gravida pentru a-și pregăti corespunzător corpul în vederea nașterii propriu-zise?
- În perioada gravidității, întreg organismul femeii suferă transformări marcante, toate organele și sistemele adaptându-se unui singur scop: creșterea și dezvoltarea armonioasă a fătului. Cu un regim de viață echilibrat, fără excese, dar și fără restricții severe, sub monitorizarea unui obstetrician capabil și conștiincios, care să descopere și să trateze în timp util apariția oricărei patologii obstetricale, sarcina poate fi dusă la bun sfârșit și nou-născutul va fi sănătos. Doar ascultând de sfaturile și recomandările medicului curant, sarcina va evolua fără complicații materne sau fetale. Dispensarizarea gravidei este esențială!


- Un organism bine antrenat va trece mai uşor eventualele problemele de sănătate pe care le poate aduce o sarcină. Centrul Medical SanConfind oferă tratamente de kinetoterapie dedicate gravidelor, care contribuie la bunul mers al sarcinii și la finalizarea ei printr-o naștere normală, dar și la recuperarea ulterioară cât mai rapidă. Recomandați viitoarelor mămici folosirea acestor proceduri? 
- Participarea gravidei, împreuna cu procreatorul, la cursuri tip “Școala mamei” sau la ședințe de kinetoterapie specifică reprezintă un aport important la pregătirea fizică și, mai ales, psihică a viitoarelor mămici. Cu certitudine s-a demonstrat că nu fac rău aceste ședințe de kinetoterapie, dar recomandarea trebuie făcută de un obstetrician.
- Cum se desfășoară o naștere? Există un punct critic al unei nașteri? 
- Nașterea este o întreagă epopee, care încă mai are multe necunoscute, cu toate progresele științei medicale. Se spune că obstetricianul trebuie să fie bine pregătit științific, dar trebuie să aibă și arta de a moși. Urmărirea atentă a evoluției travaliului, intervenția adecvată la momentul oportun, o echipă obstetrician -  neonatolog - anestezist sudată și bine antrenată, toate acestea sunt garanția că nașterea se va finaliza fără incidente sau accidente materno-fetale. Pentru o femeie nașterea este un eveniment unic în viața sa, pe care nu-l va uita niciodată, așa că orice cuvânt, orice manifestare a medicului este adânc imprimată în memoria mamei. Dar și obstetricianul participă cu întreaga sa ființă, cu emoțiile sale, alături de parturientă, la finalizarea optimă a nașterii.
- Care sunt avantajele și dezavantajele nașterii prin cezariană. Știu că în țările nord-europene (în Suedia, cu siguranță), nu sunt permise aceste operații decât în cazuri urgente și extreme (în situații în care este periclitată viața mamei sau a fătului). Motivul: copilul născut prin cezariană ar fi, toată viața lui, mai sensibil decât cel născut prin naștere normală. 
- În ultimii 25 ani, proporția nașterilor prin operația cezariană a crescut foarte mult. Dacă înainte de 1989 se cerea ca cezarienele să nu depășească 5% din totalul nașterilor (ceea ce era, desigur, o exagerare), în ultimii ani, la noi, cam 55% din nașteri se produc prin operație cezariană. Este prea mult. Consider că procentul operațiilor cezariene nu ar trebui să depășească 18-20 de unități. Această situație este mondială (cam 38% cezariene ), iar țări care în urmă cu 60 ani erau un etalon în obstetrică, au ajuns la 60% nașteri prin operație cezariană. De ce? Poate frica obstetricienilor de procese înrobitoare, de reclamații nefondate, comoditatea, lipsa de timp (urmărirea unui travaliu poate dura 12-18-24 ore, pe când o operație cezariană se face în 30 de minute). De curând, Organizația Mondială a Sănătății s-a sesizat în acestă privință și face recomandări țărilor membre pentru reducerea proporțiilor nașterilor prin operație cezariană. Cred că, în același scop, apar din ce în ce mai multe articole de specialitate care ar demonstra că nou-născuții prin operație cezariană ar avea mai frecvent sindroame de detresă respiratorie, alergii, influențe negative asupra sistemului imunitar. Operatia cezariană trebuie făcută doar în interes matern sau fetal, numai când este necesară, respectându-se indicațiile sale absolute sau relative.
- Obstetricianul - indispensabil în cazul unei nașteri care trebuie să decurgă fără probleme -, este la fel de aproape de actul creației ca și chirurgul care salvează o viață prin transplantul unui organ. De aceea meseria de medic are o doză de noblețe în plus față de alte meserii. Când ridicați deasupra capului bebelușul proaspăt scos din pântecele mamei sale nu vă simțiți ca un demiurg?
- Aș vrea să precizez că obstetricianul este indispensabil în cazul unei nașteri cu probleme. La o naștere fără probleme se descurcă foarte bine și o moașă. Când este expulzat nou-născutul (observați că nu îl numesc “bebeluș”), obstetricianul nu se simte nicidecum demiurg, ci ușurat și mulțumit că totul a decurs normal, iar copilul este așezat pe pântecele mamei, care îl simte, îl miroase, acestă atingere fiind determinantă pentru minunata relație definitivă dintre mamă și copilul său.           
- Sunteți un chirurg cu multă experiență, ați operat cu succes numeroase tumori ale aparatului genital feminin. Cât de dificilă este o astfel de operație? 
- În activitatea mea de chirurg ginecolog m-am axat pe chirurgia oncologică și pe chirurgia plastică și reparatorie pe cale vaginală, dar am abordat o paletă largă de intervenții chirurgicale. De-a lungul anilor, s-au adunat peste 15.000 de intervenții chirurgicale, dintre care peste 2000, pentru diverse cancere genitale. Aș dori ca la Centrul Medical SanConfind să promovăm o serie de protocoale și proceduri axate pe depistarea stărilor precanceroase și tratarea cancerelor depistate precoce într-o echipă complexă: chirurg - oncolog - radioterapeut - anatomopatolog. Desigur, au fost și intervenții dificile, care păreau la un moment dat imposibil de rezolvat, în care era gata să abandonezi, dar Cineva sau Ceva m-a ajutat să le rezolv în condiții bune. Când nu am știut, am apelat la cei care știau.  

Vă reamintim că începând cu data de 4 iulie 2016, în cadrul Ambulatoriului de specialitate al  Centrului Medical SanConfind, se vor deschide două cabinete ultramoderne: Dermatovenerologie  și Obstetrică-Ginecologie. 
În prima săptămână de funcţionare a acestor cabinete, consultaţiile vor fi gratuite. 
Pentru programări și alte informaţii: tel. 0372.327.427

Toaletare barbară a copacilor din spaţiile urbane

Copacii sunt fraţii noştri din regnul vegetal. Savanţii au demonstrat că aceştia au sisteme de comunicare între ei, senzaţii (îşi anunţă pericolul) şi chiar o viaţă asemănătoare cu aceea a oamenilor în mediul lor vegetal. Încă din antichitate au fost iubiţi şi chiar veneraţi de oameni. Grecii antici se duceau la Dordona, la o pădure de stejari care le transmitea oracole pentru descifrarea viitorului. Celţii aveau, de asemenea, arbori pe care îi venerau atribuindu-le puteri magice, vindecătore. Şi în istoria noastră găsim copaci care au intrat în legendă, cum ar fi stejarul de la Borzeşti al lui Ştefan cel Mare sau teiul lui Eminescu din Copou. Şi în Câmpina, lângă fostul Cinematograf, erau trei stejari falnici, din care a mai rămas unul singur, lângă care era montată o tăbliţă pe care era scris „stejari seculari ocrotiţi de Academia Română”. Pe stăzile vechi ale oraşului nostru, din când în când, Primăria toaletează copacii de pe marginea trotuarelor. Este o operaţie pe care ar trebui să o facă specialiştii şi nu persoane care, înarmate cu drujbe, măcelăresc coroana pomilor, în condiţiile în care specialiştii în horticultură ne învaţă că nu trebuie să retezăm mai mult de 30% din coroana arborilor, deoarece îi expunem la putregaiuri şi îmbolnăviri. 


M-a impresionat neplăcut ce s-a întâmplat cu castanii ce mărginesc incinta unde OMV şi-a amenajat garajele pe strada Plevnei. Tăiaţi barbar, probabil ca să nu mai dea toamna de lucru paznicilor, care trebuaiu să măture frunzele căzute pe jos, aceştia arată acum ca nişte schelete care îşi strigă durerea către cer. S-ar cuveni o mai mare atenţie la toaletarea arborilor de pe străzi şi din parcuri, cu atât mai mult cu cât avem nevoie de ei, mai ales în acest sezon torid în care rolul lor este unul vital.
Alin CIUPALĂ

Toxoplasmoza, tema unui simpozion medical de referinţă marca Medi's

Şi în acest an, Complexul Lac de Verde din Breaza a fost gazda simpozionului medical organizat vineri, 24 iunie, de Fundaţia Medis. Tema evenimentul a fost una de mare importanţă şi anume „Toxoplasmoza”. 
Primul subiect din program, „Tratamentul chimioterapic în toxoplasmoză”, a fost prezentat de una dintre invitatele de onoare ale acestei manifestări, prof. dr. conferenţiar Lidia Lazăr, şefa secţiei de Boli Parazitare de la Spitalul de Boli Infecţioase Colentina din Bucureşti şi a catredei de Parazitologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din capitală.


„Este limpede că Toxoplasma Gondi e un parazit, iar boala pe care o determină se numeşte toxoplasmoză. Toxoplasmoza este o boală cu transmitere digestivă. Sursa principală o reprezintă alimentele insuficient de bine pregătite termic, asta înseamnând carne, fripturi în sânge, mezeluri crud-uscate, dar sursa pentru care această carne este parazitată o reprezintă pisica, aceasta fiind gazda definitivă. Aşa o denumim noi, în ceea ce priveşte ciclul de viaţă complet al acestui parazit. Orice persoană se poate îmbolnăvi, însă depinde de obiceiurile culinare pe care le are şi, evident, depinde de existenţa unei pisici în apropiere, care nu este deparazitată şi supravegheată din punct de vedere veterinar” - a susţinut Lidia Lazăr.


Invitaţii prezenţi, medici din Câmpina şi din împrejurimi, au primit răspunsuri la cele mai importamte întrebări prinvind toxoplasmoza la copii, adulţi şi gravide. Desigur, prezentările au fost făcute la un nivel medical ridicat, cu scopul de a le oferi medicilor participanţi informaţii aprofundate în ceea ce priveşte această boală infecţioasă.
„Participarea la astfel de evenimente înseamnă foarte mult pentru un medic. Eu încerc să nu ratez niciodată prezentările făcute de Fundaţia Medis, fiindcă sunt pline de informaţii noi. Întâlnirea şi colaborarea cu medici specialişti care vin din Bucureşti şi ne prezintă foarte succint şi la obiect noutăţile este întotdeauna binevenită. Tema acestui simpozion îmi place foarte mult şi deja am aflat o informaţie foarte importantă legată de testarea femeilor gravide” – ne-a mărturisit dr. Roxana Turtureanu, medic medicină generală.
Un alt invitat de onoare a fost dr. Suzana Cilievici, medic la Spitalul Colentina din Bucureşti, subiectul prezentat de d-sa referindu-se la „Limitele diagnosticului de laborator în toxoplasmoză”.


Alte prezentări au fost susţinute de către dr. Răzvan Bucur, medic specialist în dermato-venerologie – „Actualităţi terapeutice în acnee” şi de către Ana Bogza (psihopedagog) şi Ioana Iuga (consilier dezvoltare personală) cu tema „Educăm iubind viaţa”.
În încheierea programului a luat cuvântul preşedintele Fundaţiei Medis, dr. Călin Tiu, care a prezentat parcursul celor 18 ani de când activează, dar a dezvăluit şi câteva planuri de viitor: „În agenda Fundaţiei Medis avem o paletă largă de evenimente pe care le pregătim şi le organizăm temeinic din vreme. Suntem implicaţi într-un proiect de cercetare menit să aducă o curriculă nouă în pregătirea chirurgicală. Odată închis, ne pregătim să organizăm două module de curs pe tema «Train the Trainer in Surgery», care este atât un eveniment, cât şi un parcurs extrem de muncă.
Programul a început la ora 14.00 şi s-a încheiat la ora 18.00, fiind urmat de momente deosebite petrecute în incinta complexului de la Breaza, unde a avut loc, în acelaşi timp, o paradă a modei cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei.
Andreea Ştefan   

Noi apariţii editoriale semnate de doi istorici cu origini câmpinene

Armand Goşu, absolvent al Colegiului “Nicolae Grigorescu”, este în prezent lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, unde predă cursuri despre politica internă și externă a Federației Ruse, evoluții politice și diplomatice în spațiul ex-sovietic, istoria politică a URSS şi despre relațiile româno-sovietice/ ruse (atât de problematice); este specialist în spaţiul euro-asiatic, cu numeroase apariţii în spaţiul public, nu numai în România, dat fiind situaţia tensionată din regiunea noastră, fost redactor-şef al prestigioasei pubicaţii bucureştene Revista 22 şi autorul volumului “Euro-falia” apărut la Editura Curtea Veche. 


Volumul a fost lansat la Târgul de Carte Bookfest în prezenţa unui public numeros. Despre el, fostul ministru de externe Teodor Baconschi a spus că “oferă o colecție de studii estice scrise sub presiunea evenimentelor care agită de peste cinci ani geografia politică a spațiului post-sovietic. Sunt evenimente care, aparent, au surprins România oarecum nepregătită. Pregătirea ideală nu ar fi fost una de natură militară, cât una de ordin tactic și explicativ. Se știe că statele acumulează informații despre vecinii lor, fie că au relații tradițional bune și relativ predictibile, fie că sunt marcate de memoria negativă a unor ostilități «ereditare». E nevoie să-ți cunoști regiunea cu finețe și obiectivitate. Nu ajunge să speri că totul va fi bine [...] De ce cutare capitală a ieșit din somnolența banalității cotidiene și-și construiește, sub ochii tăi, profilul unui actor regional contondent? Ce este acrobație retorică, efect de oglindire sau proiecție nefondată și ce devine treptat o amenințare pe care n-o mai poți ignora?”


Istoricul şi scriitorul Codruţ Constantinescu, colaborator al publicaţiei noastre, a lansat la acelaşi târg de carte volumul „Viaţa şi moartea în Gulag”, apărut la Editura Vremea, a cărui apariţie a fost susţinută financiar de către Comisia de Cultură a Consiliului Local al Muncipiului Câmpina, în cadrul campaniei constante de susţinere a autorilor câmpineni.  Volumul reuneşte o serie de mărturii şi experienţe ale unor supravieţuitori ai Gulagului sovietic şi se doreşte a fi o continuare a volumului „Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS între mit şi realitate” (Editura Vremea, Bucureşti, 2013).


În prefaţă autorul (se) explică:  “Acest şantier al memoriei, asemănător cu unul arheologic, este vast şi se compune din mii şi mii de faţete ale unei realităţi istorice delirante, crude şi nedrepte, căci comunismul a reuşit performanţa de a transforma în profunzime toate societăţile peste care suflarea sa criminală a trecut ca o boare glacială rău prevestitoare. 
A citi toate mărturiile supravieţuitorilor reprezintă o întreprindere uriaşă, având în vedere numărul foarte mare, dar şi diversitatea naţională. Am preferat să oferim cuvântul celor care au trăit experienţa Gulagului şi să păstrăm o distanţă respectuoasă faţă de suferinţa umană în stare pură.”
În toamna acestui an sunt aşteptate lansările acestor două volume şi la Câmpina.

ROMÂNIA SE PREGĂTEŞTE DE RĂZBOI. Însemnările unui ofiţer câmpinean

În 1939, armata română se pregătea asiduu pentru războiul care bătea la uşă. Acum, ca şi în conflictele armate anterioare (Războiul pentru Independenţă, războaiele balcanice, primul război mondial), armata română era slab înzestrată cu armament modern şi nu era nici foarte bine instruită. Domnia lui Carol al II-lea fusese marcată de mari afaceri oneroase (afacerea Skoda, achiziţionarea de avioane pentru aviaţia militară) şi consecinţele s-au văzut. Anul 1939 a găsit România fără sprijin extern. Anexarea Austriei şi Cehoslovaciei, devenită protectoratul Boemiei şi Moraviei, a dat un mare impuls vecinelor noastre, Uniunea Sovietică, Ungaria, Bulgaria, să-şi declare pe faţă pretenţiile asupra unor mari teritorii româneşti. În ultimul ceas, regele Carol al II-lea, care avea rang de mareşal şi era comandantul suprem al armatei, a început să pregătească armata pentru războiul care era iminent. 
Erau efectuate lucrări de geniu pentru întărirea fortificaţiilor de pe frontiera de vest şi se făceau concentrări masive de rezervişti. În acest program, erau organizate şi cursuri destinate instruirii ofiţerilor de rezervă recrutaţi dintre absolvenţii cu studii medii şi superioare. 
Prin bunăvoinţa familiei sale, care locuieşte la Câmpina, am primit caietul în care cu meticulozitate şi cu un scris extrem de îngrijit, sublocotenentul Negulescu G. Iustin – Paul îşi nota, zi de zi, rezumatul acestor lecţii. 


Sublocotenentul câmpinean Negulescu G. Iustin – Paul şi-a trecut în caiet un fel de jurnal al perioadei de concentrare, din care se desprind următoarele capitole: 10 iulie 1939 – Prezentarea la regiment; 11 iulie 1939 – Serviciul de zi pe corp; 13 iulie – Armamentul infanteriei; proprietăţi; descriere sumară; 14 iulie – Exerciţii pregătitoare de luptă; 15 iulie – Coordonarea focului cu mişcarea de atac; 17 iulie – Plutonul de puşcaşi în apărare, fără gând de retragere; 18 iulie – Plutonul de puşcaşi în sistemul de avanposturi; 19 iulie – Plutonul în atac după o bază de plecare; 20 iulie – Higiena marşurilor, gazele de luptă, topografie; 21 iulie – Trageri de instrucţie; 22 iulie – Marşul de apropiere şi luarea contactului; 24 iulie – Motomecanizarea şi carele de luptă; 25 iulie – Exploatarea succesului şi urmărirea; legături şi transmisiuni; 27 iulie – Plutonul în atacul unei păduri; 28 iulie – Plutonul în incursiune cu scopul de a captura prizonieri; 29 iulie – Topografie: harta, crochiu, aplicarea pe hartă, orientarea unghiului de marş; 31 iulie – Artileria, felul ei, proprietăţi, caracteristici; tragerea de demonstrare cu grenada. 


Prima filă e datată „10 iulie 1939” (cu puţin timp înainte de începerea celui de-al doilea război mondial, petrecută la 1 septembrie 1939). Reproducem programul acestei zile: „Ora 8. Prezentarea la regiment. Ora 9.30. Prezentarea la dl. comandant al regimentului. Ora 16 – 17. Datoriile ostaşului. Ora 17 – 18. Datoriile Comandantului de Companie şi Pluton. Ora 18 – 19. Recompense şi pedepse. Dreptul de a pedepsi. Cum se ordonă şi cum se execută pedeapsa”. 
Pentru parfumul unei epoci apuse, când armata era cea mai respectată instituţie a statului, reproducem şi lecţia „Datoriile ostaşului”: 
„- să fie disciplinat. Disciplina este executarea fără murmur şi fără şovăire a ordinelor primite şi respectarea îndatoriririlor prescrise de regulament. Disciplina implică subordonare absolută;
- credinţa şi devotamentul pentru binele Ţării şi Tronului şi chiar sacrificiul vieţii;
- corectitudine şi în serviciu şi afară din serviciu. Cinstit, demn şi cumpătat în tot ce gândeşte şi vorbeşte;
- camaraderia este frăţia de arme în timp de pace şi pe câmpul de luptă ce leagă între ei pe ostaşi;
- iniţiativa şi curajul răspunderii. Teama de răspundere este nedemnă de înălţimea şi tăria de caracter ce trebuie să distingă mai ales pe un ofiţer;
- să se ferească de spioni şi să împiedice orice acţiune a lor;
- să fie pregătit de război, oţelindu-şi trupul şi sufletul încât să fie în stare a îndura toate greutăţile ce vor întâmpina;
- să nu cadă prizonier. În cazul când împrejurimea a făcut totuşi să fie prins de inamic, el are următoarele îndatoriri: să nu dea nici o ştire cu privire la armata noastră, să nu facă nici un angajament pe cuvânt de onoare, să îndure cu bărbăţie şi demnitate greutăţile captivităţii, să nu făgăduiască sub nicio formă că nu va mai servi ţara, să respecte pe superiorii care se vor afla în captivitate, să nu uite un moment că este ostaş român”. 
Din lecţiile cuprinse în caietul d-lui Negulescu, m-am oprit şi la unele aspecte mai pitoreşti. Armata română era departe de a folosi mijloacele moderne de transport mecanizat, bazându-se în cea mai mare parte pe mijloacele hipice. Astfel că o lecţie importantă pentru ofiţerii de rezervă privea îngrijirea cailor şi a grajdurilor: „Caii trebuie să fie îngrijiţi cu atenţie prin ţesălat şi periat, ca să se înlăture praful de pe piele, cum şi orice murdărie. Masajul bun preţuieşte cât ¼ din hrană. La tuşinarea cailor se întrebuinţează numai şomoiogul de paie. Copita se curăţă cu un cuţitaş de lemn de câte ori iese în corvoadă şi se unge cu unsoare de două ori pe săptămână. Se potcovesc la două luni. Iarna se potcoveşte cu colţi. (...) Higiena cailor după exerciţii şi corvezi: după corovoadă se plimbă cam zece minute la trap; nu se adapă când este înăduşit; apă i se dă de trei ori pe zi. Hrana cailor: grăunţele se vor spăla cu o jumătate de oră înainte şi se împart în trei raţii, ultima fiind cea mai mare; se dă după adăpat. Îngrijirea grajdului: aerisire necontenită; se îmipedică a se face curent; pământul se acoperă cu paie, care se schimbă zilnic. Orice cal bolnav se duce la infirmeria grajdului. Caii nărăvaşi şi cei care muşcă se ţin separat. (...) „
Extrem de interesante sunt şi noţiunile asupra organizării infanteriei în această perioadă: „Cea mai mică unitate este grupa de luptă, formată dintr-un comandat şi două echipe de şase oameni. Mai mare decât grupa este plutonul, format din trei grupe de luptă, care cuprind comandant de pluton, 39 soldaţi, un încheietor, trei agenţi transmisiune, o ordonanţă. Grupa de mitraliere: două piese, 22 oameni + un armurier + un telemetrist. Plutonul de mitraliere: două grupe organizate la fel + un încheietor şi doi agenţi transmisiune. Compania: are un grup de comandă, 4 plutoane de puşcaşi, un tren de luptă şi un tren regimentar. Trenul de luptă cuprinde trăsurile cu hrană şi muniţie. Trenul regimentar are o trăsură care cară proviziile la trenul de luptă. Grupul de comandă: 4 agenţi transmisiuni, 9 semnalizatori – observatori, un biciclist, un gornist, un soldat ţine calul (pentru comandant – n.r.), un sanitar şi 4 brancardieri. Batalionul: un pluton de comandă, 3 companii puşcaşi, o companie mitraliere. În luptă are una – două secţii armament de însoţire, cu o secţie antitanc. Regimentul: are trei batalioane, o companie de specialităţi, o companie de recunoaştere. Brigada cuprinde trei regimente. După brigadă vin marile unităţi: divizia are trei brigăzi, corpul de armată – două-trei divizii, cea mai mare unitate – armata teritorială”. 
 Instruiţi astfel, ofiţerii activi şi cei din rezervă au dovedit, în cumplitul război care urma să înceapă, mari acte de bravură şi eroism.
Alin CIUPALĂ