30 august 2016

A fost aprobat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Câmpinei

Consilierii municipali au aprobat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Câmpinei, care ar putea îmbunătăți simțitor nivelul de trai al locuitorilor acestui oraș. Într-o redactare inițială, el a fost supus dezbaterii publice în luna iunie 2016, dar a suferit modificări ulterioare în câteva puncte esențiale (relocarea pistelor de biciclete în nordul municipiului – zona locuințelor ANL,  achiziționarea unor autobuze ecologice printr-un program cu fonduri europene etc). Prima sa redactare a fost realizată de către firma Sigma Mobility Engineering. Planul este complementar Planului Urbanistic General, deoarece vine să clarifice problemele existente de mediu și de transport al bunurilor și persoanelor de pe aria municipiului nostru, precum și să promoveze măsuri de utilizare eficientă a energiei în mediul urban câmpinean. În ultima vreme, tot mai mult, UE solicită aplicarea unor măsuri de utilizare eficientă a energiei în mediul urban, care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice.  Numărul accidentelor rutiere mortale în Uniunea Europeană rămâne foarte ridicat (26.000 de evenimente în 2013). Aproximativ 38% dintre accidentele rutiere mortale din Europa se concentrează în zonele urbane, unde participanții la trafic vulnerabili, precum pietonii și bicicliștii, sunt expuși în mod special. 


În ultimul deceniu, numărul pietonilor decedați în urma accidentelor rutiere a scăzut cu numai 39%, comparativ cu 49% - în cazul conducătorilor auto, progresele în reducerea numărului de accidente rutiere în zonele urbane situându-se sub medie. Indicatorul exprimat prin numărul de victime raportat la un milion de locuitori situează România pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu o valoare de 92 de victime la 1 milion de locuitori, în anul 2013, în condițiile în care valoarea medie la nivelul Uniunii Europene în același an a fost de 52 de victime. PMUD al Câmpinei  este realizat după standardele UE. El constată problemele de trafic și mobilitate din municipiu, dar propune și soluții: - realizarea unei rețele de piste pentru biciclete; - realizarea unei centuri ocolitoare care să preia traficul greu;  - realizarea de perdele verzi care să minimalizeze impactul negativ al poluării ca urmare a unui sistem de transport supraaglomerat; - amenajarea de stații de transport public și a unui terminal de transport public; - crearea mai multor parcări de reședință și a unei parcări colective; - campanii pentru conștientizarea ideii de car-pooling (partajarea mașinii); - înființarea unui servciu de transport public în cadrul Primăriei; - achiziționarea de autobuze ecologice; - implementarea unui sistem de informare a călătorilor. În ultimele luni, după ce a fost supus dezbaterii publice, PMUD a fost dezbătut punctual de către factorii de decizie din Primăria Câmpina  Planul este strategic conceput pentru a satisface nevoia de mobilitate a cetățenilor și a companiilor din municipiul câmpinean și din împrejurimile acestuia, în vederea creșterii calității vieții. PMUD ia în considerare principiile de integrare, participare și evaluare, are un profund caracter strategic, definește priorități, prevede scenarii viitoare de evoluție și identifică măsuri necesare pentru atingerea obiectivelor. Implementarea tuturor măsurilor prevăzute de acest PMUD ar costa în total aproximativ 21,4 milioane de euro, dar peste 18 milioane de euro ar putea veni ca finanțare de la UE, prin Programul POR 2014-2020, ceea ce înseamnă o contribuție de la bugetul local de doar 3 milioane de euro.  În Câmpina sunt 12.917 autovehicule, dintre care 11.102 sunt autoturisme, ceea ce înseamnă o medie de aproape 300 de mașini la 1000 de locuitori. O cifră impresionantă, pe care realizatorii Planului de mobilitate durabilă au mai întâlnit-o doar în municipiile reședință de județ. Încă din luna iulie 2016, primarul Horia Tiseanu a evidențiat faptul că este nevoie de regândirea sistemului public de transport în Câmpina, care se face acum cu o firmă privată. Edilul câmpinean a anunțat public că va susține înființarea unui serviciu public de transport care să îmbunătățească și să ecologizeze transportul public de persoane de pe raza municipiului Câmpina.
PMUD aprobat de consilierii municipali are ca țintă principală îmbunătățirea accesibilității localității, diversificarea și utilizarea sustenabilă a mijloacelor de transport (auto, velo, pietonal și feroviar) din punct de vedere social, economic și de mediu, precum și buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate și transport. Planul de mobilitate urbană se adresează tuturor formelor de mobilitate și transport, incluzând transportul public și privat, de marfă și pasageri, motorizat și nemotorizat, în mișcare sau în staționare. PMUD a fost analizat și avizat de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a municipiului Câmpina, precum și de Comisia Municipală pentru Siguranța Circulației. Având în vedere complementaritatea prevederilor din cadrul PUG și PMUD, a faptului că PUG al Câmpinei a fost aprobat prin HCL 62/29.04.2010, iar valabilitatea acestuia expiră în 29.04.2020, inițiatorii proiectului de hotărâre privind aprobarea PMUD al Câmpinei (membrii Comisiei de Urbanism din Consiliul Local), au solicitat ca valabilitatea Planului de Mobilitate Urbană Durabila al municipiului să fie de cinci ani de la data aprobării în Consiliul Local Câmpina.

Editorial. MORALA UNUI EȘEC

Prin luna martie scriam aici despre previzibilul eșec al subscripției publice pentru achiziționarea Cumințeniei Pămîntului,  capodopera lui Brâncuși. Acum eșecul e ca și sigur, suma adunată fiind infimă. Atunci incriminam intruziunea politicului (vezi aici: http://ziaruloglinda.blogspot.ro/2016/03/editorial-necumintenia-locului.html), acum încerc să deslușesc ce spune această situație despre prezentul nostru spiritual, ca societate.Lucrul evident pe care îl ilustrează acest eșec (instrumentat de mass media și de unii intelectuali sofisticați) este dez-unirea noastră patologică. Imposibilitatea de a ne coagula în jurul unui „interes național” de orice fel. A mai apărut și acest clip de „promovare”, al unei agenții dornică de afirmare cu orice preț, mostră el însuși de inadecvare, prost gust și incultură, prilej pentru mulți de a ataca din nou guvernul. Cînd s-a deslușit că respectivul clip nu are legătură cu Ministerul Culturii, s-a făcut tăcere. Mi se confirmă ceea ce scriam în articolul amintit: incultura naște monștri. Mi se pare vădită inadecvarea dintre modernitatea esențială a lui Brâncuși și provincialismul cocoșist al culturii române comune de azi. Obsedată de „dacisme” funambulești. Refuzul celor peste 200 de opere pe care sculptorul voia să le doneze statului român (apropo: a calculat cineva care ar fi valoarea lor azi?) se perpetuează într-un izolaționism stupid și arogant. Anul Brâncuși e ratat (eu nu am auzit de vreun mare congres internațional la București, cu reflectare adecvată în presa internațională. Nici de vreo retrospectivă expozițională amplă. el nu a devenit, cum se spune cu un termen snob „iconic” pentru o populație mult mai iubitoare de Hagi). Le arăt elevilor mei celebra engramă de pe Poarta Sărutului. Ei cunosc, paradoxal, semnul Yin și Yang, dar nu s-au arătat capabili să perceapă apropierea dintre cele două simboluri. Eu leg cultura nu atît de opere din diverse arte, cît de un anume simț al generozității comunitare. Acesta era Binele pe care ni l-ar fi indus subscripția pentru Cumințenie… nu „piatra” cum îi spun unii.Iar faptul că această generozitate comunitară s-ar fi exercitat întru o faptă culturală, i-ar fi sporit semnificația. În răstimp, dl. Nicolae Noica a publicat o carte foarte interesantă despre cum s-a construit Ateneul Român în marea epocă a întemeierii noastre culturale. Vedem acolo că povestea lui „dați un leu pentru Ateneu” nu a fost o cerșeală, Statul a organizat o loterie la care niște cetățeni au cîștigat bani frumoși. 


Apropo: Loteria română, această capră de muls pentru toate mînăriile politice, nu putea fi obligată să dea cîteva milioane din cîștigurile ei fabuloase? Sunt aproape convins că, pînă la urmă, sculptura va fi cumpărată din bugetul statului. Cenușa eșecului de a ne exprima solidaritatea va rămîne. Nu am văzut mobilizări publice, gen salvați….nu știu ce”, tineri echipați cu tricouri reprezentînd Cumințenia,  concerte cu sume donate pentru achiziționare șamd. Nu e cool. Brâncuși nu e cool, deloc. De ce să ne agităm noi pentru o sculptură pe care nu o înțeleg decît un număr insignifiant de „elitiști” detestabili, care, în plus, tot o țin gaia mațu cu plagiatele din gașca lui Ponta, ca și cum asta ar interesa în vreun fel massele largi populare! O mică poveste: eram într-un mare muzeu occidental, cu puzderie de sculpturi renascentiste. Mulțime de nuduri de bărbați și femei, extrem de explicite și detaliate anatomic. Erau foarte mulți copii, în orele petrecute acolo am văzut probabil mii, de la cei de școală primar la adolescenți. Care treceau în liniște prin fața statuilor și ascultau explicațiile ghizilor sau profesorilor. M-am gîndit atunci  ce s-ar fi întîmplat dacă i-aș fi dus acolo pe elevii noștri, ce hăhăială, ce remarci în limbaj verde ar fi fost la vederea acelor splendide anatomii. Mi-am amintit cînd i-am dus într-un muzeu de pictură clasică, peisaje, portrete, panoplii, artă orientală etc. Au fost mai mult decît plictisiți. Eșecul sistemului nostru educativ se vede perfect nu în procentele de promovabilitate la Bac, ci în acest dispreț general – care nu are legătură cu nivelul de studii – pentru ceea ce numim global „cultură generală”. A stîrnit multă rumoare discursul ținut de istoricul Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB-Cluj, săptămîna asta la Congresul istoricilor (cred că voi reveni) în care acuză „generația FB” de incultură crasă. S-au revoltat mulți, inclusiv Mircea Cărtărescu. Din păcate, istoricul nostru are dreptate, cu mențiunea că nu tinerii sunt vinovați de negura din mintea lor. Din această negură arta în genere apare ca un parazitism dăunător, fără nicio utilitate publică. Lipsa educației umaniste naște monștri, o repet într-un fel sau altul aproape în fiecare material pe care-l scriu aici. Povestea Cumințeniei Pămîntului, ne arată, încă odată, că Brâncuși este incompatibil cu România de azi. 
Christian CRĂCIUN

S-a redeschis adăpostul câinilor fără stăpân

Zilele trecute, s-a redeschis Adăpostul câinilor fără stăpân de la marginea orașului, închis la sfârșitul lunii trecute, în urma neregulilor găsite în acest azil chinologic la un control inopinat al Direcției Sanitar-Veterinare Prahova. Cu o zi înainte, directorul DSV Prahova, forul care verifică felul cum se gestionează problema câinilor comunitari pe întreg județul, emisese o ordonanță privind reluarea activității acestei unități, în urma unor verificări recente și a unei note constatatoare a doi medici veterinari, consilieri în cadrul DSV Prahova, care atesta că totul este în ordine acum și că fuseseră îndeplinite toate condițiile pentru buna desfășurare a activității azilului administrat de Alextib Construct SRL, cu sediul social în Telega. 


”Pe 26 august, unitatea noastră s-a redeschis, după ce am remediat toate neregulile și am îndeplinit toate condițiile impuse de inspectorii DSV. Întrucât precedentul medic veterinar ne părăsise, am rezolvat, de asemenea, problema noastră cea mai arzătoare: găsirea unui medic veterinar cu care să încheiem un contract de prestări-servicii. Prin urmare, ne continuăm activitatea de prindere a câinilor fără stăpân, asigurându-i pe locuitorii orașului că vom gestiona cum se cuvine această problemă. Toată activitatea noastră urmează a se desfășura conform legislației în vigoare”, ne-a declarat Alexandrul Chirobocea, patronul firmei care administrează Adăpostul câinilor fără stăpân din Câmpina.

Consilierii PNL-PMP ar dori cumpărarea de către municipalitate a unor imobile ale Rafinăriei

La ultima ședință a Consiliului Local, aleșii câmpinenilor au pus în discuție un acord de principu  privind cumpărarea de către municipalitate a unor imobile (terenuri și construcții), în suprafață totală de 2.755 m.p., respectiv 1.135 m.p., situate în Câmpina, Calea Doftanei, nr.l5. Imobilele respective sunt proprietatea S.C. Rafinăria ”Steaua Română” și sunt situate chiar în incinta Rafinăriei, în vecinătatea stației Răcitor (spre Breaza). 


Inițiatorul proiectului de hotărâre care propunea acest acord de principiu, viceprimarul Adrian Pițigoi, le-a explicat colegilor că promovarea proiectului de hotărâre era necesară pentru modernizarea zonei prin implementarea de proiecte europene cu fonduri nerambursabile, în scopul amenajării de noi zone de agrement și recreere pentru populație. Vechea stație ar putea fi extinsă, iar pasagerii ar  aștepta mult mai confortabil microbuzele care îi transportă acasă. Amenajarea respectivă avea ca scop, așadar, îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, principalul rezultat preconizat fiind acela de a crește suprafețele verzi, de a reduce nivelul de poluare, de a îmbunătăți aspectul estetic al  localității. Acordul de principiu nu a trecut, deoarece consilierii PSD s-au opus, fără să explice de ce. 

Consiliul Local Câmpina a ajuns executat silit

Am trăit s-o vedem și pe asta! Executorul judecătoresc Ioan Mușat a trimis Consiliului Local Câmpina o somație imobiliară prin care pune în vedere legislativului municipal că, în termen de o zi de la primirea respectivei somații, trebuie să se conformeze întru totul titlului executoriu, în sensul de a achita creditoriului urmăritor (firma de pază Rotw Guard Security), suma de 118.276,38 lei, sumă compusă din 110.312,63 lei reprezentând debit și cheltuieli de judecată conform titlului executor, precum și 7.963,75 lei cheltuieli de executare silită. 


Suma reprezintă o datorie pe care fosta Companie Publică de Gospodărie Comunală (predecesoarea sucursalei câmpinene a Hidro Prahova SA), a avut-o la societatea Rotw Guard Security, prin neplata serviciilor pe care firma de pază amintită ceva mai devreme le-a prestat, o bună perioadă de timp, în beneficiul Companiei de Apă de altădată. Întrucât CPGC era în subordinea Consiliului Local, după falimentul Companiei de Apă, miniparlamentul câmpinean a putut fi executat silit. Executorul Ioan Mușat are experiență în executarea silită a consiliilor și administrațiilor publice locale, el fiind cel care a executat silit și Consiliul Local Bănești, după ce forul deliberativ al comunei refuza să-l repună în drepturi pe fostul viceprimar al localității, Adrian Ungureanu. 

Programul complet al Serbărilor Toamnei, ediția 2016

Anul acesta, ”Serbările Toamnei” (denumirea oficială a Zilelor Câmpinei, sărbătoarea populară dedicată tuturor locuitorilor orașului), vor avea loc pe 17-18 septembrie, iar tematica evenimentului va fi reprezentată de viața și opera pictorului Nicolae Grigorescu. Desigur, numai o parte din eveniment va purta amprenta ”pictorului național” (artiștii invitați vor picta și își vor expune lucrările în pasajul pietonal de la Ceas și în Parcul Milia, iar la Casa de Cultură va avea loc un simpozion pe tema ”Pictura câmpineană de la Grigorescu și până în zilele noastre”), întrucât nu vom scăpa nici anul acesta de terasele-berării-fumurii din Centrul Civic, pe ale căror grătare vor sfârâi iarăși tradiționalii ”mici”, obișnuiții cârnați și nelipsitele fleici și pastrame, fumurile rezultate din prepararea acestor produse, ridicate spre etajele superioare ale blocurilor învecinate, urmând a-i umple de respect pe locuitorii acestora. Se înțelege, de mult respect pentru organizatorii evenimentului și reprezentanții Primăriei finanțatoare a festivalului. Desigur, la astfel de evenimente nu poți mulțumi niciodată pe toată lumea. Cu toate acestea, Comisia de Cultură din cadrul Consiliului Local și-a propus şi a cerut organizatorilor din administraţia locală, încă de anul acesta şi mai ales pe viitor, să mai estompeze din atmosfera de bâlci a festivalului, președintele comisiei amintite, liberalul Florin Frățilă, exprimându-și public dorința de a accentua mult mai puternic latura cultural-artistică a evenimentului. După desfășurarea selecției de oferte, a fost aleasă firma care se va ocupa cu organizarea ediției din acest an a Festivalului ”Serbările Toamnei”. De aceea, suntem în măsură acum să vă prezentăm desfășurătorul festivalului. 


Festivalul va fi deschis sâmbătă, ora 11.00, cu o defilare care va începe din fața Hotelului Muntenia și se va termina în fața scenei de spectacole amplasate, ca de obicei, la intersecția Bulevardului Carol I cu Calea Doftanei. Participă la defilare reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local, persoane oficiale din conducerea județului, o mulțime de invitați (printre care pictori îmbrăcați în costume de la începutul secolului XX), reprezentanți ai localităților înfrățite cu Câmpina. Nu vor lipsi din peisaj mașinile de epocă, o fanfară militară și membrii Asociației ”Tradiția militară”, care vor încerca, prin acțiunile lor, să marcheze centenarul scurs de la intrarea României în Primul Război Mondial, precum și comemorarea celor 455 de câmpineni eroi ai acestui război. 
Ulterior, pictorii vor ocupa un cort în zona ”Ceas” și alte locații unde își vor expune picturile realizate în cele două zile ale festivalului. La finalul evenimentului, lucrările vor rămâne municipalității. 
La 11.30, vor rosti alocuțiuni primarul și câțiva invitați de marcă, după care va urma premierea elevilor cu rezultate deosebite la olimpiadele școlare naționale, dar și a elevilor sportivi, campioni sau vicecampioni naționali sau internaționali. Tot pe scena de spectacole, în intervalul orar 12.00 – 18.00, va avea loc un program artistic susținut de artiști amatori din Câmpina. 
Tot în aceeași zi, la Casa de Cultură ”Geo Bogza”, începând de la ora 12.30,  vor avea loc două manifestări: o expoziție retrospectivă de pictură și sculptură a artiștilor câmpineni și simpozionul ”Pictura câmpineană de la Nicolae Grigorescu până în prezent”. Membri ai Asociației ”Tradiția militară” vor da onorul la intrare și vor face demonstrații de instrucție de front.  Seara, de la ora 19.00, pe scena de spectacole vor performa Adriana Deas, Veta Biriș, Ruby, Keo & Skizzo Skillz & Misty.


A doua zi a festivalului va fi dedicată în întregime programelor artistice prezentate pe scena de spectacole. Astfel, de la 11.00 până la 17.00, spectatorii vor putea privi un program artistic susținut de artiștii amatori din Câmpina. Seara, vor avea loc spectacolele profesioniștilor Georgiana Crăciun, Elisabeta Turcu, Alina Eremia. Cel care va încheia festivalul va fi și cel mai așteptat artist, Ștefan Bănică Jr., care revine la Câmpina ca sa ne încânte încă o dată.  
De reţinut că tot la solicitarea Comisie de Cultură, având în vedere tematica din acest an a serbărilor oraşului - viaţa şi opera pictorului Nicolae Grigorescu -, ar putea fi inaugurată, la Casa Căsătoriilor, şi expoziţia de schiţe semnate de Grigorescu, lucrări intrate recent în patrimoniul cultural local. Decizia deschiderii expoziţiei le aparţine specialiştilor în conservarea operelor de artă, care susţin că momentan schiţele nu sunt pregătite îndeajuns pentru a putea fi expuse.

Mihail Rujoiu, poet: „Întâlnirile dintre oameni nu sunt întâmplătoare!”

Mihail Rujoiu s-a născut în comuna Băneşti la data de 20 ianuarie 1969. Este cunoscut de câmpineni mai mult din mediul virtual, acolo unde primeşte multe aprecieri din partea oamenilor pe care-i atinge cu sensibilitatea versurilor sale de dragoste.
Munca în minerit, la Filipeştii de Pădure, l-a costat sănătatea, astfel că din anul 2002 a trecut prin 13 operaţii chirugicale şi a rămas fără ambele picioare. Credinţa în Dumnezeu şi bucuria de a scrie au rămas intacte, la fel cum au rămas şi visurile sale, între care şi acela de a-şi vedea publicate sutele de poezii care nu au trecut încă prin lumina tiparului. - Încă din copilărie începem să ne descoperim talentele şi să le valorificăm. D-voastră când v-aţi descoperit talentul de a scrie?
- Am început să scriu în anii copilăriei, mai precis la vârsta de 14 ani, când am descoperit mirajul poeziei. În timp, am simţit că este parte din existenţa mea şi s-a transformat într-o mare pasiune. Scriam pe caiete şi foi volante neştiind că, mai târziu, versurile vor vedea lumina tiparului şi vor fi publicate în mai multe volume.
- De ce aţi ales poezia?
- Dintre toate genurile literare cred că poezia mi se potriveşte cel mai bine. Prin versurile mele pot întruchipa orice stare de fericire sau de durere, orice sentiment personal. Alt gen literar nu are un registru artistic atât de puternic. 
- Când aţi citit prima dată în public propriile poeme?
- Cred că primele rime le-am citit în cadrul Cenaclului Literar „Generaţia Nova”, la Casa Tineretului din Câmpina, în anul 1985 . Am participat la acest cenaclu până în anul 1989, când am plecat în armată.
- Vă mai aduceţi aminte ce anume v-a inspirat să scrieţi prima poezie?
- Prima poezie am scris-o la o vârstă fragedă, mai mult din întâmplare. S-a născut în urma unui vis, într-o noapte de vară şi suna cam aşa: „Se vor naşte vise calde/ Amintiri rostogolind/ Peste lume adunate/ Aud stelele vorbind...”. Din acel moment, am scris continuu, căutând să-mi perfecţionez calitatea versurilor. 
- Aţi lucrat în mină. Aveaţi timp să scrieţi în perioada aceea?
- Munca în mină nu era uşoară... Nu regret, am practicat-o cu mare drag! Îmi aduc aminte cum, la sfârşitul orelor de program, poezia era singurul lucru care reuşea să mă relaxaze într-un mod foarte plăcut.
- Când aţi publicat primele versuri?
- Primele versuri le-am publicat în anul 2012, la Editura „Buratino” din Ploieşti. Volumul se numeşte „Din fum de ţigară...” şi cuprinde poezii de dragoste, speranţă şi durere. Le-am scris între anii 1986-2011. Aceasta este cartea cu care am debutat în lumea poeziei româneşti. 
- Sunteţi, de asemenea, un poet al copiilor, multe dintre poezii fiindu-le dedicate. Ce v-a determinat să aşterneţi pe hârtie cuvinte pentru cei mici?
- Poezia pentru cei mici este foarte diferită... Odată cu naşterea copiilor mei am început să descopăr copilul din mine. A fost un semn pe care l-am înţeles, l-am valorificat şi aşa au luat naştere cele două volume, „Zâmbete de petale” şi „Poezii pentru copii de grădiniţă”. Acestea au fost editate tot la Editura „Buratino”, în anul 2012. Cele două cărţi găzduiesc rime prin care am încercat să zugrăvesc, cât am putut de mult, zâmbetul pe care trebuie să-l aibă fiecare copil din această lume. 
- Câte volume aţi publicat până în prezent?
- Am reuşit să le ofer iubitorilor de poezie creaţiile mele începând cu anul 2012. Astfel în 2012, volumul de debut „Din fum de ţigară...”; volumele de poezii pentru copii „Zâmbete de petale” şi „Poezii pentru copii de grădiniţă”; în 2014 – „Lacrimi şi flori”; în 2015 – „Aripi frânte în cenuşă”. Am publicat în mai multe reviste: „Cervantes”, „Dor de dor”, „Amprentele sufletului”, dar şi în diverse antologii precum „Un zâmbet penru fiecare copil” (poezii de iarnă, cântece şi colinde); „Călător prin anotimpuri”; „De drag, de jale şi de dor”; „Cu patria în suflet”; „Parfumul clipei - Iubind poezia cântecului de dragoste (vol. I) - Vara clipelor sentimentale (vol. II + CD)”.


- Ce vă inspiră?
- Mă inspiră tot ceea ce mă înconjoară, fiecare anotimp în parte, oameni, întâmplari, vise, nostalgii, amintiri din trecut, bune şi rele, iar toate acestea se transformă, în timp, în creaţii literare. 
- Poezia „Te iubesc” constituie versurile unei melodii compuse şi interpretate de scriitorul Dan Lucian Corb, care are mii de aprecieri pe YouTube. Vă aşteptaţi la acest succes?
- Pentru mine colaborarea cu scriitorul şi cantautorul Dan Lucian Corb a fost o nouă provocare de a intra pe piaţa muzicală. A compus mai multe cântece pe versurile mele. Acestea se găsesc pe YouTube. Am avut deosebita surpriză să văd cum acele melodii au fost şi sunt ascultate de foarte multă lume. 
- Care este cel mai mare critic al dumneavoastră?
- Cel mai mare critic sunt eu, apoi cititorii mei, cărora sper din tot sufletul să le pot satisface cât de mult posibil setea de versuri, la cel mai înalt nivel.
- Din 2002 vă luptaţi cu o mare problemă de sănătate, ceea ce vă face un exemplu pentru cei din jur. De unde această forţă interioară?
- Această forţă interioară cred că vine de la persoanele care mi-au stat alături la bine, dar mai ales la greu şi care m-au ajutat să trec peste obstacolele pe care viaţa mi le-a pus în cale şi în special peste această boală, care m-a măcinat şi continuă să mă macine. Având lângă mine astfel de oameni, am credinţa că totul va fi bine.
- Ce nu trebuie să-i lipsească unui om în desăvârşirea construcţiei sale spirituale?
- Credinţa în Dumnezeu, în iubire, în forţa bineului. 
- Sunteţi jucător de baschet în cadrul Motivation România, un sport solicitant şi spectaculos. Ce satisfacţii vă aduce participarea la aceste competiţii?
- Sunt membru al Fundaţiei Motivation România din Ploieşti din anul 2013 şi particip constant la diferite activităţi, dar cel mai mult la meciurile de baschet ce se desfăşoară în toată ţara, alături de alte persoane cu dizabilităţi. Aceste întâlniri ne oferă o mai bună comunicare, dar şi încredere să mergem mai departe, chiar dacă ne este foarte greu. Cei care ne privesc, oameni normali, văd în noi o voinţă de fier de a trece mai departe, dar primesc şi o lecţie, aceea de a ne susţine unii pe alţii la greu. Întâlnirile dintre oameni, pe acest pământ, nu sunt întâmplătoare!
- Dacă v-aţi putea vedea sufletul în oglindă, cum l-aţi zugrăvi în cuvinte?
- Curat, sincer, plin de dragoste şi de speranţa că va primi înapoi măcar pe jumătate din cât a oferit.
Andreea Ştefan

Vindecări spectaculoase la Cabinetul de Acupunctură de la SanConfind

La Cabinetul de Acupunctură de la Centrul Medical SanConfind vin zilnic zeci de pacienți să-și găsească vindecarea sau măcar alinarea suferințelor. Medicina tradițională chineză este parte din cultura milenară chineză și are la loc de cinste metodele de acupunctură (pe lângă altele, cum ar fi tehnici respiratorii şi fizice care se adresează conştient meridianelor energetice ale corpului uman, fitoterapia, tehnici speciale de automasaj, terapie prin vacuum masaj etc). Inițiatorii proiectului SanConfind s-au gândit că ar fi mult mai benefic pentru un pacient al Bazei de Tratament și  Recuperare Medicală dacă acesta ar avea parte de o îngrijire care să îmbine tratamentele de recuperare ale medicinei europene cu cele ale medicinei chineze, ale cărei origini se pierd în negura ultimelor patru milenii ale omenirii. Iar dacă acupunctura a reușit să vindece zeci de milioane de chinezi, de-a lungul istoriei celui mai numeros popor de pe planetă, ne putem gândi că cele peste 1400 de milioane de chinezi care trăiesc azi pe fața pământului există și datorită puterii vindecătoare a renumitei acupuncturi chinezești. Căci războaie pustiitoare, calamități naturale devastatoare, epidemii nimicitoare, ocupații străine pline de cruzimi fără seamăn și de genociduri apocaliptice, toate acestea au lovit adesea China în istoria ei multimilenară. În zilele noastre, în Europa, medicina chineză este tot mai răspândită și mai apreciată, iar astăzi, grație conducerii companiei care administrează Spitalul SanConfind, medicina chineză este prezentă și în zona Câmpina. Și nu vorbim doar despre o simplă prezență, căci la Poiana Câmpina acupunctura este practicată la cel mai înalt grad de competență, cu pasiune și multă pricepere, de către specialistul Qu Zong-Feng, care a venit de la o mare companie medicală chineză special pentru SanConfind. 


Dintre multele cazuri de vindecare aproape miraculoase cu care specialistul din țara lui Confucius se poate mândri, vă prezentăm în continuare unul  care ni s-a părut cu totul special.  În urmă cu doi ani, la cabinet s-a prezentat un pacient dintr-o comună de lângă Câmpina (care, din motive lesne de înțeles, ne-a rugat să nu-i publicăm numele), un bărbat trecut puțin de floarea vârstei, care suferise un accident vascular cerebral. A ajuns la SanConfind în cărucior, având o pareză facială și partea dreaptă a corpului paralizată, cu pempărși și simțurile grav afectate, într-o stare de semiinconștiență, cu pierderi necontrolate de salivă. A fost în stare vegetativă câteva luni, iar primii medici care l-au tratat la Ploiești nu-i dădeau multe șanse de viață. La SanConfind, a urmat un tratament riguros, reușind să vină la 100 de ședințe de acupunctură, pe care însă nu le-a făcut continuu, ci în serii distanțate în timp. Deja după primele 20 de ședințe se simțea mai bine, de vreme ce a renunțat la pempărși, fiindcă se putea duce singur la toaletă. La sfatul specialistului chinez, care l-a convins că boala sa poate recidiva dacă nu urmează un tratament de prevenție continuu, omul nostru a revenit de câteva ori, până a ajuns să facă încă 80 de ședințe, în serii de câte 10. Astăzi, merge în baston, iar pareza facială este greu sesizabilă. Mâna afectată o folosește mai greu decât piciorul, dar și în această direcție face progrese vizibile. Pentru o informare corectă, trebuie să precizăm că, la domiciliul său, el urmează, de asemenea, aproape zilnic un tratament de kinetoterapie. Fericitul pacient (aproape distrus acum doi ani), are convingerea că tratamentul preventiv este absolut necesar și nu trebuie abandonat, mai ales că, în general, pentru sănătatea sa omul face orice sacrificiu, iar costurile serviciilor medicale SanConfind sunt rezonabile, la o calitate incontestabilă. Și mai este recunoscător specialistului chinez de la SanConfind și medicinei tradiționale chineze, ”cu ajutorul căreia simt că m-am născut a doua oară”, după cum singur ne-a mărturisit pacientul căruia miraculoasele efecte ale acupuncturii i-au dat iarăși sens vieții. 
Mai menționăm că numărul de ace nu este limitat, așa că, la solicitarea pacientului și aprecierea specialistului chinez, există posibilitatea aplicării acelor stimulate electric în mai multe zone ale corpului, putându-se trata astfel mai multe afecțiuni. Au fost cazuri în care de acupunctura practicată la Poiana Câmpina au beneficiat și cei care nu se așteptau la așa ceva. Adică atunci când chiar însoțitorii pacienților au beneficiat, la cerere, de ședințe de acupunctură. Demn de relatat este cazul soției unui alt pacient, venit tot în cărucior, din cauza unei grave afecțiuni a coloanei vertebrale. Soția sa, după 20 de ședințe de acupunctură, a reușit să slăbească patru-cinci kilograme. Prețul unei ședințe de acupunctură este de 50 de lei, dar pacienții pot beneficia de o reducere de 15% dacă suma totală datorată pentru întreaga serie de ședințe de acupunctură (minimum cinci), este plătită integral la începutul tratamentului.     

Asociația Profesională a Angajaților din Pază caută un reprezentant zonal în Prahova

Asociația Profesională a Angajaților din Pază caută un reprezentant zonal în Prahova. Asociația este o organizație nonguvernamentală înființată în 2013, cu sucursale în mai multe județe din țară și sute de membri cotizanți. Deși APAP ar putea să pară, la prima vedere, o organizație sindicală, ea nu este  decât un ong la nivel național, care are în structura sa un Departament Juridic ce acordă asistență juridică membrilor asociației, activitate ce ar putea să inducă în mod fals ideea unui militantism sindical, întrucât, se știe, orice sindicat poate acorda membrilor săi, la cerere, asistență și reprezentare în fața instanțelor de judecată.  De fapt, în Statutul APAP este stipulat clar că asociația este o organizaţie neguvernamentală şi non-profit care activează în beneficiul membrilor ei, promovând incluziunea pe piaţa muncii şi combaterea oricărei forme de discriminare sau abuz la locul de muncă. APAP îşi ghidează activitatea după principii europene ce respectă şi susţin egalitatea de şanse şi gen, demnitatea umană, libertatea şi democraţia.


Cu credință în rolul de catalizator al schimbării pe care societatea civilă trebuie să şi-l asume în viaţa publică, APAP își propune să fie cât mai activă în apărarea drepturilor persoanelor angajate în pază aflate în situaţii vulnerabile, în dezvoltarea unei societăţi bazată pe echitate şi respect, construită pe fundamentul solid al dialogului social. Prin intermediul multor proiecte derulate în domenii multiple (social, cultural, sportiv),  asociația își propune să dezvolte acţiuni concrete, destinate persoanelor angajate în pază, acțiuni focalizate pe incluziune pe piaţa muncii, valorizarea resurselor umane și acordarea de asistenţă juridică, dar și psihologică. ”APAP a luat ființă la inițiativa a peste 150 de angajați ai firmelor din pază. Scopul primordial al APAP este să promoveze și să protejeze interesele profesionale comune ale membrilor ei, să le asigure angajaților din pază - membri un alt statut social și să îi ajute să devină mai profitabili și mai de succes. Totodată, asociația noastră oferă consiliere și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, oferă facilități pentru obținerea atestatului de agent de securitate, dar și de agent gardă de corp (bodyguard), ajută la reintegrarea sociala a persoanelor defavorizate.  Avem peste 30 de parteneriate cu asociații partenere, am organizat aproape 20 de evenimente naționale, oferim servicii de evaluare de risc, cursuri de perfecționare etc. Societăţile de pază, în general, şi agenţii de securitate, în special, contribuie la securizarea locurilor publice şi la asigurarea unei societăţi mai sigure. Dar această contribuţie a sectorului nu este apreciată întotdeauna la justa sa valoare, această subevaluare reflectându-se prin ignorare şi lipsă de recunoaştere a muncii realizate de agenţii de securitate, astfel că ei pot avea sentimente negative asupra imaginii sectorului şi a identităţii profesionale proprii. Luptăm pentru o schimbare de percepţie a societăţii civile, pentru o recunoaştere a prestigiului oferit de această profesie, pentru ca sectorul securităţii private să nu mai fie unul subevaluat. În prezent, căutăm un reprezentant APAP pentru zona Prahova”, ne-a declarat Mihai Constantinescu, președintele și reprezentantul legal al asociației.

Meciuri-şcoală pentru micii fotbalişti de la CS Câmpina

Duminică, 28 august, începând cu ora 9.00, Clubul Sportiv Câmpina a organizat două meciuri-şcoală pentru micii fotbalişti de la grupele de copii şi juniori antrenate de Roberto Opaţchi. După nici două luni de la începerea activităţii la secţia de fotbal, antrenorul câmpinean a reuşit să strângă în jurul său două grupe de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, pe care îi iniţiază în tainele sportului rege cu pasiune şi profesionalism.


Programul de antrenament al micilor aspiranţi la statutul de fotbalist se desfăşoară în două şi uneori chiar trei şedinţe pe săptămână, pe categorii de vârstă, la terenul sintetic de lângă Căminele Petrol. Şi cum orice stadiu de pregătire trebuie să cuprindă şi meciuri de verificare a cunoştiţelor acumulate, CS Câmpina a organizat la sfârşitul săptămânii trecute primele meciuri-şcoală, în care piticii lui Opaţchi s-au confruntat cu adversari pe măsură de la un club sportiv din Comarnic. La grupa mare, CS Câmpina a obţinut un spectaculos rezultat de egalitate (4-4), cu goluri frumoase şi bucurie maximă pentru copii şi părinţi, în timp ce grupa mică a pierdut cu 1-3, spre dezamăgirea puştilor câmpineni.


La finalul meciurilor, antrenorul Roberto Opaţchi s-a declarat foarte mulţumit de prestaţia elevilor săi, remarcând talentul şi plăcerea de a juca fotbal a unora şi emoţia debutului într-o confruntare „oficială” din partea altora.

Ultima zi de înscriere online pentru Câmpina Open MTB - Race for autism

Sâmbătă, 3 septembrie 2016, are loc cea de-a cincea ediție a competiției de mountain biking Câmpina Open MTB – Race for autism. Fondurile strânse din taxele de participare vor fi utilizate de Fundația Romanian Angel Appeal și Asociația Glasul Autismului pentru proicete dedicate copiilor cu autism. 
Competiția are anul acesta un nou traseu pentru adulți și juniori. Un parcurs de 21,5 km (tura scurtă) şi 43 km (tura dublă), la fel de frumos și de spectaculos ca cele de la edițiile anterioare.
Concurenții interesați pot afla informații despre noul traseu pentru adulţi, precum si despre traseul pentru copii, online pe http://2016.campina-mtb.ro/traseu/
Până în prezent s-au înscris 270 de participanți ce vor lua startul de pe platoul Muscel din Câmpina.
Înscrierile vor rămâne deschise online, pe pagina http://2016.campina-mtb.ro/inscrieri/, până la data de 1 septembrie, fiind așteptați la linia de start peste 650 de cicliști profesioniști sau amatori precum şi copii cu vârsta peste 6 ani. 


Cu fondurile strânse la ediția din 2015 s-au realizat următoarele:
- curs de comunicare prin pictograme pentru părinți și profesioniști din centrul de zi Sfânta Filofteia;
- tabără de 4 zile pentru 10 familii (copiii din centru și părinții acestora) care a inclus drumeţii, piscină, echitație şi vizită la grădina zoologică;
- campanie de susținere a cauzei autismului organizată sub forma unui concurs de desene în trei școli din Câmpina în cadrul căruia au fost implicați 157 de copii și 14 cadre didactice. Desenele au fost expuse la Primărie în luna aprilie timp de două săptămâni, iar cele mai bune au fost premiate.
Evenimentul din acest an nu ar fi fost posibil fără susținerea companiilor și sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Câmpina, Primăriei Cornu, Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, precum și al Poliției Rutiere, Locale și al Jandarmeriei. 

Sponsorii principali sunt şi în acest an OMV Petrom și Lemet. Susținători ai competiţiei din acest an sunt: Isostar, Bergenbier, Aqua Carpatica, Algida, Sport Guru, Rexona, Edenland, BikeXpert, Shimano, Ideal, AMBIKE - Ambulanța de biciclete, Soceram, Mystery Rooms Escape Bucureşti, Regina Maria – Rețeaua Privată de Sănătate, Diverta, Fablab, Filsam, Hotel Seva, Floricon, Camelbak, BGS, Hervis și Cora. Parteneri media sunt în 2016: Freerider.ro, Zelist Monitor, Bike fm, Ziarul Oglinda de Azi, PHalert, Cesavezi.ro, Câmpina online TV.
Alături de noi vor fi şi peste 100 de voluntari, printre care voluntarii Asociaţiei Pro Câmpina, Bicicliștianonimi, Radioclubul Municipal Campina, angajați OMV Petrom și oameni inimoşi care ne ajută în acest an să punem în mişcare evenimentul!
Nu rataţi înscrierea la una dintre cele mai frumoase competiţii ale sfârşitului de vară! 
Contact: Răzvan Rădulescu (tel: 0731 137 516)

Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) activează încă din 1991, în beneficiul copiilor și tinerilor afectați de boli cronice și la risc de excludere socială.
Activitățile Fundatiei Romanian Angel Appeal cuprind furnizarea de servicii medicale, psihologice și sociale, dezvoltarea de cursuri de instruire, studii și cercetări, campanii și programe de advocacy, în colaborare cu autorități guvernamentale, companii, organizații neguvernamentale și persoane fizice. De 8 ani, Fundația RAA a devenit o importantă voce în sprijinul copiilor și persoanelor cu autism.Mai multe despre Fundația Romanian Angel Appeal, pe www.raa.ro
Asociatia Glasul Autismului a fost înfințată de părinți ai copiilor cu tulburări din spectrul autist din Câmpina cu scopul de a susține servicii pentru integrarea acestor în comunitate și de a promova cauza și drepturile persoanelor cu TSA. Printre activitățile asociației se numără organizarea de manifestații publice și organizarea oricărui tip de acțiunecare poateîmbunătăți percepția publică cu privire la autism.