04 octombrie 2016

Primăria vrea să preia terenuri de la Rafinăria „Steaua Română”

La ultima ședință ordinară a Consiliului Local, aleșii câmpinenilor au votat un proiect de hotărâre inițiat de viceprimarul Ioan-Adrian Pițigoi, care solicita legislativului municipal un acord de principiu referitor la cumpărarea de către municipalitate a unor imobile (terenuri și construcții), în suprafaţă totală de 2.755 m.p., respectiv 1.135 m.p.,  situate în municipiul Câmpina, Calea Doftanei, nr.15. Imobilele respective sunt proprietatea S.C. Rafinaria Steaua Română S.A. Câmpina, cu sediul în Calea Doftanei, nr.15. 


Demersul viceprimarului vine ca o urmare firească a intenției administratorului judiciar CITR Filiala București SPRL de a vinde o parte din activele Rafinăriei, aflate de câțiva ani buni în procedura insolvenței. Viceprimarul consideră că promovarea proiectului de hotărâre este necesară pentru ca imobilele ce vor fi ulterior dobândite (în cazul în care achizițiile se vor finaliza), să fie modernizate cu ajutorul unor proiecte cu fonduri nerambursabile, în scopul amenajării de noi zone de agrement și recreere pentru populație în locațiile respective. Toate potențialele investiții cu fonduri UE vor avea ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor orașului, principalele rezultate preconizate fiind creșterea suprafețelor verzi, satisfacerea nevoii de agrement și recreere a populației și reducerea nivelului de poluare, îmbunătățirea aspectului estetic al localității. Imobilele propuse spre achiziționare prezintă un grad ridicat de accesibilitate, fiind situat la o distanță mică de zona locuită (zonă rezidențială/ de birouri/ zonă pietonală), permițând accesul facil pentru transportul în comun, auto și pietonal. Consilierii au votat în unanimitate, deoarece scopul final al acestui demers era evident binele public, posibil a fi realizat prin îmbunătățirea factorilor de mediu și a condițiilor de viață, creșterea suprafețelor ocupate de zonele verzi, înfrumusețarea aspectului urbanistic al localității. Pentru astfel de terenuri degradate, Ministerul Dezvoltării Regionale și  Administrației Publice a lansat în cadrul POR 2014 - 2020 un Ghid de finanțare prin care se poate recupera, până la un procent de 80% din prețul acestora, iar pentru amenajarea unei zone de agrement, tot în cadrul acestui program pot fi aplicate proiecte cu finanțare nerambursabilă.


Consilierii au primit și o listă cu licitațiile organizate de CITR Filiala Bucuresti SPRL, desemnat in calitate de administrator judiciar al Rafinăriei ”Steaua Română”, societate aflată în insolvență. Astfel, vor fi organizate licitații publice competitive cu strigare, pentru valorificarea urmatoarelor bunuri din patrimoniul societatii:
1. Teren intravilan - 23.000 mp + constructii industriale - 1626 mp “Sectia Chimica”, situat in Campina, str. Targu Mures, f.n, jud.Prahova. Pret de pornire 641.805 euro.
2.    Baza sportiva “Rafinaria Steaua Romana”, situata in Campina, str.N.Balcescu, jud. Prahova, avand teren in suprafata de 28.795 mp. Pret de pornire 1.646.699 euro.
3.  Teren intravilan in suprafata de 1968 mp “Statia de apa veche”, situat in Campina, str. Lacului, f.n. jud. Prahova. Pret de pornire 55.202 euro.
4.  Teren intravilan-50.000 mp “Statia de apa noua”, situat in Campina, str. Doftanei, f.n. jud.Prahova. Preţ de pornire 311.525 euro.
5.  Teren extravilan in suprafata de 5.067 mp “Canal de aductiune apa”, situat in Campina, Jud. Prahova, la nord de drumul judetean Campina - Telega. Pret de pornire 12.748 euro.
6.   Teren intravilan-15.000 mp, situat in Campina, str.Lacului, nr.2, jud.Prahova. Pret de pornire 331.500 euro.
7.   Teren extravilan - 16A07 mp “Fostul cuptor de ars gudroane” situat in Campina, jud.Prahova in apropierea gropii de gunoi ecologizate a orasului pe str. Orizontului nr. f.n. Pret de pornire 69.448 euro.
8.   Teren intravilan 1.386 mp + constructii 458 mp “Club Rafinarie”, situat in Campina, Calea Doftanei, nr.70-72, jud.Prahova. Pret de pornire 106.098 euro.
9.   Teren intravilan 1.200 mp + constructii (dispensar, garaje, apartament) 805 mp, situat in Campina, Calea Doftanei, nr.l5, jud. Prahova. Pret de pornire 110.104 euro.
10.  Teren intravilan 650 mp + constructii (arhiva, cladire transport, chiosc paine, cabina) 411 mp, situat in Campina, Calea Doftanei, nr.l5, jud.Prahova. Pret de pornire 78.918 euro.
11.  Teren intravilan 1900 mp + Cladire cu etaj “Birouri mecanica” 376 mp, situat in Campina, Calea Doftanei, nr.l5, jud.Prahova. Pret de pornire 178.744 euro.
12. Teren intravilan 855 mp + “Cladire Tamplarie” 759 mp, situat in Campina, Calea Doftanei, nr.l5, jud.Prahova. Pret de pornire 48.915 euro.
13   Locomotive +14 vagoane-cisterna, cu preturi individuale de pornire cuprinse intre 3009 si 43.734 euro
14.  Sistem de separare produs petrolier-apa “Hidrociclon Vortoil”. Pret de pornire 11.726 euro.
15.  Masini din dotarea atelierului auto (Autovidanja Roman, semiremorca cisterna, telemac, captractor Volvo F12, autocamion Roman, Dacia Supernova, excavator P-802) cu preturi individuale de pornire cuprinse intre 615 si 4.313 euro. 
Preturile enumerate NU includ TVA.Cu privire la TVA, se vor aplica prevederile legale in vigoare la data tranzactiei. Licitatia va avea loc in data de 03.08.2016, ora 15.00, la sediul administratorului judiciar din Bucuresti, str. Gara Herastrau nr. 4, et. 3, Sector 2 . In caz de neadjudecare a bunurilor, se vor mai organiza licitatii in data de 10.08.2016,17.08.2016 si 24.08.2016 in aceleasi conditii de pret, ora si locatie. Garantia de participare este 10 % din pretul de pornire.
Caietele de sarcini pot fi achizitionate de la sediul CITR Filiala Bucuresti SPRL, iar documentatia de inscriere la licitatie va trebui depusa cel tarziu cu 24 de ore inaintea desfasurarii licitatiei, la sediul administratorului judiciar.Pretul unui Caiet de sarcini variaza intre 200 Lei+TVA si 3.000 Lei +TVA, in functie de activ.
Cei interesati pot obtine date suplimentare si informatii la numarul de telefon 0737023872 la adresa de e-mail bogdan.cordos@citr.ro sau pe site-ul sales.citr.ro (A.B.)

Editorial. ANTI-SISTEM

E o modă acum: toți luptă cu „sistemul”. Toți sunt anti-sistem. Ascultam, după demisia lui Blaga, o dezbatere între mai mulți lideri de partide. Mai mare rîsul: PSD îi acuza pe liberali „voi sunteți în criză”, noi suntem un partid curat și uscat, uitînd că are drept lideri pe unul care a adus vreun milion și jumătate de morți la vot, conform dosarului de la procuratură, sau pe altul mitoman și plagiator. La rîndul lor, liberalii strigau: luați exemplu de la noi, Blaga și-a dat demisia de onoare (cum poate fi onoare în așa ceva, Dumnezeu știe!), noi suntem puri, și ei omițînd cîți dintre lideri fac vizite nu de curtoazie la DNA. 
Adevărul este că marilor noastre partide le lipsesc complet voința și putința de a schimba ceva. De aici funcția, cu totul anormală într-o democrație, dar inevitabilă în context, a DNA-ului, de a curăța partidele de corupție.  Pariu riscant! Partidocrația noastră a distrus Statul, sufocându-l, anulîndu-i puterile și acceptînd doar cu mare dificultate să fie „îndrumată” de directivele europene. Nimic pentru popor, totul pentru noi, pare a fi sloganul. Criza de lideri e acută, toată lumea sesizînd ostilitatea în creștere față de clasa politică, și atunci se proclamă „anti-sistem”. Nu e mai simplu să schimbăm sistemul însuși? Băsescu e „anti-sistem”, Ponta la fel (discursurile celor doi au început să semene periculos de mult), USR la fel, unul spunea în emisiunea amintită că partidele fac parte din societatea civilă. Care societate civilă este și ea, firește, anti-sistem. 
De fapt, lipsa totală de consistență a actualului peisaj politic este, chiar dacă nu conștientizăm asta, un pericol la adresa siguranței naționale. Vă imaginați o situație de criză, de conflict, de calamitate gestionată de acești conducători? 


Din urmă nu vine nimic. Cei mai tineri, generația lui Ponta sau Ghiță sunt chiar mai răi parcă decît „bătrînii”. Problema nu este să fii anti-sistem, ci să faci Sistemul să funcționeze. Altfel cum să supraviețuiască țara? Acel om, nu mă interesează aici nici numele, nici partidul, adus din pușcărie ca să i se pună eșarfa tricoloră pe piept și să depună jurămîntul de loialitate față de Țară mi se pare o imagine emblematică, nu mi se poate șterge din minte. Pînă la ce nivel poate merge confuzia valorilor? Mai toate partidele au votat cu surle și tobe pompoase „criterii de integritate”. Pe care nu le aplică pentru că  - nu-i așa?- cînd un membru are probleme cu justiția acesta e doar un mîrșav atac politic. 
Problema este că instinctul moral sănătos, fără de care un popor nu poate supraviețui coerent, pare a se fi atrofiat pînă la nefuncțional la românul recent. Unii, mai radicali în diagnostice, spun că nu l-a avut niciodată. Eu nu cred asta, dar discuția e prea sofisticată pentru un colț de ziar. Cert este că schizofrenia națională de a alege niște inși patibulari să te reprezinte și apoi a urla că ți s-a furat țara este un fenomen greu de analizat. Uitați-vă, de exemplu, ce primari a avut Bucureștiul în anii ăștia, de la Halaicu și Lis la Oprescu și Firea, și cîți or mai fi fost toți. Păi dacă locul de unde „vine lumina nației” ne oferă această menajerie gratuită, ce să mai aștepți de la restul? Chestia asta cu „anti-sistemul” pe care o vehiculează mulți e doar ultima dintre păcălelile la care suntem supuși. E felul lor de a-și însuși ce a mai rămas din țara ocupată. Cum spunea Virgil Ierunca: România e o țară ocupată de români. De a nu începe clădirea, așa cum se cuvine, de la temelie. Nu există, în actuala campanie, absolut nicio forță care să ofere cea mai firavă speranță. Prevăd o prezență minimală la vot și, firește, aceiași oameni care cred că, dacă nu votează cu primarul, le taie pensia. Să luăm atitudinile față de Cioloș, cel mai bun prim ministru pe care l-am avut. Exponenții vechiului sistem îl atacă pe motiv că un guvern de tehnocrați nu poate funcționa într-o țară democratică. Chiar așa? Dar ce vă împiedică, să zicem pentru un ciclu electoral să sprijiniți un guvern tehnocrat, pînă vă faceți curățenie în partide și veți găsi niște lideri mai acătări? Ceilalți, exponenții noului sistem, poreclit de sanchi „anti”, înțelegînd valoarea lui Cioloș, vor să și-l afilieze, ca să defileze cu el la butonieră. În frunte cu președintele. 
Cioloș e printre puținii care chiar sunt în stare să construiască un proiect valabil de țară. Nu sunt de acord cu cei care au luat în derîdere ideea, nu ea este amendabilă, ci echipa aleasă să o gîndească. Apropo de premier, urmăriți felul absolut grețos în care Radioul Național redă vizitele în țară ale dnei comisar european Corina Crețu. Zici că cine știe ce șef de stat important a desantat pe solul țărișoarei. Sunt transmise comunicate, sentențe economice, cu aerul de nec plus ultra. Nimic din toate astea pe vremea cînd Cioloș era comsiar european. Suntem prizonieri, nici nu contează ai cui. 
Christian CRĂCIUN

Fostul șef al IJP Giurgiu este noul director interimar al Școlii de Poliție „Vasile Lascăr”

După ce, pe 1 iulie 2016, fostul director al Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina, chestorul Ion Tomescu, s-a pensionat, locul său i-a fost luat provizoriu de către comisarul-șef Răzvan Enache. Toată lumea era curioasă pe cine va numi conducerea Inspectoratului General de Poliție în locul unicului chestor (cel puțin, până acum), care s-a aflat la conducerea celei mai mari școli de agenți de poliție din România. 


Zilele trecute, așteptarea a luat sfârșit, deoarece diriguitorii IGPR și ai MAI (prin dispoziția inspectorului general al Poliției Române, aprobată de ministrul de interne), au decis ca, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției, director al școlii câmpinene de poliție să fie comisarul-șef Vasile Tache. Acesta a condus, înainte de a ajunge la Câmpina, Inspectoratului Județean de Poliție Giurgiu, după ce, o vreme, fusese în fruntea Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița. Noul director al Școlii de Poliție are 48 de ani, este născut în comuna Cornești (județul Dâmbovița) și a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității București, Facultatea de Drept din cadrul Universității Valahia din Târgoviște și un curs postuniversitar din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. Ca o ironie a sorții, și chestorul Ion Tomescu era tot din Dâmbovița (din comuna Bocșani). În această vară, odată cu Ion Tomescu s-au pensionat și doi adjuncți ai săi (comisarii-șefi Constantin Manea și Emil Sabo), plus alți ofițeri superiori, ale căror locuri și funcții vor trebui ocupate în următoarea perioadă. (A.B.)

Alexandra Ioniță este noul director al Casei de Cultură „Geo Bogza”

De la începutul acestei luni, Alexandra Ioniță (fostă Biro) este noul director al Casei de Cultură „Geo Bogza”, în urma câștigării concursului desfășurat în urmă cu câteva săptămâni. La concursul de ocupare a postului de director al celei mai vechi instituții de cultură din Câmpina (clădirea a fost construită pe la începutul anilor 1960), au participat Alexandra Ioniță și profesorul de limba și literatura română Laurențiu Costin Dumitru. După ce amândurora li s-au validat dosarele, de proba scrisă a trecut doar Alexandra Ioniță, deoarece numai ea a obținut punctajul care să-i permită susținerea interviului. Ulterior, a trecut și de proba interviului. Pe cale de consecință, prin decizie a primarului, începând cu 1 octombrie 2016, ea este noul director al Casei de Cultură. 


Alexandra Ioniță are 32 de ani și a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității București. Din 2003, a lucrat mai mulți ani ca reporter și redactor la publicația Zarva și la Televiziunea Prima Câmpina. În prezent  este redactor la ziarul electronic „Expresul de Prahova”. (A.B.)

Mâine, alegeri la PSD Câmpina

Mâine, 5 octombrie 2016, vor avea loc alegeri la organizația municipală a PSD. Ședința în care se va alege noua conducere statutară a social-democraților câmpineni  se va desfășura la Casa Tineretului, începând cu ora 18.00. Cea mai mare organizație locală de partid (după numărul de membri și de miniorganizații de cartier), a suferit, în numai un an de zile, schimbări profunde la nivelul conducerii sale. Să reamintim cititorilor nostri cum au stat stat lucrurile. 


Pe 5 iunie, PSD Câmpina își realegea  structura de conducere pentru următorii patru ani. Era aproape o nouă-veche conducere. Şedinţa social-democraţilor a fost prezidată de senatorul Daniel Savu, preşedintele de atunci al PSD Prahova, şi de senatorul Georgică Severin, iar alegerile s-au desfăşurat într-un climat de consens, fără prea multe discuţii şi fără contestaţii. Singurul candidat la funcţia de preşedinte, viceprimarul Ion Dragomir a obţinut un nou mandat în fruntea organizaţiei locale, alături de echipa de vicepreşedinţi formată din Gheorghe Tudor, Horaţiu Zăgan, Mihaela Petrovici, Liviu Corcodel şi Marius Rânciog. 
La un an distanță de la acea ședință electivă, imediat după alegerile locale din această vară, pe 16 iunie 2016, conducerea judeţeană a PSD dizolva Biroul de Conducere al PSD Câmpina, pe motiv că nu se reușise câștigarea Primăriei, chiar dacă fusese obținut un rezultat foarte bun la Consiliul Local (șapte mandate de consilieri, adică o victorie care amintea de vremurile bune din perioada 2000 – 2004, când PSD avea și Primăria, dar și o majoritate foarte confortabilă în legislativul municipal). Conducerea PSD Prahova dădea de pământ cu vechea conducere a PSD Câmpina, în frunte cu președintele ei, viceprimarul (încă în funcție, la momentul respectiv) Ion Dragomir, impunând o nouă conducere în frunte cu Mihaela Voicilă. Aceasta a fost desemnată președinte interimar al PSD  Câmpina (până la noi alegeri statutare), iar împreună cu ea, a fost numit și un nou Birou de conducere (interimar) al organizației. Schimbarea de putere s-a făcut pașnic, aproape în tăcere.  Adevăratul motiv al schimbărilor, din iunie 2016, la vârful PSD Câmpina este, se pare, relația mai puțin cordială pe Ion Dragomir o are cu actualul lider județean al partidului, Bogdan Toader, dar și animozitățile dintre el și Mihaela Voicilă, care l-ar fi acuzat că nu l-a spriijinit deloc pe candidatul PSD la alegerile pentru câștigarea Primăriei Câmpina, chestorul (rez.) Constantin Cândea.  
Mihaela Voicilă este vicepreședinte al organizației județene a PSD și răspunde de Colegiul 2 Deputați (care se întinde pe zona Câmpina). După o perioadă  de interimat, social-democrații își vor alege, mâine, noua conducere. În presa locală au fost vehiculate deja mai multe nume: Mihaela Voicilă, Florin Constantinescu, Livia Lupu, Andrei Duran. Vom trăi și vom vedea. (A.B.)

Primarul Horia Tiseanu a fost suspendat din funcție de procurorii DNA

Edilul Câmpinei este cercetat penal pentru fapte de corupție

În ziua când apărea precedenta noastră ediție, primarul Horia Tiseanu a fost citat la DNA Ploiești, unde s-a prezentat cu avocatul său (foto). În același dosar, alături de el, au mai fost audiați de către procurorii anticorupție fostul director al Direcției Economice, Gheorghe Ecaterinescu, fostul șef al Poliției Locale Câmpina, Carmen Gheorghe,  dar și șoferul primarului. După mai multe ore de audieri, procurorii DNA Ploiești au decis începerea urmăririi penale sub control judiciar față de Horia Tiseanu – cea mai mica pedeapsă prevăzută de actualul Cod de procedură penală. 


În dosarul de corupție pe care i l-au deschis procurorii, edilul câmpinean are calitatea de învinuit, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și  luare de mită. Potrivit Codului de procedură penală, învinuitul este persoana față de care se efectuează urmărirea penală, cât timp nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa (adică trimiterea sa în judecată, în fața instanței de fond). Spre deosebire de învinuit, inculpatul este persoana împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală și este parte în procesul penal. Măsura controlului judiciar a fost luată pentru o perioadă de 60 de zile, răstimp în care lui Horia Tiseanu i s-a interzis să mai exercite funcția de primar al municipiului. De asemenea, DNA a dispus începerea urmăririi penale față de suspecții Gheorghe Ecaterinescu, Carmen Gheorghe și Costin Octavian Micu, toți trei acuzați pentru complicitate la abuz în serviciu. 


Concret, primarul Tiseanu este acuzat de abuz în serviciu pentru că a folosit în scop personal și exclusiv autoturismul Opel Insignia, achiziționat cu bani publici pentru Poliția Locală, cu încălcarea dispozițiilor legale. De asemenea, este acuzat de luare de mită pentru că a pretins 10% din valoarea contractului încheiat cu firma care a montat, acum trei ani, termopane la CasaTineretului, suma reprezentând mita fiind solicitată patronului respectivei societăți comerciale. Acesta este și el implicat într-un dosar de corupție și l-a  ”turnat” pe Tiseanu, pentru ca, în schimbul colaborării cu organele de anchetă, să scăpe cu o pedeapsă mai mică, solicitată de procurori în fața instanțelor de judecată.  
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Horia Tiseanu trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la Inspectoratul de Poliție Județean Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; d) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar; e) să nu exercite funcția de primar al municipiului Câmpina; f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. În cazul în care sunt încălcate cu rea-voință aceste obligații, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsuri punitive mai severe: arestul la domiciliu sau cu arestul preventiv. Pe timpul urmăririi penale, ca și pe timpul desfășurării procesului (dacă se va ajunge în fața instanțelor), până la o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare, Horia Tiseanu se bucură de prezumția de nevinovăție. Dacă nu se întâlnește cu suspecții din dosar, el poate intra chiar în Primărie, lucru pe care, de altfel, l-a și făcut, vizitând, zilele trecute,  sediul executivului local, unde s-a întâlnit cu foștii săi subalterni. 
Ca să nu fim acuzați de subiectivism, redăm mai jos pasaje relevante din ordonanța procurorilor DNA:
“În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuție lucrări în sumă totală de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câștigarea selecției de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurențiu au fost întocmite alte două oferte la prețuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca și câștigătoare a ofertei societății reprezentate de omul de afaceri) și a procedat la aprobarea încheierii contractului respectiv.
În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Horia Laurențiu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, beneficiind de ajutorul suspecților Ecaterinescu Gheorghe, Micu Costin-Octavian și Gheorghe Carmen Daniela, a dispus achiziționarea unei mașini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale și exclusive, cu încălcarea dispozițiilor legale. Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliției Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică, aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, Primăria Câmpina nu avea dreptul de a achiziționa niciun fel de autoturism pentru folosința proprie. 
Pentru a păstra o aparență de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (79.802,20+51.798,46 lei), echivalent al sumei de 29.654 euro. Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituției publice în conturi separate, cu consecința aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziție în această limită ar fi fost legală (este de menționat că, potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituțiilor publice li se interzisese la acea dată însuși dreptul de a achiziționa autoturisme). Prin aceste demersuri, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia a prejudiciat bugetul local, fiind totodată creat un folos necuvenit atât pentru acesta, prin utilizarea nelegală a autovehiculului, cât și pentru societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, achiziția făcându-se cu încălcarea dispozițiilor legale.”
Primarul Horia Tiseanu a depus plângere împotriva măsurii controlului judiciar, dosarul nr. 5920/105/2016 fiind înregistrat la Secția Penală a Tribunalului Prahova. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 5 octombrie 2016. (A.B.)

A mai plecat un scriitor…

Marian Ruscu este autorul unui semnificativ număr de volume de literatură, poezie şi proză, admirabilul iniţiator şi finanţator al revistei de cultură înaltă Axioma, apărută la Ploieşti, şi remarcabilul promotor cultural, căruia mulţi dintre autorii prahoveni au ai mulţumi veşnic. Noi înşine, cei de la Câmpina, îi vom fi mereu datori pentru tipărirea publicaţiei Revista Nouă, timp de câţiva ani, la Tipografia Premier al cărei proprietar era, şi editarea numeroaselor cărţi de literatură, unele dintre ele premiate la concursuri importante.
Îndelungata suferinţă care l-a obligat să-şi limiteze din ce în ce mai mult, în anul din urmă, prezenţa la manifestările culturale, cărora le oferea lumina şi dragostea sufletului şi cuvântului său, a avut un inevitabil sfârşit. În seara primei zile de octombrie, Marian Ruscu a plecat din lumea aceasta, în care a iubit, a suferit şi a creat, spre alta mai bună, la întâlnirea cu alte spirite de care mereu ne este dor. În urma sa rămâne o familie frumoasă, fiica sa Beatrice fiind şi ea scriitor, şi o operă importantă, de neuitat, parte a moştenirii culturale naţionale. 


Cu puţine zile înainte de a ne părăsi, Marian Ruscu a dictat un poem ca un testament. Se cuvine să-l reproducem aici, ca un memento:
„Călătoria
Voi pleca în curând./ Când eram copil,/ Mă temeam./ Acum, nu./ Într-un fel, aştept nerăbdător,/ Deşi călătoria,/ Ca orice călătorie,/ Va fi lungă,/ Cu multe peripeţii./ Nu-mi pasă./ După cum spuneam,/ Doresc să se-ntâmple cât mai repede.// „Plec la steaua mea,/ Acolo, sus” - / Îi spun nepoatei mele./ „Toţi murim. Lasă, bumo, că toţi murim” – zice ea.// De unde ştie asta un copil de cinci ani?”
Dumnezeu să te aibă în pază, prieten drag! 
Florin Dochia - Societatea Scriitorilor Prahoveni

Referinţe critice:

„Pe poetul şi prozatorul ploieştean Marian Ruscu, l-am cunoscut mai întâi prin scrisul său, ca şi pe alţi scriitori care au  devenit parte din lumea mea,odată ce m-am aplecat asupra lor şi am căutat să le înţeleg resorturile şi prinosul de frumos pe care fiecare încearcă să-l dezvăluie, în felul său şi cu forţele sale, semenilor. O carte de poeme şi două romane ale lui Marian Ruscu au devenit, în consecinţă, parte din viaţa mea, lăsând, desigur, urme în cărţile pe care le-am publicat eu însămi.” 
(Mioara Bahna, critic literar)

„Poezia lui Marian Ruscu este la fel de vorbăreaţă ca şi autorul ei, o poezie afirmativă, alertă, cultivând deseori fabula. (…) Marian Ruscu crede mai ales în poezia ca discurs moral. (…) Poetul îşi schimbă des masca. Uneori îl ispitesc jocurile de cuvinte şi rafinamentele fonetice, ca pe Romulus Vulpescu. Alteori, ia calea meditaţiei, cu accente chiar mistice. Dar natura sa reală este una învolburată, cutremurată de urmărirea unor idealuri şi exprimarea năvalnică a unor indignări.”
 (Horia Gârbea, critic literar)

„Marian Ruscu reia, dintr-o perspectivă inedită, teme şi motive ale poeziei mari de totdeauna, pe care le explorează cu acută sensibilitate, permanent deschisă spre interferenţa emoţiilor şi a trăirilor sufleteşti, puternic individualizate. În mod aparent surprinzător, poetul utilizează un lexic în care accentul cade pe sensul denotativ al cuvintelor, dar enunţurile metrice astfel constituite se întorc într-o analiză sistematică a propriului eu, aptă să coboare spre structurile esenţial-caracteristice psihicului uman. Marian Ruscu şi-a creat astfel o expresie lingvistică personalizată, aptă să investigheze nuanţele infinite ale sentimentelor general-umane.” 
(Ion Bălu, critic literar)

„Marian Ruscu s-a specializat pe o versificaţie care mizează pe alternarea a două stări opuse: pamfletul şi elegia şi pe cunoscuta tehnică a opoziţiilor lexicale. Astfel, surpriza-i gata. Căci, într-adevăr, unde nu-i surpriză nici poezie nu e.” 
(Constantin Trandafir, critic literar) 

„Nu-s prea mulţi poeţii pe care îi ţin în graţii receptive. Marian Ruscu este unul dintre aceştia. Îl urmăresc de mulţi ani şi fiecare nou florilegiu mă surprinde prin noutatea registrului tematic abordat.” 
(Ionel Necula, critic literar)


A murit poetul (dar nu numai) Marian Ruscu

În afara volumelor sale de poezii, eu l-am apreciat şi, odată cu trecerea timpului, din ce în ce mai mult, pentru simplul fapt că a finanţat din resursele sale (patron de tipografie, dar câte mii de tipografii nu sunt în ţara asta!) cea mai importantă revistă culturală prahoveană de după 1989: AXIOMA. 
Când am ajuns eu în Ploieşti, în anul 2004, îmi doream cu ardoare să colaborez cu această revistă care se găsea pe la mai toate chioşcurile din judeţ (şi nu numai). Avea prestigiu, avea constanţă (apariţie lunară), avea colaboratori. Am trimis un studiu prin poştă; eram cam timid şi după câteva zile am fost sunat chiar de Marian Ruscu în persoană, directorul revistei. Din acel moment cred că am scris zeci de articole pentru Axioma, pe care le păstrez în arhiva mea din pod (AMdP). 
Ajutorul din partea autorităţilor locale sau judeţene a fost nul. Şi ca orice iniţiativă temerară în domeniul cultural, după mai bine de un deceniu, obosit şi scârbit şi de rivalităţile noastre mici, revista a sucombat. 
Sunt sigur că acolo sus, Marian Ruscu va avea tot timpul din lume să recitească fiecare număr din această revistă care a oferit autorilor din Prahova o tribună demnă, cinstită, un vehicul cultural naţional performant, pe care acum îl regretăm, foile care mai apar situându-se departe de ceea ce a fost Axioma.
Codruţ CONSTANTINESCU


MARIAN RUSCU s-a născut la 18.09.1949
Este membru Uniunii Scriitorilor din România. A scris douăsprezece volume de versuri, trei romane şi o piesă de teatru în două acte. Multe din lucrările lui au fost traduse în limbile: franceză, engleză, italiană, slovenă şi sârbă. S-a bucurat de aprecierile a peste douăzeci şi cinci de critici literari şi a unor scriitori importanţi, publicate de diferite reviste de cultură.


A lucrat în turism din 1975, după absolvirea Institutului de Turism, secţia Tehnică hotelieră, în 1993, ocupând funcţii de conducere la Complexul Turistic Paralela 45 şi, apoi, de director al hotelului Prahova din Ploieşti, timp de 14 ani.
În 1995, a înfiinţat Editura şi Tipografia Premier, pe care le lichidează în anul 2013, din motive de sănătate.
Este întemeietorul şi finanţatorul revistei de cultură „Axioma”, care apărută între ani 2001-2011 şi distribuită în ţară şi în străinătate.

Karpatia Horse Show 2016 – aceeași rețetă, același succes

În perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2016, pe domeniul Cantacuzino de la Florești, o locație deosebit de generoasă ce se întinde pe 130 de hectare cu vegetație impresionantă, în imediata vecinătate a ruinelor fermecătoare ale celebrului palat Micul Trianon (construit între anii 1911 și 1913 de către Gheorghe Grigore Cantacuzino “Nababul”), s-a desfășurat cea de-a doua ediție a concursului internațional de hipism intitulat Karpatia Horse Show 2016. 


Pe linie sportivă, ediția 2015 s-a remarcat printr-un concurs calificativ de 3* pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, secțiune care a atras în premieră sportivi din Marea Britanie, Italia, Belgia, Spania, India, țări care nu au mai concurat în România niciodată. Numeroși concurenți bulgari și români au participat la diverse secțiuni, pentru a întregi spectacolul hipic. 


Ediția din acest an a avut aceeași rețetă și același succes ca cea din anul precedent, ba chiar a venit cu ceva în plus față de 2015, probe noi care au însemnat, desigur, mai multă strălucire și notorietate pentru acest eveniment deosebit, care poartă amprenta directorului său, Mihnea Vîrgolici (deținătorul Asociației ecvestre HipoHouse), dar și a lui Rareș Tudorache, președintele Fundației Cantacuzino Florești, gazda acestui concurs. Cei doi, prieteni din liceu, sunt implicați trup și suflet în organizarea concursului (denumit, în trecut, Karpatia Horse Trials), prin care doresc să confere o amploare mai mare echitației în România și să facă din acest sport elegant, încă de nișă în țara noastră, o activitate de prim interes. Au fost probe de dresaj, de cross-country și de atelaje, la care au participat 60 de concurenți din șase țări. Și nu doar din Bulgaria vecină, ci și din țări cu tradiție în hipism. Karpatia Horse Show a dovedit și prin ediția de anul acesta  că este mult mai mult decât un eveniment sportiv de marcă. (A.B.)

INVITAŢIE LA O REPRIZĂ DE RÂS

Luni, 17 octombrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură „Geo Bogza” va fi pusă în scenă piesa “Fidelitate” semnată de Chazz Palminteri, scenarist, regizor, actor și producător hollywoodian.
Spectacolul de excepție, montat în premieră naţională de Dragoș Câmpan, este susținut de actori ai Teatrului ACT (Adelaida Zamfira, Gheorghe Ifrim, Florin Busuioc) şi va avea o durată de circa 80 de minute.
“Un asasin plătit, victima sa și un soț care neagă orice implicare. Tony, dator vândut la mafia italiană este angajat să o ucidă pe Maggie. Maggie, nevastă depresivă oprită să se sinucidă ca să fie asasinată. Jack, soțul care l-a angajat pe Tony sau doar o victimă la rândul lui? Cine a angajat pe cine? Tony e cu adevărat un asasin? Jack este un criminal cu sânge rece sau soțul încornorat? Oare Tony și Maggie au un plan să stoarcă bani de la Jack? Și până la urmă, cine o sa moară?…O poveste Americană… dar și o analiză plină de vigoare și umor a vieții de cuplu.


Această piesă este pentru prima oară pusă în scenă în România. Există numeroase montări pe scenele americane, precum și o ecranizare de succes în regia lui Paul Mazursky avându-l în distribuție chiar pe autorul acestei piese, Chazz Palminteri (Tony), care joacă alături de Cher (Margaret) și Ryan O’Neal (Jack Connor)” - (Dragoș Câmpan, regizor).
“Fidelitate”, producție a Teatrului Act și Fundația Carta, este în fapt o dramă pe parcursul căreia publicul va râde în hohote.
Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Casei de Cultură.
Informații suplimentare puteți obţine la numărul de telefon 0244.336.291.

Câmpina - o istorie în date

1778. Călător şi el în Muntenia, ca şi alţi ofiţieri din Austria şi nu numai, generalul austriac F. W. Bauer găseşte Câmpina (“Kunpina”), potrivit însemnărilor sale din lucrarea „Memoires historiques et geographiques sur la Valachie”, apărută acum la Frankfurt şi Lepizig, drept un „târg (...) cu o biserică de piatră, o câmpie şi o piaţă”.


Menţiunea la singular a existenţei locale a unei biserici din piatră, chiar dacă nu include în principiu existenţa şi unui alt sau altor lăcaşuri de cult (deşi ne îndoim ca acesta să nu le fi sesizat), duce cel puţin indirect, la remarca ipotetică a construirii aici a unei a doua biserici după acest an. La Telega, călătorul remarcă existenţa a două „fabrici de gudron”, cu sensul mai degrabă de gropi în care, colectat, ţiţeiul se păstra până ce, în contact cu aerul, căpăta o vâscozitate mai mare. Nu scapă atenţiei consemnărilor sale bogăţia de petrol a zonei, cu informaţii sumare legate chiar de întrebuinţarea sa acum în Ţara Româneasă.
Legat de petrol, a se vedea şi informaţiile în acelaşi sens notate mai târziu, în 1781, de  elveţianul Iosif Sultzer, secretarul domnitorului Ţării Româneşti Al. Ipsilanti.

1798, ianuarie, 30. Domnitorul Constantin Hangeri întăreşte vinderea „prin mezat” vel vistierulului Scarlat Ghica „a munţilor de la Comarnic şi de la Câmpina”. (Ioan Bianu, Catalogul Manuscriselor Româneşti, vol. I, Buc., 1907, doc. 260).
La 10 septembrie 1798, acelaşi voievod „întăreşte actul de cumpărare al aceluiaşi”.

1799, ianuarie, 19. Se menţionază existenţa la Breaza a „două cârciumi”, proprietatea unui anume „Iorga (negustor – n.r.) din Câmpina”, care le vinde acum. (Ioan Bianu, Catalogul Manuscriselor Româneşti, vol. I, D.R.H, p. 130). Este posibil ca respectivul negustor să fie fratele sau fiul deja cunoscutului negustor local Stoica Iorga, mort înainte de 1878.

1886, iunie, 15 st.v. Se desfăşoară cu trecere prin Câmpina (dus – întors), primul concurs ciclistic ce include în traseul său localitatea (Braşov – Predeal – Sinaia – Câmpina – Ploieşti – Bucureşti – Braşov), iniţiat de velocipediştii braşoveni.

1936, aprilie, 24. Ia fiinţă local Asociaţia de Turism a Funcţionarilor din Asigurările Sociale Câmpina (ATFASC). Preşedinte (de onoare): ing. A. Drăgulănescu. Preşedinte activ: Constantin Pop (iniţiatorul ei). A fost prima asociaţie sportivă locală de acest fel.

Ion T. ŞOVĂIALĂ
(Din volumul “Câmpina, pagini dintr-o posibilă istorie în date, oameni, fapte, evenimente, ipostaze, secvenţe de viaţă”, lăsat în manuscris de cel care a fost Ion T. Şovăială, regretat avocat şi publicist).

La Maternitatea SanConfind, nou-născuții vor fi foarte bine îngrijiți, iar mămicile lor foarte fericite

Sistemul de sănătate din România - vorbim de cel (sub)finanțat de stat, desigur -, continuă să fie, de zeci de ani, în mare suferință. Cum să-ți găsești sănătatea într-un sistem bolnav? Un sistem de sănătate bolnav este chiar un paradox, dar România continuă să fie țara tuturor paradoxurilor, sau (ca să fim toleranți și plini de atât de invocata corectitudine politică), țara tuturor posibilităților… A tuturor posibilităților care se termină adesea în paradoxuri… Acum mii de ani, femeile nășteau în iesle, fără igienă și sterilizare, dar parcă și fără atâtea infecții nosocomiale. Cel puțin în izvoarele scrise ale istoriei nu apare acest aspect. Astăzi, multe dintre maternitățile de stat din România sunt pline de cazuri în care nașterile se desfășoară în condiții improprii, care pun în pericol viața proapetelor mămici și a pruncilor nou-născuți. Guvernanții de la București și diriguitorii sistemului sanitar românesc par atât de mesianici, încât parcă vor să asigure perpetuarea națiunii prin nașterea vlăstarelor sale în condiții care să amintească de nașterea Mântuitorului. Dacă rata creșterii populației va continua în același ritm ca în ultimele decenii, peste 200 de ani, poporul nostru va intra definitiv în istoria omenirii doar pentru că va deveni el însuși istorie. 
La secția Obstetrică-ginecologie din Spitalul SanConfind, care se va deschide luna viitoare, condițiile de naștere vor fi deosebite, demne de un spital cu adevărat european. Am stat de vorbă cu doamna doctor Eugenia Grumezescu, medic specialist neonatolog, care ne-a dezvăluit ce se va întâmpla în primele zile de viață ale nou-născuților la SanConfind. Prima parte a interviului este prezentată în rândurile care urmează. 


- Doamnă doctor, bine ați venit în echipa SanConfind! Ce ar trebui să știe pacienții despre dvs?
- Sunt medic specialist neonatolog, iar ultimul meu loc de muncă a fost la Spitalul Județean Ilfov. Am făcut Facultatea de Medicină UMF “Carol Davila” din București. Rezidențiatul l-am efectuat la Spitalul IOMC Polizu, sub îndrumarea d-nei prof. Stoicescu, căreia îi mulțumesc și pe această cale pentru pregătirea în neonatologie, o ramură a medicinii dificilă, dar frumoasă și plină de satisfacții. De asemenea, am colaborat cu Unitatea de Transport Neonatal în cadrul IOMC Polizu, timp de doi ani, în care am avut parte de o vastă patologie neonatala și numeroase urgențe. În ultimii doi ani, am lucrat prin colaborare cu Spitalul Filantropia – o maternitate de gradul 3, una dintre cele mai bine dotate din țară, cu o rată de mortalitate neonatală foarte mică. 
- Care este diferenta dintre cele două discipline: obstetrică-ginecologie și neonatologie? De unde începe și unde se sfârșește fiecare?
- Obstetrica se ocupă cu studiul și asistența medicală specializată a femeii pe perioada sarcinii, nașterii și lăuziei. Medicul obstetrician are un rol foarte important în perioada de graviditate și se ocupă de dispensarizarea femeii în această perioadă. De asemenea, el are în vedere descoperirea și tratarea eventualelor patologii obstetricale ce ar putea avea consecințe asupra mamei și nou-născutului. Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur. Numai medicul neonatolog are pregătirea pentru a evalua și trata problemele medicale ale nou- născutului.  Imediat după naștere, neonatologul este primul care ia contact cu nou-născutul și îl verifică, îl sterge, îi acordă primul ajutor în caz de probleme respiratorii. Toate aceste manevre au loc pe o masă radiantă, în imediata apropiere a mamei, pentru ca aceasta să-l poată vedea. În condiții sterile, este clampat cordonul omblical,  apoi se înfașă nou-născutul. Urmează clipa magică a întâlnirii dintre mamă și copilul ei, un moment unic încărcat de o emoție profundă și greu de descris în cuvinte. Am deviat puțin de la subiect, pe această temă se pot spune multe. În concluzie, medicul neonatolog are un rol important atât în reanimarea și stabilizarea nou-născuților cu probleme, cât și în evaluarea tuturor nou-născuților, pentru a se asigura că nu există probleme medicale ascunse. Ulterior, el se îngrijeste de nou-născut până când acesta împlinește vârsta de o lună.
- Este atât de delicată si de complexă îngriirea unui nou-născut, încât a trebuit să se nască ramura neonatologiei, numită și pediatria nou-născutului? 
- Neonatologia s-a desprins din pediatrie tocmai din prisma faptului că patologia și tratarea nou-născutului este atât de vastă și totodata diferită de patologia pediatrică. Pentru a răspunde prompt și pentru a ne putea ocupa de fiecare pacient/patologie în parte la standarde cât mai ridicate, a fost nevoie de pregătirea specializată a medicilor, țintită pe aceste grupe de vârstă. Și să nu uităm de continua modificare a patologiei, din ce în ce mai frecventă și mai agresivă, ce necesită educație medicală continuă și atenție sporită. Neonatologul trebuie să coopereze cu pediatrul pentru a acorda îngrijirea continuă și de durată a nou-născutului. Medicul pediatru se poate ocupa până la vârsta majoratului de copil.
- Care sunt bolile specifice nou-născutului? 
- Perioada de nou-născut este etapa din viața omului cuprinsă între naștere și vârsta de 28 de zile. Este urmată de perioada de sugar. Cu toate că este o etapă scurtă, perioada de nou-născut are consecințe importante pentru tot restul vieții. Organismul este supus efortului de adaptare la un nou mediu de viață, cu numeroase fenomene tranzitorii. Aceasta implică o serie de schimbări rapide, majoritatea predictibile, dar și modificări care pot semnala apariția de fenomene patologice. Patologia acestei perioade poate avea consecințe importante pentru evoluția ulterioară a copilului. În primele patru săptămâni de viață pot fi descoperite majoritatea malformațiilor congenitale și a defectelor genetice. Nu toate anomaliile genetice au manifestări clinice încă de la naștere, dar o mare parte dintre acestea pot fi descoperite prin manevre de screening și tratate, pentru a se preveni evoluția lor nefavorabilă.


- Nașterea normală sau nașterea prin operația cezariană? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei metode? De unde vine numele cezarienei?
- Această întrebare ține mai mult de sfera obstetricală, însă voi încera să răspund pe scurt, din punctul meu de vedere, de neonatolog. Nașterea este un eveniment pe care mămicile îl așteaptă cu emoție, dar și cu teamă. Este un eveniment unic în viața unei femei și care trebuie să se desfășoare în cele mai bune condiții. Suportul medical primit la naștere, confortul psihic, relaxarea sunt foarte importante. Avantajele nașterii naturale sunt net mai multe, și vă pot da câteva exemple: spitalizarea și recuperarea de scurtă durată, faptul că mămicile se simt mai împlinite fizic și psihic, că se pot mobiliza mai repede, instalarea mai rapidă a lactației, diminuarea riscului de hemoragie maternală. De asemenea, scade riscul ca nou-născutul să aibă o adaptare dificilă la viața extrauterină, din punct de vedere respirator, scade riscul pentru a dezvolta alergii. Nașterea naturală influențează pozitiv sistemul imunitar. Indiferent de modalitatea de naștere, atât sănătatea mamei, cât și a nou-născutului primează. Avantajele operației cezariene, pe lângă confortul fizic și psihic de moment (absența contracțiilor uterine dureroase), sunt suprapuse peste indicațiile operației cezariene - acele situații care pot pune în pericol atât viața mamei, cât și a nou-născutului (prezentații anormale, activitate uterină anormală, hemoragii antepartum, afecțiuni materne cardiace, endocrinologice ș.a., indicații fetale de suferință  sau patologie materno-fetală, condiții de urgență maternă sau fetală). Cele mai vechi referiri la cezariană datează încă din anii 500 î.Hr, atunci când regele Romei, Pompilius, a adoptat Lex Regia, o lege care cerea explicit extragerea copilului din uterul femeii decedate. Câteva secole mai târziu, această lege a fost valabilă și în vremea lui Caesar, luând denumirea de  Lex Caesarea, de unde vine și numele operației.
- Cum se determină vârsta de gestație la nou-născut?
- Vârsta gestaţională (VG) se defineşte ca perioada de timp scursă de la prima zi a ultimului ciclu menstrual normal până la data naşterii. Medicul neonatolog va stabili vârsta de gestație a fiecărui nou-născut imediat după naștere. În cazul nou-născuților fără simptomatologie, determinarea vârstei de gestație se va face în funcție de data ultimei menstruații. În cazul nou-născuților prematuri și a nou-născuților cu simptome care fac necesară internarea în secția de terapie intensivă neonatală, vârsta de gestație se va calcula atât după data ultimei menstruații, cât și după scorul Ballard. Scorul Ballard se determină pe baza unui formular ce ține cont de măsurători care presupun cântărirea copilului, stabilirea lungimii acestuia, măsurarea circumferinței capului și a stării în care se află părul și pielea acestuia, verificarea reflexelor, a tonusului muscular, a posturii și a semnelor vitale ale copilului. De asemenea, se poate estima cu ajutorul ecografiilor fetale, în funcție de greutate și gradul de dezvoltare a fătului.
- Cum se calculează punctajele nou-născutului?
- Scorul Apgar se calculează luând în considerare cinci parametri în cadrul evaluării neonatale: tonusul muscular, frecvența cardiacă, grimasa nou-născutului, aspectul/culoarea acestuia și respirația sa. Acest scor este calculat de către medicul neonatolog în primele 60 de secunde de viață ale nou-născuților, prin adunarea valorilor parametrilor. În cazul în care scorul este mai mic decât 10, evaluarea se repetă la 5 minute, apoi la 10 minute de la naștere. În funcție de scor, medicul neonatolog determină acțiunile ce trebuie urmate. Însă scorul Apgar este doar un indice relativ prin care medicul evaluează starea de sănătate a nou-născuților în primele clipe de  viață și, dacă este cazul, după realizarea primelor manevre corective. El nu constituie un prognostic privind evoluția ulterioară a nou-născutului.
- În țările nordice, în special, nașterea prin cezariană se face extrem de rar, tocmai pentru a nu afecta sănătatea copilului și a viitorului adult. Cel puțin aceasta este convingerea medicilor de acolo. Credeți în această teorie?
- Aceasta este iar o întrebare care nu ține de sfera mea de activitate. Decizia de a efectua sau nu operația de cezariană se ia de către ambele persoane implicate în procesul naşterii, care au responsabilitatea acestei decizii – adică atât mama, cât şi medicul. Nu doar unul dintre ei. Opțiunea mamei este foarte importantă, dar recomandarea medicului poate face diferenţa. Operatia de cezariană trebuie făcută în interes matern sau fetal, numai când este necesară, respectându-se indicațiile sale absolute sau relative. Este foarte adevărat că rata operațiilor de cezariană, din diverse motive, au depășit, în ultimii ani, cu mult limita impusă de OMS, adică  10-15% din totalul nașterilor. OMS  recomandă reducerea proporțiilor nașterilor prin operație cezariană.


- Toată lumea așteaptă cu mare interes inaugurarea secției de Obstetrică-ginecologie de la SanConfind. Ce pondere va avea compartimentul de Neonatologie și cum va fi organizat el? 
- Și noi, întreaga echipă de la SanConfind, așteptăm cu entuziasm inaugurarea secției Obstetrică-ginecologie. Compartimentul Neonatologie din cadrul acestei secții va îngriji îndeosebi nou-născuții la termen. Maternitatea este structurată în sistem rooming-in, nou-născutul sănătos la termen fiind îngrijit în același salon cu mama sa, încurajându-se astfel alăptarea. În compartimentul Neonatologie se îngrijesc nou-născuții începând cu asistența la naștere, până la cele mai atente îngrijiri (îmbăieri cu apă sterilă etc), și tratamente pentru susținerea adaptării neonatale la viața extrauterină. Nou-născuții din salonul de terapie intensivă neonatală vor beneficia de aparatură medicală performantă. Acum voi încerca o scurtă descriere a desfășurării primelor ore din viața unui nou-născut în cadrul Maternității Sanconfind. Imediat după naștere, medicul neonatolog preia nou-născutul pentru a-l șterge, a-l verifica și a se asigura că nu sunt probleme medicale ce necesită intervenție imediată. Totul va avea loc în imediata apropiere a mamei. Ulterior, urmează clipa în care mama își va ține pentru prima dată copilul în brațe, o clipă încărcată de emoție puternică, greu de descris în cuvinte. Acest moment este esențial pentru consolidarea legăturii speciale dintre mamă și nou-născut, pentru starea psihică a mamei care se va simți împlinită și fericită după cele nouă luni de sarcină, pentru creșterea siguranței nou-născutului,  care recunoaște vocea maternă, mirosul și bătăile inimii sale. Nu în ultimul rând, contactul piele pe piele în prima oră de viață stimulează apariția lactației. După ce acest moment emoționant se finalizează, medicul neonatolog preia nou-născutul și-l examinează într-o cameră specială, unde va avea loc și prima baie cu apă sterilă, prin care se curăță de pe piele stratul de secreții ce au avut rol protector în pântecele mamei. După baie, este pus sub o sursă de încălzire pentru ca adaptarea la viața extrauterină să fie cât mai lină. Ulterior, este măsurat, cântărit și verificat de către medicul neonatolog, care îi examinează ochii (pentru eventuale infecții), gura (absența sau scindarea vălului palatin), îi verifică fontanele și oasele capului, inima si plămânii (atent ascultate cu stetoscopul). De asemenea, îi sunt verificate de posibile malformații membrele, îi sunt studiate organele genitale  pentru a se vedea dacă  sunt dezvoltate corect, se verifică, de asemenea, statusul neurologic. Nou-născutului i se va administra pe perioada spitalizării o doză de vitamina K, pentru prevenția hemoragiilor, i se va face imunizarea cu vaccin antihepatita B și vaccin BCG, existând totodată posibilitatea efectuării opționale a screeningului metabolic extins și a celui auditiv. În cadrul Maternității SanConfind, proaspăta mămică va avea parte de tot sprijinul personalului medical, va dispune de ajutor în inițierea și susținerea alăptării, va primi sfaturi cu privire la îngriirea nou-născutului la domiciliu, iar eventualele nelămuriri se vor discuta atât pe parcursul șederii în spital, cât și ulterior, în sistem ambulatoriu, în strânsă colaborare cu medicul pediatru ce are o vastă experiență în domeniu. Tuturor femeilor gravide care vor alege să nască la Centrul Medical SanConfind le mulțumim pentru încredere și le spunem că alegerea lor reprezintă o onoare pentru întreaga noastră echipă.