20 decembrie 2016

Modernizări şi reparaţii de mântuială în şcolile câmpinene

De mulți ani, după trecerea lor în subordinea administrației publice locale, unitățile școlare din Câmpina beneficiază de sume importante de bani de la Consiliul Local pentru diverse modernizări și reparații curente realizate pe parcursul vacanței de vară. Multe dintre aceste lucrări sunt executate de mântuială, chiar dacă sunt plătite cu sume importante de bani din bugetul Câmpinei. 


Problema este spinoasă și a fost ridicată la ultima ședință a legislativului câmpinean de către consilierul Florin Frățilă, președintele Comisiei de cultură, învățământ, sănătate, tineret și sport, care a declarat următoarele: „În toamnă, fără să-mi fi dorit, pentru că bănuiam cu ce am să mă confrunt, am fost ales de către Consiliul Local membru în Comisia de avizare și control pentru lucrările de reparații ale unităților școlare (grădinițe, școli gimnaziale și licee). Așa cum îi spune și titulatura, comisia respectivă se ocupă și cu avizarea lucrărilor de reparații, în sensul că în fiecare primăvară merge la fiecare școală, inventariază ce lucrări de reparații ar fi necesare în acea școală şi își dă acordul cu privire la oportunitatea acelor lucrări. Ulterior, conducerea școlii vine cu o solicitare scrisă la Consiliul Local pentru a obține fonduri, iar apoi organizează licitații ori selecţii de oferte pentru atribirea lucrărilor de reparații. Aici se urmează anumite proceduri care nu mi se par în regulă. Conducerile școlilor estimează valoarea lucrărilor după ureche, fără niciun deviz și fără niciun studiu de evaluare autorizat. 


Dau un exemplu: un manager de şcoală susţine  că are de reparat acoperișul insituţiei şi că reparația ar costa un miliard de lei vechi, fiindcă a întrebat el niște firme, care i-ar fi spus că atât ar costa. Nu se vine cu niciun document justificativ ori cu un proiect serios care să ne dea certitudinea că sumele cheltuite soluţiile tehnice sunt corecte. Nu cred că se mai poate merge în felul ăsta în continuare! Şi argumentul este faptul că în ultimele două săptămâni am mers pe teren să verificăm lucrările efectuate în vara acestui an şi am ajuns la concluzia că multe dintre ele sunt de o calitate îndoielnică, iar altele chiar sunt făcute de mântuială. Am să dau doar două exemple de la Liceul Energetic, cum ar fi sala de sport, în care apa de ploaie se infiltrează pe la toate încheieturile, deși acoperișul sălii a fost reparat de multe ori în ultimii ani cu o cheltuială bugetară însemnată, ori curtea interioară a liceului, asfaltată într-un mod absolut dezolant. Sunt multe alte situaţii similare în şcolile câmpinene. De aceea, eu cred că una dintre soluţii ar fi ca odată cu sumele de bani alocate din bugetul public pentru reparaţii şi modernizări în şcoli, să alocăm şi sume de bani pentru întocmirea proiectelor şi caietelor de sarcini de către specialişti, care să răspundă pentru soluţiile propuse. Astfel, firmele constructoare vor fi obligate să respecte indicatorii tehnici şi să execute lucrări de calitate. În plus, cred că toate aceste lucrări ar trebui serios verificate în timpul desfăşurării lor, de către un diriginte de şantier care să răspundă de buna execuţie şi de calitate. În acest moment, nicio lucrare nu este verificată în timpul execuţiei de un specialist. Nu mai putem lăsa toate aceste lucruri în voia sorţii, pentru că sunt foarte mulţi ani de când s-au cheltuit zeci de miliarde de lei vechi fără rost. Eu sper ca odată sesizate aceste aspecte, Consiliul Local şi executivul primăriei să înţeleagă să ia măsurile de rigoare, pentru că altfel nu voi mai semna niciun proces verbal de recepţie a lucrărilor care nu sunt efectuate corect şi voi propune ca toate firmele care îşi bat joc de banul public să fie excluse pe viitor de la licitaţii”. (A.B.)

Editorial. SFÎRȘIT ȘI ÎNCEPUT DE EV

La 27 de ani de la izbucnirea Revoluției anticomuniste de la Timișoara și la 10 ani de la declararea regimului comunist drept ilegitim și criminal, România și-a desăvârșit un ciclu istoric, reîntorcîndu-se, prin alegerile libere din 11 decembrie, la punctul de plecare, la un regim clepto-comunist, pseudo-democratic, populist și pro-sovietic (sic!). Și cu asta am spus totul despre aceste alegeri. Restul sunt amănunte. 
Paradoxul este că România e alta, într-o situație mult mai bună, incomparabilă cu cea din 89. Inclusiv la capitolul nivel de trai. Chiar și pensionarii o duc mult mai bine decît atunci, chiar dacă văicăreala națională ne împiedică să vedem asta. Problema nu e cu România, ci cu românii. Ei s-au degradat incredibil. Simțul moral, respectul valorii, simțul datoriei au intrat în colaps. Nu are sens comentarea voturilor: că de ce n-au ieșit tinerii, că de ce au ieșit bătrînii, că de ce au pierdut liberalii sau de ce au apărut USR-iștii fără bază și program, cît a influențat campania ticăloasă a televiziunilor alegerea, care e structura votanților în funcție de studii șamd. Nici cine va fi prim ministru (temă care ocupă insistent și abuziv prim-planul comentariilor) nu este chiar atît de important. 
Semnificativă pentru „starea națiunii” îmi pare reacția taberelor. Pentru că, în realitate, indiferent de numele partidelor aflate în joc, de mai bine de un sfert de secol, există o tabără care votează cu o Românie modernă, aliniată la mersul lumii și o alta care nu se poate desprinde de Statul tătic. 


Locul unei Românii conservatoare, în sensul profund al cuvîntului, nu apare în peisaj. Am văzut cîțiva conservatori pe care îi respectam, dar care au devenit atît de violent susținători ai lui Putin împotriva „molohului” capitalist, încît m-am îngrozit. M-au interesat deci reacțiile celor două tabere după alegeri. Brusc, pesediștii au devenit mai vocali, mai vizibili, mai ofensivi. Un venerabil domn cu background cultural ireproșabil, fan al apolitismului de tip iliescian,  îmi spune sfidător că nu-l interesează averea lui Dragnea, fără să realizeze enormitatea civică a afirmației. Un altul, doar obrăznicuț, îmi spune senin că el e comunist. De necombătut. De partea cealaltă, te izbește o cumplită sărăcie de idei și de oameni. Penibil, la două zile după alegeri, membrii USR s-au luat la palme deontologice, PNL există doar

La finalul anului, Câmpina va găzdui o expoziție fotografică internațională

Campina International Exhibition of Photography – Romania 2016 se va numi evenimentul de mare încărcătură artistică ce va fi găzduit de Casa de Cultură ”Geo Bogza” pe 28 decembrie 2016, începând cu ora 15.00. Este un eveniment artistic care se va desfășura sub înaltul patronaj al Societății Americane de Fotografie, al Uniunii Globale a Fotografiei, al Asociației Artiștilor Fotografi din România. O expoziție internațională de fotografie cu un asemenea patronaj nu s-a mai organizat niciodată în România. Vor participa 260 de fotografi din 54 de țări. Organizatorul și directorul acestei expoziții este un câmpinean stabilit la București, Razvan Băleanu, fiul lui Șerban Băleanu, coautorul monografiilor ilustrate ale Câmpinei (ambele ediții). Tot ca o premieră, la acest salon va fi expusă o expoziție personală a renumitului artist fotograf dr. Teodor Radu Pantea. 


SĂ NU NE UITĂM EROII!

Asociaţia Cadrelor Militare in Rezervă şi in Retragere din Ministerul Afacerilor Interne - Prahova 1993, sucursala Câmpina, impreună cu Inspectoratul de Jandarmi al Judetului Prahova, cu sprijiinul Şcolii de Agenti de Poliţie „Vasile Lascar", organizează joi, 22 decembrie, începând cu ora 11.00, ceremonialul de comemorare a Eroilor Jandarmi căzuţi la datorie in Decembrie 1989 la Otopeni.


Activitatea se desfăşoară la Monumentul Eroilor Jandarmi din incinta fostei unităţi de jandarmi din municipiul Campina.

USR Câmpina - Comunicat de presă

Din datele prezentate de către Biroul Electoral Central, Uniunea Salvați România a obținut în Câmpina un procent de peste 14% din numărul voturilor valid exprimate (aproape 1.900 de câmpineni), atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. Aceste rezultate plasează USR pe locul 3 în topul partidelor politice votate la nivel de municipiu, dar și pe primul loc ca procent de voturi exprimate pentru USR, dintre toate localitățile din județul Prahova.
Vă mulțumim, dragi câmpineni, pentru voturile acordate Uniunii Salvați România, acestea reprezentând voturi de încredere transmise de către dvs. candidaților USR Prahova și semne elocvente și încurajatoare că eforturile realizate de cei din Filiala USR Câmpina în timpul campaniei electorale au avut un ecou în rândurile voastre. 
Mulțumită acestor voturi, în următorii patru ani, doi parlamentari ai USR Prahova vor reprezenta direct interesele câmpinenilor în viitorii patru ani: Dan Rădulescu în Camera Deputaților și George Marussi în Senatul României.


De altfel, Dan Rădulescu, președintele USR Prahova și deputat în viitoarea legislatură, a transmis câmpinenilor următorul mesaj: ”Mulțumesc extraordinarei filiale câmpiene care a reușit, în numai două săpămâni de la înființare, adică în numai 14 zile de campanie electorală, printr-o muncă susținută și voluntară, motivată doar de dorința de a schimba România și de a oferi o nouă clasă politică, să obțină acest rezultat uimitor! Munca, discuțiile cu oamenii, întotdeauna în mijlocul lor  - acesta este cel mai bun argument prin care s-a câștigat încrederea câmpinenilor. În numele tuturor, vă mulțumesc și vă asigur că vă voi reprezenta cu demnitate!”.
Alegerea a doi membri USR în Parlamentul României, ca reprezentanți ai prahovenilor, și mesajele dvs. de susținere reprezintă începutul unui drum pentru noi toți, este începutul de care aveam nevoie pentru a schimba ceva în politica națională și locală.
În viitor, vom monitoriza cu atenție, activitățile Primăriei, Consiliului Local, dar și a instituțiilor publice, deconcentrate sau nu, din Câmpina și împrejurimi, pe baza mandatului dat de voi, urmând să facem propuneri pentru eficientizarea activității acestora sau privind unele acțiuni publice ce ar trebui realizate pentru ridicarea bunăstării cetățenilor orașului sau a localităților din jur, dar și să sesizăm opiniei publice eventualele dificultăți sau nereguli, apărute în funcționarea instituțiilor.
De asemenea, cu acest prilej, vă anunțăm că Filiala Câmpina a Uniunii Salvați România s-a înființat la data de 27 noiembrie 2016, când a avut loc ședința de constituire, iar Biroul Local al USR Câmpina este format din următoarele persoane: Postumia Martin-președinte Filială, Marius Stroe și Bogdan Tămîrjan-vicepreședinți, Beatrice Radu și Ștefan Ene-membri.
Sediul USR Câmpina se află pe str. Griviței nr. 98, iar presa și simpatizanții ne pot contacta fie la adresa de e-mail usr.campina@gmail.com, fie prin intermediul paginii oficiale de Facebook a Filialei: https://www.facebook.com/USR.Campina/.
Biroul local al Filialei USR Câmpina

Balul Halatelor Albe - ediția 2016

Vineri, 16 decembrie, la Casa Tineretului, lumea medicală a Câmpinei (o bună parte din personalul celor două spitale câmpinene, precum şi din centrele şi cabinetele medicale ale municipiului), a fost prezentă la Balul Halatelor Albe. Au fost și mulți invitaţi din afara sistemului medical (sponsori, reprezentanți ai administrației publice locale, oameni de afaceri etc) care au răspuns invitației de a participa la acest spectaculos eveniment, asezonat din belşug cu muzică bună, programe artistice, dansuri şi veselie cât cuprinde. 


Tradiţionalul eveniment, organizat de către Fundaţia Medis, și-a epuizat ediţia a 14-a. Au fost 14 ediții și tot atâtea reușite. Din 2003, sărbătoarea purtătorilor de halate albe din Câmpina reprezintă unul dintre cele mai populare şi mai reuşite evenimente mondene din viaţa orăşelului nostru. Acum 13 ani, medicul Călin Tiu, directorul Fundaţiei Medis, s-a gândit să organizeze un eveniment dedicat corpului medical câmpinean, care să ajute la o mai bună socializare a purtătorilor de halate albe. După prima ediţie, iniţiatorul nu era foarte sigur de necesitatea continuării demersului său, dar a fost convins rapid de mulţimea de telefoane primite din partea unor participanţi la prima ediţie, care solicitau cu tărie tradiţionalizarea evenimentului. Tocmai pentru că desfăşurarea celei de-a doua ediţii a evenimentului fost aproape imprevizibilă, ea a fost organizată într-o zi de luni, şi nu într-un week-end, cum era de aşteptat. Din 2004, Călin Tiu şi-a dat seama că balul a intrat în tradiţia locală şi că era imposibil de a se mai renunţa vreodată la el. 


Vineri, peste o sută de persoane au răspuns invitaţiei Fundaţiei Medis de a participa, în foaierul Casei Tineretului, la o nouă ediţie a Balului Halatelor Albe. Şi cum Medis este una dintre cele mai importante fundaţii medicale din ţară, acreditate de către Colegiul Naţional al Medicilor ca furnizori de Educaţie Medicală Continuă, balul a fost precedat de un simpozion medical. 
”Anul acesta am organizat un simpozion medical creditat cu cinci ore de educație medicală  prin Colegiul Național al Medicilor, tema simpozionului fiind ”Complicațiile în bolile sindromului metabolic”. Au fost prezente două cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. Este vorba despre șef de lucrări dr. Sorin Ioacără, medic primar diabetolog, și șef de lucrări dr. Octavian Bratu, medic primar de urologie. Au mai prezentat lucrări interesante și medici din Câmpina: doctorul Petru Costea, șeful secției Chirurgie din Spitalul Municipal, doamna doctor Minerva Stanciu, doamna doctor Adina Avram de la Medis. Am avut și eu o prezentare despre ecografia ficatului gras. În sala simpozionului au fost prezenți aproximativ 70 de medici (mulți din afara Câmpinei), plus participanți reprezentând diferite firme de produse și aparate medicale”, ne-a declarat doctorul Călin Tiu, președintele Fundației Medis și managerul Spitalului Municipal, amfitrionul evenimentului.
îDupă simpozion, toată lumea s-a adunat în foaierul Casei Tineretului pentru a participa la Balul Halatelor Albe. A fost o atmosferă incendiară, foarte plăcută, la fel ca și în precedentele ediții. Programul artistic a conținut o componentă de muzică disco, cu melodii mixate de DJ Cezar, după care a urmat ansamblul folcloric de copii Hora, de la Școala Centrală, și Taraful din Vărbilău, care a delectat asistența cu muzică lăutărească autentică, având-o ca solistă pe doamna Mioara, bunica și mătușa celorlalți membri ai formației.

Spitalul SanConfind alină suferințele trupului, dar și ale sufletului

Centrul Medical SanConfind s-a dezvoltat continuu în ultimii doi ani, iar finalul acestui proiect îndrăzneț, din care se va naște cel mai mare spital privat din județul Prahova, este tot mai aproape. Dispozitivele moderne și materialele sanitare de cea mai bună calitate, echipamentele și aparatura medicală achiziționate de la cei mai buni producători mondiali în domeniu, toate vin să completeze valoarea unui personal medical înalt calificat şi profund dedicat actului medical, văzut în cea mai nobilă accepţiune a sa. Adică aşa cum l-a văzut şi Hipocrate, părintele medicinei, acum 2500 de ani, atunci când a formulat principiul fundamental al celebrului său jurământ: îngrijirea atentă a bolnavilor spre folosul lor, după puterile şi priceperea personalului medical, fără răutate şi nedreptate, cu practicarea meşteşugului vindecării bolnavilor în nevinovăţenie şi curăţenie.  Am stat de vorbă cu domnul profesor doctor Radu Palade, directorul medical al spitalului, care ne-a asigurat că proiectul SanConfind este pe drumul cel bun.    
                    
                                   
- Domnule profesor, vă rugăm să ne faceți o scurtă prezentare a Centrului Medical SanConfind.
- Politica noastră, a celor din conducerea Centrului Medical SanConfind, a fost să deschidem treptat-treptat câte o secție, pentru a putea controla foarte atent serviciile oferite și satisfacția pacienților vizavi de modul în care au fost primiți, diagnosticați și tratați. Nu mult după darea în folosință a  secției de Balneofiziokinetoterapie, am deschis Laboratorul de analize medicale și Departamentul de imagistică. Laboratorul medical este dotat cu aparatură de ultimă generație și are un personal înalt calificat care depune toate eforturile pentru a da pacienților rezultate cât mai corecte ale analizelor probelor de laborator. Se urmărește, totodată, dezvoltarea continuă a unor investigații paraclinice. Departamentul de imagistică este dotat cu aparatură foarte performantă, de ultimă generație, iar medicii de aici sunt și ei de un înalt profesionalism. În paralel cu dezvoltarea spitalului, s-a dezvoltat și Ambulatoriul de specialitate al acestuia, prin deschiderea unor cabinete de consultații cu o mare adresabilitate. De menționat că la cabinetul Gastroenterologie lucrează profesorul Radu Voiosu, membru titular al Academiei de Științe Medicale, o somitate în domeniu. Endoscopiile realizate de domnul doctor Radu Voiosu cu ajutorul unor aparate foarte performante se află la un nivel profesional de top. Celelalte cabinete care funcționează în cadrul Ambulatoriului de specialitate (Dermato-venerologie, Endocrinologie, Obstetrică-ginecologie ș.a), sunt și ele foarte solicitate și au rezultate foarte bune. De curând, din 1 decembrie 2016, s-a deschis Secția Obstetrică-ginecologie, cu 20 de paturi, având un compartiment de Neonatologie, dar și unul de Anestezie și terapie intensivă. Șeful acestei secții este doctorul Răzvan Mateescu, un chirurg valoros care a fost, ani în șir, șeful secției Obstetrică-ginecologie de la Spitalul Elias din București. Domnul doctor abordează cu succes patologia tumorilor genitale maligne. Secția Obstetrică-ginecologie a început să funcționeze foarte bine, primele operații realizate reprezentând tot atâtea succese. În continuare, ne propunem ca, în anul 2017, să deschidem blocul operator central pentru intervenții chirurgicale din specialități multiple: chirurgie generală, chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie ortopedică, urologică, vasculară. Secția Chirurgie va cuprinde trei săli de operații, echipate cu aparatură de ultimă generație, în vederea efectuării unor intervenții chirurgicale în condiții de securitate maximă. 
- Care ar fi beneficiile unui spital privat, în comparație cu spitalul de stat? De ce ar trebui să aleagă pacienții Centrul Medical SanConfind?
- Spitalul SanConfind și-a propus, de la începuturile sale, să reprezinte o alternativă la diagnosticarea și tratarea pacienților din zona de nord a județului Prahova. Am urmărit și vom urmări mereu oferirea unor servicii medicale de cea mai bună calitate. De aceea, construcția spitalului a fost realizată de așa natură, încât să ofere condiții de spitalizare (hoteliere) cât mai umane, cât mai intime, cât mai antistres. Saloanele sunt cu un pat sau două paturi, nu mai mult, iar condițiile de cazare sunt atent urmărite, pentru a îndeplini standarde hoteliere de cât mai multe stele. Totodată, pentru ca pacientul să primească cel mai exact diagnostic, nu ne-am uitat la bani și am achiziționat, pentru fiecare disciplină medicală, cea mai bună aparatură medicală existentă în prezent. Cu alte cuvinte, aparatura fiind nouă și de mare performanță, acuratețea diagnosticului este de excepție. De asemenea, oferim un tratament extrem de complex pentru toate afecțiunile medicale care intră în sfera noastră de activitate. Pe de altă parte, am încercat mereu să angajăm medici foarte buni, unii dintre ei, chiar cei mai buni din specialitățile respective. În acest fel, pacienții SanConfind își pot rezolva mai bine problemele de sănătate, deoarece primesc servicii medicale de cea mai bună calitate. Pe lângă aceste lucruri, trebuie să adăugăm și faptul că politica SanConfind urmărește ajutorarea pacientului și din punct de vedere emotional. Orice pacient primește de la noi sprijin moral, sufletesc, astfel încât șederea în spital să nu îl afecteze din punct de vedere psihic. Ne-am propus să promovăm comportamente deontologice deosebite, precum și o deschidere umană cât mai largă, astfel încât pacienții noștri să nu fie stresați deloc.  Altfel spus, principiile morale de bioetică medicală recunoscute în întreaga lume sunt aplicate strict, sub un control și o supraveghere permanentă. Toate aceste lucruri fac ca asistența medicală în Spitalul SanConfind să fie una de înaltă performanță profesională, dar în același timp și de înaltă spiritualitate și calitate morală. Există principii morale în viața medicală stabilite de milenii. Medicina europeană a funcționat și s-a dezvoltat după principiile hipocratice, care în spitalul nostru sunt respectate cu strictețe.  

Viaţa politică post-decembristă la Câmpina (2)

În general, memoriile sunt subiective. Un sfert de veac de la evenimentele petrecute în 1989 înseamnă foarte mult timp, motiv pentru care evocările, pe măsură ce-mi vin în minte, nu sunt întotdeauna în ordine cronologică şi nu sunt întotdeauna foarte exacte, pentru că vremea le-a mai estompat şi astfel mai pot apărea unele scăpări. Istoria este o ştiinţă riguroasă, dar memorialistica pe care o practic în aceste articole e mai lejeră, subiectivă, influenţată de opiniile autorului. 

Coagularea opoziţiei. În 1990 au apărut partidele istorice, care şi-au refăcut organizaţiile în Câmpina (PNŢ, PNL, PDSR). Ulterior s-au mai adăugat şi partide noi (Partidul Alianţei Civice şi trei partide ecologiste). În viaţa politică de după 1989 s-au implicat şi unii foşti deţinuţi politici, care aveau atunci în Câmpina numeroşi membri şi erau conduşi de câmpineanul Mircea Verbancu. Ne întâlneam săptămânal la sediul PNŢ, unde încercam să elaborăm proiecte comune, să promovăm membrii mai marcanţi ai partidelor în funcţii publice şi participam la campaniile electorale. Erau două categorii de cetăţeni implicaţi atunci în viaţa politică: unii care aveau tradiţii de familie şi legături cu vechile partide (de exemplu surorile Rodica şi Delia Brătianu, dl. Hănciulescu, al cărui tată fusese un apropiat al liderului social-democrat Titel Petrescu, d-na Alexandrina Popescu, al cărei tată fusese unul din primarii de pe vremuri ai oraşului) sau care proveneau din familii cu situaţie materială bună şi fuseseră loviţi de regimul comunist, având mult de suferit prin aplicarea legii naţionalizării şi expulzarea din locuinţe (de exemplu d-na prof. Constanţa Todiraşcu, ing. Dan Roşculeţ, ing. Vasile Purdel şi încă mulţi alţii) şi alţii care intrau în viaţa politică urmărind interese personale legate de carieră şi de situaţia materială. Nimeni nu avea experienţă pentru activitatea politică. Pierdeam ore întregi în discuţii furtunoase, dar nu redactam un simplu proces verbal care să consemneze ceea ce era important. Campaniile electorale erau făcute tot amatoristic, dar cu mult entuziasm; din lipsă de fonduri, afişele electorale erau scrise de mână şi copiate la xerox şi destul de greu obţineam o sală pentru întruniri publice. 
Îmi amintesc un incident ce ilustrează acel entuziasm, când Nicu Trandafir - cunoscut prin extravaganţele sale de boem, care venise cu mult elan alături de nucleul opoziţiei câmpinene în campania pentru alegerile la Primărie - a fost arestat din ordinul primarului FSN-ist şi dus la Poliţie pentru că lipea afişe în staţii, lucru care nu era permis (nu existau atunci panouri pentru propagandă şi toate partidele puneau afişe la întâmplare). Nicu a avut parte şi de un proces; preşedintele PNŢ, Bebe Burloiu, i-a angajat însă un avocat şi l-a scăpat. Un alt incident care îmi vine în minte se leagă de campania prezidenţială de atunci, când am format un convoi de autoturisme şi ne-am deplasat în teritoriu. Ajunşi în comuna Măgureni, ne-am trezit cu maşinile bombardate de bolovani. În mediul rural, FSN-ul şi reprezentanţii lor erau atotputernici. 
Treptat s-a simţit nevoia ca formaţiile din opoziţie să se coaguleze. A apărut o iniţiativă la nivel naţional şi a fost convocat la Cluj un congres a ceea ce se numea atunci Forumul Antitotalitar. Opoziţia câmpineană avea un reprezentant la acest congres, pe muzeograful de la Peleş, Dan Rădulescu, un om de o vastă cultură şi un delicat poet. Când a plecat de la sediu, după ce luase o delegaţie care să-l împuternicească să participe la acest congres, mergând spre casă, într-un loc întunecos pe strada Plevnei, a fost înconjurat de câţiva derbedei care l-au lovit cu o bâtă în cap strigându-i: „Aşa îţi trebuie, să te laşi de politică!” Lovitura i-a provocat un grav traumatism, iar două săptămâni mai tâziu a suferit un atac cerebral şi a murit chiar în sediul PNŢ. 
Forumul Antitotalitar a avut o existenţă efemeră, dar a impulsionat unirea opoziţiei într-un organism puternic – Convenţia Democrată Română (CDR), care avea ca semn electoral o cheie, cheia fiind simbolul ce sugera deschiderea unui drum nou în politica românească. 


Primii paşi pe acest drum erau greu de făcut. Exista o ierarhie între partidele politice locale. Pe primul loc se situa organizaţia PNŢCD, care reuşise să atragă foarte mulţi tineri liceeni. Bebe Burloiu, care dispunea de oarece fonduri, îi ducea în excursii, cum erau cele organizate la Sinaia de 10 mai, când sub patronanjul seniorului Corneliu Coposu se organiza un simpozion despre istoria monarhiei române. Un partid care prinsese foarte bine în Câmpina era Partidul Alianţei Civice, condus de d-ra Mariana Dârmon, o prietenă a liderului acestui partid, cunoscutul scriitor şi profesor universitar Nicolae Manolescu. Partidul Naţional Liberal, condus de Radu Câmpeanu, nu aderase la Convenţie, dar în acea perioadă reprezentantul liberalilor din zona Câmpinei, dl. Petrescu, venea totuşi la reuniunile Convenţiei, unde era primit cu amabilitate. Federaţia Ecologistă Română îl avea lider la Câmpina pe dr. Gavrilescu, care era foarte activ. Eu reprezentam organizaţia Partidului Social Democrat Român (PSDR), condus de Sergiu Cunescu şi aveam o echipă foarte bună, în care se remarcau Lucian Palamida (care făcuse 5 ani de închisoare la Aiud penru scrisori adresate Europei Libere), ing. Florin Buda (ajuns mai târziu viceprimar), fraţii Mihai şi Florin Cosmineanu (profesori de istorie), Adrian Dascălu (economist) şi alţii. 
De la vârf până la bază, a început o înverşunată luptă pentru locurile eligibile pe liste şi pentru desemnarea candidaţilor pentru preşedinţie. 
Reuşisem să mă apropii de preşedintele Sergiu Cunescu, care avea mulţi prieteni în Câmpina, unde

CĂLĂTOR PRIN LUME. Thailanda – ţara oamenilor liberi (3)

După ce în articolul anterior am luat pulsul capitalei şi pe timp de noapte, astăzi ieşim din Bangkok şi mergem la „ţară”, nu departe de capitală, pentru lua parte la un spectacol unic, pe care ni-l oferă...

Piaţa Plutitoare – Damnoen Saduak
Autocarul ne poartă la 109 km distanţă de capitală, pentru a vedea o piaţă originală unde negoţul se face din bărci. Ajunşi la destinaţie, ne îndreptăm spre un ponton de unde ne îmbarcăm câte doi în bărci conduse de localnici cu ajutorul unor prăjini asemănătoare celor ale gondolierilor veneţieni, pentru a porni călătoria pe canalele aglomerate. Ne strecurăm încet şi cu greu printre bărcile din care localnicele îţi oferă cam tot ceea ce poţi găsi într-o piaţă obişnuită: fructe şi legume proaspete, produse alimentare, îmbrăcăminte şi încălţăminte, obiecte de artizanat, pălării de paie sau băuturi răcoritoare. 


Când doreşti să cumperi ceva, te apropii de barca respectivă şi aşa, dintr-o barcă în cealaltă, începi să-ţi negociezi preţul, care ajunge, de obicei, la jumătate faţă de cel cerut iniţial. Canalele sunt destul de înguste, în jur de 5-6 bărcuţe având loc să alunecă una lângă alta. Canalul pe care mergem noi, de formă circulară, are în mijloc o piaţă în care se vinde, în general, îmbrăcăminte şi încălţăminte sau obiecte voluminoase, mai dificil de transbordat, iar pe margine sunt înşirate sute de mici buticuri, unde eşti servit de femei ce stau ore în şir cu picioarele în apa ce ajunge până în buza prăvăliei. O imagine care te face să realizezi cât de grea este viaţa în zonele rurale din Thailanda. După aproape o oră, barca acostează la acelaşi ponton şi încă impresionaţi de cele văzute, cu mici cumpărături, ne înapoiem la autocar pentru a pleca mai departe spre...

Creşa-azil a tigrilor
Da, aţi citi bine! Există aici o adevărată creşă-azil sau refugiu destinat tigrilor, mai mici sau mai mari. Ideea a fost pusă în practică în 1999, după ce a fost adus aici un pui de tigru bolnav. De atunci,