12 decembrie 2017

„România în declin", conferință pentru liceeni la Colegiul „C.I.Istrati”

„Este România în declin? Se mai poate redresa demografic, educațional, economic, financiar, sportiv și moral?”, este provocarea pe care prof. dr. Nicolae Geantă a aruncat-o în dezbatere invitaților săi la conferința pentru liceeni organizată miercuri, 6 decembrie, la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati”. În fața a peste 80 de elevi și profesori din trei licee câmpinene („C.I.Istrati”, „N. Grigorescu” și Forestier), istoricul Alin Ciupală a vorbit despre puterea și influența pe care a avut-o România Mare, Nicolae Geantă a pus în discuție declinul după 1990, în timp ce prof. dr. Christian Crăciun a sugerat soluții și ipoteze pentru ieșirea din acest labirint.


„Noi, românii, nu avem un țel comun. O țară care nu are un tel comun nu e un popor, e o hoardă” le-a spus C. Crăciun elevilor, sfătuindu-i să urmeze elitele și să devină elite.  „România trebuie iubită critic. Să ne acceptăm defectele” a mai sugerat acesta, îndemnând tinerii sa nu-și sinucidă inteligența sau să fugă de meritocrație. „Nu cred că mergem într-o direcție greșită, dar mergem încet și în zig-zag”, a concluzionat scriitorul. 
Între invitaţii care au luat cuvântul s-a numărat şi consilierul local Florin Frățilă, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local,  care s-a declarat uimit că mai există „profesori ca d-voastră, care mai vor să facă ceva în țara asta”. Au mai fost prezenţi: Marian Dulă, consilier personal al primarului, profesorii Nicolae Meleacă, Marcel Vlădescu și Corina Gheorghe - directorul instituției gazdă. 
La final, Nicolae Geantă a avut un discurs motivațional emoționant, enumerând zece criterii pe care, dacă le-ar aplica, românii ar ieși rapid din criza postdecembristă, „când toți cei ce dorm se vor trezi, când cei ce fură vor renunța, când cei ce se numesc creștini vor face voia lui Dumnezeu”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu