07 februarie 2017

#RO_MÂNIA. Sute de mii de români au ieşit în stradă să protesteze împotriva minciunii politice

Câmpinenii au luat parte 
atât la protestele din capitală, 
cât şi la cele desfăşurate în diaspora

De la începutul acestei luni, România a fost zguduită de ample mitinguri populare de protest împotriva ordonanțelor prin care guvernul actual condus de Sorin Grindeanu impunea grațierea unor pedepse și modifica prevederi importante din Codul penal, modificări cu dedicație, făcute în favoarea președintelui PSD, Liviu Dragnea, dar și în favoarea multor politicieni din diverse partide, condamnați sau cercetați penal pentru fapte de corupție și nu numai. Revoltele populației au întrecut cu mult (și ca intensitate, și ca arie de desfășurare), protestele de stradă din întreaga perioadă postdecembristă. Și la Câmpina au ieșit câteva zeci de oameni. Nu au fost mulți, dar important este că și orașul nostru s-a înscris printre cele cu cetățeni care au arătat că le pasă de viitorul țării și, din această pricină, nu mai pot sta în casă.  


După alegeri legitime, o guvernare nelegitimă
Votul popular a decis, pe 11 decembrie 2016, câștigarea puterii pentru următorii patru ani de către Alianța PSD – ALDE.  Dar susținerea ideii că această legitimare populară îi înrădăcinează la putere pentru întreg mandatul nu prea ține, la o analiză mai atentă. Pentru că ideea aceasta nu are temei; nici moral, nici legal. Dacă noii guvernanți și-au bătut joc de popor – de alegătorii care i-au votat (nemaivorbind de cei care nu i-au votat), dar și de cei care nu au putut vota, dacă noii guvernanți au acționat noaptea, „ca hoții” – în opinia a zeci de mii de protestatari, încercând să treacă legi nedrepte și care afectează imaginea și viitorul României în întreaga lume, atunci se poate afirma fără îndoială o altă idee, cu adevărat de bun-simț. Chiar dacă alegerile au fost libere și democratice, iar guvernanții au avut legitimitate la începutul mandatului, după OUG nr. 13 din seara de 31 ianuarie, ei nu mai sunt legitimi, pentru că au încălcat legea și, odată cu ea, și legitimitatea cu care fuseseră învestiți prin votul popular favorabil lor într-o zdrobitoare majoritate. 
Așa cum nici un hoț prins asupra faptului nu mai poate fi prezumat de bună-credință atunci când a acționat asupra păgubitului.

Scurtă cronologie a evenimentelor
30 ianuarie 2017. Ministerul Justiției a organizat un simulacru de dezbatere publică (într-o sală cu 50 de locuri din incinta ministerului), în legătură cu proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. La finalul dezbaterii, ministrul justiției a susținut că varianta inițială a actelor normative va fi modificată, urmând a se stabili dacă vor fi adoptate de Guvern sau dacă discuțiile se vor muta în Parlament.
31 ianuarie 2017. În jurul orei 21.00, ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că a fost adoptată prin ordonanță de urgență modificarea codurilor penale. Totodată, a fost adoptat și proiectul grațierii unor pedepse. Mișcarea a fost primită cu revoltă de români. În ciuda orei târzii, peste 15.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, cerând demisia acestuia. Jurnaliștii care au participat la conferința de presă în care ministrul Justiției a anunțat modificările la legislația penală au fost blocați în Guvern „pentru siguranța lor”. Protestatarii revoltați au forțat gardurile puse de forțele de ordine de jur împrejurul Guvernului. Jandarmii au intervenit pentru a calma oamenii care au aruncat spre forțele de ordine cu bulgări de zăpadă.
Protestele din Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, au continuat în fiecare seară, de atunci încoace, cu participări masive de zeci și sute de mii de demonstranți, printre care s-au aflat şi foarte mulţân câmpineni, cărora li s-au alăturat, protestând în multe oraşe din Europa, câmpinenii din diaspora aflaţi în Franţa, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Scoţia, Spania, Italia ş.a.

Câmpineni care au protestat peste hotare
5 februarie 2017. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codurilor penale. Cu toate acestea, protestele au continuat pentru a șasea zi sub hashtag-ul #Ro_mânia. În toată țara, o jumătate de milion de oameni s-au aflat în stradă, 250.000 doar la București, în fața sediului Guvernului României. Unele televiziuni au umflat puțin cifra participanților, dar oricum au fost cele mai mari mișcări sociale de la Revoluția din Decembrie și până în prezent. 

Comunicate de presă și de protest semnate de liberali şi USR-işti câmpineni
„Ceea ce șocheazã în aceste zile la regimul PSD - ALDE este totala indiferențã fațã de vocea cetãțeanului, o atitudine nedemocraticã ce demonstreazã clar ruptura totalã între alegãtori și putere. Ceea ce au fãcut guvernantii, fãrã niciun proces de conștiințã, fãrã niciun regret, în noaptea de 31 ianuarie/ 1 februarie 2017, pot face oricând, cu orice lege, nu doar în justiție. Acesta este un mare pericol, care nu poate fi trecut cu vederea! Ceea ce nu înțeleg vremelnicii "proprietari" de Putere este cã în anul de grație 2017 nu mai poți șubrezi statul de drept cu ordonanțe șmecherești date la miezul nopții și nici nu mai poți deturna un protest pașnic, pentru cã se vede, iar toate acestea în numele votului democratic care te-a adus la Putere. Rãspunsul liberalilor câmpineni fațã de cinismul guvernanților este unul simplu, dar ferm: cerem abrogarea ordonanțelor pe justiție și demisia guvernului Dragnea - Grindeanu, cu tot cu ministrul "Altã întrebare" Florin Iordache. Susținem necondiționat revolta cetãțenilor României, care își demonstreazã pașnic nemulțumirea fațã de abuzurile guvernului”, este comunicatul PNL Câmpina, semnat de un grup de liberali: Enache Dragomir; Monica Clinciu; Rodica Papuc; Marian Nistor; Corina Topalã; Bogdan Cord; Liviu Briciu; Dan Nica; Florin Frãțilã; Adrian Dochia; Cosmin Raț și Doru Trifan. 
Înaintea lor, conducerea organizației USR Câmpina făcuse cunoscut un alt comunicat de presă: ”USR Câmpina solicită public abrogarea Ordonanței ”de urgență” care, printre alte modificări aduse Codului penal, dezincriminează abuzul în serviciu, ducând astfel la închiderea unui număr mare de dosare penale și la pierderea unui miliard de euro, prejudiciu adus României de către demnitari sau funcționari publici. De asemenea, ne manifestăm sprijinul pentru sutele de mii de oameni care protestează pașnic în toată țara, inclusiv în Câmpina, împotriva subminării statului de drept din Marțea Neagră 2017, de către ”monstruoasa coaliție” PSD-ALDE. De altfel, în aceste zile, pe lângă depunerea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu - Dragnea, parlamentarii Uniunii Salvați România protestează non-stop în clădirea Palatului Parlamentului, în sala de ședințe a Camerei Deputaților. Nu în ultimul rând, așteptăm la nivel local o poziție oficială pe acest subiect din partea filialelor câmpinene ale partidelor reprezentate în Consiliul Local – PNL, PSD, PMP, ALDE. Credem că este de mare interes pentru cetățenii orașului să cunoască punctele de vedere ale conducerii și membrilor acestor partide, mai ales din partea celor care ar putea beneficia de prevederile acestei Ordonanțe ”de urgență”. Suntem curioși dacă în filialele câmpinene ale partidelor aflate la guvernare – PSD și ALDE – mai există oameni cu minimă decență și onoare care să își manifeste dezaprobarea față de abuzul de putere săvârșit în aceste zile. De altfel, susținerea fermă a unor principii ar trebui sa contribuie la corecta informare a câmpinenilor cu privire la onestitatea politicienilor care conduc sau influențează destinele orașului". 

Editorial. REVOLUȚIA NETERMINATĂ

Generația mea participă în aceste zile la a doua revoluție română, după cea din 1989. Aceea a fost finalmente o revoluție neterminată, furată. Cum s-a văzut, nu ne-am desprins radical de tarele comunismului. Cauzele sînt multe, nu le pot nici măcar enumera pe cele principale, una trebuie reamintită: ratarea punctului 8 de la Timișoara. Pentru că el rezonează în a explica revoltele de azi. Faimoasele OG sunt ocazia, iar nu cauza profundă a revoltei, ca să-l parafrazez pe Bălcescu. Mă scîrbesc de aceea „raționamentele” de tip Alina Mungiu, că de ce nu au ieșit oamenii în ocazia x sau ocazia y. „Explicațiile” de tip sunt plătiți de Soros sau manipulați de servicii ar trebui să scufunde în rușine orice intelectual serios. Pur și simplu acum a fost ultima picătură care a umplut paharul, marile seisme sociale au ceva stihial, sunt mereu explicate a posteriori, dar niciodată nu pot fi prevăzute cu exactitate. Deja miza a devenit mult mai mare decît abrogarea OG sau chiar eliminarea patologicului Dragnea de la putere. Dacă iar ne mulțumim cu victorii punctuale, hidra se va reface rapid, ca în filmele cu alieni imortali. De mai bine de un deceniu am scris aici că PSD-ul (sau cum s-o mai fi numit pe atunci) nu se poate reforma. Este un partid toxic pentru democrație și punct. Tot ce face în ultimul deceniu e o dovadă peremptorie. Vulgaritatea și insuficiența intelectuală a oamenilor care au luat puterea în decembrie a scos toată mizeria la suprafață, ca o viitură. Nu se pune problema de a nega rezultatul politic al alegerilor, oamenii ajunși în funcții pot fi însă în modul cel mai democratic analizați. Că liberalii sau orice altă forță politică încearcă să adune capital politic de pe urma oamenilor care stau noapte de noapte în ger la manifestații este jenant. Nu există un partid de opoziție reprezentativ acum. Deocamdată nu există o forță politică în stare să reprezinte strada. Cît se poate merge așa? Este marea întrebare. 


Trebuie să fim recunoscători lăcomiei și prostiei lui Dragnea și slugilor sale acefale (Iordache, Grindeanu, Șevil, Olguța, Firea, Carmen Dan et alţii) că au coagulat într-un mod incredibil societatea în jurul unui țel comun. Totul este ca această victorie de etapă care se conturează să nu fie iar pierdută. Să schimbăm chipul profund al țării. Și asta e infinit mai greu decît a denunța o putere coruptă și abuzivă. Un pas succesiv al anulării legilor imorale ar fi demisia imediată a tuturor celor care le-au susținut: Dragnea (demisia din fruntea partidului și a Camerei), Tăriceanu, Iordache, Olguța, Carmen Dan, Constantin etc. De altfel, demisia Guvernului în întregime ar trebui să fie de la sine înțeleasă, deoarece a girat o asemenea ticăloșie. Cerința maximală ar fi organizarea de alegeri anticipate, întrucît puterea care le-a cîștigat pe cele din decembrie s-a dovedit profund imorală. Mi se pare legitim și moral. Dar, dincolo de aspectul politic, rămîne cel etic și social. 
Poate că am învățat ceva din toate astea, din mîndria și bucuria acestor zile și nopți: forța solidarității, faptul că nu trebuie niciodată să te lași copleșit de silă atunci cînd e vorba de țara ta, forța inteligenței împotriva grobianismului incult și mărginit. Toate astea trebuie sporite, fixate, să nu mai regresăm, cum s-a întîmplat după euforia din 1990. Democrația nu este doar o construcție juridică, ci, înainte de asta, una morală. Numai atunci ea se fixează irevocabil. Ceea ce se petrece în aceste zile, este o întemeiere morală  a unui nou mod de a fi în istorie. Ea poate fi reușită sau ratată. Grandomania bolnavă a lui Dragnea a pus în discuție însăși existența țării (nu sînt cuvinte mari, ceea ce spun Tăriceanu sau Norica Nicolai  ne separă de UE, de NATO, de tot ce înseamnă integrarea în lumea de azi). Există și un discurs de dreapta, anticapitalism, antioccidental, anti UE și anti NATO, antiamerican șamd, care discurs se întîlnește foarte interesant cu cel de stînga extremă. Dar asta ține de nuanțe asupra cărora este de reflectat mai tîrziu. Acum arde această belarusizare a României. Și ea trebuie împiedicată. Și, simultan, trebuie gîndit la pașii următori. Nu trebuie lăsați tot ei să facă istoria. Euforia minunată din aceste zile ține de faptul că simțim că acum noi facem istoria. Asta trebuie conștientizat și păstrat. E ca la punerea piciorului în ghips: atenție el rămîne cum l-ai pus! Deci este esențial cum punem „cap și începătură” noii țări care se naște în aceste zile. Este o distanță enormă între România din piețe (neviolentă, inteligentă, plină de umor și imaginație) și cea din unele studiouri de televiziune (cu oameni la limita indigenței intelectuale, fixați în idei, ilogici și antigramaticali). Nu mai vorbesc de defazajul față de clasa politică, care a primit prin sutele de  mii de demonstranți un cumplit vot de blam. Această sciziune poate însemna o limpezire, poate reușim să nu mai vedem seară de seară aceleași chipuri patibulare pe toate ecranele care să ne explice ceea ce trăim. Se dovedește că nu e nevoie de „explicațiile” lor. Ar fi una dintre urmările așteptate, să scăpăm și de ei. Nu numai de banda de răufăcători care ne conduc sub pretextul votării. Nu sînt euforic, greul abia începe. Monstrul rănit e și mai periculos.
Christian CRĂCIUN

Consiliul Local s-a reunit în şedinţă extraordinară pe tema organizării Târgului Mierii

Finanţarea cu bani publici a ediţiei din acest an a Târgului Mierii rămâne un subiect de discuţii aprinse în legislativul local. După scandalul de la sfârşitul lunii trecute, în urma căruia consilierii locali au decis să retrimită la comisii, spre a fi reanalizat, proiectul de parteneriat între administraţia publică locală şi Asociaţia Apicolă „Valea Prahovei”, disputa a îmbrăcat noi forme la ultima întâlnire organizată la Primărie pe această temă. Mai exact, miercuri, 1 februarie, cu începere de la ora 15.00, comisia de specialitate a Consiliului Local a organizat o şedinţă la care au fost invitate toate părţile implicate în proiectul „Târgul Mierii” şi anume, pe de o parte reprezentanţii administraţiei publice locale (consilieri locali, primar, viceprimar, secretar) şi pe de altă parte reprezentanţii asociaţiei mai sus amintite. Discuţiile moderate de Florin Frăţilă, preşedintele comisiei, au fost cât se poate de transparente, având în vedere că la şedinţă a avut acces şi presa, edificatoare şi pe alocuri chiar în contradictoriu, din moment ce fiecare parte îşi susţinea cu tărie argumentele. După un tur de opinii, care a durat destul de mult timp, având în vedere că fiecare dintre cei prezenţi (25 la număr) au fost invitaţi să-şi spună punctul de vedere, s-a ajuns şi la o concluzie în urma căreia administraţia a promis că va susţine necondiţionat organizarea Târgului Mierii, atât din punct de vedere financiar, cât şi logistic, în condiţia în care Asociaţia „Valea Prahovei” va achita o taxă pentru folosirea domeniului public, aşa cum prevede legea şi nu cum nu s-a întâmplat în anii anteriori. Sigur că noile reglementări impuse de administraţia locală nu au fost deloc pe placul celor de la asociaţie, care au încercat să se apere argumentând că toate încasările înregistrate la târg (provenite, practic, exclusiv din închirierea domeniului public) sunt cheltuite pentru organizarea manifestării. 


După mai bine de două ore şi jumătate de „negocieri”, şedinţa de comisie s-a încheiat cu o variantă de parteneriat agreată, cu puţine excepţii , de toată lumea. Asociaţia „Valea Prahovei” va plăti o taxă specială instituită cât mai curând posibil printr-o hotărâre de Consiliu Local, pentru folosirea domeniului public, în cuantum de 8.000 RON, iar administraţia locală va asigura de la buget, prin intermediul Casei Tineretului, toate costurile  în valoare de 24.000 lei necesare promovării evenimentului. O înţelegere echitabilă  la prima vedere, având în vedere că Asociaţia va plăti o sumă modică pentru o suprafaţă destul de mare din domeniul public, primind un important ajutor din partea comunităţii, iar comunitatea se va alege cu mândria că acest târg va fi realizat în continuare la Câmpina şi cu multă publicitate la nivel naţional. 
Pentru a legifera cele prezentate mai sus, Consiliul Local s-a reunit ieri, 6 februarie, la ora 16.30, în şedinţă extraordinară, în urma căreia proiectul de hotărâre a fost adoptat.

Comunicat de presă - Târgul Mierii 2017 
Consiliul Director al Asociatiei Apicole Valea Prahovei, intrunit in urma sedintei C.L. Campina din 06.02.2017, luand act de timpul foarte scurt ramas pana la startul manifestarii Targul Mierii Campina, a supus la vot propunerea de anulare a evenimentului. 
In urma votului, s-a decis cu 3 voturi pentru si doua impotriva, ca in 2017 evenimentul sa se desfasoare. Alocarea de buget cu doar doua saptamani inainte determina ca multe din evenimentele care faceau Targul Mierii Campina o manifestare unica la nivel national sa trebuiasca anulate. Ne exprimam speranta ca, desi bugetul decis de Consiliul Local Campina pentru promovarea manifestarii nu acopera decat 25-30% din ceea ce s-a realizat anul trecut in acest sens, decizia prin care campania de promovare a evenimentului va fi in totalitate in responsabilitatea Primariei municipiului si Consiliul Local, va face manifestarea Targul Mierii mai vizibila la nivel national, astfel incat numarul de vizitatori sa creasca. 
Este momentul sa ne unim si prin munca staruitoare sa continuam sa cladim o imagine cat mai buna municipiului Campina. Promovarea facuta Targului Mierii de Primarie si Consiliul Local, impreuna cu organizarea evenimentului de catre asociatiile Valea Prahovei si Miere Sincera, speram sa aduca mai mult dinamism manifestarii si o noua perspectiva. Baza solida care s-a pus in urma acestei colaborari credem ca va fi utila si pe viitor pentru dezvoltarea in comun a altor proiecte. 
Mihail Petru Apostolescu, 
Presedinte al Asociatiei Apicole Valea Prahovei

1322 de agenţi de poliţie urmează un curs de iniţiere în carieră la Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr”

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 6 februarie – 28 aprilie 2017, în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” se vor forma şi pregăti pentru specializarea ordine şi siguranţă publică, 1322 de agenţi de poliţie (932 bărbaţi şi 390 femei), încadraţi în luna ianuarie, pentru acoperirea deficitului de personal de la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române.


Cursurile se vor desfăşura pe baza unui curriculum special conceput pentru a asigura însuşirea noţiunilor, a informaţiilor şi deprinderilor de bază ale muncii de poliţie. Programa de învăţământ cuprinde atât cursuri teoretice, cât şi activităţi practic-aplicative.
La finalul celor trei luni de şcoală, agenţii vor susţine evaluări la toate competenţele parcurse.

Trei intersecții cu probleme din centrul municipiului vor fi semaforizate

La sugestia Poliției Rutiere, dar și ca urmare a unor numeroase solicitări venite din partea cetățenilor municipiului, trei dintre cele mai periculoase intersecții din centrul Câmpinei vor fi semaforizate în curând. Este vorba despre intersecțiile dintre Bulevardul Culturii și străzile Griviței și Plevnei, precum și de intersecția străzilor Toma Ionescu și Ana Ipătescu. Pentru realizarea celor trei investiții importante, membrii Consiliului Local Câmpina au aprobat, la ședința ordinară de la finalul lunii trecute, cele trei proiecte de hotărâre inițiate de primarul Horia Tiseanu. În plus, o a patra intersecție, Calea Doftanei – Bulevardul Carol I – Bulevardul Culturii, care a fost semaforizată în urmă cu mai mulți ani, va fi supusă unor lucrări de reabilitare și modernizare, lucrări incluse în proiectul privind realizarea semaforizării intersecției Bulevardul Culturii – strada Griviței.  Legislativul municipal a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea tuturor investițiilor prevăzute de cele trei proiecte de hotărâre amintite, drept pentru care, în următoarele săptămâni, se va putea organiza selecția de oferte care să facă apoi cunoscută firma realizatoare a lucrărilor. Se estimează că în această vară cele trei semaforizări, plus modernizarea celei de a patra, vor fi realizate. 


Dintre toate cele trei intersecții ce urmează a fi semaforizate, cea mai periculoasă este Ana Ipătescu – Toma Ionescu, căci în acest loc ciocnirile dintre mașinile aflate în trafic sunt cele mai numeroase. Din fericire, puține s-au soldat cu morți, evenimentele rutiere nedorite având ca urmare răniți mai mult sau mai puțin grav. Următoarea, din punct de vedere al intensității traficului, este intersecția Bdul Culturii – str Griviței și, de aceea, această investiție a fost așteptată cu mult interes de către șoferii câmpineni. Cum vă informam ceva mai devreme, ea cuprinde, de asemenea, modernizarea semaforizării intersecției Bdul Culturii – Bdul Carol I – Calea Doftanei, care este veche și depășită fizic și moral. Becurile ultimei intersecții amintite nu mai luminează corespunzător, dar oricum această modernizare a semaforizării sale se impunea și pentru faptul că autoritățile municipalității doresc crearea unei unde verzi, pentru ușurarea traficului rutier din intersecțiile Bulevardului Culturii cu Bulevardul Carol I, Strada Griviței și strada Plevnei. Chiar dacă nu este foarte circulată, intersecția dintre Bulevardul Culturii și strada Plevnei ”cerea” și ea o semaforizare, dar asta nu doar pentru unda verde ce se vrea realizată în această zonă, ci și pentru că nu se poate uita prea repede  faptul că în acest loc, cu doi ani în urmă, s-a întâmplat un teribil accident de circulație soldat cu moartea unui localnic. (A.B.)

Ministrul de externe privește discret spre Câmpina

Bineînțeles că este un titlu ”cârlig”, dar dacă tot ați ajuns să vă aruncați ochii pe primele rânduri de sub el (de sub titlu, adică), atunci continuați, fiindcă nu pierdeți nimic dacă citiți acest articol până la finalul său, care, desigur, nu va mai fi unul de tip ”cârlig”; decât poate pentru cei care citesc de la dreapta spre stânga și de jos în sus. Vestea cea bună pe care putem să o dăm unor simpatizanți ai actualei alianțe de guvernare  (dacă nu or fi prins cumva informația din alte ziare electronice locale), este că alde Toader al lui Meleșcanu (cum se mai zice pe la noi, pe la țară), și-a deschis cabinet parlamentar la Câmpina. Căci alde Meleșcanu, pentru cine nu știe, a fost ales senator în Circumscripția Electorală Prahova, înainte de a fi cooptat, ca ministru de externe, în guvernul condus de încă actualul premier Sorin Grindeanu (cu porunceală continuă din umbră de la veșnicul Liviu Dragnea, suprema mustață pesedistă a țării). 


În calitate de senator, Meleșcanu s-a gândit că este nimerit să-și deschidă un cabinet parlamentar secundar la Câmpina. Tare ne-a mai nimerit, fiindcă altfel rămâneam - vai de capul nostru!, al doilea oraș ca importanță din județ fără cabinet de parlamentar. Pentru cine nu știe sau a uitat, alde Meleșcanu e de la ALDE. Adică atât este de impregnat de filosofia partidului său, inspirată de ideologia liberalilor și democraților din Parlamentul Europei, încât îi place cu cele patru litere și din față, și din spate. Meleșcanu a candidat pentru Senatul României din partea ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, care s-a aliat politic cu PSD pentru a obține o majoritate parlamentară confortabilă, numai bună să treacă actele normative inițiate la ceas de noapte de către guvernul format de cele două partide amintite mai devreme. Cabinetul senatorial este situat pe Bulevardul Carol I, aproape de intersecția cu strada Maramureș. Teodor Meleșcanu, un diplomat de carieră cu state vechi și rădăcini în diplomația promovată de România comunistă, este pentru a treia oară ministru al Afacerilor Externe. În perioada 19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996, Teodor Meleșcanu a îndeplinit funcția de ministru de stat, ministru al Afacerilor Externe în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu. Apoi, după aproape două decenii, a fost numit din nou ministru de externe, în 2014, pentru doar opt zile, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, când a fost însărcinat cu rezolvarea problemelor legate de votul din diaspora, însă a fost criticat pentru rezultate. El a fost, de asemenea, ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, fiind numit ulterior, în 2012, şef al SIE de către președintele de atunci, Traian Băsescu. (A.B.)

Dr. Emil Haritinian, medic specialist ortopedie-traumatologie: „Tratamentul ortopedic al fracturilor cu aparat ghipsat poate da în continuare rezultate foarte bune”

Începând cu vineri, 17 februarie 2017, în cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului SanConfind se va deschide un cabinet de ortopedie ale cărui servicii vor fi asigurate de un cunoscut medic ortoped din Capitală, doctor în științe medicale. 
Este vorba despre Emil-George Haritinian, medic specialist ortopedie-traumatologie în cadrul Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC osteoarticular „Foișor” din București, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, având stagii și specializări multiple în universități și spitale cunoscute din Belgia, Franța și Marea Britanie. În orice caz, sunt puțini medici de vârsta sa, specialiști în ortopedie – traumatologie, care să fi obținut titlul de doctor în științe medicale. Pentru programări la Cabinetul Ortopedie SanConfind, solicitanții pot suna la numărul de telefon 0372.327.450. Vă prezentăm în continuare interviul pe care ni l-a acordat domnul doctor Emil Haritinian. 


- Domnule doctor Emil Haritinian, bine ați venit în echipa medicală SanConfind. Vă rog să ne spuneți, pentru început, câteva cuvinte despre viața dumneavoastră, despre cariera dumneavoastră.
- Bine v-am găsit. Am absolvit, în anul 2005, Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. În 2014, am obținut titlul de doctor în științe medicale. Tot de atunci, lucrez ca asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. Consider că evoluția mea profesională a fost cel mai mult influențată de experiența dobândită la spitalul de ortopedie „Foișor” din București, precum  și de cea acumulată la spitalele CHU Pitié-Salpêtrière din Paris, Good Hope – Birmingham, CHU Tivoli și ULB din Bruxelles. 
- S-ar putea spune că istoria ortopediei (nescrisă, e drept), începe în Comuna Primitivă, atunci când vraciul unui trib, probabil, a avut ideea să vindece fractura unui om fixându-i membru fracturat în două bețe înfășurate strâns într-o liană. Era viabil procedeul? 
- Aveti dreptate. Și în prezent, în cazul în care nu dispunem de mijloacele necesare pentru a realiza imobilizarea unei fracturi, atela se poate realiza artizanal. În cazul fracturilor deschise, riscul de infecție este mare, dar pentru fracturi închise, extra-articulare, fără deplasare importantă, se pot obține rezultate bune prin simpla imobilizare a focarului de fractură, permițând astfel formarea calusului.
- Facem descoperiri științifice revoluționare, obținem supergene, clonăm ființe, trimitem oameni în cosmos și sonde spațiale în alte galaxii, dar nu reușim să rezolvăm o fractură de calcaneu; mai complicată, e adevărat, dar tot o fractură, până la urmă. Cât de dificilă este fractura de calcaneu și care este rezolvarea ei optimă?
- În pofida progresului important realizat în tratamentul fracturilor (în special, cel chirurgical), există încă situații când, datorită gravității fracturii, pacienții pot să rămână cu sechele. Este foarte important de precizat ce tip de fractură de calcaneu. Într-adevăr, în cazul fracturilor articulare, multifragmentare, cu deplasare importantă, poate să fie dificilă obținerea și menținerea unei reduceri anatomice. De asemenea, în cazul acestor fracturi, pot să apară relativ frecvent complicații ale tratamentului chirurgical. Aici un rol important îl au și alți factori care țin de pacient (vârsta, fumatul, diabetul etc.)
- Se mai folosește azi ghipsul la fel de mult ca odinioară, pentru imobilizarea picioarelor și a mâinilor fracturate?
- Sigur, tratamentul ortopedic al fracturilor, ce implică reducerea și imobilizarea fracturilor prin mijloace nesângerânde, poate să dea rezultate foarte bune pentru multe fracturi. Imobilizarea se realizează, în continuare, folosind, în majoritatea situațiilor, ghipsul. Există însă și alternative sintetice (ex: fibre de poliester impregnate cu rășină poliuretanică).
- Cea mai complexă articulație a corpului uman este cea de la genunchi sau cea de la gleznă? Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale acestor articulații?
- Genunchiul este ce mai mare și mai complexă articulație a corpului uman. La nivelul genunchiului, cele mai frecvente afecțiuni sunt leziunile meniscale, ligamentare și gonartroza, iar la nivelul gleznei - entorsele și fracturile maleolare.

Povestea unei capodopere: „Izvor, Ţara Sălciilor”/ „Izvor, Le Pays de Saules)*

Scurtă istorie a localităţii Comarnic
O distinsă doamnă care are în familie trei generaţii de preoţi şi deţine în Comarnic o casă, adevărat muzeu pentru istoria acestei străvechi localităţi, mi-a adus recent o carte rară. În această adevărată bijuterie literară este descrisă localitatea Posada – Comarnic şi tradiţiile ancestrale păstrate aici. Localitatea este foarte veche, probabil de la începuturile frământatului Ev Mediu. În istoria noastră e consemnată victoria lui Basarab I în bătălia de la Posada, moment important în întemeierea statalităţii în voievodatul Ţara Românească. Istoricii plasează locul bătăliei în diferite puncte: Ţara Loviştei ori drumul Rucăr – Bran, dar în legendele locale din Comarnic, transmise din generaţie în generaţie, bătălia este plasată la Posada şi se spunea că pentru a marca strălucita victorie împotriva regelui Ungariei, Carol Robert, primul Basarab a pus pe platoul de pe malul Prahovei trei stâlpi înalţi de piatră, ca să-şi comemoreze victoria. Ulterior, se pare că aceşti stâlpi au fost cuprinşi în zidurile schitului Lespezi şi urmele s-au şters. Cronica pictată de la Viena, care relatează desfăşurarea bătăliei, are şase ilustraţii, frapant de asemănătoare cu cele din defileul prăpăstios al Prahovei. Alt argument în favoarea acestei ipoteze ar putea fi şi numele localităţi, cu trimitere directă la celebra bătălie. Comarnicul, care cuprinde o mulţime de sate şi cătune devenite acum cartiere ale tânărului oraş, este amplasat pe moşia prinţilor Bibescu. Domnitorul Gheorghe Bibescu a început construcţia şoselei de la Bucureşti spre Comarnic pentru a putea ajunge mai uşor cu trăsurile la conacul pe care îl avea aici, la marginea pădurii. Nepotul său, prinţul George Valentin Bibescu, a administrat foarte bine întinsa moşie moştenită ce cuprindea păduri şi mai mulţi munţi, a ridicat o fabrică de ciment şi una de ceramică, care au funcţionat până de curând. 

Genealogia scriitoarei Martha Bibescu
Familia Bibeştilor şi a verilor lor, Ştirbey, a fost bine cunoscută aproape un secol, fiind personalităţi marcante în lumea mondenă şi culturală a Franţei şi Europei: Elena Bibescu, pianistă care a dat concerte prin mai multe capitale europene şi l-a sprijinit pe George Enescu la începutul carierei sale; dramaturgul Anton Bibescu, ale cărui piese se jucau la Paris şi aveau succes de critică; verişoarele lor, Ana Brâncoveanu (devenită prin căsătoria Anna de Noailles) şi Elena Văcărăscu –nume bine cunoscute în cultura franceză; Anton Bibescu şi fratele său, Emanuel, prieteni apropiaţi ai marelui romancier Marcel Proust, care s-au luptat mult cu editorii francezi pentru a-i publica acestuia ciclul de romane mereu respins de aceştia şi devenit apoi celebru, „În căutarea timpului pierdut”. 
Pe linie paternă, Martha Bibescu (28 ianuarie 1886 – 28 noiembrie 1973) se trage din renumita familie a boierilor Lahovary. Tatăl ei, Ioan N. Lahovary (1844 – 1915), fost preşedinte al Senatului şi ministru de externe, a avut doi fraţi: Alexandru (ministru de externe şi de justiţie) şi generalul Iacob Lahovary (de patru ori ministru de război şi de externe). În 1905, în calitate de ministru de război, Iacob Lahovary a acordat azil politic marinarilor de pe crucişătorul Potemkin, participanţi la revoluţia rusă din 1905, care înfrânţi, s-au refugiat la Constanţa. Familia Lahovary a avut un conac în Câmpina, pe Bulevardul Culturii, pe care l-au donat oraşului, pentru a fi amenajat ca spital pentru copii. Pe linie maternă, principesa Martha avea adânci rădăcini în istoria noastră. Mama ei, Smaranda Ema Mavrocordat, era strănepoata domnitorilor Constantin Mavrocordat (1711 – 1769, cel care a desfiinţat şerbia în Moldova) şi a lui Niculai Mavrocordat, cunoscut pentru marea lui bibliotecă şi cultura umanistă. Prin femei, Mavrocordaţii erau înrudiţi cu Muşatinii, iar prin soţia lui Ştefan cel Mare, Voichiţa, cu Basarabii. 
În scrierile ei, Martha Bibescu îi face un frumos portret marelui Ştefan: „Acest domnitor este şi astăzi stăpânul necontestat al Moldovei de Sus. El domneşte singur, se află pretutindeni risipit în privelişti, purtat de coline, alergând cu apele învolburate ale văilor. Nimeni nu l-a înlocuit în închipuirea poporului. Fiecare trecătoare din munţi înseamnă o bătălie câştigată de el. (...) Fiecare cetate cuprinde o biserică pe care el a zidit-o (...). A fost singurul să recucerească cheile pierdute ale Porţii Europei (...), singurul principe creştin care să fi înfrânt de două ori pe cuceritorul Constantinopolului, acest tânăr bărbat blond cu plete lungi”. 
Martha şi-a iubit foarte mult ţara, susţinând că 1 decembrie 1918 este „ziua cea mai sfântă din calendarul meu personal”. S-a căsătorit de foarte tânără cu prinţul George Valentin Bibescu, personaj remarcabil în istoria aviaţiei române. În primul război mondial, acesta comanda două escadrile de recunoaştere. Pentru vitejia piloţilor, ofiţerii francezi din misiunea generalului Berthelot, îi numeau „veselii maniaci ai sinuciderii”. În 1932, a fost ales preşedintele Federaţiei Aeronautice Internaţionale, care cuprindea 42 de aerocluburi. În timpul unui raid Bucureşti – Saigon, s-a prăbuşit în India cu avionul şi a fost grav rănit. Avea să cumpere de la o verişoară Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, dăruindu-l Marthei, care l-a însărcinat pe arhitectul şi scriitorul George Mihai Cantacuzino să coordoneze restaurarea acestui edificiu renascentist. 


Mărturii despre Martha
A scris în limba franceză 40 de cărţi. Celebră a făcut-o însă cartea „Izvor, Ţara Sălciilor”, premiată de Academia Franceză. Cartea pe care mi-a adus-o doamna preoteasă din Comarnic are pe foaia de gardă o importantă dedicaţie scrisă de mâna principesei: „Domnului Rheindt. În amintirea vizitei făcute pe neaşteptate, aceluia care alină multe suferinţe prin cunoştinţele sale şi este preţuit de toţi locuitorii Comarnicului. Martha, Principesa Bibescu, 24 septembrie 1940”.
Cartea, dedicată Elizei Brătianu (soţia lui Ionel I.C. Brătianu), are o prefaţă scrisă de Mihail Sadoveanu, din care spicuim: