09 mai 2017

Spectaculoasă lansare de carte la aerodromul din Băneşti: „Iacării acrobaţi. Aripi româneşti”

Iacării acrobaţi, între meseria de zi cu zi şi pasiunea pentru zborul acrobatic

Puţină lume ştie că la Băneşti, în zona Ciuperceasca, există un aerodrom de care se leagă activitatea sportivă, dar mai ales pasiunea a trei virtuoşi ai manşei ce organizează an de an adevărate spectacole pe cer, din cocpitul (????) unor aeronave româneşti fabricate la Bacău, YAK 52. 
Dan Ştefănescu (49 ani), pilot comandant pe Boeing 737 în cadrul companiei Tarom, Dan Conderman (47 ani) – pilot instructor pe Boeing 737 la compania Blue Air şi Ioan Postolache (52 ani) – pilot instructor de zbor, căci despre ei este vorba, au înfiinţat cu 11 ani în urmă formaţia “Iacării acrobaţi” din pasiune pentru avioane şi mai cu seamă din dorinţa de a zbura liberi, fără constrângerile impuse piloţilor de linie ori piloţilor militari. 


„Nebunia asta frumoasă a început în anul 2005” – povesteşte Dan Ştefănescu, fondatorul “Iacărilor acrobaţi”, aripa dreaptă a formaţiei şi managerul echipei, în cartea “Iacării acrobaţi. Aripi româneşti”, scrisă de Maria Cristina Tilică, publicată la editura Curtea Veche Publishing şi lansată sâmbătă, 6 mai, la aerodromul din Băneşti, acolo unde a avut loc şi o demonstraţie aviatică de toată frumuseţea la care au luat parte circa 300 de persoane.


„Căutam avioane, dar nu aveam bani pentru aşa ceva. Mă interesam în stânga şi în dreapta care ar fi cel mai bun avion pentru acrobaţie. Apoi, într-o dimineaţă, am văzut pe internet că se fac YAK-uri la Bacău şi am zis să stau de vorbă şi eu cu fabricantul de avioane”. În urma întâlnirii cu reprezentanţii fabricii băcăuane, Dan Ştefănescu s-a îndrăgostit pe loc de cele cinci avioane “în ţiplă” pe care I le-a prezentat pilotul de încercări al fabricii. Anul următor a reuşit să bată palma cu producătorul şi a cumpărat primul avion, cu condiţia să fie achitat în rate. După ce a testat avionul la Bacău, Ştefănescu nu a plecat acasă cu unul, ci cu două YAK-uri, pentru că deja îi încolţise în minte gândul unei formaţii de piloţi acrobaţi. Ultimul YAK (cel de-al treilea avion al formaţiei) a fost achiziţionat de Dan Conderman din SUA; era un aparat la mâna a doua, care zburase deja 280 de ore, iar proprietarii cereau pentru el 120.000 de dolari. Preţ rezonabil pentru un avion, dar mult prea mare pentru buzunarul pilotului român. Conderman a reuşit să-şi împlinească visul cu ajutorul unor prieteni care au contribuit şi ei cu bani. “Într-o lună şi jumătate, avionul a fost la Constanţa în port. Dan Ştefănescu credea că-l păcălesc. Îi spusesem că mă duc în America să mă plimb şi când a văzut că avionul a venit la Constanţa, nu i-a venit să creadă” – povesteşte pilotul în aceeaşi carte. 


Pe scurt, aşa s-a născut singura trupă de piloţi români care zboară cu avioane româneşti de acrobaţie, pe coada cărora sunt prezente, în semn de omagiu, imagini cu cei mai importanţi aviatori militari de elită ai României, care au luptat în cel de-al doilea război mondial, căpitan aviator Tudor Greceanu, căpitan aviator Constantin Bâzu Cantacuzino, căpitan aviator Alexandru Şerbănescu, adevărate modele pentru piloţii din întreaga lume. 
Interesant că dincolo de spectacol, pasiune şi adrenalină, cei trei piloţi spun că oricine poate pilota un avion şi că aviatorii, inclusiv cei acrobaţi, nu sunt supraoameni. Trebuie însă să-ţi depăşeşti frica de zbor, lucru care nu este la îndemâna oricui. “Există un set de teste psihologice şi medicale la care sunt supuşi viitorii piloţi, după care urmează testul suprem: primul zbor, în urma căruia mulţi renunţă de bună voie şi decid să rămână la sol. (…) De sus, aproape toate lucrurile sunt frumoase. Important este să-ţi păstrezi calmul, să faci ceea ce trebuie să faci atunci când trebuie să faci, nu mai târziu, nu mai devreme. Mulţumirea noastră cea mare este ca aceia care se uită la tine să fie fericiţi” – explică Ioan Postolache, cap de formaţie al iacărilor acrobaţi.


Cei trei piloţi acrobaţi români au devenit şi eroi de carte. Poveştile lor de la manşa YAK-urilor, dar şi date tehnice, prezentate în special pentru pasionaţi, se regăsesc între coperţile cărţii “Iacării arobaţi. Aripi româneşti”, care va ajunge în curând în librăriile din toată ţara.

Editorial. PORNIND DE LA UN VOT

Lucrurile stau așa: miercuri Comisia juridică a Senatului a votat cîteva amendamente care grațiau faptele de corupție. Toată tevatura cu OUG 13 se vedea adusă în derizoriu. Joi însă, lovitură de teatru, „revuluție” caragialiană, comisia revine asupra votului și nu mai grațiază. Această revenire (un jurist ar trebui să explice dacă este legală o asemenea schimbare de macaz, care sînt temeiurile reluării votului) mi se pare chiar mai gravă decît intenția inițială. Juriști care ieri au votat că e negru, mîine își schimbă părerea și decid că e alb. Ce bază poți pune pe asemenea oameni să conducă o țară? Aceasta-i întrebarea! Că oamenii vor să dezincrimineze corupția e mai mult decît limpede, o spun toți, nu mai încearcă să camufleze intenția cu fraze întortocheate, au spus-o direct și Băsescu și Șerban Nicolae și Tăriceanu și mulți alții. Apropo de fostul președinte. Mi se pare jenant triumfalismul „antibăsiștilor” care, acum, de cînd omul a devenit susținătorul cel mai vocal al unui „moment zero” (adică iertăm tot ce s-a furat pînă acum și începem să fim duri doar de mîine înainte), îi arată cu degetul pe „băsiști”: vedeți ce e omul vostru, v-ați înșelat amarnic, noi am avut dreptate. Nu, nu au avut dreptate cînd Băsescu era suspendat prin lovitură de forță, cînd lupta cu Voiculescu și clica, atunci cînd le susținea pe Monica Macovei sau Kovesi, cînd lupta pentru un stat de drept, pro-occidental, cu reforme autentice în toate domeniile, reducerea numărului de parlamentari etc. Ironia istoriei și a destinului personal a făcut ca acum personajul să fi trecut cu arme și bagaje în tabăra celor care-i erau ieri adversari. Să susțină oameni și idei pe care ieri le combătea. Principiile pe care le enumeram mai sus (și multe altele)? Ele au rămas acolo sus, în al nouălea cer, unde odihnesc principiile. Deci cei care le-au susținut acum 4-6-9 ani le susțin și acum, nimic nu s-a schimbat, afară doar de politicianul care atunci le încorpora, acum nu. Omul s-a schimbat, principiile nu! „Băsiștii” nu s-au înșelat, au fost înșelați. Dar nu de principii, de un om, și asta este istoria, un lung lanț de asemenea cazuri de trădare. Ce-i poți opune azi? Poate spune cineva, în trei fraze cu substanță, ce principii au Dragnea, Olguța, Ponta, Firea, Bușoi, Tăriceanu, Gorghiu, Grindeanu, Nicușor Dan, Șerban Nicolae, Florin Iordache ejusdem farinae? 
În aceste condiții, sigur că voturile se schimbă după cum bate vîntul telefoanelor de la șeful de partid. Nu e deloc normal ca, în vreme ce lumea întreagă și Europa ca – totuși – centru al ei se schimbă radical, noi să facem de jumătate de an principala temă de dezbatere publică grațierea unor infractori. Nu spun că tema condițiilor din pușcării nu e importantă, dar nu este în nici un caz prima, ci muuuult mai jos în top. Condițiile din spitale, din școli, din cercetare, din mediul rural sînt infinit mai importante. Și nu mai veniți, cum fac tot felul de ONG-uri „trendy”, cu gogorița „reabilitării și reinserției sociale”. Cum să-i reintegrezi social pe alde Voiculescu, Vîntu, Ghiță? Să fim serioși! Ce vedem? După mai bine de un sfert de secol în România au apărut averi uriașe, care nu se pot explica în nici un fel prin creativitate, muncă, contribuție la binele general. Cu ce au contribuit la creșterea PIB-ului României numiții Becali, Vîntu, Țiriac, Năstase, Dragnea, Udrea, Adrian Minune, Voiculescu, Roșca Stănescu șamd? Invidiem averea unui Steve Jobs de exemplu, dar el contribuie efectiv la PIB-ul Americii și încă din plin. E valabil și pentru speculatorii noștri? A, putem discuta mai aplicat și insistent chestiunea recuperării prejudiciilor. Dar văd că asta e pusă serios sub surdină, se analizează mult mai puțin despre această problemă într-adevăr esențială, și atunci chiar că pușcăria nu-și prea mai are rostul. Cinicul Vîntu avea dreptate: statul român e așa de prost, că e păcat să nu-l furi. Și e prost, pentru că e compus tot de ei, din ei, pentru ei. Cazul cel mai recent e cel cu vînzarea vagoanelor de la CFR marfă. Și nu poți să nu te întrebi, ca luzăr ce plătești impozite la stat și nu primești nimic în schimb: dacă la chioșcul din colț patronul vinde două tăvi de merdenele în plus față de cît arată actele, îl rade imediat Garda, cum naiba să vinzi pe nimic 2500 de vagoane ale statului fără ca nimeni să te deranjeze? Așa cum parlamentarii care ar trebui să încarneze spiritul justiției au putut da două voturi radical diferite unul după altul (anulîndu-și, după părerea mea, orice credibilitate profesională, morală, de oameni politici), tot așa există două justiții diferite: una pentru ăi mici, alta pentru ăi mari, și ambele complet independente de morală (Ce-are a face justiția cu morala?, conu Iancu dixit). O justiție ruptă de principiile morale, cum spuneam și în editorialul trecut, este o justiție funciarmente nedreaptă. Dreptatea e una și două voturi opuse asupra aceleași chestiuni ne arată că, azi, în parlamentul României, ea e niciuna.
Christian CRĂCIUN

Paul Moldoveanu, secretarul municipiului Câmpina: „Mi-aș dori foarte mult să nu se mai facă politică în Consiliul Local”

De aproape trei decenii, din zorii capitalismului românesc postdecembrist, legalitatea actelor administrației publice câmpinene este vegheată cu atenție și rigoare de către Paul Moldoveanu, cunoscut de câmpineni ca secretarul Primăriei Câmpina. De fapt, după o modificare a Legii administrației publice locale din urmă cu câțiva ani, funcția este de secretar al municipiului, care evidențiază mult mai bine rolul lui Paul Moldoveanu în avizarea, din punct de vedere al legalității, a actelor conducerii orașului: a dispozițiilor emise de primari sau a hotărârilor adptate de Consiliul Local. Cu atât mai mult cu cât primăria unei localități nu este o instituție de drept public, o autoritate publică, ci doar o structură în care intră primarul, secretarul, viceprimarul și aparatul de lucru al primarului acelei localități. Faptul că Paul Moldoveanu a vegheat cu echilibru și fără părtinire ca actele administrației publice locale să nu iasă din cadrul legal a dat o mai mare cursivitate realizării investițiilor publice de pe domeniul orașului nostru, foarte puține acte și acțiuni administrative împotmolindu-se în hățișurile juridice ale atacării lor de către prefect, din cauză că nu respectau legalitatea. De-a lungul anilor, în pofida avizelor negative de legalitate date de secretarul municipiului, au fost și câteva documente oficiale ale administrației publice câmpinene atacate la instanța de contencios administrativ de către conducerea Prefecturii Prahova, documente promovate din hambâțul parti-pris-urilor politice ale unor primari sau consilieri locali (care s-au făcut că uită faptul că nu au fost aleși de câmpineni să facă politica partidelor proprii, ci politica tuturor cetățenilor municipiului, politica Cetății).  Însă numărul neînsemnat de mic al unor astfel de documente se poate spune că este datorat secretarului Câmpinei, care, din fruntea juriștilor Primăriei și ai Consiliului Local, neatins de niciun partizanat politic, a știut să orânduiască mereu cu dreaptă măsură toate cele întâmplate în administrația orașului, astfel încât actele și faptele executivului și miniparlamentului din Câmpina să nu iasă din litera și spiritul legii. 
Pe 14 mai 2017, după 31 de ani în administrația publică locală, Paul Moldoveanu va ieși la pensie, dar până atunci, a acceptat cu amabilitate să ne acorde un interviu, în care să ne dezvăluie lucruri poate mai puțin știute din viața și activitatea sa.   


"Secretarul municipiului este subordonat primarului, dar nu îi face cafele primarului, cum mai cred unii"

- V-aș ruga să ne spuneți, pentru început, câteva cuvinte despre omul Paul Moldoveanu. 
- Sunt născut în 14 mai 1952 în comuna Telega, din județul Prahova, unde am copilărit până la vârsta de 10 ani. Când eram în clasa a III-a, familia s-a mutat în Câmpina, iar aici m-au înscris la Școala generală nr. 1, care era pe atunci condusă de profesorul Bălăuță. Am urmat Liceul ”Nicolae Grigorescu”, iar apoi Facultatea de Drept a Universității din București, cursuri fără frecvență. În timpul facultății, am lucrat în învățământul câmpinean ca pedagog, apoi am lucrat doi ani ca profesor la Liceul Petrol, unde am fost și administrator. În 1987, am ajuns secretar la Primăria comunei Poiana Câmpina, debutând în administrația publică locală. În vara lui 1988, atunci când comuna a trecut în structura orașului Câmpina, primăria comunei s-a desființat, iar eu am fost promovat inspector la Consiliul Popular Județean Prahova, dar lucram în administrația județeană, nu pentru partid, pentru PCR. Pe atunci nu exista prefectură, PCR fiind în toate. Acolo m-a prins Revoluția din Decembrie, în clădirea Casei Albe. Am mai rămas în administrația publică județeană până în 1 august 1990, când  am fost transferat pe funcția de secretar al Primăriei Câmpina, în urma vacantării acestui post. Sunt recăsătorit, am trei copii, toți trei băieți, cel mai mare căsătorit, iar cel mic, elev.
- La ce profesie de adult visați atunci când erați copil?
- În copilărie, ca mulți copii, de altfel, visam să mă fac aviator, apoi, căpitan de marină. Tatăl meu era tehnician dentar și mă ”programase” să fac stomatologia, dar nu mi-a plăcut deloc să ajung medic dentist, fiindcă nu mă puteam împăca deloc cu suferințele pacienților, cu vaietele și strigătele lor. Pur și simplu forul meu interior nu era compatibil cu această meserie; și, în general, cu meseria de medic. Nu mă gândeam atunci că voi lucra 27 de ani în administrația publică a Câmpinei, însă, de multe ori, viața îți oferă lucruri pe care nu le poți intui. Am dat la Facultatea de Istorie, dar nu am reușit, iar pentru că oricum la Facultatea de Drept se cerea istorie, am dat la această facultate, unde concurența a fost extrem de mare. Eram 28 pe un loc, și mi-aduc aminte că am dat examenul într-o sală cu 27 de locuri. 
- Ați fost implicat în aproape toate transformările edilitare pe care le-a cunoscut Câmpina în ultimele trei decenii. Care credeți că au fost cei mai fecunzi ani ai dezvoltării edilitare a urbei noastre, după căderea comunismului?
- Cred că ultimii 10 ani ar trebui menționați, din acest punct de vedere, perioadă în care s-au realizat mari investiții publice: pasajul suprateran peste DN1, mai multe blocuri de locuințe realizate prin programe ANL, blocul de necesitate, s-au modernizat și ultimele străzi rămase neasfaltate, s-au amenajat câteva parcuri după standarde europene etc. Era și normal să se întâmple așa, deoarece în acești ani bugetul Câmpinei a fost unul bun. Mi-aduc aminte în 1996, când a venit la conducerea Primăriei Romul-Remus Micu, cât de mult s-a chinuit acesta ca să găsească fonduri pentru doar peticirea Căii Doftanei, care era atunci într-o stare jalnică. Prin anii 1990 erau puțini bani în bugetul local.
- Nu sunt un nostalgic al vremurilor apuse, dar nu pot să nu remarc faptul că în comunism se construia mai mult, pentru că deciziile de la centru se executau fără crâcnire. Nu se construiau întotdeauna blocurile de locuințe mai bine decât în prezent, dar oricum se realizau investiții publice grandioase în termen record. Când se porneau lucrări de construcții, acestea nu se mai opreau până la final. Bine, nici primarii comuniști nu furau din banul public, prin fapte de corupție, atât de mult cât fură unii primari din zilele noastre. Câteodată, văzând cum lâncezesc lucrările de infrastructură în România (la nivel local, dar și național), mă gândesc că ar fi poate mai bine dacă am putea să construim cu rigorile capitalismului, dar având alocările rapide de fonduri din timpul comunismului...
- Într-adevăr, în comunism se construia rapid, dacă așa hotăra conducerea centrală a partidului. Mi-aduc aminte că, imediat după ce am ajuns la Primăria Poiana Câmpina, autoritățile comuniste de la București au aprobat exproprierile necesare și construirea blocurilor din centrul comunei, care au fost executate foarte repede. Astăzi, însă, nu mai există tendința aceea de a construi blocuri în stil heirupist. În prezent, blocurile de locuințe (în special cele înălțate prin programe ANL), sunt mult mai durabil și mai îngrijit realizate, asigurând un confort sporit. De altfel, terenurile din domeniul public al orașului care se pretează construirii de blocuri sunt foarte puține. În continuare, se va merge pe mâna celor din ANL, care ne-au promis că vor mai construi vreo trei blocuri în zona Erupției, unde au mai construit deja. Din punct de vedere teritorial, Câmpina este foarte restrânsă, fiind situată pe un platou mărginit de râurile Prahova, Doftana și Câmpinița. Din acest motiv, este aproape imposibilă extinderea orașului. Ca un exemplu, comuna Valea Doftanei, fiindcă geografia locului i-a permis, este de 7-8 ori mai întinsă decât Câmpina. Noi am încercat să extindem fondul locativ prin preluarea clădirilor care au găzduit fostele cămine de la liceele Petrol și Energetic, de la compania Electroutilaj.  Aș mai menționa aici acel bloc de necesitate pe care noi l-am construit pentru a-i adăposti temporar pe cei care vor părăsi blocurile cu risc seismic ridicat, pe perioada lucrărilor de consolidare a acestor clădiri. Din păcate, oamenii nu realizează pericolul și nu vor să părăsească blocurile cu bulină roșie, avariate grav la cutremurele precedente. 
- Cred că a fost anevoioasă trecerea de la Sfatul Popular la Consiliul Local.
- A fost mai delicată, nu neapărat dificilă, deoarece această trecere la noua democrație trebuia să se facă și în mentalitățile oamenilor, care se schimbă mai greu. În plus, la începutul anilor 1990 era și un vid legislativ amețitor. A fost dificilă cred și trecerea de la primarul prim-secretar de partid, impus de conducerea județeană a PCR, pe care deputații Sfatului Popular îl ascultau fără crâcnire, la primarul de după Revoluție, ales de cetățeni prin vot cu adevărat popular și liber, ale cărui proiecte de hotărâre pot fi respinse însă de către consilierii locali. Totuși, fiecare dintre deputații Sfatului Popular (care nu primeau în vremea aceea indemnizație), își lua rolul în serios și se apleca permanent cu atenție asupra problemelor cartierului pe care îl aveau sub observație. Astăzi, orice s-ar spune, avem o administrație publică democratică, la nivel superior, care nu este la cheremul celor din conducerea unui partid unic, ca altădată. Casele nu mai sunt demolate și nu se mai fac exproprieri în stil discreționar, ca în comunism. Aș vrea să precizez aici faptul că secretarul unei localități nu are puteri mărite în timpul campaniilor electorale, așa cum crede multă lume, oamenii având impresia că primarii pierd din atribuții în aceste perioade, iar secretarul este cel căruia îi rămâne ștampila Primăriei. Primarul are o mulțime de atribuții în timpul campaniilor electorale, pe care le îndeplinește prin intermediul secretarului și al aparatului propriu din Primărie. Primarul în funcție care candidează se suspendă din funcție pe timpul campaniei electorale, dar legea tot îl obligă să asigure toate condițiile materiale pentru buna organizare a alegerilor. Secretarul unitații administrativ-teritoriale (județ, oraș, comună, oricare ar fi aceasta) are mai multe atribuții, dar principala sa obligație este de a veghea la respectarea legalității actelor emise de reprezentanții administrației publice locale. Sunt mulți secretari de orașe din Prahova care au fost condamnați de instanțe judecătorești, deoarece au avizat ca fiind legale acte juridice administrative care încălcau flagrant legea. Secretarul municipiului este subordonat primarului, dar nu îi face cafele primarului, cum mai cred unii, confundând această funcție de înalt funcționar public cu funcția de secretar tehnic al primarului.

"Nu mă voi înrola nicicând într-un partid. Am înțeles foarte bine că viața politică de astăzi este o mare mizerie"

- În ce perioadă activitatea Consiliului Local Câmpina s-a apropiat cel mai mult de menirea pe care i-o conferă legea acestei autorități, de modul responsabil în care se face administrație publică de către miniparlamentele din țările occidentale dezvoltate?
- În timp, oamenii care au ajuns în Consiliul Local și-au îmbunătățit cunoștințele despre felul în care trebuie să se facă administrație publică. Acesta este un lucru pozitiv. În același timp, consilierii locali au cunoscut și o involuție, să zicem, din punct de vedere moral, deoarece, de multe ori, prea se politizează activitatea din Consiliul Local. Solicitările cetățenilor nu sunt analizate și rezolvate cu aceeași măsură pentru toți. Vreau să spun că la cereri identice (vorbesc aici de concesionarea terenurilor de sub balcoanele de la parter, la unele blocuri), rezolvările diferă după cum solicitantul este susținut de un partid sau altul, dintre cele care au intrat în legislativul municipal. Anumite concesionări au fost aprobate, altele nu, pe criterii pe care eu, unul, nu le-am înțeles, să zicem. Tot la fel, pentru unele terenuri consilierii au aprobat inventarierea în domeniul public sau privat, pentru altele, nu. S-a ajuns și la procese în instanță, fiindcă unii solicitanți nemulțumiți ne-au dat în judecată. Mi-aș dori foarte mult să nu se mai facă politică pe subiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului Local. Pentru că au mai circulat niște zvonuri prin oraș, absolut neadevărate și ridicole, pot să vă garantez că eu nu m-am implicat nicodată în viața politică și nu am avut simpatii pentru vreun partid sau altul. Nu m-a tentat nicio clipă să fac politică, și asta nu doar pentru că îmi era interzis prin lege, ci întrucât, structural vorbind, eu nu mă văd politician. Nu am fost tentat nici măcar o dată de prozelitismul partinic, chiar dacă un partid sau altul mi-a propus la unele alegeri locale să candidez la Primărie. Nici când voi fi la pensie, chiar dacă legea îmi va permite atunci să fac politică, eu nu mă voi înrola nicicând într-un partid. Am înțeles foarte bine că viața politică de astăzi (atât la nivelul Câmpinei, cât și la nivel național) este o mare mizerie. Poate și din acest motiv nu mă simt deloc atras de această activitate. Am ce să fac la pensie, credeți-mă. În opinia mea, consiliile locale din anii 1990 erau mai responsabile decât cele care au urmat. În acea perioadă, consilierii lucrau mai mult pentru comunitatea câmpinenilor și mai puțin pentru partidele locale pe care le reprezentau. Nu erau atâtea dispute și atâtea certuri între consilieri. 
- Ce variantă ar fi mai bună: un primar slab cu un Consiliu Local puternic sau viceversa?
- Ideal ar fi, desigur, un primar puternic al cărui partid să aibă majoritate confortabilă în legislativul local, fiindcă numai astfel vor conlucra cele două autorități locale. Dacă majoritatea din Consiliu va avea o altă culoare politică decât cea a primarului, proiectele edilului-șef vor fi, adesea, respinse. Din astfel de neînțelegeri, nici până în ziua de azi nu s-a reușit modernizarea zonei de agrement ”Fântâna cu cireși” prin construirea unei scene noi în mijlocul unui amfiteatru natural format din versanții și terasele învecinate.
- Vă pare rău pentru un lucru pe care nu l-ați putut face, în plan profesional?
- Aici aș începe prin a aminti reușitele mele din activitatea de la Primărie. Nu vreau să mă laud, dar am avut un merit major în aducerea Casei Tineretului în patrimoniul municipiului, din proprietatea unei organizații neserioase, urmașa fostului UTC. Am avut o contribuție importantă și în trecerea Casei cu Grifoni, actualul sediu al Primăriei, din proprietatea Ministerului Culturii în cea a Consiliului Local. O altă mândrie personală o constituie realizarea Casei Căsătoriilor (eu am avut ideea modernizării ei, în timp ce ne-am judecat mulți ani cu fundația care își desfășurase acolo activitatea multă vreme). Nu pot să nu amintesc aici și de redobândirea de către Primăria Câmpina a celor 202 schițe și desene ale lui Nicolae Grigorescu, pe care Primăria le cumpărase în 1939 de la nepotul marelui pictor (actul de vânzare-cumpărare a fost descoperit în arhiva Primăriei după căutările mele insistente, inspirat fiind de studierea unor documente și albume fotografice vechi, iar apoi am câștigat în instanță în urma unui proces istovitor de 12 ani).


Am însă și regrete. Regret că nu am reușit nici până azi cumpărarea terenului de fotbal de la Rafinăria Câmpina. Acolo vedeam realizabil un complex sportiv deosebit, mai ales că se putea lega acest stadion cu Casa Tineretului și piscina descoperită din apropiere, iar peste drum, cu bazinul didactic de înot și cu baza sportivă de la Căminele Petrol (sală de sport, teren de fotbal cu gazon sintetic de dimensiuni competiționale). Stadionul este scos la vânzare de o casă de insolvență, care l-a evaluat exagerat de mult. Am convenit cu această casă de insolvență să facem noi evaluarea, dar nu am reușit, deoarece evaluatorii autorizați s-au cam ferit să se bage, cred eu, fiindcă nu există vânzări similare precedente după care să se ghideze. Există în curs o evaluare a terenului, dar nu voi mai prinde achiziționarea lui de către municipalitate. O altă neîmplinire a mea consider că este faptul că nu am reușit finalizarea selecției arhivei Primăriei, pe care am început-o cu scopul de a curăța arhiva de documentele inutile, dar și de a vedea ce documente vechi de multe decenii pot fi folosite. Este o lucrare foarte mare și care necesită o deosebită migală. Nu am terminat nici zonarea orașului și stabilirea unor valori de impozitare corecte, bazate pe punctaje riguroase pe care să le acumuleze fiecare gospodărie în funcție de utilitățile de care beneficiază. 
- Vom trăi ziua în care nu vom mai vedea scheletul blocului Erin, pata neagră de pe zestrea urbanistică a Câmpinei?
- Da. Cred că nu este departe ziua aceasta. După un proces lung cu firma care deține blocul (și care l-a și construit), proces pe care l-am pierdut pe nedrept, am demarat o procedură administrativă. M-am ocupat personal de chestiunea asta, este vorba despre exproprierea pentru utilitate publică, prevăzută de Legea construcțiilor, în urma căreia vom putea obține blocul și terenul aferent după o justă răscumpărare. Exproprierea pentru utilitate publică se va face de către o comisie a Consiliului Județean din care mai face parte viceprimarul și arhitectul-șef al Câmpinei. La instanța de judecată nu vom ajunge decât dacă nu ne vom înțelege asupra valorii de răscumpărare. În țară s-au mai câștigat imobile de către administrațiile publice folosindu-se o astfel de procedură.
- Cine vine după dvs. pe acest post de mare răspundere?
- Foarte bine că m-ați întrebat, dar și dacă nu ați fi făcut-o, eu tot v-aș fi vorbit despre persoana care va veni în locul meu. Nu vreau să dau naștere unor speculații ieftine și absurde. Îmi va continua munca și va finaliza proiectele pe care nu am reușit să le termin soția mea, Elena Moldoveanu, care este, în prezent, secretarul orașului Breaza, având pe acest post o vechime de mulți ani. De fapt, ea are o vechime de 20 de ani ca secretar de localitate, dintre care 15 ani ca secretar de oraș (5 ani la Primăria Comarnic și 10 ani la Primăria Breaza). Nu vreau să-mi aud vorbe că familia mea a monopolizat acest post. Soția mea îl va ocupa în urma unei proceduri transparente, care s-a făcut respectându-se toate rigorile legii. A fost publicat anunțul prin care s-a solicitat transferul la cerere al unui secretar pe postul vacant, anunț postat pe site-ul Primăriei și la avizier. Soția mea  îndeplinește toate condițiile cerute de lege: secretar de oraș cu minimum trei ani vechime, masterat, cazier administrativ corespunzător. În termenul legal de 20 de zile în care se puteau depune dosare, a fost depus un singur dosar, cel al soției mele.
-Aveți ceva de transmis câmpinenilor pe această cale?
- Îi doresc Câmpinei să aibă parte, în viitorul apropiat, de vremuri mai bune, mai luminoase, iar câmpinenilor, să se poată bucura din ce în ce mai mult de orașul lor. 
-Vă mulțumesc, domnule secretar, pentru interviu și pentru tot ce ați făcut pentru Câmpina. Desigur, vă mulțumesc în nume personal, dar sunt sigur că mulți câmpineni ar vrea să vă mulțumească, la rândul lor. Vă doresc o pensie lungă, liniștită și fericită. 
Adrian BRAD

Condamnat definitiv şi suspendat din funcţie, fostul primar al Băicoiului mai vrea un mandat

Culmea tupeului în politica românească!

Dacă ne mai trebuia încă o dovadă clară ca lumina zilei că în politica româneasă nu mai există nici urmă de moralitate, iată că o avem la Băicoi, acolo unde fostul primar al localităţii, Ciprian Stătescu, condamnat definitiv anul trecut la şase luni de închisoare şi suspendat ulterior din funcţie de Prefectura Prahova (prin ordinul de încetare a mandatului semnat în data de 22.11.2016), candidează din nou la aceeaşi funcţie lăsată vacantă chiar de el. 
Explicaţia halucinantă a fostului edil este aceea că partidul (PNL) nu ar fi găsit un alt competitor care să-şi dorească să se implice în această campanie electorală şi că, în fond, au trecut cele şase luni de condamnare cu suspendare şi nu mai are nicio problemă. “Candidez din nou pentru simplul fapt că acea perioadă de şase luni de condamnare la închisoare cu suspendare a trecut, deci nu mai am niciun fel de problemă. Candidez din partea PNL şi o să am toată susţinerea partidului, având în vedere că am câştigat trei mandate până acum şi sper să câştig şi de data asta. Partidul n-a găsit niciun candidat care să vrea să se implice în această campanie electorală” – a declarat Ciprian Stătescu. 


Reacţia conducerii PNL Prahova a fost aceea că “partidul n-a finalizat listele cu candidaţii care vor intra pe 11 iunie în cursa electorală la alegerile parţiale din Prahova”, adică nici vorbă să respingă tranşant candidatura celui condamnat. 
Vă reamintim că încă din vara anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că indiferent dacă decizia justiţiei este privativă de libertate sau nu, primarii, viceprimarii şi preşedinţii de consilii judeţene îşi pierd mandatul în cazul unei condamnări la închisoare. În plus, nu cu mult timp în urmă, Curtea Constituţională a dat un verdict foarte clar de neconstituţionalitate când vine vorba de astfel de speţe. 
Ciprian Stătescu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că în calitate de primar a încheiat un contract prin care i-a închiriat surorii sale un teren aparţinând domeniului privat al oraşului. În prezent, fostul şef al administraţiei băicoiene mai este urmărit şi într-un alt dosar instrumentat de Parhetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, cu privire la atribuirea unor contracte prin achiziţie publică directă. 

Crosul Comunei Cornu, ediţia a V-a

Duminică, 7 mai, s-a desfăşurat a V-a ediţie a Crosului comunei Cornu, la baza sportivă din localitate, eveniment iniţiat şi organizat de consilierul local Ştefan Cârciu, în colaborare cu Asociaţia Clubul Sportiv „KOKKI” din Cornu. 
270 de concurenţi s-au înscris la linia de start şi au dovedit spirit de competitivitate, fair-play şi bună-dispoziţie. La proba denumită „family run” s-au înscris 18 echipe (părinte-copil) care au alergat în regim de ştafetă. Ceilalţi participanţi, copii, tineri şi adulţi au alergat pe distanţe impuse de programul evenimentului sportiv. 


Surpriza acestei ediţii a fost participarea elevilor de la Școala de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina – 120 de elevi – care au concurat la categoria 18-30 ani masculin și feminin. 
Acest eveniment a urmărit promovarea sportului pentru toţi, a unei educații prin mișcare și a unui stil de viață sănătos în rândul copiilor, tinerilor și adulților. De asemenea, ediția de anul acesta a avut și un scop caritabil: strângerea de fonduri necesare achizițonării unui aparat de monitorizare a glicemiei pentru o fetiță de 7 ani diagnosticată cu diabet de tip 1.


 „Prin organizarea celei de-a cincea ediţii a Crosului comunei Cornu am urmărit să aducem oamenii pe terenul de sport pentru a se bucura de beneficiile pe care le au mişcarea şi sportul în viaţa noastră. De asemenea, am mobilizat comunitatea pentru a fi alături de Daria în lupta ei cu această boală: diabetul. Am reușit să strângem suma de 1400 de lei, la care s-au adăugat și cei 450 de lei strânși de către preoții din parohia Cornu de Jos, care s-au alăturat acestei campanii umanitare” - a declarat Flavian Grădeanu, președintele ACS KOKKI. 


Partenerii acestui eveniment au fost: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Prahova, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, Primăria comunei Cornu și Gabriela Dobrescu - în calitate de administrator al Sălii de Sport a comunei Cornu.
„Câștigătorii locurilor I, II și III au primit medalii, diplome și premii de la sponsorii evenimentului: Liderfan Electric, Ribalpin Prest Serv SRL, Legrand G&G SRL, Avon Cosmetics, Petro Construct S.A., Librăria Diverta din Câmpina, Domeniile Panciu și Kidibul. Fiecare concurent a beneficiat la sfârşitul cursei de sucuri de la Kidibul, apă şi ciocolată, spre bucuria celor mici, în special!. De asemenea, dorim să le mulţumim paramedicilor de la ISU Prahova, care şi în acest an au asigurat asistenţa medicală” - a mai adăugat Flavian Grădeanu.
Donațiile pentru acest caz continuă pentru că suma de care are nevoie Daria este de 4000 de euro anual, bani care reprezintă contravaloarea aparatului (1200 euro) și senzorii acestuia (numai o cutie de senzori costa 280 de euro și sunt valabili o lună de zile!). 
Contul în care se pot face donații este: RO 58 RNCB 0208 0731 1897 0001 – deschis la BCR, sucursala Câmpina, titular de cont: Nedelcu Lavinia.

De ziua lui Grigorescu, elevii sunt provocaţi să picteze peisaje câmpinene

Consiliul Local, Primăria Câmpina, Biblioteca Municipală „Dr. C. I. Istrati”, în parteneriat cu Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu" organizează luni, 15 mai 2017 un Concurs de pictură adresat elevilor de gimnaziu, ocazionat de aniversarea pictorului Nicolae Grigorescu (15 mai 1838 - 21 iulie 1907).
Evenimentul are a scop marcarea zilei de naștere a pictorului Nicolae Grigorescu, cunoaşterea potenţialului creator în domeniul artistic între copiii din municipiul Câmpina, dezvoltarea acestuia şi punerea în valoare a elementelor educative conţinute în preocupările artistice specifice vârstei. Se urmărește de asemenea cunoașterea de către elevii câmpineni a Muzeului schițelor pictorului Nicolae Grigorescu.
Fiecare profesor de educaţie plastică din școlile câmpinene va realiza workshopuri cu fiecare clasă (V-VIII). Elevii vor primi ca temă realizarea unei picturi cu peisaje câmpinene. Profesorul coordonator va selecta câte un reprezentant din fiecare clasă (elevul care a realizat cea mai bună lucrare). Copiii selectaţi vor participa la un workshop în data de 15 mai, la Muzeul Memorial "N. Grigorescu", unde vor lucra pe loc câte o pictură cu tema "Grigorescu și Câmpina". Biblioteca Municipală va pune la dispoziția concurenților materialele necesare: bloc de desen A3, culori de apă, pensule, etc. După două ore, lucrările vor fi jurizate de către reprezenanții bibliotecii și ai muzeului, activitatea încheindu-se cu o expoziție și festivitatea de premiere.
Se vor acorda premii şi diplome celor mai buni pictori și diplome de participare profesorilor coordonatori.


Comedia „Central Park”, pe scena Casei de Cultură

Joi, 25 mai, Casa de Cultură „Geo Bogza” este gazda unei reprezentaţii teatrale spumoase: comedia „Central Park”, scrisă de Woody Allen. Spectacolul a fost subvenţionat de Consiliului Local Câmpina, astfel că preţul unui bilet este de numai 15 lei în prima parte a sălii şi 10 lei în a doua parte. Biletele s-au pus deja în vânzare la casieria Casei de Cultură „Geo Bogza”.


Concurs open de şah rapid la Câmpina

ACS Master Mind Bucureşti şi Primăria Câmpina organizează în zilele de 12, 13 şi 14 mai 2017, la Casa Tineretului, un concurs open de şah rapid desfăşurat sub egida Federaţiei Române de Şah, care va beneficia de calculul de rating al Federaţiei Internaţionale de Şah. 
Partidele se vor disputa în sistem elveţian, cu nouă runde, ritmul de joc urmând să fie de 15 minute + 12 secunde/ mutare.
Programul competiţiei:
Vineri, 12 mai: ora 17.30, şedinţa tehnică; orele 18.00 - 19.00, runda I;
Sâmbătă, 13 mai: orele 10.00 - 13.00, rundele II - IV; orele 16.00 - 19.00, rundele V - VII;
Duminică, 14 mai: orele 10.00 - 12.00, rundele VIII - IX; ora 13.00, festivitatea de premiere
Participanţii vor primi diplome, cupe şi medalii, iar primii trei clasaţi în clasamentul general (veterani, feminin, copii pe diferite categorii de vârstă) vor primi premii în bani, după cum urmează: locul I - 500 lei; locul II - 350 lei; locul III - 250 lei.
Înscrierile de pot face la numerele de telefon 0723-254.392 (Gheorghe Cândea) şi 0773-975.847 (Dan Miţaru).

Centrul Medical SanConfind – gazda unei sesiuni de comunicări despre scleroza multiplă

În perioada 5-7 mai, Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a fost gazda unei sesiuni de comunicări medicale având ca temă scleroza multiplă. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Învingătorii Sclerozei Multiple”, sub genericul „Şcoala învinge scleroza multiplă”. La acest eveniment medical au participat membri ai Asociaţiei „Învingătorii Sclerozei Multiple” din întreaga ţară.
Vineri, 5 mai, în prima zi a acestui eveniment, după ce au participat la un atelier de creaţie, oaspeţii au vizitat Centrul Medical SanConfind de la Poiana Câmpina și au participat la o primă sesiune de comunicări (cu întrebări), care a avut ca subiecte: „Corelaţii anatomo-clinice în patologia nervului optic cu focus pe afectarea din scleroza multiplă” (dr. Florin Scărlătescu - medic neurolog, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Bucureşti) şi „Metode de recuperare în scleroza multiplă” (dr. Simona Fătulescu - medic specialist BFKT la Baza de Tratament și Recuperare Medicală a Centrul Medical SanConfind).


Sâmbătă au avut loc alte două comunicări: „Scleroza multiplă - o nouă viziune în tratamentul kinetic” (dr. Ovidiu Chiriac - medic recuperare, Spitalul Militar „Dr. Carol Davilla”, Bucureşti) şi „Osteopatia, arta conservării sănătăţii” (Răzvan Dulgheru - licenţiat în kinetoterapie şi motricitate specială).
Duminică dimineața, înainte de plecarea spre București, oaspeții au beneficiat de serviciile Bazei de Tratament, fiecare dintre ei făcând câte o procedură de balneoterapie, dintre cele propuse de conducerea secției: duș subacval; duș Vichy; duș Vichy cu masaj; baie cu dioxid de carbon si bule; hidromasaj; masaj partial; baie de plante; reflexoterapie. Oaspeţii au fost cazaţi la un hotel din Câmpina, partener al evenimentului, iar cei care nu au dorit să facă proceduri balneare la Centrul Medical SanConfind au putut să viziteze câteva obiective turistice din Câmpina şi împrejurimi.
Scleroza multiplă, numită și scleroză în plăci, scleroză diseminată sau encefalomielită diseminată, este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate. Această deteriorare afectează capacitatea sistemului nervos de a comunica, producând o plajă largă de semne și simptome, incluzând handicapuri fizice, mentale și uneori probleme psihice. Scleroza multiplă ia diferite forme, noi simptome apărând fie în atacuri sporadice (forme de recădere) sau agravându-se cu trecerea timpului (forme progresive).  Între episoade, simptomele pot dispărea complet; totuși, adesea rezultă probleme neurologice permanente, în special în stadii mai avansate ale bolii. 


În timp ce cauza bolii nu este clară, se crede că mecanismul ei ar fi ori o boală autoimună, ori un defect al celulelor care produc mielină. Printre cauzele propuse se numără factori genetici și de mediu, cum ar fi infecțiile. Scleroza multiplă este de obicei diagnosticată pe baza prezenței semnelor, simptomelor și a rezultatelor testelor medicale corespunzătoare.
Nu se cunoaște nici un tratament pentru scleroza multiplă. Diversele terapii urmăresc să îmbunătățească funcțiile după fiecare episod și să prevină noi episoade. Medicamentele folosite pentru a trata această maladie, deși au o eficacitate destul de mică, pot avea efecte adverse și pot fi greu tolerate. Numeroase persoane urmează tratamente alternative, în pofida lipsei de dovezi privind eficacitatea acestora. Rezultatul pe termen lung este dificil de prognosticat; rezultatele bune se întâlnesc mai adesea la femei, la cei care dobândesc boala din tinerețe, la pacienții cu recăderi și la cei care au avut la început doar puține episoade. Speranța de viață este cu 5-10 ani mai mică decât la populația care nu suferă de această boală.
Conform datelor statistice, peste 3 milioane de oameni sunt afectați la nivel mondial, incidența variind puternic în diferite regiuni ale globului și în funcție de populație. Boala debutează de obicei între vârstele 20 și 50 ani, fiind de două ori mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Numele de scleroză multiplă se referă la cicatricile (sclerele —mai cunoscute sub numele de plăci sau leziuni) aflate în special în substanța albă a creierului și măduvei spinării. Scleroza multiplă a fost descrisă pentru prima oară în 1868 de Jean-Martin Charcot. O serie de noi tratamente și metode de diagnostic sunt în curs de dezvoltare.