02 iulie 2018

O nouă stea pe cerul muzical al Câmpinei: Ilinca Alexandrescu s-a calificat la Next Star

Pe cerul muzical al Câmpinei străluceşte, de puţină vreme, o mică stea. O stea din constelaţia Artei, o stea care se poate vedea şi pe cer senin, dar şi printre nori, pentru că nu putem ajunge la ea cu ochii biologici, ci numai cu cei ai sufletului. Steaua despre care vă vorbim şi care poate fi observată, așa cum v-am spus, doar deschizând ferestrele sufletului, aparţine unei constelaţii situate între constelaţia talentului cu Carul Mare şi constelaţia eşecurilor cu Carul Mic. Steaua noastră este mică, dar promiţătoare. Mică, pentru că nu a luat fiinţă decât în urmă cu câţiva ani, şi promiţătoare, întrucât strălucirea ei - tot mai puternică, tot mai fierbinte -, ne asigură că se va apropia din ce în ce mai mult de Pământ şi de inimile cât mai multor pământeni, că evoluţia sa va continua, cu progrese spectaculoase, multă vreme de-acum înainte. Steaua noastră are şi un nume: Ilinca Maria Alexandrescu. Un nume ce ar putea fi, peste ani, pe buzele tuturor. Astăzi, el reprezintă o câmpineancă în vârstă de numai şase ani care cântă de nu îţi vine să mai respiri ascultând-o, care cântă îngereşte, fără a fi nici serafim, nici heruvim. Ea nu are, ca şi serafimii, trei perechi de aripi, însă cu cele două aripi ale sale - micuţe, dar foarte energice, va încerca să zboare, peste câteva zile, spre consacrarea la nivel naţional a talentului său de excepţie, prin calificarea în faza finală a concursului naţional de muzică pentru copii Next Star. 


Luni, 9 iulie, să fim cu sufletul alături de Ilinca
Descoperită şi pregătită de cunoscuta profesoară de muzică Ruxandra Brezeanu, de la „Clubul Copiilor”, Ilinca a trecut cu brio de castingul preselecţiilor, reuşită care a propulsat-o în prima etapă a emisiunii-concurs de anvergură naţională Next Star. Luni, 9 iulie 2018, în studiourile postului naţional de televiziune Antena 1, cel care difuzează cunoscuta emisiune dedicată copiilor cu haruri muzicale şi având un nume mai mult decât sugestiv, Ilinca va încerca să îi convingă pe cei trei juraţi că talentul său muzical o îndreptăţeşte să se califice în următoarea etapă, adică să ajungă în marea finală. Potrivit formatului emisiunii, evoluţiile copiilor din prima etapă sunt înregistrate, urmând a fi ulterior difuzate pe post. Deocamdată, emisiunea cu evoluţia Ilincăi din prima etapă a concursului Next Star nu se ştie când va fi difuzată pe post. Se pare că acest lucru se va întâmpla pe la mijlocul sau în a doua jumătate a lunii în care ne găsim, respectiv, într-una din sâmbetele zilelor 14, 21 și 28 iulie 2018. Totuşi, important este că noua stea a Câmpinei va evolua în cadrul primei etape a concursului muzical, luni, pe 9 iulie, zi în care toţi câmpinenii, melomani sau nu, sunt rugaţi să îi ţină pumnii sensibilei noastre artiste, să fie cu sufletul alături de ea. Are nevoie de gândurile noastre bune, fiindcă prin puterea talentului său înnăscut, dublată de cea a gândului curat izvorât din inimile a mii de câmpineni, suntem convinşi că micuţa şi, deopotrivă, marea noastră solistă de muzică pop are toate şansele de a accede în finala prestigiosului concurs. O profesoară şlefuitoare de talente
Ilinca Maria Alexandrescu a fost descoperită, acum trei ani, de către Ruxandra Brezeanu, profesoara de muzică de la Clubul Copiilor. De atunci, profesoara sa îi tot şlefuieşte talentul, pregătind-o pentru numeroase competiţii muzicale, de unde Ilinca s-a întors cu lauri de fiecare dată. Nu este singurul copil talentat pe care cea care dirijează corul de copii al instituţiei îl descoperă, dar se pare că, de data aceasta, cu talentul muzical în stare pură al Ilincăi, profesoara chiar a dat lovitura. De fapt, având în vedere că numele oraşului nostru va ajunge în toată ţara, în casele tuturor telespectatorilor respectivei emisiuni, putem spune că şi Câmpina a dat lovitura. 


„Acum trei ani, mama Ilincăi m-a rugat să îi ascult şi să îi testez fetiţa, despre care îmi spunea că are o voce foarte frumoasă. O auzise cântând prin casă şi, în scurt timp, şi-a dat seama că fetiţa ei are un talent muzical de excepţie. M-am deplasat la locuinţa lor şi, într-adevăr, ascultând-o pe Ilinca, mi-am dat seama că mama ei avea dreptate. Nu mi-a venit să cred că poate fi atât de talentată. La început, a cântat în corul de la Clubul Copiilor, dar la scurt timp, a avut multe evoluţii solo în faţa corului, extrem de reuşite. Ilinca are o voce foarte frumoasă şi un timbru pe măsură, un ritm extraordinar pe care îl simte foarte repede. Deci, de sus, de la Dumnezeu, a primit toate datele unui talent înnăscut și a fost înzestrată cu un har muzical care poate emoţiona şi pe cel mai insensibil dintre ascultători. Pentru că cea mai importantă calitate a unui solist - artist adevărat este faptul că evoluţiile sale transmit emoţii ascultătorilor, îi pot învălui pe cei care îl ascultă în sentimente frumoase, îi pot transpune într-o altă lume. Iar Ilinca are această calitate. Ea se simte extrem de natural pe scenă, este în elementul ei atunci când cântă în faţa unui public. Dacă despre cei care, în evoluţiile lor televizate, se spune că „trec sticla”, deoarece impresionează pozitiv telespectatorii, despre Ilinca se poate spune că trece „scena”. De fapt, cred că Ilinca poate trece orice, fiindcă nimeni nu reuşeşte să transmită emoţii mai bine decât ea”, ne-a declarat Ruxandra Brezeanu.

O mamă foarte mândră de copilul ei
Mama Ilincăi este Anca Pop, medicul care coordonează cabinetul medical al Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu” din Câmpina. Doamna doctor se pricepe la copii, deoarece i-au trecut foarte mulţi prin mâinile sale vindecătoare. Auzindu-şi fetiţa fredonând melodii prin casă, ea a simţit imediat că Ilinca are un talent muzical deosebit. Şi cum orice talent este sortit a fi dezvăluit oamenilor pentru a-i bucura şi a-i îmbogăţi sufleteşte (în caz contrar, posesorul talentului poate fi asimilat cu un hoţ – ne învaţă Nicolae Iorga), mama Ilincăi a apelat la un profesionist care să testeze calitaţile vocale ale fiicei sale, aşa cum v-am informat ceva mai devreme. 


„Am simţit din prima clipă în care am auzit-o cântând prin casă, pe la vârsta de trei ani, am simţit că fetiţa mea are un talent muzical de excepţie.  Iar profesoara de muzică pe care am chemat-o să-mi testeze copilul mi-a confirmat bănuielile. Sunt foarte mândră de copilul meu. Multe persoane - prieteni sau necunoscuţi -, mi-au alimentat în ultimii ani acest sentiment, mărturisindu-mi că şi-ar dori să aibă şi ei un asemenea copil. Ilinca este talentată, dar nu răsfăţată, este cuminte şi înţelegătoare, fără ca aceasta să însemne că nu a încercat niciodată micile năzbâtii ale copilăriei. După cum afirmă şi ea, Ilinca este un copil fericit. Este un copil care îţi umple ziua de bucurie, un copil normal pentru vârsta ei, dar cu o personalitate foarte puternică. Ea ştie deja ce vrea de la viaţă, de la viaţa ei de copil, desigur, nu vorbesc acum despre un orizont de timp îndepărtat. Important este faptul că, dacă nu îi iese, la un moment dat, ceea ce îşi propune, Ilinca merge înainte până îşi atinge scopul. Aşa cum mi s-a confesat de multe ori, fetiţa mea are multe vise, iar unul dintre acestea este să ajungă o campioană în muzică”, ne-a mărturisit, cu o voce plină de emoţie, Anca Pop.

O duzină de trofee
În cei trei ani de activitate artistică, Ilinca a participat la numeroase festivaluri şi concursuri, de unde s-a întors cu o duzină de trofee care i-au consolidat statutul de „campioană în muzică”. Amintim, în continuare, într-o ordine ce nu ţine cont de cronologie, cele mai importante distincţii primite de Ilinca pentru evoluţiile sale artistice: locul I la Concursul judeţean de muzică „Suflet de copil”; un atestat de vedetă şi o diplomă de merit pentru evoluţiile sale spectaculoase de la două ediţii ale festivalului de muzică denumit „Întâlnirea mini-vedetelor lângă Turnul Chindiei”; locul II la Festivalul „Dracula Music Contest” găzduit la Castelul Bran; locul II la Festivalul „Decembrie de poveste”; menţiune la „Festivalul Naţional de Muzică pentru copii şi adolescenţi” organizat de Ozana Barabancea; diploma „trofeu” la Festivalul internaţional de interpretare şi creaţie „Simply the best”; locul I la Festivalul „Sfinxul de aur” din Bucureşti; o diplomă de excelenţă la Festivalul „Mamaia copiilor”; premiul I la Festivalul „Pe aripile muzicii” etc. 


Am întrebat-o pe frumoasa Ilinca, zilele trecute, cum crede ea că ar trebui să cânte luni, pe 9 iulie, pentru a transmite emoţie şi pentru a-i convinge pe juraţi că merită să se califice pentru marea finală. „Trebuie să dau din mine tot, adică să cânt din toate puterile mele, din tot sufletul şi din toată inima”, a fost răspunsul cântăreţei către care se vor îndrepta gândurile noastre peste câteva zile. 
„Succes, puiul meu drag şi super talentat! Suntem lângă tine şi te susţinem cu toată iubirea!“, i-a urat elevei sale Ruxandra Brezeanu, pe pagina personală de Facebook. Urarea profesoarei de canto care i-a şlefuit talentul micuţei noastre cântăreţe seamănă foarte bine cu gândurile pe care i le vor trimite, din inimă, mii de câmpineni, luni, 9 iulie 2018. 
Adrian BRAD