12 martie 2019

Poliția Municipală și Poliția Locală Câmpina la raport

La ultima ședință a Consiliului Local, șeful Poliției Municipale și cel al Poliției Locale Câmpina au prezentat, în fața reprezentanților administrației publice câmpinene, rapoarte de activitate pe anul 2018 ale instituțiilor pe care le conduc. Prima dată a vorbit cms-șef Iulian Stanciu, șeful Poliției Municipiului Câmpina, apoi Marius Vișan, directorul-executiv al Poliției Locale. Din rapoartele de activitate ale amândurora s-a desprins, ca un fir roșu, ideea că, la Câmpina, fenomenul infracționalității se află sub control. Infracționalitatea câmpineană, de-a lungul timpului, a cunoscut valori mai mari sau mai mici, dar indiferent de perioada la care este raportată, ea nu a crescut niciodată la cote alarmante, capabile să îngrijoreze opinia publică și să constituie o amenințare la securitatea cetățenilor trăitori în spațiul dintre Prahova și Câmpina. 


Poliția Municipală are personal insuficient
Poliția Municipală funcționează cu un numeric subdimensionat, adică sub cel prevăzut pentru o activitate normală. Astfel, la Câmpina activează 58 de polițiști, deși efectivul prevăzut pentru această structură a Poliției Române este de 70 de polițiști. Așadar, 12 funcții sunt vacante. Câmpina are o suprafață de 2463 de hectare, dintre care în intravilan sunt 826 hectare, plus o rețea stradală ce cuprinde 117 kilometri. Poliția Municipiului are în responsabilitate directă posturile de poliție Bănești și Poiana Câmpina, comune care au împreună o suprafață de 3750 de hectare și aproximativ 10.700 de locuitori. Zona rurală arondată Poliției Municipiului Câmpina cuprinde Secția nr. 2 Poliție Rurală Florești (având în subordine 4 comune, respectiv Poliția Comunală Filipeștii de Pădure, Post Poliție Florești, Post Poliție Filipeștii de Târg, Post Poliție Măgureni), și Secția nr. 4 Poliție Rurală Câmpina (având în subordine 7 comune, respectiv Poliția Comunală Cornu, Post Poliție Brebu, Post Poliție Provița de Jos, Post Poliție Provița de Sus, Post Poliție Telega, Post Poliție Șotrile, Post Poliție Valea Doftanei). Obiectivul principal pentru anul 2018, conform Planului de acțiuni al IJP Prahova, l-a reprezentat asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, menit a fi asigurat prin două căi de acțiune: creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală și siguranța rutieră; destructurarea grupărilor infracționale.  Dotarea cu tehnică a subunității de la Câmpina nu este suferindă, dar nici nu strălucește: opt autospeciale Dacia Logan, o autospecială Dacia Logan MCV, o autospecială VW Polo, o autospecială VW Passat. 


2018 a adus mai multe accidente rutiere grave 
În anul 2018, polițiștii câmpineni din Poliția Națională au realizat 89 de acțiuni (pe teren), 398 de controale/ instruiri și 45 de ședințe în școli. Pentru menținerea ordinii și siguranței publice, s-au realizat colaborări cu Jandarmeria și Poliția Locală, cu ocazia activităților de patrulare zilnică, ori în activități comune cu ocazia desfășurării unor manifestări culturale, sportive și religioase, precum și cu ocazia activităților de depistare a persoanelor dispărute sau urmărite, în temeiul legii. 
În 2018, criminalitatea stradală a crescut, în comparație cu anul 2017, dar nu cu valori semnificative. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Secția nr. 2 Poliție Rurală Florești. În aceeași secție, anul trecut s-au săvârșit 524 de infracțiuni incriminate în Codul Penal, cu 103 mai puține decât în urmă cu doi ani. 
Din nefericire, dinamica accidentelor de circulație grave a înregistrat valori îngrijorătoare. Astfel, dacă în 2017 se produceau 39 de accidente de circulație grave, soldate cu 7 morți și 35 de răniți grav, anul 2018 avea să aducă 49 de accidente grave, în care au murit 13 persoane, iar alte 46 au fost rănite în mod grav. Și în mediul urban, infracțiunile din domeniul circulației rutiere au fost mai numeroase, acestea fiind în număr de 5310, cu 1130 mai multe decât în anul precedent. Numărul șoferilor prinși în 2018 sub influența băuturilor alcoolice a crescut cu aproape 100%, în comparație cu anul 2017. În schimb, cazurile de trecere pe culoarea roșie a semaforului ori de neacordare de prioritate au scăzut în comparație cu situația de acum doi ani. Pe de altă parte, anul trecut Poliția de proximitate a avut mult mai multe stări conflictuale în evidență (18), în comparație cu anul precedent (8). Infracțiunile contra patrimoniului au fost mai puține în anul 2018 față de anul de referință. ”Cu un efectiv de doar 58 de polițiști și trei persoane din personalul contractual, eu zic că am reușit să gestionăm bine fenomenul infracționalității din zona Câmpina. Singurele cifre care mă nemulțumesc sunt cele referitoare la accidentele grave de circulație soldate cu decese”, a declarat în plenul legislativului municipal cms-șef Iulian Stanciu. 

Poliția Locală la raport
Spre deosebire de Poliția Municipală Câmpina, care este o structură a Ministerului de Interne (mai exact, a IJP Prahova), Poliția Locală Câmpina este o direcție în cadrul Aparatului de specialitate al primarului Câmpinei, fiind, prin urmare, în directa subordonare a edilului-șef al municipiului.  Misiunea  Poliţiei   Locale   este   asigurarea   unui   serviciu   de   calitate,   în   interesul comunităţii  câmpinenilor şi  în  sprijinul   autorităţilor  administraţiei  publice   locale  şi centrale,  exclusiv pe baza şi în executarea legii. Viziunea instituţiei se referă la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, prin asigurarea unui climat de siguranţă publică, precum şi a unui management operaţional performant. În acest sens, principalele  obiective   strategice  ale   Poliţiei   Locale   sunt  dezvoltarea și eficientizarea activității de prevenire  și combatere a fenomenului contravențional  și infracțional în domeniile de competență, precum şi creşterea gradului de încredere a comunităţii în instituţia subordonată primarului, încredere bazată pe transparenţă, legalitate şi profesionalism. Poliția Locală este structurată în două direcții (Ordine Publică și Control), plus un compartiment: Relații cu publicul, comunicare, dispecerat și informatizare.


Bilanțul pe 2018
Activitatea desfășurată în anul 2018 a avut ca rezultat constatarea unui număr de 17 infracţiuni şi aplicarea unui număr de 3146  sancțiuni contravenționale (1462  - Serviciul Ordine Publică;1594 - Compartimentul Circulație pe drumurile publice; 91 - Compartimentul Control comercial, disciplină în construcții, afișaj stradal, protecția mediului și evidența persoanei), în cuantum de 496.055 lei. Cele 17 infracțiuni se pot clasifica după cum urmează: 4 infracţiuni privind distrugerea mobilierului urban; 1 infracţiune privind furtul unui autoturism; 1 infracţiune privind conducerea unui vehicul fără permis de conducere; 9 infracţiuni privind executarea lucrărilor de construcţie fără autorizaţie de construire în zone protejate, cu valoare istorică şi arhitecturală. În toate situaţiile  sus-menţionate, făptuitorii  au fost  depistaţi  de Poliţia Locală şi  predați organelor de cercetare penală. Cele mai numeroase sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea normelor privind circulația pe drumurile publice: 1741. Dintre acestea, 1121 s-au dat pentru oprirea autovehiculelor în locuri nepermise. Se remarcă o creştere substanţială, faţă de anul 2017, a numărului de sancţiuni aplicate pentru abandonarea deşeurilor, activitatea de păstrare a curățeniei domeniului public reprezentând o prioritate a polițiștilor locali pentru anul 2018. Pe de altă parte, 93 de sancțiuni au fost aplicate pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun - sancţiuni aplicate în unităţi de învăţământ, locuri de joacă, spaţii comerciale,  locaţii  transport în  comun. De asemenea, au fost pedepsite contravențional  17 persoane pentru tăieri  neautorizate  de material  lemnos. 


În legătură cu disciplina în construcții s-au aplicat 57 de sancțiuni contravenționale, iar de pe domeniul public sau privat al municipiului au fost ridicate 43 de autovehicule. Ca măsuri complementare aplicate, au fost confiscați sau preluați în custodie 14 cai depistați pe domeniul public fără supraveghere; de asemenea, trei vehicule cu tracțiune animală. Gestionarea situaţiilor de tulburare a ordinii şi liniştii publice s-a finalizat cu încheierea unui număr de 84  de procese-verbale de consiliere şi aplanare a stării conflictuale. De asemenea, pentru intrarea în legalitate, au fost transmise 118 notificări în vederea conformării cu dispozițiile Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. În vederea îndeplinirii obiectivelor Protocolului de cooperare din 2017, Poliţia Locală şi Poliţia Municipală au stabilit dispozitive de lucru formate atât din patrule independente, astfel încât să se evite suprapunerea de forţe în zonele de intervenţie, cât şi din patrule mixte (poliţist local/poliţist naţional). Dispozitivele de lucru au acţionat  în conformitate cu scopul protocolului amintit, aplicând  1787 de sancţiuni, cu preponderenţă pentru încălcarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi ale Legii nr.61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Interpelat de consilierul local Florin Frățilă, directorul executiv al Poliției Locale i-a informat pe aleșii câmpinenilor că polițiștii din subordinea sa contribuie, prin acțiunile organizate, la împiedicarea practicării unui comerț ilegal cu alcool și țigări, penalizând comercianții care vând astfel de țigări minorilor.
Adrian BRAD

OGLINDA - 20 DE ANI. Remember 2002: "Rafinăria stă pe un butoi cu pulbere!"

Timp de mai multe săptămâni, vă propunem o retrospectivă a câtorva dintre cele mai importante evenimente sociale, culturale, sportive reflectate în paginile publicaţiei noastre în decursul ultimilor 20 de ani de activitate, pe care ziarul "Oglinda de azi" i-a împlinit în data de 8 martie. Prilej de aduceri aminte şi, de ce nu, de comparaţie cu prezentul. 
În facsimil, un articol publicat în ediţia nr. 147 din 17 septembrie 2002, în care Gheorghe Sandu, liderul sindicatului "Rafinorul" al Rafinăriei "Steaua Română", vorbea despre situaţia tensionată din cadrul societăţii. 
LA PRESAT...

Acum cinci sau zece ani, nu mai știu, scriind tot așa un text recapitulativ la una dintre aniversările publicației noastre vorbeam despre: 1. șansele presei scrise în raport cu on line-ul și 2. șansele presei locale. La punctul 1 eram sceptic, și se pare că îndreptățit, România practic nu mai are presă scrisă independentă și cu prestanță publică. E o țară în care mai există numai televiziuni vîndute și rețelele sociale bine manipulate. Ziare, pas! La punctul 2, în schimb, prevedeam că presa scrisă va supraviețui doar în enclave locale, axată pe probleme locale. Nu am date suficiente de ordin statistic, dar cred că și pe plan local presa scrisă a fost nevoită să se adapteze presiunii economice și concurenței virtualului. Deși aici a rezistat, cred, mai bine. 
În acest context, continuitatea Oglinzii din Cîmpina este prin sine însăși o sărbătoare. Într-o țară faimoasă pentru incapacitatea de a-și formula țeluri de lungă durată și de a le urma pînă la împlinire, orice astfel de realizare care durează un deceniu sau două ține aproape de miracol. Eu nu sînt propriu-zis un ziarist, doar un comentator atent al faptelor sociale, culturale și politice. În felul acesta am ajuns la Oglinda și am încercat, făcînd totală abstracție de contexte defavorabile, să formulez, cu o repetiție obositoare și plicticoasă, cîteva principii ale societății deschise, democratice, și ale dezbaterii civilizate. Nu e vina mea că sînt repetitiv, cîtă vreme societatea noastră nu evoluează, problemele ei rămîn parcă etern aceleași. Mulți cunoscuți m-au certat „că-mi risipesc timpul și energiile”, că „oricum nu mă citește nimeni și nu se schimbă nimic”. Ceva dreptate există în aceste observații, firește. Numai că, fundamentul meu „asiatic” mă face să cred în răbdare și în picătura chinezească. Și în obligația morală de a nu tăcea. 
Cam asta este coloana pe care o scriu săptămînal aproape de cînd a început ziarul nostru. Mai vehement sau mai abstract-conceptual, după evenimente și umori, folosind din plin avantajele marginalității, cred că am putut rosti cînd și cînd adevăruri pe care „presa mare” nu și le poate permite de multe ori. Și la noi „regele e gol” prea adesea. Lipsește doar copilul care să o spună. Și care să le spună curtenilor: sînteți ori fățarnici, ori orbi, ori ambele. Este vorba de o igienă morală, a spune că 2+2=4 este, în anumite momente ale istoriei (o știm de la Camus, de la Dostoievski, de la Steinhardt), un imperativ moral absolut. Dacă multe din cele scrise în atîta amar (amar!!!) de ani vor fi părînd unui politolog profesionist banalități, ele sînt astfel și pentru că noi, ca societate, nu ne-am întemeiat încă suficient banalitatea normalității. Banalitatea funcționării normale a instituțiilor. Banalitatea că un plagiator n-ar trebui să fie profesor universitar sau șef de guvern, un om condamnat penal șef de partid, un analfabet șef de guvern, banalitatea că judecătorii trebuie să-i judece pe infractori și nu invers, banalitatea că mass media nu trebuie să se pronunțe asupra vinovăției cuiva pînă la o sentință, banalitatea că bărbatul și femeia sînt de sexe diferite anatomic (și nu țin de mental) șamd. Trăim într-o lume în care trebuie afirmate (din păcate) asemenea banalități. Oglinda de azi este un adăpost generos pentru o asemenea politică editorială. O insulă de normalitate într-o lume nebună, nebună, nebună.
Christian Crăciun

Programul lunar de colectare a vegetaţiei pe raza municipiului Câmpina în anul 2019

Operatorul de salubritate al municipiului Câmpina, societatea Floricon Salub, a făcut public programul lunar de colectare a vegetaţiei pe raza municipiului în anul curent, care se prezintă astfel:

Săptămânal, în fiecare zi de LUNI, pe străzile: N. Bălcescu, Sondei, Maramureş, A. Ipătescu, T. Ionescu, Al. Margaretei, Victoriei, Al. Cutezători, 1 Mai

Săptămânal, în fiecare zi de MARŢI, pe străzile: Orizontului, E. Teodoroiu, A. I. Cuza, B.P. Hasdeu, Conductelor, T. Vladimirescu, Odobescu, Milcovului, Democratiei, A. Vlahuţă

Săptămânal, în fiecare zi de MIERCURI, pe străzile: Kogalniceanu, Stere, Zorilor, Amurgului, I.L. Caragiale, Bobâlna, Oituz, Goleşti, Marasesti, Progresului

Săptămânal, în fiecare zi de JOI, pe străzile: Grivitei, Plevnei, Castanilor, Schelelor, Bucea, Alecsandri, Barnutiu, Baritiu, Ardealului, Scarisoara, Badea Cartan,  Bd. Culturii

Săptămânal, în fiecare zi de VINERI, pe străzile: C. Doftanei, Eruptiei, Energiei, Podului, V. Babes


În prima şi a treia zi de MARŢI a lunii, pe străzile: Campului, Izvoarelor, A. Pan, Dorobanti, Nucilor, Garoafelor, Mioritei, Rapsodiei, Macului, Clopotei, A. Muresan, Fluturasi, Rasaritului, Balcescu(Emon-Sera), In Lunca, Serei, Ciocarliei, Pestisori, Salaj, Industriei, Petrolistului

În prima şi a treia zi de MIERCURI a lunii, pe străzile: Voila, Plaiului, Dealului, Arinului, Trandafirilor, Teilor, Vaii, Florilor, Fermei, Caramidari, Prundului, Silviculturii, Buciumului, Vacantei, Plantatiei, Tarnava Mare, Tarnava Mica, Rezervoarelor

În prima şi a treia zi de JOI a lunii, pe străzile: Muncii, Pacuri, Agriculturii, Pompelor, Granicului, Veteranilor, I Stoica, V. Dumitrescu, 24 Ianuarie, Str. Noua, U. Europeana, Paris, Chisinau, Varsovia, Bruxelles, Londra, N. Grigorescu, Rosiori, Redutei, I. Campineanu

În a doua şi a patra zi de MIERCURI a lunii, pe străzile: Carol I (Fibec-L. Cornului), Rahovei, C.Istrati, Licurici, Infratirii, O. Petre, Albinei, Rozmarin, Viitorului, Carpati, Gradinii, Crisuri, Izlaz, Zimbrului, Dunarii, Panduri, Liliacului, Luminii, Furnica, Crangului, Vanatori

În a doua şi a patra zi de JOI a lunii, pe străzile: Bistritei, Independentei, Ciceu, Fagaras, Oradea, Beius, A. Iancu, Atelierelor, P. Liciu, Bolintineanu, Titeiului, Tineretului, I. Creanga, Solidaritatii, Horia, Closca, Crisan, G. Cosbuc, P. Rares

În a doua şi a patra zi de VINERI a lunii, pe străzile: H. Radulescu, Siretului, B. Vasile, Bucegi, Marului, Romanitei, Geo Bogza, Muscelului, V. Lucaci, Fantanii, Livezi, Ghiocei, P. Sapca, D. Gherea, Pomilor, A. Vlaicu, Toamnei, Libertatii, Gh. Doja, Poienitei, Anotimpului, Al. Parcului, Primaverii, 22 Decembrie

În prima şi a treia zi de VINERI a lunii, pe străzile: Grindului, Privighetorii, Salcamului, A. Oprescu