01 iulie 2019

Directorul Pieţei Centrale, Marian Nistor, a cerut suspendarea din funcţie pentru un an

Începând de azi, Marian Nistor, directorul SPAEPCA Câmpina (Piaţa Centrală), este suspendat din funcţie la cerere pentru o perioadă de un an. Surse din cadrul administraţiei publice locale ne-au confirmat că Nistor a cerut suspendarea din motive personale, iar cererea i-a fost aprobată de primarul Horia Tiseanu. Dincolo de motivele personale invocate - găselniţă susţinută de Codul Muncii, care prevede că un angajat (în cazul său, personal contractual şi nu funcţionar public) poate cere suspendarea din funcţia pe care o ocupă pe o perioadă determinată de până la trei ani -, Marian Nistor a ales să-şi încerce puterile în mediul privat, la una din companiile familiei Rodica şi Vlad Papuc, după o lungă perioadă de activitate în instituţii bugetare. 


Vă reamintim că Marian Nistor ocupă funcţia de director al Pieţei Centrale din anul 2005, că a mai beneficiat de o suspendare temporară a activităţii în anul 2008, atunci când s-a transferat la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, perioadă în care la conducerea Pieţei a fost înlocuit de soţia sa, Irina Nistor, în prezent aceasta fiind şef serviciu control la Poliţia Locală. 
Semnele că Maria Nistor nu se mai simţea confortabil la conducerea Pieţei au apărut încă de la începutul acestui an, atunci când acesta atrăgea atenţia asupra blocajului în care se află instituţia pe care o conduce şi asupra lipsei de reacţie a exectivului administraţiei locale. La începutul anului 2019, acesta declara următoarele: „Noi din tot ce încasăm dăm jumătate la Primărie. La controlul Curții de Conturi țin să precizez că noi nu am fost chemați să ne susținem punctul de vedere. După mai multe discuții pe care le-am avut cu inspectorii Curții de Conturi, aceștia ne-au lăsat să înțelegem că și-au mai schimbat punctul de vedere asupra problemei, dar pe hârtie nu au pus nimic. Am atacat la Prefectură decizia consilierilor municipali, iar cei de la Prefectură ne-au dat un răspuns parțial favorabil,  dar până la urmă HCL-ul respectiv, extrem de păgubos pentru noi, a rămas în vigoare. Am fost obligați să dăm din urmă jumătate din venituri, și am făcut acest lucru așa cum ni s-a cerut. Nici măcar nu ni s-a cerut jumătate din profituri, ci din venituri. Iar noi nu doar că nu am putut să ne dezvoltăm în aceste condiții extrem de dificile, dar nici măcar cheltuielile de funcționare nu le mai putem suporta”  (ianuarie 2019). „Am făcut nenumărate demersuri pentru a nu se ajunge la disponibilizări de personal. Nu am primit niciun răspuns. Eu cred cu tărie în continuare că cei 50% din venituri, pe care îi virăm lunar către bugetul local, ni se cuvin şi ne-ar acoperi fără probleme toate cheltuielile. În condiţiile în care nimeni nu pare dispus să ne asculte, n-am avut de ales şi a trebuit să propun executivului măsura diminuării numericului de personal pentru a ne putea încadra în buget. Vă daţi seama, va trebui să-i anunţ înainte de sărbătorile de Paşti pe colegii mei, care lucrează de ani de zile în acest serviciu public, că vor fi disponibilizaţi”. (martie 2019)
Să fie şi acesta unul dintre motivele pentru care Nistor a ales să lucreze în următorul an la o firmă privată? Dacă da, pare destul de greu de înţeles de ce nu a demisionat şi de ce a preferat să-şi suspende activitatea cu posibilitatea de a reveni.