24 septembrie 2019

Ambulanţa Câmpina se confruntă cu grave probleme de personal, de dotare şi organizatorice

  • Doar patru echipaje din şapte se deplasează la urgenţele solicitate prin 112
  • Trei ambulanţe din patru nu au medic şi în multe situaţii ajung cu întârzieri de peste 60 de minute la pacienţi

Au trecut 30 de ani de la căderea comunismului şi serviciile publice din România au rămas, în marea lor majoritate, la acelaşi stadiu de organizare, dotare şi mentalitate ca în epoca ceauşistă, atunci când rezolvarea tuturor problemelor, fie că era vorba de viaţa oamenilor ori de bunul mers al societăţii dependente de stat, avea răspunsuri de genul: „lasă, că merge şi aşa!”, „facem şi noi ce putem!” ori „vorbiţi cu cei de sus, din conducere, că ei hotărăsc”. Sloganele acestea păguboase rezistă şi azi în mentalitatea multor angajaţi  la Stat, care se complac în a acoperi grave defecţiuni în sistemul public şi în a duce mai departe această epavă a delăsării şi incompetenţei româneşti, de dragul unui loc de muncă plătit bine, în multe cazuri călduţ şi neacoperit de pregătirea profesională a celui angajat, în structura exagerat de stufoasă a lefegiilor plătiţi din bani publici.  Cel mai nimerit exemplu în acest sens este tragedia din clubul bucureştean „Colectiv” unde au murit, arşi de vii, în urma acestor grave defecţiuni din sistemul serviciilor publice şi a mentalităţii ticăloase despre care vorbeam mai înainte, zeci de oameni nevinovaţi. Nu mai vorbim de întâmplările zilnice ce scot la iveală, în toată ţara, monstruozităţi pe care Statul, prin instituţiile sale publice, este incapabil să le gestioneze. La prima vedere suntem tentaţi să aruncăm toată vina în spatele conducătorilor Statului, indiferent de culoare politică, fără să conştientizăm că sistemul pe care îl blamăm s-a născut şi merge mai departe odată cu noi toţi cei care îl acceptăm şi care ne ascundem în spatele capitulării prezentului, care sună cam aşa: „Ce să facem?! Nenorociţii ăştia care ne conduc nu sunt în stare de nimic. Asta e România!” Oare conştientizăm că de fiecare dată când auzim, ne trece prin minte ori răspundem în acest mod nu facem altceva decât să adâncim prăpastia în care ne aflăm? Probabil că nu. 


În articolul de faţă nu ne-am propus să facem o analiză a cauzelor care ne-au adus în acest punct, ar fi mult de discutat, ci mai degrabă să prezentăm încă o situaţie revoltătoare ce poate avea consecinţe foarte grave în ceea ce priveşte viaţa oamenilor, supravieţuirea lor în momentele critice, şi anume faptul că Serviciul de Ambulanţă Câmpina se confruntă cu grave probleme de personal, de dotare şi chiar organizatorice. 
Enumerăm în continuare câteva aspecte care scot în evidenţă situaţia de neconceput în care se află acest serviciu public: 
- Ambulanţa Câmpina are doar un singur medic pentru cele patru echipaje funcţionale care se deplasează la cazurile solicitate prin numărul naţional de urgenţă 112. Asta numai în timpul celor opt ore de program ale acestuia, în rest echipajele nefiind însoţite de medic. Un lucru foarte grav, în condiţiile în care asistenta medicală şi ambulanţierul nu au competenţele unui medic calificat pentru a oferi primul ajutor.
- Ambulanţa Câmpina are în dotare şapte autoutilitare, unele aproape ieşite din uz, care nu mai corespund de multă vreme standardelor actuale de prim ajutor. Din cele şapte utilitare, trei stau nefolosite din lipsă de personal, iar restul de patru sunt utilizate în mod frecvent, una dintre acestea din urmă fiind aproape zilnic cerută la intervenţii în Ploieşti. În aceste condiţii, cele trei autoutilitare rămase trebuie să asigure urgenţele în Câmpina, Valea Doftanei, Breaza, Şotrile, Poiana Câmpina, Băneşti, Brebu, Telega, Cornu, Măgureni, Talea şi, în caz de accident pe DN1, de la Paralela 45 până la Nistoreşti. Aşa se explică faptul că, în unele zile, echipajul solicitat prin numărul naţional de urgenţă 112 soseşte cu întârzieri de peste 60 de minute (!!!), întârzieri ce pot fi fatale pentru pacienţi în unele cazuri. 
- Este ştiut faptul că Serviciul de Ambulanţă, la nivel naţional, programează deplasările la solicitanţi în funcţie de anumite criterii. Neoficial, însă, se aplică şi criteriul vârstei, astfel că pacienţii trecuţi de vârsta de 80 de ani, cel puţin în judeţul Prahova, nu sunt consideraţi cazuri prioritare, indiferent de afecţiune şi mai ales dacă au un istoric în ceea ce priveşte solicitările intervenţiilor de urgenţă, dacă în acelaşi momentul mai sunt în aşteptare persoane mai tinere. Acest criteriu neoficial şi absolut discriminatoriu de selecţie ne-a fost confirmat de către mai multe cadre medicale din spitalele prahovene şi inclusiv de către un ambulanţier care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Nu mai spunem de faptul că, de multe ori, ambulanţele ajung la alte adrese decât cele de unde s-a făcut solicitarea, că pierd timp preţios în aceste situaţii şi că deseori personalul (asistenta şi şoferul) nu face faţă efortului de a transfera pacientul pe targă ori în autoutilitară. 
Aşa stând lucrurile, am încercat să obţinem câteva explicaţii ori un punct de vedere din partea reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Câmpina, însă aceştia s-au ferit de orice declaraţie, invocând faptul că nu au voie să vorbească şi că singurii abilitaţi în acest sens sunt şefii de la Ploieşti. Neoficial, angajaţii se plâng de condiţiile grele de muncă, de lipsa dotărilor, de stresul cotidian şi de faptul că nicio autoritate nu se implică să le rezolve problemele. Blamează sistemul, vor să se schimbe ceva, dar nu vor să apară în prim plan şi să arate aceste grave neajunsuri. Le e frică să nu se pună rău cu şefii ori chiar să nu-şi piardă locul de muncă. Paradoxal, aceşti oameni muncesc într-un ritm infernal, au salarii mici în comparaţie cu mulţi angajaţi ce primesc leafă de la stat şi nefiresc de mici în comparaţie cu întreaga pleiadă de demnitari ce populează sistemul bugetar. Cu toate acestea, se complac în acest cerc vicios îngroşând rândul celor care ridică din umeri şi susţin că „asta este România şi nu putem face nimic”. 
Tot neoficial, un ambulanţier cu vechime în meserie ne-a mărturisit că „în situaţia de faţă, să te ferească Dumnezeu să ai nevoie urgentă de Ambulanţă într-o zi cu multe evenimente, că rişti să mori cu zile!”. Omul recunoaşte că nimeni nu face nimic să schimbe situaţia de ani de zile şi că nu vrea să îşi facă probleme spunând deschis adevărul. Dincolo de acest tip de laşitate specifică individului ce trăieşte într-o societate divizată în care valorile colective şi solidaritatea au fost spulberate prin dihonie, pauperitate şi incultură, oamenii aceştia din prima linie a unui serviciu public de care depinde, în mod direct, viaţa omului nu sunt de condamnat şi mai mult decât atât trebuie felicitaţi pentru că reuşesc să strângă din dinţi şi să meargă mai de parte în condiţii greu de imaginat. Ei sunt primii care ajung să salveze vieţi şi tot primii care întâmpină furia celor nemulţumiţi ori disperaţi de eşecul unui sistem bolnav. Adevăraţii vinovaţi sunt cei care au puterea de decizie, ştiu bine ce se întâmplă şi nu fac nimic. 
Potrivit site-ului www.ambulantaprahova.ro, „Serviciul de Ambulanță Județean Prahova are sediul central în Ploiești și 10 substații repartizate teritorial astfel încât promptitudinea la solicitări să fie cât mai bună. Substațiile sunt organizate astfel: 7 în urban (Comarnic, Băicoi, Câmpina, Mizil, Sinaia, Slănic, Văleni, Urlați) și 2 în rural (Bălțești şi Ciorani). Substația Câmpina este situată în apropierea Spitalului Municipal Câmpina. Asigură urgențele pentru municipiul Câmpina, precum și zonele adiacente, Valea Doftanei, Breaza, precum și DN1 de la paralela 45 până la Nistorești. Teritoriul deservit este în unele cazuri foarte accidentat (Şotrile, Valea Doftanei, Breaza, Poiana Câmpina), iar distanțele foarte mari ale acestora față de sediul central face ca în unele situații (anotimp rece, etc.) promptitudinea să fie în jur de 30 de minute. Medici 2; Asistenți medicali 13; Ambulanțieri 12”.
În ceea ce priveşte promptitudinea şi numărul de medici, realitatea îi contrazice pe cei de la Ambulanţa Prahova. 
În cursul zilei de ieri, am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu şefii instituţiei prahovene în speranţa că vom găsi răspunsuri legate de problemele de la Câmpina. Din păcate, la numărul de telefon disponibil pe site nu răspunde nimeni. 

Editorial. DEMOCRAȚIA LIMITATĂ

Vineri, 20 septembrie, în cadrul Seratelor culturale Elstar, organizate în spațiul generos al librăriei cu acelaşi nume, acest proiect înviorător al atmosferei culturale din oraș, pus la cale cu remarcabilă perseverență de prietenul nostru Codruț Constantinescu, au fost doi invitați: Armand Goșu și Octavian Manea. Cei doi au prezentat asistenței (din păcate mult prea redusă față de tradiția precedentelor serate și a importanței temei) o apariție editorială recentă de la editura Corint: Democrația sub asediu. România în context regional. 


Este vorba de o culegere de șapte studii despre situația democrației în state din estul Europei (inclusiv Rusia și Turcia), coordonat de cei doi. Într-o vreme în care televiziunile și presa scrisă ne oferă tot felul de „analize” ale unor părerologi, într-un spațiu cultural prea puțin interesat de politica internațională și mult mai atras de conspirativisme vulgare, astfel de perspective din partea unor oameni strict specializați sînt reconfortante și îmbogățitoare. La începutul anilor 90, Francis Fukuyama lansa o profeție optimistă, după care „lumea” se va alinia democrațiilor liberale, Phillips Huntington, dimpotrivă, anticipa linii de ciocnire a civilizațiilor, de războaie „culturale”. Ambele profeții s-au dovedit, pînă azi, greșite. Reunirea „Europei vechi” cu cea „nouă” se dovedește un proces mult mai complicat decît credeam cu toții în anii de după revoluție. 
Nu pot face aici o recenzie a cărții, doar voi arunca o privire fugară pe primul studiu, aparținînd lui Alexandru Gussi, care prezintă situația regimurilor politice în România,în special după aderarea la NATO și UE. În degringolada care marchează actuala campanie electorală, o astfel de analiză este mai mult decît utilă. Concluzia studiului, pe care am pus-o în titlu, este aceea că avem o democrație limitată. Autorul observă că, din chiar felul în care numim diferite etape istorice postrevoluționare: regimul Iliescu, regimul Năstase, regimul Băsescu, regimul Dragnea, rezultă o personalizare care nu este deloc democratică. În viziunea clasei noastre politice, democrația se reduce la o (imperfectă și ea) democrație electorală, care a suferit de-a lungul celor trei decenii suișuri și perioade acute de de-democratizare, cum este cea actuală. Saltul spre o democrație liberală, în sensul politologic al expresiei, nu s-a făcut. „Partidele sunt prea puțin reprezentative, justiția nu e independentă, structurile militare sau de securitate nu prezintă destule garanții de neutralitate față de jocul politic, mass media e parțial controlată etc”. Modelele autoritariste ispitesc cam toți liderii noștri. Din motive analizate cu subtilitate de autor, ținînd de moștenirea comunistă (decomunizarea nu a fost dusă pînă la capăt) și de contextul socio-istoric. Partidul-stat este modelul fundamental al PSD, „partidul fondat de Ion Iliescu rămânea caracterizat printr-o atitudine ambiguă, dacă nu chiar ostilă pluralismului societății civile și ideii de împărțire a puterii cu alți actori politici, sociali, economici. PSD rămâne partidul jocului dublu, fiind în acest sens un demn continuator al FSN, care, încă în 1990, juca atât cartea partidului reformator, cât și pe cea a partidului-stat, care  mai degrabă protejează instituțiile decât le schimbă”. 
Ceea ce a adus nou politica ultimilor trei ani a fost renunțarea la mimare și asumarea, cel puțin de către unii lideri, a unui discurs public anti-european și anti-democratic fățiș. Este o etapă nouă, desigur. Că este vorba de o democrație șchioapă o arată de exemplu momentul demonstrațiilor masive din iarna lui 2017: „poporul din stradă relativiza astfel poporul prezent la alegeri”. Care dintre cele două „popoare” este mai reprezentativ pentru democrație? Un moment de răscruce a fost acela al încheierii tranziției, odată cu intrarea în NATO și UE. De atunci, politicienilor le-a fost imposibil să mai propună un scop de țară. Și societatea s-a divizat la nesfîrșit, după diferite interese, un subiect de consens fiind imposibil de găsit. Menționez o observație foarte subtilă care explică entuziasmul pro european al populației (statisticile dădeau o cifră de negăsit în alte țări) ca o reacție a electoratului care se dorea astfel apărată de „Europa” de agresiunea și incompetența coruptă a unei clase politice antagonice. În chestiunea justiției, care ne-a mobilizat social cel mai mult în ultimii ani, se resimte puternic același impuls de a căuta ajutor în democrația europeană. Și, în lipsa unei opoziții politice interne cît de cît articulate, acesta rămîne singurul sprijin al unei societăți civile pro europene și adeptă a democrației liberale. De unde și acuzațiile de „trădare” care li se adresează de către purtătorii de cuvinte ai puterii. „Se instalează astfel un aparent clivaj social între pro-europeni și naționaliști, un clivaj care este instrumentalizat politic și nu face decât să ascundă necesitatea democratizării. Cu toate acestea, beneficiarii clivajului, de o parte și de alta, preferă să evite punerea în discuție a ADN-ului sistemului de putere din România bazat pe democrația limitată”.
Christian CRĂCIUN

Concertul Ploieşti Big Band Jazz Society, partea luminoasă a Serbărilor Toamnei la Câmpina

A trecut şi cea de-a 12-a ediţie a Serbărilor Toamnei la Câmpina, eveniment care ar fi trebuit să ne bucure pe toţi şi în urma căruia să rămânem cu amintiri frumoase. Din păcate nu a fost aşa, chiar dacă, la prima vedere, foarte mulţi dintre participanţii la festivităţi şi vizitatori ai bâlciului de pe Bulevardul Carol I păreau mulţumiţi în faţa grătarelor pe care sfârâiau micii, pastrama şi fripturile stropite cu vin şi bere. Atmosfera de talcioc, combinată cu aceea de berărie ieftină de cartier, nu face cinste oraşului socotit odinioară ca fiind unul cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la numărul de locuitori şi nici memoriei marilor oameni de cultură care au înnobilat aceste locuri trăind şi desăvârşindu-şi operele la Câmpina.


Să încercăm un exerciţiu de imaginaţie şi să ne închipuim ce reacţie ar fi avut savantul B.P. Hasdeu, pictorul Nicolae Grigorescu ori scriitorul Geo Bogza dacă ar fi fost invitaţi să ia parte la Serbările Toamnei 2019!Faptul că în ultimii ani ne minunăm tot mai des de acest format de bâlci al Serbărilor Toamnei, că în marea lor majoritate cetăţenii reacţionează negativ la ceea ce văd şi că nu se ia nicio măsură în acest sens, spune multe despre cei din administraţia locală care se ocupă de organizarea aşa-zisei serbări.
Partea bună a manifestării stradale de anul acesta a fost programul artistic care, cu unele excepţii, a încântat publicul spectator prezent în număr destul de mare, atât sâmbătă, 21 septembrie, la spectacolele folclorice, cât şi duminică, 22 septembrie, la concertul trupelor Lino Golden, What’s Up, Amna şi The Motans. Partea luminoasă a Serbărilor Toamnei a fost însă concertul extraordinar susţinut de Ploieşti Big Band Jazz Society, care s-a desfăşurat duminică, începând cu ora 18.00, în Parcul Regele Mihai I. Bandul ploieştean, adus la iniţiativa comisiei de cultură a Consiliului Local, cu concursul directorului Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Vlad Mateescu, a primit aplauze la scenă deschisă din partea unui public numeros, iubitor al muzicii de gen. Foarte mulţi dintre cei prezenţi la concert s-au declarat încântaţi de ceea ce au văzut şi au cerut ca pe viitor să se organizeze cât mai des astfel de evenimente în parcul central. 

STOICA TEODORESCU ȘI PRIMA ISTORIE A CÂMPINEI

Avanpremieră la o mult-așteptată reeditare

S-a scurs, iată, aproape un veac de la apariția primei sinteze despre istoria orașului nostru. Celebrarea centenarului Războiului de Întregire Națională (1916-1919) prilejuiește în mod fericit reeditarea lucrării profesorului Stoica Teodorescu, personalitate marcantă din elita intelectuală a Câmpinei, care a lăsat istoriografiei locale, în 1924, o lucrare fundamentală: „Monografia orașului Câmpina. Istoric și documente. Cu mai multe planșe și 3 hărți” (Tipografia „Gutenberg” Mihail S. Gheorghiu, Câmpina).


Despre Stoica Teodorescu au mai scris cercetători prahoveni (mai documentați fiind Mihai Apostol și Constantin Dobrescu), așa că vom puncta aici doar aspectele biografiei sale de până în anii ’20, completate cu mici investigații proprii. Originar dintr-un sat de pe valea Teleajenului, el era fiu de preot, astfel că a primit o bună educație umanistă. Născut în 1887, a urmat la Ploiești - chiar în anii reformelor școlare ale marelui Spiru Haret - cel mai prestigios liceu al județului, Sfinții Petru și Pavel (al cărui director avea să ajungă la apogeul carierei). Luându-și bacalaureatul la vârsta de 21 ani, și-a făcut apoi studiile superioare la Universitatea din București (Facultatea de Litere și Filosofie). Între timp a devenit sublocotenent - absolvind probabil și Școala Militară de Infanterie. În vara anului 1914, când lumea intrase în Marele Război, proaspătul licențiat în istorie și geografie se angajează ca arhivist-paleograf la Arhivele Statului din București, conduse pe atunci de Dimitrie Onciul. După declanșarea Războiului de Întregire va lupta, ca ofițer în rezervă, în Batalionul II din Regimentul 47 Infanterie Prahova. Participă la Bătălia Sibiului (septembrie 1916) și la luptele de pe valea Oltului (octombrie), de multe ori în linia întâi, căzând prizonier în lupta de pe muntele Rigla (lângă Robești-Vâlcea) pe 28 Octombrie 1916. După doi ani de prizonierat în vestul extrem al Germaniei (în lagărul de la Crefeld, pe Rin), revine acasă odată cu victoria Antantei și intră în învățământ, unde va face carieră. În primul an a fost suplinitor la liceul din Giurgiu, iar în octombrie 1919 avea să ajungă prin transfer la proaspăt-înființatul gimnaziu (ulterior liceu) de băieți din Câmpina – unde a predat inițial limba română, apoi geografia și istoria.
Reeditarea Monografiei sub formă de ediţie anastatică, la iniţiativa Comisiei de cultură a Consiliului Local, are loc, așadar, la un secol de la venirea tânărului profesor în orașul nostru, celebrând astfel și un veac de existență a instituției școlare; liceul Dimitrie Știrbey este cel care l-a ținut la Câmpina, pentru aproape opt ani de zile, pe acest intelectual de excepție.
Când a venit la Câmpina, profesorul avea

INEDIT. Fiul lui Bacovia

Acribic cu o cât de obișnuită hârtiuță, un carton oarecare, cu anii asemenea mostre ale arivismului de care un colecționar de documente „se îmbolnăvește”, am descoperit într-un plic vreo câteva schițe desenate la repezeală, acum aproape 40 de ani, după figura lui Gabriel  –  fiul poetului  George Bacovia. Datate  „5. XII.1982 Bușteni”, o zi de duminică, aceste desene „dintr-o bucată” păstrează anatomia – moștenită din părinții lui. Se știu liniile ei – a acelui Gabriel Bacovia marcat, din păcate, ereditar, pe de o parte, de trăsăturile arborelui din care a răsărit, pe da alta, de povara renumelui, îndeosebi al tatălui său, amprentat și de însușirile transmise de gena aceleia care i-a dat viață: Agata Grigorescu Bacovia.
În ceața izbucnind sacadat din vălătucii lulelei, am surprins, în câteva contururi, interiorizările personajului – tot timpul în monotonia unei tristeți dusă și uitată pe gânduri, sonorizată de versurile sale citite monosilabic, cu vocea aidoma aceeași a autorului „Plumb”-ului. 
Invitat să ia cuvântul, Gabriel – relatând despre una din întâlnirile tatălui său cu Cezar Petrescu, amândoi moldoveni și scriitori – a  reprodus timbrul glasului bacovian, pe care, în absența unei viori în plin lamento, l-a învăluit în tăcute spirale albăstrii, pâcâind luleaua cu o lacomă savoare tabagică. Momentul a durat cam o jumătate de oră, pentru că, poziționat de curbura spinării cu accent sferic în zona umerilor, era nevoit să alterneze șederea: când pe scaun, când, cu greu, aplecat, în picioare – în semn de respect față de publicul foarte curios să îl vadă pe succesorul autorului „Scânteilor galbene”.
Scenele s-au petrecut atunci, pe 5. XII.1982, la Bușteni, în ambianța aniversării a 90 de ani de la nașterea lui Cezar Petrescu – 1 decembrie 1892 – proiect istorico-literar inițiat și guvernat de Smaranda Chehata, soră a scriitorului, găzduit de o clădire inițial hotel, situată pe strada ce poartă numele autorului  ÎNTUNECĂRII și al lui FRAM – URSUL POLAR, edificiu care, având o sală confortabilă, cu voia primăriei, distinsa doamnă, cândva profesoară de franceză și partenera secretarului poetului Omar Lara, a rememorat – cu sfântă venerație – viața familiei Petrescu și a scriitorului. 


Prezența lui Gabriel Bacovia sigur că avea să atragă atenția publicului, mie – până la extaz și precipitare, uitând la un moment dat că trebuie să spun câteva cuvinte, după prof. Christian Crăciun, despre Cenaclul literar și artistic întemeiat de mine, cu 20 de ani în urmă, la Clubul Fabricii de Anvelope VICTORIA Florești și care purta numele faimosului gazetar și romancier aniversat. Grăbeam schițele, tensionat „să fur” conformația profilului junelui Bacovia (în expresia indubitabil bacoviană), pe niște hârtii norocos aruncate în geantă. Profil a la Chopin, gravându-se în fumul și în semi-întunericul sălii, Gabriel ni-l restituia pe Bacovia într-o variantă poetică veridic sumbră, pe care o ploaie venită brusc din creștetul Caraimanului a sublimat-o sălbatic,cu naturalețea ei auditivă.
În larma foșnitoare furișată de afară, învăluit în șerpii de fum ai straniei pipe – gesticulând când într-o mână când în cealaltă –, prin glasul fiului său, Gabriel, sala asculta vrăjită vocea seplucrală a lui Bacovia – Poetul: „De-atâtea nopți aud plouând,/ Aud materia plângând.../ Sunt singur și mă duce-un gând/ Spre locuințele lacustre.// Și parcă dorm pe scânduri ude,/ În spate mă izbește-un val -/ Tresar prin somn și mi se pare/ Că n-am tras podul de la mal.// Un gol istoric se întinde,/ Pe-aceleași vremuri mă găsesc.../ Și simt cum de atâta ploaie/ Piloții grei se prăbușesc.//  De-atâtea nopți aud plouând,/ Tot tresărind, tot așteptând.../ Sunt singur și mă duce-un gând/ Spre locuințele lacustre...”
Serghie Bucur

Centrul Medical SanConfind oferă servicii medicale de calitate în 12 specialități

(P) Cei care au călcat pentru prima dată pragul Centrului Medical SanConfind și-au dat seama, în foarte scurt timp, că în acest spital pacientul este cea mai importantă persoană; că toate serviciile medicale îi sunt dedicate cu cea mai atentă și mai competentă îngrijire, cu profesionalism și empatie. Cei care au revenit aici și-au întărit prima impresie, înțelegând totodată de ce managementul SanConfind este străbătut ca un fir roșu de următoarea motivație, de următorul scop: ”Ne-am pus în locul pacientului și, pornind de la nevoile sale, am construit un centru medical multidisciplinar, cu o echipă de profesioniști care să îi stea alături.” Este un principiu simplu, dar fundamental, un principiu de bun-simț pentru orice unitate sanitară, dar care este respectat arareori în sistemul medical românesc
Spitalul SanConfind și-a început activitatea în aprilie 2015, prima sa structură funcțională fiind Baza de Tratament și Recuperare Medicală, secție care și-a cucerit rapid o faimă bine meritată, în special datorită hidrokinetoterapiei în care se folosesc ape minerale cu o salinitate foarte ridicată (apropiată de cea a Mării Moarte), precum și a procedeelor de fizioterapie realizate cu împachetări de nămol sapropelic de Techirghiol, aparatură medicală ultraperformantă, echipamente robotizate etc. Ulterior, au fost deschise mai multe cabinete din cadrul Policlinicii SanConfind, apoi secția Obstetrică-Ginecologie (cu Maternitatea SanConfind), continuând cu servicii de chirurgie generală, spitalizare de zi etc. Astăzi, SanConfind oferă servicii medicale în 12 specialități: gastroenterologie, obstetrică-ginecologie, dermato-venerologie, endocrinologie, medicina muncii, pediatrie-neonatologie, pneumologie, diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, recuperare medicală, chirurgie generală, ortopedie.  Secția Recuperare Medicală

Serviciile medicale ale acestei secții sunt doar cu plată. Totuși, pentru tratamentele balneo pacienții pot plăti și cu tichete de vacanță. Specialiștii SanConfind pot diagnostica și trata numeroase afecțiuni: artroze, boli reumatismale, osteoporoză, entorse, fracturi, afecțiuni abarticulare, afecțiuni ale sistemului nervos, ale căilor respiratorii, circulație periferică deficitară etc.  În urma consultației se face un plan de tratament cu procedurile recomandate pe o perioadă stabilită de timp: hidriokinetoterapie în apă sărată de izvor, kinetoterapie, proceduri cu nămol de Techirghiol, electroterapie (curenți interferențiali, diadinamici, galvanoterapie), saune (uscată și umedă), duș Vichy, băi de plante etc.  Secția oferă și servicii de spitalizare de zi. 

Secția Obstetrică-Ginecologie

În cadrul secției funcționează Maternitatea SanConfind, una dintre cele mai moderne din țară, foarte apreciată de mamele care au născut aici. Viitoarele mămici sunt bine consiliate cu privire la perioada gravidității, astfel încât sarcina să poată fi dusă la bun sfârșit, iar nașterea să decurgă în condiții de totală siguranță. Se pot efectua ecografii de sarcină, inclusiv ecografii morfologice – trim I, și se pot recolta analize ginecologice specifice. De asemenea, în Baza de Recuperare se pot efectua, cu recomandare medicală, proceduri de kinetoterapie și masaj pre- și postnatal. Vă puteți adresa oricând medicului specialist ginecolog pentru un sfat util legat de sănătatea dumneavoastră. Screeningul anual, prin efectuarea testului Babeș – Papanicolau, cu ajutorul căruia puteți depista precoce eventuale probleme la nivelul colului uterin, este important pentru dvs, indiferent de vârstă. Un simplu consult vă poate salva de la multe complicații, deci nu ezitați să vă programați cât mai repede. Totodată, secția O-G oferă servicii de spitalizare de zi, precum și servicii medicale decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Spitalizare de zi

Pentru a vă asigura un confort sporit în actul medical dedicat vindecării cât mai rapide a afecțiunilor dvs., pentru o monitorizare riguroasă a stării dumneavoastră de sănătate, vă oferim servicii de spitalizare de zi, la indicația medicului, contra cost sau cu finanțare asigurată de către CNAS. Puteți fi spitalizat maximum 12 ore, în condiții hoteliere deosebite, în vederea unor investigații mai amănunțite, a unor tratamente sau intervenții rapide și sigure. În rezervele noastre cu unu sau două paturi veți primi toată îngrijirea  medicală necesară, astfel încât veți putea pleca acasă în aceeași zi. Specialitățile medicale în care se oferă servicii de spitalizare de zi, prin CNAS: cardiologie, dermatologie, gastroenterologie, diabet, nutriție și boli metabolice, obstetrică-ginecologie. 

Chirurgie generală

În cadrul serviciilor de chirurgie generală, puteți beneficia de consultații și mici intervenții chirurgicale. Sala de mici intervenții este dotată cu aparatură și instrumentar de ultimă generație: masă de operații Trumpf, consolă de gaze medicale, lampă chirurgicală, defibrilator, ventilator portabil, instrumentar de mică chirurgie, electrocauter și materiale sanitare de cea mai bună calitate. În funcție de situație, activitatea medicului chirurg poate fi asistată de către medici specialiști ATI și completată cu servicii – suport efectuate în Laboratorul de analize medicale (de sânge), precum și în Departamentul de imagistică medicală. Servicii de spitalizare de zi și în această specialitate.

Cabinetul Endocrinologie
Endocrinologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul glandelor endocrine și al hormonilor produși de acestea. Dereglările  oricăreia dintre glandele endocrine pot duce la tulburări grave în organism, cu o simptomatologie extrem de diversă, motiv pentru care pacienții ajung de cele mai multe ori la alte specialități medicale. De aceea este foarte important ca medicii din alte specialități sau medicul de familie să vă îndrume către endocrinolog ori de câte ori nu își pot explica anumite simptome sau când administrarea unui anumit tratament nu are efectul scontat. Serviciile medicale ale acestui cabinet se pot deconta prin CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate).

Cabinetul Gastroenterologie
Cabinetul de gastroenterologie are dotări și oferă servicii aliniate la standardele europene, punând la dispoziția dumneavoastră un personal medical experimentat, specializat în efectuarea de endoscopii, colonoscopii etc. Procedurile pot avea scop diagnostic sau terapeutic, după caz, utilizând aparatură de ultimă generație: Olympus Evis Extera III. Alături de o eficientă comunicare medic – pacient, obiectivul final al acestui cabinet este stabilirea corectă a diagnosticului și al conduitei terapeutice.

Cabinetul Dermato-Venerologie
Când observați primele leziuni la nivelul pielii, trebuie să vă prezentați imediat la medicul dermatolog, deoarece un simptom banal, gen prurit (mâncărime), poate să fie dat de un psoriasis, de o alergie, de maladia numită ”zona zoster” sau chiar de o infecție fungică. Pe măsură ce încercați diverse produse de uz local (creme, pomezi, unguente) din diverse surse (prieteni, familie, vecini, farmacie), leziunile se modifică și apoi devin greu de recunoscut și interpretat, respectiv de tratat. Cu alte cuvinte, acestea îngreunează diagnosticul, inclusiv tratamentul adecvat. Se oferă servicii de spitalizare de zi, dar și servicii decontate prin CNAS.

Cabinetul Pneumologie
În cabinetul Pneumologie din Policlinica SanConfind realizăm la standarde înalte depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator (boli pulmonare, bronhice, pleurale și ale mediastinului), prin mijloace neinvazive. Consultațiile din cadrul cabinetului Pneumologie SanConfind pot fi completate cu investigații de specialitate, precum spirometria și pulsoximetria, radioscopii, radiografii. Servicii medicale decontate prin CNAS.
Cabinetul Medicina muncii
Firmele/organizațiile care doresc un parteneriat cu Centrul Medical SanConfind, pentru servicii de medicina muncii, pot încheia contracte pentru angajați, conform normelor în vigoare.  Prețurile sunt avantajoase pentru angajatori, iar serviciile vor fi efectuate cu promptitudine.

Cabinetul Diabetologie
Denumirea completă a cabinetului este ”Diabet, nutriție și boli metabolice”, pentru că aici nu se tratează doar cei bolnavi de diabet, ci și cei care suferă din cauza altor tulburări metabolice (obezitatea, guta etc). În ultimul deceniu, din cauza stilului de viață modificat și al sedentarismului, asistăm la o creștere a numărului de pacienți cu diabet zaharat, chiar și în rândul copiilor. La nivel global, s-a constatat că peste 387 de milioane de persoane au diabet. Nu ezitați să vă prezentați în scop preventiv, atât la medicul de familie, cât și la diabetolog, evitând astfel această afecțiune cronică. Afecțiunile secundare generate de diabet pot fi neurologice, hepatice, cardiace. De asemenea, ele pot duce la un retard al dezvoltării armonioase a corpului. Spitalizare de zi și servicii decontate prin CNAS.

Cabinetul Neonatologie
În cabinetul Neonatologie SanConfind  (situat în Câmpina, la ”Casa cu lei”), pe lângă consultațiile obișnuite, vă oferim consiliere cu privire la beneficiile multiple ale alăptării. Prin respectarea unei alăptări corecte, bebelușul dumneavoastră va avea cea mai sănătoasă sursă de hrană. De asemenea, pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, vă stăm la dispoziție cu diverse proceduri în Baza de Recuperare, precum: masaj nou-născut, kinetoterapie (gimnastică medicală pediatrică) etc. De asemenea, vă oferim investigații medicale, analize de laborator sau servicii specifice (fototerapia).

Cabinetul Pediatrie
Lucrăm în strânsă colaborare cu medicii noștri de recuperare, de pneumologie, cardiologie, ortopedie, dermatologie etc. Ne dorim ca, pe parcursul vizitelor dumneavoastră la medicul pediatru sau la medicul neonatolog, să aveți tot confortul necesar, timp de așteptare minim și rezolvarea rapidă a tuturor problemelor de sănătate ale copilului dvs.

Cabinetul Cardiologie
Consultațiile presupun o evaluare clinică deosebit de completă, prin examen ecocardiografic, EKG, la care, în funcție de patologia depistată, se poate adăuga monitorizare Holter EKG, respectiv monitorizare Holter TA. Încercăm, în acest fel, să realizăm o prevenție primară a bolilor cardiovasculare prin depistarea precoce a factorilor de risc, asociați cu apariția bolii cardiace ischemice. De asemenea, dacă ați avut deja un eveniment cardiovascular (de exemplu, infarct miocardic sau AVC), dorim să realizăm o prevenție secundară eficientă pentru a împiedica apariția unui nou eveniment acut de acest fel. Oferim spitalizare de zi și servicii decontate prin CNAS.

Cabinetul Ortopedie
Denumirea completă a specialității este ”ortopedie și traumatologie”. Este o specialitate chirurgicală care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea afecțiunilor congenitale și dobândite, traumatice și netraumatice, ale aparatului locomotor. Între ortopedie și traumatologie, cele două componente ale disciplinei, există o anumită diferență. Aparatul locomotor al corpului uman, constituit din 206 oase, 310 articulaţii, 439 de muşchi, tendoane, nervi periferici, vase sanguine magistrale şi periferice, cu un specific anatomic şi funcţional, este afectat de diverse patologii, cu particularităţi de manifestare şi evoluţii diferite. Termenul ortopedie a fost propus de renumitul savant şi chirurg francez Nicolas Andry (1658 – 1747). „Ortopedie” este constituit din două cuvinte din greaca veche: orthos – drept, corect; paideia – educarea copiilor, instruire (ulterior, a fost înţeles cu sensul latinesc al cuvântului pedes – picioare). Termenul traumatologie îşi are provenienţa tot de la două cuvinte greceşti: trauma – rană, leziune, şi logos – ştiinţă. Din aceste considerente, traumatologia este ştiinţa despre leziunile corpului uman. Leziuni pot avea toate organele și regiunile anatomice ale corpului uman şi toate s-ar cuveni să fie studiate de traumatologie, după cum se practică în unele ţări ale lumii (SUA, Canada etc.). În multe state europene, printre care și România, traumatologii se ocupă doar de leziunile aparatului locomotor, iar de leziunile altor organe sau regiuni anatomice se ocupă alți medici specialiști (de exemplu, traumatismele craniocerebrale le revin specialiştilor în neurologie şi neurochirurgie).