23 ianuarie 2020

Majorarea tarifelor la gunoi, motiv de discuţii aprinse la consultarea publică organizată de administraţia locală

Majorarea tarifelor la gunoiul menajer şi problemele legate de colectarea selectivă la nivelul municipiului Câmpina au fost, în principiu, cele două subiecte discutate ieri, 22 ianuarie, în şedinţa de consultare publică organizată la Primăria Câmpina. Faţă în faţă cu autorităţile locale – viceprimarul Ioan Piţigoi, secretara primăriei Elena Moldoveanu şi administratorul public Remus Bădulescu, dar şi cu managerul societăţii de salubritate, Florin Constantinescu, s-au aflat reprezentanţi ai societăţii civile, Simona Stoica şi Marius Stoica din partea Asociaţiei Câmpina Civică, dar şi Călin Gherman, în calitate de simplu cetăţean. Aceştia au cerut mai multe explicaţii cu privire la modalitatea de calcul a noilor tarife şi la colectarea selectivă a gunoiului care, din punctul lor de vedere, lasă de dorit la toate capitolele. 
Discuţiile în contradictoriu s-au încheiat fără rezultate semnificative, cel puţin în ceea ce priveşte creşterea tarifelor, operatorul de salubritate explicând foarte clar că aceasta este total dependentă de alţi factori şi nu de voinţa sa. „Îmi pare rău să vă spun că este, practic, imposibil să menţinem tarifele la nivelul anului 2019, pentru că de la 1 ianuarie 2020 s-au majorat tarifele la Staţia de sortare Boldeşti-Scăieni – de la 67,52 lei/ tonă la 85,62 lei/ tonă, la Staţia de tratare mecano-biologică Ploieşti – de la 128,89 lei/ tonă la 162,79 lei/ tonă, la combustibili, lubrifianţi, materiale şi consumabile cu 2%, iar salariul minim brut pe ţară a crescut cu 7,2%. Colectarea, transportul şi sortarea deşeurilor menajere are costuri mari în România zilelor noastre. Am spus în repetate rânduri că vom ajunge să scădem din aceste costuri doar atunci când toată lumea va colecta selectiv şi toată lumea va avea contract cu serviciul de salubritate. Din păcate, mai avem mult de tras până acolo” – a spus Florin Constantinescu.


La rândul său, viceprimarul Ioan Piţigoi a declarat: „Am să reiau ceea ce am spus tot timpul în discuţiile anterioare, în dezbateri publice sau în şedinţele de Consiliu Local, anume că nu mi se pare corect ca noi, cei care avem contracte cu operatorul de salubritate, să plătim şi pentru cei care nu au şi aruncă gunoiul pe unde apucă. Am insistat în multe rânduri că trebuie să-i scoatem la lumină pe cei care nu au contracte şi astfel să recalculăm tariful, în sensul de a-l scădea”.

Cât de folositoare li s-a părut întâlnirea de ieri am aflat de la reprezentanţii societăţii civile prezenţi la consultare. „Am răspuns cu interes invitației la dezbaterea pe tema stabilirii tarifului pentru serviciile de salubrizare, deși ne-am fi dorit o dezbatere în care să aflăm despre un plan concret și eficient de rezolvare a problemelor legate de colectarea deșeurilor reciclabile. Susținem necesitatea întocmirii unui plan care să crească rata de reciclare (până la 50%), continuarea și extinderea procesului de informare și educare a populației în domeniul reciclării, aplicarea de către administrația publică a măsurilor corespunzătoare pentru un sistem eficient de salubrizare, creșterea calității serviciilor de salubritate oferite de prestatorul SC FloriconSalub SRL. Am solicitat ca atât operatorul, cât și administrația locală, să respecte prevederile legii 211/ 2011 și a Regulamentului Cadru al Serviciului de salubrizare a localităților din 9 martie 2015. Considerăm că respectarea normelor de colectare a deșeurilor reciclabile și eficientizarea sistemului ar trebui să ducă la stabilirea unui tarif corect și avantajos, corespunzător unor servicii de calitate” – Simona Stoica (Asociaţiei Câmpina Civică).


„Am venit la această consultare publică cu gândul să aflu răspunsuri în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a tarifelor, detalii cu privire la infrastructura de selectare, care mi se pare deficitară în oraşul nostru şi bineînţeles să pun problema lipsei de transparenţă din partea admnistraţiei locale şi a operatorului de salubritate, în sensul afișării pe site-ul primăriei la fiecare sfârșit de lună a cantităților colectate de gunoi menajer și reciclabil împreună cu cheltuielile aferente pentru acest serviciu. Am aflat unele lucruri, nu sunt lămurit complet, dar cred că astfel de discuţii ar trebuie să se facă mai des. Profit de ocazie să solicit public motivarea absenţei de la această ședința a membrilor Comisiei de administrație publică locală, care a întocmit un referat cu privire la tarifele de salubritate şi care, în mod normal, ar fi trebuit să fie prezenţi la această consultare publică” – ne-a declarat Călin Gherman.


În şedinţa de Consiliu de la sfârşitul acestei luni se va lua în discuţie proiectul de majorare a tarifelor pentru salubritate, care sunt de 14,98 lei/ persoană/ lună pentru cei care colectează selectiv deşeurile şi de 19,33 lei/ persoană/ lună pentru cei care nu colectează selectiv. Odată votate în Consiliul Local, aceste tarife ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2020.