04 februarie 2020

Un antreprenor de pe Valea Doftanei „crește“ mecanici forestieri la el în curte

Povestea omului de afaceri prahovean Constantin Stoica, administratorul Migab Forest, a apărut într-o publicație lunară de specialitate în industria lemnului. Vă invităm să citiți, în continuare, un reportaj publicat în revista Intarzia & Castor, ediția octombrie 2019, semnat de Alexandra Irimiea.

Ce faci atunci când nu găsești pe nicăieri un angajat bun? Constantin Stoica, un antreprenor de pe Valea Prahovei ce lucrează în exploatare forestieră pare că a găsit soluţia perfectă! Crește, chiar la el în curte, generaţii de mecanici forestieri, bine instruiţi pe utilaje.

C-tin Stoica, alături de Stefan Daniel Cautis, instructor mecanic,
si o parte din elevii clasei de mecanici forestieri
Andrei are 16 ani, dar manevrează fără probleme un utilaj John Deere, un forwarder cu care colectează cu dibăcie bușteni. „A fost un pic mai greu pe utilaj, e altfel senzația decât pe simulator, locul am învățat mai întâi comenzile“, spune el entuziasmat. Nu-l sperie mărimea utilajului și nici complexitatea lui. Andrei este o mină de aur pentru mulți antreprenori din exploatarea forestieră, având în vedere criza de personal calificat din domeniu. Așa că, cine n-are un Andrei, să-și cumpere!, cum spune vorba din popor. Ei bine, iată că un antreprenor din industrie a luat decizia să investească în el. Tânărul este în clasa a X-a, la o școală profesională în sistem dual și se pregătește să devină mecanic forestier. După un an de instruire, a venit la Forest România, târgul de la Zizin, ca să facă demonstrații pe simulator și pe utilaje. După ce l-a văzut cum lucrează l-a felicitat chiar și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Dar doar atât!

Andrei, elev în învăţământul dual la Valea Doftanei
Un „Bravo!“ spus în grabă și o strângere de mână de la ministru

„E de salutat că în România sunt tineri care vor să facă o meserie și s-o facă bine. Nouă asta ne lipsește, inclusiv în zona forestieră“, ne-a declarat pe scurt miniștrul Deneș. Întrebat cum ar putea și statul să se implice mai mult în calificarea tinerilor, atragerea lor către meserii și rezolvarea acestei crize acute de personal în firmele românești, ministrul a dat o explicație seacă. „Obligația autorității publice locale este de a crea un cadru legal care să faciliteze concurența corectă. Este de admirat ceea ce face pe partea practică pentru că, la urma urmei, ceea ce lipsește la ora actuală în România sunt meseriașii în toate domeniile, dar cei care lucrează în exploatare trebuie să aibă o singură voce“. Apoi ministrul a plecat grăbit. 
A încercat să dea o soluție Ciprian Dumitru Muscă, președinte ASFOR: „Ceea ce se întâmplă la Valea Doftanei e o inițiativă privată. Formarea trebuie s-o facem continuu, dar trebuie să începem să ne organizăm. Învățământul românesc are limitele lui, dar antreprenorii, prin asociere, în colaborare cu liceele și cu asociațiile profesionale, își pot forma proprii angajați. Statul ne oferă sistemul de învățământ“.

C-tin Stoica împreună cu prima generaţie de elevi din clasa de
învăţământ dual pe care o finanţează
Ce faci când nu găsești muncitori buni?

Constantin Stoica, unul dintre antreprenorii din industria lemnului, ce lucrează în exploatarea forestieră din România a găsit o soluție pentru lipsa forței de muncă din domeniu. Sau cel puțin speră că a găsit-o. A înființat o clasă de profesională în sistem dual, în localitatea în care își desfășoară activitatea. „Nevoia de forță de muncă calificată a fost primul lucru de care ne-am lovit. Apoi, în condițiile în care și pe noi, la rândul nostru, ne-a învățat cineva, trebuie să învățăm și noi tinerii“, explică el pe scurt. 

Constantin Stoica
Practic, compania sa, Migab Forest, dă o mână de ajutor statului ca împreună cu Liceul Tehnologic „Carol I” din comuna Valea Doftanei (Prahova), într-o colaborare public-privată, îi învață meserie pe elevi de 15 ani. Clasa înființată este unică în țară, calificarea profesională fiind de mecanic forestier, iar anul acesta școlar continuă specializarea cu o nouă generație. În total sunt 26 de elevi, de clasa a IX-a și a X-a care, prin sistem dual, învață să exploateze pădurea. În fiecare lună ei primesc 200 de lei de la stat și încă 300 de lei de la Migab Forest, tot societatea fiind cea care, prin contract, le asigură echipamente. Constantin Stoica le este tutore și, împreună cu instructorii de la școală, le arată tinerilor cum se lucrează cu utilaje moderne direct pe teren. Fac practică în pădure, în condiții reale de lucru, pe utilaje performante.
La rândul lui, Constantin Stoica a urmat o pregătire în școala profesională și își aduce aminte că făcea orele de practică într-un atelier. „În domeniul mecanic forestier, ca operator, nu ai ce căuta decât dacă ai utilaje. E o specializare aflată la început în țara noastră“, explică el. 

Citiți continuarea reportajului în următorul număr al ziarului „Oglinda“.

Editorial. ONOAREA COANEI LEANCA

Incredibil subtextul acestui scandal cu pensiile magistraților. Nu ideea unor pensii de serviciu este scandaloasă, imoral este cuantumul acestora și trucurile juridice prin care ele au fost obținute. De vreo trei ani, discuțiile despre raporturile stat-justiție-societate inflamează societatea civilă. Au fost proteste publice, manifestații, campanii în presă. Singurul scop, singurul obiectiv real al fabulosului „program de guvernare” al ultimei guvernări PSD a fost subordonarea totală a justiției. Și a fost cît pe ce să reușească, la un centimetru ne-a trecut glonțul pe la tîmpla democrației. Cu complicitatea, trebuie să o spun, a unei părți chiar din interiorul justiției: Tudorel Toader, Iordache, Pivniceru, Savonea sînt nume deja istorice. Chestiunea a revenit acum în actualitate, odată cu implicațiile legii privind pensiile speciale. 


Să luăm un exemplu: d-na Alina-Corina Corbu, președinta Curții Supreme, afirmă într-o scrisoare deschisă adresată concetățenilor, citez: „pentru marea majoritate a colegilor mei pensiile de serviciu sunt o garanție a independenței”. Stupefiant! Scrisoarea toată este un document de mentalitate demn de o atentă analiză. Ce rezultă? 
1. Că parlamentul poate lua decizii greșite. Justiția a fost foarte vocală în a-și apăra drepturile, ca o putere în stat față de altă putere, se poate ridica împotriva legislativului, dar eu cetățeanul de rînd, fără nicio putere, ce pot face? Tot acel șir de decizii aberante luate sub regimul Dragnea și întîmpinate în genere cu o asurzitoare tăcere de către lumea justiției au fost oprite cu greu de cetățeni cu manifestații în plină iarnă. 
2. Dacă e vorba de o anume independență financiară, doamna magistrat nu ne spune că ea este deja obținută prin salarii mult peste medie, care fac posibilă pur și simplu o cotizare la un fond de pensii care să asigure un venit mai mult decît confortabil. Poate că astfel de pensii „de serviciu” sînt legale, ce-ar fi să ne întrebăm dacă ele sînt și morale. Dar chestiunea morală n-o să o auziți invocată niciodată de către politicienii sau magistrații noștri. Apropo de morală: acum legea va ajunge la Curtea Constituțională. Aflată într-un splendid conflict de interese. Se va recuza CC? Ar fi de tot rîsul. 
3. Afirmația că banii asigură garanția independenței justiției cred că nu e de găsit în cursurile de la Drept. Noi, naivii, credeam că integritatea morală și profesionalismul magistratului, alături de soliditatea și coerența sistemului de legi, asigură această independență. Despre acestea nu se vorbește în scrisoarea vehementă a doamnei președinte. Nimic despre doctoratele plagiate, nimic despre decizia aiuritoare, jignitoare pentru toți cetățenii de bună credință ai țării, în cazul Gheorghe Ursu (și mai ales despre motivație), nimic despre decizia în cazul traficului de copii în Anglia, în cazul Corduneanu, nimic despre marile dosare îngropate (revoluția, mineriade) șamd. Foarte departe... Sigur, astfel de magistrați merită pensii de sute de milioane. Doamna numește eufemistic astfel de lucruri „excese”. 
4. Ni se face în scrisoare un releveu la cît de mult au de muncit oamenii din justiție. Desigur. Cum să-i explic doamnei că un profesor are de făcut o treabă cel puțin la fel de stresantă, pe un salariu și mai ales o pensie la limita sărăciei? În ciuda „măririlor”. Țin să o informez pe doamna că pensia mea, după 42 de ani de profesorat, cu doctorat, este sub coșul minim de consum calculat de INS. De aceea iau scrisoarea publică a domniei sale ca pe o insultă personală. Este normal că-și apără branșa, nu este normal să o facă într-un mod segregaționist. De doctori nu vorbesc. 
5. Singura metodă cinstită de calcul a pensiilor rămîne contributivitatea. Orice altă construcție, pe bază de privilegii, cade în subiectivitate. De ce să nu aibă pensii speciale cei care lucrează la Reactorul de la Măgurele, în mediu evident periculos prin radiații, de exemplu? Și așa putem împinge analiza tot mai departe.
Unde ajungem? Este de schimbat întregul sistem de protecție socială în România. Este de schimbat clasa politică. Dar nu cumva este de schimbat și poporul? În sensul educației și al culturii. S-au dat multe bătălii în jurul justiției în ultimii ani. O categorie vigilă a societății a apărat justiția, incapabilă să se apere singură de a fi încălecată de politic. Independența justiției nu înseamnă autarhia justiției, faptul că ea se poate închide în sine însăși, la adăpost de celelalte sectoare ale societății. Nu-mi aduc aminte ca doamna cu balanța și cîrpă pe ochi să le fi mulțumit vreodată oamenilor care au făcut pneumonie acum două ierni apărînd-o. În vreme ce mulți, prea mulți, slujitori ai numitei zeițe se dedau la grave complicități cu jocurile politice. Lucru care se întîmplă și azi. Onoarea justiției române nu stă în bani. Pentru că ea nu este Leanca văduva, comersantă de băuturi spirtoase la Hanu Dracului.
Christian CRĂCIUN

CÂMPINA, ALEGERI LOCALE 2020. Rezultate interesante în urma unui sondaj de opinie online

În urmă cu două săptămâni, publicaţia noastră a organizat un sondaj de opinie online, cu ajutorul platformei isondaje.ro, prin intermediul căruia şi-a propus să testeze, înainte de perioada definitivării candidaturilor politice ori independente, intenţia de vot a câmpinenilor în ceea ce priveşte apropiatele alegeri locale din vara acestui an. 
Alegerea candidaţilor şi a partidelor care apar în sondaj ne aparţine în exclusivitate. Un semn important că, în mare parte, am ales corect aceste nominalizări este și faptul că toate persoanele incluse în sondaj şi-au dat acordul, în prealabil, ceea ce înseamnă că își doresc să candideze ori se gândesc la candidatură. În cazul lui Cătălin Florescu, subliniem faptul că decizia de a-l credita drept candidat al Alianţei USR-PLUS ne aparţine, el fiind în acest moment doar nominalizarea celor de la PLUS în această alianţă. 
La sondajul realizat în perioada 16-27 ianuarie au răspuns 647 persoane (356 bărbaţi, 291 femei) din Câmpina, vârsta medie fiind de 43,4 ani. Precizăm că în perioada amintită chestionarul găzduit de isondaje.ro a fost distribuit prin ţintire în reţeaua Facebook, fiind vizate grupele de vârstă de la 18 la 64+ ani, femei şi bărbaţi, din Câmpina. 
Sondajul a cuprins un set de patru întrebări referitoare la preferinţele electoratului în ceea ce priveşte candidatul pentru funcţia de primar, la preferinţele în ceea ce priveşte prezenţa partidelor şi a independenţilor în Consiliul Local Câmpina, dar şi o întrebare care testează percepţia celor chestionaţi asupra candidatului învingător, indiferent de opţiunea personală de vot. Una dintre cele patru întrebări ia în calcul şi ipoteza desfăşurării alegerilor locale pentru funcţia de primar în două tururi de scrutin, ceea ce poate reprezenta un exerciţiu util în ecuaţia politico-administrativă a momentului. 

    • Cătălin Florescu (Alianța USR-PLUS) 31,7%, Ioan Pițigoi (PMP) 12,5% și Horia Tiseanu (PNL) 11,6% sunt candidații creditați cu cele mai mari șanse de a câștiga funcția de primar al municipiului Câmpina
 • Primele trei partide creditate cu cele mai mari șanse de a obține mandate de reprezentare în Consiliul Local Câmpina sunt: Alianța USR-PLUS - 38,8%, PNL - 17,3%, PMP - 9%.
 • Horia Tiseanu (PNL)26,2% și Cătălin Florescu (Alianța USR-PLUS) 22,7% sunt candidații creditați cu cele mai mari șanse de a intra într-un eventual tur al doilea pentru funcția de primar al municipiului Câmpina
 • În ceea ce priveşte percepţia respondenţilor asupra candidatului câştigător al funcţiei de primar, indiferent de opţiunea personală de vot, Cătălin Florescu este creditat cu 30% şanse, în timp ce primarul în exerciţiu, Horia Tiseanu, înregistrează doar 22,9% din preferințele electoratului în confruntarea finală.
 • De remarcat scorurile bune înregistrate de anumiți independenți, atât în competiția pentru funcția de primar, cât și pentru aceea de consilieri locali. 
 • La capitolul alte preferinţe, au mai apărut şi alte opţiuni decât cele nominalizate în sondaj. Cele mai vehiculate nume au fost: Alin Moldoveanu şi Liviu Briciu, dar au mai apărut şi nume precum Cezar Grama, Monica Clinciu, Roşu Cristian, Narcis Drăgoi, Andrei Duran ori Daniel Oprescu. 

Noi lămuriri legate de colectarea selectivă a deșeurilor menajere

„Nu vom aplica tarife penalizatoare asociaţiilor de proprietari de la blocuri până nu rezolvăm problema infrastructurii”- explică Florin Constantinescu, directorul Floricon Salub

Decizia Consiliului Local Câmpina de a majora, începând cu 1 ianuarie 2020, tarifele la gunoiul menajer, a adus un val de nemulțumiri în rândul populației, mai ales în ceea ce privește tariful penalizator aplicat abonaților ce nu colectează selectiv. Cele mai multe reacții negative, pe paginile de socializare unde apar știri legate de acest subiect, se referă la modul în care operatorul de salubritate, Floricon Salub, preia gunoiul de la abonați, respectiv la faptul că angajații societății amestecă deșeurile menajere cu cele reciclabile, zădărnicind astfel efortul cetățenilor de a colecta selectiv. Un alt aspect, reclamat frecvent de cei nemulțumiți, este modalitatea prin care operatorul demonstrează cine colectează selectiv și cine nu, în condițiile în care, spun ei, prețul penalizator este destul de mare și infrastructura de colectare nu este bine pusă la punct. Reproducem în continuare doar câteva dintre zecile de comentarii ce însoțesc știrile de presă: „Cum se va face verificarea pentru gunoiul selectiv sau neselectiv? Vin gunoierii cu aparat foto să facă poză la fiecare casă? Cum s-au gândit ei să aplice tariful corect pentru fiecare? Asta e o aberație, iar Floriconul  în purul stil românesc va aplica tariful cel mai mare, evident. Găsesc ei o chichiță pentru asta, sunt sigur” (Claudiu C.); „Noile tarife la gunoi au fost făcute de niște oameni care nu sunt sănătoși la cap... Păi cei care sunt 5-6 în casă trebuie să plătească mai mult decât factura la curent sau la apă... Ce face un pensionar cu venit de 600 sau 700 lei pe lună? Cred că încasările vor scădea drastic... Oricum n-aș vrea să fiu în pielea încasatoarei!” (Dan G.); „ Deșeurile se încarcă la grămadă. Noi selectăm și ei le amestecă în mașina de gunoi. N-ar trebui mașini diferite care să colecteze pe  sortimente? Eu așa cred” (Viorica N.)


Foarte multe mesaje conțin și alt gen de întrebări, constatări și verdicte pe care nu le putem reproduce ori dezbate în acest material de presă. Pentru a obține noi lămuriri în sensul celor arătate mai sus, ne-am adresat d-lui Florin Constantinescu, proprietarului societății Floricon Salub, care ne-a declarat: „Am văzut și eu că sunt oameni nemulțumiți. Noi încercăm să facem tot ce se poate pentru a implementa cât mai ușor noul sistem de gestionare a deșeurilor menajere. Legile naționale și europene sunt foarte complicate, se succed foarte repede și suntem obligați să le aplicăm din mers. Referitor la ceea ce reclamă oamenii, vă spun că în a doua sâmbătă din lună colectăm sacii galbeni – hârtie, carton, pet, doze bere și în a patra sâmbătă din lună colectăm sacii galbeni și cei verzi. Programul este comunicat foarte clar, am făcut multe informări în acest sens și o să mai facem. Mașinile ce colectează reciclabilele sunt altele decât cele pentru gunoiul menajer și angajații nu au voie să le amestece. Cine observă acest lucru să ne anunțe imediat și vom lua măsurile care trebuie. În ceea ce privește modalitatea de a depista cine colectează selectiv și cine nu, am mai spus că angajații noştri fac poze la abonatul unde observă că deșeurile sunt amestecate și le trimit spre aplicația de la firmă. Verificăm și ulterior facturăm, după caz, tariful penalizator. Sistemul este destul de simplu și eficient la case, dar la blocuri avem încă probleme. Ca o noutate, vă spun că nu vom aplica tarife penalizatoare asociațiilor de proprietari de la blocuri până nu vom rezolva problema infrastructurii. Cât privește tarifele stabilite de Consiliul Local, am explicat de multe ori, transparent, cum sunt calculate. Îi înțeleg pe oameni și le mai spun încă o dată că doar colectând selectiv și plătind cu toții serviciile de salubritate putem să scădem tariful”.

Alegeri în Partidul Prahova în Acțiune – filiala Câmpina

Daniel Ioniţă, proaspăt ales preşedinte al filialei locale a PPA: „Sunt primul ales care a renunţat din proprie iniţiativă la locul din Consiliul Local”

Vineri, 31 ianuarie, au avut loc alegeri în filiala câmpineană a Partidului Prahova în Acțiune. Singurul candidat pentru funcția de președinte executiv, Daniel Ioniță, a ținut să le transmită, printre altele, membrilor și simpatizanților partidului că „de acum înainte voi începe un nou drum în politică, într-un partid  în care pot lua cele mai bune decizii pentru comunitatea în care trăiesc fără să fiu constrâns de hotărâri de la centru, care, de multe ori, nu țin cont  de realitatea din teritoriu” şi că „sloganul «fără penali în funcții publice» nu poate funcționa decât la pachet cu sloganul «oameni pregătiți în funcții publice»”, dorind să demonstreze că, fără a avea contracte cu statul, a putut dezvolta propria afacere în realizarea de programe informatice timp de 20 de ani. 


Daniel Ioniță, proaspăt licențiat în Administrație Publică, a mai afirmat că este primul ales local care a renunțat din proprie inițiativă la locul din Consiliul Local Câmpina și că a făcut acest gest pentru a se alătura proiectului politic fondat de profesorul său, Mihai Apostolache, Partidul Prahova în Acțiune. Înainte de a depăși faza discursurilor și a trece la votul electronic, o procedură electorală internă, inovativă, lansată de P.P.A la Câmpina, Ioniță a mai spus: „Mă înscriu în cursa pentru prima funcție administrativă a orașului pentru că vă simt pe toți aproape și pentru că avem șanse împreună (moment întrerupt de ovații și ropote de aplauze – n.r.), chiar dacă sondajele vor să arate altceva. Știu că sunt mulți câmpineni care mă apreciază și vom ajunge la cât mai mulți în această campanie, astfel încât să le prezentăm oferta noului nostru proiect politic. Avem alături un prieten, pe domnul Mihai Apostolache, fondatorul partidului, care ne sprijină necondiționat. Avem ambiția de a realiza ceva măreț. (...) Mă folosesc de acest prilej să vă spun că anumiți colegi din Consiliul Local, foști colegi, încearcă să acrediteze ideea că eu și d-l Mihai Cojocaru vrem să ținem blocate cele două locuri rămase vacante în legislativul local. Total fals! Demisia noastră este publică și înlocuirea ține de decizia ALDE și a juridicului din cadrul administrației publice locale. Legea este foarte clară în acest sens. Noi nu intrăm în jocul celor ce își doresc să ne discrediteze.” 


Prezent la lucrările sedinței de la Câmpina, președintele și fondatorul partidului, Mihai Apostolache, ne-a declarat: „Mă bucur să văd atâta lume în jurul lui Daniel. Asta înseamnă că este apreciat de câmpineni şi că va face treabă bună în alegeri. Vrem să reformăm clasa politică şi să ne prezentăm în faţa electoratului cu o nouă abordare. În partidul nostru s-au înscris mulţi oameni care nu au mai făcut politică, dar şi oameni care nu se mai regăseau în partidele tradiţionale. Cred că putem să ne constituim într-o bună alternativă pentru electoratul prahovean, având în vedere că P.P.A  este, în acest moment, o platformă politică judeţeană. La Câmpina sper să facem o surpriză plăcută şi să îl vedem pe Daniel, alături de echipă, câştigător”.
În urma votului celor 92 de membri înscrişi pe listele P.P.A, Daniel Ioniţă a fost ales în funcţia de preşedinte, Mihai Cojocaru, Liviu Davidescu şi Ştefan Balaş în funcţiile de vicepreşedinţi şi Beatrice Cristea în funcţia de secretar organizaţie.

Raport sintetic de activitate a Poliţiei Locale Câmpina în perioada 17 – 31 ianuarie

Sancţiuni contravenţionale aplicate: 
118 + 1 infractiune flagrantă (furt organizat deșeuri containere selective)

 • oprire/ staţionare: 45 (străzile: Sondei, Mihail Kogălniceanu, Republicii, Erou Grigore Nicolae, Calea Doftanei, Bulevardul Carol I, Bulevardul Nicolae Bălcescu,Griviţei, Vasile Alecsandri, I. H. Rădulescu, I.L.Caragiale, Al.Zânelor, Oituz, H.Coandă, T.Ionescu);
 • acces interzis: 28 (pe sectoare de drum semnalizate corespunzător – străzile Maramureş, Al. Mărgăritarului, Al.Zânelor, Primăverii, A.Odobescu, B-dul Culturii, Republicii, 1 Decembrie 1918, Er.Grigore Nicolae: 19; vehicule cu MTMA peste 3,5 tone, fără autorizaţie de liberă trecere, pe Bulevardul Carol I: 1; vehicule cu tracţiune animală, strada Drumul Taberei, Bulevardul Carol I-zona Câmpinița: 8);
 • utilizare fără drept loc de parcare destinat persoanelor cu dizabilităţi: 4 (parcare Kaufland-Lidl);
 • abandon deşeuri pe domeniul public (saci moloz, resturi menajere, deşeuri selective/ vegetale, pe străzile: T.Vladimirescu, Erupţiei, Al.Margaretei, M.Eminescu, intersecţie Muncii/Granicului, albia râului Doftana, intersecţie Drumul Taberei/Voila, Beiuş, Schelelor, A.I.Cuza, I.H.Rădulescu, Victoriei,  Lacul Peștelui): 14;

 • apelare la mila publicului: 4 (Bulevardul Carol I, Griviței, Lidl);
 • abandon animale pe domeniul public: 3 (Pe data de 20.01.2020, în jurul orei 18.20, agenții Poliției Locale au depistat pe strada Progresului, pe carosabil, trei cabaline. Animalele au fost duse în spațiul special amenajat în incinta Bazei de producție de pe strada Petrolistului, fiind recuperate de proprietar în urma achitării amenzii contravenţionale şi a costurilor de adăpostire a acestora. Au mai fost depistate 4 bovine la intersecţia str. Ec.Teodoroiu/ Orizontului şi 1 cabalină la intersecţia str. Voila/ Aleea Cu Vișini);
 • intrare fara drept in incinta unor institutii: 2 (Colegiul TehnicConstantin Istrati, Baza de producţie);
 • proferare de injurii, expresii jignitoare, amenințări cu acte de violență: 1;
 • neprezentare la sediul Poliției Locale în urma invitațiilor privind soluţionarea unor speţe: 3;
 • satisfacerea necesităților fiziologice pe domeniul public: (str. T. Ionescu);
 • consum de alcool pe domeniul public: 3 (str.Voila, Drumul Taberei, Orizontului);
 • ocupare fără drept carosabil în dreptul imobilului: 1 (str.Muncii)
 • montare dispozitiv metalic pentru ocupare loc parcare: 1 (str.Republicii);
 • inscripționare pe carosabil număr pentru rezervare loc parcare: 3 (str.Energiei, str. Erupției);
 • executare lucrări construcție fără autorizație: 2;
 • operatori comerciali pentru lipsa cursuri de igienă: 2;
 • expunere marfă în afara societății: (B-dul Carol I bl. 7ABC).

Ca măsuri complementare aplicate sancţiunilor contravenţionele, exemplificăm: ridicare cai abandonaţi pe domeniul public, ridicare deşeuri abandonate, curățare carosabil.Alte acţiuni ale Poliţiei Locale:
 • sesizări preluate şi soluţionate: 47;
 • persoane legitimate: 130;
 • somaţii privind ridicarea deşeurilor vegetale/alte deşeuri depuse pe domeniul public în afara programului de ridicare a acestora: 7;
 • somații privind stingere foc deșeuri vegetale: 2;
 • persoane fără adăpost depistate şi transportate la Centrul Rezidenţial de Asistenţă şi Reintegrare Socială a Persoanelor fără AdăpostCâmpina: 1;
 • control commercial societăţi: 10;
 • control disciplina în construcţii: 8;
 • control protecţia mediului: 6;
 • conflicte aplanate şi restabilirea ordinii şi liniştii publice: 4;
 • solicitare intervenții prin SNUAU 112, personae căzute pe domeniul public: 2;
 • identificare şi predare Politiei Nationale o persoană confuză care se adăpostise în incinta cimitirului Bobâlna; aceasta prezenta leziuni la nivelul feţei, tulburări de comportament (incoerenţă în vorbire şi exprimare, dezorientare), comunicând că a avut un conflict în familie;
 • deplasare solicitare ISU Prahova la o persoană în etate căzută în holul locuinței;
 • acordare sprijin pentru fluidizare traffic rutier intersecţie str. Dr.C.Stere/ B.P.Haşdeu unde s-a produs un accident de circulaţie;
 • asigurare măsuri de ordine pe durata desfășurării evenimentului „Balul Bobocilor” organizat de Colegiul Tehnic Forestier;
 • anunţarea organelor abilitate şi asigurarea zonei până la ridicarea cadavrului unui porc mistreț lovit de către un autoturism;
 • dirijare trafic și acordare sprijin echipajului de la Pompieri pentru degajare carosabil Şoseaua Paltinu– zona 21 Decembrie, unde resturi dintr-un acoperiș au căzut, blocând carosabilul;
 • semnalat şi predat compartimentelor de resort, în vederea soluţionării/ remedierii, următoarele aspecte privind: prezenţa câinilor fără stăpân, stare indicatoare rutiere/ de informare, mobilier urban, situaţie panouri avertizare parcuri, gropi în carosabil, starea de curăţenie a locurilor de colectare a deşeurilor, defecţiuni iluminat public, stare şi stadiu lucrări de interes public;
 • fluidizare trafic rutier şi pietonal, asigurat măsuri de ordine publică şi prevenire a faptelor antisociale în zona Şcolii Gimnaziale Centrale;
 • monitorizare zona adiacentă Colegiului Naţional Nicolae Grigorescu şi a Liceului Tehnologic Mecanic, repartizate ca urmare a protocolului încheiat între Direcţia Poliţia Locală, Poliţia municipiului Câmpina şi Detaşamentul 7 Jandarmi Câmpina;
 • verificarea zilnică a zonelor predispuse la apariţia poleiului şi comunicarea situaţiei, către operator, în vederea intervenţiei cu material antiderapant.
 • monitorizare zona adiacentă Colegiului Naţional Nicolae Grigorescu şi a Liceului Tehnologic Mecanic, repartizate ca urmare a protocolului încheiat între Direcţia Poliţia Locală, Poliţia municipiului Câmpina şi Detaşamentul 7 Jandarmi Câmpina;
 • verificarea zilnică a zonelor predispuse la apariţia poleiului şi comunicarea situaţiei, către operator, în vederea intervenţiei cu material antiderapant.


Târgul Mierii 2020 are loc la Câmpina, în weekend-ul de Valentine’s Day!

„Cel mai dulce festival din țară are loc la Câmpina, între 14 și 16 februarie, chiar de Valentine’s day. Și nimic nu-i întâmplător! Îți poți surprinde partenerul cu un weekend minunat la sărbătoarea noastră“, anunță organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Apicultorii Asociației Apicole „Valea Prahovei” sunt în toiul pregătirilor. Ca în fiecare an, Târgul Mierii se desfășoară la Casa Tineretului și reunește, în cadrul aceastei ediții, cea de-a XV-a, cei mai pricepuți apicultori din ţară, din Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia și Serbia.
„Este un târg de renume, ce a devenit tradiție și este foarte important pentru apicultori și consumatori de miere. Produsele de la standuri sunt de calitate, expozanții fiind aleși cu mare grijă“, ne-a declarat Corina Motoroiu, organizator.
Astfel, Târgul Mierii se bucură, pe durata a trei zile, de prezența a peste 12.000 de vizitatori, potrivit informațiilor date de organizatori. Totodată, apicultorii care participă la eveniment vând la Câmpina, într-un singur weekend, câteva tone de miere. 
„Îi invităm pe participanți să guste peste 20 de sortimente diferite din acest minunat produs al naturii. Miere de salcâm, polifloră, tei, până la sortimente rare ca mierea de sânziene, munte sau pomi fructiferi şi zeci de alte produse cu miere, de la mierea cu nuci sau cu scortişoară până la celebrul hidromel“, se mai arată în anunțul oficial al evenimentului. Concursuri dulci pentru producători și vizitatori

În cadrul Târgului Mierii Câmpina 2020 va fi organizat un concurs pentru producătorii apicoli din țară, persoane fizice. Sub tematica „Cea mai bună miere“, producătorii sunt invitați să înscrie o singură probă de miere lichidă la una din cele cinci categorii: miere salcâm, miere tei, miere polifloră, miere specialități (fâneață, pădure, rapiță, coriandru, mentă, pomi fructiferi) și miere cremă (cristalizată). Participarea la concurs este gratuită. 
De menționat faptul că o probă va conține câte două borcane de miere pentru fiecare categorie la care se participă. Probele de miere vor fi ambalate în borcane de sticlă transparentă, fără forme sau semne particulare, cu o capacitate de 314 ml sau 370 ml, fără etichetă. 
Acestea vor fi însoțite de o coală de hârtie cu datele de identificare ale participantului (nume și prenume; adresă și număr de telefon, categoria la care participă).
Fiecare participant va trimite prin curier sau personal probele pentru fiecare categorie până la 15 februarie 2020, ora 10.00. Din probele primite, un recipient va fi pus la dispoziția juriului, iar celalalt ca probă martor, în caz de contestație. Probele înscrise în concurs nu se vor restitui proprietarului. Un sort de miere va fi jurizat numai în condițiile în care vor fi înscrise, cel puțin două probe, depuse de persoane diferite. 
Mai multe detalii aflați de la persoana de contact: Liliana Moise, 0745-037.017.
Însă organizatorii au pregătit un concurs dulce și pentru vizitatori. Astfel, cei care vor fi prezenți la deschiderea oficială și se declară iubitori de miere, se pot înscrie ad-hoc la o competiție între vizitatori. Ei vor fi invitați să deguste câteva sortimente de miere și cei care iau cele mai multe puncte, care vor recunoaște mai multe mostre, vor fi câștigători. În joc sunt premii oferite de Magic FM ce constau în bilete la un concert Direcția 5, dar și multe cadouri dulci de la organizatori.


Miere în școli pentru toți elevii 

În perioada următoare organizatorii vor desfășura o acțiune de promovare în școli. Astfel, elevii câmpineni vor primi câte o doza de miere chiar de la mascota târgului, Albinuța Nina.

Programul complet al Târgului Mierii 2020

Vineri, 14 februarie
Ora 11.00
- deschiderea oficială cu participarea reprezentanților Primăriei Câmpina, ai Consiliului Județean Prahova și ai delegațiilor internaționale
- moment artistic  susținut de Clubul Copiilor și formația de dansatori a Liceului Forestier
Ora 13.00  
- concurs „Recunoașteți sortimentul de miere“
- comercializare produse și utilaje apicole
Sâmbătă, 15 februarie 
- Ora 8.00-18.00: comercializare produse și utilaje apicole 
- Ora13.00:  concurs „Cea mai bună miere“, jurizare și premiere 
- Ora 19.00: „Balul stuparilor“, eveniment ce va avea loc la SEVA PARC 
Duminică, 16 februarie 
- Ora 8.00-14.00: comercializare produse  și utilaje apicole
- Ora 11.00: AGA Federația Asociațiilor Apicole din România Romapis
La edițiile trecute a fost printre expozanți și firma Thomas din Franța care a expus la Câmpina linia de extracție a mierii, prezentată la expoziția mondială Apimondia Kiev. De asemenea, au mai fost expuse și utilaje performante din Serbia, Italia, Polonia. 
Prin evenimentele găzduite, amploare și numărul mare de vizitatori, Târgul Mierii Câmpina a devenit cea mai importantă manifestare de acest fel din țară. El este organizat de Asociația Apicolă”Valea Prahovei“, în parteneriat cu Primăria Câmpina.
„Târgul Mierii este o aventură în care vei descoperi ce pot face pentru tine micuțele albine“, a concluzionat Corina Motoroiu, organizator.
Alexandra Irimiea

Finalul unei povești cu și pentru oameni minunați și multe fapte bune

COMUNICAT DE PRESĂ

Dorim să anunțăm, cu părere de rău, că începând din acest an, Fundația Romanian Angel Appeal nu va mai organiza concursul de ciclism Câmpina Open MTB – Race for Autism, eveniment caritabil care s-a desfășurat timp de 8 ani pe dealurile prahovene, la fiecare început de septembrie.
Timp de 8 ediții, din 2012, am reușit să îmbinăm armonios o cauză socială specială, sportul în natură, educația și voluntariatul. Beneficiind de o locație deosebită, un traseu frumos și variat, voluntari plini de inițiativă, Campina Open MTB va rămâne cu siguranță în amintirea amatorilor de MTB ca una dintre cele mai frumoase competiții sportive.
Am învățat mult în acești ani ca echipă și am avut alături parteneri locali excepționali. Fără sprijinul Primăriei Municipiului Câmpina și al Consiliului local, al Poliției Locale și Brigăzii Poliției Rutiere, fără Jandarmii inimoși și voluntarii deosebiți ai Asociației Spitalul Voila și ai Centrului Sfânta Filofteia, fără sprijinul Ocolului Silvic și al Romsilva și suportul Parcului Soceram, nu am fi putut realiza an de an un eveniment unic în Câmpina.
Iar fără susţinerea generoasă și constantă a partenerilor Lemet și OMV Petrom și a tuturor celor peste 50 de susținători constanți, nu am fi putut crește competiția de la an la an.


Mulțumim oamenilor minunați pe care i-am avut alături și care, dincolo de relația profesională și poziția instituțională, ne-au înconjurat cu atenția, grija și prietenia lor!
Sumele strânse din taxele de participare de la cele 8 ediții Câmpina Open MTB, respectiv 191.415lei, s-au reflectat în activități și mici proiecte adresate familiilor având copii cu autism din comunitate. Am organizat cursuri, am derulat campanii informative, am organizat excursii și tabere pentru copii cu tulburări de spectru autism și familiile acestora.
Dar cea mai importantă realizare este deschiderea centrului Glasul Autismului aparținând asociației cu același nume, centru dedicat terapiilor pentru copiii cu tulburări de spectru autist în Câmpina.
Am ajuns în acel punct în care, ca echipă, nu ne mai putem angaja în acest efort, oricât de frumos ar fi. Angajamentele în alte proiecte personale și profesionale ne ocupă din ce în ce mai mult timp și am simțit nevoia să explorăm lucruri noi, în alte direcții.
Vă asigurăm însă de faptul că nu vom părăsi comunitatea. Centrul Glasul Autismului este un vis devenit realitate al Câmpina Open MTB și vom continua să susținem activitatea lui prin alte proiecte.
Vom continua să lucrăm în alte proiecte cu voluntarii pe care i-am văzut crescând, an de an, și care ne sunt foarte aproape și foarte dragi.
Câmpina Open MTB va rămâne mereu o bucată frumoasă din sufletul nostru și, sperăm noi, și din al tuturor celor care au participat la competiție, fie s-au implicat în organizarea evenimentului de-a lungul timpului.
Și pentru toți acești 8 ani plini de magie, VĂ MULȚUMIM!

Adelaide KaterineTarpan

„La SanConfind îmi pot practica meseria cu pasiune, într-o atmosferă caldă, benefică atât mie, cât și pacienţilor”- consideră medicul specialist oftalmolog Ioana Popteanu

(P) În luna octombrie 2019, la Policlinica SanConfind (Ambulatoriul de specialitate al Centrului Medical SanConfind) era dat în funcțiune Cabinetul Oftalmologie. Aici lucrează doamna doctor Ioana Popteanu, medic specialist oftalmolog, un profesionist desăvârșit în domeniul oftalmologiei, care vine săptămânal din Capitală, unde lucrează la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, cel mai mare spital din România specializat în urgențe oftalmologice. La Bucureşti, dr. Ioana Popteanu a lucrat alături de profesori universitari celebri, nume cunoscute în oftalmologia românească, dar și în cea europeană. În Cabinetul Oftalmologie de la SanConfind există echipamente de mare performanță, special realizate pentru diagnostic și tratament de către producători celebri în întreaga lume. Dintre serviciile și investigațiile medicale oferite pacienților, putem aminti: câmp vizual computerizat; tomografie retiniană; test Schirmer; extracție corpi străini corneeni/conjunctivali/ palpebrali; injecții subconjunctivale etc. Dintre intervenţiile chirurgicale care se vor putea executa la Poiana Câmpina, cele mai importante sunt: șalazion; eviscerație; ectropion (răsucirea pleoapei spre exterior); entropion (răsucirea pleoapei spre interior); chirurgia formațiunilor palpebrale și conjunctivale – excizie și reconstrucție; oftalmopatie tiroidiană (afectarea oculară dată de bolile glandei tiroide); scoaterea sacului lacrimal; lagoftalmie (imposibilitatea închiderii pleoapelor); tarsorafie/blefarorafie (sutură a pleoapelor pentru protecția ochiului la lagoftalmie). Dedicată total actului medical și pacienților care o solicită, doamna doctor are numeroase competențe, fiind specializată în chirurgia palpebrală (a pleoapelor). Foarte puțini medici din țară sunt specializați în așa ceva. Dr. Ioana Popteanu va realiza intervenții chirurgicale într-una dintre sălile blocului operator al Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina, dotată cu aparatură ultraperformantă și cu tot ce este necesar pentru ca operațiile respective să se desfășoare într-o siguranță totală.  


- Care sunt cele mai frecvente diagnostice întâlnite în activitatea dvs?
- Cel mai frecvent motiv de prezentare la medicul oftalmolog este scăderea vederii... pacientul spune că nu îl mai ajută ochelarul, indiferent dacă acesta este de distanță sau de citit. În respectivele cazuri putem vorbi despre vicii de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie), sau afecțiuni mai grave, cum sunt glaucomul, cataracta sau degenerescența maculară. Pe lângă scăderea vederii, o altă problemă frecvent invocată de pacienți este disconfortul ocular... senzația de ochi obosit, de nisip în ochi. În aceste cazuri, pacientul are, de cele mai multe ori, conjunctivită sau sindrom de ochi uscat (din ce în ce mai frecvent întâlnit în zilele noastre, în această eră a tehnologiei).
- Sunteți specialistă în chirurgia palpebrală, o specialitate rar întâlnită la noi în țară. Ce ne puteți spune despre acest domeniu.
- Este un domeniu slab reprezentat în România, despre care nu se vorbește foarte mult. Sunt vreo trei oftalmologi în țară interesați de această supraspecializare. Din fericire, am avut norocul să îmi desfășor rezidențiatul sub atenta îndrumare a doamnei conferențiar dr. Speranța Schmitzer, care, dincolo de a fi mentorul meu, este primul medic supraspecializat în chirurgie oculoplastică din România. De la doamna doctor am învățat că pleoapele sunt mai mult decât locul pe unde ne dăm cu creion dermatograf și rimel, și că ele, pe lângă rolul estetic (de necontestat), au multiple roluri funcționale extrem de importante: protecția globului ocular, producția și etalarea filmului lacrimal pe suprafața ochiului. Orice modificare, cât de mică, la nivelul pleoapelor poate duce, în lipsa tratamentului specific, la complicații oculare grave. 
Chirurgia pleoapelor este mai mult decât binecunoscuta blefaroplastie – intervenția chirurgicală în care se înlătură excesul de piele de la nivelul pleoapelor, rezultatul fiind unul de întinerire, de înfrumusețare. Pleoapele se pot răsuci înspre ochi sau în afara acestuia - ducând la iritația oculară, pot fi mai coborâte - limitând câmpul vizual sau pot dezvolta diverse formațiuni tumorale - benigne sau maligne. Toate aceste patologii beneficiază de tratament chirurgical. Este o supraspecializare extrem de frumoasă și provocatoare în același timp.
- Cu ce se completează investigațiile oftalmologice realizate la SanConfind?
- Oftalmologia înseamnă mult mai mult decât prescripția de ochelari și are multiple legături interdisciplinare. Există afecțiuni în care medicul oftalmolog poate recomanda pacientului o serie de investigații suplimentare:
În cazul în care pacientul are o formațiune tumorală în regiunea pleoapelor sau a orbitei, se recomanda efectuarea unui RMN sau a unui CT pentru a vedea exact extensia tumorii și raporturile acesteia cu structurile din jur;
În cazul pacienților cu boli ale glandei tiroide – boala Basedow Graves – pacientul trebuie investigat atât imagistic (RMN), cât și hormonal (analize de sânge);
Există pacienți cu inflamații la nivel ocular – iridociclite, uveite –, care apar în contexul unor boli generale, de sistem. Pacientul trebuie să facă o serie de analize de sânge pentru identificarea cauzei;
Și nu în ultimul rând, în conjunctivite se recomandă efectuarea unei analize de secreție conjunctivală pentru identificarea bacteriei care a produs conjunctivita, dar și pentru a se putea recomanda un tratament antibiotic țintit.
- Ce vă motivează să lucrați la Centrul Medical SanConfind?
- Consider că e foarte important ca în viață să menținem un echilibru, pe cât se poate, între tehnologie și suflet. Așadar, la SanConfind, dincolo de aparatura medicală de ultimă generație (care mă ajută în stabilirea unor diagnostice și tratamente corecte), îmi pot practica meseria cu pasiune, într-o atmosferă caldă, prietenoasă, benefică atât mie, cât și pacienților.
- De ce apelează pacienții la Oftalmologia Sanconfind?
- Aici ar trebui sa îi întrebați pe ei... Din punctul meu de vedere, așa cum spuneam și mai devreme, SanConfind le oferă o alinare a suferinței, dacă nu putem vorbi chiar de o vindecare, pe două căi: pe de o parte, cu ajutorul unor oameni bine pregătiți, dedicați, sufletiști, iar pe de altă parte, acești oameni au la dispoziție aparatura performantă ce le permite stabilirea unui diagnostic și unui tratament corect.