05 februarie 2020

PREMIERĂ. Servicii de urgenţă decontate integral de stat în spitalele private

În şedinţa de ieri, 4 februarie, Guvernul Orban a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care modifică substanţial Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Astfel, în urma modificărilor legislative, spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgenţă decontate integral de stat.


Textul Ordonanţei de Urgenţă obţinut de HotNews prevede explicit că spitalele private care vor asigura servicii medicale de urgenţă au obligaţia de a nu încasa niciun fel de sume suplimentare de la pacienţi (coplata) „faţă de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare”.

Cum arată modificările la Legea 95/2006 adoptate prin Ordonanță de Urgență, precum şi alte detalii puteţi citi pe HotNews.

ATENŢIONARE DE VREME REA ÎN JUDEŢUL PRAHOVA

Prefectura Prahova anunţă, citând Agenţia Naţională de Meteorologie, că începând de astăzi, 5 februarie, vor intra în vigoare mai multe atenţionări de vreme rea care vor fi valabile până mâine dimineaţă şi pentru judeţul Prahova, după cum urmează:
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 14:00 - 06 februarie, ora 08:00

Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m
Zone vizate: zona Carpaților Meridionali și Orientali
În intervalul menționat vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80...100 km/h, temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 17:00 - 06 februarie, ora 08:00
Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, ninsoare viscolită 
Zone vizate: jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei
În jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 70...85 km/h, temporar va ninge viscolit determinând scăderea vizibilității. În județele Teleorman, Giurgiu, Tulcea și local în județele Călărași, Ialomița și Brăila se va depune strat consistent de zăpadă.

COD ROȘU 

Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 18:00 - 06 februarie, ora 08:00
Fenomene vizate: viscol puternic, rafale de peste 100...120 km/h, vizibilitate redusă spre zero 
Zone vizate: zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Buzău
În zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov și Buzău vântul va sufla tare, va fi viscol puternic, iar vizibilitatea redusă spre zero. Rafalele vor depăși 100...120 km/h.

Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită şi la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună,  în cadrul  Colegiului  Național „Nicolae Grigorescu” a fost realizată o activitate prin care s-a promovat exerciţiul cititului împreună, o activitate la care au participat elevi din clasele primare şi liceale, în cadrul căreia s-au citit pasaje interesante din cărți puse la dispoziție de către coordonatori, dar şi de către elevi, s-au recomandat cărți adecvate fiecarei vârste în parte, s-a discutat importanța cititului în dezvoltarea efectelor pozitive asupra creierului, extinderea nivelului de creativitate, îmbunatațirea memoriei, dar şi perfecționarea comunicării, a vocabularului şi a scrisului.Activitatea s-a realizat sub coordonarea d-nelor Corina Cerasela Tănase, membru în Consiliul Director al Asociaţiei de Părinţi din C.N.N.G., Lenuţa Brebeanu - voluntar, prof. Roxana Stan, Cristina Dinu, Florentina Koutoulias, înv. Alexandra Stanciu şi bibliotecar Mihaela Popescu.


Scopul acestei activități a fost acela de a încuraja tinerii să citească cât mai multe cărți tipărite, nu doar în format electronic, să citească cu voce tare în vederea sporirii concentrării, pentru că acest tip de citit este totodată şi un bun exercițiu de relaxare.


Chiar dacă la noi în țară această zi a fost sărbătorită pentru prima dată începând cu anul 2015, a început să fie o tradiţie în şcoli, grădinițe, biblioteci şi chiar în parcuri.

În fiecare an, de Ziua Internațională a Cititului Împreună, milioane de oameni din peste 100 de țări citesc împreună cu voce tare şi împărtăşesc poveşti pentru a promova cititul.