25 februarie 2020

În Prahova sunt monitorizate 12 persoane aflate în autoizolare

Direcția de Sănătate Publică anunță că în județul Prahova se află, în momentul de față, în autoizolare la domiciliu și monitorizare zilnică, un număr de 12 persoane asimptomatice.
DSP Prahova transmite, totodată, și o serie de recomandări către toate școlile din județ.


BILANŢUL ACTIVITĂŢII POLIŢIEI LOCALE CÂMPINA ÎN ANUL 2019

În anul 2019, Poliţia Locală a exercitat atribuţiile în conformitate cu prevederile legislative naționale și locale care reglementează activitatea instituției, în scopul prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, a sancționării abaterilor privind nerespectarea ordinii publice, a normelor privind circulația pe drumurile publice, protecția mediului, aspectele comerciale și urbanistice.

2.1.ACTIVITĂŢI DE COMBATERE
Activitatea desfășurată în anul 2019 a avut ca rezultat constatarea unui număr de 16 infracţiuni şi aplicarea unui număr de 2991 sancțiuni contravenționale (1513 - Serviciul Ordine Publică; 1375 - Compartimentul Circulație pe drumurile publice; 103 - Compartimentul Control comercial, disciplina în construcții și afișaj stradal, protecția mediului și evidența persoanei), în cuantum de 646.220 lei, determinate de încălcarea prevederilor legale.


2.1.1. INFRACŢIUNI CONSTATATE:
s 8 infracţiuni privind distrugerea mobilierului urban (bănci, coşuri de gunoi, containere deşeuri);
s 3 infracţiuni privind furtul materialelor colectate selectiv din containerele amplasate pe raza municipiului;
s 1 infracţiune privind furtul bunurilor aparţinând domeniului public;
s 1 infracţiune privind furtul bunurilor din locuinţă;
s 1 infracţiune privindconducerea unui vehiculfără autorizaţie de circulaţie în termen de valabilitate;
s 2 infracţiuni privind încălcarea interdicţiei de continuare a executării lucărilor realizate fără autorizaţie de construire.
În toate situaţiile sus-menţionate, făptuitorii au fost depistaţi de Poliţia Locală şi predaţi organelor de cercetare penală.

Administraţia locală câmpineană a fost evidenţiată la bilanţul pe anul 2019 al S.A.J Prahova

Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova a organizat, la mijlocul acestei luni, în cadru festiv, şedinţa de bilanţ pentru anul 2019. Printre invitaţii la manifestare, alături de funcţionari publici din conducerea administrativă a judeţului, s-au numărat şi primarii localităţilor unde există staţii locale ale S.A.J Prahova. 


Dincolo de discursurile specifice momentului de bilanţ şi de cele câteva demonstraţii de îndemânare în cazul unor situaţii de urgenţă, simulate de angajaţi şi voluntari, conducerea instituţiei a organizat  şi o festivitate de premiere, acordând diplome tuturor celor care s-au evidenţiat în activitate anul trecut, dar şi autorităţilor locale care au sprijinit, sub o formă sau alta, staţiile locale de Ambulanţă. 


Câmpina a fost reprezentată de primarul Horia Tiseanu, care a ţinut să le mulţumească organizatorilor pentru distincţia de onoare obţinută şi să sublinieze importanţa proiectului prin intermediul căruia Ambulanţa va avea în curând la Câmpina un sediu nou, dotat corespunzător din toate punctele de vedere. „Vă felicit, în numele câmpinenilor, pentru tot efortul depus în anul 2019 şi vă asigur că administraţia locală câmpineană rămâne un partener de nădejde al S.A.J Prahova. Pentru anul 2020 am pus la punct proiectul prin intermediul căruia Ambulanţa va avea un nou sediu, dotat corespunzător din toate punctele de vedere şi în această primăvară vor începe lucrările. Era nevoie de această modernizare şi sunt sigur că efectele benefice se vor vedea imediat” - a declarat Horia Tiseanu. 


„Serviciul de Ambulanţă Judeţean Prahova are zece substaţii repartizate teritorial, astfel încât promptitudinea la solicitări să fie cât mai bună. Substaţiile sunt organizate astfel: 8 în zona urbană (Băicoi, Câmpina, Comarnic, Mizil, Sinaia, Slănic, Văleni, Urlaţi) şi 2 în zona rurală (Bălţeşti şi Ciorani). În anul 2019, S.A.J Prahova a asigurat asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească la un număr de 130.746 pacienţi asistaţi, din care 8.622 au fost copii. În privinţa accidentelor rutiere, S.A.J Prahova a înregistrat un număr de 2.050 intervenţii, acordând asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească la 5.021 de persoane implicate. Intervenţii la stopuri cardio-respiratorii au fost înregistrate un număr de 1.907 solicitări din care, la locul intervenţiei, la 539 de bolnavi s-au instituit manevre de resuscitare, iar 1.368 au fost găsiţi decedaţi. Din cei 539 bolnavi la care s-au instituit manevre de resuscitare, 186 au fost resuscitaţi şi transportaţi la spital având funcţii vitale prezente. În anul 2019, S.A.J Prahova a mai realizat un număr de 4.068 consultaţii de urgenţă la domiciliu, pentru care s-a rulat un număr de 28.751 km. Cele 79 de ambulanţe funcţionale ale S.A.J Prahova au rulat un număr de 3.420.914 km. În prezent rulăm cu un parc auto format din 79 de ambulanţe din care 53 au o vechime între 7 şi 16 ani şi peste 500.000 de km rulaţi”, se arată în comunicatul de presă ce cuprinde raportul  de activitate pentru anul 2019 al S.A.J Prahova. 

Editorial. PAT

În șah este o situație închisă, în care toate piesele adversarului sînt blocate, iar regele nu poate muta, cîmpurile vecine fiind atacate. Cam asta este situația politică actuală. După eșecurile în serie de anul trecut ale PSD-ului am avut două feluri de jubilanți: jubilanții naivi, care și-au închipuit că partidul calamitate dispare și jubilanții (co)interesați, care au susținut că partidul se va reforma.  Și unii și alții s-au înșelat. Din necunoașterea realității de la firul ierbii sociale. Cum anticipam încă din vremea căderii guvernului Dăncilă, PSD este indestructibil, mereu capabil de refacere (nu de auto-reformare) și foarte puternic prin populism, lipsă de scrupule și forță de mobilizare. 


Într-o analiză, altfel mincinoasă prin omisiune, CTP făcea o observație capitală: PSD este în cea mai bună poziție pe care și-o putea visa: conduce de fapt țara, fiind stăpîn pe toate instituțiile esențiale, în frunte cu parlamentul, fără să aibă absolut nicio răspundere, în vreme ce PNL-ul contabilizează harnic toate nerealizările reale sau închipuite de echipele de zvoneri. Țara este într-un blocaj total. Blochează parlamentul, blochează CCR sau Avocatul Poporului, sau partidele „frățești”. PNL-ul se vede paralizat, atacat din toate părțile și în imposibilitate de a duce la îndeplinire ceea ce a promis. Una dintre vini o poartă și USR-ul, această alianță cu atît de mult creier și atît de puțină coloană vertebrală. În aceste circumstanțe, PNL a început să recurgă la mijloace neortodoxe: ordonanțele de urgență sau racolarea de (viitori) primari de la PSD. Pierzîndu-și astfel, culmea, tocmai susținătorii de bună credință. E obligat să suporte atacurile din partea USR, iar PSD-ul se lăfăie la spectacolul în care adversarii se sfîșie între ei. Și așa am pierdut și două tururi pentru primari și votul oriunde la locale și abrogarea legii 114 și etc. Astfel, ne trezim că tot ce a pus la cale statul partid pesedist este perfect funcțional, PNL este obligat să conducă după idei ale predecesorilor și orice încercare de a ieși din impas este atacată drept nedemocratică. Repet ce spuneam acum vreo două săptămîni: nu instituția face democrația, ci democrația face instituția. Este parlamentul nostru o instituție democratică? Oricine a urmărit vreo dezbatere sau, de exemplu, audierea miniștrilor nu poate spune decît un singur cuvînt: parodie. Este CCR o instituție democratică? Sîntem obligați să-i respectăm deciziile, dar nu ne poate cenzura nimeni nedumeririle. Și atunci? 
Am urmărit sîmbătă seara conferința doamnei Germina Nagâț, în seria Conferințelor Humanitas Aqua forte despre Ce a fost Securitatea. Limitele și vîrstele ei. În dialogul cu Gabriel Liiceanu s-a vorbit și despre limitele deconspirării. Căutați pe net și urmăriți, este ceva de mare actualitate, parcă dintr-o dată începi să vezi, înțelegi de ce se întîmplă tot ceea ce se întîmplă, dincolo de ceața pe care presa, „comentatorii specializați”, politicienii și tot felul de alte figuri de „influenceri” o întrețin din plin. Veți vedea de ce consider că minciuna cea mai mare care ne blochează este aceea că am trăi într-o democrație autentică. Adică într-una în care segmentele sociale și instituțiile funcționează independent și se controlează reciproc. Sînt, cum se spune, transparente. Iar noi secretizăm pînă și tezele de doctorat. Uitînd că sporul de venit pe care îl cîștigă orice deținător al respectivului titlu, indiferent de domeniu, este plătit din taxele mele, ale cetățeanului. Deci eu nu am dreptul să știu pe ce sînt cheltuiți banii mei? 
Mă întorc la dragile noastre partide de mucava mucegăită. Neștiind să negocieze, au propulsat-o pe d-na Firea ca sigură cîștigătoare a primăriei capitalei. Nu mi-e milă de bucureșteni, și-au ales aproape mereu cei mai stupizi și incompetenți primari. Penibilul așa- zisului sondaj pe tema „taxei oxigen” e vizibil de pe lună. Cum să întrebi oamenii dacă sînt de acord să plătească mai mult pentru ceva, indiferent ce? Doamna are o abilitate teribilă de a se preface că face și așa Bucureștii au ajuns cea mai urîtă capitală a Europei și singura fără căldură și apă caldă iarna. Și nu din vina d-nei Firea, ci a liberalilor și USR-ilor, incapabili de cedare întru interesul cetățenilor, de dincolo de interesul de partid. Și aici sîntem într-un blocaj de tot dragul. Vînarea de primării a ajuns un scop în sine. Să-l susții la primăria Iașului pe unul ca primarul psd-ist Chirica este culmea liberalismului. Adică a absolutei imoralități a vieții noastre publice. Să nu ai pregătiți candidați credibili măcar pentru orașele mari, dacă nu pentru toate, în lunile dinaintea alegerilor și să te socoți mare partid pe basculă este caraghios. Există totuși în această partidă imposibilă, între o Chină colapsată de virus, o Rusie mai agresivă ca niciodată în ultimele decenii, o UE impotentă, o Anglie egotistă și oarbă, o Americă imprevizibilă, o mutare cîștigătoare pentru România? Mi-o suflați și mie?
Christian CRĂCIUN

Cărţi pentru copii printr-un proiect gândit la timpul viitor

Joi, 20 februarie, am asistat la un eveniment rar, la Liceul Teoretic din Filipeștii de Pădure. Fundația MELIOR, întemeiată și însuflețită de scriitoarea Ioana Nicolaie, a donat școlii peste 500 de cărți pentru copii, volume superbe, o adevărată bibliotecă. Este scopul fundației, formarea de biblioteci și ateliere cu copiii în special din zone defavorizate. 


Astfel, au fost donate, din 2016, peste 5000 de cărți în 11 Biblioteci Melior (cu aceasta sunt acum 12). Asemenea acțiuni se fac în primul rând cu suflet: cea care s-a zbătut să aducă Fundația la Liceul Filipești a fost d-na bibliotecară, profesor documentarist Daniela Smărăndoiu, sprijinită de doamnele directoare prof. Marilena Rusu și prof. Marina Dima, alături de profesoarele Maria Irimia Nicolai, Dana Soricu, Alina Nuță și Loredana Mihăilă. 


Noi, „veteranii” invitați de generoasele gazde (foști profesori și elevi ai liceului, personalități ale comunei), am asistat cu emoții greu de descris la dialogul dintre Ioana Nicolaie și copii. De la bun început s-a făcut simțită magia comunicării. Trebuia să le vedeți ochii sclipind de bucurie când răspundeau la întrebări și când au primit cărțile și autografele respective. Am văzut copii fericiți. La început puțin reținuți, „ca la școală”, s-au eliberat repede de inhibiții, scriitoarea i-a provocat să construiască împreună un fel de „portret robot” al scriitorului. Acest animal ciudat care nu e de pe pământ, deși, iată este printre ei. Doar că are niște „ochelari” magici cu care vede împrejur ceea ce oamenii obișnuiți nu văd. Apoi, scriitoarea le-a prezentat cărțile sale pentru copii care le vor sta de acum la dispoziție. 


Dialogul s-a prelungit, copiii nu se mai dădeau duși, încântați să pună întrebări și mai ales să ia autografe și să se fotografieze cu autoarea. Probabil, mulți dintre copii vor avea astfel prima lor carte din bibliotecă. Au căutat să-și arate și ei recunoștința: desene, poezii pe care le-au dedicat scriitoarei și simpaticului arici, mascota Fundației. Melior înseamnă „mai bun”. Este vorba de unul dintre acele, probabil, sute de proiecte care, nevăzute în spațiul media, construiesc răbduriu o Românie a viitorului, așa cum ne-o visăm mai toți. Una mai bună, cultă și civilizată. Acești oameni își sacrifică multe: timp, bani, energie sufletească, familie, realizări personale pentru binele public, pentru aMELIORarea stării de marasm în care ne aflăm. Proiecte tăcute, cu bătaie lungă, ale căror efecte benefice se vor vedea peste ani și ani. Acțiunea la care am fost martori ne învață două lucruri: să gândim pe termen lung și să fim generoși! Mulțumim, MELIOR! 
Christian Crăciun