12 martie 2020

Şapte elevi din Câmpina au plecat duminică în Franţa la un schimb de experienţă

UPDATE: Duminică, 15 martie, grupul a ajuns cu bine în ţară, iar în momentul de faţă tinerii se află cu toţii în autoizolare, în acelaşi loc, pentru 14 zile. 

Duminică, 8 martie, în plină criză la nivel european din cauza pericolului infectării cu noul coronavirus, şapte elevi din Câmpina, în vârsta de 16 ani, şase de la Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” şi unul de la Liceul Tehnologic Energetic, însoţiţi de doi adulţi, au părăsit România, cu acordul părinţilor (!), deplasându-se în zona Lyon (Franţa), al doilea stat european după Italia profund afectat de virusul COVID-19. Motivul, un schimb de experienţă prin intermediul programului european Erasmus Plus, organizat de Association Farinoise Sport Sante et Culture în parteneriat cu Federaţia Judeţeană a Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret din Prahova la care este afiliată şi Fundaţia Zamolxes din Câmpina, ONG care a luat parte, de-a lungul timpului, la multe astfel de schimburi de experienţă în Europa.
În cursul zilei de ieri am luat legătura cu Leonard Văcărescu, însoţitorul grupului de elevi şi reprezentant al Fundaţiei Zamolxes, pentru a solicita amănunte legate de această deplasare. Astfel, am aflat că elevii au ajuns cu bine şi că întreg grupul, format din 17 tineri provenind din Franţa, Polonia şi România, între care şi cei şapte elevi din Câmpina, se află într-o localitate cu foarte puţini locuitori, situată la 30 km distanţă de metropola Lyon, zonă marcată cu galben de autorităţile franceze în ceea ce priveşte pericolul COVID-19.
Conform declaraţiilor acestuia, tinerii se simt foarte bine şi îşi defăşoară normal programul de activităţi zilnice: „Am plecat spre Franţa duminică, 8 martie, cu un microbuz. Suntem cazaţi într-o localitate aflată la 30 km distanţă de Lyon şi aici toată lumea este relaxată. Nu consider că suntem în pericol şi avem de gând să rămânem aici până săptămâna viitoare, pe toată perioada proiectului. Ştim şi noi ce se întâmplă în ţară şi am luat legătura, printr-un intermediar, cu Consulatul României, pentru a afla ce trebuie să facem. Cei de aici ne-au transmis că putem să rămânem în continuare” – a declarat Leonard Văcărescu.
Întrebat dacă n-ar fi mai bine să se întoarcă cu elevii cât mai curând în ţară, având în vedere măsurile tot mai severe impuse la nivel european de autorităţile ţărilor afectate de noul coronavirus, un bun exemplu în acest sens fiind decizia statului italian de a închide graniţele, Leonard Văcărescu a mai spus: „Sunt anumite implicaţii financiare dacă nu respectăm termenii proiectului. Vom analiza situaţia şi vom vedea ce se poate face”.


La rândul său, Florin Predescu, preşedintele Fundaţiei Zamolxes, ne-a declarat: „Federaţia Judeţeană a Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret din Prahova este parteneră într-un proiect Erasmus Plus organizat de Association Farinoise Sport Sante et Culture in perioada 10-19 martie în Saint-Etienne-la-Varenne, Franţa. Pentru acest proiect au fost selecţionati 8 participanţi cu vârste între 16-30 ani. Aceştia sunt însoţiţi de un adult. Am hotărât ca deplasarea să se facă cu un microbuz pentru a spori siguranţa participanţilor, astfel evitându-se aeroporturile, care sunt mai aglomerate.
Având în vedere circumstanţele datorate de răspândirea virusului şi în Europa, ne-am informat înainte de plecarea grupului la Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, entitatea care gestionează programul Erasmus Plus al Comisiei Europene în Romania, dar şi la organizatori, care la rândul lor au cerut clarificări agenţiei similare din Franta. Am primit asigurări că proiectul se poate desfăşura în condiţii depline de siguranţă.  Organizatorii au sunat şi astăzi, 11 martie, la orele 16:00, ora Franţei, la agenţia naţională franceză şi din nou au primit asigurări că proiectul se poate desfăşura aşa cum a fost planificat.
Cu siguranţă, dacă situaţia o va impune, participanţii se vor putea întoarce mai devreme acasă. Mâine o să solicităm noi informaţii agenţiilor din cele două ţări şi Consulatului României în Franţa”.
Câteva ore mai târziu, în cursul zilei de ieri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara pandemie de coronavirus şi instituia măsuri drastice pentru prevenirea infectării. Astfel că, în această dimineaţă, Florin Predescu a revenit cu o nouă declaraţie, afirmând să se află în discuţii avansate cu organizatorii proiectului european, dar şi cu grupul de câmpineni, pentru a se întoarce urgent acasă. Predescu mai spune că se va face tot posibilul pentru ca la drumul de întoarcere să fie evitate zonele aglomerate şi să se aleagă o rută care să nu treacă prin zonele roşii din Franţa ori Germania.