17 martie 2020

Noi măsuri dispuse de Primăria Câmpina în contextul măsurilor de prevenire a infecțiilor cu COVID-19

 COMUNICAT DE PRESĂ

1. Primăria municipiului Câmpina limitează programul de lucru cu publicul;
2. Biletele de călătorie gratuite vor fi transmise prin Poşta Română;
3. Cantina de ajutor social va distribui hrana caldă şi rece aferentă întregii săptămâni doar în două dintre zilele lucrătoare ale săptămânii;


În contextul măsurilor de prevenire a infecțiilor cu noul coronavirus, în scopul asigurării protecției beneficiarilor și a securității și sănătății lucrătorilor din cadrul instituției, în urma şedinţei operative ce a avut loc la Primăria municipiului Câmpina în data de 17 martie 2020, au fost luate următoarele decizii:
1. Programul cu publicul al Primăriei municipiului Câmpina (Registratura  Primăriei, Compartimentul de Informare Cetăţeni, Serviciul de Evidenţă a Persoanei, Serviciul Stare Civilă, Direcţia Asistenţă Socială, Direcţia Economică), se va desfăşura zilnic, în intervalul 09:00- 12:00 (doar la intrările din clădirile respective, în condiţiile de igienă impuse);
2. Biletele de călătorie gratuite acordate la nivel local, prin intermediulCentrului de Informare pentru Cetățeni, vor fi transmise beneficiarilor prin poștă.
Menționăm că numărul beneficiarilor este de aproximativ 320 persoane lunar.
Măsura va fi aplicată începând cu data de 18.03.2020, până la data de 31.05.2020, cu posibilitatea prelungirii în cazul în care măsurile de prevenție si combatere a noului COVID-19 persistă, și dacă nu apar alte precizări cu aplicabilitate generală, care prevalează.
3. În vederea evitării aglomerării de persoane şi evitării contactului permanent, pentru Cantina de ajutor social a municipiului Câmpina din strada Ecaterina Teodoroiu, nr.34 s-a luat măsura ca începând de luni, 23.03.2020 să fie acordată parţial hrană caldă (de 2 ori pe săptămână), urmând ca pentru celelalte zile, să fie distribuită hrană rece (pe care o vor primi de asemenea în acele 2 zile), programul de distribuire urmând a fi afişat la sediul cantine.
Aşadar, odată cu această măsură, cetăţenii vor trebui să meargă şi să ridice hrana aferentă întregii săptămâni, doar de 2 ori/ săptămână
Amintim totodată, că în data de 14.03.2020, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a hotărât ca activităţile culturale, artistice, religioase, sportive şi de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spaţii închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetică, săli de jocuri de noroc şi cazinouri să fie restricţionate.

Primarul municipiului Câmpina
Ing. Tiseanu Horia Laurenţiu Primar

Dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal: "Avem un deficit foarte mare de substanţe biocide şi de echipamente de protecţie"

  • Noi reguli de acces în Ambulatoriu

Spitalul Municipal din Câmpina se confruntă în aceste zile cu probleme destul de mari în ceea ce priveşte aprovizionarea cu substanţe biocide şi echipamente de protecţie pentru personalul medical. Managerul spitalului, dr. Călin Tiu, se declară îngrijorat de această situaţie şi explică motivele acestui deficit ce se înregistrează în întreg sistemul sanitar românesc: 


"În momentul de faţă, mai avem foarte puţine rezerve în ceea ce priveşte substanţele biocide folosite la dezinefectarea spaţiilor din instituţia noastră şi la fel de puţine materiale de protecţie a personalului medical. În ultima perioadă, pe fondul evoluţiei îngrijorării generale faţă de contaminarea cu noul coronavirus, am consumat mari cantităţi din rezervele avute şi firmele care ne aprovizionează de obicei nu mai au pe stoc. Din păcate, nici nu putem face provizii prea mari, pentru că legislaţia românească nu permite acest lucru. Sper să se găsească soluţii la nivel naţional cât mai urgent, pentru că altfel rămânem descoperiţi şi nu e bine. Pe de altă parte, spitalul are tot ce îi trebuie pentru activitatea curentă. 


Acum suntem în discuţii pentru a pregăti un alt flux de acces în Ambulatoriu - Policlinică şi un set de reguli care să prevină cât mai mult posibil aglomeraţia din zonele de aşteptare la cabinete. Aceste reguli le vom face publice în curând şi mă folosesc de acest prilej pentru a-i ruga pe pacienţi să înţeleagă că tot ceea ce facem este spre binele lor şi al nostru, în general. Intenţionăm să dirijăm intrarea şi ieşirea din Ambulatoriu printr-un singur loc şi să permitem accesul în clădire pentru un număr limitat de persoane, ceilalţi pacienţi fiind rugaţi să-şi aştepte rândul în afara clădirii. În plus, apariţinătorii nu vor mai avea acces decât în cazuri speciale şi aici mă refer, de exemplu, la cei care însoţesc copiii mici ori persoanele cu dizabilităţi. Ştiu că aceste măsuri o să-i nemulţumească pe mulţi, dar nu avem altă soluţie până când nu trecem peste această pandemie" - a declarat dr. Călin Tiu.

APIA suspendă activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol şi primirea cererilor unice de plată

Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, susţinută de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a luat decizia de a suspenda primirea cererilor unice de plată începând cu data de 16 martie până la data de 6 aprilie a.c. Activitatea se va desfăşura în mod normal, evitând contactul cu publicul.
Beneficiarii direcţi - fermierii - sunt rugaţi să se solidarizeze cu acest efort de a reduce expunerea în faţa noului virus şi să respecte cu stricteţe toate normele impuse. 


Totodată, APIA anunţă suspendarea activităţii de vizare a carnetelor de rentier agricol începând cu data de 12 martie. Activitatea va fi reluată de către Centrul judeţean APIA Prahova începând cu data de 4 mai. "În conformitate cu prevederile OMADR nr. 1272/ 2005, cu modificările şi completările ulterioare, vizarea carnetelor de rentier agricol se realizează până la data de 31 august 2020" - se mai arată în comunicatul remis de APIA.

Se suspendă activitatea de examinare pentru obţinerea permisului de conducere

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor informează că începând de azi, 17 martie, suspendă activitatea de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, proba teoretică şi proba practică, pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei pe care şi ţara noastră o traversează.


Cei care erau programaţi în această perioadă vor fi reprogramaţi la o dată ulterioară şi anunţaţi în timp util prin site-ul www.drpciv.ro, pe site-urile Instituţiei Prefectului şi prin mass-media.
De asemenea, pentru evitarea aglomerării la ghişee şi dezinfectarea spaţiilor destinate publicului, programul de lucru cu publicul se va prelungi la toate serviciile publice comunicare teritoriale până la ora 19.00.

BULETIN DE PRESĂ ORA 10.00 - 16 persoane au fost declarate vindecate și externate

BULETIN DE PRESĂ 
17 Martie 2020, ora 10.00

Până astăzi, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 184 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). 
Au fost înregistrate alte 16 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 7 în Iași, 2 în Suceava, 2 în Neamț și câte unul în Ialomița, Mureș, Botoșani, Bistrița Năsăud și Vrancea.Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 și 65 de ani.
De asemenea, din cele 184 de persoane confirmate pozitiv 16 au fost declarate vindecate și externate (15 din spitalul din Timișoara și unul de la București).
În cursul acestei zile vor mai fi externate alte trei persoane de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3282 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16610 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. 


Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În perioada 16 martie, ora 08.00 – 17 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1349 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 6187 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Începând de ieri, odată cu declararea stării de urgență, la nivel național au acționat aproximativ 28.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră.
Astfel, doar în ultimele 24 de ore, pompierii și personalul SMURD au efectuat 42 misiuni de transport pentru 153 persoane către diverse unități spitalicești, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară. 
Pentru răspunsul la celelalte urgențe medicale sunt asigurate în medie de aproximativ 390 echipaje SMURD, însumând 42 autospeciale pentru transport victime multiple, 340 ambulanțe de prim-ajutor și terapie intensivă mobilă, respectiv 7 autospeciale neonatologie. În total, în misiunile curente au fost angrenați peste 5000 de pompieri.
De asemenea, au fost angrenați în misiuni specifice, ordonate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, peste 10.000 de polițiști, 4.500 de polițiști de frontieră și peste 7.000 de jandarmi.
La acest moment, pentru eficientizarea activităților de combatere a efectelor COVID-19 (coronavirus), au fost instalate 162 de corturi. Acestea sunt destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp. 

Grupul de Comunicare Strategică

Editorial. ANALIZĂ DE TEXT

Acum vreo trei săptămîni am promis aici că nu voi scrie nimic despre epidemie. Cred acum și mai tare că toți ar trebui să ne abținem să ne dăm cu părerea și că televiziunile și FB-ul fac mai mult rău decît virusul. De aceea voi scrie strict despre partea politică, despre virus oricum toată lumea știe mai multe decît mine. Cum, necum habemus goubernus (scuze de licența latină). Unele din chestiunile afirmate aici de cîteva luni s-au adeverit cu viteză de-a lungul ultimelor zile. Nu mă interesează aici PNL-ul, nu el este urgența. În perioada de la căderea guvernului Viorica Dăncilă, liberalii nu au avut practic puterea de decizie, toate inițiativele (bune, rele, cum or fi fost) au fost sistematic blocate în parlament sau prin uneltele lor: CCR, Avocatul Poporului etc. Azi, sîmbătă, cînd scriu, s-a votat în condițiile speciale știute guvernul Orban. Nu a fost să avem unul Cîțu. Dar de ce, dacă era situația așa de încordată, toată procedura cu guvernul Cîțu a durat vreo 10 zile, pe cînd asta s-a putut derula în mai puțin de două? Și, dacă CCR nu lua acea decizie profund discutabilă, nu am fi putut avea un guvern încă din februarie? Sînt multe întrebări, dar îmi propun aici altceva. Iată textul pe care l-a postat dl. Ciolacu la votarea noului guvern: „Astăzi România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Va fi acesta în măsură să gestioneze problemele cu care ne confruntăm acum? Greu de răspuns… Dar instituțiile statului și specialiștii care se luptă cu epidemia au nevoie de stabilitate și măsuri rapide. Știu! PNL și Iohannis nu merită acest vot! Dar românii merită un stat funcțional care să poată reacționa rapid la pandemie. Sănătatea și siguranța românilor merită votul nostru”. 


Dvs. înțelegeți ceva din acest galimatias? Păi dacă dl. Ciolacu moare de grija românilor, de ce votează un guvern de a cărui incompetență este profund convins? Dar „dacă sănătatea și siguranța merită votul nostru”, atunci creditează guvernul Orban că este în stare să le apere? Cine să înțeleagă acest joc penibil de alba-neagra? În schimb, se înțelege clar fraza următoare: „azi am dat o șansă PNL să facă bine pentru oameni, de mâine ne întoarcem și facem opoziție totală”. Ce înseamnă opoziție totală? Exact acel tip de opoziție de dragul opoziției, demagogică și punînd interesele de partid pe primul loc, pe care l-au practicat și până acum, adică prin blocarea sau amînarea prin chichițe procedurale a oricărei decizii. Vor bloca orice inițiativă. Iată de ce era imposibil un guvern de uniune națională și iată de ce trebuie coborît PSD sub un indice electoral care să-l împiedice să facă atîta rău. Nici urmă de solidaritate sau de grijă pentru interesul național în vorbirea stimabilului. Lumea nu uită ziua celor peste 20 de ordonanțe. Și nu trebuie uitat, dar trebuie înțeles, în context, nu se putea scurtcircuita altfel opoziția absurdă a partidului lui Ciolacu. Adevărul este că PSD a avut, din punct de vedere politic, o șansă extraordinară cu această criză. Absolut toate obiectivele cu care PNL a cîștigat anul trecut: alegeri anticipate, alegerea primarilor în două tururi, alegerea președinților consiliilor județene au picat. PSD are o majoritate strivitoare, împreună cu sateliții, și orice inițiativă va fi blocată. PSD a reînvestit practic același guvern pe care l-a trîntit și acum face caz de mare patriotism. „Mutarea Cîțu” a fost, sigur, la limita moralității și a stîrnit revolta chiar a multor anti-pesediști notorii. Formal, mișcarea este sigur profund blamabilă. Dar timpurile speciale cer măsuri speciale și dacă mutarea se va dovedi cîștigătoare pe termen lung va fi uitată. Dacă nu, nu! În legătură cu starea de urgență și cu puzderia de instituții prin care PSD controlează tot sistemul social, mă gîndesc la bugetivorii de la CNA. Sînt cîteva posturi de televiziune care, în modul cel mai democratic și pentru apărarea democrației, ar trebui închise prin amenzi cosmice care să le ducă la faliment. Tot are bugetul mare nevoie de bani. Ele fac enorm de mult rău, destramă țesutul social și ne mențin în prizonierat mental. 
Cred că este la fel de urgent ca și măsurile medicale să lucrăm și pentru igiena morală a nației. CNA ar trebui desființat sau așezat pe cu totul alte baze legale și standarde profesionale. În aceeași ordine de idei, este dăunător modul în care d-na Firea se bagă-n seamă, luînd decizii care nu decurg din strategia DSU. Este singura logică pe care ei o știu: cea electorală, cum să nu apară și domnia sa în față? Vă mai aduceți aminte cînd făcea mișto, ilustrîndu-se cu masca pe față? Ce trebuie întrebați pesedeii acum zi de zi este despre gaura pe care au lăsat-o în buget. Contradicția între creșterea economică pe care o tot invocă și sănătatea acestei creșteri, rezultată, spun oameni care se pricep, preponderent prin consum, se va resimți amar în anii următori. Guvernul abia numit este, după formula standard, unul de sacrificiu. Un memento sine ira et studio este necesar, tandemul Băsescu – Boc și-a asumat bărbătește criza din 2008, au gestionat-o mai bine sau mai rău, au luat măsuri absolut nepopulare, dar au salvat România de a ajunge în situația Greciei. Și acum mai sînt mulți care spun absurd că „Boc a băgat România în criză”. Actualul guvern este într-o situație infinit mai proastă. Ar trebui să-i dorim să reușească, spre binele nostru.
Christian CRĂCIUN

Administraţia locală face apel la populaţia Câmpinei să respecte strict toate regulile pentru combaterea răspândirii COVID-19

Vineri, 13 martie, administraţia locală câmpineană organiza la sediul primăriei o conferinţă de presă exclusiv pe tema măsurilor de combatere a răspândirii noului coronavirus pe teritoriul Câmpinei, ocazie cu care a fost prezentat planul de acţiuni al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, aflat în desfăşurare şi s-a făcut apel la respectarea strictă a regulilor impuse de autorităţile guvernamentale. „Facem apel la populaţia Câmpinei să nu intre în panică şi să respecte strict  regulile impuse de autorităţile guvernamentale în vederea combaterii efectelor noului coronavirus. Îi rugăm pe cetăţeni să stea cât mai mult în casă şi să-şi părăsească domiciliul numai în caz de strictă necesitate, cum ar fi pentru a merge la locul de muncă, la magazin să-şi facă aprovizionarea ori la farmacii. În ceea ce ne priveşte, facem toate demersurile pentru a combate efectele acestei epidemii pe teritoriul Câmpinei, urmărind îndeaproape aplicarea reglementărilor impuse de autorităţilor statului şi bineînţeles luând toate măsurile care se impun pe plan local. Până în prezent am verificat şi pe viitor vom verifica în ontinuare acţiunile de dezifecţie a mijloacelor de transport în comun, a magazinelor şi supermarketurilor şi a tuturor locurilor publice tranzitate ori folosite frecvent de cetăţeni. Am luat măsura dezinfecţiei locurilor de joacă şi a parcurilor publice, urmând să organizăm foarte curând un program de spălare a străzilor şi trotuarelor cu soluţii dezinfectante. În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii izolaţi, suntem în permanentă legătură cu ei, îi sprijinim în limita solicitărilor primite şi urmărim să respecte programul de izolare. Aici aş vrea să subliniez că amenzile sunt foarte mari pentru cei care nu respectă programul de izolare. În perioada următoare vom lua măsurile care se cuvin în funcţie de evoluţia situaţiei şi le vom comunica opiniei publice” - a declarat primarul Horia Tiseanu.DEZINFECŢIE ÎN SPAŢIILE PUBLICE, LA PLATFORMELE DE GUNOI 
ŞI PE STRĂZILE MUNICIPIULUI CÂMPINA

Luni, împreună cu operatorul de salubritate SC. Floricon Salub SRL, a fost începută campania de dezinfecţie împotriva COVID- 19 a spaţiilor publice din municipiu (parcuri, alei, locuri de joacă etc.), a platformelor de gunoi, dar şi a străzilor municipiului. Dezinfecţia este făcută de către personalul specializat al operatorului de salubritate cu substanţe biocide avizate de către Ministerul Sănătăţii. 


ACCES LIMITAT ÎN SEDIUL PRIMĂRIEI 

Cetățenilor care apelează la serviciile Primăriei Câmpina nu li se va mai permite accesul în clădire. Aceștia vor staționa la intrarea in instituție, unde va coborî un reprezentant al compartimentului de specialitate, care îi poate acorda informațiile necesare sau îi poate prelua cererea. De asemenea, audienţele din cadrul primăriei au fost anulate.

CONDIŢII SPECIALE LA SPITALUL MUNICIPAL

Începând din data de 9 martie, conducerea Spitalului Municipal a hotărât interzicerea accesului vizitatorilor pe termen nelimitat, în contextul evitării răspândirii infecţiei cu COVID-19. Totodată, începând de ieri, 16 martie, s-a luat hotărârea instalării a două corturi pentru triajul epidemiologic al pacienţilor. „Corturile reprezintă un prim filtru de triere a pacienţilor ce prezintă simptome specifice virusului COVID-19” - a declarat managerul Călin Tiu.


ZERO PERSOANE INFECTATE LA CÂMPINA

La Câmpina, situaţia se prezenta în cursul zilei de ieri astfel: 0 persoane infectate, 0 persoane în carantină şi 16 persoane în autoizolare. În Prahova, erau ieri 255 de persoane autoizolate, 79 de persoane carantinate în centre speciale şi 19 persoane care au depăşit cele 14 zile de autoizolare şi au ieşit din monitorizare.

Clubul Sportiv din Câmpina le făurește copiilor un vis (II)

Clubul Sportiv din Câmpina a aniversat, în luna februarie, 4 ani de la începerea activității. Ați citit, în ediția trecută, un material dedicat secțiilor de baschet și de handbal unde activează copiii talentați ai Câmpinei. În continuare, vă invităm să aflați mai multe și despre secțiile de fotbal și natație, dar și care sunt planurile de dezvoltare ale clubului sportiv.


Secţia de fotbal 

  • Înființată în mai 2016
  • În jur de 70 de copii, cu anii de naștere cuprinși între 2004 și 2013
Trei antrenori:
  • Roberto Daniel Opatchi (din 2016) - „Am jucat în divizia B la Poiana Câmpina. Am câștigat campionatul în 86 de tineret cu Steaua, am jucat acolo o perioadă.“
  • Nicolae Nuță (din 2018) - „Am început să joc fotbal la Petrolul, la 7 ani. La 13 ani am debutat în liga a doua, iar de la 14 ani până la 18 ani am prins loturile naționale de juniori, am 85 de selecții. Apoi am plecat la Dinamo Victoria cu care am înscris două goluri în cupele europene. Am peste 120 de jocuri în liga întâi, peste 60 în liga a doua și am jucat un an și jumătate în Liban. Sunt din Ploiești, îmi place să lucrez cu copiii și nu contează că fac naveta de 3-4 ori pe săptămână ca să vin aici. Mie întotdeauna mi-a plăcut un proiect bine definit, am văzut că e baza foarte bună și e important și să te înțelegi cu colegii de muncă.“
  • Claudiu Dumitrescu 
De la stânga la dreapta: Roberto Opatchi, Nicolae Nuţă şi Claudiu Dumitrescu
Secția de fotbal numără cei mai mulți adepți în rândul copiilor. Sportul-rege  continuă să-i farmece pe cei mici, dar antrenorii sunt mâhniți din cauza unui litigiu care îi impiedică să înscrie echipele în campionate oficiale.
„Sunt la CS de când s-a înființat clubul. Am fost primul angajat după directorul Stoican, iar secția de fotbal a fost prima fondată și pot să spun că e ca și copilul meu. Eu am creat-o! Stăteam de dimineață și până seara la antrenamente. Am pornit cu 10 copii și după trei luni aveam 40. Atunci am propus conducerii clubului să mai aducă un antrenor pentru că nu făceam față. 
Am avut o echipă de juniori luată de la alt club și acum s-a ajuns la o situație de litigiu. Am câștigat două campionate la juniori, iar după 2 ani s-a ajuns să nu mai avem nicio echipă în campionat. Dar ca să compensăm lipsa acestuia, am făcut multe jocuri de pregătire cu copii, meciuri amicale și aici, și în deplasare. Rezultatele nu sunt importante, dar pentru noi, antrenorii, sunt un barometru“, declară cu entuziasm Roberto Opatchi. 


„Jocurile au fost cu echipe bune, de renume: Dinamo, Steaua, Pitești. Au fost foarte utile și mult mai multe ca într-un campionat. Într-un an am făcut 40-50 de jocuri“, spune și Nicolae Nuță. 
Aceste meciuri le-au făcut un mare bine copiilor, scăpându-i de stresul de a juca cu echipe de renume. „Au ajuns să joace ca de la egal la egal și chiar să câștige. Au văzut și în ce condiții se antrenează ei. Am vrut să le creăm un vis“, spune scurt pe doi Roberto Opatchi. Acesta amintește de vremurile când el însuși era un junior și juca în deschidere, cu tribunele pline. „Aveam modele și visam să ajungem să jucăm la echipe mari. Pe când acum, la noi, copiii din Câmpina nu au ce să vadă. Nu avem echipă de seniori măcar la un nivel de liga a doua, la un nivel la care putem să-i considerăm fotbaliști, nu simpli jucători de fotbal. E diferență“, explică Opatchi. Cei trei antrenori îi duc pe copii și la meciurile naționale, de la București. Mai mult decât atât, discută cu ei nu doar despre fotbal.  „Trebuie să ai răbdare, să știi să le explici, să te apropii de ei, să nu te vadă ca pe un profesor la școală că nu faci nimic. Trebuie să te vadă ca pe un prieten. Să vorbești cu ei absolut tot. Noi d-asta muncim. Să le oferim o șansă în plus față de școală“, consideră ei.


Dar de ce fotbalul e mai popular față de alte sporturi? „Pentru că e și publicitatea mai mare. Iar fotbalul e accesibil tuturor. Noi oferim la clubul nostru visul inițial - copiii săraci care pot să vină să facă sport fără ca părinții lor să plătească.“, explică Roberto Opatchi.


Cât despre performanță, aceasta nu se obține ușor. „E foarte greu să faci performanță în fotbal. Trebuie să fii foarte inteligent, trebuie să înveți tactica, să știi tehnica, să ai carater, să știi să muncești, să suferi, să știi să pierzi, să știi să câștigi, să-ți respecți adversarul. Noi ca antrenori, trebuie să-i învățăm. Mulți fotbaliști talentanți au jucat doar din talent, dar apoi s-au ratat. Aici e problema, mulți copii se lasă de fotbal. Vrem să-i facem să ajungă la 18-19 ani când se va termina junioratul, să-i integrăm în societate, să știe să se comporte într-un grup. Pe plan național maxim 7% dintre toți juniorii se mai țin de fotbal“, spune Nicolae Nuță. 


„La început există plăcerea, apoi, cu cât cresc intervin anumite anturaje, apoi mirajul banilor. Se gândesc că dacă nu joacă la o echipă care să-i dea un salariu decent, mai bine se duc și muncesc în străinătate. Tinerii din ziua de astăzi văd ce e în jurul lor și visează, de la 15-16 ani, să aibă o mașină, să aibă bani să se distreze. Neavând modele, nu știu ce au de făcut“, completează și Roberto Opatchi.
Și mai e nevoie de ceva pentru a atinge performanța: un antrenor extraordinar. „Am vrut să creăm un colectiv de antrenori care au jucat fotbal la nivel înalt, care au o școală și care iubesc copiii. Asta e cel mai important. Am colegi cărora nu le place să lucreze cu copiii. Eu sper ca la nivel de Câmpina să se ajungă la concluzia că sportul este foarte important, să fie echipe nu numai de fotbal, ci din diverse sporturi, dar susținute astfel încât copiii să-și poată permite să trăiască din sport și cei mai talentați să continue să facă performanță. Noi ne chinuim să terminăm un litigiu ca să putem participa în campionat. Nu avem nimic de dovedit, vrem asta pentru copii“, declară ferm Opatchi. „Orice copil își dorește să joace un meci oficial, dar asta e situația până când se reglementează“, concluzionează Nuță. 

Secţia de nataţie

  • Înființată în 15 mai 2016
  • Sunt 30 de copii înscriși, dar nu vin toți regulat. Doar 10 sunt în grupa de performanță. 
Doi antrenori:
  • Adrian Stoican, profesor de educație fizică
  • Ioan Cristea, profesor de educație fizică
Adrian Stoican (stânga) şi Ioan Cristea (dreapta),
alături de elevii lor
​Secția de natație s-a înființat odată cu angajarea antrenoarei Carmen Herea, fostă campioană europeană de înot, în 15 mai 2016, care a început selecționarea copiilor în școală și la bazinul de înot. Apoi, secţia și-a dezvoltat activitatea în urma colaborării cu Colegiul Național Nicolae Grigorescu Câmpina prin selecționarea sportivilor din grupele de copii ale colegiului și antrenate de către antrenorul Ioan Cristea Ioan. Cei mici au participat la numeroase competiții, atât la nivel local, cât și la nivel național: cupa Seva, cupa Tamara Costache, cupa Stejarii Country Club București, Cupa Contratimp Chindia Târgoviște.


„În ceea ce privește înotul de performanță, pregătesc o grupă de 7 copii, printre care și două fetițe, care au început înotul cu mine de la vârsta de 3 ani. În prezent au 5, respectiv 6 ani și promit mari realizări în înotul de performanță. Menționez că grupa, la această vârstă, participă la 5 antrenamente pe săptămâna a câte două ore.
De la secția de înot, ca și de la celelalte secții, îmi doresc crearea de sportivi proprii (nu cumpărați sau împrumutați). Asta nu înseamnă că nu vom fi deschiși în ceea ce privește o posibilă colaborare cu celelalte cluburi care activează în municipiul nostru. 
De asemenea, încercăm să menținem sportul de masă prin efectuarea cursurilor gratuite în vacanțele școlare. Oferim 10 ședințe la care ne-au ajutat de fiecare dată și antrenorii celorlalte cluburi: Raluca Duță, Ioan Cristea, Octavian Postolache, Consuela Nistor“, a declarat Adrian Stoican, antrenor în cadrul secției de natație și președinte al clubului.

Centru de turism sportiv la Câmpina?

În continuare, Adrian Stoican, președintele Clubului Sportiv Câmpina, ne-a vorbit despre evoluția clubului pe care îl conduce, dar și planurile pentru dezvoltarea acestuia.


- Ce înseamnă acest club sportiv pentru Câmpina? 
- Scoaterea copiilor din fața calculatorului, gadget-urilor și mijloacelor media! Eu cred că înseamnă foarte mult - gratuitatea cursurilor, antrenori și personal calificat, chiar dacă suntem încolțiți din toate direcțiile pentru aceste lucruri, ne facem treaba cu profesionalism. 
- Se poate vorbi despre performanță sportivă la Câmpina? 
- Încă din primul an putem spune că am avut performanță - vezi secția de fotbal. Pe partea administrativă ne lăudăm cu administrarea bazelor sportive din municipiu și a bazinului de înot, pe care eu îl văd ca o floare a orașului. Suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește performanța, mă repet, dorim creșterea propriilor sportivi și acest proces este de durată.
- Ce vă doriți pentru club? 
- Îmi doresc să fim, în continuare, susținuți atât de Primăria Câmpina, cât și de Consiliul Local, dar și de părinții copiilor care participă la antrenamentele clubului nostru. Menționez că am avut tot sprijinul Primăriei și al Consiliului Local până acum.
- Ce planuri aveți, ca președinte, pentru clubul pe care îl conduceți? 
- Dezvoltarea secțiilor, deschiderea altora noi, punerea noastră pe hartă în ceea ce privește sportul de masă, cât și sportul de performanță prin participarea, dar și organizarea competițiilor sportive și, de ce nu, realizarea în orașul nostru a unui centru de turism sportiv, centru care ar aduce mult beneficiu orașului, dar și sportivilor care se antrenează aici.
- În ce stadiu este litigiul cu clubul HM Junior?
- „În prezent, litigul cu HM Junior este pe rol, la ultimul termen CS a câștigat apelul prin care HM ne e dator cu aproximativ 42.000 de lei. Urmează recursul care se va judeca la Curtea de Apel București. Nu este stabilit încă un termen. 
- Ce a însemnat acest litigiu pentru Clubul Sportiv Câmpina?
- Imaginea clubului a avut de suferit, dar mai ales copiii care nu au avut posibilitatea să participe într-un campionat timp de doi ani. Am reușit însă să compensăm prin meciuri de pregătire cu echipe bune din țară.“
R.A.I.

Un ortoped „belgian” la Poiana Câmpina: LA SPITALUL SANCONFIND SE VA FACE ORTOPEDIE CA ÎN BELGIA

(P) În curând, Cabinetul Ortopedie din cadrul Policlinicii SanConfind va putea oferi servicii medicale la standarde pe care mulți pacienți și le-ar dori. Mai exact, la standarde belgiene. Iar acest lucru este posibil, întrucât, de la începutul lunii viitoare, pacienții vor primi consultații și îngrijiri (inclusiv intervenții chirurgicale în modernul bloc-operator al spitalului), de la un profesionist desăvârșit al ortopediei și traumatologiei, medicul specialist Viorel Albu, născut la Ploiești (așadar, prahovean de-al nostru), școlit la București (Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”), cu prima parte a rezidențiatului efectuată la Spitalul Militar din Capitală (începuturile perfecționării în meserie, s-ar putea spune), pentru ca în a doua parte a rezidențiatului și în primii ani ca medic specialist să se perfecționeze cu desăvârșire pe plan profesional în două spitale din Belgia; primul spital, din Bruxelles, iar al doilea, dintr-un oraș situat în apropierea ”inimii” Uniunii Europene. Astfel stau lucrurile la spitalul din Poiana Câmpina, o unitate care devine tot mai mult un spital vest-european de top, situat într-o comună în care începe să se simtă un discret parfum belgian, o comună mică, dar în care pulsează o viață medicală de mare anvergură și de fecund viitor. Nu dorim nimănui nici cea mai mica traumă, dar celor care vor suferi (Doamne, ferește), vreo fractură în viitorul apropiat, am îndrăzni să le dăm un sfat. Dacă, pe de o parte, se vor gândi că le-ar fi mai cu leac o operație într-un spital vest-european, dar pe de altă parte, nu ar vrea să ajungă la mari cheltuieli, ar fi poate mai bine să se gândească și la spitalul din Poiana Câmpina, iar apoi să-și caute cu încredere sănătatea la Spitalul SanConfind, un spital cu adevărat european… vest-european. Cei care au suferit deja traume ortopedice și ar dori un consult la ”ortopedul belgian”, se pot programa printr-un simplu apel telefonic, la numărul de call-center 0244.990. Domnul doctor va avea normă întreagă la SanConfind, deci va lucra zilnic în cadrul Cabinetului Ortopedie. Celor care doresc să îl cunoască mai bine pe medicul ortoped Viorel Albu, interviul alăturat este tot ce le trebuie. 


- Domnule doctor, sunteți printre medicii români care au făcut carieră în Occident și care, totuși, au ales să revină în țară, deși salarizarea în medicina românească este mult inferioară cele din țările dezvoltate ale Europei. Ce v-a determinat să vă întoarceți în România?
- Nu este niciun secret pentru nimeni că salariul unui medic din Belgia este mult mai mare decât al unui medic din România, de câteva ori mai mare. Dar în țară străină fiind, te mai mistuie dorul după cei pe care îi iubești cel mai mult pe lumea asta. Și cum eu nu iubesc banul cel mai mult pe lumea asta, am decis să mă întorc alături de cei mai apropiați mie, alături de familia mea. Deci am revenit din motive pur familiale. 
- Ați lucrat mai mulți ani în două spitale de stat din Belgia. Cum funcționează  o secție de ortopedie într-un spital de stat occidental?
- Abordarea unui pacient este puțin mai diferită față de cea din România. Acolo este mai multă disciplină, mai multă ordine și mai puțin stres. Trauma unui pacient este mai repede stabilizată, se face, de regulă, în primele șase ore de la incident („cele șase ore de aur”, le spunem noi), dar și când aceasta nu se poate reuși, pacientul nu se panichează, rămâne calm, poate și pentru faptul că știe că nu va pleca de acolo nerezolvat, ca să zic așa. Acolo fiecare pacient este în centrul atenției, toți pacienții sunt la fel de importanți. În ultima vreme, medicina românească s-a mai inspirat din medicina practicată în Uniunea Europeană, așa că metodele din România nu diferă foarte mult de cele din Belgia. Dar acolo, însă, pot spune că se urmărește cu mai mare atenție confortul pacientului și securitatea lui.
- Care ar fi diferența dintre ortopedie și traumatologie?
- Ortopedia se ocupă cu studierea și tratarea maladiilor aparatului locomotor pe tot parcursul vieții unui bolnav, aceste afecțiuni congenitale și dobândite având diverse proveniențe, pe când traumatologia se ocupă de traumatismele aparatului locomotor, de la etapa primului ajutor-medical, continuând cu eventuale intervenții chirurgicale și tot ce mai este nevoie până la recuperarea medicală. În Belgia am lucrat multă traumatologie, dar și ortopedie. 
- Am înțeles că cel mai grav caz pe care l-ați avut în Belgia a fost al unui tânăr de 26 de ani, care a suferit un teribil accident de mașină. Ce ne puteți spune despre acest caz?
- Într-adevăr, am avut acest caz extrem de dificil, al unui tânăr care a fost adus la spitalul unde lucram, după un accident rutier urât, într-o stare foarte gravă. A stat în coma 14 zile, iar în acest răstimp a fost supus unei serii de operații delicate. După ce s-a trezit, cu toate operaţiile bine făcute, ne-a întrebat ce e cu el acolo. La început, avea toate oasele de la picioare fracturate (inclusiv cei doi genunchi), plus coatele cu fracturi deschise. De fapt, toate fracturile erau deschise.  În prima zi când a fost adus, eu m-am ocupat de el, și am reușit să îl stabilizez.
I-am făcut mai multe operații, nici nu mai știu bine acum câte, cred că au fost vreo patru-cinci. Am umblat mai mult la articulațiile pacientului. Știu că am intrat în sala de operații pe la ora 11.00 și am ieșit după ora 20.00. Nouă ore de operații succesive. După ce m-am consultat cu mai mulți colegi ortopezi, în a doua săptămână i-am mai făcut vreo șase operații. La una dintre operații, îmi aduc bine aminte, m-a ajutat și șeful secției. Deoarece omul are un aparat locomotor foarte complex, cu sute de oase și articulații, ortopedia ultimelor decenii s-a specializat foarte mult. Unii ortopezi sunt specializați pe oasele mâinii, alții pe cele ale labei piciorului, și nu lucrează decât în acele zone. Eu și încă un coleg eram singurii ortopezi generaliști din acel spital și ne ocupam cu rezolvarea unor traume dintre cele mai diverse, localizate în orice parte a aparatului locomotor.
- Care au fost impresiile primei vizite pe care ați făcut-o în spital?
- Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar chiar dacă aș putea fi acuzat de subiectivism (având în vedere că voi lucra aici), pot să vă declar cu mâna pe inimă că am găsit în SanConfind aceleași condiții pe care le-am găsit și în Belgia. Prin toate dotările sale, nemaivorbind de personalul medical, Spitalul SanConfind este, cu adevărat, un spital occidental.
- Ne puteți spune, în final, ce aspirații profesionale pentru viitor aveți.
- Nu sunt un carierist. Vreau să mă perfecționez permanent pentru a vindeca, întotdeauna și foarte bine, pe fiecare pacient. Desigur, cât este omenește posibil… 
www.sanconfind.ro