23 martie 2020

M.E.C. Precizări cu privire la posibilitatea de înghețare a anului școlar

Referitor la ultimele informații apărute în spațiul public cu privire la eventuala înghețare a anului școlar, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, face următoarele precizări într-un comunicat remis presei astăzi, 23 martie. 


„Vreau să îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că la acest moment nu luăm în calcul înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării lucrează la mai multe scenarii, uitându-se cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene. 
Ministerul Educației se preocupă de modul în care elevii își continuă învățarea de acasă și obiectivul MEC este ca niciunul dintre elevi, studenți sau profesori să nu aibă de suferit. 
În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență. De asemenea, precizăm că toate scenariile vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali (reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatelor și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor), iar decizia va fi luată de comun acord. 
Este important de precizat faptul că scenariile gândite de experții ministerului vor fi aplicate în funcție de evoluția crizei provocate de coronavirus în România și în acord cu deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. 
Le mulțumesc colegilor mei, profesori, pentru tot efortul depus în această perioadă și îi îndemn să continue învățarea prin cursurile online alături de elevii/studenții lor. 
Fac din nou un apel la calm și îi rog pe elevi și studenți să stea în casă și să continue învățarea de acasă. Un îndemn vine și pentru părinți, pe care îi rog să ia toate măsurile pentru a proteja sănătatea copiilor noștri și pentru a-i susține în activitatea de învățare de acasă. 
Mulțumesc universităților și institutelor de cercetare, cadrelor didactice și cercetărilor care fac eforturi pentru a asigura asistența necesară pentru combaterea COVID-19. Ministerul Educației și Cercetării face tot posibilul pentru a susține aceste eforturi”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării".

Profesorii Liceului Tehnologic Energetic Câmpina fac pregătire online cu elevii

Vacanţa forţată impusă de autorităţile de la Bucureşti pe fondul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 obligă sistemul de învăţământ românesc să găsească noi soluţii pentru reluarea activităţii didactice în şcoli. Astfel, consiliile de administraţie din unităţile de învăţământ câmpinene caută soluţii pentru a organiza învăţământul la distanţă, în mediul virtual, prin intermediul unor platforme specializate de tipul Google Clasroom ori prin intermediul poştei electronice şi al aplicaţiei WhatsApp.Una dintre şcolile câmpinene care lucrează de ceva vreme în acest sistem este Liceul Tehnologic Energetic, al cărui director, prof. Dan Sârbu, a făcut următoarele precizări cu privire la aceste activităţi: „Consiliul de Administral al Liceului Energetic a stabilit ţinerea legăturii cu elevii şi părinţii în diverse modalităţi online. Săptămâna care a trecut am parcurs Şcoala Altfel, iar toţi diriginţii şi unii profesori au transmis elevilor diverse activităţi instructiv-educative precum vizitele virtuale de muzee, concerte, filme, jocuri etc. Deşi au predominat activităţile non-didactice, unii profesori au început deja lecţiile online, mai ales la disciplinele pentru examene. Începând de săptămâna aceasta, fiecare profesor va relaţiona cu clasele la care este încadrat pentru pregătiri online, pe diferite platforme sau pe grupuri WhatsApp existente deja. Menţionez că activităţile online nu reprezintă obligaţii instituite de Consiliul de Administraţie pentru profesori, ci mai degrabă o preocupare izvorâtă din interesul fiecăruia de a se implica, de a ajuta, de a arăta că ne pasă. Nu se vor face controale sau evaluări pe baza acestor activităţi, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei nu a transmis niciun act normativ în acest sens”. 

23 MARTIE, ORA 16: Zero îmbolnăviri cu COVID-19 şi 165 de persoane aflate în izolare/autoizolare la Câmpina

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, astăzi, 23 martie, ora 16.00, pe teritoriul municipiului Câmpina existau 0 îmbolnăviri cu COVID-19 şi 165 de cazuri de persoane aflate în izolare/ autoizolare. 


Conform informaţiilor obţinute de la Poliţia Municipală Câmpina, doi câmpineni au fost sancţionaţi pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor; unul a fost amendat cu 20.000 lei, iar celui de-al doilea i s-a întocmit dosar penal.

De mâine se suspendă internările şi consultaţiile în toate spitalele publice şi private – excepţie fac urgenţele

În urmă cu puţin timp, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, printr-un ordin emis de Ministerul Afacerilor Interne, începând de mâine, 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, se suspendă internările pentru intervenţiile chirurgicale şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate. De asemenea, se suspendă consultaţiile programate şi programabile în structurile ambulatorii ale spitalelor publice şi private. 


Ordinul mai prevede că în termen de 48 de ore vor fi externaţi toţi pacienţii care nu reprezintă urgenţe şi care nu necesită, obligatoriu, acordarea de îngrijiri medicale în spital. Documentul mai stipulează că managerii spitalelor pot decide reorganizarea programului şi a permanenţei personalului prin introducerea de activităţi medicale în regim de ture şi gărzi, fără afectarea salarizării personalului. Măsura a fost luată pentru a permite utilizarea unităţilor sanitare în mod prioritar pentru internarea şi tratarea persoanelor confirmate ca infectate cu COVID-19.