24 martie 2020

24 MARTIE, ORA 16: Zero îmbolnăviri cu COVID-19 şi 174 de persoane aflate în izolare/autoizolare la Câmpina

Potrivit evidențelor Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, transmise autorităților locale, astăzi, 24 martie, ora 16.00, pe teritoriul municipiului Câmpina existau 0 îmbolnăviri cu COVID-19 şi 174 de cazuri de persoane aflate în izolare/ autoizolare.


Vă reamintim că la nivelul județului Prahova, astăzi, de 24 martie, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 3469 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu, dintre care 381 au intrat sub această măsură în ultimele 24 de ore, în timp ce 33 au finalizat perioada de izolare. În carantină instituționalizată se află 111 persoane.

"Vă rog să rămâneți acasă!" - apelul primarului Horia Tiseanu către câmpineni

În urma emiterii Ordonanţei Militare nr.2/ 21 martie 2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, astăzi, 24 martie, primarul muncipiului Câmpina, Horia Tiseanu, face apel atât la cetăţenii municipiului, cât şi la locuitorii din jur şi transmite următorul mesaj:"Dragi câmpineni şi cetăţeni ai localităţilor din jurul municipiului Câmpina, România trece printr-o perioadă grea, chiar gravă. Ne confruntăm cu o epidemie foarte periculoasă; omenirea nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie. Preşedintele ţării a declarat prin decret, starea de urgenţă. În funcţie de gravitatea situaţiei, se iau măsuri graduale.
În municipiul Câmpina, criza este gestionată de comitetul local pentru situaţii de urgenţă, al cărui preşedinte sunt. Activitatea din unităţile de învăţământ (liceu, gimnaziu, grădiniţe) a fost suspendată. 
Dragi părinţi şi bunici, țineţi copiii acasă!
Pentru persoanele active: pe cât se poate, mergeţi la serviciu – viaţa trebuie să continue!
Respectaţi prevederile Ordonanţelor Militare şi Hotărârile luate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Câmpina.
Deplasarea în afara locuinţei trebuie să fie limitată pentru strictă necesitate!
Persoanele de vârsta a treia: vă rog insistent să rămâneţi acasă!
Apelaţi dispeceratul Poliţiei Locale, 0244 332 420 sau Direcţia Asistenţă Socială pentru comunicarea persoanelor de peste 65 de ani fără susţinători.
Primăria se va ocupa de aprovizionare şi alte urgenţe.
Dacă aveţi probleme de sănătate - rog să vă adresaţi Cabinetelor Medicilor de Familie şi doar în cazuri grave să apelaţi la numărul de urgenţă 112.
Spitalele, medicii, asistentele şi întreg personalul medical lucrează pentru dumneavoastră! Le mulţumim pentru că se sacrifică pentru comunitate.
Cei autoizolaţi, respectaţi cu stricteţe şi responsabilitate perioada şi măsurile impuse!
Dumneavoastră, cetăţeni ai municipiului, în mare majoritate respectaţi regulile stabilite şi vă mulţumesc!
Vă rog să urmăriţi comunicatele primăriei pe următoarele canale:
- site-ul web: www.primariacampina.ro;
- pagina de facebook : Primaria Municipiului Campina;
- ziare on-line şi grupuri de pe facebook sau whatsapp
Vă rog să nu intraţi în panică!
Dacă vom fi solidari, vom trece peste această provocare cu bine! 
Doamne ajută!"

NOI RESTRICŢII: Recomandările devin obligații începând de miercuri dimineaţă, ora 6!

Klaus Iohannis a anunțat astăzi noi restricții pentru români, începând de mâine, 25 martie. Potrivit declaraţiilor președintelui, toate recomandările din Ordonanța militară devin obligații. Astfel, părăsirea domiciliului va fi permisă începând de miercuri doar pentru a merge la serviciu sau pentru cumpărături de alimente. În plus, autoritățile au decis și folosirea Armatei, care urmează să suplimenteze forțele de ordine publică. O altă restricție vizează persoanele care au peste 65 de ani şi care vor trebui „să stea practic tot timpul acasă”, a explicat șeful statului.


24 MARTIE. ORA 13:00. Evoluția infectării cu COVID-19 în țară. Situaţia în Prahova

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 226 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 4 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași). 
Până astăzi, 24 martie, 8 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au decedat.


De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani.
La ATI, în acest moment, sunt internați 16 pacienți, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.624 de teste, din care 461 în unități medicale private.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.473 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 8.171 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 154 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 903 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.
De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 48 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 36 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.

Situaţia în Prahova

La nivelul județului Prahova, în data de 24 martie 2020, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 3469 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu, dintre care 381 au intrat sub această măsură în ultimele 24 de ore, în timp ce 33 au finalizat perioada de izolare. În carantină instituționalizată se află 111 persoane.
Structurile Ministerului Afacerilor de Interne au derulat, încă de la debutul epidemiei, o serie de controale la persoanele aflate în auto-izolare și la diverși agenți economici în vederea verificării respectării normelor privind suspendarea activităţii de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, dar și pentru depistarea altor nereguli.
Până în prezent, au fost deschise 31 de dosare penale, dintre care 29 pentru încălcarea art. 352 privind zădărnicirea combaterii bolilor, unul pentru încălcarea art. 357 privind falsificarea/ substituirea de alimente sau alte produse, iar unul pentru încălcarea Legii241/2005 privind evaziunea fiscală.
În intervalul 23-24 martie au fost verificate 3141 de persoane aflate în auto-izolare. În urma acestor controale, o persoană care nu a fost găsită la domiciliu unde ar fi trebuit să fie în auto-izolare a fost plasată în carantină forțată. Suplimentar, a fost sancționată contravențional conform prevederilor art. 8, alin. 1 din Ordonanța Militară 1/2020.
De asemenea, în urma verificărilor din intervalul amintit mai sus, au fost întocmite două dosare de cercetare penală, dintre care unul pentru nerespectarea măsurilor de auto-izolare/carantinare, iar altul pentru falsificarea/ substituirea de alimente sau alte produse.
Au fost aplicate și cinci sancțiuni contravenționale în valoare totală de 21.500 lei. Patru dintre acestea au fost pentru nerespectarea măsurii autoizolării, iar una pentru fapte de natură economică.
Echipaje mixte de polițiști, jandarmi și polițiști locali au efectuat luni seară, începând cu orele 22.00, o acțiune pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, ce a avut ca principal scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020.
În cadrul activității au fost controlate în trafic, pe raza municipiului Ploiești și a comunelor arondate, 166 de autovehicule și legitimate 260 de persoane. Totodată, au fost aplicate 40 desancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor art.5 din Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020, valoarea acestora depășind suma de 36.000 de lei.

Situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 23 martie 2020, au fost raportate 160.233 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Apel al Primăriei Câmpina pentru identificarea persoanelor în vârstă care au nevoie de ajutor

În urma emiterii Ordonanţei Militare nr.2/ 21 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, luni, 23 martie, la Primăria Câmpina a avut loc o şedinţă a unui Grup Operativ de Lucru în care s-a discutat punerea în aplicare, potrivit competenţelor, a măsurilor impuse de noul ordin.

Foto: Pixabay
Astfel, autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor. Primăria face apel la cetăţenii municipiului Câmpina să sprijine autorităţile în identificarea acestora şi să transmită detalii la Dispeceratul Poliţiei Locale Câmpina tel: 0244 332 420 / 0800 800 922. Persoanele identificate vor fi ajutate conform modalităţilor de sprijin pe care Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă le va identifica. Pentru a fi efectuate cumpărături de strictă necesitate, detaliile despre persoanele fără susţinători vor fi transmise de către Direcţia Poliţia Locală către Direcţia de Asistenţă Socială, care va verifica situaţia socială reală, va prelua lista de cumpărături şi banii necesari de la persoanele amintite în vederea aprovizionării.

Românii din diaspora povestesc despre criza coronavirusului în Europa

Coronavirusul ne-a dat lumea peste cap! La propriu. Stăm în case. Facem provizii. Unii am rămas fără loc de muncă. În România se estimează un milion de șomeri din cauza pandemiei. Sunt însă și români de-ai noștri care sunt în zone roșii, unde COVID-19 a infectat mii și mii de oameni. Iată cum resimt ei criza coronavirusului, în ţări precum Italia, Spania, Germania și Franţa. 

ITALIA

53.578 cazuri (la 22 martie, conform datelor oficiale) 

  • Cristina din Câmpina, 37 ani, lucrător comercial în supermaket, stabilită de peste 14 ani în Italia. Lucrează în continuare, zilnic, program normal:

„O să fie cel mai urât Paşte pentru toţi. Fiecare îl face în casă la el, nu poţi să te aduni să mânânci cu apropiaţii tăi“

„Noi suntem în Sicilia. Suntem mai feriți, dar a ajuns coronavirusul și la noi, avem deja patru cazuri în oraș. Aici, de două săptămâni au închis tot în afară de farmacii, supermarketuri și benzinării. Sâmbătă au fost 700 de morți în toată Italia. Toată lumea poartă mască și mănuși. Nu ai voie să ieși din casă decât pentru necesități.
Normal că mi-e teamă, mai ales că lucrez la supermarket, vând pâine și preparate de-a gata. Avem anunțuri care atenționează clienții să stea la 2 m, dar nu toți fac asta. Sunt oameni care respectă regulile impuse de autorități, dar sunt și clienți care vin în fiecare zi la magazin. Mulți ies din case fără să aibă vreo necesitate. Dar e poliția pe străzi și te oprește.
Toți am intrat în panică. Se vorbește prea mult despre coronavirus. Nu mai e atmosfera de liniște de dinainte, lumea se vaită peste tot.

Foto: Reuters
PROVIZII. Da, mi-am cumpărat de toate. Se vorbește că ar putea să închidă tot în orice moment dacă se agravează. După 15 aprilie, dacă nu scad cazurile de infectare, oprește tot pentru 21 de zile. Lumea a cumpărat alimente cu baxurile, toți se pregătesc. Dar dacă ai paste, bulion, făină și drojdie nu se moare de foame.
Fratele meu a rămas fără loc de muncă de o săptămână. O să primească niște bani când o să dea statul ceva. Soțul meu lucrează la o pizzerie, dar nu se știe pentru cât timp. Face doar livrări, dar patronul nu poate să-i țină pe toți, comenzile au scăzut mult. Abia vând de 100 de euro pe zi. 

ÎNCHIDEREA GRANIȚELOR. Au făcut bine, trebuia să ia această măsură mai demult. Statul italian a spus că cei care au un loc de muncă nu mor de foame. Dar am auzit că sunt cazuri de români care lucrau la italieni și i-au dat afară din case… nu mai au unde să se ducă. Nu știu dacă e adevărat, așa am auzit. Dar dacă ai un contract de muncă te bagă în șomaj tehnic.
Copiii sunt bucuroși că sunt acasă, școlile s-au închis din 1 martie și fac lecțiile online. S-au anulat toate evenimentele, nici înmormântări nu se mai fac cu multă lume.
Nu mă așteptam să țină atât de mult. Dacă nu blochează tot nu cred că se termină criza asta. Mai ales că poți să-l iei de oriunde.
A început să intre depresia în lume. Trebuie să stai în casă, nu poți să te vezi cu familia, cu prietenii, trebuie să ții distanța. O să fie cel mai urât Paște pentru toți. Fiecare îl face în casă la el, nu poți să te aduni să mânânci cu apropiații tăi”.

SPANIA

28.603 cazuri (la 22 martie, conform datelor oficiale)

  • Ioana din Vălenii de Munte, 54 de ani, instructor de engleză, stabilită de peste 17 ani în Spania. Este în izolare la domiciliu prin întreruperea temporară a activității lucrative pe perioada stării de urgență:

„Scăpăm de coronavirus, avem cămările pline, 
dar se vor umple spitalele de psihiatrie”

„Intenția noastră nu este să ne întoarcem în țară. Ar fi o decizie iresponsabilă din partea noastră pentru că nu e vorba doar despre sănătatea noastră, ci și de a celorlalți. În ceea ce îi privește pe concetățenii care au plecat, probabil că nu au avut un loc de muncă sau nu au plătit niciun fel asigurări în țara în care au stat. 
Se încearcă salvarea tuturor locurilor de muncă, pe toata durata stării de urgență, dar asta depinde și de puterea economică a fiecărei firme în parte. În ceea ce privește sistemul de sănătate nu lasă pe nimeni descoperit, mai ales daca ai cotizat și după cum am înțeles au început să ridice tabere pentru persoanele care nu au familie, care trăiesc pe străzi… Cei care se întorc acum acasă nu o fac pentru că au pierdut locul de muncă poate nu au plătit niciodată asigurări sociale, poate nu toate țările au aceleași măsuri în ceea ce privește comunitățile de străini.

Foto: Profimedia
ÎNCHIDEREA GRANIȚELOR. Era important să se facă. Nu o consider o măsură menită să ne reducă libertățile, ci să ne protejeze. Nu este o măsură drastică, ci necesară.
Eu am intrat în carantină de pe 14 martie și nu am atins strada de atunci. Inițial, ni s-a spus că e o situație temporară de două săptămâni, dar e clar că va dura mult mai mult. Resimt faptul că nu pot ieși afară. Sunt preocupată pentru toată lumea, nu doar pentru familia mea. Încerc să îmi țin ziua ocupată, sunt instructor într-o Academie de engleză și particip și în alte grupuri: de lectură, de nutriție. Evit să mă uit la televizor mai mult de o oră. Vreau să cunosc ce hotărâri iau autoritățile, dar nu vreau să mă încarc prea mult emoțional.
Și noi, ca și toți ceilalți cetățeni, indiferent de naționalitate, aplaudăm personalul sanitar, de transport, personalul din supermarketuri. Deocamdată nu am folosit mască și mănuși - nu am ieșit din casă, dar la intrare avem dezinfectant, un prosop imbibat cu clor. Dezinfectăm zilnic casa și încercăm să facem tot ce ni se spune.
De azi (n.r 19 martie) ni s-a spus că nu se mai poate ieși pe stradă fără justificare. Dacă iei pâine, trebuie să arăți bonul. Cei de la poliție fac verificări și amenzile sunt mari, între 300 și 6.000 de euro.

PROVIZII. Am crezut că nu este necesar. Tot timpul am trăit cu speranța că va trece repede. Știu că sunt suficiente provizii cât să nu murim de foame. Strictul necesar și atât.
Ce vor face cei care au cumpărat alimente în cantități industriale? A fost o perioada de panică la început, dar acum dacă mergi la magazin, nu te lasă sa ieși cu mai mult de două bucăți dintr-un produs. Scăpăm de coronavirus, avem cămările pline, dar se vor umple spitalele de psihiatrie. Cel mai important lucru este să stăm cuminți în căsuțele noastre și să încecăm să ne pastrăm bucuria de a trăi.“

GERMANIA

23.937 cazuri (la 22 martie, conform datelor oficiale)

  • Câmpinean, mecanic, stabilit în Germania de 3 ani; lucrează în continuare, zilnic, program normal:
„Dacă te expui la ilegalităţi, aşteaptă-te la orice”

„Locul de muncă nu este afectat deloc, deocamdată, dar se spune printre colegi că de o fi să apară un caz în zona mea o să luăm  pauza.Nu mă uit deloc la știri, numai ce văd pe Internet și nu toate sunt de încredere pe Internet.


ÎNCHIDEREA GRANIȚELOR. Mi se pare normal să închidă granițele. După părerea mea, problema reală nu este cu periculozitatea virusului, ci, mai degrabă, cu faptul că se ia la multe persoane având perioada de incubație mare și sistemul de sănătate nu face față unui număr uriaș de bolnavi în nicio țară.
Cât despre românii care se întorc în țară, cred că sunt, pe de o parte, cei ce lucrau la negru (bănuiesc că știau foarte bine la ce se expun odată ce nu lucrează legal), plus alți români care au fost disponibilizați. Dar sunt în zona gri și totuși aveau asigurare medicală dacă erau cu forme legale, probabil frica de virus i-a gonit. Despre cei care lucrează la negru nu am nici un cuvânt de laudă. Dacă te expui la ilegalități, așteaptă-te la orice. Ceilalți, vai de pielea lor, dar tot cred că aveau o șansă mai bună acolo unde erau chiar dacă au fost dați afară. Sistemul este mult mai bun aici (oriunde este mai bun decât în România). Iar cei ce privesc cu ochi răi pe cei ce vin sunt cam trecuți pe lângă școală, părerea mea.

PROVIZII. Da, dar foarte mici, nimic exagerat. Aici este penurie de hârtie igienică.“


FRANŢA

14.459 cazuri (la 22 martie, conform datelor oficiale)

  • Florentina, 40 ani, pictoriţă (Chitila). Este în Franţa pentru tratament de lungă durată. Are programate două intervenţii chirurgicale, dintre care una a fost amânată. Este supravegheată la domiciliu de doctorul curant:

„Preşedintele privilegiază economia în detrimentul sănătaţii, de aceea nu a decretat carantină totală”

„Toate plajele sunt interzise. Când trebuie să ne îngrijorăm? La febră 39, tuse, o oboseală intensă, probleme respiratorii. 
Francezii nu respectă regula de carantină. Pe 19 martie, în Paris s-au dat peste 500 de amenzi a 135 euro/persoană. Se ia în calcul utilizarea „coupe-feu” (utilizarea armelor cu glonț) de către poliție pentru a obliga persoanele să nu iasă, închiderea parcurilor seara și prelungirea carantinei la 6 săptămâni.
Poliția amenință cu „dreptul de retragere“ pentru că sunt expuși în prima linie fără mănuși suficiente sau soluție hidroalcoolică. Aproximativ 70 polițiști s-au infectat prin manipularea atestatelor de ieșire prezentate la control de persoane deja infectate care nu respectă carantina. Noua regulă a poliției: control în 3, doi polițiști rămân în spate, gata de atac în caz de agresiune asupra celui de al treilea care controlează.
Guvernul spune că s-au deblocat 31 milioane de măști pentru cadrele medicale (4 măști necesare/tură și 4 ore/mască ). Franța, în 2011, a renunțat să mai facă stoc de măști și le-a importat din China. Acum vor redeschide fabricile personale de făcut necesarele pentru spitale (gel hidroalcoolic, ochelari protecție și măști). 
Medicii sunt obosiți și nu se mai întorc în sânul famililor de teama contaminării.


LOCUL DE MUNCĂ. Dacă un angajator obligă angajatul să muncească, iar acesta este contaminat, angajatorul este responsabil penal. De aceea, angajatorii care nu pot asigura protecția angajatului trebuie să închidă și să ofere șomaj parțial.
Protecția cu măști și mănuși nu este suficientă dacă nu există și protecția prin ochelarii speciali (gen ochelari de constructor).
Președintele privilegiază economia în detrimentul sănătații, de aceea nu a decretat carantină totală.
Specialiștii prevăd că vârful va fi atins în Franța în 6 săptămâni, iar după aceea curba va fi descendentă.
Înhumările se fac cu 10 persoane maxim, fără dreptul de atinge sicriul sau decedatul. După trecerea epidemiei oamenii vor avea dreptul la ceremonii comemoriale.
Animalele de companie nu se pot infecta, dar pot aduce virusul în casă dacă au călcat în salivă, unde cineva a strănutat, prin atingerea cu nasul a șervețelelor aruncate pe jos sau mănuși utilizate ce nu au fost puse în coșul de gunoi.
Curățenia stradală lasă de dorit. Încă nu au pus la punct mașinile de stropit cu apă și clor“.
(R.A.I.)

Editorial. CEALALTĂ PANDEMIE

La inițiativa lui Codruț Constantinescu, spirit de cavaler irlandez, luptător pînă la capăt, ne-am întîlnit, cu stricta respectare a distanțelor, la draga noastră gazdă, Librăria Elstar (mulțumim doamnă Lorena Crintea!), împreună cu Florin Dochia, să comentăm într-o „serată” difuzată online pandemia. Dintr-un punct de vedere să-i spun cultural și filosofic, televiziunile ne îneacă oricum cu celelalte perspective. Încerc să prezint aici cîteva idei, unele pe care nu am avut răgazul să le exprim în dezbaterea noastră. 
Am citit că OMS a atras atenția asupra „infodemiei”, adică a riscului de a deveni robii informațiilor prăbușite în cascadă asupra noastră. Chiar dacă te uiți la o televiziune corectă și responsabilă (nu e cazul la noi!) la care ore la rînd se dau aceleași imagini cu salvările roșii, izoletele și medicii îmbrăcați în costume de cosmonauți, apoi tot felul de comentatori mai mult sau mai puțin „în chestie”... toată această agresiune de imagini va sfîrși prin a ne îmbolnăvi psihic. Una din primele măsuri pe care le-am luat a fost să nu mai dau deloc drumul la televizor. Îmi iau informațiile din buletinele de știri de la radio și din cîteva fluxuri de știri. E suficient. A-ți păstra echilibrul sufletesc este esențial într-o astfel de încercare. 


Omenirea s-a oprit, brusc, dintr-o alergare frenetică și se uită nedumerită în jur. Nu recunoaște locul unde se află. De la sfârșitul războiului mondial, umanitatea nu a mai trecut printr-o încercare similară. Cu observația că atunci lumea era educată, obișnuită cu privațiunile. Ierarhia de valori presupunea curajul, respectul legilor, patriotismul, un anume stoicism în înfruntarea privațiunilor, o rezistență psihică și fizică incredibilă pentru noi azi. Toate s-au schimbat într-o lume a plezirismului generalizat. Nu ni se cere să plecăm în tranșee înnămolite și să mîncăm o coajă de pîine mucegăită pe zi. Doar să stăm în casă. Atît. Mare sacrificiu, nu? După 8 decenii de evoluție economică abrupt ascendentă, de hedonism, „fericire obligatorie”, distrugere a valorilor în numele unei „libertăți” bezmetice s-a indus ideea unei creșteri fără sfîrșit și a unei stăpîniri rațional-științifice a lumii. Ambele aspecte își dovedesc, vai, acum precaritatea. Ca și puzderia de speculații intelectuale despre post-uman, post-adevăr, moartea valorilor tari, imaginarea de „drepturi” fantasmagorice, relativism etic șamd. Virusul e o oglindă care ne arată adevăratul chip. Și o palmă violentă, din aia care te învîrte în loc și te întoarce spre înapoi. Spre rădăcinile de care ideologiile ultimelor decenii au crezut că ne pot rupe în numele unui iluzoriu „progres”. S-a prăbușit mitul schilav al progresului, ce vom pune în loc? Lucrurile grele abia urmează, după ce ne vom număra morții în lumea întreagă, va fi rearanjarea lumii după o altă ierarhie (da, va trebui să redescoperim ierarhiile!), renunțarea la societatea spectacolului, redefinirea democrației și refacerea meritocrației, schimbarea liderilor, schimbarea filosofiei pedagogice, instaurarea unui fel de modestii generale. Societatea consumului exponențial se privește în oglinda blocajului global. Pentru care nu este evident pregătită, decenii întregi de educație întru blegeală și fandoseală „estetică” ne-au alterat (definitiv?) imunitatea morală. Ne-am pierdut doi ani și mai bine discutând ceva de in-discutabil: că o familie este formată din bărbat & femeie. Punct. Încercând să redefinim normalul, ne-am situat în afara normalului, prezentat de unii ca o îngrădire a supremelor „drepturi ale omului”, mai periculoase decît Inchiziția pe care o tot invocă, fals istoric de altfel. În numele unor libertăți fără limite a unor minorități au fost îngrădite grav drepturile majorității. Se vor schimba toate astea după? Deocamdată, învățăm să stăm locului. Vă dați seama ce expresie? Pentru o lume fără granițe, obișnuită să circule... Acum cîteva luni, erau o mulțime de orașe care nu mai știau cum să reducă, înnebunite, numărul de turiști. Acum le vedem pustii. Vom reuși să găsim un echilibru decent? Una dintre trăsăturile lumii contemporane este izgonirea morții ca fapt cotidian. Contrariind euforia perpetuă (formula este a lui Pascal Bruckner, într-o edificatoare analiză) a lumii de pînă ieri, moartea este socotită ceva rușinos, este eufemizată și scoasă din realitate. Acum, umblă liberă pe străzi. Mă întorc la teza de la începutul acestor rînduri. Agresiunea informațională la care sîntem supuși, căreia ne supunem cu voluptate, la care contribuim vehement este un mare pericol. Ne smintește, ne dereglează, ne deraiază. Omul reînvață să fie singur cu el însuși. Greu, foarte greu!
Christian CRĂCIUN