25 martie 2020

25 MARTIE, ORA 16.00: 230 de persoane aflate în autoizolare la Câmpina

Ultimele date pe care le-am obținut din partea autorităților locale indică faptul că, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, astăzi, 25 martie, la ora 16.00, pe teritoriul municipiului Câmpina existau 0 îmbolnăviri cu COVID-19 şi 230 de cazuri de persoane aflate în izolare/ autoizolare, cu 56 mai multe decât ieri la aceeași oră.

Foto: Sky News 

25 MARTIE. 118 persoane în carantină instituționalizată în Prahova

Informare a Prefecturii Prahova

• În data de 25 martie 2020, la nivelul județului Prahova, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 4229 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu, dintre care 771 au intrat sub această măsură în ultimele 24 de ore, în timp ce 11 au finalizat perioada de izolare. În carantină instituționalizată se află, în prezent, 118 persoane. 


• Pentru combaterea răspândirii epidemiei de coronavirus, dar și depistarea altor nereguli în acest context, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au continuat seria de verificări atât în cazul persoanelor fizice auto-izolate, cât și în rândul agenților economici.
• În cursul zilei de 24 martie au fost verificate peste 4000 de persoane aflate în auto-izolare. În urma acestor controale, două persoane care nu au respectat măsura auto-izolării au fost plasate în carantină forțată. Suplimentar, acestea au fost sancționate contravențional conform prevederilor art. 8, alin. 1 din Ordonanța Militară 1/2020.
• Au fost întocmite patru noi dosare de cercetare penală, trei pentru zădărnicirea bolilor și unul pentru alte infracțiuni în context. În total, de la începutul epidemiei, la nivel de județ au fost deschise 35 de dosare de cercetare penală în cadrul cărora sunt anchetate 43 de persoane.
• Au fost aplicate și 34 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 39.900 lei. Două dintre acestea au fost pentru nerespectarea măsurii autoizolării, iar 32 au fost date pentru alte contravenții în context.
• Lucrătorii MAI au continuat seria verificărilor în cazul restricțiilor de circulație, pe durata nopții 24-25 martie, în intervalul 22.00-06.00, impuse prin Ordonanța Militară nr.2/21.03.2020. În urma acestor operațiuni derulate pe raza întregului județ, au fost aplicate 48 de sancțiuni în valoare de 62.500 de lei.
• Incepând cu data de 25.03.2020, a intrat în vigoarea Ordonanța Militară nr.3, prin care se introduc noi măsuri în vederea combaterii răspândirii epidemiei de coronavirus.
• Prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, face apel la toți cetățenii să respecte prevederile acestei Ordonanțe, să aibă, totodată, grijă și de persoanele vârstnice cărora le este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei doar pentru anumite scopuri, în intervalul orar 11.00-13.00 și, excepțional, în afara acestor ore. De asemenea, prefectul Cristian Ionescu le cere primarilor din localitățile prahovene să se implice cu toate resursele pentru a asigura toate cele necesare atât vârstnicilor care nu au aparținători, cât și persoanelor aflate în auto-izolare. Pentru facilitarea activităților (cumpărături, asigurarea meselor zilnice etc.) să identifice organizațiile/grupurile de voluntari și să apeleze la ajutorul acestora.

25 MARTIE. Evoluția infectării cu COVID-19 în România

Potrivit informărilor, MAI, până astăzi, 25 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 906 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași). 
Până astăzi, 25 martie, 13 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Iași, Suceava, Arad, Craiova, Timișoara și Bacău, au decedat.


De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 144 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 3 ani și 79 de ani.
La ATI, în acest moment, sunt internați 18 pacienți, din care 8 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.016 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 96.055 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Menționăm că aceste cifre referitoare la persoanele carantinate și izolate nu cuprind cifrele cu privire la situația din municipiul București, pentru care vom comunica în cel mai scurt timp posibil.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 14.466 de teste, din care 646 în unități medicale private.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 167 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 1.336 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. 
De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 51 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 38 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 2 în Franța și câte unul în Tunisia, Irlanda și Luxemburg. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.

Situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 la nivel european

Până la data de 24 martie 2020, au fost raportate 182.470 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Ambulatoriul Spitalului Municipal Câmpina a fost închis

Din motive de siguranţă medicală, legate de prevenirea răspândirii şi infectării cu noul coronavirus şi având în vedere măsurile de restricţie a circulaţiei persoanelor prevăzute prin Ordonanţa Militară nr. 2, Spitalul Municipal Câmpina anunţă că activitatea Ambulatoriului a fost închisă. 
În cazurile de urgenţă, cetăţenii sunt rugaţi să se prezinte în zona de triaj a spitalului, la unul dintre cele trei corturi special amenajate în acest sens, pentru a primi recomandări de specialitate, în funcţie de fiecare caz în parte. 
Pacienţii programaţi pentru tratamente oncologice vor avea acces în spital tot prin intermediul centrului de triaj amintit. 
Pacienţii cronici, beneficiari ai programelor naţionale de sănătate, se vor adresa medicului de familie pentru eliberarea reţetelor, fără a mai fi necesară eliberarea scrisorii medicale şi reevaluarea în ambulatoriu (excepţie: servicii de oncologie).