26 martie 2020

26 MARTIE. Situația COVID-19 în Prahova. La Câmpina, 232 de persoane în autoizolare

În data de 26 martie 2020, la nivelul județului Prahova, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 5050 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu (858 au intrat sub această măsură în ultimele 24 de ore, iar 37 au finalizat perioada de izolare de 14 zile). În carantină instituționalizată se află, în prezent, 130 de persoane.


La Câmpina se află astăzi în autoizolare 232 de persoane și zero infectați cu COVID-19.  În ultimele 24 de ore, pe teritoriul orașului nostru au fost aplicate 11 amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește condițiile de izolare/ autoizolare.
Pentru combaterea răspândirii epidemiei de coronavirus, dar și pentru depistarea altor nereguli în acest context, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor de Interne (MAI) au continuat seria de verificări atât în cazul persoanelor fizice auto-izolate, cât și în rândul agenților economici
În cursul zilei de 25 martie au fost controlate peste 4400 de persoane aflate în auto-izolare și 74 de agenți economici.
În urma acestor demersuri au fost întocmite trei noi dosare de cercetare penală, toate pentru încălcarea art.352 privind zădărnicirea combaterii bolilor și au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 95.100 lei. 
Dintre acestea, trei au fost pentru nerespectarea măsurilor de auto-izolare/carantină, unul pentru fapte de natură, iar 55 pentru alte contravenții în context.
Astfel, de la debutul epidemiei și până în prezent, lucrătorii MAI au deschis 37 de dosare de cercetare penală și au aplicat 118 sancțiuni contravenționale.
Două persoane din localitatea Lipănești au fost plasate în carantină forțată din cauză că n-au respectat măsura auto-izolării și au fost depistate de către polițiști, în conformitate cu prevederile Ordonanței Militare nr.2/21.03.2020
Au fost realizate verificări și în privința respectării restricțiilor de circulație, fiind aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 62.500 lei.
Vă reamintim că începând de pe data de 25 martie 2020, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr.3/24.03.2020, se aplică și următoarea prevedere, cuprinsă la articolul 12.
„Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență“. 
Prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, face apel la toți cetățenii să respecte măsurile impuse pe durata stării de urgență, prin Ordonanțele Militare, să evite deplasările, să fie în permanent contact cu persoanele vârstnice care sunt cele mai expuse în această perioadă, să prezinte lucrătorilor MAI documentele solicitate care atestă motivul/urgența circulației în afara locuinței/gospodăriei și să se informeze în permanență despre situația în care ne aflăm, dar numai din surse oficiale.
Linia TELVERDE - 0800 800 358 este deschisă special pentru informarea cetățenilor. 
De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.3202020.

Cercetătorii români testează un vaccin împotriva COVID-19

O veste bună. Echipa de cercetători de la Institutul OncoGen din Timișoara, condusă de prof. dr. Virgil Păunescu, a început testele de laborator pentru un vaccin împotriva COVID-19.


Mai multe detalii în articolul celor de la Newsweek.
https://newsweek.ro/sanatate/video-de-ce-vaccinul-romanesc-ar-putea-fi-gata-mai-repede-decat-altele