27 martie 2020

27 MARTIE. Situația COVID-19 în ţară. La Câmpina, 246 de persoane în autoizolare

Până astăzi, 27 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.292 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.292 de persoane confirmate pozitiv, 115 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 41 la București, 7 la Iași, 6 la Craiova, 6 la Constanța și 2 la Cluj). Până astăzi, 24 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Cluj, Timișoara și Neamț, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 263 de noi cazuri de îmbolnăvire.Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 0 și 94 de ani.
La ATI, în acest moment, sunt internați 32 de pacienți, din care 24 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 7.219 persoane. Alte 124.320 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. 
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 17.453 de teste, din care 1.006 în unități medicale private.

La Câmpina se aflau în autoizolare astăzi, la ora 14.00, 246 de persoane (cu 14 mai multe decât cele înregistrate ieri) şi zero persoane infectate cu COVID-19. 


Situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 la nivel european:

Până la data de 26 martie 2020, au fost raportate 232.470 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Absenţă în masă de la şedinţa Consiliului Local Câmpina

Şedinţa ordinară lunară a Consiliului Local, programată ieri, 26 martie, în sala mică a Casei de Cultură "Geo Bogza", a fost una cât se poate de "ciudată", potrivit declaraţiilor preşedintelui de şedinţă, consilierul municipal Adrian Dochia. Acesta ne-a relatat pe scurt, într-o intervenţie telefonică, atmosfera nefirească a dezbaterilor pe marginea proiectelor de hotărâre, în contextul în care 15 dintre consilierii municipali au lipsit de la şedinţă, preferând să rămână la domiciliu (fără să îi luăm în calcul pe cei doi consilieri demisionari ai ALDE care nici până în prezent nu au fost înlocuiţi), în timp ce doar doi au fost prezenţi în sala de şedinţă.


"A fost o atmosferă cât se poate de ciudată la şedinţa de Consiliu Local, pentru că doar eu şi viceprimarul Adrian Piţigoi am fost prezenţi în sală din toţi consilierii cu drept de vot, alături de primarul Horia Tiseanu şi o parte din reprezentanţii aparatului de lucru al Primărei. Am discutat proiectele de pe ordinea de zi alături de domnul primar, iar la punctul Diverse, ceilalţi colegi puneau întrebări prin mesajele trimise pe telefon într-un grup de WhatsApp. Pe mine m-au nominalizat preşedinte de şedinţă pentru că eram singurul disponibil să îndeplinească această obligaţie. Până la urmă ne-am descurcat, mai greu, dar a ieşit bine. Proiectele au fost votate de toată lumea şi printre hotărârile adoptate se numără şi una foarte importantă, referitoare la alocarea unor sume de bani pentru Spitalul Municipal Câmpina şi Spitalul de Psihiatrie Voila. La Municipal am alocat 300.000 lei, iar la Voila 60.000 lei, sume absolut necesare celor două instituţii în aceste momente de criză" - ne-a declarat Adrian Dochia. 
De remarcat faptul că mulţi dintre consilierii municipali care au preferat să rămână la domiciliu şi să voteze prin corespondenţă au vârste ce depăşesc 65 de ani, decizia lor fiind astfel pe deplin justificată în contextul pericolului la care se pot supune. 

Un antreprenor câmpinean produce mii de măşti pe zi pentru comunitatea locală

Lipsa echipamentelor de protecţie împotriva contaminării cu noul coronavirus este, în aceste zile, unul dintre subiectele cele mai intens mediatizate la nivel naţional, fie că este vorba despre echipamentele specifice pentru protecţia cadrelor medicale, fie că este vorba de simplele măşti pentru protecţia cetăţenilor. 
În acest context, proprietarul unei fabrici de confecţii din Câmpina şi-a reorientat producţia şi s-a alăturat antreprenorilor români care în această perioadă critică vor să ajute comunităţile din care fac parte şi implicit să păstreze forţa de muncă angajată, fără să o disponibilizeze sau să o trimită în şomaj tehnic. În prezent, fabrica de confecţii câmpineană produce şi livrează 4.000 de măşti din bumbac pe zi, realizate după modelul celor sanitare, măşti care potrivit producătorului "sunt foarte utile pentru protecţia zilnică a oamenilor, mai ales şi pentru faptul că pot fi spălate cu detergent, dezinfectate, uscate şi refolosite". 


Preţul unei astfel de măşti este de 4 lei/ bucată pentru cei care achiziţionează en-gros şi de 5 RON pentru cine achiziţionează la bucată. 
Producătorul preia comenzi în special pentru a acoperi nevoile comunităţii locale, printre clienţii săi numărându-se companiile câmpinene cu mulţi angajaţi, Poliţia Municipală, Jandarmeria şi Primăria Câmpina. "Vă spun sincer că am luat această hotărâre când am văzut la ce preţuri astronomice au ajuns să se vândă aceste măşti pe piaţă. Aveam destul material din bumbac pe stoc şi m-am gândit să dau o mână de ajutor câmpinenilor. Masca produsă de noi este foarte utilă pentru protecţia de zi cu zi a oamenilor, mai ales şi pentru faptul că poate fi spălată cu detergent, dezinfectată, uscată şi refolosită. Preţul este fix cât să acopere costurile cu materia primă şi mâna de lucru, adică 4 lei/ bucata pentru cei care achiziţionează en-gros şi de 5 RON pentru cine achiziţionează la bucată. Nu se poate pune problema de profit de pe urma vânzării acestor produse. Eu sunt foarte mulţumit că pot să-mi ajut concetăţenii şi că în acelaşi timp pot să păstrez forţa de muncă fără să fac disponibilizări ori să trimit în şomaj tehnic. Avem comenzi de la toate marile societăţi comerciale din Câmpina şi inclusiv de la Jandarmerie, Poliţie şi Primărie. În prezent producem câte 4.000 de măşti pe zi şi au început să apară şi comenzi din ţară. Pe mulţi i-am refuzat, pentru că nu vreau să vând celor care fac o afacere din asta şi le recomercializează la suprapreţ. Prefer să lucrez pentru consumatorul direct la un preţ decent în contextul în care ne aflăm. Suntem într-o situaţie grea şi avem nevoie unii de alţii acum mai mult ca niciodată. Să dea Dumnezeu să fie bine!" - ne-a declarat antreprenorul câmpinean care a dorit să-şi păstreze anonimatul. 
Preîntâmpinând reacţiile cititorilor, care ar putea dori să ahiziţoneze o astfel de mască, i-am solicitat un număr de contact la care se pot face comenzi. Numărul de telefon este: 0748 143 680.