30 martie 2020

Editorial. ÎNCHISOAREA MENTALĂ

E greu de stat în casă? Să fim serioși. „Nefericirea oamenilor provine dintr-un singur lucru: că nu ştiu să rămînă liniştiţi, într-o cameră”. A fost mult citată în ultimele zile această frază scrisă acum aproape patru secole de Blaise Pascal. Și foarte actuală, cum se vede. Lumea s-a împărțit în două: unii sînt pentru măsurile de izolare, alții le socotesc un abuz al guvernelor sau o reușită a „ocultei” mondiale. Dacă ai fi spus cuiva acum două luni că jumătate din populația globului va sta închisă în case, că marile orașe ale lumii vor arăta ziua ca pustii, s-ar fi îndoit amarnic de sănătatea ta mintală. Nu doar virusului i se datorează starea mondială de asediu, ci și presei. Care, în fața Evenimentului cu majusculă a capotat. Nu discut de cea de la noi, mai dăunătoare decît mutantul. Ea transferă mințile noastre într-o invizibilă închisoare. Nu știm, de exemplu, de ce a demisionat fostul ministru al sănătății: lumea s-a împărțit însă imediat (nu ne place dacă nu găsim în orice motive de dezbinare), unii țin cu Costache, alții cu Arafat. Ce știu este că avem acum mai multe variante: d-na Firea vrea să testeze nu știu ce eșantion de bucureșteni, noul ministru al sănătății, dl. Tătaru, spune că ministerul nu-și asumă acest program. Dar parcă dl. Costache fusese demisionat tocmai pentru că vorbise, imprudent, despre un asemenea program! Cert este că am pierdut un excelent profesionist, care, nefiind parte din Sistem, a fost ejectat. Culmea, aceeași presă îl acuză de lașitate, că a părăsit frontul în timpul bătăliei. Ce să mai înțeleagă cetățeanul închis în casă? 

Foto: Pixabay
Aceeași presă anunță decesul Prințesei Maria Thereza, din familia regală a Spaniei, din cauza virusului și ne arată poza unei fermecătoare tinere, uitînd să spună că alteța avea 86 de ani. Dl. Vela a avut ideea creață de a pune mașinile de patrulare să cînte imnul. Mi se pare o prostie. Nu de imn avem nevoie acum, ci de polițiști care să-și facă datoria. Analfabetismul funcțional se face resimțit nu numai la nivelul valurilor de repatriați, ci și la nivelul autorităților care continuă să cheltuie bani pe tot felul de „inițiative” constructive cu ghirlande și alte ouă. Trebuie să fii funciarmente ticălos și prost ca să cheltui banii pe așa ceva în asemenea împrejurări. Nu sînt deloc optimist. Nu în ceea ce privește epidemia, cred că aceasta se va sfîrși la fel de brusc și imprevizibil cum a început. Ci în ceea ce privește noul slogan mondial: vom fi altfel, vom fi mai buni. Nu cred că umanitatea, ca ansamblu este, acum, capabilă să-și regîndească configurația. Propaganda antioccidentală este în plină expansiune. China profită. Rusia profită. UE ezită. Și noi cîntăm imnul împotriva epidemiei! Mă așteptam ca presa să desfășoare largi anchete în legătură cu moștenirea bugetară a guvernării Dăncilă, să ne amintească vehemența cu care flutura d-na Olguța foile cu marile spitale pe care le vor construi, să actualizeze cifrele cu milioanele de euro care s-au risipit în sănătate pe contracte dubioase șamd. În loc de asta vedem mize mici, mici de tot. Nu cred că lumea va fi mai bună după dezastru. Dimpotrivă. În orice caz, va fi foarte interesantă, mari plăci tectonice se vor deplasa și ea va arăta despuiată de găunoase „principii”. Cineva îmi povestește că în România profundă (of, ce nu-mi place expresia asta!), în locuri neurbane (ce bine că avem atât de multe gospodării cu WC-uri în fundul curții!), oamenii se duc la cîmp, grădinile ridică în aer suluri de fum din curățirile de primăvară, se aud zgomotele muncilor specifice. Poate vom avea de mîncare la anul. Poate așa mai renunțăm la aroganța progresului. Nu la progres, la aroganța și „rasismul” lui. Adică la punerea progresului în locul lui Dumnezeu. Sînt locuri unde viața continuă netulburată, după ritmuri sempiterne. Alții atacă BOR (numai BOR) pentru că așa au ei în agendă. Adică în pușcăria în care le-au fost vîrîte mințile. Ca și cum biserica (de orice rit) ar fi vinovată de urgie. Și în interiorul Bisericii a intrat dihonia: unii sînt de acord cu interzicerea cultului public, alții împotriva. La fel de vehemenți, și toți au dreptate. Bătrînii sînt și ei atacați. La fel reveniții în țară. Mă aștept ca, după trecerea zaverei, grupuri de vigilenți să incendieze biserici și să atace bătrînii și țiganii pe stradă, propunînd eutanasierea obligatorie. Vom fi mai buni? Aș! 
Închei cu o scurtă poveste. Se spune că a fost odată o țară unde oamenii au hotărît să scape de bătrîni, ca fiind inutile guri de hrănit. Numai un fiu care-și iubea nespus tatăl l-a ascuns cu grijă. Țara aceea era însă vecină cu un imperiu puternic ce căuta pricină să o ocupe. Și, aflînd că nu mai au bătrîni, le-au trimis un ultimatum: să ne înapoiați frînghia de nisip pe care strămoșii noștri au dat-o strămoșilor voștri, altfel vă facem una cu pămîntul! Cum adică o frînghie de nisip? Disperat, fiul cel iubitor a cerut sfatul tatălui. Spuneți-le așa: vă înapoiem degrabă frînghia, numai că e rătăcită la un loc cu multe altele, dați-ne vă rog un căpățel drept model și o găsim deîndată! Hait, și-au spus imperialii, încă mai au bătrîni. Și nu au atacat!
Christian CRĂCIUN

SanConfind oferă servicii de calitate în 15 specialități medicale

(P) În Centrul Medical SanConfind pacientul este cea mai importantă persoană, iar toate serviciile unității îi sunt dedicate cu cea mai atentă și mai competentă îngrijire, cu profesionalism și empatie. Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina și-a început activitatea în aprilie 2015, prima sa structură funcțională fiind Baza de Tratament și Recuperare Medicală, secție care și-a cucerit rapid o faimă bine meritată, în special datorită hidrokinetoterapiei în care se folosesc ape minerale cu o salinitate foarte ridicată, captate de la un izvor secular, precum și a procedeelor de fizioterapie realizate cu împachetări de nămol sapropelic de Techirghiol, aparatură medicală de top, echipamente robotizate ultraperformante etc. Ulterior, au fost deschise mai multe cabinete din cadrul Policlinicii SanConfind, apoi secția Obstetrică-Ginecologie (cu Maternitatea SanConfind), continuând cu servicii de chirurgie generală, spitalizare de zi etc. Astăzi, SanConfind oferă servicii medicale în 15 specialități: gastroenterologie, obstetrică-ginecologie, dermato-venerologie, endocrinologie, medicina muncii, pediatrie-neonatologie, pneumologie, diabet-nutriție-boli metabolice, cardiologie, recuperare medicală, chirurgie generală, ortopedie, ORL, oftalmologie și neurologie. În viitorul apropiat, Policlinica SanConfind va oferi servicii medicale și în alte specialități. 


Recuperare Medicală 

Anul trecut, la Congresul Turismului Balnear și Spa din România, SanConfind a câștigat premiul cel mare pentru cea mai bună bază de tratament, lucru ce atestă încă o dată valoarea actului medical care se realizează la Baza de Tratament SanConfind. În această secție pot fi diagnosticate și tratate numeroase afecțiuni: artroze, boli reumatismale, osteoporoză, entorse, fracturi, afecțiuni abarticulare, afecțiuni ale sistemului nervos, ale căilor respiratorii, circulație periferică deficitară etc. În urma consultației la medicul specialist, se face un plan de tratament cu procedurile recomandate pe o perioadă stabilită de timp: hidrokinetoterapie în apă sărată de izvor, kinetoterapie, proceduri cu nămol de Techirghiol, electroterapie (curenți interferențiali, diadinamici, galvanoterapie), saune (uscată și umedă), duș Vichy, băi de plante etc. 

Obstetrică-Ginecologie 

În cadrul secției funcționează Maternitatea SanConfind, una dintre cele mai moderne din țară, foarte apreciată de mamele care au născut aici. Viitoarele mame sunt bine consiliate cu privire la perioada gravidității, astfel încât sarcina să poată fi dusă la bun sfârșit, iar nașterea să decurgă în condiții de totală siguranță. Se pot efectua ecografii de sarcină, inclusiv ecografii morfologice – trim I și ecografii morfo-fetale de trim. II. De asemenea, se pot recolta analize ginecologice specifice. Vă puteți adresa oricând medicului specialist ginecolog pentru un sfat util legat de sănătatea dumneavoastră. Screeningul anual, prin efectuarea testului Babeș – Papanicolau, cu ajutorul căruia puteți depista precoce eventuale probleme la nivelul colului uterin, este important pentru dvs, indiferent de vârstă. Secția este foarte bine igienizată, astfel încât nu există pericolul contractării unor infecții nosocomiale, o problemă de sănătate extrem de importantă, destul de des întâlnită în spitalele din România. De altfel, permanent, întregul spital SanConfind este deosebit de bine igienizat, astfel încât oricând să ofere o siguranță totală pacienților care îi vor călca pragul. Un simplu consult vă poate salva de la multe complicații, deci nu ezitați să vă programați cât mai repede la Maternitatea SanConfind. 

Chirurgie generală 

În cadrul serviciilor de chirurgie generală, puteți beneficia de mici intervenții chirurgicale. Sala de mici intervenții este dotată cu aparatură și instrumentar de ultimă generație: masă de operații Trumpf, consolă de gaze medicale, lampă chirurgicală, defibrilator, ventilator portabil, instrumentar de mică chirurgie, electrocauter și materiale sanitare de cea mai bună calitate. În funcție de situație, activitatea medicului chirurg poate fi asistată de către medici specialiști ATI și completată cu servicii-suport efectuate în Laboratorul de analize medicale, precum și în Departamentul de imagistică medicală. 

Spitalizare de zi 

Pentru a vă asigura un confort sporit în actul medical dedicat vindecării cât mai rapide a afecțiunilor dvs., pentru o monitorizare riguroasă a stării dumneavoastră de sănătate, vă oferim servicii de spitalizare de zi, la indicația medicului, contra cost sau cu finanțare asigurată de către CNAS. Puteți fi spitalizat maximum 12 ore, în condiții hoteliere deosebite, în vederea unor investigații mai amănunțite, a unor tratamente sau intervenții rapide și sigure. În rezervele noastre cu unu sau două paturi veți primi toată îngrijirea medicală necesară, astfel încât veți putea pleca acasă în aceeași zi. 

Policlinica SanConfind 

În afară de specialitățile menționate mai sus, în cabinetele din Policlinica SanConfind (Ambulatoriul de specialitate al Spitalului SanConfind), cabinete localizate atât în clădirea centrală a unității spitalicești din Poiana Câmpina, cât și la Casa cu Lei din Câmpina, pacienții pot primi consultații și îngrijiri în alte 12 domenii medicale: gastroenterologie, dermato-venerologie, endocrinologie, medicina muncii, pediatrie-neonatologie, pneumologie, diabet-nutriție-boli metabolice, cardiologie, ortopedie, ORL, oftalmologie și neurologie. Medicii din cabinetele Policlinicii SanConfind sunt profesioniști deosebiți (mulți lucrează în spitale renumite din Ploiești sau București), dedicați actului medical de calitate, iar sub îngrijirea lor, pacienții SanConfind au toate șansele să se vindece cât mai repede cu putință. Despre toate aceste cabinete și serviciile pe care le oferă, vă vom vorbi într-un articol viitor.

Deşi criza actuală a determinat amânarea a două concerte mult aşteptate, pianista câmpineancă Alina Bercu vede partea plină a paharului

"Am timp să mențin repertoriul actual și să pregătesc și repertoriu nou pentru stagiunea următoare. Am timp să citesc toate cărțile primite de ziua mea, pe care atât de mult voiam să le citesc și mereu spuneam că nu am timp. Am timp să beau cafeaua de dimineață în liniște și în același timp să mai citesc câteva capitole dintr-o carte"

Criza generată de îmbolnăvările cu noul coronavirus în Europa se extinde pe zi ce trece şi veştile de la românii care trăiesc în disapora, izolaţi şi ei la domiciliu, ne arată dimensiunea acestei pandemii descrisă de specialişti ca fiind una dintre cele mai agresive din ultima sută de ani. Românii din Italia, Spania, Franţa ori Germania trăiesc cu teama în suflet, cu gândul la rudele din ţară şi cu nesiguranţa zilei de mâine, la fel ca şi noi, cei de aici. Între cei aflaţi în afara graniţelor ţării regăsim şi muzicieni, scriitori, pictori, sculptori, cercetători, oameni care au adus şi aduc faimă României în lume.
Pe Alina Bercu, tânăra pianistă câmpineancă ce uimea lumea încă din copilărie cu talentul său, v-am prezentat-o anul trecut într-un interviu în care ne-a vorbit despre copilărie, despre pasiunea ei şi despre cariera pe care a clădit-o, susţinând numeroase recitaluri pe mari scene din Europa, America şi Asia. În prezent trăieşte şi munceşte în Germania şi este profesor asistent la Universitatea de Muzică din Weimar. 
Alina Bercu ne-a descris trăirile sale din aceste momente grele pe care le traversează umanitatea, ocazie cu care a dorit să transmită şi un mesaj către cei de acasă, din România şi mai ales către cei din Câmpina, locul în care şi-a trăit copilăria şi unde se întoarce în fiecare an cu drag, la familie. 

"Dragi prieteni, 
Vă spun din start că mesajul meu către svs. nu va fi unul alarmat sau negativ. 
Citesc zilnic atât de multe știri și informații deloc plăcute, așa că am decis să împărtășesc cu dvs. modul în care trăiesc eu această nouă situație.
Totul a început în primele zile din martie, când, printre multele repetiții pe care le aveam, mai încercam să “fur” câte o oră sau două să mai studiez și pentru concertele din aprilie. Mă bucuram ca un copil că pe 15 martie urma să cânt pentru prima oară în viața mea cvintetul de Schumann, și chiar mai nerăbdătoare eram când mă gândeam la repetițiile și la concertul de pe 21 martie de la Hamburg, alături de fostul meu profesor și prietenul meu de suflet, Grigory Gruzman. Abia așteptam să merg la el acasă, să repetăm, să povestim, să ascultăm muzică, să mergem împreună cu trenul la Hamburg... Să petrec timp cu acest OM a fost și va rămâne pentru totdeauna un mare cadou pentru mine.
Pe 11-12 martie deja auzeam de la colegii mei din cvintet că aproape sigur nu mai cântăm pe 15 martie; de acum deja toate filarmonicile, teatrele și operele anulau concert după concert. Câteva zile mai târziu am aflat că și concertul de pe 21 martie de la Hamburg se anulează, iar din acel moment zilnic primeam câte un mail și mai aflam de un concert anulat. Și altul. Și altul...
Sigur că toate se vor reprograma, dar cum este posibil ca practic în câteva zile toate planurile mele, toate repetițiile, toate concertele și activitățile pentru care am muncit atât de mult se anulează? Mă uit in calendar și cel puțin până la sfârșitul lui mai calendarul meu este gol. Deodată gol. Pentru o persoană ca mine care călătorește mult, care predă câte 10 ore pe zi, după care ia un tren sau un avion spre următorul proiect, un calendar gol pe următoarele două luni e un coșmar. Nu îmi aduc aminte când am stat ultima oară fizic în același oraș timp de două luni neîntrerupt. Însă există, iată, o primă dată pentru toate.
Cam pe atunci în Italia lucrurile începeau să se agraveze și fiind la curent cu tragedia de acolo, calendarul meu gol și lipsa călătoriilor mi s-au părut deodată cele mai ridicole și neînsemnate probleme în acest context. Cel mai important era și este în continuare faptul că eu, familia mea, prietenii mei apropiați și toți colegii mei suntem sănătoși. 
Așa că am început să mă bucur de timpul liber pe care l-am primit “din senin”. Nu mai trebuie să “fur” nicio oră de studiu printre repetiții, am timp să fac tot ceea vreau în ritmul meu și fără grabă. Am timp să mențin repertoriul actual și să pregătesc și repertoriu nou pentru stagiunea următoare. Am timp să citesc toate cărțile primite de ziua mea, pe care atât de mult voiam să le citesc și mereu spuneam că nu am timp. Am timp să beau cafeaua de dimineață în liniște și în același timp să mai citesc câteva capitole dintr-o carte. 
Sunt două săptămâni de când nu m-am mai văzut cu niciun prieten sau cunoscut. Citesc zilnic opinii și informații atât de contradictorii; de la “nu e decât o simplă răceală” până la “e cel mai agresiv virus”, toate aceste informații circulă liber. Sincer, cred că e cel mai nepotrivit moment pentru a avea păreri personale despre virus și să acționăm după cum credem noi. Cel mai sigur și responsabil lucru pe care îl putem face este să evităm contactul cu alte persoane. Cafeaua cu prietenii, plimbările în parc și alte activități pot aștepta cu siguranță câteva săptămâni. De fiecare dată când intru în casă folosesc soluții dezinfectante și curăț telefonul mobil, cheile, clanțele, și sigur, mă spăl pe mâini. M-am obișnuit să curăț zilnic chiar și claviatura pianului și cred că voi păstra acest obicei chiar și după ce situația se va îmbunătăți. 
Până când “viața” va reveni, până când școlile și universitățile își reiau activitatea, până când cafenelele și restaurantele se vor redeschide, încerc să ma protejez atât cât pot și încerc să folosesc timpul din aceste săptămâni libere într-un mod cât mai eficient. 
Vă doresc tuturor multă sănătate, putere în această perioadă nu foarte plăcută și abia aștept să vă revăd la un următor concert, sper eu, într-un viitor cât mai apropiat!"

La rugămintea noastră, Alina a fost de acord să ofere celor de acasă şi câteva momente muzicale prin intermediul unei înregistrări video a concertului susţinut de ea la Concursul Internaţional "Van Clipburn" 2017, Bass Performance Hall, Texas (SUA).