01 aprilie 2020

"Niciun cadru medical de la Spitalul Municipal Câmpina nu este infectat cu noul coronavirus"


Astăzi, 1 aprilie, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Primăriei Municipiului Câmpina, la care au participat primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Adrian Piţigoi, managerul Spitalului Municipal Câmpina, Călin Tiu şi consilierul municipal Monica Clinciu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal, au fost prezentate principalele implicaţii  în urma deciziei  Ministerului Sănătăţii (ordinul emis în data de 31 martie) de a include Spitalul Câmpina în lista celor declarate spitale-suport la nivel naţional. Cele mai multe explicaţii în acest sens le-a oferit jurnaliştilor managerul Călin Tiu, care a ţinut să sublinieze încă de la început că atât el, cât şi primarul Horia Tiseanu, au făcut tot ce se poate pentru a scoate Spitalul Municipal  din lista celor vizate să găzduiască pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, dar în cele din urmă decizia s-a luat la nivel central. 


Printre cele mai importante declaraţii făcute în faţa presei de dr. Călin Tiu subliniem aici pe cea referitoare la faptul că  „în momentul de faţă Spitalul Municipal are în stoc, pentru o perioadă limitată de timp, echipamente de protecţie pentru toate cadrele medicale”, dar şi pe cea referitoare la faptul că „în prezent, în ciuda zvonurilor alarmiste apărute în spaţiul public, niciun cadru medical de la Spitalul Municipal Câmpina nu este infectat cu noul coronavirus”.
La râdul său primarul Horia Tiseanu a ţinut, între altele, să sublinieze faptul că „administraţia publică locală n-a fost de acord cu ideea includerii Spitalului Municipal în lista celor care ar urma să trateze pacinţi infectaţi cu Covid-19” şi că mesajul în acest sens transmis autorităţilor competente n-a avut, în cele din urmă, niciun efect. 
În materialul video de mai jos apar multe alte declaraţii referitoare la modul în care îşi va desfăsura activitatea Spitalul Municipal în noul context, precum şi o serie de răspunsuri la interpelarile jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă.  

Primăria Câmpina nu şi-a dat acordul pentru desemnarea Spitalului Municipal drept spital suport pentru pacienții COVID-19

Printr-un comunicat de presă remis în urmă cu două ore, administraţia locală aduce la cunoștința cetățenilor faptul că atât Primăria Municipiului Câmpina, cât şi primarul Horia Tiseanu, nu şi-au dat acordul pentru desemnarea Spitalului Municipal drept spital suport pentru pacienții COVID-19 pozitiv,  administrația locală neavând competența de a stabili dacă Spitalul Municipal poate trata astfel de cazuri. 


În comunicat se mai arată că Ministerul Sănătății a hotărât acest lucru, administrația locală neavând nicio contribuție. 
"Este regretabil faptul că în această perioadă dificilă, la limită pentru fiecare dintre noi, unii oameni exploatează politic şi electoral subiectul crizei COVID-19" - se mai arată în comunicat.

1 APRILIE. Situația COVID-19 în Prahova: 281 de persoane în carantină instituționalizată

În data de 1 aprilie 2020, la nivelul județului Prahova, sunt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) 4697 persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu. În ultimele 24 de ore, au ieșit de sub această măsură 813 persoane, în timp ce alte 405 au intrat. În carantină instituționalizată se află, în prezent, 281 de persoane.
În cursul zilei de marți, 31 martie, echipaje mixte ale Ministerului Afacerilor nterne au verificat 2087 locații unde se află persoane în auto-izolare și 87 de agenți economici.
În urma controalelor nu a fost  întocmit niciun dosar de cercetare penală, însă au fost aplicate 369 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproape 459.000 lei, dintre care 368 au fost toate pentru încălcarea restricțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele Militare, iau una pentru fapte de natură economică.


De la debutul epidemiei și până în prezent, lucrătorii MAI au dat 2851 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 2.900.000 lei.
Totodată, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, nicio persoană nu a mai fost plasată în carantină forțată, în ultimele 24 de ore, ca urmare a încălcării măsurii de izolare la domiciliu.

Centrul Medical SanConfind aduce lămuriri legate de confirmarea infectării unui doctor cu SARS-COV2

Comunicat de presă

SC Centru Medical Sanconfind SRL se confrunta in mod direct cu pandemia de coronavirus. In concordanta cu prevederile Regulamentului General privind protectia datelor cu caracter Personal (GDPR), va informam ca in cursul zilei de ieri, a fost confirmata infectia cu coronavirus a unui cadru medical. Imediat ce s-a comunicat rezultatul, conducerea Sanconfind, in colaborare cu DSP Prahova a efectuat, in aceeasi zi, ancheta epidemiologica. Conform metodologiei nationale, au fost identificati contactii apropiati si au intrat in izolare pentru 14 zile de la data contactului direct cu persoana infectata.
Dintre contacti, 3 persoane sunt simptomatice si acestora li se efectueaza testul RT-PCR. De precizat ca in urma anchetei epidemiologice nu s-a putut identifica sursa infectarii medicului in cauza. Sanconfind are comandate 300 de teste rapide pentru testarea angajatilor si se va trece la evaluarea serologica periodica a acestora prin identificarea IgG si IgM anti SARS-CoV-2. Astfel vom cunoaste cine a trecut asimptomatic prin infectie. Aceasta evaluare nu substitutie metodologia nationala de indicatie de testare prin RT-PCR pentru persoanele simptomatice.


Tot etajul pe care functioneaza sectia de obstetrica-ginecologie, neonatologia si ATI, spatii, echipamente, suprafete, cazarmament, vor face obiectul unei ample actiuni de igienizare si dezinfectie, conform standardelor internationale existente si a celor conexe pandemiei. Dealtfel unitatea noastra, acreditata de ANMCS cu nivelul II de incredere, (avand 83.64% din indicatorii de evaluare indepliniti), se conformeaza si chiar exceleaza cu privire la criteriile de siguranta: circuite functionale corecte, 7 lifturi, echipamente de diagnostic si tratament, filtre Hepa, in spatiile cu risc crescut ( ATI, blocul operator, sterilizare).
Restul activitatilor din Sanconfind se desfasoara normal in: laborator de analize, imagistica medicala, cabinete medicale de specialitate (inclusiv neurologie, ortopedie, diabet, pediatrie, morfologii fetale), call center, sterilizare, receptii, recuperare medicala, in functie de pacientii care vin pentru tratament.
Asiguram, atat personalul medical cat si pacientii/clientii nostri ca nu exista risc de raspandire a infectiei virale, avand in vedere curatenia existenta si masurile suplimentare luate dupa declararea starii de urgenta: filtru la accesul in unitate, dezinfectie incaltaminte, dezinfectie maini, evaluare conform metodologiei, masurarea temperaturii, folosirea de masti de unica folosinta si/sau reutilizabile, manusi de protectie, halate de protectie, vizier, dupa caz, restrictionarea miscarii personalului in zona in care este angajat, pe baza cartelei magnetice de acces.
In functie de starea de sanatate a contactilor directi, izolati la domiciliu in aceste zile si de contextul transmiterii comunitare, care nu poate fi ignorat, sectia obstetrica- ginecologie isi va relua activitatea incepand cu 6 aprilie 2020.
Centrul Medical Sanconfind

1 APRILIE. Situația COVID-19 în țară: 2.460 cazuri noi de persoane infectate, 252 persoane vindecate

Până astăzi, 1 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.460 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 252 au fost declarate vindecate și externate (84 la București, 56 la Timiș, 26 la Iași, 21 la Caraș-Severin, 12 la Constanța, 20 la Prahova, 8 la Dolj, 5 la Brașov, 8 la Cluj, 5 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).
Totodată, până acum, 85 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Oradea, Ialomița, Bihor și Mureș, au decedat.


De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 215 noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 57 de pacienți, dintre care 34 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.218 de persoane. Alte 119.218 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 26.609 teste.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 260 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Totodată, în ultimele 24 de ore, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 522 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.
Polițiștii au depistat, în același interval de 24 de ore, 6.939 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.366.595 lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 196 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 105 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 24 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 4 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european

Până la data de 31 martie 2020, au fost raportate 386.282 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Au fost majorate amenzile pentru încălcarea măsurilor de auto-izolare și carantină

Potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică, marți, 31 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de urgență prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului stării de urgență.


Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum.
Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.
Aceste sancțiuni vor putea fi aplicate începând de mâine, 2 aprilie 2020.
În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:
– confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
– interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
– suspendarea temporară a activității;
– desființarea unor lucrări;
– refacerea unor amenajări.
Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.