21 aprilie 2020

21 APRILIE. Situaţie COVID-19 în România: 306 noi cazuri confirmate pozitiv

Grupul de Comunicare Strategică informează că de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.134 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 131 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Până astăzi, 21 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 9.242 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate.


Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:
1. Alba 155
2. Arad 423
3. Argeș 98
4. Bacău 117
5. Bihor 294
6. Bistrița-Năsăud 116
7. Botoșani 314
8. Brașov 345
9. Brăila 18
10. Buzău 15
11. Caraș-Severin 64
12. Călărași 47
13. Cluj 263
14. Constanța 198
15. Covasna 154
16. Dâmbovița 85
17. Dolj 63
18. Galați 297
19. Giurgiu 104
20. Gorj 23
21. Harghita 17
22. Hunedoara 392
23. Ialomița 128
24. Iași 161
25. Ilfov 193
26. Maramureș 57
27. Mehedinți 43
28. Mureș 303
29. Neamț 368
30. Olt 13
31. Prahova 54
32. Satu Mare 46
33. Sălaj 23
34. Sibiu 182
35. Suceava 2.238
36. Teleorman 80
37. Timiș 389
38. Tulcea 35
39. Vaslui 60
40. Vâlcea 20
41. Vrancea 214
42. Mun. București 1.033
TOTAL 9.242

Totodată, până acum, 482 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj și Prahova, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 306 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 245 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.372 de persoane. Alte 41.136 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 101.552 de teste.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 452 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 5.271 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 12.748.883 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 947 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 633 în Italia, 196 în Spania, 26 în Franța, 14 în Germania, 59 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 3 în Austria, 3 în Belgia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 62 de cetățeni români aflați în străinătate, 14 în Italia, 15 în Franța, 19 în Marea Britanie, 7 în Spania, 3 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia și unul în Elveția, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 11 au fost declarați vindecați: 7 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Editorial. 65 NOUL STIGMAT!

Sub pretextul ocrotirii de virus (cîte intenții malefice s-au ascuns în istorie sub cuvinte și țeluri „nobile”!), elitele făcătoare de strategii globale au identificat dușmanul comun. Este vorba de persoanele „în vîrstă”, cum sînt numite cu o expresie suficient de vagă pentru a nu avea nicio precizie juridică sau culturală. Nu discut aici stîngăciile de comunicare acute, specifice politicii de pe malul drept al Dîmboviței. Ci o concepție generală. Dificultățile încep de la definiție, 65 este cu o cifră arbitrară pentru că e lipsită de orice justificare, pot fi persoane foarte dinamice și în bună condiție fizică și altele în dificultate la această vârstă. Ea a fost aleasă arbitrar, doar pentru că este vârsta de pensionare cred. Trimit doar la două texte despre tema noastră. Primul este al Președintelui Academiei, dl. Ioan Aurel Pop, îl puteți găsi la orice căutare pe net și este suficient de clar pentru a mai necesita vreo completare. Un al doilea text este al jurnalistului și istoricului francez Dominique Vidal și s-ar traduce prin „Opriți rasismul anti-bătrîni!”. Pentru că despre asta e vorba. Dau din acest text doar două citate: „Adevărul este că noi, «bătrînii», am devenit victime, nu numai ale epidemiei, ci și ale iresponsabilității conducătorilor care – de 20-30 de ani – au sacrificat sănătatea pe altarul profitului și al rentabilității”. „Nu este paradoxal că milioane de bătrîni care și-au dedicat întreaga lor viață activă societății franceze și continuă să o anime benevol, să fie condamnați la o formă de prizonierat, cîtă vreme sînt sănătoși, și asta pentru că autoritățile sînt incapabile să detecteze și izoleze persoanele bolnave?”. Perfect valabile și la noi, firește! 


Sinteza celor două texte invocate aici este una singură: asistăm la un grav fenomen de discriminare a persoanelor în vîrstă. Pînă mai lunile trecute, guvernele din multe țări încercau să ridice vîrsta de pensionare spre 70 de ani, pe motivul creșterii speranței de viață și a posibilității prelungirii vieții active. Explicația economică nefardată era presiunea enormă pe sistemele sociale, tot mai încărcate și făcînd față cu greu cerințelor demografice ale îmbătrânirii masive. Și acum, invers, ni se spune că la 65 nu mai sîntem viabili și trebuie să fim încuiați în casă. S-au inventat pînă și covorașe cu cipuri care semnalizează dacă a ieșit cineva din apartament. Cu care fiii plecați la muncă își supraveghează părinții. Molima este ocazia unei eugenii mascate (pentru cei mai tineri /n.m. de ce să nu fac și eu o discriminare inversă?/ se citește cu accentul pe primul í, nu pe al doilea, ca la marca de biscuiți de pe vremea comunismului cu care cuvîntul nu are nicio legătură). Propun ca, atunci cînd ne vom recîștiga drepturile integral, să purtăm cusut pe haină un ecuson cu cifra 65. Ca să se știe. Asta se va întîmpla mai devreme sau mai tîrziu (cum vrea doamna Ursula von den Leyen). Ca să atragem atenția că sîntem dintr-o categorie indezirabilă. 
Acum, trebuie spus că statul român cheltuie o groază de bani pentru instituții care se manifestă ca fantoșe ale formalismului democratic, Avocatul Poporului sau CNCD sau Curtea Constituțională. Niciuna dintre aceste (in)utilități nu s-a sesizat de discursul urii promovat de oameni publici și de presă împotriva vîrstnicilor. Chestiunea nu e nouă, doar s-a acutizat. Polarizarea pro și anti PSD, în care bătrînii sînt percepuți ca susținători iraționali ai partidului neo-comunist era mult mai veche, de pe vremea Pieții Universității, epidemia a pus și ea acum gaz pe focul rasismului anti-bătrîni, cum îl denumește jurnalistul francez citat. Sigur că la noi prostia frustă a politicienilor și a ziariștilor împiedică o discutare serioasă a problemei. Ei nu au alt criteriu decît numărul de voturi. Ziaristul francez citează imediat cărți, studii adecvate problemelor persoanelor în vîrstă, aș vrea să văd ceva similar la noi, și nu mizeria care infectează ecranele. Incultură și prostie și incurie. În părți variabile. Greșelile de comunicare (grave cîteva) din partea oficialităților vin din aceeași lipsă de profesionalism. E păcat, mai ales atunci cînd măsurile sînt chiar cele care trebuiau luate. Că se merge pe sistemul nu știe stînga ce face dreapta este și asta urmarea unei neștiințe a guvernării. Să dai la întors acordul dintre BOR și Ministerul de Interne (care nu era o idee chiar rea, împotriva a ceea ce au zis unii și alții) pune sub mare semn de întrebare competența consilierilor prezidențiali care au inflamat o situație și așa foarte explozivă.
Dar nu despre asta vreau să scriu azi, revin la chestiunea stigmatului. Orice societate în care o parte a ei este stigmatizată, indiferent de criteriu: etnic (evrei, țigani, negri etc), social (chiaburul, capitalistul, intelectualul), sexual, religios șamd NU este o societate democratică. După cum, orice societate care inventează discriminări (vezi cazul unei recente caricaturi de pe FB) devine rapid una orwelliană. Și așa, noi care „am prins” comunismul, noi cei obsedați de „ascultarea telefoanelor”, care ne ascundeam în baie și dădeam drumul la apă sau puneam perna pe telefonul de ebonită neagră (exact: noi cei acum iar segregați) am ajuns să ne rugăm să fie cît mai multe camere de supraveghere la orice colț de stradă, în clase, birouri. Acum, cu vorbe mieroase de grijă, ni se îngrădesc drepturi fără nicio justificare serioasă. Construim o societate a stigmatului și a supravegherii generalizate. Și, culmea, ni se spune, și mulți o cred, că asta este spre binele nostru. Opriți senectofobia, noua boală ivită din pandemie!
Christian CRĂCIUN