04 mai 2020

Din 15 mai nu va mai fi prelungită starea de urgență

Președinte Klaus Iohannis a anunțat astăzi într-o conferință de presă că începând din data de 15 mai nu va fi prelungită starea de urgență și vor intra în vigoare anumite măsuri de relaxare. Printre acestea se numără redeschiderea bazelor sportive, a cabinetelor stomatologice, a saloanelor de coafură și a muzeelor.


Președintele a mai declarat că extinderea măsurilor de relaxare se va face gradual, din două în două săptămâni, în funcție de situația epidemiologică din țară.

4 MAI. Situaţia COVID-19 în România: 349 noi cazuri de îmbolnăvire

Grupul de Comunicare Strategică informează că de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.253 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 186 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Până astăzi, 4 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 13.512 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.269 au fost declarate vindecate și externate.


Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

1. Alba 211
2. Arad 614
3. Argeș 156
4. Bacău 272
5. Bihor 471
6. Bistrița-Năsăud 221
7. Botoșani 517
8. Brașov 492
9. Brăila 25
10. Buzău 41
11. Caraș-Severin 106
12. Călărași 59
13. Cluj 428
14. Constanța 250
15. Covasna 195
16. Dâmbovița 113
17. Dolj 126
18. Galați 422
19. Giurgiu 140
20. Gorj 66
21. Harghita 21
22. Hunedoara 534
23. Ialomița 217
24. Iași 283
25. Ilfov 300
26. Maramureș 75
27. Mehedinți 70
28. Mureș 510
29. Neamț 521
30. Olt 49
31. Prahova 70
32. Satu Mare 52
33. Sălaj 40
34. Sibiu 368
35. Suceava 2.964
36. Teleorman 105
37. Timiș 458
38. Tulcea 55
39. Vaslui 117
40. Vâlcea 23
41. Vrancea 347
42. Mun. București 1.369
43. - 39
TOTAL 13.512

Totodată, până acum, 803 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș și Olt, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 349 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.830 de persoane. Alte 20.085 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 199.068 de teste.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 522 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 5.374 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 9.592.770 de lei.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.384 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.387 în Italia, 560 în Spania, 29 în Franța, 271 în Germania, 78 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 95 de cetățeni români aflați în străinătate, 29 în Italia, 19 în Franța, 30 în Marea Britanie, 8 în Spania, 4 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Editorial. A NU EXISTA

Luptăm să trăim, dar nu mai existăm. Înghesuiți, ascunzându-ne fețele, identitatea adică, izolați dar nu apărați, transformându-ne habitudinile zilnice în coșmaruri, familiile în infern și spațiile intime în pușcărie, ne-am pierdut existența pentru o pseudo-viață. Și mai căpătarăm și vestea cea bună: că marii politicieni și marii oameni de știință ai lumii sînt complet lipsiți de soluții. Iată, realmente, marele sat planetar, marea turmă fără păstor, behăind pe Facebook degeaba. De cîteva decenii sîntem îndoctrinați că Sensul nu există, că e o nefericire și o pierdere de vreme să-l cauți, că totul se reduce la căutarea Plăcerii fără limite, că bătrînețea și moartea sînt o rușine, că individul este valoarea supremă. Și iată cum vietatea (???) asta mică ne-a dat peste cap habitudinile și certitudinile. Ne-a smerit, ar spune religioșii. Mi-e teamă, însă, că nu e momentul lor acum. Dimpotrivă. Ce se întîmplă însă în patrie sporește senzația de halucinație. Acum, în această situație extremă, se vede cît de nociv este PSD-ul în continuare și de ce trebuiau organizate cu orice preț alegeri anticipate. Johannis are aici dreptate! Sub conducerea în egală măsură ineptă și ticăloasă a lui Ciolacu, PSD și-a amintit că singura sa tactică de care este capabil se numește punerea bățului între spițe. Chiar dacă asta înseamnă dezastrul țării. Din noiembrie numai asta face, prin toată activitatea parlamentului și a celorlalte instituții aservite. La fel cum PSD-ul are doar această unică idee (fixă, altfel cum?), guvernul nu știe altceva decît să gestioneze criza prin spaime. Fiecare intervenție a unui oficial conține în doze diverse amenințări, scenarii ale groazei și nicio veste bună. Orice student în științe politice sau psihologie știe că un sistem ținut sub o presiune constantă cedează și se rupe. De frica de a lua decizii ferme, guvernanții aplică metoda cea mai simplă: înspăimîntarea populației pentru a o ține sub control. Nu că neamul ar fi prea civilizat și respectuos cu legile, dar crearea unei psihoze este cea mai proastă dintre rezolvări, pe termen lung riscă să aducă mai multe pagube decît cîștiguri. Dar ați văzut pe cineva în politica românească să gîndească mai departe de viitoarele alegeri? 

Foto: Kasia Derwinsla (Flickr)
Administrativ, executivul (incluzînd președintele) s-a descurcat binișor, dezastrul nu e nici pe departe la dimensiunile pe care le vesteau profeții apocaliptici cu cercel și pe cît și-l doresc sincer PSD-ul & televiziunile în subordine (azi cînd scriu este ziua internațională a libertății presei și nu pot pierde prilejul să repet că avem o presă de rușine, cinste puținilor jurnaliști care mai păstrează deontologia meseriei). Din punctul de vedere al comunicării însă, asta incluzînd chestiunea esențială a relației dintre stat și cetățean, criza e gestionată lamentabil. Oficialii se încăpățînează să arate numai cifre și date repetînd de o mie de ori fatidicul „Corona” (cred că e prima oară cînd îl scriu de atîtea săptămîni, doar ca ilustrare a unei atitudini nefericite), fără să discute chestiuni morale, legale, sociale. E limpede că amenințarea zilnică cu suspendarea unor drepturi va continua (ce facem cu dreptul la educație, de exemplu, pentru că predarea on-line este orice altceva decît educație? E o pseudo-școală numai bună pentru a scoate tarați social și analfabeți funcțional) , deşi nu este nici democratică, nici constituțională, nici morală. Oamenii au dreptul la sănătate, dar au și dreptul la libertate. Că au dat bătrînilor („seniori” li se zice în limbajul de pudoare putredă al corectitudinii politice) încă niște ore de ieșire din casă este perfect irelevant. După ce ai făcut din ei niște paria, inamicul public nr. 1. 
Singura strategie îmi pare a fi amînarea deciziilor ferme, sub pretextul unor noi „vîrfuri” ale epidemiei: „să vedem cifrele”, „eventual”, „este posibil” etc. Deocamdată, nicio oficialitate nu ne-a arătat o proiecție matematică și medicală credibilă. Data de 15 mai e aruncată la plezneală, pe motiv că au trecut cele 14 zile de la 1 mai. Nu are niciun criteriu de extrapolare pe bază de grafice. Sau nu ni l-au arătat, ceea ce-mi dă dreptate că nu dau doi bani pe noi, indiferent de cauză. Dar faptul că se feresc să ne spună concret ce va fi după: de ce nu se deschid școlile, și cînd se vor deschide, (dl. Arafat vorbește aiurea despre decalarea pauzelor, fără să spună că asta este matematic imposibil), cum va fi cu examenele, de ce nu s-au deschis mai repede județele cu număr foarte scăzut de cazuri, cînd se va putea circula liber, ce se întîmplă cu activitățile culturale (în țările ce și-au reluat încet, încet activitatea printre primele s-au deschis bibliotecile și librăriile), cînd se deschid bisericile, dar parcurile, dar cimitirele? În Germania, Curtea Constituțională a obligat guvernul să redeschidă lăcașurile de cult. Ei au Curte Constituțională, nu ca noi! Avem foarte multe întrebări, de care administrația noastră fuge ca de ciumă (pardon!). Nu am văzut un politician capabil să depășească interesele personale și de partid pentru a apăra interesele civice și morale ale poporului muncitor (că tot fuse 1 Mai muncitoresc!). Nu sperați, nu vine nimic din urmă! Poate că epidemia asta ne-a învățat să ne spălăm compulsiv pe mîini. Dar nu ne-a învățat să ne curățăm sufletele.
Christian CRĂCIUN