06 mai 2020

A fost restabilit adevărul în cazul echipamentului primit de Spitalul Municipal Câmpina: este vorba despre o regretabilă confuzie!

Marţi, 5 mai, administraţia locală câmpineană anunţa, printr-un comunicat de presă însoţit de o fotografie care îi prezenta pe primarul Horia Tiseanu şi pe senatorul Iulian Dumitrescu, faptul că la Spitalul Municipal Câmpina a ajuns mult aşteptatul aparat ce testează noul coronavirus, graţie unei donaţii venite din partea Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”, care a achiziţionat acest echipament medical prin intermediul sponsorizărilor. 
În acelaşi comunicat, administraţia locală le mulţumea pentru generozitate celor din cadrul asociaţiei, dar şi senatorului de Prahova Iulian Dumitrescu, despre care se afirma că „a făcut posibil ca această donaţie să aibă loc şi a sprijinit dotarea Spitalului Municipal Câmpina cu echipament necesar în combaterea COVID-19”.


Nominalizarea senatorului Iulian Dumitrescu în acest comunicat de presă a adus azi, 6 mai, o reacţie vehementă din partea Alinei Pătrăhău, fondator al Asociaţiei „Dăruieşte Aripi”, care prin intermediul unei informări de presă a infirmat contribuţia parlamentarului la achiziţia echipamentelor, cerându-i totdată primarului Horia Tiseanu să intervină şi să restabilească adevărul. 
„În luna aprilie a acestui an, Asociația Dăruiește Aripi, cu sprijinul Rompetrol Well Services, a achiziționat pentru Spitalul Municipal Câmpina (spital desemnat Covid-19) aparatură medicală și de protecție în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, în valoare de peste 27.000 euro. Suma, obținută exclusiv din donațiile partenerului Rompetrol Well Services, a ajutat la achiziția unui cabinet de securitate microbiologic (un spațiu de lucru de laborator închis, ventilat, pentru a lucra în siguranță cu materiale contaminate cu agenți patogeni care necesită un anumit nivel de biosecuritate), a unui aparat de testare Gmate Covid-19 și a 100 de teste de coronavirus.
În contextul mesajelor transmise de Primăria Municipiului Câmpina, referitoare la implicarea dl senator Iulian Dumitrescu în achiziția de echipamente pentru Spitalul Municipal, vrem sa transmitem următoarea rectificare:
Nu îl cunoaștem pe dl Iulian Dumitrescu iar acesta nu a avut nicio contribuție la achiziția echipamentelor pe care Asociația Dăruiește Aripi le-a donat către Spitalul Municipal. Mai mult, în contextul în care întreaga societate se luptă cu efectele pandemiei de coronavirus, facem un apel la responsabilitate și îi solicităm dl Horia Tiseanu, Primarul Municipiului Câmpina, restabilirea adevărului în această situație particulară.
Asociația Dăruiește Aripi este o organizație caritabilă care s-a implicat încă de la început în lupta efectelor pandemiei cu coronavirus. Până în acest moment, Asociația a transmis către 23 de unități medicale din România echipamente de protectie si aparatura medicala in valoare de peste 200.000 euro. 
Asociația nu are nicio susținere sau implicare politică iar sumele strânse pentru ajutorarea spitalelor au fost furnizate exclusiv din donații private sau de la companii” – se arată în comunicatul trimis redacţiei.

Câteva ore mai târziu, senatorul Iulian Dumitrescu scria pe pagina sa de Facebook: „Îmi cer scuze dacă, din comunicatul primăriei Câmpina, se înțelege că am contribuit la donația aparatului de testare care poate depista noul coronavirus. Meritul este al asociației non-profit „Dăruiește Aripi” și al sponsorilor acesteia. Mulțumesc asociației non-profit „Dăruiește Aripi” și sponsorilor acesteia pentru donația făcută Spitalului Municipal Câmpina. Vreau să subliniez cât de importante sunt astfel de gesturi pe care le susțin și le încurajez fără rezerve”.


Cu puţin timp în urmă, am primit şi punctul de vedere al administraţiei locale, care scoate în evidenţă faptul că la mijloc este vorba despre o „regretabilă confunzie”.
Publicăm în continuare textul integral al precizării venite din partea Primăriei Câmpina:

"PRECIZARE LA COMUNICATUL DE PRESĂ AL PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI CÂMPINA DIN DATA DE 5 MAI 2020 CU PRIVIRE LA DONAȚIA APARATULUI DE TESTARE COVID-19

Primăria municipiului Câmpina aduce clarificări referitoare la comunicatul de presă nr.10116 emis în data de 5 mai 2020, în care anunța faptul că Spitalul Municipal Câmpina beneficiază de un aparat de testare ce depistează noul coronavirus donat de o asociație non-profit.
Referitor la acest lucru, vă informăm că încă de la desemnarea Spitalului Municipal Câmpina drept spital suport în vederea tratării pacienților Covid-19, administrația publică locală, alături de conducerea instituției spitalicești a început demersurile pentru achiziționarea echipamentelor necesare personalului medical, dar și a unui aparat de testare ce depistează virusul SARS-CoV-2.
În acest sens, Primarul, Horia Laurențiu Tiseanu a purtat mai multe runde de discuții cu reprezentanții Prefecturii Prahova, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova, dar și cu unii parlamentari din Prahova, obținând promisiunea fermă că la Câmpina va ajunge în curând un aparat de testare, achiziționat fie din fonduri guvernamentale, fie din fonduri private. Mai mult decât atât, în ultima săptămână, administrația locală a primit semnale clare din partea D.S.P.Prahova că acest aparat va ajunge la Câmpina în cel mai scurt timp posibil.
Așa se explică faptul că ieri, 5 mai 2020, odată cu sosirea apartului de testare Gmate Covid-19 la Spitalul Municipal, s-a produs o regretabilă confuzie, administrația publică locală neștiind că nu este vorba despre aparatul promis de către autoritățile ce au participat la discuțiile prealabile. 
Prin urmare, Primarul Horia Laurențiu Tiseanu își cere scuze personal, dar și în numele administrației publice locale pentru confuzia creată și le mulțumește reprezentanților Asociației “Dăruiește Aripi” pentru gestul de a fi donat un aparat atât de necesar Spitalului Municipal Câmpina și comunității".


Containere în loc de corturi la triajul Spitalului Municipal Câmpina

Conducerea Spitalului Municipal Câmpina a luat hotărârea să înlocuiască corturile folosite până în acest moment pentru triajul pacienţilor înainte de intrarea în spital cu două containere primite din partea Primăriei Câmpina. „Înlocuim corturile din serviciul de triaj cu două containere pentru că vrem să asigurăm condiţii mai bune pentru pacienţi şi pentru personalul medical, în perspectiva unei veri călduroase şi a unei ierni reci” – a declarat dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal. 
Mai multe detalii aflaţi din materialul video de mai jos.
6 MAI. Situaţia COVID-19 în România: 270 noi cazuri confirmate pozitiv, 858 de persoane decedate până acum

Potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.265de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 191de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentruacestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Până astăzi, 6 mai,pe teritoriul României, au fost confirmate14.107de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.788au fost declarate vindecate și externate.


Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

1. Alba 214
2. Arad 625
3. Argeș 161
4. Bacău 349
5. Bihor 478
6. Bistrița-Năsăud 239
7. Botoșani 545
8. Brașov 519
9. Brăila 24
10. Buzău 48
11. Caraș-Severin 108
12. Călărași 62
13. Cluj 447
14. Constanța 245
15. Covasna 205
16. Dâmbovița 121
17. Dolj 132
18. Galați 431
19. Giurgiu 148
20. Gorj 70
21. Harghita 21
22. Hunedoara 546
23. Ialomița 266
24. Iași 305
25. Ilfov 324
26. Maramureș 67
27. Mehedinți 73
28. Mureș 535
29. Neamț 548
30. Olt 48
31. Prahova 72
32. Satu Mare 53
33. Sălaj 45
34. Sibiu 373
35. Suceava 3.035
36. Teleorman 94
37. Timiș 474
38. Tulcea 62
39. Vaslui 119
40. Vâlcea 24
41. Vrancea 387
42. Mun. București 1.410
43. - 55
TOTAL 14.107

Totodată, până acum, 858 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș și Olt, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 270 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 244 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.545de persoane. Alte 20.634 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 217.139 de teste.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 538dedosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Polițiștii și jandarmiiau depistat, în ultimele de 24 de ore, 3.592persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de6.022.952 delei.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.405cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.387în Italia,560 în Spania, 29 în Franța,292în Germania,78 în Marea Britanie, 28 în Olanda,2în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia,2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turciași câte unul în Argentina, Tunisia,Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Maltași Suedia.De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 96decetățeni români aflați în străinătate,29 în Italia,19în Franța,30 în Marea Britanie,8în Spania,5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21au fost declarați vindecați:9 în Germania, 8în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.