08 mai 2020

8 MAI. Situaţia COVID-19 în România: 312 noi cazuri de îmbolnăvire

Grupul de Comunicare Strategică informează că de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.267 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 193 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Până astăzi, 8 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 14.811 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.423 au fost declarate vindecate și externate.


Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

PLUS a iniţiat o petiţie pentru reforma CCR

PLUS a iniţiat o petiţie pentru depolitizarea şi profesionalizarea Curţii Constituţionale a României care a strâns deja sute de semnături, prin intermediul căreia propune modificarea modului de desemnare a judecătorilor constituţionali. 


„Reforma Curții Constituționale înseamnă instituirea unui arbitru echidistant și profesionist al vieții politice. Doar în acest mod putem să ne asigurăm de protejarea statului de drept și prevenirea în viitor a unor abuzuri precum cele realizate în perioada 2017-2019”, susține PLUS. 
Concret, PLUS propune următoarele două modificări semnificative în modul de desemnare a judecătorilor CCR: 
• 3 judecători constituționali vor fi desemnați de către colegiul de conducere al ÎCCJ;
• 3 judecători vor fi desemnați de către camerele reunite ale Parlamentului;
• 3 judecători vor fi desemnați de către președinte. 
Totodată, PLUS propune drept etapă obligatorie în desemnarea celor 9 judecători obținerea unui aviz favorabil din partea unei comisii de specialiști instituită de către Consiliul Superior al Magistraturii.