14 mai 2020

Parcul Soceram se redeschide începând de mâine

Parcul Soceram va fi redeschis publicului începând de mâine, 15 mai. Pentru a vă proteja sănătatea și pentru siguranța tuturor, trebuie să fie respectate câteva recomandări precum:


- Distanțarea socială de 1.5 metri față de persoanele din jur;
- Evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane;
- Purtarea măștilor de protecție.
Pentru moment, spațiul de joacă pentru copii va rămâne închis. 

Piste ca afară pentru o distanţare fizică reală

71 de organizații au semnat o petiţie prin care solicită Guvernului României şi Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei să ia măsurile necesare pentru adoptarea în regim de urgenţă a Normativului de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete. Având în vedere implicarea Preşedintelui României din această perioadă, precum şi faptul că acesta foloseşte ocazional bicicleta, a fost trimisă o invitaţie pentru a semna petiţia.
De asemenea, a fost lansată şi o petiţie on-line, semnată până în acest moment de aproape 2000 de persoane.

Adoptarea acestui document este vitală pentru dezvoltarea corectă a unei infrastructuri pentru biciclete, ca măsură de pregătire a autorităţilor locale la provocările din perioada care va urma. 
În condiţiile în care resursele financiare alocate sănătăţii sunt şi vor fi foarte mari, iar activitatea economică a fost blocată, este necesar ca autorităţile să adopte măsuri care pot contribui la scăderea costurilor de deplasare în zonele urbane. Iar lista cu avantajele utilizării bicicletei se potriveşte cu lista măsurilor recomandate în această perioadă:
1. distanţare socială în condiţiile necesităţii începerii activităţilor economice;
2. dezvoltarea unei infrastructuri de sute de ori mai ieftine decât cea rutieră (pentru acelaşi volum de trafic);
3. costuri scăzute pentru utilizatori (faţă de deplasarea motorizată);
4. menţinerea unui nivel al calităţii aerului sub limita periculoasă pentru sănătatea umană;
5. creşterea eficienţei utilizării spaţiului stradal (știindu-se faptul că reţeaua stradală nu are cum să permită circulaţia tuturor cu autoturismele, iar capacitatea spaţiilor de parcare este mult sub nevoi, lucru cunoscut dinaintea pandemiei);
6. eliminarea stresului şi îmbunătățirea stării de sănătate pentru utilizatori.

Draftul Normativului de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete a fost suspus dezbaterii publice în 2017, dar încă nu a fost adoptat. Varianta Normativului după procedura de dezbatere poate fi studiată aici.
Iniţiatorii petiţiei pregătesc acţiuni în stradă pentru susţinerea acestei petiţii pe data de 3 iunie, de Ziua Mondială a Bicicletei. Acţiunile se vor desfăşura simultan în toate oraşele implicate.

14 MAI. Situaţia COVID-19 în România: 245 noi cazuri de îmbolnăvire

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.303 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 233 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Până astăzi, 14 mai,pe teritoriul României, au fost confirmate 16.247 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.053 au fost declarate vindecate și externate. Numărul de persoane vindecate, evidențiate mai sus, se datorează ultimelor actualizări înregistrate la nivelul județului Suceava.


Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică: