21 mai 2020

Vizită-fulger a reprezentanţilor Guvernului la familiile afectate de alunecarea de teren din Azuga

INSTITUȚIA PREFECTULUI – JUDEȚUL PRAHOVA
Comunicat de presă

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, domnul Gheorghe Sorescu, a efectuat marți, 21 mai 2020, o vizită-fulger la Azuga, unde s-a interesat de situația familiilor afectate de alunecarea de teren din 10 aprilie. 
Însoțit de prefectul Județului Prahova, domnul Cristian Ionescu, și de primarul orașului Azuga, domnul Ciprian Barbu, secretarul de stat în MAI a inspectat dacă oamenii s-au mutat în locuințele modulare, dacă au condiții de trai adecvate și adaptate contextului actual, dar și dacă reprezentanții locali au întreprins deja demersurile pentru lucrări de consolidare ale malului pârâului Azuga, dar și pentru locuințe permanente destinate acestor persoane.


Domnul Gheorghe Sorescu a discutat, de asemenea, cu câțiva dintre cei afectați de dezastrul natural, asigurându-i atât pe aceștia, cât și pe reprezentanții locali de tot suportul său.
La finalul vizitei s-a declarat mulțumit de modul în care au evoluat lucrurile în ultima lună, de starea de spirit a familiilor care s-au mutat în locuințele modulare și a promis că va reveni. Și-a exprimat, totodată, speranța ca, în decursul acestui an, Primăria Azuga să demareze lucrările la noi locuințe, astfel încât iarna să nu-i prindă pe acești oameni în cele 20 de containere oferite, ca soluție temporară, din rezerva de stat.


La rândul său, domnul prefect Cristian Ionescu a precizat că va urmări îndeaproape situația de la Azuga, fiind mulțumit, până în prezent, atât de modul de gestionare a acestei probleme de către administrația locală, cât și de felul în care familiile afectate s-au adaptat contexului dat.


Vă reamintim că pe data de 10 aprilie 2020, în jurul orei 18.30, s-a înregistrat o alunecare masivă de teren pe raza Unității Teritorial Administrative Azuga. Este vorba despre o suprafață de aproape cinci hectare a unui versant din Muntele Sorica, teren ce era împădurit și care aparține Casei Regale a României.
Terenul care a luat-o la vale și arborii afectați de alunecare au blocat și cursul pârâului Azuga, fapt care a dus și la inundarea zonei.
Pentru că alunecarea a ajuns în imediata vecinătate a gospodăriilor de la baza muntelui, prezentând pericol iminent pentru siguranța locuitorilor de aici, s-a dispus evacuarea de urgență a 125 de persoane împreună cu o parte dintre bunuri. 
În săptămâna imediat următoare acestui eveniment, la Azuga au ajuns 20 de locuințe modulare din rezerva de stat, ce au fost amplasate pe platoul de lângă fosta sală de sport a orașului. 80 dintre persoanele ale căror gospodării au fost afectate de alunecare au optat să se mute în aceste locuințe, celelalte preferând să revină în vechile case (cu acordul Primăriei și după o analiză a gradului de afectare a structurilor de rezistență) sau să meargă la rude. 

21 MAI. Situația COVID-19 în România: 198 cazuri noi de îmbolnăvire

Până astăzi, 21 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 17.585 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 10.581 au fost declarate vindecate și externate.


Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate