16 iunie 2020

SERVICII DE RECUPERARE MEDICALĂ. Proceduri gratuite în limita contractului cu CAS Prahova


PROGRAM:
Luni - vineri între orele 8 -16

Evaluarea Naţională la Câmpina în vreme de pandemie

Emoţii pentru elevii de clasa a VIII-a! În această săptămână, peste 170.000  de elevi susţin primul lor examen, Evaluarea Naţională, dintre care 6735 în judeţul Prahova. Aici au fost organizate 155 de centre de examen și patru centre de evaluare zonale, în care examenele se vor desfăşura după noi reguli, menite să asigure prevenirea răspândirii noului coronavirus. Astfel, s-au luat o serie de măsuri speciale de la intrarea elevilor în școli și până la ieșire.


În primul rând, s-a redus numărul de elevi din sala de examen, fiind permiși doar 10 candidați și nu 20 ca până acum. În acest mod, se respectă măsurile de distanțare socială care impun 2 metri între persoane. Apoi, purtarea măștii de protecție este obligatorie, fiecare elev primind una, gratuit, la intrarea în școală. O altă noutate este cea de-a doua sesiune de examinare, organizată special pentru cei care nu se pot prezenta la Evaluarea Națională din motive medicale: au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, au stat în izolare/carantină sau au fost spitalizați în prima etapă. Această nouă sesiune se va derula în perioada 22 iunie - 4 iulie.
Tot din cauza pandemiei nu a fost inclusă, în programa de examen, materia din semestrul II, întrucât din 11 martie s-au închis școlile, iar elevii au învățat de acasă, din fața calculatorului. 
„Da, pentru organizarea examenului am avut lucruri în plus de făcut față de anul trecut, dar ne-am descurcat. Am colaborat îndeaproape cu personalul cabinetului medical, ne-am luat toate măsurile. Avem săli mari, spațioase și putem asigura în școală locurile necesare pentru 60 candidați“, ne-a declarat prof. Roxana Stan, directorul Colegiului Național Nicolae Grigorescu din Câmpina.
De altfel, fiecare centru de examen dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc).
- se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
- intrările/ ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
- se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
- În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt, informează ministerul.Calendarul examenului

Evaluarea Națională a început luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie, are loc proba la Matematică, iar joi, 18 iunie, la Limba și literatura maternă.
Probele încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen. Elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvarea lor. Fiecare sală este monitorizată audio-video și supravegheată de doi asistenți.
Primele rezultate vor fi comunicate săptămâna viitoare, luni, 22 iunie,00 (în centrele de examen), potrivit informațiilor publicate de Ministerul Educației și Cercetării.
Contestațiile pot fi depuse:
- pe 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) 
- și pe 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00)
Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/ transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Cum se face intrarea în sala de examen?

Elevii nu pot intra în școală ca până acum. În vreme de pandemie, accesul se face după niște reguli stricte. În primul rând, trebuie să poarte masca de protecție pe care o primesc la intrare sau vin cu ea de acasă. Apoi, se deplasează prin instituție folosind un traseu bine determinat, cu sens unic și marcat cu bandă adezivă și afișe. Astfel, se intră pe o parte și se iese prin alta. La intrare, se face triaj epidemiologic și termometrizare. „Am achiziționat trei termometre digitale noncontact și avem personal desemnat care notează temperatura fiecărei persoane care intră în instituție. În cazul în care se depășește maximul admis, se repetă măsurarea de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Cei care depășesc 37,3 grade Celsius nu au acces. Excepție fac elevii care trebuie să dea examenul. Pentru ei am amenajat o sală de rezervă care este, de asemenea, monitorizată audio-video, astfel încât să susțină, în cele din urmă, examenul“, mai spune prof. Roxana Stan.
Mai mult decât atât, fiecare elev se deplasează prin școală însoțit de unul dintre profesori. După ce își lasă bagajul într-o sală de clasă separată, candidatul este condus în sala de examen.

Ce este permis elevilor să aibă asupra lor:
- un act de identitate
- instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor
- creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor
- instrumente de desen la proba de Matematică

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.), se arată în comunicatul remis de minister.
O altă noutate este faptul că pe ușa sălii de examen este afișată oglinda sălii, nu doar lista elevilor ca până acum, astfel încât fiecare să știe exact unde are voie să se așeze.

Pregătirea elevilor, on-line și în școală

Pandemia le-a dat bătăi de cap elevilor din ani terminali, dar și părinților lor, fiind îngrijorați că nu se pot pregăti așa cum trebuie pentru examene. Cu toate acestea, profesorii au încercat să le asigure, pe cât posibil, condiții de învățare ca la școală, chiar dacă orele s-au derulat on-line, pe telefon, tabletă sau calculator.
„S-a lucrat intensiv on-line de acasă, chiar pe tablă interactivă, cu ajutorul unei aplicații. Noi am respectat orarul, am desfășurat orele pe Zoom. Elevii au dat teste, le-au încărcat pe Google Classroom, iar profesorii le-au corectat“, ne-a asigurat directorul Colegiului Național Nicolae Grigorescu din Câmpina.
Mai mult decât atât, în perioada 2-12 iunie au fost organizate, în paralel, pregătiri speciale în școală cu elevii de clasa a VIII-a. Accesul lor în instituție s-a făcut respectând măsurile de protecție pe timp de pandemie. „Am organizat un orar special, elevii au intrat însoțiți, pe un traseu marcat,  dar din 60 de candidați câți avem au participat doar 10. Ceilalți au zis că mai bine se pregătesc ca și până acum, on-line. Mulți părinți nu i-au lăsat de teama pandemiei“, a adăugat Roxana Stan.


Iulia Bumbăcea, elevă în clasa a VIII-a: „Sunt puțin emoționată la literatură pentru că nu știu ce ar putea să pice și trăsăturile sunt asemănătoare, dar cred că o să fie bine datorită faptului că am învățat cam tot ce se putea învăța. Nu știu dacă ar fi putut să mă afecteze pandemia deoarece semestrul II nu se dă la examen și avem mai puțină materie. A fost destul de bună și pregătirea on-line datorită școlii care ne-a oferit tot felul de metode.“ 

Elisabeta Milea, părinte de elev de clasa a VIII-a și profesor de religie: „Am aceleași emoții de prim examen și cel mai important din viața fiului meu. COVID-19 nu ne-a afectat prea tare pentru că am fost serioși de la început și sper să se termine cu bucurie. 
Copilul meu a fost într-o fericită inconștiență. Spune mereu că nu are emoții. Orele au fost atipice, niciunii dintre noi nu ne-am așteptat să fie așa. Debutul a fost puțin mai greoi și dezorganizat, apoi s-au obișnuit și au intrat într-un proces de normalitate. La primele ore îi era teamă să dea drumul la cameră, să nu-l vadă lumea cu părul nearanjat. 
Consider că părinții au avut un rol covârșitor pentru că i-au pus la muncă. S-au descurcat la înălțime. Au fost și părinți care au fost prinși la serviciu și nu au putut să-i supravegheze pe elevi care, din păcate, s-au lăsat pe tânjeală.
La început îl trezeam să se uite și la teleșcoală, mai ales că era la nivel național. Dar mai mult dormea decât se uita, era la 9 dimineața. Apoi, de patru ori pe săptămână intra pe zoom și făcea teste de antrenament la matematică și română cu profesorii. Pentru restul materiilor încărca teme pe Classroom. Fiul meu a avut noroc că eu sunt profesor de latină și religie, așă că a mai făcut suplimentar și cu mine câteva teste, i le corectam, îi explicam unde greșea. Apoi îl ascultam la comentarii. Dar el îmi spunea că nu se dă așa greu. Am fost mai exigentă decât le cereau profesorii, dar nu toți părinții au avut posibilitatea asta, nici ca pregătire, nici ca timp.“

Cristian Bunea, dirigente la clasa a VIII-a B (CNNG): „Categoric s-au pregătit, în mod special la limba română și matematică toți au fost conștienți de importanța acestor materii. Emoțiile sunt inerente, faptul că n-au fost la școală, nu s-au văzut, da știu că profesorii au lucrat intens cu ei pe Zoom, chiar mai mult decât aveau ore. Pregătire a fost, a lipsit apropierea dintre colegi, socializarea…“   

Emoțiile după prima probă

David Milea, elev in clasa a VIII - a: „Nu am avut emoţii, decât zece minute când am intrat. Când am început să scriu mi-a trecut tot. Nu mi s-a părut greu la română. Textul a fost puţin mai complicat, dar exercițiile au fost ușoare. A fost mult de scris, n-am stat deloc. La mate am emoţii mai mari pentru că eu sunt umanist, doresc să mă înscriu tot la Grigorescu, la profilul ştiinţe sociale".

Cristian Ionescu, prefectul judeţului Prahova și Constantin Pisău,
inspector școlar general, au efectuat verificări în instituțiile de învățământ din judeţ
pentru a verifica dacă sunt respectate condițiile speciale
în care se vor desfășura examenele din acest an. (foto: Prefectura Prahova)

316 elevi au absentat la proba de limba română, iar 5 nu au participat fiind în izolare la domiciliu

În judeţul Prahova, cinci elevi nu au putut lua parte la examenul de Evaluare Naţională din cauza faptului că sunt consideraţi contacţi ale unor persoane infectate cu noul coronavirus şi sunt izolaţi la domiciliu împreună cu familia. Ei au posibilitatea să se prezinte în sesiunea specială de examinare , programată sa înceapă  pe data de 29 iunie, astfel încât să beneficieze de repartizarea computerizată de la începutul lunii iulie.
La sesiunea desfăşurată ieri, în urma testării temperaturii la intrarea in sălile de examen, niciun elev nu a depășit temperatura de 37.3.
Din cei 6735 de elevi absolvenți ai clasei a VIII-a înregistraţi în județul Prahova , 316 au absentat..

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul este disponibil în perioada 15 - 18 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.
Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial, potrivit informațiilor furnizate de minister.
(R.A.I.)

e d i t o r i a l. UN PAS ÎN SPATE

Expresia are cel puțin două sensuri principale: 1. A te da puțin înapoi pentru a avea o perspectivă corectă asupra unui obiect, a-l cuprinde cu privirea în întregime, pentru a-i observa toate detaliile. A cîștiga o distanță justă. Și 2. A te retrage din prim-plan după ce ai făcut o nefăcută, a te „topi” în peisaj în spatele altora. Avem nevoie de ambele sensuri pentru a înțelege situația actuală a patriei. 
Încep cu sensul 2, care în cuvintele noastre se traduce prin expresia a avea bun simț. Valoare complet dispărută din armătura morală a omului de azi. Copilul e învățat  de mic să aibă tupeu, politețea e semn că ești tăntălău, nu cocalar de ambe sexe. Vedem astfel un fost prim ministru de foarte tristă și penală amintire dîndu-ne lecții de geopolitică, alt fost prim ministru – țuțărul celui dinainte – plagiator dovedit, anunțînd cu tupeu că va candida la președinție. Avocatul poporului condamnă spitalele pentru terorism. Culme a aroganței, dar care te pune pe gînduri și în ceea ce privește competența profesională pur și simplu a doamnei, nu numai ambiția ei politică. Dl. Tăriceanu sau dl. Vosganian știu mai bine cum e cu virusul decît medicii. Un inculpat în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie (uite ce fac americanii pentru un cetățean omorît de o poliție criminală, noi de la Revoluție la 10 august 2018, tot ne numărăm morții) e membru în CNA (din partea PSD, credeați altfel?). O mulțime de analfabeți (nu neapărat funcțional) sau incompetenți ne conduc la toate nivelurile. Dl. Arafat și dl. Tătaru decid cum e cu lingurița de împărtășanie, și tot ei, cu Orban și președintele în frunte, decid că bisericile sînt periculoase, sălile de jocuri de noroc nu. Astea din urmă ar trebui interzise sau oricum reduse drastic și pe vremuri de pace, după părerea mea. Și 20% din veniturile lor (aștept momentul cînd vor fi „cuplate” la serverele ANAF) să meargă la cultură. Tragic subfinanțată.Vin acum la nr. 1, care e mai greu de obținut și de deslușit. Senzația generală este că sîntem prinși, întreaga lume, într-un vîrtej nebun din care nimeni nu înțelege nimic (mai ales cei care ar trebui să înțeleagă: savanții, politicienii). E falimentul evident al unui mod de a ne plasa în lume. Acum, în timpul recluziunii forțate, ar fi fost timpul și ocazia potrivite pentru a face acest pas în spate. Și a înțelege pe ce lume trăim. Cîteva analize au fost scrise în presa internațională. Mult mai puține la noi. Mă refer la chestiuni serioase, nu cetepisme sau glume ale informatorului Coroiu. În plus, ca și cum situația nu ar fi fost atît de complicată, a venit și uraganul social american. Care ne arată, pentru cine face un pas înapoi, adică pe un teren ferm, neatins de ape, ce înseamnă ceea ce H.R. Patapievici numea încă de acum 25 de ani „comunismul american”. Numita corectitudine politică. Un amestec de ideologii, - nici măcar „puritatea” marxismului, cu a sa luptă de clasă – din care nu poți să ieși întreg, ori le consumi integral ca pe o doză de drog, renunțînd complet la gîndire, ori refuzi să mai participi la viața publică. Selbsthass-ul (ura de sine) civilizației occidentale a atins un punct de paroxism. Scenele filmate pe străzile marilor  orașe ale lumii țin de halucinație. Nu de raționalitate. De fapt, rațiunea fiind principala însușire a omului occidental, e normal ca urmărind să se auto-desființeze, acesta să înceapă prin a desființa tot ce îi conferă identitatea. De la cea biologică la cea spirituală. Așa că trebuie urîte sexul pe care ți l-a dat natura, culoarea pielii, școala pe care ai făcut-o, istoria din care te tragi (inclusiv cea familială), țara în care te-ai născut și părinții care te-au născut, tot setul de valori ale omului clasic este pus în discuție, pentru a fi înlocuit de o nouă specie. Nu e nevoie de antene 5G, vaccinuri sau alte bazaconii, e suficient că te injectează TV-ul în fiecare seară. Ai vrea să faci un pas înapoi, să privești toate astea mai de departe, ca și cum le-ai citi într-un roman (prost!). Din păcate, nu se poate, toate astea se confundă cu o realitate tip Matrix, departe de raționalitatea bunului simț. Deci avem, însumate, două dezastre. Unul medical ideologizat, nelămurit din punct de vedere științific, biologic. Transformat într-un enorm și diform experiment social. Și unul pur politic și mental, rezultatul unei lungi perioade de dresaj „cultural” care a ajuns la cel mai pur vandalism și ură împotriva culturii care a construit specia homosapiens sapiens. Trăim vremuri interesante și, deși Elon Musk vrea să ne creeze distanța necesară ducîndu-ne pe Marte, mi-e teamă că asta nu se poate. Trebuie să facem efortul de a înțelege de aici, din interior. Nici măcar nu e greu....
Prof. dr. Christian CRĂCIUN

Nicolae Moisescu promite reformarea PSD Câmpina şi a administraţiei publice locale

După mai multe tentative eşuate de a identifica soluţia potrivită pentru candidatura la funcţia de primar al Câmpinei, PSD pare pregătit să reintre în arenă prin nominalizarea lui Nicolae Moisescu, pe care îl trimite în lupta politică a cărei miză este dreptul de a guverna oraşul în mandatul 2020-2024. De formaţie profesională inginer mecanic, cu o vechime în muncă de peste 30 de ani, fără experienţă politică şi administrativă, Nicolae Moisescu se arată pregătit şi promite să reformeze atât organizaţia politică la care a aderat cât şi administraţia publică locală. 


- Domnule Moisescu, pentru început, vă rugăm să ne spuneţi câteva cuvinte despre d-voastră legat de studiile absolvite, de cariera profesională pe care aţi urmat-o, dar şi câte ceva despre familie. 
- M-am născut la Câmpina, în anul 1958 și, cu mici excepții, mi-am trăit întreaga viaţă în urbea pe care noi toți o prețuim și o iubim. Cursurile gimnaziale le-am urmat la Școala Generală nr. 7, iar cele liceale la Liceul „Nicolae Grigorescu”. Pentru că rigorile vremii au impus-o, am efectuat un an de stagiu militar la Bacău și mi-am continuat educația ulterior în cadrul Facultății de Mecanică, Mașini Unelte și Scule din Iași. Odată absolvent și licențiat inginer m-am întors acasă, iar activitatea mi-am început-o la Neptun Câmpina, în anul 1983. Parcursul în perioada următoare a fost unul într-o normalitate a vremurilor. Am avansat de la inginer stagiar la inginer, apoi la şef de atelier, şef de producție și director de producție, fiind implicat, printre altele, în proiecte de anvergură precum cele destinate Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă și Fabricii de Apă Grea de la Halânga, Turnu Severin. Începuturile și activitatea mea la Neptun în această perioadă mi-au marcat cariera ulterioară, oferindu-mi posibilitatea de a-mi dezvolta în paralel cu competențele tehnice, competențe de management. Am avut șansa de a coordona încă de la început, din poziția de inginer, un colectiv de 30 de oameni, iar pe finele acestei perioade petrecute alături de Neptun responsabilitatea mea ajunsese sa fie extinsă unei echipe de 180 de oameni. 
În pasul următor din carieră am decis să mă alătur echipei Fontec (Turnătoria Neptun), în anul 2007. Din poziția de director, am avut ocazia să-mi pot pune amprenta pe îmbunătățirea condițiilor de muncă ale colegilor mei, 85 la număr, dar și să limitez impactul pe care turnatoria îl avea asupra mediului. Am înnoit parcul de utilaje cu scopul de a crește performanța colectivului și am modernizat instalațiile de purificare și filtrare a noxelor cu cele mai performante echipamente la acel moment. Pașii în carieră m-au purtat mai departe şi între anii 2007 - 2017 am condus Secția Prelucrări Mecanice din cadrul Confind Câmpina, un colectiv de 100 de oameni. 
În anul 2017 m-am alăturat echipei Heurtey Petrochem, o societate franceză, cu reprezentanța în România, la Buzău. În această perioadă, detașat la Buzău şi departe de urbea natală, am fost responsabil de Departamentul de Produse Noi (utilaje pentru petrochimie). Fiecare dintre proiectele dezvoltate au fost proiecte unicat destinate exploatărilor de petrol din Orientul Mijlociu, Kazahstan, SUA și Franța.
Nu am putut sta prea mult departe de casă şi de locurile pe care le îndrăgesc și astfel, începând cu primăvara anului 2019, m-am întors la societatea Neptun Câmpina. Aici îmi desfășor în prezent activitatea, coordonând colectivul de 185 de oameni al Secției de Prelucrări Mecanice.
Câmpinean sadea, provin dintr-o familie de petroliști cu tradiție. Ambii bunici au lucrat la începutul secolului al XX-lea la societățile „Steaua Română” și „Astra Română”, iar tatăl meu a lucrat peste 45 de ani la Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice - ICPT Câmpina.
În anul 1978 am cunoscut-o pe soția mea Mariana, cu care am construit un cămin și care mi-a fost alături în tot acest timp. În anul 1983 s-a născut primul nostru copil, Vlad, astăzi medic chirurg ortoped la Spitalul de Ortopedie Azuga, iar doi ani mai târziu a venit pe lume Cătălin, al doilea băiat, care în prezent este reprezentantul în România al unei companii ce activează în domeniul medical.
Am un frate, inginer mecanic, în prezent pensionar, care a fost și sportiv de performanță – a jucat baschet de la echipa Petrolistul Câmpina (în anii 1965-1966), la Politehnica Iași și în lotul național al României până în anul 1987. Am învățat alături de el importanța si impactul sportului în dezvoltarea normală a tinerilor, unul dintre principiile mele de viaţă găsindu-şi esenţa în dictonul latin „Mens sana in corpore sano”. Este unul dintre motivele pentru care încă practic fotbalul recreaţional, alte pasiuni ale mele fiind automobilismul şi lectura.

- Sunt mulţi ani de când oamenii politici îi dezamăgesc constant pe români şi sondajele de opinie indică o mare neîncredere în aceştia din partea societăţii. Nu este riscant să intraţi în politică în această perioadă dificilă, după o viaţă dedicată meseriei, familiei şi altor valori ce n-au avut legătură cu acest fenomen?  
- Cu siguranţă este un risc, dar trăiesc în această comunitate şi nu pot rămâne indiferent faţă de ceea ce se întâmplă. După o carieră profesională cu multe realizări am ajuns la maturitatea necesară şi experienţa de viaţă care îmi permit să mă implic mai mult în societate. Cred că este de datoria fiecăruia dintre noi, la un moment dat, să lăsăm egoismul deoparte şi să facem mai mult pentru comunitate. În acest moment, implicarea mea în politică şi opţiunea de a candida se întâmplă pe fondul unei propuneri, sosite în mod surprinzător, cel puţin pentru mine, de la unul dintre liderii PSD Câmpina. Nu sunt activist cu ştate vechi  în acest partid şi n-am mai făcut politică. Mi s-a propus să candidez la prima funcţie administrativă a oraşului şi în urma consultărilor cu familia şi prietenii am acceptat.

- Totuşi, nu sunteţi la prima tentativă de a face politică, din câte am aflat. Este adevărat?
- Aşa este. În anii 90 am fost simplu membru la organizaţia PD Câmpina. Am făcut acest pas la rugămintea domnului doctor inginer Traian Mocuţa, un om de o valoare extraordinară. Îl cunoştea bine pe tatăl meu, alături de care a lucrat mulţi ani la Institut. Experienţa politică din acel moment a fost una de scurtă durată, pentru că părerile mele nu coincideau că ceea ce se întâmpla acolo. Am renunţat destul de repede şi m-am dedicat meseriei până în prezent. 

- Aţi acceptat propunerea de a candida conştient fiind de faptul că PSD este unul dintre partidele cu un istoric extrem de controversat. Vă simţiţi atras de doctrina social-democrată?
- Toată viaţa am trăit şi mi-am desfăşurat activitatea în mijlocul oamenilor de nivel mediu, a muncitorilor şi cred că acest lucru a influenţat formarea mea ca om. Le ştiu necazurile şi bucuriile, empatizez cu această clasă socială şi cred că mă reprezintă. Sufletul meu este mai aproape de social democraţie şi mă simt bine când pot să îi ajut pe oameni, să le rezolv problemele. Din păcate, istoricul controversat la care vă referiţi şi mai mai ales ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în PSD este o piatră de moară atârnată de gâtul oricărui om de bună credinţă care vrea să facă ceva în acest partid. După părerea mea, fiecare trebuie să îşi poarte crucea, să răspundă pentru faptele lui. Personal, mă pot integra fără probleme în acest partid, chiar dacă nu agreez politicienii care au probleme cu legea. Cred în reformarea PSD şi alături de echipa mea voi reîmprospăta organizaţia de la Câmpina. Sper să se întâmple la fel în cât mai multe organizaţii din ţară, astfel încât PSD să se poată reforma la nivel naţional. Implicarea mea în acest partid va aduce schimbări la nivelul organizaţiei locale, pentru că este nevoie de oameni tineri, dinamici, curaţi şi conectaţi la prezent. Fireşte că PSD Câmpina are încă rezerve de cadre valoroase, oameni la care am văzut dorinţa de schimbare, de a face lucruri bune şi mă bucură acestă constatare. Am să încerc să construiesc o nouă echipă şi nu mă voi lăsa influenţat mai mult decât se cuvine. Credinţa mea fermă este că PSD Câmpina se va prezenta în alegerile locale cu o altă faţă, cu o schimbare de atitudine, ceea ce va putea reprezenta o alternativă viabilă în plan administrativ şi politic pentru comunitate. Câmpinenii aşteaptă reformarea administraţiei publice locale, schimbări de mentalitate şi asta ne propunem să facem. (F.F.)

O „Enciclopedie” despre CÂMPINA PE VREMEA BUNICILOR NOȘTRI

Motto: „Câmpina (…) e contemporană cu Troia și de trei ori mai veche decât Roma”! (Daniel Alin Ciupală)

Nu îmi pot imagina recunoștința pe care generațiile de ieri și de azi ale Câmpinei vor fi capabile să o arate, în secolul de față măcar, inegalabilului om de cultură Alin Daniel Ciupală, drept dovadă a aprecierii și perpetuării inestimabilei sale opere istorice, oferită – la apogeul vieții – Posterității!!! Enumerarea însușirilor d-sale ar părea insignifiantă, față de OPERA pe care ne-o dăruiește de 30 de ani încoace, în foiletoanele din Oglinda de Azi, în Revista Nouă și, cu o majestate publicistică ireproșabilă, în cărțile și albumele între coperțile cărora a așternut, însoțite de fotografii epocale, povești și istorisiri de o amploare formidabilă!

„Laboratorul”
Astfel îmi îngădui să menționez și să cuprind în limitele acestui generic, „forțele” care au pus umărul la alcătuirea, susținerea – morală, financiară și tehnică – a apariției acestui „Bildungsroman” în cuvinte și imagini despre CÂMPINA, pe care, spre mândria ei, generații întregi o regretă și poate că încă le animă visele dinaintea finișului pământesc… Onoarea aparține, indubitabil și spre gloria lor, în ordinea precizată în contra-pagina de gardă a capodoperei – subintitulată, amintesc aici – ARHEOLOGIE LITERARĂ. Spicuind-o, așa citii: „Câmpina pe vremea bunicilor noștri. Arheologie literară. Daniel Alin Ciupală – București / Detectiv Literar, 2019”. „Coperta 1 – Vila Ștefănescu, începutul secolului XX”, Coperta 4 – Curtea domnească, casa părinților Știrbei, 1872”, „Supracoperta 1 – Castelul Voila, litografie, sfârșitul secolului XIX”, „Supracoperta 4 – Zi de târg (Lunea) la Câmpina, 1906”. „Această carte enciclopedică apare și cu sprijinul financiar al Consiliului Local și Primăriei Câmpina”. „Layout, copertă, prelucrare imagini, redactor & DPT: Florin Dochia”!


Motivație 1
Demnă de o cronică exhaustivă, pe o pagină de ziar, dacă nu o ediție întreagă, capodopera domnului profesor Ciupală se pretează și la un reportaj – în care nădăjduiesc să  cuprind liniile ei esențiale – acelea relevate de structura ei enciclopedică și fascinantă prin varietatea narațiunii și profunda adâncime conferită de fotografiile de o valoare incunabulă – pe  care le conservă într-o adevărată oprire în loc a timpului și a timpurilor!

La Cabinetul ORL SanConfind, siguranța actului medical este absolută

Din toamna anului trecut, la Cabinetul ORL SanConfind acordă consultații un reputat specialist: medicul primar Valentin Theodor. Specializat în chirurgie cervico-facială, domnul doctor vine la SanConfind din mediul privat, de la Clinica Mermored, după ce, în trecut, și-a desfășurat activitatea în câteva dintre cele mai importante spitale private din Capitală (Sanador, MedLife, Spitalul clinic ”Sfânta Maria”). În perioada 1999 – 2007, a fost asistent universitar la catedra de ORL a Facultății de Medicină Dentară din Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București. De remarcat faptul că unit-ul ORL de la SanConfind este unic in Prahova și unul din cele mai performante din țară, ceea ce asigură, pe lângă confortul pacientului, calitatea actului medical. Vorbim despre o aparatură ORL ultraperformantă, de ultimă generație, una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnic, realizată de o companie de talie mondială: firma Atmos. Domnul doctor este atent la detalii, foarte minuțios și răbdător. În acest cabinet se lucrează numai cu produse și materiale sanitare de înaltă calitate, achiziționate de la branduri renumite pe plan internațional. Serviciile ORL oferite la SanConfind au, în general, tarife mai mici decât în clinicile private din Ploiești și București, la o calitate egală sau chiar superioară a actului medical. Nemaivorbind de faptul că sterilizarea tuturor instrumentelor și trasabilitatea procedurilor sunt respectate cu cea mai mare rigoare. Toate acestea fac ca, la SanConfind, sigurața actului medical ORL să fie absolută, spre mulțumirea și beneficiul tuturor pacienților. Dintre cele mai importante tratamente ORL, putem aminti: examen endoscopic faringo-laringian, extracție corp străin, incizie drenaj colecție auriculară, cauterizare chimică pată vasculară, incizie flegmon periamigdalian, infiltrație zonă cervico-facială, mici intervenții chirurgicale (abcese etc), endoscopie otică rigidă, prelevare biopsie CAE sub control otomicroscopic, incizie hematom sau abces septal.


Eficacitatea intervențiilor endoscopice

La SanConfind, se practică în mod curent și eficace fibroscopia, o intervenţie endoscopică de diagnostic în afecţiunile ORL. Endoscopul ORL (fibroscopul) este dotat cu un sistem de ghidaj conectat prin fibră optică la o sursă de lumină, precum și cu o camera video ultraperformantă ce permite vizualizarea clară a locurilor puţin accesibile din nas, gât și urechi. Imaginile sunt redate în timp real pe un monitor. Printre cele mai frecvente afecțiuni ORL se numără rinosinuzitele - boli inflamatorii ale foselor nazale si ale anexelor acestora (sinusurile paranazale). Ele sunt cauzate de infecții virale, bacteriene ori fungice, sau combinații ale acestora, uneori asociate sau potențate de alergii. Manifestările principale ale rinosinuzitelor: dureri de cap, scurgeri de secreţii la nivelul nărilor şi al gâtului ; senzaţie de presiune şi de blocaj al nasului şi capului, senzaţie de urechi înfundate, de oboseală și lipsă de concentrare, de scădere a mirosului şi a gustului. Pentru rezolvarea cazurilor de rinosinuzite se practică lavajul rinosinusal, fizioterapia cu raze ultrascurte și aerosoloterapia, iar ca o ultimă soluție, chirurgia funcțională endoscopică sau chiar chirurgia clasică deschisă (tot mai puţin folosită, rezervată complicaţiilor). Dacă aveți simptomele rinosinuzitei, solicitați un consult la numărul unic 0244.990.
www.sanconfind.ro
(PUBLICITATE)