23 iunie 2020

Consiliul Local intenționează să scoată la licitație hotelul, bazinul de înot și terenul de minifotbal de la Casa Tineretului

Consiliul Local va lua în discuție joi, 25 iunie, două proiecte de hotărâre mult așteptate de câmpineni, având în vedere faptul că ambele se referă la concensionarea unor imobile ce au mare nevoie de modernizare pentru a reintra în circuitul public. Mai precis, administrația locală va analiza, pe de o parte, oportunitatea concesionării prin licitație publică a hotelului și foaierului mic de la Casa Tineretului și, pe de altă parte, concesionarea bazinului de înot (ștrandului) și a terenului de minifotbal aflate în administrarea Casei Tineretului. 


Dacă cele două proiecte vor trece de votul consilierilor, sunt șanse destul de mari ca, până la toamnă, să se organizeze și licitațiile propriu-zise și, de ce nu, chiar să se găsească, în sfârșit, investitori dispuși să finanțeze modernizarea acestor imobile.
Vă reamintim că în anii precedenți, administrația locală a avut mai multe tentative de a găsi soluții pentru modernizarea acestor imobile, dar fără rezultat. 

BAC 2020: Absolvenții de liceu, la raport!

Emoții în această săptămână pentru absolvenții de liceu și părinții lor. Elevii susțin cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat: limba și literatura română (luni), proba obligatorie a profilului (miercuri) și proba la alegere (joi), marți fiind programată proba la limba maternă. 
Aproximativ 155.500 candidați s-au înscris anul acesta pentru susținerea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat, dintre aceştia aproape 123.800 de absolvenți de liceu fiind din promoția curentă, iar 31.800 - din promoțiile anterioare. Examenul este organizat în 1.095 centre de examen, potrivit MEC.

Etapa specială în pandemie

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie.  La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/ internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni, informează ministerul.Nota de la BAC, sub perdeaua codurilor anonime

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie, până în ora 12,00. Dar în premieră națională aceasta se va face cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului. Așadar, în loc de nume, fiecare candidat va fi identificat cu un cod unic. Listele vor conține următoarele: codul unic al candidatului, şcoala de proveniență, rezultatele probelor examenului şi media. 
Dar acestea nu sunt singurele noutăți de la #BAC2020. Pandemia a anulat:
• Ultimele trei luni de școală din viața absolvenților
• Simularea din clasa a XII-a, utilă pentru elevi, ei având ocazia să-și evalueze cunoștințele acumulate
• Banchetul de final de liceu
• Ceremonia clopoțelului, cu ocazia absolvirii liceului
• Pregătirile suplimentare pentru BAC, organizate la școală
• Examenele de admitere în anumite facultățiImpresii de la prima probă de BAC

La terminarea primei probe scrise - limba și literatura română, toți absolvenții discutau despre subiectul al III-lea unde au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte legat de o comedie studiată. Dar cine ne poate spune mai bine cum a fost la BAC decât absolvenții? De aceea, am invitat câțiva liceeni de la Colegiul Național Nicolae Grigorescu din Câmpina, la ieșirea din examen, să ne spună părerea lor onestă despre probele pe care le susțin, dacă au avut emoții sau nu, dacă le-a plăcut subiectele ce le-au picat, despre cum s-au pregătit on-line în pandemie și dacă ministerul a făcut bine ca rezultatele să fie publicate sub anonimat. Și-au spus părerea și câțiva părinți, veniți să fie alături de copiii lor la susținerea examenului maturității.


Antonio Frățilă, științe sociale, intensiv franceză
„Nu am avut emoții. Când am văzut subiectul mi s-a părut foarte ușor pentru că l-am învățat, chiar l-am repetat cu o zi înainte, la îndemnul mamei care mi-a zis să repet o scrisoare. Mă bucur că am reușit să scriu numărul de cuvinte și sper să iau o notă bună. Mi-era teamă de Baltagul și de Corola de Minuni - cred că luam un 6-7, acum mă duc înspre 9, poate 10. În rest, a fost OK. Am scris 12 pagini, primul subiect mi-a luat mai mult decât mă așteptam, o oră și jumate, dar m-am încadrat în timp. Mi-a rămas o jumătate de oră în care m-am verificat. 
• Mi s-a părut mai OK că am putut să ne pregătim de acasă, am putut să ne dozăm timpul fiecare cum a știut. Era mai ușor să fii leneș, dar acum depinde de fiecare, unii preferă să meargă la școală, alții să învețe de acasă. Am făcut câteva ore pe Zoom, am venit și la școală de 2-3 ori, lucru care a influențat pozitiv. Am avut fișe de la profesori, comentarii, materiale de la pregătire - au fost multe surse de inspirație.
• Urmează să trec cu bine și de proba de istorie, apoi de logică și să mă duc la Arte, în București. Admiterea este destul de ușoară și, având în vedere că am făcut bine la română, nu-mi fac griji.
• Sunt indiferent față de afișajul anonim pentru că nu îmi pasă atât de mult ce cred alții despre notele pe care le-am luat, contează ce cred eu, dar oricum am făcut o treabă bună, deci poate vedea cine vrea notele. Per total, e o idee bună”.


Teodora Pință, științe ale naturii
„Nu, nu am avut emoții, chiar am fost foarte relaxată. Am avut cu o săptămână în urmă, dar acum a fost foarte OK. Mi s-a părut mai greu faptul că din cauza pandemiei a trebuit să stăm 3 luni acasă și a fost presiunea de învățat încontinuu și abia așteptam să scap doar ca să nu mai fac același lucru mereu. Subiectele au fost ușoare, dar ne-au luat prin surprindere pentru că au fost și la simularea de anul trecut și au fost ultima opțiune pentru noi, dar ne-am descurcat. Anul acesta n-am mai dat simulare, era o experiență în plus, care te ajuta.
• Nu mi-a lipsit socializarea cu colegii pentru că am comunicat on-line la fel de bine ca înainte. Dar a fost mai puțin benefică pregătirea on-line pentru că mă ajuta foarte mult să o vizualizez pe profa cum ne explica, să-i aud vocea. A fost mai greu pentru că am comunicat prin mesaje, m-am pregătit mai mult singură. Până la urmă a fost OK.
• După bac o să urmeze încă o lună de învățat deoarece dau admitere la Medicină la București și sper să intru ca după să mă bucur de o vacanță liniștită. 
• Consider că e un lucru foarte bun pentru că e normal ca fiecare să vadă de rezultatul lui, să nu mai fie această curiozitate, mai ales din partea părinților, de a vedea cine este cel mai bun, ce a făcut copilul lui X, ce a făcut copilul lui Y. Acum lupta se dă doar între noi și noi, nu trebuie să ne comparăm cu nimeni”. 

Aida Cismaru, științe ale naturii
„A fost super OK, nu a fost greu deloc pentru că eram pregătită. Am învățat toate operele, dar aș fi vrut să-mi pice Luceafărul. 
• Cu o lună înainte m-am pregătit pentru că vreau să dau la Medicină Dentară în București. 
• La română nu pot să mă plâng. Am intrat pe Zoom de câteva ori, a fost suficient atât. M-am pregătit singură, ne-a trimis profesoara toate comentariile. 
• O idee foarte bună. Așa ar fi trebuit să se procedeze de la început, nu doar acum, că a fost pandemia. Până la urmă este ceva personal. Eu sunt de acord cu asta”. 


Cătălina Popa, matematică-informatică
„A fost ușor, mai ales pentru cine s-a pregătit. M-am descurcat destul de bine, acum aștept să văd rezultatele care sper să fie pe măsura muncii.
Eram curiosă ce va pica la subiectul al treilea, dar am învățat comentariile, le-am studiat și eu zic că m-am descurcat destul de bine.
• A fost o pregătire destul de intensă, mai ales că a trebuit să ne descurcăm pe cont propriu în cea mai mare parte a timpului. M-am pregătit mai multe ore de-a lungul zilei decât atunci când eram la școală. Am intrat pe Zoom și mi se pare o metodă mult mai eficientă. Mi s-a părut mai bună metoda on-line, mai ales că nu sunt din localitate. Orele s-au desfășurat foarte bine.
• O să urmez Facultatea de Calculatoare de la Politehnică și o carieră ca inginer programator.
• Mă bucur foarte mult. Elevii nu se mai compară, fiecare e cu problema lui”.

Ema Ionescu
„Subiectele au fost ușoare, au respectat modelele de antrenament. Am avut nevoie de toate cele trei ore, mă așteptam să fie mai greu, dar a fost ușor. Comedia a fost una dintre cele mai ușoare. 
• M-am pregătit foarte mult, mai ales în ultima lună. Am învățat și singură, și on-line cu profesorii. Intram pe Zoom, trimiteam teme pe Classroom, pe Whatsapp.A fost o problemă și cu faptul că nu am dat simulare de bac anul acesta, dar asta e… 
• Doresc să mă înscriu la ASE, la Facultatea de Administrare a Afacerilor în engleză.
• Mi se pare o chestie interesantă pentru că rezultatele trebuie să fie confidențiale și mi este un plus”.


Roxana Bucur, părinte
„Este a doua mea fată care termină acest Colegiu, am avut primele emoții  de BAC acum 6 ani de zile și acum 30 de ani când am susținut eu examenul - primul de după Revoluție și marea mea surpriză a fost că am terminat prima, cu 9.75. Eu nu am emoții deloc, iar fiica mea nu a avut emoții decât la română. 
• Nu a făcut nici măcar 5 minute de pregătire, a învățat de la școală tot. În clasa a IX-a am ținut foarte mult să mă duc după acei profesori de la care știu că are ce învăța copilul meu, în special româna. Deși își dorea bio-chimie, am optat pentru mate-info cu intensiv informatică. Consider că indiferent în ce domeniu te pregătești, româna este cartea ta de vizită, așadar am ales-o pe Cristina Ionescu pentru care, dacă aș putea, aș mai face un copil ca să facă româna cu ea.
• Eu știu foarte bine ce înseamnă protecția datelor cu carater personal, lucrez în domeniul asigurărilor. Faptul că fiecare om are dreptul să-și afle nota și s-o știe numai el este frustrant pentru mătuși, bunici, prietene, dar nu va fi o problemă pentru că toți părinții vor fotografia codul și media la bac și o vor pune pe Facebook. Astea sunt regulile și e bine să începem să le respectăm. Acum câțiva ani, unui coleg de-al meu de facultate i s-a afișat la avizier o notă nu tocmai bună pentru el. A dat în judecată instituția și a câștigat. Așa trebuie făcut, dar cum era când te îmbulzeai „Ia uite, nota lu’ cutare, ia uite…“. Mie mi-e teamă să nu se facă vreo greșeală pentru că totul se introduce manual. Cred că vor fi mai multe contestații ca de obicei”.

Laurențiu Brebeanu, părinte
„Nu am avut mari emoții pentru că fata mea s-a pregătit foarte bine acasă, singură. Oricum s-ar fi pierdut mult timp la liceu pentru că nu se face nimic. În plus, e navetistă. A făcut ore on-line, dar pe ea o interesează istoria, româna și logica. Nu am supravegheat-o deloc, nu a fost necesar, e un alt soi de copil - își vede de treaba ei. Sper să fie bine. 
• Singurul lucru care nu e OK din cauza pandemiei este anularea examenului scris la franceză, dat la admiterea în facultate. Nu o interesa nota la BAC, dar acum totul s-a schimbat.
• E foarte bine că se dau rezultatele anonim, nu mă deranjează deloc. Oricum se află între ei cât au luat”.

În concluzie, am întâlnit absolvenți optimiști care nu s-au supărat că din cauza pandemiei au fost nevoiți să învețe on-line, de acasă. Unii chiar au considerat că o astfel de pregătire a fost mai benefică, nemaipierzând timp pe transport sau la celelalte ore, în afara examenului. În plus, atât liceenii, cât și părinții cu care noi am discutat s-au arătat mulțumiți de decizia ministerului ca rezultatele examenului să fie afișate în mod anonim. Cu această ocazie, nu se mai fac atâtea comparații între absolvenți, prin prisma notelor.

Ministerul Educației şi Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. 
Numărul va fi disponibil în perioada 22 - 25 iunie, între orele 8,00 - 16,00.
R.A.I.

Editorial. FALIȚII NOȘTRI


Am primit multe comentarii negative cînd am susținut că pensiile nu pot crește, din considerente diverse, în primul rînd de aritmetică elementară. Acum, după cacealmaua prost regizată a impozitării pensiilor de serviciu, chestiunea revine în actualitate. Scurt spus, tot spectacolul votării a fost un bîlci. Să auzi că PSD-ul susține că acum sînt bani pentru alocații și mărirea pensiilor din banii recuperați din pensiile speciale înseamnă, la fel, să batjocorești aritmetica. 
Am ascultat o emisiune la Radio România în care moderatoarea s-a chinuit o oră să afle de la diverșii invitați de la toate partidele, de la Casa de Pensii, din domeniul analizei economice, două lucruri simple: cîți oameni vor fi implicați în această presupusă supra-impozitare și ce sumă va fi recuperată. Două chestiuni elementare, care trebuiau știute înainte de a se vota triumfalist această lege. Imposibil de aflat ambele. Un căpitan, Gelu Vișan, fost politician, scrie răsunător: vă spun eu că sînt bani! Dar, evident, nu dă nicio cifră. Este modul în care se discută această faimoasă chestiune care scindează societatea. Atît, și e suficient să descifrăm enorma demagogie a legii. Imediat, toți cei afectați, mai ales din justiție și armată, au sărit ca arși. În frunte cu Avocatul Poporului. Bietul domn Rațiu se răsucește în mormînt cînd vede ce a ajuns ombudsmanul pentru care milita în anii 90. 


Adevărul este că legile prin care se acordă pensii suplimentare pentru anume categorii, dincolo de partea de contributivitate, sînt atît de bine făcute, încît e imposibil să fie anulate. Chestiunea nu este legală, ci morală. D-na Weber spunea cu nonșalanță că ar fi imoral să le iei oamenilor un drept cîștigat, care ar recompensa niște inevitabile restricții de drepturi civice. Total falsă teza d-nei avocat. Imorală a fost acordarea însăși a acestor privilegii. Oamenii respectivi, din justiție, procuratură sau armată, au deja prin lege niște salarii suficiente pentru a-și asigura fără probleme, prin cotizația lunară, pensii peste suta de milioane. E mai mult decît suficient, și prin asta le sînt recompensate „sacrificiile”. Chiar nu mai e nevoie de nicio pensie specială, așa cum se prezintă sistemul în multe țări europene. Cînd cineva își alege o meserie, o face nu pentru a cere privilegii, ci cunoscînd riscurile. Veselia cu care parlamentul a aprobat supraimpozitarea pensiilor, știind sigur că ea va fi respinsă de CCR pentru că este ilegală (de unde a apărut o nouă cotă de impozitare pe lîngă cele actualmente precizate de lege?), este unul dintre cele mai grețoase spectacole de demagogie din ultimele legislaturi, care nu au dus lipsă deloc de astfel de momente jenante. 
D-na Weber, de al cărei nivel profesional am ajuns să mă îndoiesc tare, invoca, pentru lumea justiției, aceste venituri exorbitante (ar trebui publicate odată și odată) ca obligatorii pentru păstrarea obiectivității actului de justiție. Mi se pare o enormitate. Așa ceva se învață la facultățile de drept? Nu este această obiectivitate elementul prim al deontologiei profesionale? Este ca și cum un doctor ar cere un salariu de 1 milion de euro să spunem, pe motiv că altfel te operează pe creier în loc de genunchi. Cum să recompensezi pe cineva că nu se lasă corupt? Un judecător trebuie să fie corect și imparțial chiar dacă ar avea salariul mediu pe economie. Societatea noastră civilă (pe scurt, „neamul” profund analfabet civic) a reacționat tîrziu spre deloc, pentru că asemenea legi aberante trebuiau prevenite, nu lăsate să-și producă efecte ce nu mai pot fi înlăturate. 
Pensia din România este incredibil de mică raportat la nivelul european. Asta pentru că salariile au fost mult mai mici. Și pentru că socialismul nostru de azi, tencuit cu lavabilă de capitalism, risipește bugetul pe ajutoare sociale și pensii la vîrste incredibile, cînd omul este perfect apt de muncă. Adăugăm procentul celor plecați din țară, munca la negru, îmbătrînirea galopantă a populației, scăderea dramatică a populației ocupate, criza mondială... și tabloul dezastrului e complet. Cum să risipești energia spirituală și materială a țării cu asemenea dezbateri inutile?
Din nou, totul este văzut strict electoral, și percep asta ca pe un blestem. De la testările de covid la politica monetară a BNR, totul se molipsește electoral. Învățămîntul decade într-un ritm impresionant, însușindu-și fără discuție toate clișeele corectitudinii politice și pedagogiei non-restrictive. De acolo vin necazurile. Lipsa de reacție publică. 
Revin însă la pensiile speciale, cărora mai întîi le-au schimbat numele, considerînd că astfel le „justifică” în vreun fel. Ca și cum „pensiile de serviciu” nu aduc, în fond, aceeași pagubă la buget. Ce structură socială are România? Privilegiații și restul. E simplu. Iar ăștia încearcă să ne convingă că așa e normal și că ei se sacrifică pentru noi...
Christian CRĂCIUN

Personalul SanConfind – protejat corespunzător împotriva coronavirusului

Pentru a se evita infectarea personalului SanConfind cu virusul Covid 19, angajații spitalului au fost foarte bine pregătiți și instruiți cu privire la purtarea echipamentului de protecție corespunzător, în funcție de activitatea desfășurată. 


Conform programărilor, pacienții vor merge la consultații în Policlinica SanConfind (Ambulatoriul de specialitate), pe rând, într-o modalitate care să permită evitarea aglomerării sălilor de aşteptare. În momentul în care pacientul părăseşte cabinetul de consultații, se face dezinfecția suprafețelor cu care acesta a intrat în contact. 
(PUBLICITATE)

MEDICUL SANCONFIND RECOMANDĂ: Recuperare medicală imediat după accidentele vasculare cerebrale

Medicul neurolog de la Centrul Medical SanConfind recomandă celor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) începerea, cât mai repede cu putință, a unor terapii specifice de recuperare medicală. Varianta optimă ar fi ca aceste terapii să se facă în Baza de Balneologie și Recuperare Medicală SanConfind, prima structură funcțională a spitalului și una dintre cele mai moderne și mai performante din țară. 


“Terapia de recuperare medicală ar trebui începută încă din primele zile după accidentul vascular cerebral. Membrele paralizate ar trebui supuse unor mișcări pasive de amplitudine completă, de mai multe ori pe zi, pentru a se evita instalarea contracturilor (și a capsulitei – o afecțiune articulară), mai ales la nivelul umărului, cotului, șoldului și gleznei”, ne asigură medicul specialist neurolog Ana Marinescu, directorul medical executiv al Spitalului SanConfind. Cei care au suferit un AVC își pot programa o consultație la cabinetul Neurologie de la SanConfind, apelând numărul unic  0244990 (call-center). Consultația va fi  însoțită de o evaluare a medicului de recuperare.
www.sanconfind.ro
(PUBLICITATE)