26 iunie 2020

Ziua Drapelului, sărbătorită la Câmpina în parcul Regele Mihai I


Ziua Drapelului a fost sărbătorită astăzi și la Câmpina, într-un cadru restrâns, în contextul pandemiei de coronavirus. Ceremonia a avut loc în parcul Regele Mihai I, la kilometrul 0 al municipiului, la ora 11.00.

Oficialii locali au purtat mască și au respectat, pe cât posibil, regulile de distanțare socială. Cu steaguri de hârtie în mâini, și câmpinenii prezenți la eveniment au încercat să stea cât mai răspândiți, aplaudând discursurile ținute și bucurându-se mai ales de momentul solemn de înălțare a tricolorului pe catarg, ascultând cu mâna pe inimă imnul național.Istoria Câmpinei în trei panouri

Chiar dacă manifestările dedicate tricolorului nu au fost de amploare, ca în alți ani, cu această ocazie s-au inaugurat cele trei panouri votive amplasate în parc, menite să evoce istoria Câmpinei noastre dragi.
„Am avut parte de mai multe provocări. Lucrarea a fost executată și montată în cele mai grele încercări“, a declarat Alfred Dumitriu, autorul acestei lucrări de artă monumentală, ambiental-decorativă ce înfrumusețează parcul Regele Mihai I.
Pentru cele trei panouri s-a folosit un material relativ modern - cortenul, ce are proprietăți deosebite. „Deși seamănă cu fierul ruginit, este un metal nobil. Are în compoziție mult cupru, nichel și are proprietatea de a-și stabiliza oxidarea, nu se distruge indiferent de condițiile de vreme“, a explicat sculptorul. Totodată, acesta a ținut să mulțumească tuturor celor care l-au sprijinit în realizarea acestei opere, precizând că a primit ajutor necondiționat. „Am lucrat cu multă bucurie și îmi doresc ca dvs., câmpinenii, să o primiți la fel cum eu vi-o dăruiesc“, și-a încheiat el discursul public.


Trei culori sfinte, eroi câmpineni și mari personalități

Apoi a luat cuvântul ing. Horia Laurențiu Tiseanu, primarul municipiului. „Drapelul este simbolul național care i-a însuflețit pe români în momente grele de luptă, dar și de bucurie“, a spus el câmpinenilor prezenți la ceremonie. El a amintit și simbolistica celor trei culori ale steagului nostru:
  • Albastru este aerul, cel mai nobil element. El simbolizează blândețea, frumusețea și buna credință, amintind și de legea strămoșească, creștină.
  • Galbenul este  simbolul frăției, forței, bogăției și purității. Totodată este culoarea  holdelor de grâu copt.
  • Roșu este simbolul măririi, al bucuriei, al îndrăznelii și al generozității. Mai simbolizează sângele vărsat în lupte, puterea de viață și energia strămoșească.
Primarul a vorbit apoi despre rolul covârșitor al eroilor care și-au dat viața pentru libertatea noastră, dar și al veteranilor de război pe care-i avem, din ce în ce mai puțini. „În timpul războiului de reîntregire națională pentru drapelul tricolor au luptat cei mai viteji câmpineni, iar 120 dintre ei și-au dat viața pentru înfăptuirea României Mari“, a declarat el solemn.


La final, Tiseanu a mulțumit sculptorului Alfred Dumitriu pentru frumoasa lucrare pe care a înfăptuit-o pentru Câmpina. „Am găsit această ocazie fericită de a inaugura acest monument care a dat o nouă înfățișare spațiului de la kilometrul 0 al municipiului, aflat la intersecția dintre Bulevardul Carol I cu Bulevardul Culturii, în parcul Regele Mihai I. Sculptorul Alfred Dumitriu a creat un deosebit ansamblu care sper să fie vizitat și să spună câte ceva celor care nu sunt din Câmpina despre istoria, tradiția și evoluția noastră economică. Avem, pe panoul principal, ilustrat versantul vestic al orașului, plin cu sonde, imagine preluată dintr-o fotografie de epocă, din perioada interbelică a municipiului. Lucrarea artistică evocă valorile locale de ordin istoric, cultural și economic. Vreau să-i mulțumesc lui Alfred pentru inspirația de a crea acest momument.“Drapelul național este sărbătorit în fiecare an pe 26 iunie, evocându-se un moment important din istorie, din 1848, când la acea dată Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul - roșu, galben și albastru - să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

(R.A.I.)