11 iulie 2020

Românii care stau la bloc riscă amenzi usturătoare

Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a promulgat vineri, 10 iulie, o lege referitoare la o nouă noţiune adoptată în Senat, aceea a disconfortul olfactiv şi îi vizează pe toţi românii care locuiesc la bloc.
Amenzile nu sunt deloc mici: ele pornesc de la 30.000 de lei pentru persoanele fizice şi pot ajunge până la 80.000 pentru persoanele juridice.
„Disconfortul olfactiv - efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare.
Autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, impune, în cadrul procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale, condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”, precizează legea în cauză.
Foto: freepik.com
Mai exact, legea se referă la emiterea unor mirosuri neplăcute pe scara blocului resimţite de toţi locatarii din cauza gospodinelor care gătesc cu uşa deschisă.
„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, spune Rodica Militaru, membru al USR.
Conform legii, emisiile de la sursele care pot produce disconfort olfactiv ar trebui dirijate către un sistem de reducere adecvat al mirosului.
„Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin autorităţile publice din subordinea sa, ia toate măsurile necesare pentru ca activităţile pentru care este necesară obţinerea autorizaţiei/ autorizaţiei integrate de mediu să se desfăşoare astfel încât pentru fluxurile cu intensitate ridicată/ scăzută să se aplice tehnologii eficiente de reducere a poluării, adecvate sectorului de activitate.
În situaţia în care prevenirea emisiilor de substanţe cu puternic impact olfactiv nu este posibilă din punct de vedere tehnic şi economic, operatorul economic/ titularul activităţii ia toate măsurile necesare pentru reducerea emisiilor de miros astfel încât disconfortul olfactiv să nu afecteze sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător”, mai prevede legea promulgată, potrivit Agerpres.