15 iulie 2020

Elevii de clasa a VIII-a vor învăţa, în mod obligatoriu, educaţie financiară

Începând de anul acesta, odată cu noul an şcolar, elevilor de clasa a VIII -a li se va preda o nouă materie: educaţie economico-financiară. Acest curs este introdus pentru ca absolvenţii învăţământului preuniversitar să-şi dezvolte şi să-şi diversifice „competențe cheie”, în afară de abilitățile de comunicare în limba maternă, în limbi străine, dar și de cele referitoare la științele exacte. 
Însă aşa cum se întâmplă foarte des în învăţământul românesc, cu nici trei luni înainte de începere școlii, nimeni nu ştie exact cum va arăta materia şi cine o va preda. Adrian Horvat, directorul școlar al Inspectoratului Școlar Municipal București (ISMB), responsabil pentru disciplinele socio-umane, a declarat pentru PressOne că „până la momentul acesta, profesorii nu au fost pregătiți în niciun fel. Nu ne-a anunțat nimeni nimic, nu știm absolut nimic. Care va fi situația la momentul 1-15 septembrie rămâne de văzut. Dar asta înseamnă că eu la momentul ăsta nu știu dacă cu oameni care sunt deja în sistem și care pot preda această disciplină, adică cei care sunt ei înșiși absolvenți de studii financiare – fie ei titulari sau suplinitori – se vor putea acoperi toate orele”. 
Un alt aspect important este acela că această materie poate fi predată doar de absolvenți ai științelor economice, ASE, științe administrative sau absolvenţi ai Facultăţii de Drept. Logica este aceea că profesorii care au absolvit o facultate cu profil economic sau administrativ nu mai au nevoie şi de alte cursuri pentru că noţiunile învăţate din timpul facultăţii sunt suficiente pentru a putea preda această materie copiilor de clasa a VIII- a. 

Foto: Monitorul de Cluj
Inspectorul şcolar Adrian Horvat a mai precizat şi că, în momentul de faţă, nu există niciun manual sau o programă care să le explice exact ce înseamnă educaţia financiară, mai ales că acestă nouă materie o să fie predată la nivelul copiilor de clasa a VIII-a. 
„Eu nici acum pentru clasa a VIII-a nu sunt pregătită, vă spun sincer. Și chiar mi-am luat notițe cu simț de răspundere la atelierul ăla. Abia aștept să văd ce presupune manualul, pentru că e ceva nou. Ar fi trebuit să fim noi pregătiți inițial, ceea ce nu s-a făcut. Hai că eu mă pun la punct, că nu vreau să intru la clasă și să nu știu ce să îi răspund copilului. Dar nu știu dacă toți vor face treaba asta” a declarat pentru Pressone Ecaterina Ionescu, profesor de Educație Civică din Târgoviște. 
Nu este primul an în care în învăţământul românesc se ia această decizie. În anul 2013, educaţia financiară a fost introdusă în şcoli pentru elevii de clasa a III-a şi a IV-a, ca materie opţională. Părinţii care vor ca cei mici să studieze Educaţie financiară, îşi pot înscrie copiii la acest opţional. Educaţia financiară se predă o dată pe săptămână de către educatoarea de la clasă şi poate să fie studiată de elevi fie pe durata unui singur an şcolar, fie pe durata celor doi ani şcolari. 
Anul acesta, blogger-ul român Selly a criticat dur învăţământul românesc pentru faptul că în programa şcolară sunt materii care nu ajută, cu adevărat, un viitor absolvent să se descurce în viaţă. Mesajul lui Selly a devenit viral pe reţelele de socializare în doar câteva ore. Acesta a luat 9,70 la Bac, însă a recunoscut că dacă bac-ul se dădea din acele lucruri care l-ar ajuta cu adevărat în viaţă, ar fi picat: „Problema mea nu e cu niciun profesor, ci cu materia care se predă în România, pentru că ce învaţăm noi la şcoală nu are legătură cu realitatea şi asta e o mare problemă. În lumea asta, super digitalizată, în care totul se schimbă foarte repede, în prezent, la şcoală sunt aceleaşi materii ca acum 30 de ani”. (Roxana TUDOSE)

Numărul infectărilor cu COVID-19 rămâne ridicat: 641 noi cazuri confirmate dintre care 35 în Prahova

De la ultima raportare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică au fost depistate 641 noi cazuri de infectări cu COVID-19 din 18.440 de teste.
Până astăzi, 15 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 34.226 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.155 au fost externate, dintre care 22.049 de pacienți vindecați și 2.106 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. De la începutul pandemiei și până acum, au decedat1952 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19.
Până în prezent, 727 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. 

Foto: Pixabay
În intervalul 14 – 15 iulie au fost înregistrate 21 decese (15 bărbați și 6 femei) ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Mehedinți, București, Prahova, Sălaj, Suceava, Teleorman și Timiș. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
În județul Prahova, în ultimele 24 de ore, au fost depistate 35 noi cazuri de infectări cu COVID-19.

Primarul Băneștiului, Gheorghe Stoica, a părăsit PSD și va candida din partea PNL pentru un nou mandat


Zilele trecute, primarul comunei Bănești, Gheorghe Stoica, și-a anunțat oficial, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, decizia de a se retrage din PSD după mai bine de 12 ani de activitate în cadrul acestei formațiuni politice. În mesajul său către băneșteni, Gheorghe Stoica mai subliniază și faptul că odată cu decizia de a se retrage din PSD au început atacurile mediatice la adresa sa și că se așteaptă și în continuare la astfel de atacuri, pe fondul campaniei electorale ce va urma.

Foto. Facebook
Mesajul postat de Gheorghe Stoica în seara zilei de 13 iuliei


Ceea ce nu spune Gheorghe Stoica în mesajul său este faptul că decizia surprinzătoare de a se retrage din PSD vine pe fondul înțelegerii cu cei din conducerea PNL Prahova de a transfera întreaga organizație PSD Bănești la PNL și de a candida pentru un nou mandat de primar din partea liberalilor.
În acest sens, ieri, 14 iulie, în cadrul ședinței Biroului Permanent Județean al PNL Prahova care a avut loc la Brebu, la invitația primarului Adrian Ungureanu, conducerea liberală a hotărât dizolvarea organizației PNL Bănești, al cărei președinte până în acel moment era Mihai Ungureanu, și numirea unui președinte interimar până la înregimentarea politică a grupului de foști social-democrați condus de primarul Gheorghe Stoica. De remarcat faptul că Gheorghe Stoica a participat la ședința de ieri a liberalilor, în timp ce Mihai Ungureanu nu a fost invitat și nu a participat.